Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sikeres, boldog új évet kíván mindenkinek az AVX team!
Hangsugárzó építés
Hangsugárzó építés
Mondja az, aki szöveget sem tud értelmezni (mire is ad "kiadós választ" az a német nyelvű aktív váltós fejtegetés?), egyszer sem válaszolt tárgyszerűen, továbbá alap nyelvtani hibákat vét. Viccnek is rossz, úgyhogy én befejeztem.
Na látod, ez volt a cél...
Kedves Admin törölheti is ezeket a sallangokat...
Szép napot!
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Tanulj meg magyarul
Mondja az, aki szöveget sem tud értelmezni (mire is ad "kiadós választ" az a német nyelvű aktív váltós fejtegetés?), egyszer sem válaszolt tárgyszerűen, továbbá alap nyelvtani hibákat vét. Viccnek is rossz, úgyhogy én befejeztem.
Hangsugárzó építés
Jelen kontextusban mi lenne a releváns különbség?
Ja igen, "csak" állítás volt a kérdésről, nem teljesen egyertélmű felkiáltójelekkel a végén. Ismét érdeklődnék, mi a releváns, nem stilisztikai különbség?
Tanulj meg magyarul, a "kontextusanalízis" nem e fórum témája.
Remélem elég kiadós válasz:
http://www.thel-audioworld.de/module/Fi ... /aktiv.htm
-
Vendég
Hangsugárzó építés
A "perdöntő" és "meghatározó" szavak az én szótáramban mást jelentenek.
Jelen kontextusban mi lenne a releváns különbség?
Nem tettem fel kérdést
Igen, a kérdés csak annyi, milyen paraméterek határozzák meg egy hangsugárzó tényleges minöségét!!
Ja igen, "csak" állítás volt a kérdésről, nem teljesen egyertélmű felkiáltójelekkel a végén. Ismét érdeklődnék, mi a releváns, nem stilisztikai különbség?
Hangsugárzó építés
Szomorúan hallom..
És nem értem, miért tettél fel kérdést a meghatározó (más szóval "perdöntő") paraméterekről, ha rögtön utána kijelented, hogy nincs(enek)
A "perdöntő" és "meghatározó" szavak az én szótáramban mást jelentenek. Nem tettem fel kérdést.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
De ezt Neked nem fogom részletezni.
Szomorúan hallom..
És nem értem, miért tettél fel kérdést a meghatározó (más szóval "perdöntő") paraméterekről, ha rögtön utána kijelented, hogy nincs(enek)
Hangsugárzó építés
Az aktív vs. passzív váltó kérdés szerintem nem olyan mint egy 30-as cipő amit már gyerekkorban kinő az ember. Vannak olyan helyzetek amikor jobb vagy inkább célszerűbb a passzív váltó használata, van amikor az aktív váltó a jobb megoldás. Többféle szemszögből lehet (érdemes) vizsgálni a dolgokat és akkor máris nem lesz fekete-fehér a világ
Mellesleg aktív váltással és passzív váltással is lehet nagyon jó minőségű hangsugárzókat készíteni és mindkettőt csúnyán el is lehet rontani.
Jut eszembe ... kisjelű vagy nagyjelű passzív váltással próbálkoztál régebben?
Nem olyan, igazad van... Nagyjelüvel próbálkoztam.
Lehetnek olyan esetek, amikor a passzív váltás tényleg célszerübb (szerintem):
- költségtakarékossági szempontok (egy bizonyos fokig!)
- egyszerü szürési feladatok, amik praktikusabban megoldhatóak passzív módon
Egyébként én a digitális váltás/szürés felé kacsintgatok (miniDSP stb.), a legegyszerübben paraméterezhetö, és egy jó készülék egy életre kiszolgál bármilyen környezetben (elvileg).
Hangsugárzó építés
Továbbra is várjuk a választ, esetleg a perdöntő paramétereket feltáró tanulmány linkjét valamelyik "okostojástól":)))
Nincs perdöntö parameter, lánc van amiben vannak alábecsült és túlbecsült elemek. De ezt Neked nem fogom részletezni. Aki kíváncsi értelmesen kérdez vagy utána jár. Köszi!
Hangsugárzó építés
Régebben én is próbálkoztam passzív váltókkal, de ma már kinöttem belöle. Igazából csak hátrányát tudok felsorolni.... De akinek nem inge.....
Az aktív vs. passzív váltó kérdés szerintem nem olyan mint egy 30-as cipő amit már gyerekkorban kinő az ember. Vannak olyan helyzetek amikor jobb vagy inkább célszerűbb a passzív váltó használata, van amikor az aktív váltó a jobb megoldás. Többféle szemszögből lehet (érdemes) vizsgálni a dolgokat és akkor máris nem lesz fekete-fehér a világ
Mellesleg aktív váltással és passzív váltással is lehet nagyon jó minőségű hangsugárzókat készíteni és mindkettőt csúnyán el is lehet rontani.
Jut eszembe ... kisjelű vagy nagyjelű passzív váltással próbálkoztál régebben?
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Igen, a kérdés csak annyi, milyen paraméterek határozzák meg egy hangsugárzó tényleges minöségét!!
Továbbra is várjuk a választ, esetleg a perdöntő paramétereket feltáró tanulmány linkjét valamelyik "okostojástól":)))
Hangsugárzó építés
Régebben én is próbálkoztam passzív váltókkal, de ma már kinöttem belöle. Igazából csak hátrányát tudok felsorolni.... De akinek nem inge.....
Hangsugárzó építés
Mert kevés a mélye. Nagy titok...
40 Hz-ig megy le (-3dB), normál szoba hangerönél (nem disco hangfal). A mély csak dekoráció egy elözö projektböl, bár gondolkodtam hogy esetleg összehozom öket, de nem olyan egyszerü mutatvány...
Hangsugárzó építés
A téma nagyon is komoly, csak az elvakult hifisek legyintenek erre mert nem illik bele a hitükbe, világképükbe. Pedig itt nem hitről van szó mint a templomban.
Valójában én arról beszélek (leegyszerűsítve, a lényegre koncentrálva), hogy ma már meg lehet jósolni megfelelően elvégzett süketszobai mérések alapján, hogy egy adott hangsugárzó egy kettős vakteszt sorozatban hogy fog szerepelni a többi hangsugárzóhoz képest. Másképp fogalmazva a mérési eredmények alapján meg lehet jósolni, hogy a hallgatóság milyen sorrendet fog felállítani a vakteszten szereplő hangsugárzók között hangminőség alapján. Végeredményben ez azt jelenti, hogy megfelelő specifikáció alapján meg lehet állapítani, hogy egy hangsugárzó nagyjából milyen minőségi színvonalat képvisel. A probléma az, hogy a gyártók kb. 99%-a nem ad megfelelő specifikációt a hangsugárzók mellé. Így az ember csak a fülére hagyatkozhat ami pedig biztos be fogja csapni, ez nem kérdés, főleg akkor ha a hifi gyártó/kereskedő/újságíró telebeszéli a kedves vásárló fejét mindenféle marhasággal.
Osztom amit AAHG írt az off-ban (csak más kontextusban): "De hát az emberi hülyeségből lehet legjobban meggazdagodni."
Igen, a kérdés csak annyi, milyen paraméterek határozzák meg egy hangsugárzó tényleges minöségét!! Nekem Linkwitz doboza bebizonyította, hogy a klasszikus paraméterek és dobozkonstrukció NEM elégségesek és megfelelöek. Több éves Pluto hallgatás után bekötöttem egy korábban jónak tartott kis dobozomat, hát borzalom volt. És nem azért mert nagyon "huplis" lenne az on-axis frekvenciamenete vagy túl rezonáns, esetleg torz lenne...
Hangsugárzó építés
A csokik szerintem különösen jó hatással vannak a hangzásra, bár -az endorfin-szintet növelve- az ember közérzetére talán még inkább. Valószínűleg ennek tudható be a hangzásban felfedezni vélt javulás is...
Ugyanakkor túlzásba vitt fogyasztása emésztési gondokat, májkárosodást és migrént is okozhat, így én inkább elkerülném a csoki, mint hangzásjavító eszköz használatát.
Amennyiben azonban a képen látható csavaros csatlakozókra gondoltál, azok hangzásra gyakorolt hatásáról egyelőre sajnos nem tudok beszámolni. Tervben volt, hogy egy neves gyártó hasonló kivitelű, gránit szigetelésű, tömör arany "csokiját" használom majd, csak sajnos annak hamar megnyúlt volna a menete a gyakori ki-be csavarozás következtében, így végül ezt az opciót elvetettem...
Ami viszont sokat javít a hangzáson, az a kétrétegű hullámkartonra szerelt hangváltó. Ezen belül is a kapcsolás felrajzolása az, ami egyből hallható változásokat hozott: sokkal gyorsabb, dinamikusabb, pontosabb lett a hangzás, hiszen így az elektronok egyértelműen láthatják, merre kell tovahaladjanak, nem kóvályognak csak úgy tanácstalanul az alkatrészek között... A hatás sajnos sötétben mérséklődik, esetleges későbbi továbbfejlesztésként gondolkozom egy kis LED beépítésén a hangváltó fölé, hogy sötétben is jól látható legyen a kapcsolási rajz...
A jobb alsó sarokban azért gondban lehetnek az elektronok hogy a rajzot kövessék vagy az alkatrészen menjenek. Ennek kijavítása még hozhat a hangon.
Hangsugárzó építés
Valóban kezdi kiforrni magát a dolog, annak ellenére hogy a hangváltó... hát hogy is fogalmazzak... erősen ideiglenes, és mindennemű igényességet nélkülöz. És akkor még finoman fogalmaztam
Sokkal többet ezzel már nem is szeretnék foglalkozni, hiszen az eredeti elképzelés szerint aktív meghajtást kap majd. (viszont valószínűleg ezt a projektet már nem én fogom befejezni...)
Nekem tetszik. Ez a kartonpapír megoldás nekem eszembe sem jutott. Zseniális! Én meg sz...kodtam az mdf-el.
Hangsugárzó építés
Még sosem hallottam audiofil elemzést a csokik hangzásra tett hatásáról, be tudnál róla számolni? AB teszt? :)
A csokik szerintem különösen jó hatással vannak a hangzásra, bár -az endorfin-szintet növelve- az ember közérzetére talán még inkább. Valószínűleg ennek tudható be a hangzásban felfedezni vélt javulás is...
Ugyanakkor túlzásba vitt fogyasztása emésztési gondokat, májkárosodást és migrént is okozhat, így én inkább elkerülném a csoki, mint hangzásjavító eszköz használatát.
Amennyiben azonban a képen látható csavaros csatlakozókra gondoltál, azok hangzásra gyakorolt hatásáról egyelőre sajnos nem tudok beszámolni. Tervben volt, hogy egy neves gyártó hasonló kivitelű, gránit szigetelésű, tömör arany "csokiját" használom majd, csak sajnos annak hamar megnyúlt volna a menete a gyakori ki-be csavarozás következtében, így végül ezt az opciót elvetettem...
Ami viszont sokat javít a hangzáson, az a kétrétegű hullámkartonra szerelt hangváltó. Ezen belül is a kapcsolás felrajzolása az, ami egyből hallható változásokat hozott: sokkal gyorsabb, dinamikusabb, pontosabb lett a hangzás, hiszen így az elektronok egyértelműen láthatják, merre kell tovahaladjanak, nem kóvályognak csak úgy tanácstalanul az alkatrészek között... A hatás sajnos sötétben mérséklődik, esetleges későbbi továbbfejlesztésként gondolkozom egy kis LED beépítésén a hangváltó fölé, hogy sötétben is jól látható legyen a kapcsolási rajz...
Hangsugárzó építés
Még sosem hallottam audiofil elemzést a csokik hangzásra tett hatásáról, be tudnál róla számolni? AB teszt? :)
Hangsugárzó építés
Valóban kezdi kiforrni magát a dolog, annak ellenére hogy a hangváltó... hát hogy is fogalmazzak... erősen ideiglenes, és mindennemű igényességet nélkülöz. És akkor még finoman fogalmaztam Sokkal többet ezzel már nem is szeretnék foglalkozni, hiszen az eredeti elképzelés szerint aktív meghajtást kap majd. (viszont valószínűleg ezt a projektet már nem én fogom befejezni...)
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1633
Hangsugárzó építés
Én is szívesen meghallgatnám! Nagy kár, hogy mindenhova nem tudok elmenni.
Én is nehezen mennék el mondjuk Debrecenbe. De szerencsére helyben is elég aktív az élet.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Hangsugárzó építés
Tibi tegnap nálam járt, elhozta a dobozokat, bekötöttük a rendszerembe. A nem végleges váltóval is az én fülemnek tetsző hangot hallottam, a kis szoba ellenére komolyabb hibáktól mentes, egységes, jó ritmikájú, kellően mélyre menő konstrukció ez. Hosszabb távon derülnek ki persze a hibák, de a pár órás fülelés biztató volt!
Én is szívesen meghallgatnám! Nagy kár, hogy mindenhova nem tudok elmenni.
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1633
Hangsugárzó építés
A héten volt egy kis szabadidőm, összedobtam hát egy ideiglenes/próba dobozt -régóta polcon porosodó- Seas Ecxel hangszóróimnak...
DSCF0938.jpg
DSCF0945.jpg
DSCF0950.jpg
DSCF0954.jpg
További képek az építésről:
https://plus.google.com/photos/10253682 ... 7yo2_OM1gE
Nem titkolt szándékom Kalmi egy korábbi aktív dobozának Schmitt-elése, így később talán át is térek a fejleményekkel a megfelelő topikba.
Viszont amíg nincs kész az aktív elektronika, ideiglenes megoldásként a Seas oldalán közzétett "Trym" fantázianevű konstrukció váltórajza alapján megépítek egy passzív váltót hozzá, pár hetet/hónapot talán azzal is kihúzok...
A doboz anyaga 18mm-es nyír rétegelt lemez, az előlap dupla, és az oldalfalak is kaptak egy kis merevítést. Egyszerű, selyemfényű lakkozást kapott, meg némi vörös csíkot az illesztések menti bemarásokba, csak hogy feldobjam valamivel a puritán formavilágot (no meg így jobban passzol a PC-hangsugárzóimhoz... ).
DSC06578.jpg
Tibi tegnap nálam járt, elhozta a dobozokat, bekötöttük a rendszerembe. A nem végleges váltóval is az én fülemnek tetsző hangot hallottam, a kis szoba ellenére komolyabb hibáktól mentes, egységes, jó ritmikájú, kellően mélyre menő konstrukció ez. Hosszabb távon derülnek ki persze a hibák, de a pár órás fülelés biztató volt!
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Hangsugárzó építés
Mik lennének a konkrét hifis butaságok? Felsorolás szerűen.
Hangsugárzó építés
Egy vaktesztben talán nem szubjektív döntések születnek?Dehogynem. Senki nem állította, hogy nem szubjektív döntések születnek.
Miért vagy biztos benne, hogy egy steril kettős, vagy akárhányas vakteszten mindenki ugyanazt a dobozt tartaná legjobbnak?Én nem vagyok biztos benne és nem is állítottam, hogy egy kettős vakteszt során mindenkinek egyezne a véleménye. A hangsúly azon van, hogy a többség melyiket választja jobbnak. Statisztika.
Egyébként itt érdemes megjegyezni, hogy az említett kutatásban az eredmények elemzése során az is kiderült, hogy általában azoknak az embereknek a véleménye ingadozott leginkább akiknek valamiféle halláskárosodása volt különböző okokból kifolyólag. Jellemzően ilyen emberek voltak azok akik a munkájuk során sokszor, huzamosabb ideig voltak kitéve magas hangnyomásnak (pl. egyes zenészek, hangmérnökök is). Szintén érdemes megjegyezni, hogy a zenéhez, hifihez teljesen laikus emberek azonos hangsugárzókat ítéltek jobbnak mint a "szakik" (hifisek, zenészek, hangmérnökök vagy direkt a kettős vaktesztekre képzett emberek - merthogy ilyenek is vannak).
Az említett összejövetel természetesen nem volt hibátlan teszt, de körülményeiben és alaposságában nagyjából megközelítette azt, ahogy az emberek otthon zenét hallgatnak és nagyon jól megmutatta, mennyire sokfélék az emberek elvárásai, viszonyítási alapjuk, döntési szempontjaik.Ez teljesen rendben is van. Csak azt nem szabadna elfelejteni, hogy az ilyen hifis "tesztelések" nem adnak megfelelő választ semmilyen kérdésre csak megerősítik a sokak által táplált hifis butaságokat. Viszont nagyon jó alkalom lehet egy kellemes beszélgetésre (ha az nem hifis témájú), zenehallgatásra, egyeseknek szocializálódásra is (akinek nem inge ...)
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11188
- Kapcsolat:
Hangsugárzó építés
Hívhatod bárminek, hangminőségnek vagy hangélménynek, a lényegen ez nem változtat. Minden ember szubjektív módon ítél, máshogy nem is tud. A kettős vaktesztek azért kellenek, hogy a szubjektív ítéletünket befolyásoló tényezőket kizárjuk.
Egy vaktesztben talán nem szubjektív döntések születnek? Miért vagy biztos benne, hogy egy steril kettős, vagy akárhányas vakteszten mindenki ugyanazt a dobozt tartaná legjobbnak? Én biztos vagyok benne, hogy nem így lenne. Az említett összejövetel természetesen nem volt hibátlan teszt, de körülményeiben és alaposságában nagyjából megközelítette azt, ahogy az emberek otthon zenét hallgatnak és nagyon jól megmutatta, mennyire sokfélék az emberek elvárásai, viszonyítási alapjuk, döntési szempontjaik.
-
Vendég
Hangsugárzó építés
Az a tudományos kutatássorozat amiről regélek, pedig pont azt vizsgálta, hogy a szubjektív hangélményeket hogyan lehet az objektív mérési eredményekkel összeegyeztetni. Az eredmény pedig az, hogy szoros kapcsolat van a mérési eredmények és a hangminőség (vagy szubjektív hangélmény) között.
Nem tudom, miről regélsz, de a legtöbb ilyen "tudományos" munkában sajnos
- Nem végeztek a statisztikai bizonyításhoz elegendő kísérletet
- Konkrétan tettenérhető az elfogultság nagy valószínűséggel végeredményt, konklúziót befolyásoló hatása
Mindazonáltal gyakran fordul elő kimutatható korreláció* - ki vitatja?
* A "szoros kapcsolat" megintcsak egy erősen szubjektív fogalom.