Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Úgy látom, meglehetősen határozatlan a társaság a kábelek ideális hosszát illetően, így megpróbálok a napokban egy ilyen tesztet megszervezni azonos anyagokból készült, különböző hosszúságú összekötőkkel. Ha esetleg valaki még ilyesmin törné a fejét, átadom a próbadarabokat néhány napra.
Ehhez had javasoljak egy teszt opciót. A készülékek egymás közeli zavarása maradjon olyformán azonos a tesz során úgy, hogy a legrövidebb és leghosszabb kábel próbájánál is maradjanak azonos távolságban az IC-vel összekötött készülékek, praktikusan ez valószínű közvetlen egymásra helyezett készülékeket jelent. Ez az elrendezés közelít az átlagos hifis állványos, olykor állvány nélküli elrendezésre is.
Aztán ha már felajánlottad ezt a játékot, mi lenne ha ezt hangfal kábellel is megtennéd?
Kábelezzünk
Úgy látom, meglehetősen határozatlan a társaság a kábelek ideális hosszát illetően, így megpróbálok a napokban egy ilyen tesztet megszervezni azonos anyagokból készült, különböző hosszúságú összekötőkkel. Ha esetleg valaki még ilyesmin törné a fejét, átadom a próbadarabokat néhány napra.
Ehhez had javasoljak egy teszt opciót. A készülékek egymás közeli zavarása maradjon olyformán azonos a tesz során úgy, hogy a legrövidebb és leghosszabb kábel próbájánál is maradjanak azonos távolságban az IC-vel összekötött készülékek, praktikusan ez valószínű közvetlen egymásra helyezett készülékeket jelent. Ez az elrendezés közelít az átlagos hifis állványos, olykor állvány nélküli elrendezésre is.
Aztán ha már felajánlottad ezt a játékot, mi lenne ha ezt hangfal kábellel is megtennéd?
- Bodoraudio
- V.I.P.
- Értékelés: 742
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Sok sok próba után elmondhatom hogy nálam a túl rövid kábelek picit rosszabbul szerepeltek hosszabb társainál.
De az is igaz hogy kábel sőt készülék függő is a végeredmény.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10997
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Kábelezzünk
Hasonlót először egy phono-előerősítő hosszabb zajgenerátoros járatása után vettem észre. Miután kihúztam a generátort, rögtön bekötöttem meghallgatási tesztre. Felttettem pár lemezt, de annyire nem voltam elégedett, hogy mérgemben kikötöttem, sőt is húztam a konnektorból. Másnap reggel (egy próba nem próba!) bekapcs, este újra zenehallgatás. Határozottan jobban szólt, ám az igazi megdöbbenés éjszaka, illetve harmadnap jött (ezúttal nem volt ki/bekapcs). Hamisítatlan fekete mágia. Következtetés: semminek sem szabad erőltetni a bejáratását, nehogy elfáradjon

- Este kevésbé szennyezett a hálózat - jóval kevesebb a felharmonikus tartalom (kevesebb induktív fogyasztó)
- Nyilván teljesen más hangulatban voltál
- Nincs itt semmiféle mágia
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO
Kábelezzünk
Szerintem a legjobb kábel az, ha nincs kábel. Én is most 1 méteres IC-t fogok 30 centisre cserélni
Nyilván, viszont
1) A 30 centinek mi köze a nullához?:-)
2) A készülékek esetleg zavarhatják egymást, ha közvetlenül egymás alatt/fölött/mellett vannak.
Azt tudom mondani, amit eddig is: meg kell hallgatni, mi változik, ha rövidebbre veszed. Nem mindenhol válik be. Kezdetnek semmiképpen se drága interkonnektből csináljunk aprólékot, próbának valami hasonló szerkezetű és hangkarakterű, olcsóbb is megteszi.
Kábelezzünk
Szerintem a legjobb kábel az, ha nincs kábel. Én is most 1 méteres IC-t fogok 30 centisre cserélni, már úton vannak a csatik a messzi Kínából :-)
Az optimális kábelhossz az eléggé vudu kategória számomra. Zajszűréssel és egy adott überkirály kábel hangra gyakorolt pozitív hatásának maximalizálásával szokták magyarázni. (lásd Cables topic )
Nekem az a tapasztalatom, hogy jobb hangjuk van a hosszabb, (min. 1m, de inkább több)kábeleknek. Ez egyébként egybevág a KÁCSA kábeles szakembereinek a véleményével, pedig ők értenek egy kicsit a témához!
Kábelezzünk
Urak! Erre esetleg tudna valaki pár szóban válaszolni nekem?
"Volna egy olyan kérdésem, ha a forrás és az erősítő közé elég volna egy 10cm-es IC kábel, ajánlott ennél hosszabbat (60-70cm) betenni, vagy tehetek simán 10cm-est? Ha esetleg kell a 60-70cm, mi ennek a magyarázata? "
Szerintem a legjobb kábel az, ha nincs kábel. Én is most 1 méteres IC-t fogok 30 centisre cserélni, már úton vannak a csatik a messzi Kínából :-)
Az optimális kábelhossz az eléggé vudu kategória számomra. Zajszűréssel és egy adott überkirály kábel hangra gyakorolt pozitív hatásának maximalizálásával szokták magyarázni. (lásd Cables topic )
r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden
Nekem is van ilyen tapasztalatom.
Hogy én is hozzátegyek a be és kijáródás témakörhöz. Nálam lakásfelújítás, hőszigetelés, koszolós munkák folytak, kb 6 hétig nem kapcsoltam be a hifit, le volt takarva porvédő fóliával, elmozdítva nem volt semmi.
Tegnap bekapcsoltam, első 1-2 percben örömnek tűnt a nagy formátumú hangzást ismét hallani, de 5 perc után éreztem, nem az igazi, feltűnően sss zajos, és nem a régebben megszokott finom felbontású magával ragadó volt az élmény. Nem, a por nem volt olyan jelentős, a takaró fólia alá meg nem is ment szinte semmi, hogy az csinált volna valami változást. A legerősebb gyanúm, a csöves erősítő táp-elkóinak depolarizálódása, de lehet a trafókban, de még a drótokban is lehetett valami leülés.
Kábelezzünk
Nekem is van ilyen tapasztalatom.
Hogy én is hozzátegyek a be és kijáródás témakörhöz. Nálam lakásfelújítás, hőszigetelés, koszolós munkák folytak, kb 6 hétig nem kapcsoltam be a hifit, le volt takarva porvédő fóliával, elmozdítva nem volt semmi.
Tegnap bekapcsoltam, első 1-2 percben örömnek tűnt a nagy formátumú hangzást ismét hallani, de 5 perc után éreztem, nem az igazi, feltűnően sss zajos, és nem a régebben megszokott finom felbontású magával ragadó volt az élmény. Nem, a por nem volt olyan jelentős, a takaró fólia alá meg nem is ment szinte semmi, hogy az csinált volna valami változást. A legerősebb gyanúm, a csöves erősítő táp-elkóinak depolarizálódása, de lehet a trafókban, de még a drótokban is lehetett valami leülés.
Kábelezzünk
Nekem is van ilyen tapasztalatom. AC10es tápkábelek híresen nehezen járódnak be. Ezért szoktak az agyas userek a soner műhelyben bejáratást kérni. Én ezt 3 kábelemmel is megtettem. De a visszakapott kábel ahelyett hogy "hájendebb"-é tette volna a megszólalást, egy lassú, döglött hangú valami lett. Pár hét alatt nyerte vissza az eredeti hangkarekterét.
Hasonlót először egy phono-előerősítő hosszabb zajgenerátoros járatása után vettem észre. Miután kihúztam a generátort, rögtön bekötöttem meghallgatási tesztre. Felttettem pár lemezt, de annyire nem voltam elégedett, hogy mérgemben kikötöttem, sőt is húztam a konnektorból. Másnap reggel (egy próba nem próba!) bekapcs, este újra zenehallgatás. Határozottan jobban szólt, ám az igazi megdöbbenés éjszaka, illetve harmadnap jött (ezúttal nem volt ki/bekapcs). Hamisítatlan fekete mágia. Következtetés: semminek sem szabad erőltetni a bejáratását, nehogy elfáradjon

PC (I7-4765T, 8GB,SSD, Server 2012., J.River 20), Audiobyte Hydra+ZPM,
Antelope Audio Zodiac Gold, Végfok: Audio Research VT 100 mk III. -Kábelek: ALAC, Valhalla Aura V2/2 AES/EBU., Hangfal: Sonus Faber Cremona M, Fülhallgató: Sennheiser HD 600 , Állvány: SolidTEchRackofSilent
Antelope Audio Zodiac Gold, Végfok: Audio Research VT 100 mk III. -Kábelek: ALAC, Valhalla Aura V2/2 AES/EBU., Hangfal: Sonus Faber Cremona M, Fülhallgató: Sennheiser HD 600 , Állvány: SolidTEchRackofSilent
"Volna egy olyan kérdésem, ha a forrás és az erősítő közé elég volna egy 10cm-es IC kábel, ajánlott ennél hosszabbat (60-70cm) betenni, vagy tehetek simán 10cm-est? Ha esetleg kell a 60-70cm, mi ennek a magyarázata? "
én használtam 12cm meg 18cm IC kábelt márkás ezüst kábelből, magam forrasztottam rá WBT csatikat, semmi hátrányát nem éreztem.
Vannak itt hívők akik szerint van optimális kábelhossz, én azt mondom, minél hosszabb a kábel az annál többet alakít a hangon, ha rövidebb, akkor meg közelítesz a készülékek összeépítéséhez, mintha kompakt módon egy dobozban lennének és az IC drót meg mintha belső drótként funkcionálna.
Kábelezzünk
én használtam 12cm meg 18cm IC kábelt márkás ezüst kábelből, magam forrasztottam rá WBT csatikat, semmi hátrányát nem éreztem.
Vannak itt hívők akik szerint van optimális kábelhossz, én azt mondom, minél hosszabb a kábel az annál többet alakít a hangon, ha rövidebb, akkor meg közelítesz a készülékek összeépítéséhez, mintha kompakt módon egy dobozban lennének és az IC drót meg mintha belső drótként funkcionálna.
- Az-X
- Fórumlakó
- Értékelés: 57
Kábelezzünk
Kábelezzünk
Gyakran figyelem meg, hogy már akkor is történik változás, ha csak összedugjuk a rendszert és kikapcsolt állapotban állva hagyjuk egy időre. Gyorsul a folyamat, ha közben áram alatt vannak a készülékek.

Kábelezzünk
2. A bejáratás érezhetőbben többet hozzátesz egy kábel hangjához, mint csupán az idő múlása. Sőt, egy jól bejáródott kábelt is, ha kihúzunk a készülékből (költözés, takarítás, stb.miatt), és pár nap után újra bekötjük, szüksége van megint 'bemelegedni', hogy a maximumot nyújtsa.
Szerintem nem érdemes ellentétbe állítani, nekem az öreg, több évtizede gyártott kábelek rendre sokkal gyorsabban bejáródtak, másrészt az idő múlása (hacsak nem sokéves bejáratásról beszélünk:-) nem ugyanúgy hat. A pár nap szünet utáni újrabejáratódás pedig kifejezetten gyors tud lenni, ha a kábelt nem érte különösebb mechanikai hatás.
Kábelezzünk
No problem! Biztos csak képzelem, hogy feltettem neked a kedvenc gitár CDmet, amig fényképezted az opera lemezeket,
vagy még az lehet, hogy a szomszéd szólt át a falon, hogy tetszik neki ez a zene és arra emlékeztem. Tök mindegy.
Itt rám sokat fújnak, mert az a véleményem, hogy a régi huzaloknak természetesebb a hangjuk. De egyáltalán nem zavar, ha ezt unos untalan cáfolják.
Lehet, hogy feltetted, de engem akkor az LP-k érdekeltek. Azzal voltam elfoglalva. A képen látható CD, előadója nekem sajnos nem mond semmit. Biztosan jó zene, jó felvétel. Nem ismerem. Az is lehet, hogy meg is dicsértem, miért ne tettem volna. Hiszen semmi okot nem adtál arra, hogy bármivel megbántsalak. Abban a szituációban az LP-kről szólt a történet.
Azokkal a mai napig meg is vagyok elégedve. Köszönöm őket.
Minden "gyártónak" megvan a maga ideológiája, ami alapján készíti a kábeleket. Akinek ez az ideológia, az azok alapján készült kábel nem tetszenek, keres másikat. Ez ennyire egyszerű.
Ahogy az is, hogy nem csak egy út vezet Rómába. Ezt a "gyártónak" is el kell fogadnia, ahogy azt is, hogy nincs mindenki azonos véleményen vele, más anyagú, más elven készült kábelek tetszenek neki.
Én személy szerint eddig több ezüst, ezüst tartalmú kábelt hallottam jobbnak, mint tisztán réz kábelt. Abból is ismerek nagyon jókat, de kevesebbet. Ahogy ezüstből is hallottam már számomra elfogadhatatlant. Ezüst és ezüst között is van különbség és főleg abban, hogy ki és hogyan készít belőle kábelt. Egy régebbi Audioquest, Wireworld nyomokban sem emlékeztet egy Siltechre, Nordostra. Pedig a Nordost még csak nem is tisztán ezüst. Viszont olyan technológiát alkalmaz, ami miatt a kábelei rendkívül gyorsak, dinamikusak, nyíltak, nagy felbontásúak. A csúcs kábelei pedig nagyon egységes hangképpel bírnak. Hasonlóan a komolyabb Siltech-ekhez.
Kábelezzünk
....... Itt rám sokat fújnak, mert az a véleményem, hogy a régi huzaloknak természetesebb a hangjuk. .......
Nem, itt önre nem azért "fújnak", mer ez a véleménye (ezen a fórumon sok megingathatatlan nézet birtokosa írogat, akiket nem kezdenek ki szilárd meggyőződésükért). Amiért önre "fújnak", annak a saját kábeleinek folyton-folyvást és mindenhol való tömjénezése az oka. És ez nem a személyének szól. Járt ön előtt már így más is, akinek -saját véleménye szerint- minden más kábelnél jobb kábele volt. (Egyébként, hozzá képest önnel nagyon is kesztyűs kézzel bánnak, amiben persze szerepe van a fórumgazda pátyolgatásának is.) Illetve, volt már, hogy komoly piszkálódást kapott a fórum akkor éppen ügyeletes üdvöskéje, amikor elszállt az agya, és olyan stílusban kezdett írogatni, mintha nála lenne a bölcsek köve. (Szerencsére azóta rátalált egy sokkal szerényebb hangnemre, és a "csoda" sem váratott magára, mert a szurkálódások is megszűntek.)
De ellenpéldaként itt vannak azok a kábelkészítők, akik elfogadják, hogy ezen a fórumon nem divat ez a tolakodó gerillamarketing, és nem is próbálják derűre-borúra a saját kábeleiket előtérbe nyomni.
Kellő szerénységgel sokkal nagyobb megbecsülést lehet kivívni, és ez végképp fontos annak, aki el akar adni valamit. Példaként hozhatom fel ValhallA fórumtársunkat akinek a személyét és munkáit szinte mindenki respektálja ezen a fórumon, és ebben -véleményem szerint- jelentős szerepe van a szerénységnek, és annak, hogy nem próbálja mindenhol előtérbe helyezni a saját produktumait.
Persze mindez kizárólag sz.v.sz.
.
Kábelezzünk
Én én vagyok, Gábor is, de sosem ültem nálad késő éjszaka, pláne nem gitár CD-t hallgatva.
Egy ügylet miatt találkoztunk eddig mindössze, mikor egy csomó Opera LP-t vettem tőled.
No problem! Biztos csak képzelem, hogy feltettem neked a kedvenc gitár CDmet, amig fényképezted az opera lemezeket,
vagy még az lehet, hogy a szomszéd szólt át a falon, hogy tetszik neki ez a zene és arra emlékeztem. Tök mindegy.
Itt rám sokat fújnak, mert az a véleményem, hogy a régi huzaloknak természetesebb a hangjuk. De egyáltalán nem zavar, ha ezt unos untalan cáfolják.
Kábelezzünk
1.Felmerül a kérdés bennem, hogy egy közönséges kábel kötelező módon jó kábel lesz-e 3 évtized elteltével.
2.Nem kétlem, hogy az idő használ neki és ennek bizonyára sok köze van az általunk bejáratásnak nevezett folyamathoz is...
1. Csak elhanyagolható, (mint írtam) csekély mértékben. (más kérdés, hogy a 3 évtized alatt passzív volt e, vagy működés közben töltött el ennyi időt. Nem mindegy.)
2. A bejáratás érezhetőbben többet hozzátesz egy kábel hangjához, mint csupán az idő múlása. Sőt, egy jól bejáródott kábelt is, ha kihúzunk a készülékből (költözés, takarítás, stb.miatt), és pár nap után újra bekötjük, szüksége van megint 'bemelegedni', hogy a maximumot nyújtsa. (Én pl. ezért is hagyom folyamatosan bekapcsolva a készülékeimet, csak viharba, vagy elutazás okán kapcsolom ki. Amikor este leül az ember zenét hallgatni, már rögtön a bemelegedett hang fogadja - igaz egy kicsi több a villanyszámla !36_7_11.gif )
Egyébként egyetértek veled: "A bejáratás hossza és intenzitása nagyon eltérő lehet és nem is fogalmazható meg konkrét idő egységben...egy idő után már elhanyagolható, érzékelhetetlen lesz."
Szerintem egy pocsék kábel 30 év után sem lesz hifink tartozéka. Egy jó kábel pedig néhány hónap után finomodik annyit, hogy még elégedettebbek leszünk vele, de nem lesz soha merőben más a hangja. (csupán "lenyugszik", higgadtabbá válik egy kicsit - aminek mindig örül a hifista ).
u.i. Igaz nekem nincs 30, csak kb.15éves tapasztalatom e területen. Lehet, hogy még 15 év, és merőben mást írok majd?! Elképzelhető, de nem valószínű!
.
- Bodoraudio
- V.I.P.
- Értékelés: 742
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Gábor most lebuktál nem mosod ki magad egyhamar:-)
Kábelezzünk
Én én vagyok, Gábor is, de sosem ültem nálad késő éjszaka, pláne nem gitár CD-t hallgatva.
Egy ügylet miatt találkoztunk eddig mindössze, mikor egy csomó Opera LP-t vettem tőled.
Kábelezzünk
Ezzel együtt (ha Te vagy az) ültél Te már nálam késő éjszaka és mondtad azt egy régi dróton hallgatott gitár CD-re, hogy : Ezt reggeli elhallgatnám! Szóval nem olyan rosszak a régi huzalokból készített kábelek.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10997
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Privát véleményem: egy kábelnek vagy (számunkra) jó a hangja, vagy pocsék. Az idő múlása valóban javít, de csak csekély mértékben a hangján (ez alapanyagonként változó lehet). Ha találok egy 30 éves kábelt, aminek jó a hangja, annak már új korában is jó volt.
Felmerül a kérdés bennem, hogy egy közönséges kábel kötelező módon jó kábel lesz-e 3 évtized elteltével. Nem kétlem, hogy az idő használ neki és ennek bizonyára sok köze van az általunk bejáratásnak nevezett folyamathoz is, melynek hatása az idő teltével exponenciálisan csökken és konvergál a nullához. Aztán hogy ez mennyire múlik az anyag belső szerkezetében nyugalmi állapotban is törvényszerűen végbemenő változásoktól és mennyire van szó befolyásolható járatódásról, más kérdés.
Tovább bonyolítja és teszi érdekesebbé a helyzetet, hogy bejáratásból is több verziót tapasztalok. A szokványos folyamat - zenével, vagy valamilyen zajjal, szobai hangerőn történő járatás - mellett van néhány másik is. Gyakran figyelem meg, hogy már akkor is történik változás, ha csak összedugjuk a rendszert és kikapcsolt állapotban állva hagyjuk egy időre. Gyorsul a folyamat, ha közben áram alatt vannak a készülékek. Ezek közül a leggyorsabb persze az elsőként említett aktív járatás, de léteznek agresszívebb módszerek is, mikor valamilyen extrém stressz alá helyezzük az eszközt. Pl. nagy áramerősséget járatunk a kábelen, vagy hangszóróknál nagy szintű konstans jelet küldünk a tekercsbe nagy - a meghibásodási határt megközelítő - kitérésre kényszerítve a membránt. Ezekkel sokszorosára gyorsítható a bejáratási folyamat sebessége, de nem egyértelmű, hogy hatásuk megegyezik-e a hagyományos járatási módszerekével.
A bejáratás hossza és intenzitása nagyon eltérő lehet és nem is fogalmazható meg konkrét idő egységben, mivel soha nem ér véget, csak enyhül a hatása, így egy idő után már elhanyagolható, érzékelhetetlen lesz. Ráadásul nem is egyetlen folyamatról van szó, mert a meglévő összeszokott rendszerbe helyezett, valahol már bejáratott eszköz beiktatása általában nyers megszólalást importál a láncba. Nem értek hozzá, így nem is szeretném megmagyarázni a történés tudományos hátterét, de bizonyára olyan elektromos, mágneses és mechanikus stressz éri az eszközt a telepítés során, ami befolyással van a hangzására is. Ez viszont nem magyarázza azon jelenséget, mikor a hosszú állási idő után bekapcsolt rendszert szinte újra be kell járatni, no és ott vannak még a speciális bejárató műsoranyagok is, amikkel a már bejáratott rendszer is képes néha meglepetést okozni. Tehát a stressz mellett léteznie kell valamilyen dinamikus edzettségi fokozatnak is.
A HiFi-ben kevésbé lepődünk meg mindezen, de a Pro világban is tetten érhető a jelenség. Az előző napon telepített hangosító rendszer szinte mindig jobban szól másnap. Törekszünk is erre, csak hát az anyagiak sokszor megakadályozzák az élmény megszerzését.
Kábelezzünk
Nem akarok e magvas diskurzusba belefolyni, de a fémeknek milyen molekula szerkezete van?
A kvantumkémiában előfordul. Nem ide való téma, de nagyon is releváns kutatási terület lesz/lehet! A fém-halogenidekről szól a történet, amelyek egyszerű, néhány atomot tartalmazó szimmetrikus rendszerek. Szimbolikus kötésekkel felrajzolt egyszerűségük ellenére a fémek elektronszerkezetének nagy változatosságából adódóan sok újdonságot tartogatnak a szervetlen kémikusok számára. Ez a változatosság (a periódusos rendszerben előforduló fémek nagy számán túl) főleg az oxidációs -és elektronállapotok változóit jelenti. Különösen fontos a d és f elektronhéjak betöltöttsége, itt gyakran találhatók olyan kombinációk, amelyek az általánosan várható molekuláris tulajdonságoktól eltérő jellemzőket eredményezhetnek. A fém-halogenid molekulák vizsgálata nem egyszerű, ennek egyik oka, hogy normál körülmények között jellemzően szilárd halmazállapotúak, kristályként léteznek, és molekuláris állapot csak gázfázisban érhető el. Kristályaik elpárologtatásához magas, legtöbbször 700°C feletti hőmérsékletre van szükség. Ilyen körülmények között a termikus hatások sem elhanyagolhatóak. A molekulaszerkezetek meghatározása gázfázisú elektrondiffrakciós technikával történik. A spektroszkópiai eredmények felhasználásán túl ennek egy speciális ága foglalkozik azzal, hogy a térbeli szerkezetet meghatározó egyes paraméterek gyakran egyik mérési technikából sem határozhatóak meg elfogadható pontossággal. Ez a fém-halogenid rendszerek kutatása elméleti szerkezet-meghatározó kvantumkémiai módszerrel, Dr. Hargittai Magdolna, az MTA kutató professzora nevével.
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver
„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith
„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith
Kábelezzünk
Igazad van, a megmunkáláskor a kristlyszerkezetben jönnek létre változások, valszeg a Kondot japánból fordíthatták rosszul
Nemtudom mire gondolsz ezalatt pontosan, de szerény anyagismeret tudásom alapján ez vegytiszta hülyeség.
A kristályszerkezet tulajdonságai a (állapotváltozásaik során, pl.: ) szilárdulásukat követően alakulnak ki (lásd még fém állapotgörbék)..várhatsz te egymillió évet is, a kristályszerkezet ettől nem változik..ahogy az acél perlites szerkezetéből sem lesz ausztenit.
A megmunkáláskor hacsak nem jár extrém hőmérséklet változással, úgy maximum csak feszültséget okozhat az anyagszerkezetben..lásd még torzulások (elég sokféle van nem részleteznem...nagyvonalakban pont, vonal, sík mentén).
Azért ahogy a fentiekből láthatod ez attól, hogy a sarokba beteszel valamit nem fog változni..én becsülöm Kondo munkásságát, de azért egy több ezer éves (anyagismeret) tudományt még ő sem képes megcáfolni...
inkább fogadd el amit lentebb írtak (Réz-oxid, réz-szulfát..stb..)..vagy vidd el a kábelt bevizsgáltatni, ha esetleg érteni is akarod mi történt (talán még azt is megfejthetnéd, hogy nem kell esetleg pihentetni, akár közvetlenül is lehet gyártatni kábeleddel megegyezőt).
Kábelezzünk
Privát véleményem: egy kábelnek vagy (számunkra) jó a hangja, vagy pocsék. Az idő múlása valóban javít, de csak csekély mértékben a hangján (ez alapanyagonként változó lehet). Ha találok egy 30 éves kábelt, aminek jó a hangja, annak már új korában is jó volt.
.