... A legcsúnyább eset, mikor egy amúgy rosszul összeállított rendszerbe azért vesznek drága madzagokat, hogy megoldják a készülékek, hangsugárzók és az akusztika hibáit.
Sok hsz-edet érdeklődéssel olvasom, mert éppen a zenehallgatás/hifizés lényegi kérdéseit boncolgatják. Ezen a ponton, amit most írsz, lenne egy apróság, amit az itt olvasgatók becses figyelmébe ajánlanék:
http://audiolife.blog.hu/2011/07/12/az_ ... lektronnal
illetve, vagyis főleg ugyanennek a második része:
http://audiolife.blog.hu/2011/07/26/egy ... x_es_sogon
Ami le van írva, azt el lehet hinni (az elején én is csak humbug, handabanda, reklámszöveg-formaságnak tartottam, nem is említve a messziről és első ránézésre sütő sznobériát, ha a Note szóba kerül). Aztán módomban állt meghallgatni ezt-azt a leírtak közül, és hujjde megváltozott a véleményem.
Mindezekkel együtt azonban azt gondolom, hogy akinek van módja megmerítkezni ebben az (és most mindenféle további jelzők nélkül) addikciót okozó "hangzásban", annak a továbbiakban valóban nem lesz több kérdés, mint ahogy a blogbejegyzés is írja), "Egészen bizarr, hogy mit művelt egy alig 60 ezres CD játszóval, amikor próbából bekötöttem. Ha választani kellett volna, hogy melyik a nyerő, egy hat kilós cd játszó 100 Ft-os kábellel, vagy a 60 ezres játszó SOGON-nal, bajban lettem volna."
És most utalnék vissza fapaci idézett mondatára: Igen, van, hogy egy kábel orvosolni tudja a rendszer, a szoba, a komponensek hibáit, hiányosságait. Van, hogy egyszerűbb betenni a rendszerbe, aztán elfelejteni a diffúzorozást, abszorberezést, doboztologatást, fejünknek a falba verését, illetve a kotorást a felvételeink között, melyek közül nem is mindegyik szól maximálisan jól. És persze van, ahol csak mégjobban kidobja a lánc hibáit.
Ahogy felmerült, nagyon kevés ismert és mérhető paraméter alapján akarunk képet/hangot alkotni olyan kábelekről, melyek minket érdeklő tulajdonságairől kvázi semmit sem tudunk. Az elektromossággal kapcsolatos képletek maximum érintőlegesen kapcsolódnak a kapott hanghoz, ugyanis magának a vezetőnek az anyagszerkezetét nem veszik figyelembe, kizárólag a benne áramló villanyra fókuszálnak. A vezető, a dielektrikum, a külsőbb szigetelések, árnyékolások, forrasztások, dugók, stb. mind befolyásolják a hangképet.
Ezen túl természetesen az adott kábelcégek marketingdzsungelharca, gerilla- és bozótmarketingje is nagyban összekavarja a "féltollú kábelezőket". Nem, mintha lennének arisztotelészi "stabil pontok" a hifizésben, pláne nem a kábelezésben, pláne nem, ha túl sok komponens változik a láncban rövid időn belül.
Ezért nélkülözhetetlen a kipróbálás, a tapasztalás, a megismerés. Ezek hiányában inkább előítéleteink lesznek, mint valódi véleményünk.
Lassan több közhely lesz, mint értelmes mondat :-)))