Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Vendég

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Egyet kell hogy értsek DDL kollégával!!!
Egyébként, szevasz DDL! Gondolom, te vagy aki régebben a cityn is irogattál...

DDL
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 11

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: DDL »

Egyébként a lejátszáskor keletkező pattogás -a lemez tisztításán kívül- egy jobb pickup-pel csökkenhet?
Nem. Sőt!
MInél jobb a lejátszás minősége annál jobban lehet majd a hibákat is észlelni

Ezzel nem biztos, hogy egyetértek. Mert minél jobb egy pick-up (LP játszó) annál kevésbé tolja az arcodba a pattogást.

Üdv: DDL

Na neee.
Átugorja a porszemeket, meg a karcolást is...

Ha nem haragszol nem ezt írtam.

Azt sem, hogy kevésbé lehet hallani, hanem azt, hogy nem kiabál ki a zenénből a pattogás annyira. Ez bezony nem mennyiségi, hanem minőségi változás.

Analóg:

Technics SL-151MKII/Dynavector Karat Rubi RS-23MKII/Ortofon MCA-76/maszek csöves RIAA Lp játszó

Digitális:

Blaupunt CP-2990 cd játszó

Pioneer N50A hálózati zene

Cayin MT-35 erősítő.

ProAc Response 2.5 hangdoboz.

Ortofon AC3800, Arzahel, Straight Wire Rhapsody-S, Kimber 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. maszek készülékállvány.

Vendég

Lemezjátszó

Egyébként a lejátszáskor keletkező pattogás -a lemez tisztításán kívül- egy jobb pickup-pel csökkenhet?
Nem. Sőt!

Ezzel nem biztos, hogy egyetértek. Mert minél jobb egy pick-up (LP játszó) annál kevésbé tolja az arcodba a pattogást.

Na neee.

Pedig deee!

Vendég

Lemezjátszó

Biagio,

Mennyiért mosattál, én tudok egy helyet, ahol 100Ft/db-ért mosnak!

Vendég

Lemezjátszó

Ma meghallgattam (ill. most is azt hallgatom); monk plays duke albumát, meg egy számomra noname előadótól származó spirituálékkal teli albumot (az egyik riverside a másik marble arch kiadó) és furcsa módon a spirituálék jobban szólnak. Mármint nem serceg, pattog annyira. Azt tudni kell, hogy mind a kettő albumot lemosattam a már említett helyen. Már esztétikailag is szebbek... Aztán azt is hallottam, hogy egy profi kar a lemezjátszóhoz olyan 100-200e forint. Hát azt hiszem ennyit nem fogok a hobbimra áldozni. (Ahhoz még lemezjátszó, meg pickup meg még ki tudja mi kell! )
Szóva a fejembe hasított hogy mit is akarok én ezzel az akaival?!?

Egy kicsit el vagyok keseredve....

Na de inkább meghallgatom azokat a szebben szóló spirituálékat.

Szerezz egy Dual 505/3-at, tegyél bele egy Denon DL 103-as hangszedőt, és lesz egy igen jó hangú lemezjátszód, ami így is "lemossa" a CD játszók 95%-át! Ezt megkapod használtan 40 körül.

biagio
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: biagio »

Ma meghallgattam (ill. most is azt hallgatom); monk plays duke albumát, meg egy számomra noname előadótól származó spirituálékkal teli albumot (az egyik riverside a másik marble arch kiadó) és furcsa módon a spirituálék jobban szólnak. Mármint nem serceg, pattog annyira. Azt tudni kell, hogy mind a kettő albumot lemosattam a már említett helyen. Már esztétikailag is szebbek...
Aztán azt is hallottam, hogy egy profi kar a lemezjátszóhoz olyan 100-200e forint. Hát azt hiszem ennyit nem fogok a hobbimra áldozni. (Ahhoz még lemezjátszó, meg pickup meg még ki tudja mi kell! )
Szóva a fejembe hasított hogy mit is akarok én ezzel az akaival?!?

Egy kicsit el vagyok keseredve....

Na de inkább meghallgatom azokat a szebben szóló spirituálékat.

Vendég

Lemezjátszó

Nem. Sőt!

Na neee.

DDL
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 11

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: DDL »

Nem. Sőt!

Analóg:

Technics SL-151MKII/Dynavector Karat Rubi RS-23MKII/Ortofon MCA-76/maszek csöves RIAA Lp játszó

Digitális:

Blaupunt CP-2990 cd játszó

Pioneer N50A hálózati zene

Cayin MT-35 erősítő.

ProAc Response 2.5 hangdoboz.

Ortofon AC3800, Arzahel, Straight Wire Rhapsody-S, Kimber 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. maszek készülékállvány.

Vendég

Lemezjátszó

Nem. Sőt!

biagio
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Lemezjátszó

[...]Akár MM, akár MC, a " Tracking force, recommended " = ajánlott tűnyomóerő (egy kis mérleggel lehet beállítani) adatot ajánlatos figyelembe venni (de kisebb mértékben eltérni tőle nem tilos). Számit még a hangszedő tömege "Cartridge weight" is: a lemezjátszó hangkarjának specifikációjában megadják mekkora tömegű hangszedőt ajánlatos belerakni. Nem lényegtelen a hangszedő engedékenysége (Compliance, dynamic, lateral) sem, de ahol ez számít, az nem az Akai szint. Ahogy írták Orto OM-? vagy AT és amint lehet, szerezni legalább egy használt NAD-ot (~10 ezer ft).
Most már világos(abb)!
Én konkrétan a Internal impedance, DC resistance és az Internal inductance miatt aggódom. Lehet, hogy teljesen feleslegesen...

biagio
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Lemezjátszó

[...]
Biagio esetében ez nem lényeges igazán, mert egy Akai AP-100-ba nem szabad /érdemes/ MC-t tenni, sem árban, /egy jó MC 30 ezernél kezdődik/ sem a futómű minősége nem indokolja. Ebbe maximum egy olcsóbb ortofont, vagy egy Audiotechnica AT 95-öst érdemes. /Akait, még véletlenül se!/
Ha jobb hangot akarsz, lemezjátszót kell cserélni!

Értem.
Én egy Ortofon OM 5 E pickup-re gondoltam. De hogy konkrétan mit tud, azt nem tudom. /No, meg persze egy szíjat is kéne vennem./

Az a lemeztisztító gép amerikai gyártmány... csak a valamikori európai ára volt 895 font. Bocs az elírásért.

Köszönöm az eddigi hasznos hozzászólásokat!

Vendég

Lemezjátszó

MM/MC: A hangszedőben van egy tekercs és egy mágnes, egyiknél az egyik mozog, másiknál a másik. Mágneses indukció elve. Az adatlap némely adata a hangminőségről akar mondani ezt-azt, valójában semmitmondó. Más adatok a hangszedő erősítőhöz illeszthetőségéről szólnak. Ezek MM-nél érdektelenek, mert gyakorlatilag szabványosak: szinte minden MM-nél ugyanaz, tehát nem lesz gond. Az MC-knél viszont ezek a számok (Output voltage at 1000 Hz, Recommended load resistance, Recommended load capacitance), szabvány hiányában, lényegbevágóak. Akár MM, akár MC, a " Tracking force, recommended " = ajánlott tűnyomóerő (egy kis mérleggel lehet beállítani) adatot ajánlatos figyelembe venni (de kisebb mértékben eltérni tőle nem tilos). Számit még a hangszedő tömege "Cartridge weight" is: a lemezjátszó hangkarjának specifikációjában megadják mekkora tömegű hangszedőt ajánlatos belerakni. Nem lényegtelen a hangszedő engedékenysége (Compliance, dynamic, lateral) sem, de ahol ez számít, az nem az Akai szint. Ahogy írták Orto OM-? vagy AT és amint lehet, szerezni legalább egy használt NAD-ot (~10 ezer ft).

norbi31
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 27

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: norbi31 »

close: hol vetted? Tudsz címet írni?
Ha Pesti vagy, kapsz a Dob utcában, a Concerto lemezboltban!

Zaj Stúdió:
Cím: Budapest VI. ker (Terézváros), Jókai utca 11.
Telefon: 06-1-332-7105
Pl. itt is vehetsz.

Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.

close652
Beköltözött
Beköltözött

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: close652 »

www.musonic.co.uk

BIB-100 GROOV-KLEEN VELVET AND CARBON FIBRE RECORD CLEANER £8.95

sajnos nem lehet rendesen linkelgetni

system

cosmo
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: cosmo »

OK, köszi a linket. Elkél most már egy kis tisztogatás!

Vendég

Lemezjátszó

az MM és MC között annyi a legfontosabb különbség, hogy hozzá illő RIAA korrektort kell illeszteni mögé. az MM magasabb az MC alacsonyabb jelszintű az MC-k inkább a drágább tartományban fordulnak elő, de állítólag szebb hangjuk van. 
böngészgesd az erősítőd phono fokozatát, hogy milyet képes fogadni

A RIAA egyforma, csak az MC-hez trafót, vagy MC előerősítőt kell használni. Az MC-re átkapcsolható integrált erősítők túlnyomó része, silány MC fokozattal rendelkezik, nem érdemes használni. A jó MC egy egészen más kategória, mint az MM, nívós futóművekbe nem is tesznek mást.
Biagio esetében ez nem lényeges igazán, mert egy Akai AP-100-ba nem szabad /érdemes/ MC-t tenni, sem árban, /egy jó MC 30 ezernél kezdődik/ sem a futómű minősége nem indokolja. Ebbe maximum egy olcsóbb ortofont, vagy egy Audiotechnica AT 95-öst érdemes. /Akait, még véletlenül se!/
Ha jobb hangot akarsz, lemezjátszót kell cserélni!

vtb
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: vtb »

az MM és MC között annyi a legfontosabb különbség, hogy hozzá illő RIAA korrektort kell illeszteni mögé. az MM magasabb az MC alacsonyabb jelszintű az MC-k inkább a drágább tartományban fordulnak elő, de állítólag szebb hangjuk van.

böngészgesd az erősítőd phono fokozatát, hogy milyet képes fogadni

biagio
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Lemezjátszó

A segítségeteket szeretném kérni!

A bakelitek terén nagyon esetlenül mozgok, nem régen kezdtem komolyabban foglalkozni az egész hifi témával, szóval még van mit tanulnom.

Nos megtaláltam Édesapám Akai AP-100C bakelit lejátszóját, egy igen öreg (kb 10 éves) Pickering V-15 (EP 200 3) pick-up pel, amit szeretnék lecserélni egy Ortofonra.

Problémám annyi, hogy a frequency response-szon kívül mást nem nagyon értek a tűk technikai adataiból.

Szeretnék megkérni valakit, hogy ha van egy kis szabad ideje, szánjon meg és segítsen az
alábbi oldalon található adatok kielemzésében.

Amire a fórumokat böngészve rájöttem csupány annyi, hogy az MC a mozgótekercses hangszedőt jelenti. De hogy ez mit takar azt már nem értem. (Azt sem hogy milyen pickup kéne nekem a fenti bakelit lejátszóba...)

biagio
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Lemezjátszó

jo kis linkgyűjtemény a témában
Ez nagyon-nagyon jó, köszi close!

legjobbak a DIY lemezmosók porszívó/tisztítógép supporttal.
Lacy biztos tudna ilyet csinálni
csak szegénynek a hangfalátkapcs.-ra sincs túl sok megrendelője

Én a múlt héten láttam egy ilyen gépet működés közben, a Teréz krt. 47-ben. (Üzemelő, eredeti angol gyártmány, valamikor 895 fontot kóstált az ára)
A hangja elég nagy, de a feladatát szerintem tökéletesen ellátja. Szerdán viszek két LP-t tisztíttatni.

Vendég

Lemezjátszó

Vendég

Lemezjátszó

lpfan: köszönöm az tanácsot, a lemezek nevében is, megérte beruházni a karbonszálas tisztítóra.Végülis nem Mo-on vettem, nagyon komoly fémdobozos ángol csoda.
A bársony meg valami félreértés lehetett: ezen is van, de a karbonszálak tisztítására.

Szívesen...

cosmo
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: cosmo »

close652
Beköltözött
Beköltözött

Lemezjátszó

lpfan: köszönöm az tanácsot, a lemezek nevében is, megérte beruházni a karbonszálas tisztítóra.
Végülis nem Mo-on vettem, nagyon komoly fémdobozos ángol csoda.
A bársony meg valami félreértés lehetett: ezen is van, de a karbonszálak tisztítására.
system

Vendég

Lemezjátszó

SHARP kétoldalas lejátszó (vertical unit).elvben ugyanolyan linear tracking mint az én panám,
csak 90 fokkal elfordítva és megkettőzve

Jaj, de szép...
Ezzel az alul-felüljátszással találkoztam már annak idején, szerzet egy pár vidám percet!

close652
Beköltözött
Beköltözött

Lemezjátszó

SHARP kétoldalas lejátszó (vertical unit).
elvben ugyanolyan linear tracking mint az én panám,
csak 90 fokkal elfordítva és megkettőzve

system

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”