Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5158

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ha már rezgés és mikrofónia, akkor a keresztváltó a hangdobozban van a legrosszabb helyen. Gyanítom, erre gondolt Fülelek szaki.

Igen, erre is gondoltam. Azonkívül a hosszabb hangszórókábel -szebb hangzás azon is alapul, hogy hosszabb kábelezésnél jóval kevesebb rezgés jut el az erősítőig. Ki lehet próbálni, ha szól a zene, tessék megfogni a hangszórókábelt a hangsugárzó csatlakozónál utána az erősítőnél is, érezni, hogy nagyjából a zene ütemében rezeg a kezünkben, és az erősítő doboza is rezeg, sokkal jobban, mintha egy másik erősítőről menne ugyanolyan hangerővel.
Persze vannak kivételek, amikor a hangszórókábel burkolata igen jól csillapítja a rezgéseket akár egy méteres szakaszon is, persze nemcsak ettől függ a "jóság", de ez is hozzájárul...

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoXxX »

Még mielőtt elvesznénk a térrácsban:), kezdésnek tedd az öszekötőkábeleidet mélyhűtőbe, kb. fél napra:) Táp- és hangszórókábeleket csak akkor, ha extra hajlékony fajták, különben a hajtogatással többet veszíthesz. Hermetikusan lezárt zacskóban fagyaszd, ez fontos lehet a kapilláris hatás miatt. A hűtésen túl semmi köze nincs a kriogén kezeléshez, a hatása idővel el fog menni. Csak úgy eszembe jutott...

Ez mondjuk végtelenül egyszerűen magyarázható
Az elektronok mozgékonysága "csökken" magas hőmérsékleten, alacsony hőmérsékleten pedig "nő". Ezáltal alacsony hőmérsékleten jobb a vezetőképessége az anyagnak.

(valószínűleg egyébként a kristályhibák kerülése - egykristályos monolit kábelek készítése is hasonló miatt népszerű..mivel jobb a vezetőképességük mint "hibás" társaiké..aztán persze az ellenállásuk is más, így nem feltétlen hoznak jobb eredményt....az én nézőpontom szerint egyébként ennek a két dolognak a hatása miatt mások a kábelek hangjai leginkább, a többi max finomhangolás vagy mellébeszélés)

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ha már rezgés és mikrofónia, akkor a keresztváltó a hangdobozban van a legrosszabb helyen. Gyanítom, erre gondolt Fülelek szaki.

A hangdobozaim váltója csillapító gumikkal van a hátoldalra van csavarozva, de jobb a hangminőség leszerelve, a dobozok mögött, egy-egy kis hokedlin:) A belső x-váltó kívülre szerelése viszont durván felboríthatja a jobban sikerült gyári dobozok hangzásegyensúlyát.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11006
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A kábel nagyon rövid és könnyű. 120cm-es Habia mindenfajta extra harisnya, meg cső nélkül, de lehet lenne értelme 1-1 ponton kitámasztani. A külső keresztváltót adott esetben nem nagyon értem hogy jön ide, kérlek fejtsd ki bővebben.

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

"Egyébiránt nyilván ezer dolognak van még hatása a "hangra"..de a kristályszerkezet változást ne keverjük ezek közé a megmagyarázhatatlan effektusok közé (kialakulását, vizsgálhatóságát tekintve), mert ha nem is tökéletesen, de ismerjük."

Maga az effektus nem megmagyarázhatatlan, bár lehet neked máshogy tanították a szöveg értelmezést (a szövegkörnyezet a kulcsszó).
Mivel a kristályszerkezet vizsgálható, "mérhető", befolyásolható ezáltal simán lehet a hangra gyakorolt hatását vizsgálni (talán a vezetőképesség és társai kapcsán nézelődj).
Linket nyilván ne tőlem kérj, hanem a kábel gyártóktól - már akik azzal is próbálnak foglalkozni miért is változik a hang.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3492

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Te most megint szezon-fazont játszol:S

Emberke, ha kérhetnélek arra, olvasd már el amit írtál, állítottál, a kételkedés halvány árnyékát hagyva csak meg, miszerint:

"Egyébiránt nyilván ezer dolognak van még hatása a "hangra"..de a kristályszerkezet változást ne keverjük ezek közé a megmagyarázhatatlan effektusok közé (kialakulását, vizsgálhatóságát tekintve), mert ha nem is tökéletesen, de ismerjük."

Ha még egszer nekifutsz, akkor ebben azt állítod, sok minden megmagyarázhatatlanul hat a kábelek hangjára, fémek kristályszerékezete, változása, (változatai) nem, pontosabban nem megmagyarázhatatlanul, mert a fémtudomány kristály tisztán leír mindent, feltételezem te jártas is vagy ebben, sokkal jobban mint én, mert én csak egy laikus villamosmérnök érdeklődő vagyok.

A linket én nem az összes fémtani dologra kérdeztem, hanem a fémrácsok, fémállapotok, az ideálistól eltérő rendezetlenségi problémái, - elsősorban az audiókábelek anyagául szolgáló réz, ezüst, szenet ne keverjük ide mert az nem fém, miközben szénláncok sok hasonlóságot mutatnak a fémek kristályrácsával - audioviselkedéssel összefüggő dolgaira, amit szerinted a fémtudomány jól leír.

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 742
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Bodoraudio »

HT magic és H.T. Pro9 volt a kábelem. Elég jó szigeteléssel van elátva.

Én a rezgés csillapítására gondoltam nem a szigetelésre.

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A kristályszerkezet változás, amibe az ideális térrácson kívül beletartozik az elemi kristályok nagysága, alakja, egymáshoz kapcsolódása, bezáródott vagy elemi kristályok falán kívüli idegen anyagok, fémek, nem fémek, oxidok hatása a hangra megfogalmazásod szerint ismert. Ha így van, akkor légyélszíves erre valamilyen linket feltenni.

Ezen kívül szokásos fémtechnológia az amorf kristályok előállítása, ahol igyekeznek minimalizálni, ideális esetben teljesen megakadályozni a kristályrácsok kialakulását, ezek miért és hogyan viselkednek megint másként hangra? Ez is egy speciális, minimalizált kristály szerkezet. A Siltech a G5 óta amorf ezüst drótokkal építi kábeleit, melyben az ezüst legfontosabb kísérője az arany, egészen másként rendeződik az ezüst atomok között, ez is része a kábel tulajdonság javulásának.

Te most megint szezon-fazont játszol:S
Alapszintű fémtani képzettség kellene legalább, hogy értsd miről beszélek úgylátom. Olyan linket követelsz tőlem ami a fémtan összes részletét tartalmazza..hmm..erre körülbelül az jut eszembe, hogy mi az élet értelme..42..

Egyébként az első bekezdésedre az a válasz, hogy igen a fémtan foglalkozik mindazokkal a dolgokkal amit itt leírtál - nyilván más-más területei és nem kevés irodalom van ehhez.
Egyáltalában milyen fémről szeretnél linket, ugyebár minden ötvöző által más állapotábrákra lesz szükséged, amiből le lehet olvasni egyébiránt, hogy milyen hőmérsékleten milyen kristályok alakulnak ki. A kristály hibákról is számtalan irodalom fellelhető.
Csak, hogy tiszta legyen végig nem a fentiek hangra gyakorolt hatásáról írtam (bár biztosan van arról is), viszont első körben talán itt lehetne kezdeni amikor kábeleket hasonlítgatsz. Az ezüsthöz baromira nem értek, viszont a vas-szén állapotábra amivel már sokan találkoztak az talán felnyitja a szemed. Nevezetesen simán lehetne vizsgálni, hogy perlites, ausztenites, stb kristályokat tartalmazó kábelek(arányokat is lehet próbálgatni) mit okoznak. Ugyanígy ezüst-arany ötvözet esetén is tudsz ilyen állapotábrát találni és vizsgálni.

A bekezdésed második felében az egykristályokról, amorf kristályokról beszélsz. Ezt a fentiek alapján ugyanígy lehet vizsgálni.

A fémtan nem egy megfoghatatlan valami..ne próbáljuk már ezt bemagyarázni az esetleg laikusoknak. Fogsz egy ilyen kábelt elviszed akármelyik metalurgiai tanszékre egy egyetemen és betudod vizsgálni. Az más kérdés, hogy fogalma sem lesz senkinek, hogy melyik kristálynak milyen hatása van a hangra - ha egyáltalán van - viszont ezt meg többféle kristályszerkezettel kilehet próbálni kisérleti úton. Csak érdekes módon ezt nem szokták megtenni a voodoo hivők.

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 993

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: csövi »

Itt jegyezném meg a kábel külső burkolat fontosságát.
Ha jól van kitalálva szinte el is hagyható az alátámasztás.

HT magic és H.T. Pro9 volt a kábelem. Elég jó szigeteléssel van elátva.
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: szocsa »

Nehogy azt hidd, hogy az a legjobb, hiszen a kábel súlya miatt minden csatlakozóra jut nem kevés mechanikai feszültség két irányból is.
Ráadásul a hangszórókábelek eléggé el nem ítélhető módon nemcsak elektromosan kötik össze a hangsugárzókat az erősítővel, hanem mechanikailag is, azaz a hangsugárzó rezgését átviszik az elektronikára. A mikrofónia nemcsak az elektroncsövek nyavajája, kisebb mértékben, de a félvezetős erősítők működésére is hatással van. A külső keresztváltó segít a problémán, csak drága és macerás jól megcsinálni.

A kábel nagyon rövid és könnyű. 120cm-es Habia mindenfajta extra harisnya, meg cső nélkül, de lehet lenne értelme 1-1 ponton kitámasztani. A külső keresztváltót adott esetben nem nagyon értem hogy jön ide, kérlek fejtsd ki bővebben.
r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 742
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Bodoraudio »

Itt jegyezném meg a kábel külső burkolat fontosságát.
Ha jól van kitalálva szinte el is hagyható az alátámasztás.

csövi
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nehogy azt hidd, hogy az a legjobb, hiszen a kábel súlya miatt minden csatlakozóra jut nem kevés mechanikai feszültség két irányból is.
Ráadásul a hangszórókábelek eléggé el nem ítélhető módon nemcsak elektromosan kötik össze a hangsugárzókat az erősítővel, hanem mechanikailag is, azaz a hangsugárzó rezgését átviszik az elektronikára. A mikrofónia nemcsak az elektroncsövek nyavajája, kisebb mértékben, de a félvezetős erősítők működésére is hatással van. A külső keresztváltó segít a problémán, csak drága és macerás jól megcsinálni.

Erre írtam, hogy viszhangosnak hallotam ha alátámasztással. Fektetve parketára raktam jobb volt. De müködött a cabletower. És persze akusztikailag hangnak is jót tett a padloszönyeg. :-)
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

Vendég

Kábelezzünk

Igen, nehezebb kábelt érdemes alátámasztani, a hangszórókábeleknél jobb hangot értem el így, pedig a hangdobozok áthelyezése nélkül is megoldható, hogy ne érjenek le a padlóra. Az alátámasztások számával is lehet játszadozni. A natúr parketta a legrosszabb, még földszinten is.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2298

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Még egy mondat a kábel (huzal) lenyugvás témában aztán tényleg lezárom a magam részéről.
A múlt héten csináltam egy hangfalkábelt, aminél nagyon vigyáztam arra, hogy semmiféle erőhatás ne érje a huzalokat. Semmi erős sodrás, vagy hajlítás, vagy megtörés. Még a kész kábelt is óvatosan tekertem össze, nagyobb ívben. Aztán topiktársnál teszteltük 2 régebben készült, azonos huzalokból készített kábellel. Meg kell mondjam a kíméletesen kezelt szólt a legjobban!

Vendég

Kábelezzünk

....és a cryo kezelés mit okoz?

Még mielőtt elvesznénk a térrácsban:), kezdésnek tedd az öszekötőkábeleidet mélyhűtőbe, kb. fél napra:) Táp- és hangszórókábeleket csak akkor, ha extra hajlékony fajták, különben a hajtogatással többet veszíthesz. Hermetikusan lezárt zacskóban fagyaszd, ez fontos lehet a kapilláris hatás miatt. A hűtésen túl semmi köze nincs a kriogén kezeléshez, a hatása idővel el fog menni. Csak úgy eszembe jutott...

Kábelalátámasztás: próbálj se nem túl merev, se nem túl puha, de nem is túl filigrán alátámasztó bakokat csinálni. A bakok talpa lehet gumis vagy rugós.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nálam a levegőben lóg

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: szocsa »

Nem is kérdés igzán... csak egy kavics a tóba.

Alátámasztás nálam padlószőnyegen működött pontosabb, tisztább hangképet kaptam . Parkettán nem használom mer inkább ront. (visszhangos lett a kapott hang )
http://www.cabletower.com/

Nálam a levegőben lóg
r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Egyébiránt nyilván ezer dolognak van még hatása a "hangra"..de a kristályszerkezet változást ne keverjük ezek közé a megmagyarázhatatlan effektusok közé (kialakulását, vizsgálhatóságát tekintve), mert ha nem is tökéletesen, de ismerjük.

A kristályszerkezet változás, amibe az ideális térrácson kívül beletartozik az elemi kristályok nagysága, alakja, egymáshoz kapcsolódása, bezáródott vagy elemi kristályok falán kívüli idegen anyagok, fémek, nem fémek, oxidok hatása a hangra megfogalmazásod szerint ismert. Ha így van, akkor légyélszíves erre valamilyen linket feltenni.

Ezen kívül szokásos fémtechnológia az amorf kristályok előállítása, ahol igyekeznek minimalizálni, ideális esetben teljesen megakadályozni a kristályrácsok kialakulását, ezek miért és hogyan viselkednek megint másként hangra? Ez is egy speciális, minimalizált kristály szerkezet. A Siltech a G5 óta amorf ezüst drótokkal építi kábeleit, melyben az ezüst legfontosabb kísérője az arany, egészen másként rendeződik az ezüst atomok között, ez is része a kábel tulajdonság javulásának.

csövi
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nem értem a kérdésed..a cryo is hőkezeles.

Egyébiránt nyilván ezer dolognak van még hatása a "hangra"..de a kristályszerkezet változást ne keverjük ezek közé a megmagyarázhatatlan effektusok közé (kialakulását, vizsgálhatóságát tekintve), mert ha nem is tökéletesen, de ismerjük.
Arra próbáltam utalni, hogy akármelyik kábel kristályszerkezetét "egyszerűen" lehet vizsgálni..mégsem teszi a legtöbb kábeles..nyilván mert akkor megint valami más bullshit kellene magyarázatnak találni (bár az is lehet, hogy így egyszercsak megtalálnák a valódi okokat...).

Nem is kérdés igzán... csak egy kavics a tóba.

Alátámasztás nálam padlószőnyegen működött pontosabb, tisztább hangképet kaptam . Parkettán nem használom mer inkább ront. (visszhangos lett a kapott hang )
http://www.cabletower.com/

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nem értem a kérdésed..a cryo is hőkezeles.

Arra próbáltam utalni, hogy akármelyik kábel kristályszerkezetét "egyszerűen" lehet vizsgálni..mégsem teszi a legtöbb kábeles..nyilván mert akkor megint valami más bullshit kellene magyarázatnak találni (bár az is lehet, hogy így egyszercsak megtalálnák a valódi okokat...).

tothn
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 253

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tothn »

Lefagy a lábad

PC (I7-4765T, 8GB,SSD, Server 2012., J.River 20), Audiobyte Hydra+ZPM,
Antelope Audio Zodiac Gold, Végfok: Audio Research VT 100 mk III. -Kábelek: ALAC, Valhalla Aura V2/2 AES/EBU., Hangfal: Sonus Faber Cremona M, Fülhallgató: Sennheiser HD 600 , Állvány: SolidTEchRackofSilent

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A valami miatt elkúrt kábelt visszabillenti a hallgatható kategóriába...
Szép dolog az anyagszerkezet változásának boncolgatása, de mit szóltok a kábel megvilágítás, alátámasztás, kontaktus kenés nem vezető anyaggal (ennek még a digitális összeköttetésre is azonnal hallható hatása van), valamint egyéb kelgyóhájakra, amik mind hat(hat)nak a hallgató páciensre. Egy kábel mechanikus rezonanciacsökkentése által történő változást nehezen, de meg lehet mérni, de igen kis szinteken történnek csak változások (-140-160dB) Jogos a kérdés, miért hallható egyáltalán bármi ebben a tartományban, amikor mind az elektronika, mind a hangsugárzók sokkal nagyobb (akár>1000-10000x) bármilyen fajtájú torzítást produkálnak?
Kondo sem tudta pontosan és főleg tudományosan, hogy mi miért jó, jó adag extra érzékenységgel bíró érzékelésére támaszkodva választotta ki, mit, miből, és hová. A többi az kóbor apácák megtévesztésére szolgáló szöveg, némi Quartrup által kitalált és hosszú évekig mantrázott kétségkívül sikeres markecing technikával. Ettől még jónéhány elismerésre méltó készülékeket alkotott, melyeknek a hallgathatósága, élvezhetősége mindig is nagyobb erényük volt, mint a torzítatlanság vagy "precizitás" -akár csak a csöves elektronikákat tekintve.
Csak azért írom ezt, mert szeretném, ha minél többen rájönnének arra, hogy a audiotechnika/akusztika minősége mellett még kell valami -amitől igazán jónak érezzük az előadást. Az a baj, hogy ezt a valamit nagyon sokan szeretnék valamilyen műszaki megoldással alapvetően kontrolálttá tenni -nos ez nem megy, be kéne látni.
NJ, bta, lamalas -és még mások is -nem szükséges apróra boncolni ezen hozzászólásomat, ha nem értitek, miről van szó, vagy esetleg félre szeretnétek értelmezni, nem baj, de nem fogok vitatkozni. Aki érti, miről koptatom a billentyűzetemet, annak ennyi is elég.

Azért a kelgyóhájas dolgoknál a vezető anyag áram/feszültség/hullám vezető képessége sokkal nagyobb sullyal számít az auditív minőségben. Ezt követi a szigetelő dielektrikum fizikai tulajdonsága és vezetőerek geometriai elrendezése.

Amiket felsoroltál lehet hogy számít, de én még a mechanika rezgésmentesítés, meg kábel alátámasztás hatását ha van is nem hallottam, az érzékelési küszöböm alatt volt, a kábel megvilágításról meg nem is olvastam. Ha ez számít, akkor nyugodtan behozható az anyós közelsége effektus is.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A valami miatt elkúrt kábelt visszabillenti a hallgatható kategóriába...
Szép dolog az anyagszerkezet változásának boncolgatása, de mit szóltok a kábel megvilágítás, alátámasztás, kontaktus kenés nem vezető anyaggal (ennek még a digitális összeköttetésre is azonnal hallható hatása van), valamint egyéb kelgyóhájakra, amik mind hat(hat)nak a hallgató páciensre. Egy kábel mechanikus rezonanciacsökkentése által történő változást nehezen, de meg lehet mérni, de igen kis szinteken történnek csak változások (-140-160dB) Jogos a kérdés, miért hallható egyáltalán bármi ebben a tartományban, amikor mind az elektronika, mind a hangsugárzók sokkal nagyobb (akár>1000-10000x) bármilyen fajtájú torzítást produkálnak?
Kondo sem tudta pontosan és főleg tudományosan, hogy mi miért jó, jó adag extra érzékenységgel bíró érzékelésére támaszkodva választotta ki, mit, miből, és hová. A többi az kóbor apácák megtévesztésére szolgáló szöveg, némi Quartrup által kitalált és hosszú évekig mantrázott kétségkívül sikeres markecing technikával. Ettől még jónéhány elismerésre méltó készülékeket alkotott, melyeknek a hallgathatósága, élvezhetősége mindig is nagyobb erényük volt, mint a torzítatlanság vagy "precizitás" -akár csak a csöves elektronikákat tekintve.
Csak azért írom ezt, mert szeretném, ha minél többen rájönnének arra, hogy a audiotechnika/akusztika minősége mellett még kell valami -amitől igazán jónak érezzük az előadást. Az a baj, hogy ezt a valamit nagyon sokan szeretnék valamilyen műszaki megoldással alapvetően kontrolálttá tenni -nos ez nem megy, be kéne látni.
NJ, bta, lamalas -és még mások is -nem szükséges apróra boncolni ezen hozzászólásomat, ha nem értitek, miről van szó, vagy esetleg félre szeretnétek értelmezni, nem baj, de nem fogok vitatkozni. Aki érti, miről koptatom a billentyűzetemet, annak ennyi is elég.

csövi
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Na még utoljára leírom. (egyébként a te mondataidban is szerepel a lényeg! Csak a fogalmak keverednek.)

Kristályszerkezet változás nem egyenlő a kristályok kialakulása során tapasztalható hibák javulásával (amik pont, vonal és sík mentén alakulhatnak ki)
Ne keverjük már a szezont a fazonnal..
Ez kb olyan amit leírsz, hogy idővel kilágyul az acél..a réz rideg szerkezetűvé válik..ergó marhaság..

Egyébiránt a kristályhibák idővel vagy csak rezgés által történő javulása is elég misztikusnak hangzik számomra. A videóban egyébként pont az ötvözetek és a szilárdulás folyamata során kialakuló szemcsehatárokon történő hibákról beszél. Én magam még rezgéssel történő "javításukról" nem hallottam..bár eleve igen tág fogalom a rezgés..lehetséges, hogy valamiféle mikrohullámmal dolgoznak, ami meg végeredményben hőkezelés és újra kristályosítás.

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Itt van egy érdekes beszélgetés gyártókkal, a második részben beszél a siltech vezetője, hogy miképp változik meg a kristályszerkezete a kábeleknek: a gyártás sorát keletkező sérūlések idővel a részecskék folyamatos rezgése által újra összekapcsolódnak. Ezt a folyamatot felgyorsíthatjuk a hőmérséklet megemelésével (feltételezem ez lehet a Kondo féle öregítési eljárás is).

Na még utoljára leírom. (egyébként a te mondataidban is szerepel a lényeg! Csak a fogalmak keverednek.)

Kristályszerkezet változás nem egyenlő a kristályok kialakulása során tapasztalható hibák javulásával (amik pont, vonal és sík mentén alakulhatnak ki)
Ne keverjük már a szezont a fazonnal..
Ez kb olyan amit leírsz, hogy idővel kilágyul az acél..a réz rideg szerkezetűvé válik..ergó marhaság..

Egyébiránt a kristályhibák idővel vagy csak rezgés által történő javulása is elég misztikusnak hangzik számomra. A videóban egyébként pont az ötvözetek és a szilárdulás folyamata során kialakuló szemcsehatárokon történő hibákról beszél. Én magam még rezgéssel történő "javításukról" nem hallottam..bár eleve igen tág fogalom a rezgés..lehetséges, hogy valamiféle mikrohullámmal dolgoznak, ami meg végeredményben hőkezelés és újra kristályosítás.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”