Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szoba- és épületakusztikai kérdések

Moderátor: fülelek

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5149

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Sziasztok!
Itt is feltenném, a másik fórumon tárgyalt kérdésem.
A lenti képhez hasonlóan egy vászontartó falat szeretnék építeni. A tervem az lenne, hogy a vászon mögött (a képen pirossal jelzett mező), lenne pár centis süllyesztés a falban. Ide valamilyen anyagot tennék, mely csökkentené a visszaverődő hangokat. 220cm széles vászon esetében, elég nagy felületről beszélünk. Van ennek értelme?

A vászon általában visszaveri a hangokat, ezért nem érdemes mögé hangelnyelést pakolni, de ha felhúzod, akkor zenehallgatási szempontból előnyös.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Üdv.!

Kérnék egy kis segítséget.

Ha visszhang van a szobában, akkor elnyelő vagy diffúz tulajdonságokkal rendelkező elemekben kell gondolkodnom? Ha az előbbi, akkor valójában mire is jó az utóbbi?  

Első körben a csupasz falakra gondoltam valami "nonfiguratív" dologra, ami szórná a hangot. Ez a jó  irány vagy valami más lesz a gond?

Köszönöm!

Mindkettő jó és szükséges lehet. A túl sok elnyelés rosszabb, mint a túl diffúz hangtér. Ezt a problémát nem lehet néhány mondatban itt kitárgyalni, ennél ez összetettebb feladat.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Sziasztok!
Itt is feltenném, a másik fórumon tárgyalt kérdésem.
A lenti képhez hasonlóan egy vászontartó falat szeretnék építeni. A tervem az lenne, hogy a vászon mögött (a képen pirossal jelzett mező), lenne pár centis süllyesztés a falban. Ide valamilyen anyagot tennék, mely csökkentené a visszaverődő hangokat. 220cm széles vászon esetében, elég nagy felületről beszélünk. Van ennek értelme?

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 428

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Üdv.!

Kérnék egy kis segítséget.

Ha visszhang van a szobában, akkor elnyelő vagy diffúz tulajdonságokkal rendelkező elemekben kell gondolkodnom? Ha az előbbi, akkor valójában mire is jó az utóbbi?  

Első körben a csupasz falakra gondoltam valami "nonfiguratív" dologra, ami szórná a hangot. Ez a jó  irány vagy valami más lesz a gond?

Köszönöm!
Újratervezés

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: Vincsó »

Az, hogy ez rázósnak tűnik az nem kifejezés, lecipeltem(csigalépcsőn) ezeket a dögöket de csattogott meg búgott ahogy kell, így vissza is kerültek a tetőtérbe, arra jó volt ez az egész, hogy legalább látom, hogy jó irányba halad itt fönt a szobaakusztika.

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Köszönöm a választ, igazából a mostani helyen(tetőtér) kezd elég jól lenni. De majd lehet lecipelem és kipróbálom amit ajánlottál meg ami még eszembe jut...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Ez elég rázósnak tűnik...

az átjáró nyílása elég széles, ennek két oldalára kellene tenni a hangsugárzókat, kb.2m-re egymástól, enyhén befordítva, és az átjáróval szemben hallgatni. A hallgatási hely kb. a felső oszlop elé (balra) kerül. Ugyan nem szimmetrikus a két oldal, de ez nem baj, a középről jövő visszaverődés hiánya nagyon jó mélységi sztereo érzetet okoz. Az első visszaverődéseket tükörrel érdemes megállapítani, és oda 1-1 5-6cm vastag elnyelő panelt (kb.60x120cm, DIY) elhelyezni.

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hali!

Lehetőség lenne egy ilyen helységbe költöztetni a rendszert, nyilván nem tökéletes, hogyan lehetne itt berendezkedni? Nyilván van berendezési tárgy de azt nem tüntettem fel mert áthelyezhető minden elviekben a kockák a szoba közepén boltívek lábazatát jelölik.
A padló fa parketta, a kiugró háromszög alakú rész teljes hosszában ablak található de a függöny + sötétítő jó szerintem, így az nem gond.
A legnagyobb problémát, gondolom a hátsó falon végig futó üvegfal/ajtó okozza. Szőnyeg ilyesmi van de az úgyis le lesz cserélve.

belmagasság 250

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Olyan nincs, hogy erősebb függöny. Itt hanggátlás kell és nem hangelnyelés. A függöny legfeljebb a legmagasabb hangokat nem engedi át, amúgy ártani nem használ...

TotoDIY
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 21

Hozzászólás Szerző: TotoDIY »

A falra függőlegesen  5x5cm fastafflikat kell rögzíteni 60cm-enként, ami a félcollos gipszkarton táblákat tartja,  a légrésbe meg 5cm vastag, 32-40kg/m3 sűrűségű kőzetgyapotot ,vagy üveggyapotot kell tenni. A gipszkarton sehol  sem ér el a falig/padlóig/mennyezetig, hanem 2-3mm rést kell hagyni, amit utána rugalmas pasztával ki kell fugázni. Ez a megoldás elég jó eredményt hoz hanggátlás tekintetében, de erőteljes szub használatánál dupla vastagra célszerű megcsinálni.
Azért az ajtókat is érdemes lenne tömíteni.

Köszönöm a válaszodat. Sajnos itt már inkább ajtókat kéne cserélni, de amíg az nem történik meg, addig valami erősebb függöny kerülhet oda.
CDM7.0-nak elvileg nincs sok mélye, de ebben a szobában még ez is sok normális hangerőn.
DIYAUDIO.HU

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

a következöt vettem észre:
- nagyobb szobában (kb. 4.0 x 5.9 m-es, de egyik oldalon kb. 70%-ban nyitott), ahol sok nyitott könyvespolc is van, kárpitozott kanapé, szönyeg), Dali 104 "tudományosan" elhelyezve (kb. 120cm-re hátulról, 88 cm-re oldalról, hallgató pozíció kb. a szoba kétharmadánál) nagyon érezni-hallani a mélyhangok pozíciófüggését, könnyü olyan helyet találnom, ahol túl sok lenne, a hallgatási pozícióban jó.

- kisebb szobában (kb. 2.9 x 3.9 m-es), ahol több zárt ajtajú szekrény van, kevés szönyeg, nincs kárpitozott bútor*, Swans M1S és Dyno A52 esetén is sokkal kevésbé hallom a mélyhangok pozíciófüggését - és szinte mindenütt kevésnek hallom (esetleg relativ kevésnek, mert a többi frekvencia a visszaverödések miatt sok). Itt is "tudományos" elrendezés (room-mal kijátszott) van, és "közeltéri hallgatás" - sajnos így is közel van mögöttem (40-50 cm) egy szekrényajtó: fontos lenne ezt módosítani [nem egyszerü realizálni] ?

Kérdés 1: Mi a fenti jelenség oka ?
én arra tudok gondolni: a kisebb szobaméret miatt sürübben vannak a sajátfrekvenciák, így sürübben az erösítések is, ezért nem esik ki szélesebb frekvenciatartomány ebböl. - mondjuk nem biztos, hogy jól sikerült leírnom, amit gondolok.
és/vagy esetleg a Dali önmagában "búgósabb, testesebb" hangot ad, mint a kisméretü hangsugárzók és ez okozza (még nem próbaltam a hangsugárzók rotációját: Kérdés 2: érdemes lenne kipróbálni: Dali a kicsi szobában, kicsi sugárzók a nagyban ??)

*: Kérdés 3: lehet valami általános érvényüt mondani, hogy mekkora felületarány legyen "puhított" (szönyeg, kárpitos bútor, ..) ?

úgy veszem észre, hogy nekem jobban tetszik a hangzás a hallgatási háromszög szokásosan ajánlottnál nagyobb nyitottsága esetén: ha a hangsugárzókat nagyobb mint 60° feletti szögben látom (egyenlö oldalú háromszög egyenlö oldalai rövidebbek, mint az alapja, amit a hangsugárzók képeznek). Kérdés 4: Ennek mi lehet az oka ?

megértést kérek a helytelen írás miatt, így is sokat küzdöttem az ékezetekkel

Próbáld ki a dobozokat a kisebb/nagyobb szobákban.
Nincs általános érvényű szabály, mert a hallgatási távolságtól is alapvetően függ, mennyire szükséges a csillapítás.
A 60 foknál nagyobb hallgatási szög egyéni ízlés kérdése, jobban pozicionálható az egyes hangzás összetevők helyzete, sok hangmérnök is úgy dolgozik.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

A falra függőlegesen  5x5cm fastafflikat kell rögzíteni 60cm-enként, ami a félcollos gipszkarton táblákat tartja,  a légrésbe meg 5cm vastag, 32-40kg/m3 sűrűségű kőzetgyapotot ,vagy üveggyapotot kell tenni. A gipszkarton sehol  sem ér el a falig/padlóig/mennyezetig, hanem 2-3mm rést kell hagyni, amit utána rugalmas pasztával ki kell fugázni. Ez a megoldás elég jó eredményt hoz hanggátlás tekintetében, de erőteljes szub használatánál dupla vastagra célszerű megcsinálni.
Azért az ajtókat is érdemes lenne tömíteni.

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Akusztikailag sincs rendben az egész, de az első legfontosabb az lenne, hogy a falon lehetőleg ne jöjjön át a hang. Milyen megoldások vannak? Hungarocell? Függöny? Tyúktojástartók? 

"Léghangszigetelésre" keress rá! Többféle megoldás létezik.

otlm
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 119

Hozzászólás Szerző: otlm »

Sziasztok!

Fateromnak lenne egy szobaakusztikai problémája... 
Kb. egy éve vett használtan CDM7.0 hangfalakat, de nem tudja hallgatni, mert a hangja zavarja a muteromat. 

Lerajzoltam egy ábrát. A két kis kék csík az ajtókat jelölné. A két sárga kocka baloldalon a hangsugárzókat. 
Nagy téglalapok a szekrénybútorokat. Ahol a zööng! felirat van, ott van anyám. 

Na most, ha ajtót kicserélnénk jobbra, nem szűnne meg a hangzavar, mert a falon (fekete csík) átjön minden.

Akusztikailag sincs rendben az egész, de az első legfontosabb az lenne, hogy a falon lehetőleg ne jöjjön át a hang. Milyen megoldások vannak? Hungarocell? Függöny? Tyúktojástartók? 

Köszönöm a válaszokat.

Majdnem félrenyeltem miattad! 

TotoDIY
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 21

Hozzászólás Szerző: TotoDIY »

Sziasztok!Fateromnak lenne egy szobaakusztikai problémája... Kb. egy éve vett használtan CDM7.0 hangfalakat, de nem tudja hallgatni, mert a hangja zavarja a muteromat. Lerajzoltam egy ábrát. A két kis kék csík az ajtókat jelölné. A két sárga kocka baloldalon a hangsugárzókat. Nagy téglalapok a szekrénybútorokat. Ahol a zööng! felirat van, ott van anyám. Na most, ha ajtót kicserélnénk jobbra, nem szűnne meg a hangzavar, mert a falon (fekete csík) átjön minden.Akusztikailag sincs rendben az egész, de az első legfontosabb az lenne, hogy a falon lehetőleg ne jöjjön át a hang. Milyen megoldások vannak? Hungarocell? Függöny? Tyúktojástartók? Köszönöm a válaszokat.

DIYAUDIO.HU

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

a következöt vettem észre:
- nagyobb szobában (kb. 4.0 x 5.9 m-es, de egyik oldalon kb. 70%-ban nyitott), ahol sok nyitott könyvespolc is van, kárpitozott kanapé, szönyeg), Dali 104 "tudományosan" elhelyezve (kb. 120cm-re hátulról, 88 cm-re oldalról, hallgató pozíció kb. a szoba kétharmadánál) nagyon érezni-hallani a mélyhangok pozíciófüggését, könnyü olyan helyet találnom, ahol túl sok lenne, a hallgatási pozícióban jó.

- kisebb szobában (kb. 2.9 x 3.9 m-es), ahol több zárt ajtajú szekrény van, kevés szönyeg, nincs kárpitozott bútor*, Swans M1S és Dyno A52 esetén is sokkal kevésbé hallom a mélyhangok pozíciófüggését - és szinte mindenütt kevésnek hallom (esetleg relativ kevésnek, mert a többi frekvencia a visszaverödések miatt sok). Itt is "tudományos" elrendezés (room-mal kijátszott) van, és "közeltéri hallgatás" - sajnos így is közel van mögöttem (40-50 cm) egy szekrényajtó: fontos lenne ezt módosítani [nem egyszerü realizálni] ?

Kérdés 1: Mi a fenti jelenség oka ?
én arra tudok gondolni: a kisebb szobaméret miatt sürübben vannak a sajátfrekvenciák, így sürübben az erösítések is, ezért nem esik ki szélesebb frekvenciatartomány ebböl. - mondjuk nem biztos, hogy jól sikerült leírnom, amit gondolok.
és/vagy esetleg a Dali önmagában "búgósabb, testesebb" hangot ad, mint a kisméretü hangsugárzók és ez okozza (még nem próbaltam a hangsugárzók rotációját: Kérdés 2: érdemes lenne kipróbálni: Dali a kicsi szobában, kicsi sugárzók a nagyban ??)

*: Kérdés 3: lehet valami általános érvényüt mondani, hogy mekkora felületarány legyen "puhított" (szönyeg, kárpitos bútor, ..) ?

úgy veszem észre, hogy nekem jobban tetszik a hangzás a hallgatási háromszög szokásosan ajánlottnál nagyobb nyitottsága esetén: ha a hangsugárzókat nagyobb mint 60° feletti szögben látom (egyenlö oldalú háromszög egyenlö oldalai rövidebbek, mint az alapja, amit a hangsugárzók képeznek). Kérdés 4: Ennek mi lehet az oka ?

megértést kérek a helytelen írás miatt, így is sokat küzdöttem az ékezetekkel

Beni12
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 169

Hozzászólás Szerző: Beni12 »

Szia,

Ebben a szobában szeretném optimalizálni a zenehallgatást!

Előre is köszönöm.

zsolti-i
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: zsolti-i »

Nem a hallgatási hely felett kell belógatni/feltenni, hanem a mennyezeti tükrözési pont(ok)ra. 2 db 60x120x6-8 cm-es elnyelő tábla is jó erre a célra. (habszivacs, kőzetgyapot (burkolva), stb.)

Kicsit pontosítanom kell: a hangsugárzók felett, kissé a sarkok felé visszhang elnyelésre kerülne fel két kicsit kisebb méretű "elnyelő tábla" - az ajánlott méretű elnyelők szinte el is fednék a mennyezet teljes vízszintes felületét - és, hogy ne legyen esetleges túlcsillapítás , középen az álmennyezeti tábla, vagy egyéb "lap-rezonátor" szerűség, ami kicsit elnyelő, kicsit diffúz(or).
Sejtem, hogy igazán mérés alapján lehetne kialakítani a mennyezeti elrendezést, de erre egyenlőre nincs módom. Úgy gondolom, a mögöttem lévő ferde oldalfal az általános elveket kissé felborítja.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Valamely perforált, álmennyezeti panel (1db) szabadon belógatásának - esetleg kissé íves kialakítással - a hallgatási hely felett, lehet kedvező hatása, cca. 2,4m belmagasság esetén? A mennyezet szintén gipszkarton.
Nem a hallgatási hely felett kell belógatni/feltenni, hanem a mennyezeti tükrözési pont(ok)ra. 2 db 60x120x6-8 cm-es elnyelő tábla is jó erre a célra. (habszivacs, kőzetgyapot (burkolva), stb.)

zsolti-i
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: zsolti-i »

Valamely perforált, álmennyezeti panel (1db) szabadon belógatásának - esetleg kissé íves kialakítással - a hallgatási hely felett, lehet kedvező hatása, cca. 2,4m belmagasság esetén? A mennyezet szintén gipszkarton.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Oldalfal hanggátlásának növelését többféleképp meg lehet megoldani, itt is olvasható néhány hasznos tanács:
http://www.rigips.hu/tervezoknek/termek ... egoldasok/

BÓTAJÓZSEF
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 250

Hozzászólás Szerző: BÓTAJÓZSEF »

Hamarosan másik lakásba költözök, s kis felújítás is lesz. Ezzel kapcsolatban kérdeznék párat.
A háló egyik falát le szeretném hangszigetelni,ott van az egyetlen közvetlen falszomszéd a lakásban, ami régi téglaépületben található.
Nem itt lesz a hifi, tehát a hangra gyakorolt hatás ezen esetben másodrangú. Itt csak egy aktív kis monitor lesz filmezéshez- Audioengeine vagy hasonló.
A nappaliban lesz a hifi, oda akarok esetleges basszuscsapdát majd, ami divatos kinézetű is kell, hogy legyen.
A  falra pedig valamii visszhang csökkentő lapot gondoltam ki.

Bármi más javaslatot megfogadok, mert ez még csak egy gondolat. Úgy gondoltam, hogy érdemes a költözés előtt gondolkodni.
Naim-ZU

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Közben máshol is kerestem, van többfelé fa reluxa. A lamellák 2-3cm vagy 5cm szélesek jellemzően. Érdemes lehet 5cm-esre vadászni? (általában feláras)
Ha nem horror árú, akkor igen, egy picit jobb...

hubee
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Hozzászólás Szerző: hubee »

Gondolom ennek a mostani megfelelője a Lupin. Arra esetleg van tipp hogy IKEAn kívül merre érdemes ilyet nézni? (vidék..)
Közben máshol is kerestem, van többfelé fa reluxa. A lamellák 2-3cm vagy 5cm szélesek jellemzően. Érdemes lehet 5cm-esre vadászni? (általában feláras)

hubee
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Hozzászólás Szerző: hubee »

Hátsó falra szönyeg helyett egy olcsóbb és akusztikailag hatásosabb szerkezetet ajánlok: Ikeában kapható citrusfa reluxa, aminek a lamelláit úgy állítjuk be, hogy a falról a mennyezet irányába verődjön a hang. Ha mögöttünk ablak van, akkor ez jobb megoldás, mint egy függöny, ráadásul jóval olcsóbb.
reluxa

Gondolom ennek a mostani megfelelője a Lupin. Arra esetleg van tipp hogy IKEAn kívül merre érdemes ilyet nézni? (vidék..)

Lezárt

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”