Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Házimozi magazin
Házimozi magazin
Indult egy kis topic a "szemét, dög Cinema City" néven, és többen felvetették, hogy a magazin foglalkozhatna vele.
Ez jó ötlet, ha kiállna valami országos cucc mellettünk.
Házimozi magazin
Es a Dolby vagy a DTS odaadja csak ugy a trailer-et egy commercial magazinnak? Nem hiszem, biztos draga lenne.
Házimozi magazin
És még egy apróság. Elhangzott, hogy például azért nem lehet teszt demo lemez a melléklet mert megígérték, hogy egy full film lesz. Namármost egy Dolby Digital vagy DTS (nem beszélve a THX minősített lemezekről) teszt -demo- lemez ára majdnem duplája egy full filmnek. Ebből tehát biztos nem volna sértődés.
Házimozi magazin
Éppen egy hónapja jelentek meg a népmesék, az Eszeveszett birodalom pedig kb. 10 napja. De az aktuális top-lista nem a film megjelenésének dátumától függ. A Népmesékre a megjelenés előtt is lehetett rendelést leadni, és a vásárlók nagy része ezt akkor tette meg, tehát 30 napnál régebben. Az Eszeveszett birodalom talán nincs is egy hónapja, hogy egyáltalán felkerült az oldalra, tehát az összes rendelés 1 hónapon belül érkezett a filmre.
Házimozi magazin
Robi, viszont ha jól számolom, akkor a magyar népmesék nem egész 1 hónapja jelentek meg, nem? (Én nem láttam a listákat, csak dátumok alapján...)
Házimozi magazin
A teszt lemez szerintem is igen csak jó ötlet. Mint anno pár éve a SZTEREO magazinnak. Valami hasonló, csak persze házimozira kihegyezve, minden csatornát megdolgoztatva... Ennek úgyhiszem mindenki örülne.
Házimozi magazin
Lohengrin!
Ha te a hifi magazin-ban (annak idején)csak ezt láttad, :smile9: akkor vagy kettö darabot biztos olvastál, a 12-13 évfolyama alatt. Az a magyar házihifi-hobby hajnala volt, egyáltalán nem vethetö össze, a mai helyzettel. Ez nem volt barkács lap ahogy te írod, nevelt egyfajta szemléletre, meg más nem is volt. Egyáltalán nem a furfaragóknak szólt.
Viszont leírtad a lényeget: "kinek kell az olyan fur-farag-számol-összerak olvasó aki nem vesz semmit a hirdetök termékeiböl?"
Vagyis: fogyasszatok agyatlanul, vegyetek azt is ami nem az igényeteknek való, majd lecserélitek (hüjjék), ha nem tetszik!
Megnyugtatlak, bizonyíthatóan lehet sz@r egy 150e s hangfal is, a saját kategóriájában. Csak a tömegekbe belesúlykolják hogy "jó az".
Aztán betévedsz egy boltba ahol nincs lila neon, meg márványpadló, és a fenti százötvenezres hangfalat, a te általad választott erösítövel, pl.: egy 80 ezres magyar gyártmány lealázza. Megvásárolhatod, nem neked kell megcsinálni. Ez egy szakma, ami nem tehet róla, hogy nem fér be a mai nyomtatott sajtóba (Mert ott a dics?itett f*s van). És ennek a hájendhez köze sincs, csak ahhoz, hogy kialakítson az emberben, egy audiokultúra iránti igényességet. Ami ma itthon, alig van.
És itt érkeztünk a lényeghez - te írod: "...Addig maradjunk annyiban, hogy ez is több mint amit a magyar piac a méretéböl adódóan érdemel..."
Ez most már nagyon of-topic lett, úgyhogy részemr?l végeztem evvel a témával.
u.i. ... és nem zavart :smile23:
Házimozi magazin
Az egész Fotexnet egy KAMU!!!!!!!!!! Egyszer akartam náluk venni valamit, de már a gondolatát is megbántam. Nagyon reklámozták magukat nemtom már hol, aztán minden 2x annyiba kerül, mint máshol.
Szerintem is jó lenne egy teszt dvd-t berakni mellékletnek. Nagyon sok embernek kéne egy olyan, ami úgy mindent le tudna tesztelni. Ha máshogy nem, akkor pl pluszba meg lehetne venni / v. előfizetőknek /v. egy különszámban.
Jó ötlet az is, ha lenne az újság honlapján egy lista, amiből lehetne a filmekre szavazni (olyan filmek listája, ami persze meg is valósítható).
Film címeket inkább most nem mondok, nekem elég sok film jó lenne, csak fogalmam nincs róla, hogy megvalósítható-e, szóval inkább hülyeséget nem mondok.
Házimozi magazin
Köszönöm a felvilágosítást, így már tiszta a dolog. :smile15:
Házimozi magazin
Max: A témához nem tartozik, csak "személyes érintettség" miatt szeretném megjegyezni, hogy az oldalunkon található top-listák nem kamu-listák, hanem az adott pillanatban, a tényleges eladások, rendelések alapján generálódnak.
Már sokan kérdezték, hogyan lehetséges, hogy mondjuk az aktuális top-listán előkelő helyen szereplő film az all-time listán hátrébb található, mint egy másik, az aktuális listán rosszabb helyen szereplő cím. A részletes magyarázatot valamelyik topicban már leírtam, de röviden annyit, hogy az aktuális top-lista az elmúlt 30 napban leadott rendelések alapján áll össze, tehát nem ellentmondás, hogy most (ebben a 30 napban) az újdonságnak számító Eszeveszett birodalom-ból több fogyott, mint a Magyar népmesékből, amelyből egyébként összességében valóban több fogyott, mint az Eszeveszett birodalomból.
A 100 címet tartalmazó aktuális topl-lista oldalon a felső sorban írjuk is, hogy az elmúlt 1 hónapban leadott rendelések alapján áll össze a lista. Ha belegondolsz, ez logikus, hiszen ha az összeladást néznénk, akkor nem lenne különbség az ALL-TIME és az AKTUÁLIS lista között. Az aktuális lista gyakorlatilag csak akkor változna, ha megjelenne egy olyan film, ami bekerülhet minden idők legsikeresebb 10 filmje közé.
A másik: mi érdekünk lenne manipulálni a listát? Egyik termék számunkra olyan, mint a másik. Nem örülünk jobban, ha az Eszeveszett birodalom fogy jobban, mintha a Magyar népmesék, és fordítva. Ráadásul az felesleges plusz munkát és energiát jelentene, ha nem a gépre bíznánk a top-lista összeállítását, hanem magunk cserélgetnénk a listát naponta 30 alkalommal. Nézd meg naponta többször az oldalt, és figyeld meg a top-lista változásokat. De ne csak a Top 10-et, hanem a TOP 100-at is, amit aztán már tényleg melós lenne annyit manipulálnunk. :smile1:
Házimozi magazin
Egyebkent meg a tokom televan a fogyasztoi jogait hangoztato, onmagat unneplo lelkes vasarlokbol. Mindenki azt hiszi, hogy mert o most megvesz valamit, akkor az mar kiemeli a hig fos tengerebol, es fogyaszto lett a szo nemes ertelmeben. NEM! A fogyaszto okos, tudja mit varhat, nem akarja, hogy a vasarolt termek olyat tudjon amit csak a magasabb kategoriak termekei tudnak, nem varja, hogy egy adott termek mindenkinek megfeleljen, elfogadja, hogy vannak a sajatjan kivul is igenyek. ES VAN PENZE!
Megorjitenek azok az emberek, akik megveszik a karacsonyfaegot a lengyelpiacon 399Ft-ert (alku utan) aztan rohannak a fogyasztovedelemhez, mert megrazta oket.
A legegyszerubb modja, hogy erzekeltesd nemtetszesed a Hazimozi magazin tulajdonosaval, hogy NEM veszed meg a mostani szamot. Ha valoban annyira szar amit csinalnak nem fog fogyni 1db se belole... de nagyobb a valoszinusege, hogy megjelenes napjan elkapkodjak mind (ki a tartalomert, ki a DVDert, ki mindketto miatt) es ez azt jelenti hogy a nagyarcu kovetelozo fogyasztok bekaphatjak... alapithatnak HiFi magazint (max 200db-os pld.szamban fog fogyni, siman fenymasolhatjak, nyomdakoltseg nem is lesz :smile8: )
Házimozi magazin
Én mondjuk úgy tudom, hogy a Gong raktára égett le, de az is lehet, hogy a Fotexfilm is ott tartotta a filmjeit. Mindenesetre volt 3 hozzászólásom, abból szivesen látnék választ a többi dologra is.
Egyébként nem gondolok arra. Ezt max. akkor gondolnám, ha az összes filmjükből véletlenszerüen lenne a magazin mellett. Nem mellesleg azért arra is kivácsi lennék, hogy mennyiért adja ezt a Fotex nektek... (persze ez gondolom szakmai titok)Mert ha azt számoljuk, hogy tavaly 595 Ft volt egy újság, akkor mondjuk 400 Ft-ért. Akkor viszont mennyi az előállitási költsége a filmnek? Mert gondolom bukni nem akar rajta... És akkor ennyit nyer a filmjein? Mert ha 400 Ft-nál nem több az előállitási költség, akkor már azt is értem, miért ad ajándékba filmeket.Najó, tok és boritó plusz 200 Ft max.
Egyébként ha már a Házimozi magazin miatt nyom belőle 15000 db-ot, akkor nem lehetne anamorf kép, illetve DD angol hang? Ez gondolom jogokat nem sért... Vagy legalább a következő esetekben ti gondoljatok erre.
Gondolom ti vagytok az olvasóért, és forditva.
Miután 14 szám megvan, ezért olvasónak gondolom saját magamat is... És nekem úgy tünik, bár a DVD-nek majd mindenki örül, és megveszi, azért itt sok javitó ötletet olvasni.
Házimozi magazin
Barcsak ne lettem volna szerkesztosegben sose... A HiFi magazin visszasirasanak (muszakiasabb tartalom) semmi ertelme. Annak idejen az arrol szolt, hogy mit hova forrasszon be a gyarimunkas az Orion hangfalba, hogy jobb legyen a hangja, es hogy hanyat kell tekerni a 0.1es rezdrotbol a hangszorora stb. Ma mar ilyet nemhogy az 1-3% de ennek a toredeke sem csinal, nemhogy a 150ezer Ft-os hangfallal, de az Orionnal se. (mellesleg kinek kell az olyan fur-farag-szamol-osszerak olvaso aki nem vesz semmit a hirdetok termekeibol? A hifimagazinnak se...)
Ha te lettel volna mar szerkesztosegben, akkor tudnad, hogy az ujsagban talalhato hirdetesek egy ilyen kis peldanyszamu lapban nem jelentik a kanaant, es igenis szukseg van a magas peldanyszamra (egyebkent attol, hogy esik az eladott pld.szam meg nem fog elmenni a hirdeto, legalabbis igy ebben a formaban sok koze nincs egymashoz a kettonek, talan meg se tudja hiszen a remitendat nem kozlik vele aztan kesz). Az ujsagirast lehet gyalazni, sok ok lehet ra, de a Hazimozi magazin tartalmat tamadni verben forgo szemekkel felesleges. Egyelore. Majd ha 3x ennyien veszik a lapot biztos lesz penzuk valtoztatni, es igazodni a magyar igenyekhez. Addig maradjunk annyiban, hogy ez is tobb mint amit a magyar piac a meretebol adodoan erdemel (illetve kaphat).
Wagner-lovag, alias Lohengrin s.k.
ui: nem kezeltelek le, csak a sajat stilusodban reagaltam... csak nem zavart? :smile27:
Házimozi magazin
Már nem azért,de az Xpress is kamu TOP10-et használ. Pl. Nézd meg az Eszeveszett birodalmat az aktuális Top10-ben(3.helyen van) lehagyta a Magyar Népmesék1.,2.-őt. Az All Time Top10-ben(még a 100-ban) sincsen benne holott a magyar népmese1.,2. benne van. Jó nagy átverés!!!
Házimozi magazin
Én személy szerint örülök a mellékletnek. De a teljes film mellé felrakhattak volna valami teszt anyagot is. Pl. Valami interaktív hangszóró beállító programot DD/DTS-ben, tesztzenéket,teszthangokat stb. Ezek igazán elférnének egy film mellett. Egyébként nehezen lehet ilyen dolgokhoz hozzájutni és sok házimozi rajongó/érdeklődő csak a lemezen lévő tesztekért is megvenné az újságot.
Házimozi magazin
T. Wagner-lovag, alias Lohengrin !
"A tulajnak az az érdeke hogy sokan vegyek..." igen! az egész flekkes (ha tudjátok ez mi) szép nagy hírdetéseket tartalmazó felületes bulvár-hobbylapot. A (reklám bevétel alapú)tulajnak az az érdeke, hogy maga köré vegyen jó sok szponzort- és azok hirdetéseit - jelentesse meg nagy példányszámban! Ez lehet egy "tömegízlésnek", szóló hobbylap "bulvár" stílusban, de lehetne mondjuk 10-15% al müszakiasabb tartalmú kiadvány is. Csakhogy nem ez a tulajdonos célja, mert akkor esik a példányszám. És akkor fogy a szponzor is!
Szólhat egy müszaki lap tömegekhez oszcillogrammok, és frekvencia-görbék nélkül is, csak alkalmazkodnia kellene a hazai helyzethez. Az viszont baromi nehéz úgy, hogy 90%-ban az angol anyaujságot kell itthon utánnyomni. Mert ez a követelmény.
"A Házimozi Magazin tökeletesen teszi a dolgat..." ha ez így lenne, nem kellene a BUSH meg PYE mákáju itthon sosem forgalmazott gépekröl olvasnunk. És nem volna egy házimozi lapban, CD-író és MDisc "teszt" sem(mert nincs miröl írni? azaz volna, csak a tulaj célja más). Az elégedettségi mutatóról meg annyit, hogy valszeg azok küldték vissza a kérdöivet, akiknek tényleg ez tetszik. Büszkén válalom nekem nem! Szerintem vagyunk mi többen is, mint 3%. Ha a hobbysták kritizálnak egy lapot, azért teszik, mert kis hazánk szük piacán, nem lesz másik aki nekik írjon. Hogy ez az ujságírás, most ilyen stílusban-köntösben van, nem az adott hobby tehet róla.
A 80-as években Magyarországon a Hifi-Magazin az "tökéletesen" csinálta ezt, akkor is sokaltuk benne a reklámot, de a kubászov-jó stílusa, és a laikusoknak is érthetö müszakisága miatt vették.
Ami a személyeskedésedet illeti, a munkahelyem tényleg "vicc". Semmiféle High-End r?l nem írtam. A te írásodról pedig süt, hogy életedben nem voltál még 5 percet sem egy ujság szerkeszt?ségében.(még pizzafutárként sem) Se kereskedelmi, se vicclapnál. Ez nem baj, csak ez még nem jogosít fel arra, hogy lekezelj másokat, te Mesterdalnok!
Házimozi magazin
Komoly kétségeim vannak a top-listájuk hitelességét illetően is. Volt olyan, hogy hetekig a top 10-ben lebzselt néhány évek óta a piacon található, valószínűleg újkorában sem túl piacképes film (az egyik emlékeim szerint egy kínai művészfilm volt), ami vagy azt jelenti, hogy a lista manipulált, vagy azt, hogy rohadt kicsi a forgalmuk, és ha valaki néha vesz náluk egy filmet, az máris felkerül a top 10-be. Ha jól emlékszem, a Fotex saját kiadású filmjei közül is egy időben legalább 5 ott figyelt a Top 10-ben. Elég vicces volt azt látni, hogy 1. Star Wars, 2 Jakuza zsaru, 3. A múmia, 4. Űrkamionosok 5. Mátrix, 6. Misszió, 7. Gladiátor, 8. Johnny Mnemonic .... Persze nem ez volt a konkrét lista, de nagyjából ilyen.
Ettől függetlenül elhiszem, hogy vezeti az eladási listát a Shrek, mert úgy látom máshol is ez vezeti. De ez csak egy kiragadott példa volt a Fotex piac-ismeretére, korrektségére. Náluk az összes film alapból 25% kedvezménnyel kapható, ami azért érdekes, mert történetesen nagyjából ismerem az árréseket és tudom, hogy 10-15%-nál nincs több. Persze a Fotex "kedvezmény" az úgy néz ki, hogy minden filmre rátesznek egy tisztességes hasznot, majd ezt felszorozzák, hogy kijöjjön a 25% kedvezmény. Ez a módszer szerintem mindent elárul a Fotexről, de főleg azt, hogy nem ismerik a piacot, nem ismerik a DVD-t és nem ismerik az internetet.
Na mindegy ez nem a Fotex-szapulók fóruma. De kikívánkozott belőlem olvasván a "Fotex" és a "piac-ismeret" szavakat egymás mellett. :smile23:
Házimozi magazin
A kiszólásom egy téves gyártási mennyiség elméletre próbált reagálni. Egyébként részben egyetértek a véleményeddel. A Shrek mindezek mellett előkelő helyen szerepel a Fotexnet eladási toplistáján. Mit mondjak, ügyesek...
(Ha tudnád, hogy a 6800 Ft-on mekkora a kisker árrés, soha nem lennél DVD kereskedő.)
Házimozi magazin
Nem ismerem a magazint, így nem szeretnék se jót, se rosszat írni róla. 1000 Ft-ba egy jobb színes magazin kerül, tehát ha adnak hozzá egy DVD-t, az valóban ajándéknak fogható fel, s mint ilyen, ne nézze senki a fogát. A Házimozi magazint egyébként éppen azért nem ismerem behatóan, mert néha belelapoztam az újságosnál, és az első pillantásra kiszúrtam én is, hogy teljesen olyan, mintha külföldiek, a hazai piac teljes ismerete nélkül írták volna. (Olyan filmeket teszteltek, amelyek még tervbe sincsenek idehaza, és úgy, hogy ezt a tényt meg sem említették. Ha nem tévedek, éppen az egyik Házimozi címlapján láttam a T2-t, nagy teszttel - hétköznapi vásárlók számára eléggé megtévesztő.)
Tulajdonképpen nem is ezt akartam ragozni, már páran elmondták ezt előttem. Arra a kiszólásra szeretnék reagálni, hogy a Fotex ismeri a DVD-piacot. Ha ismerné, nem adta volna ki ilyen gyalázatos formában a filmjeit, amelyek egyike-másikáért a szívem fáj (Misszió). Ha ismerné, nem égette volna le magát azzal a néhány reakcióval, amit az Xpress oldalán a filmjeinél megjelenő ugyancsak egyértelműen negatív kritikákra írt valamelyik Fotexes. (Aki nem olvasta volna, a lényege az volt, hogy azok, akik kritizálják a Pan/Scan változatot, és azt, hogy az eredeti hang mellett nincs felirat, azok lamerek, mert jelenleg több a nem szélesvásznú TV a piacon, így a kétoldalt megnyesett filmekre van igazán csak igény. Mindezt pökhendi, kioktató stílusban. Jó hogy azt nem írta, hogy a Warner, a Columbia meg a Fox micsoda amatőr, hogy szélesvásznúban nyomatja a filmjeit.)
Szóval csak ennyit fűznék ahhoz, hogy a Fotex mennyire ismeri a piacot. (Ja, és akkor ne beszéljünk arról, hogy milyen hülyének nézi a kuncsaftokat a honlapján! A 6800 Ft ajánlott fogy. áru SHREK-et 7740 Ft-ért kínálja, és még van pofája kiírni, hogy ezzel nem kevesebb, mint 25% kedvezményt adott a parasztnak, mivel szerinte a listaár 9675 Ft!!! Aki ennyire pofátlan, amatőr és ennyire hülyének nézi azt, akiből él, az nem hiszem, hogy ismeri a piacot, mert akkor tudná, hogy az interneten 3 perc alatt kiderül, hogy az Xpressnél, a Netpiacnál meg a futárnál még az ajánlott ár is jóval alacsonyabb, mint a Fotexes "kedvezményes" ár.)
A témától elkanyarodtam. A lényeg, hogy sok sikert a magazinnak. Remélem, hogy előbb-utóbb sikerül valóban a hazai viszonyokra vonatkozó tartalmat produkálni, az meg tényleg nem baj, hogy ennyi pénzért nem egy minőségi kivitelezésű lemezt adnak ajándékba, hiszen ez gesztus. De azért a szart nem kell az egekig magasztalni (most a Johnny Mnemonic Fotex kiadású lemezére gondoltam.)
Uff
Házimozi magazin
Kedves zs.m@freemail.hu!
Igazad van a személyeskedésért. Bocs. Dehát Neked írtam személyesen.
"A filmről annyit, hogy a Fotexfilm valószinüleg elszámolhatta magát, annyi példányt nyomhatott mindből, hogy hónapok óta a Keravill ajándékba adja 10-esével a dvd lejátszókhoz. A 4:3, és az angol surround nem sok embernek jöhetett be"
Én ebből csak arra tudtam gondolni, hogy szerinted annyit gyártottak, hogy még nekünk is el tudtak adni 15.000 db-ot. Megnyugtatlak. Magyarországon eddig soha senki nem gyártott ekkora példányszámban. Hát én erre bátortkodtam azt írni, hogy nem ismered a DVD piacot.
A Keravill akciója (és nagyon valószínű, hogy a Fotex csoport ezért kezdett el DVD-ben utazni) egy nagyon logikus értékesítési ötlet, amit annak idején a CD lejátszókkal is megtettek. Ne adj kedvezményt, hanem - adott esetben - adj a hardverhez "ugyanakkora" értékű szoftvert, így a versenyző rögtön kap egy film-könyvtárat a lejátszója mellé.
Az köztudomású, hogy tavaly leégett a raktáruk, és nagy valószínűséggel a DVD készletük is "összeolvadt" egy kicsit. Szerintem ennek tudható be, hogy visszavettek a lendületből, hiszen az újragyártással voltak elfoglalva. Ez persze magánvélemény.
Házimozi magazin
A régebbi számokat a www.hazimozi.hu oldalon meg tudod rendelni. A Pite DVD-t azok kapták 2000-ben, akik előfizettek 2001-re, de ez már a múlt.
Házimozi magazin
Már elrakattam az ujságosnál egy példányt, én tök örülök a DVD lemeznek, tökmindegy milyen film lesz hozzá, ennyi pénzért nemvárok semmit. Ilyen Miniszter félrelép-nek is örülnék, mert nekem tetszik a film. Azthiszem én egy átlagfelhasználó vagyok ilyen téren. Megrendelni nemszeretném, mert kicsit félek az ilyen megrendelös dolgoktól. Arra viszont kiváncsi lennék, hogy meglehet-e régi számokat rendelni visszamenöleg? Mivolt ez a Pite DVD ? erröl még nemhallottam..
Házimozi magazin
Kedves Szöke Zoltán!
Maradjunk annyiban, hogy ismerem a hazai DVD piacot (és nem személyeskedem emellett). 98 óta DVD-zem, azthiszem az átlagnál régebben. Nem tudom, milyen hasonló nagyságrendre gondolsz, én ugyanis nagyságrendet nem irtam sehol...
Én annyit irtam, hogy elszámolhatták magukat, mivel hatalmas raktárkészleteik lehetnek a filmjeikből (legalábbis nem tudom mással magyarázni a Keravill akcióját, hogy ad minden lejátszó mellé 10 db 5700 Ft-os filmet...). És megnyugtatlak, nem lenne ekkora, ha nem angol ds, és nem 4:3-as képpel készültek volna.
Szerintem milyen filmet? Filmet tudnék mondani, nekem ez is jó lenne, anamorf kép, és angol DD5.1-el(sőt, én pl. nem is mondtam, hogy rossz ez a film). A magyar szinkron engem nem érdekel, de az átlagembert igen, tehát legyen rajta, de csak a felirat mellett. Egyébként, ha eddig nem jelent meg filmekre kérdezel, engem pl. Bud Spencer, Terence Hill, Louis de Funes filmek érdekelnének, eredeti szinkronnal. Sajnos ezek csak vágyak. De ha adsz egy listát, hogy milyen jogokat tudnátok megszerezni, akkor szivesen szavazna szerintem itt 100-200 ember... Én pl. tisztában vagyok azzal is, hogy nem lesz Bogár élete stb. a mellékletben, ezért ilyet sem irok. De pl. 1-2 magyar filmnek is örülnék, pl. Bujtor-Kern filmek, Miniszter félrelép...
Fikázás helyett épitő ötlet? Olvasd el a hozzászólásaimat. Van benne elég, de kiemelek néhányat:
MAGYAR megjelenések, angol átvételek helyett. Magyarországon kapható készülékek, magyar árakkal. Felőlem lehet nálunk nem kapható is, csak az átlagember helyett próbálok beszélni.