Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Kábelezzünk
Tök mindegy. A régi kábelek sem szólnak egyformán, sőt. Nekem is van/volt (magyar) 40-50 éves litzém csak is "tiszta" rézből, aztán bontottam egy 30éves japán füles kábelét, melyben szintén nagyon vékony elemi szálakból álló lizte huzal van, IC-t készítve belőle sajos nem nagyon van verseny a két "drót" között, pedig milyen szép lett volna, na én ekkor hagytam föl a régi magyar drótokkal, pedig kipróbáltam elég sokfélét, még Rudolf (Cables) is adott nekem anno, még meg is van. Sajnos mindre jellemző a sávhatárolt megszólalás, úgy szólnak mint az egyutas hangsugárzók, valaki imádja van aki ki nem állhatja őket, de ettől színes a világ
Kösz Józsi!
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO
- nehai
- Törzsvendég
- Értékelés: 228
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Engem az érdekelne cables szakkollégától, hogy honnan tudja, hogy a kábelnek mennyi idő kell a "visszanyugodott szerkezethez"?
30év? - ez a szám honnan jött? Vannak ezirányú bebizonyított kísérletek? (Elektronmikroszkópos felvételek?)
Tök mindegy. A régi kábelek sem szólnak egyformán, sőt. Nekem is van/volt (magyar) 40-50 éves litzém csak is "tiszta" rézből, aztán bontottam egy 30éves japán füles kábelét, melyben szintén nagyon vékony elemi szálakból álló litze huzal van, IC-t készítve belőle sajos nem nagyon van verseny a két "drót" között, pedig milyen szép lett volna, na én ekkor hagytam föl a régi magyar drótokkal, pedig kipróbáltam elég sokfélét, még Rudolf (Cables) is adott nekem anno, még meg is van. Sajnos mindre jellemző volt a sávhatárolt megszólalás (még a japán drót is), úgy szóltak mint az egyutas hangsugárzók, valaki imádja van aki ki nem állhatja őket, de ettől színes a világ
Eddig amiket én próbáltam gyáriak közül, a Nirvana tudott lakkozott litze drótból jó kábelt csinálni, de ne hasonlítsuk már egy régi magyar litze huzalhoz, mert a szerkezetén és esetleg a szigetelésén kívül semmi közük egymáshoz, a hangjuk között meg több kategória van. Természetesen gyakorlati tapasztalatból beszélek.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10995
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
A sztereo rendszerekben a zene 2 véletlen lefolyású feszültségjel. Ezé alakul a felvétel helyszínén szóló mondjuk 60 hangszer hangja a keverőpulton. Tehát egy adott pillanatban a 60 hang összhatását mondjuk 0,346 V hordozza. Ezt fura elképzelni, de ez van! Ha kevesebb a hangszer nyilván több az azokra jutó információ.
Nem túl jó magyarázat ez szerintem. Annyiban igazad van, hogy mondjuk egy hangszóró membránnak nem mindegy, mennyire komplex mozgást kell végeznie, de ez nagyon messzire vezetne. A digitalizálás esetében is lehet beszélni a rendszer által a mintavételezés korlátaiból adódó, már feldolgozhatatlan mennyiségű információról, illetve az emberi hallásnak is vannak elfedési sajátosságai, de az analóg elektronika területén szerintem ez a logika nem áll meg. Sokkal érthetőbb azon érvelésed, hogy egy szóló hangszerre jobban tudsz figyelni, mint egy komplett zenekarra, de szerintem ennek komoly veszélyei vannak egy fejlesztésnél.
Hiroyasu Kondo-san japán professzor a fémtan szakértője merészelte ezt állítani. Én meg elhiszem neki.
Kábelezzünk
Hiroyasu Kondo-san japán professzor a fémtan szakértője merészelte ezt állítani. Én meg elhiszem neki.
Kábelezzünk
Engem az érdekelne cables szakkollégától, hogy honnan tudja, hogy a kábelnek mennyi idő kell a "visszanyugodott szerkezethez"?
30év? - ez a szám honnan jött? Vannak ezirányú bebizonyított kísérletek? (Elektronmikroszkópos felvételek?)
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO
Ok, ezt értem, de ez jelentheti-e azt, hogy komplexebb muzsikáknál a kábelek által okozott különbség kevésbé, vagy semennyire nem érzékelhetőek? Mert akkor mi értelme az egésznek?
A sztereo rendszerekben a zene 2 véletlen lefolyású feszültségjel. Ezé alakul a felvétel helyszínén szóló mondjuk 60 hangszer hangja a keverőpulton. Tehát egy adott pillanatban a 60 hang összhatását mondjuk 0,346 V hordozza. Ezt fura elképzelni, de ez van! Ha kevesebb a hangszer nyilván több az azokra jutó információ.
Elhiszem, hogy vannak ilyen élményeid, de szerintem nagyon ritka, hogy egy kábel önmagában ennyire rendbe tud tenni egy rendszert, tehát talán érdemes komplexen kezelni a helyzetet. Ide kapcsolódva... mi a véleményed a kábelek rendszerfüggőségéről?
Túl sokat nem tudok a kábelek rendszerfüggőségéről. Ez egy baromi összetett dolog szerintem.
Kábelezzünk
Ok, ezt értem, de ez jelentheti-e azt, hogy komplexebb muzsikáknál a kábelek által okozott különbség kevésbé, vagy semennyire nem érzékelhetőek? Mert akkor mi értelme az egésznek?
Elhiszem, hogy vannak ilyen élményeid, de szerintem nagyon ritka, hogy egy kábel önmagában ennyire rendbe tud tenni egy rendszert, tehát talán érdemes komplexen kezelni a helyzetet. Ide kapcsolódva... mi a véleményed a kábelek rendszerfüggőségéről?
Túl sokat nem tudok a kábelek rendszerfüggőségéről. Ez egy baromi összetett dolog szerintem.
Az,hogy ha felteszünk egy Wagner operát a hi-fi cuccok 99%-a "leadja a szerelést".
Aztán ha olyanon hallgatnánk, akin még van szerelés és utána kapnánk ingyen jegyet Bayreuthba, lehet odaszólnánk azoknak is, hogy adjátok le a szerkót!
Kábelezzünk
Az,hogy ha felteszünk egy Wagner operát a hi-fi cuccok 99%-a "leadja a szerelést".
Aztán ha olyanon hallgatnánk, akin még van szerelés és utána kapnánk ingyen jegyet Bayreuthba, lehet odaszólnánk azoknak is, hogy adjátok le a szerkót!
Kábelezzünk
De csak azért, mert nem jó kábellel vannak összekötve.
.
Ha már cables fórumtárs összes nedves puskapora elfogyott, akkor kérem szépen, hogy az öntömjénezést és NE ebben a topikban folytassa, hanem a direkt neki nyitottban. Ebben a topikban a kábelezés általános kérdéseit tárgyaljuk, gyártó és/vagy kereskedő itt nem reklámozza a termékeit.
Igazad van, elnézést, de ez a példa nagyon idevágott. A természetes zongora hangról is vannak élményeink.
Kábelezzünk
Ha már cables fórumtárs összes nedves puskapora elfogyott, akkor kérem szépen, hogy az öntömjénezést és NE ebben a topikban folytassa, hanem a direkt neki nyitottban. Ebben a topikban a kábelezés általános kérdéseit tárgyaljuk, gyártó és/vagy kereskedő itt nem reklámozza a termékeit.
Igazad van, elnézést, de ez a példa nagyon idevágott. A természetes zongora hangról is vannak élményeink.
- arzachel
- V.I.P.
- Értékelés: 747
Kábelezzünk
Az ilyen lány egy szál kísérettel az igazi parasztvakítás!
Richard Strauss Zarathustra-ja lejátszásakor elvérzik a fiam húszezres hifije, de egy barokk lant művet élvezhetően tolmácsol!
Akkor ebből mi a tanulság?
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Én azt mondtam, hogy egyetlen gazdag felharmonikus tartománnyal rendelkező hangszer pl. egy cselló vagy egy ugyanolyan gazdag női ének esetén sokkal, de sokkal könnyebb a kábel okozta változásokat észrevenni. Ok, ezt értem, de ez jelentheti-e azt, hogy komplexebb muzsikáknál a kábelek által okozott különbség kevésbé, vagy semennyire nem érzékelhetőek? Mert akkor mi értelme az egésznek?
Kérdésedre, hogy mi a természetesség számomra azt mondanám olvasd el, amit a kábel vevőim írtak. Nekik a természetesség ugyanaz ami nekem: hatalmas emlék lenyomataink vannak az agyunkban női hangról, vagy rezgő fa (hangszer) hangjáról. Ha zenét hallgatsz ezekhez az etalonokhoz hasonlítod a hangszóróból lejövő hangot és eldöntöd, hogy ismerős-e (természetes) vagy sem. Ezzel egyet tudok érteni, számos példát is lehetne sorolni az alátámasztására, de sokak szerint HiFi-ben a valóság hajszolása csak egy ábránd.
Egyszer valakihez vittem egy szóló zongora CDt, nagyon jól vették fel. Nála természetellenesen szólt, mintha szintetizátor lett volna. Nordost szalag kábel ki, finom öreg rézkábel be... lett zongora hang. Természetes zongora hang. Máig az a kábel szól ott.Szerintem ez a természetesség!
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5138
Kábelezzünk
Egyszer valakihez vittem egy szóló zongora CDt, nagyon jól vették fel. Nála természetellenesen szólt, mintha szintetizátor lett volna. Nordost szalag kábel ki, finom öreg rézkábel be... lett zongora hang. Természetes zongora hang. Máig az a kábel szól ott.
Szerintem ez a természetesség!
Kábelezzünk
Hááááát vannak érdekes elképzelések azt látom.
De annak ott a viccek topik.
Nem kell ötleteket adni arra nézve, hol lehet még bevetni a gerillamarketing eszközözeit, mert félek, hamarosan megjelennek az olyan fajta hozzászólások a viccek topikban, hogy akik egy meghatározott kábelen keresztül hallgatják a rádiókabarét, azok nagyobbat nevetnek az ott elhangzó vicceken, mint azok, akik másfajta kábeleken, mert X kábel felhasználói természetesebbnek találják a vicc poénját, más kábelek felhasználói pedig nagyon művinek és erőltetettnek.
.
- JOE77
- Nincs visszaút
- Értékelés: 15
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
A minél több idő a legjobb recept egy kábelezés megítésésére,de ezt már annyiszor leírtam. Sokszor látom a hirtelen felindulásból leírt lelkes beszámolókat egy egy kábelről,na ezekre a véleményekre kíváncsi lennék úgy egy két hónap múlva is.Vajon meg van e még a lelkesedés akkor is,vagy már a kábelt is elfelejtették?
A lelkesedés csökkenni szokott, akár nemtettszésbe megy át. Aztán jöhet az adásvétel, nálam is alakult már így többször is.
Ezt írod magadról: "Finom zenékhez készítek ahhoz illő kábeleket"
Itt ez a lista. Gyakran hallgatom ezeket a lemezeket, előadokat. Ezekhez illik-e a kabeled?
Miley Davis: On the Corner
John Zorn: Naked City
Primus: Pork Soda
Peter Brötzmann: Machine Gun
The Thing
Ligeti
ALban Berg
Köszi, hogy ezt leírtad. Régóta keresek valakit aki experimentális és kortárs zenét hallgat és gyűjt. Majd irok PM-et
Kábelezzünk
Itt ez a lista. Gyakran hallgatom ezeket a lemezeket, előadokat. Ezekhez illik-e a kabeled?
The Thing
Ligeti
ALban Berg
Köszi, hogy ezt leírtad. Régóta keresek valakit aki experimentális és kortárs zenét hallgat és gyűjt. Majd irok PM-et
Kábelezzünk
The Thing
Ligeti
ALban Berg
Gondolkodom ezen, de szerintem nem tudom külön bontani a hangélményeket hangszerek számát illetően. Miért ne szólhatna "szépen" egy nagy zenekar?
Ki mondta, hogy nem szólhat szebben? Én biztosan nem. Én azt mondtam, hogy egyetlen gazdag felharmonikus tartománnyal rendelkező hangszer pl. egy cselló vagy egy ugyanolyan gazdag női ének esetén sokkal, de sokkal könnyebb a kábel okozta változásokat észrevenni. Én ezt nagyon sokszor teszteltem és nálam nagyon bevált. De mindenki úgy tesztel ahogy akar.
Kérdésedre, hogy mi a természetesség számomra azt mondanám olvasd el, amit a kábel vevőim írtak. Nekik a természetesség ugyanaz ami nekem: hatalmas emlék lenyomataink vannak az agyunkban női hangról, vagy rezgő fa (hangszer) hangjáról. Ha zenét hallgatsz ezekhez az etalonokhoz hasonlítod a hangszóróból lejövő hangot és eldöntöd, hogy ismerős-e (természetes) vagy sem.
Egyszer valakihez vittem egy szóló zongora CDt, nagyon jól vették fel. Nála természetellenesen szólt, mintha szintetizátor lett volna. Nordost szalag kábel ki, finom öreg rézkábel be... lett zongora hang. Természetes zongora hang. Máig az a kábel szól ott.
Kábelezzünk
Gondolkodom ezen, de szerintem nem tudom külön bontani a hangélményeket hangszerek számát illetően. Miért ne szólhatna "szépen" egy nagy zenekar?
Ki mondta, hogy nem szólhat szebben? Én biztosan nem. Én azt mondtam, hogy egyetlen gazdag felharmonikus tartománnyal rendelkező hangszer pl. egy cselló vagy egy ugyanolyan gazdag női ének esetén sokkal, de sokkal könnyebb a kábel okozta változásokat észrevenni. Én ezt nagyon sokszor teszteltem és nálam nagyon bevált. De mindenki úgy tesztel ahogy akar.
Kérdésedre, hogy mi a természetesség számomra azt mondanám olvasd el, amit a kábel vevőim írtak. Nekik a természetesség ugyanaz ami nekem: hatalmas emlék lenyomataink vannak az agyunkban női hangról, vagy rezgő fa (hangszer) hangjáról. Ha zenét hallgatsz ezekhez az etalonokhoz hasonlítod a hangszóróból lejövő hangot és eldöntöd, hogy ismerős-e (természetes) vagy sem.
Kábelezzünk
Ha ez így lenne, nagy bajban lennének a zenészek, karmesterek.
Ez nagyon tetszik. Már el is képzeltem magamban, mi is történhet szegény karmesterünkkel egy zenedarab betanításakor. Mert ugye elég sok zeneműben előfordul, hogy az egész vonós szekció egyszerre játszik
1.) Nem veszi észre, ha valamelyik zenész pl. véletlenül hamis hangot fogott, vagy eltért az ütemtől, mert egybefolyik az összes vonós hangja, ráadásul, még ott van a többi hangszer is zavaró tényezőnek.
2.) Észreveszi, de nem tudja, melyik hangszernél történt, mert összemosódik az egész vonós szekció.
3.) Észreveszi, és még azt is hallja, hogy valamelyik csellónál történt a gikszer, de nem tudja megmondani, melyik csellista hibázott, mert a csellók hangjai már tényleg abszolút összemosódnak.
Szegény karmesterek! Hogy a zeneszerzők miért állítják őket ilyen megoldhatatlan feladatok elé, nem is értem.
.
Kábelezzünk
Ezek szerint már egy vonósnégyes is nagy bajban van. Hogy is tudnak együtt játszani, hiszen ez lehetetlen...
Sztem kicsit másról beszélünk, de veled ez könnyen előfordul. Ne zavartasd magad!
Kábelezzünk
Ezek szerint már egy vonósnégyes is nagy bajban van. Hogy is tudnak együtt játszani, hiszen ez lehetetlen...
Sztem kicsit másról beszélünk, de veled ez könnyen előfordul. Ne zavartasd magad!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Szia László!
A kábel, amin szebben szól egy cselló és egy női ének, azon szebben szól egy zeneker is. Csak azt nehezebb elbírálni.
Gondold meg itt feszültség (áram) jelalakokat kell átvinni, tök mindegy, hogy azt mi idézi elő 1 hangszer, vagy száz húrokat tépő ember, jelalak mindkettő. Azt kell minél tökéletesebben átvinni!
Száz hang szépségére nem tudsz figyelni 1-2 hangra igen!
Ha már tesztelünk, egy komplex felvétel sokkal beszédesebb, még ha nehezebb is eligazodni benne. Nem gondolom, hogy amin egy szóló hangszer szerethetően szólal meg, az a szerkezet kötelezően képes nagyobb hangtömegek tolmácsolására is. Van az a hallás, amivel levonhatóak ilyen csereszabatos következtetések, de ezen képességgel igen kevesen rendelkeznek. Talán gyakoribb, mikor valaki el tudja kalauzolni a fülét sok hangszer között is. No és minél szűkebb tárházat hívunk segítségül teszteszközként, annál bizonytalanabb lesz az eredmény. Ezért tartom értelmetlennek a speciális tesztprogramokat és így születnek azok az eszközök, melyek csak néhány szerencsés körülmény együttállásakor szólnak "szépen".
Továbbra is érdekelne, mit jelent a "szebb" a természetesség nevű koordináta rendszerben számodra.
Kábelezzünk
Nem tudsz a 3 cselló közül egynek a hangjára figyelni, a 3 hangját hallod azt is keveredve a többi hangszer hanjával. Az igazi részletekre nem lehet figyelni. De tudod mit! Nem győzködlek! Hallgass úgy kábeleket, ahogy akarsz!
Kábelezzünk
Száz hang szépségére nem tudsz figyelni 1-2 hangra igen!
És mindez hogyan alakul élő zene esetében ?
Véleményem szerint, ha te három cselló együttes játékából folyton egyiket-másikat akarod kihámozni, akkor nagyon alb@sztad a dolgot, mert a három hangszer együttes produkciója a lényeg.
Egyébként ez a kábelek-csatlakozók-komponensek élveboncolása közelítőleg nem a zenéről, vagy a zenei reprodukció javításáról szól , sokkal inkább az adott területen éledező-burjánzó ego további növeléséről => én még ezt is tudom, ezt is meghallom .
A jó Hi-Fi...az varázslat.
Kábelezzünk
Igen tudom, hogy nehéz szembenézni a tényekkel. Dinamika, sztereo tér, és még a jó ég tudja mi hangzatos jellemzó tulajdonképpen két jelalak átvitelét jelenti. Érdemes ezért ezt átgondolni!
Kábelezzünk
A minél több idő a legjobb recept egy kábelezés megítésésére,de ezt már annyiszor leírtam. Sokszor látom a hirtelen felindulásból leírt lelkes beszámolókat egy egy kábelről,na ezekre a véleményekre kíváncsi lennék úgy egy két hónap múlva is.Vajon meg van e még a lelkesedés akkor is,vagy már a kábelt is elfelejtették?