Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

suminator968
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1085

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: suminator968 »

Wow!
A hangfalgyártó azt válaszolta, hogy a hangfal határozza meg leginkább a hangminőséget!
Ki hitte volna?

Pedig igaza van, ezt támasztja alá saját tapasztalatom is.
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2

Tóni
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 74

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Tóni »

Wow!
A hangfalgyártó azt válaszolta, hogy a hangfal határozza meg leginkább a hangminőséget!
Ki hitte volna?
Long Live Rock 'n' Roll !

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Egyszer kérdezték erről a Martin Logan egyik fő tervezőjét.

ez volt a válasza:

https://www.youtube.com/watch?v=tj5t7kiTB-s#t=90

Mondjuk ő nem vette bele a válaszába a forrást, bár lehet a kérdésbe se volt benne. 

Nem említeném magam egy lapon a professzorral, de egyetértek vele, bár én a szoba akusztikájának kicsit több százalékot adnék.

A "melyik fontosabb" kérdést én nem igazán tudom értelmezni, mivel egyik részegységet sem célszerű elhanyagolni. Mindig zavarba jövök az olyan fejtegetésektől, hogy a lánc elejét, vagy végét kell magasabb szintre emelni. De ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy melyik elem cseréjével lehet nagyobb lépést tenni, vagy melyikre érdemes többet költeni, akkor egyértelműen a hangsugárzó és az akusztika a válaszom.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1731

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Akkor melyik is a fontossabb?
És ha az elején ki sem jön, aminek kellene? Ràadàsul erôsen torzítva? Ez esetben hiàba tud többet a közepe - vége.

Véleményem és tapasztalatom szerint a lànc bàrmelyik pontja képes hàtrànyosan befolyàsolni a kívànt megszòlalàst. Ennek fényében mindegyik elem minôségét egyarànt fontosnak tartom.

Egyszer kérdezték erről a Martin Logan egyik fő tervezőjét.

ez volt a válasza:

https://www.youtube.com/watch?v=tj5t7kiTB-s#t=90

Mondjuk ő nem vette bele a válaszába a forrást, bár lehet a kérdésbe se volt benne. 

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: audioline »

Hiába lesz nagyon jó front egy láncban , ha "elakad" a hang az erősitőnél, meg a hangsugárzónál .
Akkor melyik is a fontossabb?
És ha az elején ki sem jön, aminek kellene? Ràadàsul erôsen torzítva? Ez esetben hiàba tud többet a közepe - vége.

Véleményem és tapasztalatom szerint a lànc bàrmelyik pontja képes hàtrànyosan befolyàsolni a kívànt megszòlalàst. Ennek fényében mindegyik elem minôségét egyarànt fontosnak tartom.
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1328

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Nem hinném, hogy egy audiolàncban vannak fontos és kevésbé fontos komponensek.
Szerintem igen . Hiába lesz nagyon jó front egy láncban , ha "elakad" a hang az erősitőnél, meg a hangsugárzónál . De hallani is , hogy mikor ér el a lánc oda , hogy azon gondolkodjon az ember ,hogy hát igen .... valamit kellene kezdeni az elejével is mert már nem szolgálja ki a rendszer többi elemét eléggé . De addigra a többi eszköz már jóval magasabb árkategóriát képvisel . De azt is tapasztaltam ,hogy régebbi hangdobozokkal nehezebben sikerült megitélni egy-egy változtatást a rendszerben . Viszont amióta lényegesen jobb dobozom van ezek már nem okoznak nehézséget . Kb 10 perc elég , hogy eldöntsem valamiről , hogy ott, Nekem mit "ér" . Legtöbbször még ennyi sem kell .

audioline
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

..... viszont tovább növeli a költségeket ! Meg kérdés mit éri meg inkább . Venni 80-ért egy DAC-ot, vagy venni drágább dobozt, erősitőt.... Úgy is a legfontosabb a hangdoboz......
Nem hinném, hogy egy audiolàncban vannak fontos és kevésbé fontos komponensek.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

DAC-olás

Ez nagyrészt a DAC minőségétől függ no és attól, amit Fapaci már leírt. 70-80e körül - főleg a használt piacon - már szert lehet tenni olyan D/A konverterekre, melyek a CD63-at is képesek érezhetően felülmúlni. A digit kábel minőségéről/igényes kiválasztásáról/+ költségéről pedig ne feledkezzünk meg, ugyan is a megfelelő hiánya esetén rejtve maradnak a hozadékok.
..... viszont tovább növeli a költségeket !      Meg kérdés mit éri meg inkább . Venni 80-ért egy DAC-ot, vagy venni drágább dobozt, erősitőt.... Úgy is a legfontosabb a hangdoboz......  
Vagy csak egyszerűen venni lemezeket....
Mindig elfelejtem milyen usb-s DAC-ja volt az ismerősömnek . De az már jól szólt . Viszont még használtan is kb 300 az ára . Elég kicsi méretű....

audioline
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

Nos a rendszerem az egy Harman Kardon hk 680, Marantz CD63 SE, es JBL LX55G. Nagyreszt Pc-rol hallgatom a zenet, egy Creative X-Fi Kulso usb-s hangkartyarol aminek van analog illetve digitalis kijovetele is akarcsak a cd lejatszonak. Igazabol meg nem keresgeltem DAC-ok utan, elobb tisztaban szerettem volna lenni azzal h meger-e annyi penzt Amit ra szannek dac-ra az kb olyan 80-90e Ft max 100 ha azt mondjatok h lenyeges kulonbseg veheto eszre.

Ez nagyrészt a DAC minőségétől függ no és attól, amit Fapaci már leírt. 70-80e körül - főleg a használt piacon - már szert lehet tenni olyan D/A konverterekre, melyek a CD63-at is képesek érezhetően felülmúlni. A digit kábel minőségéről/igényes kiválasztásáról/+ költségéről pedig ne feledkezzünk meg, ugyan is a megfelelő hiánya esetén rejtve maradnak a hozadékok.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

DAC-olás

Nos a rendszerem az egy Harman Kardon hk 680, Marantz CD63 SE, es JBL LX55G. Nagyreszt Pc-rol hallgatom a zenet, egy Creative X-Fi Kulso usb-s hangkartyarol aminek van analog illetve digitalis kijovetele is akarcsak a cd lejatszonak. Igazabol meg nem keresgeltem DAC-ok utan, elobb tisztaban szerettem volna lenni azzal h meger-e annyi penzt Amit ra szannek dac-ra az kb olyan 80-90e Ft max 100 ha azt mondjatok h lenyeges kulonbseg veheto eszre.
Sztem jobban jársz ha másra költöd a pénzt . Egyik ismerősöm pl azt mondta nem hallott nagyon eltérést a CD63-asa és egy SB Touch között . Ilyen rendszeren vagy nem jön át , vagy tényleg nincs is ..... Szerintem drága rendszerben érdemes DAC-ot tenni, vagy ha nem lehet kikerülni . Pl nem CD, hanem csak futóműved van . Úgy gondolom (használt készülék árakkal ) kb 200-300 ezer Ft-os komponens árak felett lenne komolyabban hozadéka . De nem a 100 ezer Ft-os kategóriának , akkor sem . 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

DAC-olás

Vigyél haza néhányat és döntsd el! Mindenkinek mást jelent a "megéri" és a "lényeges különbség". A hangkártyádat könnyedén, de a CD játszódat már nem fogja bármelyik olcsó DAC felülmúlni.

tiha
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 19

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: tiha »

audioline
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

...ha en veszek egy DAC-ot akkor annyivval jobb hangot fogok kapni ami mondjuk meger 70-80e forintot? Azt be lehet kotni CD lejatszo utan es PC utan is?
Milyen dac-ra gondolsz? Milyen forràs készülékhez? Milyen rendszerben?

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 492

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: kasumi »

...ha en veszek egy DAC-ot akkor annyivval jobb hangot fogok kapni ami mondjuk meger 70-80e forintot?

Erre nem tudok válaszolni. Ez sok mindentől függ, de leginkább attól, Neked mi a "jobb hang", illetve mi ér meg Neked "70-80e forintot".
Mások, nagyobb tapasztalattal talán tudnak segíteni.

...Azt be lehet kotni CD lejatszo utan es PC utan is?
Ha a CD-lejátszó rendelkezik olyan digitális kimenettel, mint amilyen bemenettel a dac, akkor igen. Ez többnyire coax és/vagy optikai ki-, ill. bemenetet jelent.
PC-nél hasonló a helyzet. Ha usb kimenet van (a legtöbb pc ilyen), akkor a dac-nak usb bemenettel kell rendelkeznie (vagy egy köztes usb/spdif átalakítóval a dac coax bemenetre lehet kötni); ha a hangkártyának van digitális kimenete (coax v. optikai) és a dac-nak ugyanilyen bemenete, akkor szintén összeköthetők.
Újratervezés

4you
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: 4you »

Sziasztok. Nos most lehet hogy nagyon buta kerdest teszek fel es lehet hogy meg is van ra a valasz valahol itt de oszinten szolva lusta vagyok atbongeszni az egesz topikot Na szoval azt szeretnem kerdezni hogy ha en veszek egy DAC-ot akkor annyivval jobb hangot fogok kapni ami mondjuk meger 70-80e forintot? Azt be lehet kotni CD lejatszo utan es PC utan is? Nem igazan vagyok tisztaba hogy hogyan is mukodik teljesen, azt ertem hogy kovertal digitalisbol analogba ha jol ertelmezem Ne haagudjatok a tudatlansagomert Elore is koszonom!!!
Van már kiszemelt dac?
Nem mindegyiket lehet mindennel összekötni...attól függ,hogy miről szeretnél zenét hallgatni,cd(transzportról)vagy pc-ről,vagy valami Szkídboxról?
Rendszer:
Hangsugárzó: Focal Jm Lab cobalt 806/Dynaudio DM 2/8
Erősitő: Heed Obelisk pro/Diy Hybrid amplifier.
Forrás: Philips 618 csöves tuningolt/Cary CDP1

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

DAC-olás

Sziasztok. Nos most lehet hogy nagyon buta kerdest teszek fel es lehet hogy meg is van ra a valasz valahol itt de oszinten szolva lusta vagyok atbongeszni az egesz topikot Na szoval azt szeretnem kerdezni hogy ha en veszek egy DAC-ot akkor annyivval jobb hangot fogok kapni ami mondjuk meger 70-80e forintot? Azt be lehet kotni CD lejatszo utan es PC utan is? Nem igazan vagyok tisztaba hogy hogyan is mukodik teljesen, azt ertem hogy kovertal digitalisbol analogba ha jol ertelmezem Ne haagudjatok a tudatlansagomert Elore is koszonom!!!
Kérdés mihez kötöd be , mi a körítés, de sztem nem sokat nyersz vele . Persze a PC,hez lehet , hogy mindenképpen kell valami , de lehet,hogy egy használt audioplayerrel jobban  jársz . Pl Squeezebox Duet .

tiha
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 19

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: tiha »

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

DAC-olás

és hány százalékát tudod, szoktad meghallgatni?

én a kb. 400 db-os cd gyűjteményemmel vagyok úgy, hogy jó, ha 20-30%-át hallgattam meg, vagy hallgatom

Ahogy írtam, csak azokat tartom meg, amiket 1-2 évente legalább egyszer meghallgatok. Kivételt képeznek a különösen kedvenc előadók gyűjteményei, ahol fontosnak tartom, hogy az illető minden albuma ott legyen a listán. Ha csak a fontosabb progresszív rock zenekarok albumait számolom (Marillion, Fish, Asia, Saga, Yes, Genesis, Porcupine Tree, Pink Floyd és leágazásai, stb.), már ezekből összejön kb. 300. A nagy jazzistákból még több...

Soknak tartod az 1500 albumot? Szerintem ezzel nem vagyok kirívó eset. Van itt a fórumon olyan kolléga, akinek ennél 10x több van, ráadásul heti 3-4 órát hallgat zenét. No azt már én sem értem.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 746

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: GTomi »

én a kb. 400 db-os cd gyűjteményemmel vagyok úgy, hogy jó, ha 20-30%-át hallgattam meg, vagy hallgatom

és nem beszélve még a digitális formátumban tárolt zenékről, ami talán még egyszer enny.
Brio,DacMagic 200M + TMP táp,PC/PP V2/Audirvana,Revox B226,Hivox monitor,HiDiamond D3 hfkábel+D3 rca,IsoTek Premier/Initium/Hivox táp,Oyaide Neo usb a-b,QED QE6200 koax,AQ Forest RJ/E Ethernet,ifi LAN iSilencer,Viablue absorber+HS spike disc,NAD C552+AT120Eb+Hivox phono

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 746

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: GTomi »

No és ahány album bekerül, annyi ki is kerül a gyűjteményből, mert amit éveken át egyszer sem hallgatok meg, azokat letörlöm, tehát az átlátandó mennyiség (nagyjából 1500 album) sok éve változatlan.

Brio,DacMagic 200M + TMP táp,PC/PP V2/Audirvana,Revox B226,Hivox monitor,HiDiamond D3 hfkábel+D3 rca,IsoTek Premier/Initium/Hivox táp,Oyaide Neo usb a-b,QED QE6200 koax,AQ Forest RJ/E Ethernet,ifi LAN iSilencer,Viablue absorber+HS spike disc,NAD C552+AT120Eb+Hivox phono

Vendég

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Havonta 1-2 album kerül be a gyűjteményembe, azok nagy része is régről ismert előadóktól származik.
Nekem ez az utolsó havi beszerzésem.
Régről ismert előadóktól mind: Heifetz, Oistrakh, Menuhin, Richter, Kondrashin, Stern, Gould, Rubinstein..... 50-es évek végétől a 70-es évek közepéig csak klasszikusok. Decca, London, DG, RCA, Angel, Heliodor, CBS, EMI.... USA, GB, D nyomásúak..... 1500 db felett. Egy valódi gyűjteménybe ezek bőven beférnek még.
Most folyik a katalogizálás, rendezés, majd a polcra helyezés következik. Izgalmas végig hallgatni pl. Karajan különböző korokból származó Beethoven szimfóniáit, azok előadásának változásait a korral. Vagy összehasonlítani Klemperer, Monteux, Stokowski, Böhm eltérő felfogását az 6. szimfóniáról.
Természetesen emellett kényelmesen megférnek a NAS-on is az anyagok, a polcon a CD-k, SACD-k.
Semmi értelme egymással összehasonlítani őket, elítélni (megítélni) mások zenehallgatási, gyűjtői szokásait.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

DAC-olás

Azokat én sem sírom vissza, viszont gyűlölöm a pc-s kollekciókat, nekem élvezet elővenni egy szép cd korongot és behelyezni egy szintén szép cd pörgetőbe. Semmi élvezetet nem találok a pc-s adatbázisban való böngészésben. De nem vagyunk egyformák, a mai fiatalok meg(kevés kivétellel) amúgy sem fognak cd-zni.
Nem akarom életben tartani a témát ebben a topikban és győzködni sem szeretnék senkit (meg mai fiatal sem vagyok ), de most ismét egy olyan ellenérv került a felszínre, ami nem állja meg a helyét. Ha bekapcsolom a TV-t / monitort (amit igen ritkán teszek zenehallgatáshoz), majd' fél négyzetméteres nagyságban itt van előttem a lemezek borítója infókkal, dalszövegekkel, az előadók biográfiájával, az albumok között gombnyomással,  okostelefonon és táblagépen akár kézlegyintéssel is tudok böngészni. Tény, hogy nem tudom tapogatni, szagolgatni, de a táblázatos adatbázisokban forgolódás is már erősen a múlté, talán érdemes frissíteni az élményeket. A komolyabb lejátszó szoftverek már sok éve praktikus, ízléses grafikus kezelőfelületet kínálnak.

dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 378

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: dualcs5000 »

És ott tiprodhatsz a három közül most melyikbe is...

sokekola
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 149

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: sokekola »

15 éve csak "digitálisan", azaz PC-n gyűjtöm a muzsikákat és a kollekció soha nem volt olyan átlátható, mint mostanában.  Egyáltalán nem sírom vissza azokat a káoszos időket, amikor százával álltak az LP-k és kazetták a szekrényben.

Úgy tűnik, évek múltán is képtelenek vagyunk napirendre térni a tény felett, hogy a sokféle embernek sokféle preferenciái lehetnek praktikum, hangminőség, zenehallgatási szokások terén (?).

Azokat én sem sírom vissza, viszont gyűlölöm a pc-s kollekciókat, nekem élvezet elővenni egy szép cd korongot és behelyezni egy szintén szép cd pörgetőbe. Semmi élvezetet nem találok a pc-s adatbázisban való böngészésben. De nem vagyunk egyformák, a mai fiatalok meg(kevés kivétellel) amúgy sem fognak cd-zni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

DAC-olás

Elnézést, ha kicsit félreérthető voltam. Természetesen a számítástechnikával összefüggésben úgy gondolom, hogy nagyon is jól, áttekinthetően lehet rendszerezni a gyüjteményt manapság. Amire én gondoltam a beírásomban az, hogy az ember fejben (zeneileg) nem képes lépést tartani a rohamosan növekvő mennyiségű zenével, mivel annyival könnyebb hozzájutni akár legálisan, akár másképp, hogy átcsap mennyiségi zenegyűjtésbe a dolog.
A praktikum, meg a zenehallgatási szokás az megint más lapra tartozik, engem egyáltalán nem zavar, hogy sokan csak a fájlokat gyüjtik a gépükön, biztosan van más, fontosabb hobbijuk, amire szívesebben áldoznak.

Bizonyára sok eset van, ami alátámasztja a meglátásodat, de én akkor ismét kivétel vagyok. Havonta 1-2 album kerül be a gyűjteményembe, azok nagy része is régről ismert előadóktól származik. Meghallgatok persze új muzsikákat is, de ezek ritkán ütik meg azt a szintet, hogy elraktározzam őket. No és ahány album bekerül, annyi ki is kerül a gyűjteményből, mert amit éveken át egyszer sem hallgatok meg, azokat letörlöm, tehát az átlátandó mennyiség (nagyjából 1500 album) sok éve változatlan.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”