Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Forrasztás

ujviking
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 23

Forrasztás

Hozzászólás Szerző: ujviking »

Hali.
Úgy gondolom, hogy hangfalkábel forrasztásnál (is) a kábel ténylegesen nem érintkezik a dugóval vagy terminállal, mert a forraszanyag köztük van.
Kérdéseim a következők lennének:
Ha ez igaz, akkor minek drága hangfalkábel ilyen-olyan szuper tulajdonságokkal?
Ha mégis forrasztani kell, mi a legjobb forraszanyag rézre?
A "márkás" kábelgyártók milyen forraszanyagot használnak?
Banándugóba a forrasztás, vagy a csavaros rögzítés a jobb rézkábelnél(szerintem a csavaros, mert akkor a kábel fizikailag érintkezik a dugóval)?
Ha csak csavarral rögzítődik, akkor pl. az ezüstözött rézkábeleknek csak az ezüst bevonata "van használva" nem?
És mi a helyzet a csavarral rögzített rézkábellel?
Mindez az eszmefuttatás csak azért van, mert nem gyárilag szerelt kábelt vettem (Naim), és szeretnék banándugókat a végeire, de nem tudom melyik a legjobb megoldás (gondolom, a gyárilag szerelttől nincs jobb).
Ha valaki tudja az összes kérdésre a választ, kérem írja le. Ha csak 1-1 kérdésre van válasz, azt is szívesen veszem   

fdsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6

Forrasztás

Hozzászólás Szerző: fdsa »

Nem kellene küldeni szegény kollégának egy blankoló fogót?
Ott feléjük biztosan nem értek még el erre szintre...

Az 1. részben 0:43-nál még csak félig, de a 2. részben 2:33-nál teljes testi valójában megjelenik egy sárga/narancssárga blankoló fogó. Szóval van nekik

Benga
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 21

Forrasztás

Hozzászólás Szerző: Benga »

No comment...

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Forrasztás

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Hát az tényleg monyák, de ha valaki fél, hogy belevág a belső erekbe akkor érthető. A réznél még nem is de ha akár 1 szálat is átvágsz az ezüstnél csupaszoláskor akkor annak hallható hatása van.

Benga
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Forrasztás

Ezt elismerem, igazad van, én nem kínlódnék, hogy videón mutassak be ilyeneket.. De én nem látok ezüst drótot a videóban, az a vezeték igencsak réznek néz ki..

Én sem látok ezüst drótot,de nem is ez a lényeg,hanem az,hogyan égeti le az Audio N kábeléről az anyagot úgy,hogy ne égjenek össze a többi szálak. A technika tökéletesen alkalmazható az ezüst drótra is,mivel ugyanazzal az anyaggal vonják be az Audio note kábeleket,legyen az ezüst,vagy réz,amit le kell égetni forrasztás előtt.

Vendég

Forrasztás

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Akinek fogalma sincs az ezüst drótok forrasztásáról,annak egyértelmű segítség a videó.

Aki szebben és szakszerűbben megtudja mutatni,hogy hogyan kell ezüst drótot forrasztani,akkor rajta és dobja fel a videóját,mert legalább tanulhatunk belőle.

Aki veszi a fáradságot és a kezdőket ill. a nem hozzáértőket segíti a munkájával (videójával),azt megköszönni illik és nem lehurrogni,mert beszélni mindenki tud,de időt és energiát áldozni rá,már kevésbé.

Ezt elismerem, igazad van, én nem kínlódnék, hogy videón mutassak be ilyeneket.. De én nem látok ezüst drótot a videóban, az a vezeték igencsak réznek néz ki..

Benga
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Forrasztás

Atya isten.. Rossz nézni... Mondom ezt annak tükrében, hogy smt gyártásterületen dolgozom, alkalmanként mikroszkóp alatt forrasztok mm-nél kisebb pin-eket..

A legideálisabb ha a forrasztandó felületek egyszerre vannak melegítve és és úgy adagoljuk az ónt. persze vannak esetek, mikor ez nem olyan egyszerű, ilyenkor előónozzuk a felületeket, majd összemelegítjük..
[/quote/]

Akinek fogalma sincs az ezüst drótok forrasztásáról,annak egyértelmű segítség a videó.

Aki szebben és szakszerűbben megtudja mutatni,hogy hogyan kell ezüst drótot forrasztani,akkor rajta és dobja fel a videóját,mert legalább tanulhatunk belőle.

Aki veszi a fáradságot és a kezdőket ill. a nem hozzáértőket segíti a munkájával (videójával),azt megköszönni illik és nem lehurrogni,mert beszélni mindenki tud,de időt és energiát áldozni rá,már kevésbé.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Forrasztás

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Igen, elő kell ónozni, bár én nem mindig szoktam, attól függ, hova forrasztom. ha van lyuk a forrfelületen, akkor rá szoktam szorosan tekerni a vezetéket és utána mehet az ón..
A videóban számomra elég illúzióromboló az elégetett szigetelés, meg ahogy taknyolja az ónt a vezetőszálakon.. na mind1 végül is működni fog..

Hát az tényleg monyák, de ha valaki fél, hogy belevág a belső erekbe akkor érthető. A réznél még nem is de ha akár 1 szálat is átvágsz az ezüstnél csupaszoláskor akkor annak hallható hatása van.

Pianno
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 356

Forrasztás

Hozzászólás Szerző: Pianno »

A kábel legvégét fogóval tartva égesd,hogy elvezesse a hőt!

Egy kis segítség:

Nem kicsi,hanem nagy segítség ez a videó hoyo.gif

A próbaforrasztás sikerült

Köszönöm mindenkinek a segítő hsz-t!

Vendég

Forrasztás

Azért a rézsodrony nem 0402-es chip. Előónozás után ónt adagolva kell forrasztani. SMT-n nem monyákolunk, hanem helyreállítunk.
A videóval semmi gond, jól csinálja. Az IPC 610 / 7711 szerint mindig elő kell ónozni a vezeték rézfelületét.

Igen, elő kell ónozni, bár én nem mindig szoktam, attól függ, hova forrasztom. ha van lyuk a forrfelületen, akkor rá szoktam szorosan tekerni a vezetéket és utána mehet az ón..
A videóban számomra elég illúzióromboló az elégetett szigetelés, meg ahogy taknyolja az ónt a vezetőszálakon.. na mind1 végül is működni fog..

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Forrasztás

Atya isten.. Rossz nézni... Mondom ezt annak tükrében, hogy smt gyártásterületen dolgozom, alkalmanként mikroszkóp alatt forrasztok mm-nél kisebb pin-eket..

A legideálisabb ha a forrasztandó felületek egyszerre vannak melegítve és és úgy adagoljuk az ónt. persze vannak esetek, mikor ez nem olyan egyszerű, ilyenkor előónozzuk a felületeket, majd összemelegítjük..

Azért a rézsodrony nem 0402-es chip. Előónozás után ónt adagolva kell forrasztani. SMT-n nem monyákolunk, hanem helyreállítunk.
A videóval semmi gond, jól csinálja. Az IPC 610 / 7711 szerint mindig elő kell ónozni a vezeték rézfelületét.

Vendég

Forrasztás

Jó video!

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Forrasztás

Egy kis segítség:

Jó video!

Benga
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Forrasztás

Egy kis segítség:

Pianno
Törzsvendég
Törzsvendég

Forrasztás

Látom nincs más lehetőségem,mint feláldozni egy kis darabot,aztán próba cseresznye.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Forrasztás

Ha jól emlékszem poliuretán, 6 rétegben. Nem lakk. Forraszd inkább.

Pianno
Törzsvendég
Törzsvendég

Forrasztás

Olyan anyagot/folyadékot nem ismertek,ami lemarja "azt" a réteget az ezüstről,hogy ne keljen szenvedni az égetéssel?
Gondolom valamiféle lakk réteg lehet,ami lezárja az ezüstöt a levegőtől,hogy ne tudjon oxidálódni.Elvileg minden ilyen lakk réteget lehet valamivel oldani,vagy nem?

Vendég

Forrasztás

....... Használd nyugodtan az ón-ólmot.

Csak mintegy megerősítve ezt, szintén azt javaslom, hogy akinek nincs nagy gyakorlata a forrasztásban (magam is ezek közé tartozom), azaz, nem forraszt naponta, az inkább használjon magas ólomtartalmú ónt, mert sokkal könnyebb bánni vele gyakorlatlan kézzel, mint az ólommentesekkel.
(Egyébként, ha jól emlékszem, régebben létezett magas ólomtartalmú ezüstös forrasztó ón is.)

.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Forrasztás

Köszi!

Viszont most barátkozok egy AN SP ezüst hangfal kábellel is,amit fel kell darabolnom és dugóznom,ha megveszem.
Ha forrasztani szeretném,akkor arra sincs valami egyszerűbb megoldás,hogy befussa az ón az ezüstöt,a szigetelő anyag megolvadása nélkül?

(50W/24V Wellert használok 7-es heggyel) Esetleg magas ezüst tartalmú ón,vagy valami más tipp?

Csak akkor fut fel az ón, ha leégetted, másképp nem nedvesít, ráadásul nem is vezet. Szálanként a 20-30 szálat kapirgálni nem lehet. Az égetést úgy értem, hogy közben adagolod a forraszt és egyszer csak befutja. Ha marad valamennyi az SP-ből vevő vagyok rá. :-)
Sokan esküsznek az ólommentes ezüsttartalmú forraszra. Szerintem sokkal ridegebb a kötés és még nehezebb forrasztani vele. Használd nyugodtan az ón-ólmot.

Pianno
Törzsvendég
Törzsvendég

Forrasztás

Tapasztalt ember kell hozzá. Az elemi szálak egyenként 6-rétegű szigetelő bevonattal vannak ellátva. Ezt kell leégetni miközben előónozod. Ha túl meleg a páka és túl sokáig melegíted, a szálak beolvadnak és eltűnik az ezüst. Néhány másodpercig eltart amire befutja az ón. Ezután, ha tovább melegíted akkor pillanatok alatt beolvad. Utána már egyszerű csak arra kell vigyázni, hogy minden egyes szálnak bele kell kerülni a forraszkötésbe. Ezt akár nagyítóval ellenőrizheted a végén. Ha akár egy szál is kilóg, akkor kiforrasztod és újra a helyére.
Ha nem bízol magadban akkor keress olyan szakit aki csinálta már. Ha nem jelentkezik senki keresd takiszer-t itt az avx-en. Ha esetleg Zalaegerszeg felé jársz beugrasz hozzá és biztos megcsinálja neked...

Köszi!

Viszont most barátkozok egy AN SP ezüst hangfal kábellel is,amit fel kell darabolnom és dugóznom,ha megveszem.
Ha forrasztani szeretném,akkor arra sincs valami egyszerűbb megoldás,hogy befussa az ón az ezüstöt,a szigetelő anyag megolvadása nélkül?

(50W/24V Wellert használok 7-es heggyel) Esetleg magas ezüst tartalmú ón,vagy valami más tipp?

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég

Forrasztás

Tapasztalt ember kell hozzá. Az elemi szálak egyenként 6-rétegű szigetelő bevonattal vannak ellátva. Ezt kell leégetni miközben előónozod. Ha túl meleg a páka és túl sokáig melegíted, a szálak beolvadnak és eltűnik az ezüst. Néhány másodpercig eltart amire befutja az ón. Ezután, ha tovább melegíted akkor pillanatok alatt beolvad. Utána már egyszerű csak arra kell vigyázni, hogy minden egyes szálnak bele kell kerülni a forraszkötésbe. Ezt akár nagyítóval ellenőrizheted a végén. Ha akár egy szál is kilóg, akkor kiforrasztod és újra a helyére.
Ha nem bízol magadban akkor keress olyan szakit aki csinálta már. Ha nem jelentkezik senki keresd takiszer-t itt az avx-en. Ha esetleg Zalaegerszeg felé jársz beugrasz hozzá és biztos megcsinálja neked...

Pianno
Törzsvendég
Törzsvendég

Forrasztás

AN ezüst IC kábelt szeretnék feldugózni,(amit nem nagyon szeret az ón) de még hasonlót nem csináltam és ehhez kérném a hozzáértők segítségét.

Előre is

Vendég

Forrasztás

Valami akkor is közéjük áll. Esetleg forró pákánál finoman ammóniumsóval lehetne próbálkozni (aztán letörölni).

Vendég

Forrasztás

Vacsiúj a hegy, nem égett rá semmi sem.

Vendég

Forrasztás

Na ha azt lecsiszolod akkor nagyon gyorsan el fog égni a hegy.
Hááá ne 30-as vászonnal álljon neki. :kiraly: Vannak azért finomabb megoldások is a ráégett szennyeződés eltávolítására.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”