Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3319

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: AVX »

Valóban ez az a doboz, és valóban nem eredeti benne a magas. Erről én nem tudtam, de majd megkérdezem apámat. Régebben rengeteget bütykölt ő is, lehet ő csinálta. Még azt nem értem, hogy ebben mi az a fene nagy gányolás, amiről beszélsz?? Azon kívül, hogy nem eredeti benne a magas még mi az ami nem tetszett?

Egyedül a HS40 magasa ami minőségi volt.A többi egy kalp szart sem ért.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Az biztos, hogy eredetileg nem így kellett volna kinéznie, ha nem nyúlt hozzá kalmi, akkor más csinálta
a gebaszt,

Ok,de előtte illett volna megkérdezni.
Egyébként meg 10000 Ft-ért mit vártál?
Én most vettem egy HS40-et 55000 Ft-ért.Le volt már festve.Ez utólag derült ki.
No most akkor mit tegyek? Ez van.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Valóban ez az a doboz, és valóban nem eredeti benne a magas, erről én nem tudtam elnézést érte... majd megkérdezem apámat. Régebben rengeteget bütykölt ő is, lehet ő csinálta. Még azt nem értem, hogy ebben mi az a fene nagy gányolás, amiről beszélsz?? Azon kívül, hogy nem eredeti benne a magas még mi az ami nem tetszett?

TotoDIY
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 21

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: TotoDIY »

Mivel ez egy megbütykölt HS 282-es, ezért már DIY-hez köthető.
Elég érdekes lenne, ha gyárban szerelték már be a HG jelzéssel ellátott magasakat,
illetve fúrták ki az LB mágnesét, bár, ha Orion nevet vesszük, semmin sem lennék meglepődve.

Az biztos, hogy eredetileg nem így kellett volna kinéznie, ha nem nyúlt hozzá kalmi, akkor más csinálta
a gebaszt, de amit leírtam, az úgy is van.
DIYAUDIO.HU

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Ez így volt, ahogy leírtam, semmi átverés, vagy kicseszés nincs benne.
Nem 3.5 évvel ezelőtt nyitottam fel, hanem 2011 elején...

Feltöltöttem a szétszerelésről pár képet, látható, hogy gyurmázás is volt közte,
ezeket nem én csináltam az biztos, így vettem át.

Szólni szólt, illetve elég jók voltak a közepei is.

Nem értem mi a gond ezzel?
Ezeket a régi magyar dobozokat így rakták össze.
Ennyi.

Még annyi a kérdésem,hogy ennek mi köze a Diy-hoz?

TotoDIY
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Nézd, nekem senki jó barátom, vagy esküdt ellenségem.
Még az is lehet, hogy tényleg nem tudott róla. De ha veszünk valakitől valamit,
szeretek objektívan írni arról a dologról, amit a kezembe adott. Ha esetleg olyan
hangfalt vennék Kalmitól, vagy jelen esetben Shalafitól, amit ő csinált, és jól szól, akkor majd azt mondom, jól szól.
DIYAUDIO.HU

memme
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Még szerencse, hogy többen is ismerik Kalmit személyesen
Én még soha nem csalódtam benne, nem kizárt, hogy erről az egészről nem is tudott.
Nem kellet volna ezt inkább személyesen megbeszélned vele elöbb?

TotoDIY
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Ez így volt, ahogy leírtam, semmi átverés, vagy kicseszés nincs benne.
Nem 3.5 évvel ezelőtt nyitottam fel, hanem 2011 elején...

Feltöltöttem a szétszerelésről pár képet, látható, hogy gyurmázás is volt közte,
ezeket nem én csináltam az biztos, így vettem át.

Szólni szólt, illetve elég jók voltak a közepei is.

DIYAUDIO.HU

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nos, azt nem tudom, hogy az én hangfalam mikor fog elkészülni, de addig is, amíg távol van, kaptam
kölcsönbe egy Preludium B32-őt. Annyira azért nem vagyok megelégedve vele, hiszen a Tannoy Mercury MX2 is jobban
szól magasban, illetve a már jól megbütykölt HS 280 L is úgy szól, mintha dobozból akarna kilépni, de ettől
függetlenül ez is jó hangszóró, összességében persze jobb is talán és nem sok a különbség 300e forintos hangfalakhoz képest. Persze függ ez a rendszertől is.

Ha láttátok volna, hogy nézett ki Kalmi HS 282-ese, állítom, hogy semmilyen feladatot nem bíztatok volna rá.
Olyan csúnya hangfalbelsőt még nem láttam. Úgy adta nekem oda, hogy a hangszóró készlete megegyezik a HS 280-éval, közben egy H2000-es magas sziszegett már benne, közép hangszóró dómjának egyik lába le volt törve, de ahogy azok a LB-s mélyközepek kinéztek, az már tiszta horror volt.

Közép dómon kívül minden rosszabb volt benne, mint a saját HS 280-omban , kivétel csak a közép pille. Azt bele kellett tennem a HS 280-omba, aztán jó gyorsan eladtam az első kalmi hangfalt annyiért, amennyit még ért.

Te biztosan rólam beszélsz?
Jó 3,5 éve valóban adtam el egy pár HS282-est, ami nem az enyém hanem apukámé volt. Újonnan vette 1990 környékén valami Gelka szerü üzletben, és tudtommal sosem volt benne hangszóró cserélve, vagy ha volt, akkor nem én csináltam, az biztos.
Ha esetleg mégsem volt benne eredeti a magas, amit tényleg nem tartok valószínűleg, miért nem szóltál akkor, 3,5 ével ez előtt?
Nem szoktam senkit átverni, nem arról vagyok híres. Azért ezt most és így ide beírni... nem vagy semmi.

Erről beszélsz?

http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... nt=1191459

TotoDIY
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Nos, azt nem tudom, hogy az én hangfalam mikor fog elkészülni, de addig is, amíg távol van, kaptam
kölcsönbe egy Preludium B32-őt. Annyira azért nem vagyok megelégedve vele, hiszen a Tannoy Mercury MX2 is jobban
szól magasban, illetve a már jól megbütykölt HS 280 L is úgy szól, mintha dobozból akarna kilépni, de ettől
függetlenül ez is jó hangszóró, összességében persze jobb is talán és nem sok a különbség 300e forintos hangfalakhoz képest. Persze függ ez a rendszertől is.

Ha láttátok volna, hogy nézett ki Kalmi HS 282-ese, állítom, hogy semmilyen feladatot nem bíztatok volna rá.
Olyan csúnya hangfalbelsőt még nem láttam. Úgy adta nekem oda, hogy a hangszóró készlete megegyezik a HS 280-éval, közben egy H2000-es magas sziszegett már benne, közép hangszóró dómjának egyik lába le volt törve, de ahogy azok a LB-s mélyközepek kinéztek, az már tiszta horror volt.

Közép dómon kívül minden rosszabb volt benne, mint a saját HS 280-omban , kivétel csak a közép pille. Azt bele kellett tennem a HS 280-omba, aztán jó gyorsan eladtam az első kalmi hangfalt annyiért, amennyit még ért.
DIYAUDIO.HU

Erbeg
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 12

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Erbeg »

Tisztelt hangfal építők! Engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánljam a következőket: nyilván mindenkinek fontos a hangon kívül a megjelenés is. Ebben tudnék nektek segíteni a cnc marógépemmel amivel szoktam saját márkajelzéseket gravírozni, marni. Csupán egy logótervre van szükségem, vagy akár ide is bízhatjátok és én megtervezem. Továbbá hátsó adattábla gravírozást is vállalok 4mm-es betüméretig. Ezek egy borítékban elmennek mint levél. Köszönöm előre is.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Úgyhogy kipróbáltam csillapitás nélkül, most érzem kb fülre megfelelőnek a magas mennyiségét.
Erre azt tudom mondani, hogy a fuled nem muszer, azzal nem lehet mérni. Meresekre szukseg van azert is, hogy valtotervezesnel az egyeni preferenciakat, a szobaakusztikabol adodo hibakat, stb. kizarhassuk. Ha egyenletes atvitelre torekszik az ember azt csakis meresekkel lehet elerni. Ha ez megvan akkor johetnek az izlesnek megfelelo beallitasok ugy, hogy minden valtoztatast meressel ellenorzunk.

Viszont még mindig élettelnül szól ez a hangfal. Nem tudom merre kellene elindulni.
A valto amit kozzetettem csak kiindulasi alap, nem ez az egyetlen ami hasznalhato. Tervezz masikat ha ez nem tetszik.

Na mind1 a kérdésem az lenne hogy hogyan tudok a hangváltó után egy 4dB csillapitású hagyományos L-pad-et alkalmazni úgy hogy a szürő karakterisztikája ne változzon, vagy ahhoz telejsen új hangváltó alkatrészek kellenek?
Ezt mar magad is ki tudod szamolni. A jelenlegi szurot 6ohm replusz 4.7ohm terheli tehat ennyinek kell lennie az L-pad eredo impedanciajanak a szuro felol nezve + hangszoroval terhelve. A szukseges csillapitast is meghataroztad (mondjuk nem tudom honnan jott a 4dB), ezek alapjan sztem ki lehet szamolni a feszultsegoszto ellenallasok ertekeit.

Mert az első váltómmal nem volt ilyen egyenletes freki menetem mint most,...
Ezt mibol gondolod? Megmérted?

...mégis sokkal nagyobb potenciát éreztem benne. Ez igy jelen állapotában meg sem közeliti a Swans M3asomat.
Akkor terj vissza az elso valtohoz, ahogy irtam ez a valto nem szentiras

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

memme
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Számomra nem mindig volt megfelelő a magas kondija elé rakott ellenállás.
Valamikor osztottan valamikor csak a párhuzamos tekercs után hozta a kívánt eredményt.
Azt ne kérdezzétek miért, de sokat szoktam méregetni mire azt a hangot ki tudom belőle hozni amit szeretnék

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Nézzétek már meg a váltó fényképét, a magas szűrőköre kicsit furcsa nekem, az az L-pad, vagy mi, az így nagyon nem jó. A soros ellenállás a váltó előtt, a párhuzamos meg utána, ilyet még nem láttam, ez biztosan nem jó így.

Pedig előfordul.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nézzétek már meg a váltó fényképét, a magas szűrőköre kicsit furcsa nekem, az az L-pad, vagy mi, az így nagyon nem jó. A soros ellenállás a váltó előtt, a párhuzamos meg utána, ilyet még nem láttam, ez biztosan nem jó így. Így lehet egy beszakadás a prezenszben, talán azt hallja magas hiánynak.

Hidd el, hogy Lamalas ért annyira hozzá, hogy jó ez így!

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Nézzétek már meg a váltó fényképét, a magas szűrőköre kicsit furcsa nekem, az az L-pad, vagy mi, az így nagyon nem jó. A soros ellenállás a váltó előtt, a párhuzamos meg utána, ilyet még nem láttam, ez biztosan nem jó így. Így lehet egy beszakadás a prezenszben, talán azt hallja magas hiánynak.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A 2.2essel jobb lett ahogy emlitettem, a hangváltóba levő alkatrészek újra megmérve, ott is minden jó. A hangszórók is jók. Úgyhogy kipróbáltam csillapitás nélkül, most érzem kb fülre megfelelőnek a magas mennyiségét. Természetesen fülmagaságba hallgatam végig a hangfalat és beforgatva, szóval a magas teljesen direktbe rám sugároz.
Viszont még mindig élettelnül szól ez a hangfal. Nem tudom merre kellene elindulni. Egyébként annak a párhuzamos 4.7es ellenállásnak mi a szerepe? Mert ugye a 6 ohmos magas impedanciája igy leesik 2.6-ra. A 4.7essel nagyjából kijön ugye a 6 ohm, de nálam úgy teljesen hallgathatatlan volt. Egyébként a te méréseden ha nézel egy átlagot a mélyközép érzékenysége és magas között egy 3-5dBel azért feljebb van a mélyközép. Az meg szerintem nem elenyésző.
Na mind1 a kérdésem az lenne hogy hogyan tudok a hangváltó után egy 4dB csillapitású hagyományos L-pad-et alkalmazni úgy hogy a szürő karakterisztikája ne változzon, vagy ahhoz telejsen új hangváltó alkatrészek kellenek?
Mert az első váltómmal nem volt ilyen egyenletes freki menetem mint most, mégis sokkal nagyobb potenciát éreztem benne. Ez igy jelen állapotában meg sem közeliti a Swans M3asomat. Szal várom a tippeket tanácsokat!

Ha a soros ellenállás értéke csökken, akkor a párhuzamos értékét növelned kellene 10-20 ohmra, vagy teljesen kivenni, bár úgy már bizonyára sok lesz a magas. Viszont ez már a váltó áthangolását kívánja, mert az eredeti L-pad nem volt szimmetrikus, szóval új alkatrészek kellenek a magas szekcióba.

Lamalas görbéjéből nem derül ki, amit mondasz, csak azt látjuk, hogy van egy huplicsapat 1-2 kHz körül, de alatta bizonyára a magassal egy szinten van az alsó szekció. A teljesen vízszintes frekvencia görbe amúgy sem szokott mindenhol jó lenni, én jellemzően enyhén ereszkedőre szoktam hangolni a dobozokat.

Tudom, hogy már nagyon unod, de ismét leírom, mérés nélkül nem fogod tudni korrekt módon belőni az átvitelt.

Medvezsidó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 51

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Medvezsidó »

Felesleges 1 ohmmal kiprobalni ha 2.2-vel nem jobb. Minel inkabb csokkented ezt az ellenallast annal kevesebb lesz az eredo impedancia a magasfrekik fele (ami nem feltetlen jo a vegerositonek). Egyebkent ha akkora elteres van a magashangszorok erzekenysege kozott, hogy azt hallani az baj. A hangszoromagnes kozelsege nem hiszem, hogy a magasnal problemat okozna. Ettol fuggetlenul valami tenyleg nem koser nalad ha ezzel a valtoval nem megfelelo a magasatvitel. A biztonsag kedveert elokerestem a regi mereseket es egymasra tettem a szimulacioval amiben ugyanazokat az alkatreszertekeket hasznaltam mint a valos valtoban. Ez az eredmeny:

Az abszolut hangnyomas erteke lenyegtelen most, egy vizszintes osztas 5dB-t jelent. Lathato h. 400Hz es 20kHz kozott epphogy csak kifut az 5dB-es turesbol mindket gorbe (azt megjegyzem ismet, hogy a meresek nem kalibralt mikrofonnal keszultek, de orult nagy hulyeseget biztos nem mutatnak). Ez alapjan nem kellene nagyon tompanak hallani a magasakat, de azert sem mert emlekeim szerint nem panaszkodott senki sem a magasakra pedig hallottak a Wenge dobozt paran amiben ugyanezek a hangszorok vannak ugyanezzel a valtoval. Nem tudom hol lehet nalad a hiba, de jo lenne mericskelni tudni mert anelkul nem igazan lehet a vegere jarni ennek a problemanak.

A 2.2essel jobb lett ahogy emlitettem, a hangváltóba levő alkatrészek újra megmérve, ott is minden jó. A hangszórók is jók. Úgyhogy kipróbáltam csillapitás nélkül, most érzem kb fülre megfelelőnek a magas mennyiségét. Természetesen fülmagaságba hallgatam végig a hangfalat és beforgatva, szóval a magas teljesen direktbe rám sugároz.
Viszont még mindig élettelnül szól ez a hangfal. Nem tudom merre kellene elindulni. Egyébként annak a párhuzamos 4.7es ellenállásnak mi a szerepe? Mert ugye a 6 ohmos magas impedanciája igy leesik 2.6-ra. A 4.7essel nagyjából kijön ugye a 6 ohm, de nálam úgy teljesen hallgathatatlan volt. Egyébként a te méréseden ha nézel egy átlagot a mélyközép érzékenysége és magas között egy 3-5dBel azért feljebb van a mélyközép. Az meg szerintem nem elenyésző.
Mert az első váltómmal nem volt ilyen egyenletes freki menetem mint most, mégis sokkal nagyobb potenciát éreztem benne. Ez igy jelen állapotában meg sem közeliti a Swans M3asomat. Szal várom a tippeket tanácsokat!

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Na kipróbáltam 2.2 ohm-mal. Még mindig tompán szól és még még mindig nem szólnak a hangszórók egyeforma érzékenységgel, bár javult a helyzet,de ez még mindig nem jó. Ki fogom próbálni 1 ohmossal is, de itt valami tényleg nem kóser. Az első hangváltó amivel kipróbáltam majdnem tökéletes volt a magas mennyisége, ott egy hagyományos L-padot alkalmaztam 4dB es csillapitással 2.2 ohm soros és 10 ohmos párhuzamos ellenállással.
Az nem lehet gond hogy a hangváltó a doboz aljában helyezkedik el és a mélyközép mágnese eléggé közel van hozzá.

Felesleges 1 ohmmal kiprobalni ha 2.2-vel nem jobb. Minel inkabb csokkented ezt az ellenallast annal kevesebb lesz az eredo impedancia a magasfrekik fele (ami nem feltetlen jo a vegerositonek). Egyebkent ha akkora elteres van a magashangszorok erzekenysege kozott, hogy azt hallani az baj. A hangszoromagnes kozelsege nem hiszem, hogy a magasnal problemat okozna. Ettol fuggetlenul valami tenyleg nem koser nalad ha ezzel a valtoval nem megfelelo a magasatvitel. A biztonsag kedveert elokerestem a regi mereseket es egymasra tettem a szimulacioval amiben ugyanazokat az alkatreszertekeket hasznaltam mint a valos valtoban. Ez az eredmeny:

Az abszolut hangnyomas erteke lenyegtelen most, egy vizszintes osztas 5dB-t jelent. Lathato h. 400Hz es 20kHz kozott epphogy csak kifut az 5dB-es turesbol mindket gorbe (azt megjegyzem ismet, hogy a meresek nem kalibralt mikrofonnal keszultek, de orult nagy hulyeseget biztos nem mutatnak). Ez alapjan nem kellene nagyon tompanak hallani a magasakat, de azert sem mert emlekeim szerint nem panaszkodott senki sem a magasakra pedig hallottak a Wenge dobozt paran amiben ugyanezek a hangszorok vannak ugyanezzel a valtoval. Nem tudom hol lehet nalad a hiba, de jo lenne mericskelni tudni mert anelkul nem igazan lehet a vegere jarni ennek a problemanak.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Medvezsidó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Na kipróbáltam 2.2 ohm-mal. Még mindig tompán szól és még még mindig nem szólnak a hangszórók egyeforma érzékenységgel, bár javult a helyzet,de ez még mindig nem jó. Ki fogom próbálni 1 ohmossal is, de itt valami tényleg nem kóser. Az első hangváltó amivel kipróbáltam majdnem tökéletes volt a magas mennyisége, ott egy hagyományos L-padot alkalmaztam 4dB es csillapitással 2.2 ohm soros és 10 ohmos párhuzamos ellenállással.
Az nem lehet gond hogy a hangváltó a doboz aljában helyezkedik el és a mélyközép mágnese eléggé közel van hozzá.
Képek a váltóról:

Medvezsidó
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Mivel mérni egyenlőre én sem tudok, ezt szoktam használni fülre:

Link

Illetve a beépített L-pad kb 8-9 dB csillapítású. Ha kiiktatod a párhuzamos ellenállást akkor 3-4 dB-t fog csillapítani. Hallgasd meg úgy is. Én ezt tenném.

Szerintem nem feltétlen lenne jó megoldás mivel a párhuzamos ellenállás a hangváltó után van, ezért ha azt kiveszem módosul az eredő impedancia ezáltal a vágási frekvencia is.

dandesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 4

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dandesz »

Ez egy gyári magashoz készült
2.0: Erősítő :Dual CV 1460 Hangfal: DIY Forrás: Gép

Sonny

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Sonny »

adod a magashoz?

dandesz
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 4

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: dandesz »

adaptert kell faragni - szinte szó szerint :-)
megoldom valahogy . . .

Ilyen kell hozzá

2.0: Erősítő :Dual CV 1460 Hangfal: DIY Forrás: Gép

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 844

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Sziasztok!

A kérdés az hogy ha kisebbre cserélem a soros ellenállást ami most ugye 4.7es, akkor a párhuzamost is módositanom kell?

Mivel mérni egyenlőre én sem tudok, ezt szoktam használni fülre:

Link

Illetve a beépített L-pad kb 8-9 dB csillapítású. Ha kiiktatod a párhuzamos ellenállást akkor 3-4 dB-t fog csillapítani. Hallgasd meg úgy is. Én ezt tenném.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”