Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 741

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: tollact »

csókolom. tessék mondani ez a Mónika show?

a szar DSD felvétel ugyanolyan szarul szól mint a szar LPCM. Mindkét kategória felvételeinek 90% szar minoség. Ha beszégetni akartok releváns módon, írjátok meg konkrétan milyen felvételeket hallgattok.

A DSD csak divat :-) és nem kell 196 KHz LPCM sem. A 24 bit 96 kHz már a felismerhetoség határát súrolja. Ilyen tokéletes felvétel minimum jitteres DAC-al tokéletes minoséget ad. Mondom ezt tobb 10 ezer ora kisérletezés, hallgatás és tapasztalat DSD kontra PLCM kategóriában.
Má' megint kezdődik...
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2169

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Belegondoltam, a "tobb 10 ezer ora" az minimum 20 ezer óra, ami napi 8 óra kísérletezgetéssel számolva 2500 nap, ha minden nap kísérleteztél, az közel 7 év. Most tényleg csak ezzel foglalkozol 2007 óta?

Csak érzékeltetni akarta, hogy keni-vágja a témát, ezért kussuljunk' el. 
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

magicvoice
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 57

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: magicvoice »

a szar DSD felvétel ugyanolyan szarul szól mint a szar LPCM. Mindkét kategória felvételeinek 90% szar minoség. Ha beszégetni akartok releváns módon, írjátok meg konkrétan milyen felvételeket hallgattok.

A DSD csak divat :-) és nem kell 196 KHz LPCM sem. A 24 bit 96 kHz már a felismerhetoség határát súrolja. Ilyen tokéletes felvétel minimum jitteres DAC-al tokéletes minoséget ad. Mondom ezt tobb 10 ezer ora kisérletezés, hallgatás és tapasztalat DSD kontra PLCM kategóriában.

Belegondoltam, a "tobb 10 ezer ora" az minimum 20 ezer óra, ami napi 8 óra kísérletezgetéssel számolva 2500 nap, ha minden nap kísérleteztél, az közel 7 év. Most tényleg csak ezzel foglalkozol 2007 óta?

spendorman
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 81

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: spendorman »

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 741

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: tollact »

Ismét leírom, nem csak a mintavételezési frekvencia adja a különbséget technikailag a PCM és a DSD között. Hogy mindebből mi hallható, azt eldöntheti mindenki, de nem a szokványos HiFi jellemzőkben kell keresni a megoldást. Számomra a DSD folyékonyabb, valóságosabb, emberibb hangzást produkál. Hozzá képest a PCM darabos, száraz, sarkos, rossz értelemben vett digitális hang.
Mondhatni analógosabb a DSD
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Szvsz mindkét szóban forgó formátum tud kiváló és gyenge produkciót is nyujtani. A döntő nem a mintavételezés vagy a formátum, hanem az adott rendszer minősége. A belépő DSD lejátszók, dac-ok nem biztos, hogy jobb végeredményt fognak nyújtani, mint a kiforott PCM lejátszásra készült források.

Ez érthető is, de én a megállapításomat PC-n történő zenelejátszásra fejtettem ki.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

...akkor ott valami komoly gond van...

Miért? 
Miért van komoly gond akkor, ha egy 44.1 kHz, 16 Bit-es Wav és Flac fájlok többségétől jobban szól, a 176.4 kHz, 24 Bit DSD? Nem azt írtam, hogy csak és kizárólag. Egyébként a DAC-om csak max. a 192 kHz-et tudja kezelni.

Tóni
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 74

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Tóni »

mennyire hallható a különbség fokozva az egyre nagyobb felbontást?

mi a határ?

http://www.drewdaniels.com/audible.pdf

Szia!

A fenti link a Boston Audio Society által lefolytatott teszt leírása.
A lényege :
Egy  SACD/DVD-Audio-játszó analóg kimenetét rákötötték kapcsoló dobozzal egyrészt közvetlenül egy erősítőre, másrészt egy "nagyrabecsült" professzionális 16bit/44.1kHz A/D/A konverterre, és így az erősítőre. Másképpen fogalmzva az analóg jelet CD felbontással digitalizálták, majd újra visszaalakították analóggá és így is ugyanabba az erősítőbe kötötték és így hasonlították össze az eredeti SACD-játszóból jövő analóg jellel.
A helyszínek többnyire akusztikailag jól kezelt stúdiók voltak, illetve egy hing-end rendszer tulajdonos otthona.
A hangfalak "nagyrabecsült" teljes-sávú monitorok ill. a high-end rendszer szintén teljes-sávú hangfalai voltak.
A tesztelők az audio-közösség tagjai, stúdió-hangmérnökök és az egyetemen hangmérnöknek talnuló diákok voltak.
A zenék többféle klasszikus zenéből, valamint jazz, pop és rock zenéből álltak össze.

Az eredmény :
Normál hangerőn hallgatva a zenét 467 próbából 246 esetben találták el a tesztelők, hogy mi szól, ami 52,7%-os eredmény.
Egyetlen ember volt, aki egyetlen egy próba alkalmával tudott 80%-os találati arányt elérni.
Ezen kívül összesen két alkalommal sikerült valakiknek 70% feletti arányt elérni.

Ha az erősítést feltekerték 14dB-el, akkor tudtak olyan hallható zajt előállítani, amit már egyértelműen, 10/10 esetben meghallottak a tesztelők, de ez "elviselhetetlen" hangerővel párosult, ha szólt a zene.

Ja, és még egy dolog, mindegyik vakteszt volt, valóban csak a hallottak alapján kellett megmondani mi szól.

Üdv.
Tóni
Long Live Rock 'n' Roll !

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11503
Kapcsolat:

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Szvsz mindkét szóban forgó formátum tud kiváló és gyenge produkciót is nyujtani. A döntő nem a mintavételezés vagy a formátum, hanem a lehallgató rendszer minősége. A belépő DSD lejátszók, dac-ok nem biztos, hogy jobb végeredményt fognak adni, mint a kiforott PCM lejátszásra készült források.
Garanciát semmilyen technikai megoldás nem ad. Mindegyik egy lehetőség, amit vagy kihasznál a világ, vagy sem. Egy rossz felvétel SA-CD-n sem lesz jó, de az eltalált anyag még MP3-ban is élvezetes lehet. Fokozhatjuk ezt akármeddig, hiszen a jó felvétel még nem azonos a klassz zenével és a csodás muzsika meg semmit nem ér egy botfülű technorajongó számára.

Vendég

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Számomra a DSD folyékonyabb, valóságosabb, emberibb hangzást produkál. Hozzá képest a PCM darabos, száraz, sarkos, rossz értelemben vett digitális hang.
Számomra is.
Ettől eltekintve PCM-ből is lehet jó hangot kicsiholni, csak erre kevés készülék képes. (mondjuk attól, mert valami DSD, még semmire se garancia)

Vendég

DAC-olás

Ezt DSD64-nek nevezzük, mivel az Audio CD "felbontásának" 64-szerese.
Nem a CD "felbontásának" 64-szerese, hanem a CD mintavételi frekvenciájának a 64-szerese.

44100*64=2822400

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: audioline »

Szvsz mindkét szóban forgó formátum tud kiváló és gyenge produkciót is nyujtani. A döntő nem a mintavételezés vagy a formátum, hanem az adott rendszer minősége. A belépő DSD lejátszók, dac-ok nem biztos, hogy jobb végeredményt fognak nyújtani, mint a kiforott PCM lejátszásra készült források.
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

DAC-olás

Attól függ mihez képest. Mik azok a paraméterek, amelyek valóban hozzájárulnak a zenei élmény befogadásához? Mennyire fontos ezek közül a mintavételezési frekvencia?
Ismét leírom, nem csak a mintavételezési frekvencia adja a különbséget technikailag a PCM és a DSD között. Hogy mindebből mi hallható, azt eldöntheti mindenki, de nem a szokványos HiFi jellemzőkben kell keresni a megoldást. Számomra a DSD folyékonyabb, valóságosabb, emberibb hangzást produkál. Hozzá képest a PCM darabos, száraz, sarkos, rossz értelemben vett digitális hang.

Vendég

DAC-olás

mi a határ?

Attól függ mihez képest. Mik azok a paraméterek, amelyek valóban hozzájárulnak a zenei élmény befogadásához? Mennyire fontos ezek közül a mintavételezési frekvencia?

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 747

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: GTomi »

mi a határ?
Brio,DacMagic 200M + TMP táp,PC/PP V2/Audirvana,Revox B226,Hivox monitor,HiDiamond D3 hfkábel+D3 rca,IsoTek Premier/Initium/Hivox táp,Oyaide Neo usb a-b,QED QE6200 koax,AQ Forest RJ/E Ethernet,ifi LAN iSilencer,Viablue absorber+HS spike disc,NAD C552+AT120Eb+Hivox phono

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

DAC-olás

olvasni róla, hogy az újabb dacok már dsd256 meg dsd 512-t formátumot is ismernek. léteznek felvételek, melyek kihasználják már ezt? egyáltalán mi az átlag dsd felvételek esetén? gondolom az alap 64, esetleg a 128?
Az alap DSD felvétel 2.8224 MHz mintavételi frekvencián tárol 1-1 bitet a bitstream adatfolyamban. Ezt DSD64-nek nevezzük, mivel az Audio CD "felbontásának" 64-szerese. A dupla rátájú DSD-nél ez a frekvencia 5.6448 MHz, de léteznek már Quad DSD anyagok is 11.2 MHz-en mintavételezve.

magicvoice
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 57

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: magicvoice »

olvasni róla, hogy az újabb dacok már dsd256 meg dsd 512-t formátumot is ismernek. léteznek felvételek, melyek kihasználják már ezt? egyáltalán mi az átlag dsd felvételek esetén? gondolom az alap 64, esetleg a 128?
Az átlag a DSD64. Volt nálam MytekMan új DAC-ja, ami elvileg DSD512-t is tud, de foobarral nem sikerült hibátlanul felkonvertálni, vagy csak sistergés jött ki belőle, vagy egy rövid idő után betorzított. Most csináltam ilyet először, ezért lehet, hogy a beállítás nem volt jó, vagy valami más gond volt. A cikk második oldalának alján van egy link, ahonnan nagyobb felbontású (pl. DSD256) felvételeket is le lehet tölteni.   

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1732

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Egyetértek.
Érdekesnek találtam a pár kommentel alábbi DSD dac... "itt" link cikke kapcsán, hogy a konklúzió második helyezetje egy kb. relatíve közepes CD alapú rendszer lett. Képzelem, ha egy komoly "Ó" futómű + dac összeállítást dobtak volna ringbe...

az audio gd legkisebb dsd konvertere volt a tesztben. 100k alatt megvehető fejhallgató erősítővel és előerősítővel. ennél azért van jóval feljebb is...

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

DAC-olás

Elméletileg és technológiai szempontból is felesleges a 176.4.
Halkan szólok, hogy a DSD esetében a digitális mintavétel nem egészen azonos a PCM anyagoknál alkalmazott eljárással, így a mintavételi frekvenciát is célszerű másként értelmezni.

Mickey
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 5

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Mickey »

Nekem is nagy élményt okoztak a jó minűségű dsd felvételek. Sajnos a nagyfelbontású pcm felvételek nem annyira elterjedtek, elég kicsi a választék.
Mi lenne a gond a 88.2-es foobar sacd plugin-es dsd-vel? Elméletileg és technológiai szempontból is felesleges a 176.4.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: audioline »

Egyetértek.
Érdekesnek találtam a pár kommentel alábbi DSD dac... "itt" link cikke kapcsán, hogy a konklúzió második helyezetje egy kb. relatíve közepes CD alapú rendszer lett. Képzelem, ha egy komoly "Ó" futómű + dac összeállítást dobtak volna ringbe...
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5353

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nálam a DSD felvételek még "felezett" (176 400 Hz) sample rate-en is, nagyságrendekkel jobban szólalnak meg, mint a wav, vagy flac fájlok.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Ok, tudnátok linkelni pár oldalt (akár privátba, hogy ne legyek off) , ahonnan lehet dsd-t tölteni? legális is jöhet.

Én innen szoktam, de regisztrálni kell. Ha tudsz egy picit oroszul simán menni fog.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Ok, tudnátok linkelni pár oldalt (akár privátba, hogy ne legyek off) , ahonnan lehet dsd-t tölteni? legális is jöhet.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”