Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoXxX »

Igazad van, a megmunkáláskor a kristlyszerkezetben jönnek létre változások, valszeg a Kondot japánból fordíthatták rosszul

Nemtudom mire gondolsz ezalatt pontosan, de szerény anyagismeret tudásom alapján ez vegytiszta hülyeség.

A kristályszerkezet tulajdonságai a (állapotváltozásaik során, pl.: ) szilárdulásukat követően alakulnak ki (lásd még fém állapotgörbék)..várhatsz te egymillió évet is, a kristályszerkezet ettől nem változik..ahogy az acél perlites szerkezetéből sem lesz ausztenit.

A megmunkáláskor hacsak nem jár extrém hőmérséklet változással, úgy maximum csak feszültséget okozhat az anyagszerkezetben..lásd még torzulások (elég sokféle van nem részleteznem...nagyvonalakban pont, vonal, sík mentén).

Azért ahogy a fentiekből láthatod ez attól, hogy a sarokba beteszel valamit nem fog változni..én becsülöm Kondo munkásságát, de azért egy több ezer éves (anyagismeret) tudományt még ő sem képes megcáfolni...
inkább fogadd el amit lentebb írtak (Réz-oxid, réz-szulfát..stb..)..vagy vidd el a kábelt bevizsgáltatni, ha esetleg érteni is akarod mi történt (talán még azt is megfejthetnéd, hogy nem kell esetleg pihentetni, akár közvetlenül is lehet gyártatni kábeleddel megegyezőt).

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Privát véleményem: egy kábelnek vagy (számunkra) jó a hangja, vagy pocsék. Az idő múlása valóban javít, de csak csekély mértékben a hangján (ez alapanyagonként változó lehet). Ha találok egy 30 éves kábelt, aminek jó a hangja, annak már új korában is jó volt.
.

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 742
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Bodoraudio »

Kezdem elveszteni a fonalat

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Kedves István, rosszul tudod, ld alább, ill az eredeti beírást

...Unfortunately, existing anneal treatment is not perfect for restoring the molecules to their original states. The wires, however, resumes by themselves when stored properly for very long period of time -- about 30 years. In fact, any wires can sound good when they are stored this long...

feladom, nem molekulázok tovább, te attól még nyugodtan

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2278

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Nem akarok e magvas diskurzusba belefolyni, de a fémeknek milyen molekula szerkezete van?

Szia Gábor (ha Te vagy az)

Igazad van, a megmunkáláskor a kristlyszerkezetben jönnek létre változások, valszeg a Kondot japánból fordíthatták rosszul

Wkipédia
A fémek mérsékelt alakváltozással szemben rugalmasan viselkednek, ha az alakváltoztató ok megszűnik, eredeti alakjukat nyerik vissza. Maradandó alakváltoztatást is előidézhetünk, ez a fémekre jellemző megmunkálhatóság. Kalapálhatók, nyújthatók, a megmunkálhatóság oka a fémes rács. Ütésre, nyomásra, húzásra a rácspontok bármely síkban elcsúszhatnak, egy másik tömegpont helyét foglalják el, végül ugyanolyan kristályrács alakul ki, mint az eredeti. A legjobban megmunkálhatók a lapon középpontos kockarácsot alkotó fémek, pl.: a réz, az arany jól nyújtható, kalapálható, az alumíniumból vékony fólia készíthető...

Ezzel együtt (ha Te vagy az) ültél Te már nálam késő éjszaka és mondtad azt egy régi dróton hallgatott gitár CD-re, hogy : Ezt reggeli elhallgatnám! Szóval nem olyan rosszak a régi huzalokból készített kábelek.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Kábelezzünk

/szerény angol tudásom szerint Kondo nem írt molekulákról/

Kedves István, rosszul tudod, ld alább, ill az eredeti beírást

...Unfortunately, existing anneal treatment is not perfect for restoring the molecules to their original states. The wires, however, resumes by themselves when stored properly for very long period of time -- about 30 years. In fact, any wires can sound good when they are stored this long...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Nem akarok e magvas diskurzusba belefolyni, de a fémeknek milyen molekula szerkezete van?

bizonyára arra gondolt a mérnök úr, 30 év alatt a réz a levegőben teljesen átalakult réz-oxiddá, réz-szulfáttá, stb, és attól olyan jó hangja.

ezen nekem is megakadt a szemem, de nem mertem megkérdezni, nehogy megint besértődjön a mester.
/szerény angol tudásom szerint Kondo nem írt molekulákról/

tothn
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 253

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tothn »

jogos, esetleg a szigetelésnek, bár gondolom a mester nem arra gondol
PC (I7-4765T, 8GB,SSD, Server 2012., J.River 20), Audiobyte Hydra+ZPM,
Antelope Audio Zodiac Gold, Végfok: Audio Research VT 100 mk III. -Kábelek: ALAC, Valhalla Aura V2/2 AES/EBU., Hangfal: Sonus Faber Cremona M, Fülhallgató: Sennheiser HD 600 , Állvány: SolidTEchRackofSilent

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A vastag mondatok magyarul: A huzalok megfelelően tárolva, hossszú idő - mintegy 30 év alatt visszanyerik eredeti molekula szerkezetüket.

Az-X
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 57

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Az-X »

Volna egy olyan kérdésem, ha a forrás és az erősítő közé elég volna egy 10cm-es IC kábel, ajánlott ennél hosszabbat (60-70cm) betenni, vagy tehetek simán 10cm-est? Ha esetleg kell a 60-70cm, mi ennek a magyarázata?

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

"Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!"

"Kedves kérdését köszönve, maradok tisztettel..."

Sokunknak meg van a véleménye az utóbbi néhány párbeszédről, de azért ilyen záró gondolatokkal öröm találkozni. Ezt a 'csomagolást' néhányan lassan elfelejtik. (külön tisztelet a Kivétel/ek/nek).
.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Kábelezzünk

Régóta olvasom a topikot, és szeretnék egy kérdést feltenni Cables úrnak - amire ha úgy gondolja csak privátban, vagy egyáltalán nem muszáj válaszolni - a kábeleivel, készítésének koncepciójával kapcsolatban.

Tisztelt Gál úr!

A kábel készítést mindenki elkezdi valahogy. Senki nem úgy születik, hogy vérében hordozza a kábel készítés fortélyait. Nekem a sors úgy hozta, hogy épp akkor kellett egy IC kábel, amikor hozzám került egy pár tekercs régi drót. Azokkal kezdtem kisérletezni és kialakult egy véleményem, ami nem biztos, hogy jó, de sok felhasználónál beváltak a koncepció alapján készített kábelek. Amit Kondo úr állított az új, most gyártott huzalok belső torzításáról (intrinsic distortion) az számomra elfogadható. De az sem zavar, ha valaki nem hiszi el, az az ő dolga.

Egyébként a 30 évet nem én említettem, hanem Kondo úr. Egyebekben mindenki olyan huzalból készít kábelt, ami van neki, vagy amihez hozzá tud jutni. Én véletlenül régí huzalokhoz jutottam hozzá, ennyi a történet.

Kedves kérdését köszönve, maradok tisztettel

Cables

Vendég

Kábelezzünk

Régóta olvasom a topikot, és szeretnék egy kérdést feltenni Cables úrnak ..... a kábeleivel, készítésének koncepciójával kapcsolatban. ......... Mégis amikor arra adta a fejét, hogy kábeleket készít, a korábban olvasott Kondo íráson kívül mi vezette arra, hogy ezek a 30 év körüli anyagok a megfelelőek? .... Visssaztérve a kérdésfelevtésemre: Egyszer csak a fejlesztés során rájött a készítő, hogy hagyjuk a csudába ezeket a friss kábeleket és induljunk el az említett irányba, de ebben a pontban mégis hogy jött rá arra hogy hol találja meg "azt" a kábelt. Számomra ez a misztikum, ........

....... hogy indult ez nálam. Volt a cégemnél egy műszer javító raktár, amit mivel megszünt a tevékenység kiárúsítottak, nekem kellett a hírdetéssel bajlódni. Egy valami nem kellett senkinek: a huzal raktár. A végén meguntam a bajlódást, olcsón adták én magam megvettem az egészet. Hazavittem és ahogy kézbevettem a fa spulnira szerelt huzalokat szó szerint megtetszettek. ........

galistvan
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 447

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: galistvan »

Régóta olvasom a topikot, és szeretnék egy kérdést feltenni Cables úrnak - amire ha úgy gondolja csak privátban, vagy egyáltalán nem muszáj válaszolni - a kábeleivel, készítésének koncepciójával kapcsolatban. Magam más gyártó termékét használom nagy megelégedéssel, ezért sem vételi, reklámozási, vagy lehúzási szándékom nincs a kérdéssel.

Ugye, az itt készülő kábelek alapelve, koncepciója az hogy az "életkoruk" határozzza meg azt a karaktert amit jónak tart a készítő és a vásárlói. Mégis amikor arra adta a fejét, hogy kábeleket készít, a korábban olvasott Kondo íráson kívül mi vezette arra, hogy ezek a 30 év körüli anyagok a megfelelőek? A saját kábeleim életkorával például nem vagyok tisztában, talán 5 évesek lehetnek, de mégis - szerintem - nagyon jól teszik a dolgukat: továbbítják a jelet,sallang és kiemelés mentesen. Nekem ennyi elég. De lehet hogy mire 45 éves leszek, akkor ez a "teljesítmény" még fokozódik?
Visssaztérve a kérdésfelevtésemre: Egyszer csak a fejlesztés során rájött a készítő, hogy hagyjuk a csudába ezeket a friss kábeleket és induljunk el az említett irányba, de ebben a pontban mégis hogy jött rá arra hogy hol találja meg "azt" a kábelt. Számomra ez a misztikum, egyszerűen ha most én úgy gondolnám, hogy nekem a 45 éves kábelek hangja tetszik, fogalmam sem lenne hogy milyen helyen keresgéljek. Természetesen nem azt kérem hogy mondja meg melyik boltban/kereskedőtől szerzi be a kábeleit, de mégis mi alapján jutott el a megfelelő forráshoz?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 993

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: csövi »

Egy termék akkor jó ha felhasználok dicsérik... Nem pedig a gyártó...
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Lehet ott a gond hogy nem a kábellel kellene akarni hallgatni.

Néküle nem szól sehogy. Se in concreto, se in abstracto. ;)

Amúgy ez télleg egy nagy vicc, ami itt megy éppen. Amíg Dr. Cables tematizálja a topikot, addig én is inkább pihenek.

Nexus
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 45

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Nexus »

Most már tudom miért "muzsikáltak" olyan jól a Toyoták:)

"És az elsőre dögös "látványvadászat" után egyre többeknek jut eszébe, hogy nem olyan rendszert kellene összeállítani, ami szétszedi a zenét, hanem olyat ami egyben tartja."

Nexus=ex Specialized001

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

És mi van ha az a hang már a felvételen sem nyugodt, mert hogy úgy van felvéve? Közel mikrofonozva, erősen dinamika komprimálva, zavarosra keverve. Akkor annak úgy is kellene a jó hifin megszólalnia, nem annak is nyugodt módon, azért mert valaki azt a fajta hangzású hifit (főleg kábelt???!!!) szereti.
Meg persze némelyik hangszer, néhány fajta zenei előadás élőben is minden csak nem nyugodt, mert hogy nem is arról kellene szólnia hogy az legyen.

A nyugodtság alatt természetességet, hallgathatóságot is értek, vagyis azt, hogy a rendszer nem tesz hozzá (vagy csak kevés) torzítást, ami rontaná az "előadást". Minél tisztább a hang, annál hallgathatóbb. Hitvány felvételeket pedig nem szívesen hallgatok, ahogy a 1080p-s megjelenítőn sem nézek szemcsés DVD-t (ha nem muszáj). Ha a zene gyors és dinamikus, az jöjjön át persze, csak hallgatható módon. Ha az ember 2 szám meghallgatása után fészkelődik a fotelben és másik lemezt keres, mert bántja amit hall, akkor gond van, legyen az bármilyen műfaj.
.

Vendég

Kábelezzünk

Hol? Kérhetnénk pontos életrajzi adatokat meg idézetet?

........ A világon minden audióval komolyan foglalkozó ember (Te nem tartozol ezek közé) ........

Hogy miket nem tudok meg Ear fórumtársunkról.
[Szerintem teljesen felesleges személyeskednie egy egyszerű kérdéssel kapcsolatban. (Meg egyébként is.)]

Ps.: Valaki korábban már ajánlotta önnek a vicc topikot, most én is megteszem.

.

Vendég

Kábelezzünk

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Kábelezzünk

Hol? Kérhetnénk pontos életrajzi adatokat meg idézetet?

Szerintem kár a Kondo-témát ragoznod, mert önmagadat járatod le! A világon minden audióval komolyan foglalkozó ember (Te nem tartozol ezek közé) hallott Kondo munkásságáról, az általa alapított Audio Note cégről és ennek megfelelően tudja azt, hogy miért szólnak természetesebben a nagyon régi huzalok! De itt egy idézet

"Recently, I've made another improvement to my transformers with the "KSL technology." This new technology allowed us to lower the silver wire's intrinsic distortion and the improved sound quality is highly evaluated by customers and reviewers. The world of analog audio is profound, and there are still remains so many things that I have to take care of.

TNT-Audio >
Which is the effect of material seasoning and which is the physical reason for this effect?

Kondo San >
Whether it is silver or copper, all wire materials receive considerable mechanical stress while they are rolled out. Anneal treatment is carried out to restore the material's "torn apart" molecules by carefully heating and cooling down the material while preventing any oxidation. Unfortunately, existing anneal treatment is not perfect for restoring the molecules to their original states. The wires, however, resumes by themselves when stored properly for very long period of time -- about 30 years. In fact, any wires can sound good when they are stored this long. ...

A vastag mondatok magyarul: A huzalok megfelelően tárolva, hossszú idő - mintegy 30 év alatt visszanyerik eredeti molekula szerkezetüket. Lényegében minden huzal, a gyártás után ilyen hosszú idővel jól tud szólni.

Forrás: http://www.tnt-audio.com/intervis/audionote_e.html

zz7
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 363

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zz7 »

... itthon duzzogok és a fejemet verem a falba, hogy a kábelemmel még egy vonóshármast sem tudok "rendesen" meghallgatni. ...

Lehet ott a gond hogy nem a kábellel kellene akarni hallgatni.

zz7
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 363

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zz7 »

Én is szeretem ha nyugodt a hang, csak ez a tisztaság által valósuljon meg, ne a mosottság révén.

És mi van ha az a hang már a felvételen sem nyugodt, mert hogy úgy van felvéve? Közel mikrofonozva, erősen dinamika komprimálva, zavarosra keverve. Akkor annak úgy is kellene a jó hifin megszólalnia, nem annak is nyugodt módon, azért mert valaki azt a fajta hangzású hifit (főleg kábelt???!!!) szereti.
Meg persze némelyik hangszer, néhány fajta zenei előadás élőben is minden csak nem nyugodt, mert hogy nem is arról kellene szólnia hogy az legyen.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Sztem még fejlődnünk kell ahhoz hogy magunkévá tehessünk egy GiantKiller MKII-t. Addig marad a pór ezüstkábel vonal számunkra. 31_1_21.gif

Bizony! Csak nehogy 3 cselló megszólaljon egyszerre, mert akkor azt se fogjuk tudni, milyen irányból kell(ene), hogy szóljanak.

(Én még azon vagyok leragadva, hogy mennyi gyanta van a vonókon, mennyire csúsznak vagy tapadnak a húrokhoz.) Tiszta lúzerség...

Vendég

Kábelezzünk

Jó nekik, jó neked, én meg irígyellek minannyiotokat, itthon duzzogok és a fejemet verem a falba, hogy a kábelemmel még egy vonóshármast sem tudok "rendesen" meghallgatni.

Szívesen megtudnám egyébként, hogy ki és mit cserélt le a kábeled kedvéért, és milyen "rendszerekben" tudja "kifutni" magát. Mert ugye biztos máshogy szinergikus a vonóshármas, mint az én gagyerák cuccomon. Jajjjj, de rossz is lesz bekapcsolni nemsokára... aaa2.gif

Sztem még fejlődnünk kell ahhoz hogy magunkévá tehessünk egy GiantKiller MKII-t. Addig marad a pór ezüstkábel vonal számunkra. 31_1_21.gif

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”