Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hangfalállvány készítés házilag
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem az állványokkal kapcsolatban, hogy mennyire fontos a tüske (vagy tű)? Kicsit zavaros a kérdésem ezért megpróbálom jobban kifejteni: Az aljára és a tetejére mindenképp ajánlatos tüskéket tenni? És milyeneket? Láttam olyat sokszor, hogy a hangfal az állványon nem tüskéken, hanem gumi alátéten áll. Gondolom az nem előnyös hangkép szempontjából ha nem teszek sehova tüskéket és gumi alátét sem.
Köszönöm!
Harman/Kardon HK 3490, Harman/Kardon HD 980, Dali Concept 2, Neotech KS-1515 M
Ez nem legenda, én is írtam erről nem egyszer. A kézben tartott hangszórónál van jobb állvány, de az ritka, és tényleg nagyon jó. A szokásos mdf, vízszintesen rétegelt lemez, deszka (akármilyen fából), vazslemez, alulemez rendszerint zsákutca (a kivétel gyengíti a szabályt), az igaz, hogy a zsákutcákban is laknak...vannak nagyon szép helyeken is zsákutcák.
Az "iskolák" attól függően játszanak szerepet, hogy az adott hangsugárzó milyen: könnyű és rezeg, mint állat, vagy megpróbálták csillapítani a falai rezgéseit. Ettől függően kell elvezetni, vagy tovább csillapítani a rezgéseket.
Ha ez tényleg jó irány lenne, akkor miért nem terjednek a nagy csillapítású-rugóval támasztékolt-függesztett hangfal megoldások? Egyébként hogyan gondoljátok egy 60-80kg tömegű hangdoboz kézben tartását, a nagyobbakról nem is beszélve? Mert valahogy azoknál is számít a megtámasztás, alátétezés, tüskézés.
Annak idején én is tettem egy kísérletet "lágy" felfüggesztésre, ami persze csak korlátozottan hasonlítható a "kézben" tartás lágy függesztéshez. A 40kg-os álló hangfalam alá tettem 3 Librát. A változás jellege kétirányú volt, egy kissé semlegesebbé vált, ugyanakkor idegesítően kóválygott a hangtér, színpad. Nem sokáig gyakoroltam ezt a felállást, baleset veszélyes, azon kívül sikerült egy Librát össze is törni.
Ez nem legenda, én is írtam erről nem egyszer. A kézben tartott hangszórónál van jobb állvány, de az ritka, és tényleg nagyon jó. A szokásos mdf, vízszintesen rétegelt lemez, deszka (akármilyen fából), vazslemez, alulemez rendszerint zsákutca (a kivétel gyengíti a szabályt), az igaz, hogy a zsákutcákban is laknak...vannak nagyon szép helyeken is zsákutcák.
Az "iskolák" attól függően játszanak szerepet, hogy az adott hangsugárzó milyen: könnyű és rezeg, mint állat, vagy megpróbálták csillapítani a falai rezgéseit. Ettől függően kell elvezetni, vagy tovább csillapítani a rezgéseket.
Ha ez tényleg jó irány lenne, akkor miért nem terjednek a nagy csillapítású-rugóval támasztékolt-függesztett hangfal megoldások? Egyébként hogyan gondoljátok egy 60-80kg tömegű hangdoboz kézben tartását, a nagyobbakról nem is beszélve? Mert valahogy azoknál is számít a megtámasztás, alátétezés, tüskézés.
Annak idején én is tettem egy kísérletet "lágy" felfüggesztésre, ami persze csak korlátozottan hasonlítható a "kézben" tartás lágy függesztéshez. A 40kg-os álló hangfalam alá tettem 3 Librát. A változás jellege kétirányú volt, egy kissé semlegesebbé vált, ugyanakkor idegesítően kóválygott a hangtér, színpad. Nem sokáig gyakoroltam ezt a felállást, baleset veszélyes, azon kívül sikerült egy Librát össze is törni.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5244
Gábor, ez a kézben tartás egy legenda csak. Ha ez lenne a referencia, akkor igenis, egy szivacs-pamut-pukkancsfólával tömött befoglaló keretbe kéne állítani a dobozt, ami lehet hogy egy-két gyenge hangsugárzónak használ, de egy "komoly" hanghoz, igenis szilárdan meg kell támasztani a hangszórókat, nem pedig úgy, hogy a hangszóró mozgórésze lódul egyet előre, a hangsugárzó doboza meg ezzel az energiával hátratáncol. Az összetettebb rezgésekről nem is beszélve.
Gábor, ez a kézben tartás egy legenda csak. Ha ez lenne a referencia, akkor igenis, egy szivacs-pamut-pukkancsfólával tömött befoglaló keretbe kéne állítani a dobozt, ami lehet hogy egy-két gyenge hangsugárzónak használ, de egy "komoly" hanghoz, igenis szilárdan meg kell támasztani a hangszórókat, nem pedig úgy, hogy a hangszóró mozgórésze lódul egyet előre, a hangsugárzó doboza meg ezzel az energiával hátratáncol. Az összetettebb rezgésekről nem is beszélve.
Azért nem mozdul az akkorát és olyan erővel előre, hogy az ember kezét, ami tartja, azt hátra tudja mozdítani.
Arról nem is beszélve, hogy a "szivacs-pamut-pukkancsfólia" egészen másként működik, mint a dobozt tartó ember.
Tehát én egyelőre elfogadom ezt a "legendát" mindaddig, míg empirikus módon meg nem cáfoltatik számomra.
.
Nagyon jó az akác. A bükk az ugyanolyan szálas fa, tehát aki nem szimpatizál az akáccal, mert a rezgéseket nem elnyeli, hanem vezeti, az még kevésbé fog a bükkel.
A bükknél pl. a szinte teljesen párhuzamos szálakon a rezgések nagyon gyorsan jutnak el a padló felé, ahol megfelelő tüskézés esetén ezek a rezgések a tüskék végén hővé alakulnak.
Kétféle "iskola" van ebben a kérdésben. Az egyik szerint a rezgéseket minél közelebb kell elnyeletni a keletkezési helyétől számítva. A másik szerint a rezgéseket minél gyorsabban el kell vezetni a hangsugárzótól, és valamivel távolabb kell elnyeletni. Azután ennek az elnyeletésnek is több formája lehetséges. Az egyik, amikor pl. tüskézik a hangsugárzóállványt, a másik, amikor pl. "sóderes ládába" állítják, stb. Nem csak egy úton juthatunk el Mekkába sem. Ha visszaolvas pár évvel korábbra, akkor látja, NJ-vel pont ezeket a lehetőségek taglaltuk. (Igaz, egy részét privátban.)
Korábban már írtam, hogy hogyan lehet eldönteni, jó-e az állvány, amit a hangsugárzó alá teszünk. Ha nem rosszabb a hang, mint mikor két ember a kezében tartja a hangsugárzókat a hallgatási pozícióban, akkor megvan az az állvány, aminél jobbat már felesleges keresni.
.
Nagyon jó az akác. A bükk az ugyanolyan szálas fa, tehát aki nem szimpatizál az akáccal, mert a rezgéseket nem elnyeli, hanem vezeti, az még kevésbé fog a bükkel.
A bükknél pl. a szinte teljesen párhuzamos szálakon a rezgések nagyon gyorsan jutnak el a padló felé, ahol megfelelő tüskézés esetén ezek a rezgések a tüskék végén hővé alakulnak.
Kétféle "iskola" van ebben a kérdésben. Az egyik szerint a rezgéseket minél közelebb kell elnyeletni a keletkezési helyétől számítva. A másik szerint a rezgéseket minél gyorsabban el kell vezetni a hangsugárzótól, és valamivel távolabb kell elnyeletni. Azután ennek az elnyeletésnek is több formája lehetséges. Az egyik, amikor pl. tüskézik a hangsugárzóállványt, a másik, amikor pl. "sóderes ládába" állítják, stb. Nem csak egy úton juthatunk el Mekkába sem. Ha visszaolvas pár évvel korábbra, akkor látja, NJ-vel pont ezeket a lehetőségek taglaltuk. (Igaz, egy részét privátban.)
Korábban már írtam, hogy hogyan lehet eldönteni, jó-e az állvány, amit a hangsugárzó alá teszünk. Ha nem rosszabb a hang, mint mikor két ember a kezében tartja a hangsugárzókat a hallgatási pozícióban, akkor megvan az az állvány, aminél jobbat már felesleges keresni.
.
De: írtátok,hogy akác nem a legjobb....bükk
.
Köszönöm a válaszokat!
De: írtátok,hogy akác nem a legjobb....bükk,tölgy,dió...jobb lehetne...ezeknek a tömbösített m-ára az egekben van...gondolok itt kb. 10x10-es anyagra...
Akkor a masszív préselt lap(mdf-hdf) ragasztva-tömbösítve,nem lehetne jó megoldás???
Ismereteim szerint,a legtöbb mai láda(mély) vagy hangfal doboz,ezekből készülnek.
"Neadjisten",rétegelt lemezből(ami még drágább),és egyesek szerint,jobb anyag is....
Ezeket könnyebb lenne tömbösíteni...mint "egy anyagból" megvásárolni egy keményfa "hasábot"...
Láttam itt a fórumon,pár hasáb testű állványt mdf anyagból(tölthetőek),amik sokkal egyszerűbbek is lennének.
Szerintetek,akkor most melyik lehet jó??
Nekem 280-as van, de tulajdonképpen lényegtelen a különbség.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6326
Üdvözlet Újra!
Aki ismeri esetleg ezt a hangfalat: MB Quart 290,adhatna ötletet,hogy milyen állvány lenne neki jó.
Nemrég szereztem be egy párat,és nemes egyszerűséggel felraktam őket a szekrény tetejére,így üzemelnek.
Főként zenehallgatásra használom,valamint filmekre...
Olvasgatva a fórumot....fa és fém állványt is tudnék készíteni hozzá...faiparban és fémiparban is egyaránt járatos vagyok...
De mégis melyik lenne a jobb?
Köszi: Robi
Csak egy oldalt lapozz vissza: csoma fórumtársnak is pont ez a doboza, ha jól emlékszem.
Tehát kiindulásnak valami tömör fa jó lehet, neki úgy néz ki bevált a "rönk".
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Üdvözlet Újra!
Aki ismeri esetleg ezt a hangfalat: MB Quart 290,adhatna ötletet,hogy milyen állvány lenne neki jó.
Nemrég szereztem be egy párat,és nemes egyszerűséggel felraktam őket a szekrény tetejére,így üzemelnek.
Olvasgatva a fórumot....fa és fém állványt is tudnék készíteni hozzá...faiparban és fémiparban is egyaránt járatos vagyok...
Én szívesen segítenék, de én magam sem tudok kérdésedre válaszolni. Így annyit javaslok első körben, hogy olvasd végig a topicot.
Üdvözlet Újra!
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6326
Tényleg gyönyörű munka, és gondolom nem kellett hozzá egy törpeállam éves költségvetése...
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Házsé kerámiagolyós, cseresznye színű, masszív állványa még mindig olyan mintha a gyárból jött volna ki
Házsé kerámiagolyós, cseresznye színű, masszív állványa még mindig olyan mintha a gyárból jött volna ki
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO
Nem a fával van baj, hanem a céllal amire használni akarod. Az akác kemény, szálas fa, nem elnyeli, csillapítja a rezgéseket, hanem inkább továbbítja, és egy jelentős része vissza jut újra a dobozra. Dió lenne az igazi, csak az nagyon drága. Könnyen lehet, hogy a hangsugárzód értékének a többszörösébe kerülne két állvány, ezért javasoltam a zsaluelemet, ami olcsó és célravezető.
Ilyenkor szoktak a hangfal alá tüskét tenni nem?
A zsalus megoldás biztosan olcsó, de a feleségem úgy kidobna vele együtt, mint a macskát....
Esetleg iTong....? ......
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Miért rossz az akácfa?
Nem a fával van baj, hanem a céllal amire használni akarod. Az akác kemény, szálas fa, nem elnyeli, csillapítja a rezgéseket, hanem inkább továbbítja, és egy jelentős része vissza jut újra a dobozra. Dió lenne az igazi, csak az nagyon drága. Könnyen lehet, hogy a hangsugárzód értékének a többszörösébe kerülne két állvány, ezért javasoltam a zsaluelemet, ami olcsó és célravezető.
Ez nagyon szép! sajna az én akácdarabot korántsem ilyen, és még talpat és "tálcát" kell hozzá szereznem.
Miért rossz az akácfa?
Szerintem meg hagyd a francba ezt az akácfát, amúgy is a legrosszabb választás, ha olcsón akarod megúszni vegyél inkább kettő darab zsaluelemet, párszáz forintból megúszod és még jobb is lesz.
Kedves Gáborka, én sem vagyok a saját pénztárcám ellensége, úgyhogy megfogadom a tanácsát. Veszek tapétát, öntapadósat, és megpróbálom. Annyira talán nem vagyok fakezű.
A feleségem talán ügyesebb, majd átpasszolom neki. Viszont ahhoz kicsi az alapterülete, hogy csak simán tegyek bele tüskét vagy szöget, úgyhogy mindenképpen kell alá egy kisebb fadarab, meg a tetejére is, arra teszem majd a hangfalat, amin van már tüske.
Nem tudom, hogy gőzölt akácról van e szó. Egyik kolléganőm férje adta, aki ács, és volt neki kimaradt faanyaga, onnan van.
Az ácsok nem dolgoznak gőzölt faanyagból, tehát sanszos, hogy nem az. Akkor pedig az tovább fog repedezni, ahogy szárad. Ezért lenne jó a tapéta, de még inkább a fólia, ami tud nyúlni egy kicsit. Egy dekoros néhány száz forintért biztosan ráragasztja teljesen szakszerűen a nála kiválasztott fóliát. Így szép lesz, sokkal olcsóbb, mint ha bútorlappal takarja, és még az önnek tetsző hang is megmarad.
De nem akarom én győzködni. Végeredményben az ön pénze, és úgy költi el felesleges dolgokra, ahogy akarja.
.
Aha, értem.
Az akác oszlop, mert tulajdonképpen nem rönk, már négyzetes alakú, és le is van csiszolva nagyjából, igaz, az egyiknek az egyik oldalán van egy repedés sajna, bár ha ez van hátul, akkor ugye nem látszik.
Úgy akarnám körbevenni, hogy ne legyen hézag sehol, vagy ha igen, akkor minimális. Én is gondoltam arra, hogy simán lelazúrozom, sőt a tapétára is gondoltam, de azt négyzetes alakon szépen biztosan nem tudnám megcsinálni.
A hilti szöget kipróbálom.
Ha már négyszög alapú hasáb alakú, akkor ne csináljon vele semmit, és főleg ne tegyen rá semmit, mert csak drágább lesz a végén, de nem jobb. Nem olyan nagyon bonyolult szögletes hasábot tapétázni, de ah úgy gondolja, hogy nem boldogulna vele, akkor tényleg legjobb,ha lefesti. Higgye el, az a hasáb úgy jó, ahogy van. Ne legyen a saját pénze ellensége, főleg ne úgy, hogy a kapott hang biztosan nem lesz jobb.
Első körben próbálja ki úgy, hogy az állvány alján Hilti szög van, a hangsugárzót pedig Blu-Tack gyurma ragasztóval ráragasztja az állványra. Szerintem elég sokat kell kísérletezgetni, mire ennél jobb megoldást talál.
Fülelek szokta ajánlani, hogy keresni kell két segítőt, aki megfogja a hallgatási pozícióba a két hangsugárzót és meg kell hallgatni úgy. Azután rá kel tenni a hangsugárzókat az állványra, és ha nem rosszabb a hang, mint az "élő állványok" esetén, akkor az már maga a "nirvána. Ha csak kicsit rosszabb, már akkor is nagyon jó állványunk van.
.
Nem tudom, hogy gőzölt akácról van e szó. Egyik kolléganőm férje adta, aki ács, és volt neki kimaradt faanyaga, onnan van.
Négyzetes alakú, az egyik darab egyik oldalán van egy kisebb repedés, és az egyik tetejénél van egy kis letörés, nem veszélyes, de van, ezért az az oldal nem teljesen négyzet alakú.
Mérete 10,8x11,2, tehát majdnem szabályos négyzet.
ja és pont 65 centi magas.
Négyzetes alakú, az egyik darab egyik oldalán van egy kisebb repedés, és az egyik tetejénél van egy kis letörés, nem veszélyes, de van, ezért az az oldal nem teljesen négyzet alakú.
Mérete 10,8x11,2, tehát majdnem szabályos négyzet.