Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pc alapú audio lejátszás

turizoli
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 0

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: turizoli »

Köszi a link-et. A J River fizetős. Ami talán nem lenne gond, ha tudnám, hogy érdemes kiadni érte valamennyit.

30 napig ingyen kipróbálható...aztán ,ha tetszik megveszed.

fenyő
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 99

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: fenyő »

Fórumtárak!

Segítséget szeretnék.

Van egy kis, ITX alaplapos, külső tápos számítógépem, amin kizárólag zenét hallgatok. Az oprendszer Windows 7.

Tudna valaki abban segíteni, milyen szolgáltatásokat kapcsolhatok ki, amire nincs szükség? Illetve avval kapcsolatban érdekelne mások tapasztalata, hogy milyen beállításokkal érdemes a gépet használni, és miért azokkal.
Elsősorban az audiofil szempontok érdekelnek.

(Próbáltam a windows 7, szolgáltatás szavakra keresni, de olyan sok a találat, hogy azt képtelenség elolvasni.)

ezt állítsd be először.

és talán ez is segít

adamthebrave
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 555

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: adamthebrave »

Köszi a link-et. A J River fizetős. Ami talán nem lenne gond, ha tudnám, hogy érdemes kiadni érte valamennyit.

A JRiverről szól a cikk első része, a második pedig a Windows7-ről.
Sabo Audio Streamer 23 Signature, MZX Audio PRE-NR1, DIY ATC (Accuton C30-6-358, C90-6-724, ETON 12-680, mzpx elektronika) Isotek Evo3 Super Titan, Kábelek: Hydrasound, MDA, Neotech

moljozs
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 9

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: moljozs »

adamthebrave
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 555

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: adamthebrave »

Fórumtárak!

Segítséget szeretnék.

Van egy kis, ITX alaplapos, külső tápos számítógépem, amin kizárólag zenét hallgatok. Az oprendszer Windows 7.

Tudna valaki abban segíteni, milyen szolgáltatásokat kapcsolhatok ki, amire nincs szükség? Illetve avval kapcsolatban érdekelne mások tapasztalata, hogy milyen beállításokkal érdemes a gépet használni, és miért azokkal.

(Próbáltam a windows 7, szolgáltatás szavakra keresni, de olyan sok a találat, hogy azt képtelenség elolvasni.)

http://www.computeraudiophile.com/conte ... figuration
Sabo Audio Streamer 23 Signature, MZX Audio PRE-NR1, DIY ATC (Accuton C30-6-358, C90-6-724, ETON 12-680, mzpx elektronika) Isotek Evo3 Super Titan, Kábelek: Hydrasound, MDA, Neotech

moljozs
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 9

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: moljozs »

Fórumtárak!

Segítséget szeretnék.

suminator968
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1085

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: suminator968 »

Félre értessz, nem az árral van bajom, hanem a tapasztalat hiányával. Magam sem használok már drága dolgokat.
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Jester »

Amúgy a buffer állításokkal már én is foglalkoztam nem keveset. Csak az a baj, hogy hangminőségi különbséget nem nagyon hallottam a szélsőségesen különböző értékek között sem. Hogy folyamatosan működik a dolog vagy nem abban esetenként komoly eltérések adódtak, de hangminőségit nem sikerült felfedeznem.

Köszönöm!

Nem úgy a különféle lejátszó programok, meg mondjuk ASIO-WASAPI kérdéskörben.

Nem is vitatom, lehet köztük különbség, mert más elven működnek.

Asis meg philips, és ennyi tapasztalás elegendő is? Én kiszálltam, nem egy hajóban evezünk.

Elnézést kérünk, hogy csak egy mezei 40 ezer forintos hangkártyáról hallgatunk zenét, de mondhatnám ennek a 80 ezer forintos külső verzióját is. Egyébként csak egy példa volt, nem hiszem, hogy ezt kéne kiemelni. Biztosan van olyan CD játszó ami sokkal jobban szól mint egy Essence.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

A múltkor elvittük egy barátom szinte hangtalan PC-jét egy audiofil sráchoz, aki szintén felesküdött a PC ellen. Egy Philips cd lejátszója volt. Kéretik nem röhögni, sokan még inkább ilyeneken hallgatnak zenét mint számítógépen. A különbség hatalmas volt a PC javára (Asus Essence hangkártya). A srác utána mondta is, hogy vesz egy külső Essence-t a laptopjához vagy egy jobb cd lejátszót.
Asis meg philips, és ennyi tapasztalás elegendő is? Én kiszálltam, nem egy hajóban evezünk.

Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub

zz7
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 363

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: zz7 »

Oks, írhatnál be konkrét számokat is, szerintem sokan kíváncsiak lennének rá.
Gondolok arra, hogy X gépen Y buffer alatt szaggatott a lejátszás, míg SSD-vel szerelt gépen csak Z buffer alatt.

Csak szabadidő kérdése.
Amúgy a buffer állításokkal már én is foglalkoztam nem keveset. Csak az a baj, hogy hangminőségi különbséget nem nagyon hallottam a szélsőségesen különböző értékek között sem. Hogy folyamatosan működik a dolog vagy nem abban esetenként komoly eltérések adódtak, de hangminőségit nem sikerült felfedeznem.
Nem úgy a különféle lejátszó programok, meg mondjuk ASIO-WASAPI kérdéskörben.

zz7
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

A múltkor elvittük egy barátom szinte hangtalan PC-jét egy audiofil sráchoz, aki szintén felesküdött a PC ellen. Egy Philips cd lejátszója volt. Kéretik nem röhögni, sokan még inkább ilyeneken hallgatnak zenét mint számítógépen. A különbség hatalmas volt a PC javára (Asus Essence hangkártya). A srác utána mondta is, hogy vesz egy külső Essence-t a laptopjához vagy egy jobb cd lejátszót.

Ez egy eset, nekem meg lassan már statisztikám van hasonlókból, ellenkező eredménnyel.

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Pc alapú audio lejátszás

Na ezt ki fogom próbálni. Van itt SSD-s gép több is a környezetemben.

Oks, írhatnál be konkrét számokat is, szerintem sokan kíváncsiak lennének rá.
Gondolok arra, hogy X gépen Y buffer alatt szaggatott a lejátszás, míg SSD-vel szerelt gépen csak Z buffer alatt.

Ezt remélem nem gondoltad komolyan?

De. Nehogy már meg akard magyarázni, hogy a 3,2GB buffer miatt jobban szól az egyik lejátszó annál amelyik csak 100MB-ot használ, mert ennél nagyobb marhaságot nem olvastam még ezen a fórumon. Ez vetekedne azzal, hogy a hangfalkábelek alá kis tartókat kell tenni, hogy a levegőben legyenek. Bár utóbbinak szerintem több hallható hatása van mint a 3,2GB buffer vs. 100MB buffernek.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Pl. merevlemez elérési időben.

Ezzel kb annyit mondtál, hogy kényelmesebb az az autó aminek nagyobb a tankja.

Ezt remélem nem gondoltad komolyan?

zz7
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Na ezt ki fogom próbálni. Van itt SSD-s gép több is a környezetemben.

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Úgy kezdtem a mondókám alább, hogy csak is Ámitógépes forrást használok évek óta, bár remélem már nem sokáig ....

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Pc alapú audio lejátszás

És hogy van az hogy zene lejátszás közben a CPU és IO terhelés néhány százalék csak, mégis egy bizonyos buffer érték alatt recseg, szaggat a lejátszás? Ha ilyen kicsi a terhelés miben, hol gyenge az a gép?

Ezek a Pure Music-os srácok nem olvasták a könyveket biztos, memória buffer 3,2 Gb, .......

Ezzel kb annyit mondtál, hogy kényelmesebb az az autó aminek nagyobb a tankja.

zz7
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Vagy gyenge a géped a kis bufferhez és emiatt recseg vagy szaggat a lejátszás, vagy nem recseg és nem szaggat.

És hogy van az hogy zene lejátszás közben a CPU és IO terhelés néhány százalék csak, mégis egy bizonyos buffer érték alatt recseg, szaggat a lejátszás? Ha ilyen kicsi a terhelés miben, hol gyenge az a gép?

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Két opciós a dolog. Vagy gyenge a géped a kis bufferhez és emiatt recseg vagy szaggat a lejátszás, vagy nem recseg és nem szaggat. Te milyen különbséget észlelsz? Nehogy azt mondd, hogy jobbak a mélyek ha nagy a buffer mert akkor... ...akkor nem tudom mit csinálok

Ezek a Pure Music-os srácok nem olvasták a könyveket biztos, memória buffer 3,2 Gb, .......

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Pc alapú audio lejátszás

Sajnos , az hogy elméletileg tökéletes egy szàmítógép , még nem elég a mi hobbynk-ba. Van egy nem csak elméletben, hanem gyakorlatilag is jó dedikált géped, amivel csak zenét játszassz le, aztán az eredeti cd-t beteszed egy jobbacska cd-be, és nem kérdés melyiket hallgatod szivesebben. Ha esetleg ez az anyag még LP-n is megvan... De ez itt már nagyon off.

zz7
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Mit írtam pár sorral lejjebb? Pont azt, hogy a tápok különbözősége okozhat hangminőségbeli különbséget. Mit írtam ott amit beidéztél? Azt, hogy ugyanazon a rendszeren, tehát nincs szó másik tápegységről. Ahogy egy erősítő is valószínűleg másképp szól másik tápegységgel úgy ezt egy PC-nél is el lehet fogadni. Ki vitatta ezt?

Én meg azt írtam, hogy lehet olyan számítógép aminek olyan a tápja, hogy amiatt ugyanazon a gépen próbálva adott két dolog között nem lesz különbség. De lehet olyan gép is, amin ugyanezt a két dolgot kipróbálva lesz különbség, mert mondjuk a tápja nincs annyira a helyzet magaslatán.
A két állítás, gondolat, a tiéd és az enyém nem ugyanaz. Kicsit elbeszéltünk egymás mellett.

Azt kellene megérteni, hogy NINCS olyan hogy a merevlemezről játszunk le valamit. Még akkor sem közvetlenül a merevlemezről játssza le a médiát a számítógéped ha beállítod, hogy 0 legyen a buffer. A háttérben mindig a memóriába töltődnek be a programok, zenék, videók, minden. Ha már minimális buffert beállítasz a lejátszásnál, akkor máris kiküszöbölted a merevlemez lassabb elérési idejét.

De közben az OS folyamatosan dolgozik, ütemez, a gép, annak részegységei rángatják a tápegységét és talán néha nem mindegy mikor mennyire rángatja és mi miatt, amikor egyszerre kellene több hardvert is kiszolgálni hiba mentesen annak a tápnak.
Hogyne lehetnének ezek probléma források, mikor egy notebook-on még néha az sem mindegy hogy az oldalsó vagy a hátsó USB-be dugja az ember a holmit, mert egyikben az egyik holmi jól működik, a másikban meg a nem, aztán meg fordítva egy másik USB-s eszközzel meg a másik csatlakozó működik hibátlanul. Ez már sokadik tapasztalat és messze nem csak audio eszközökről és külső merevlemezekről van szó. Az USB működése elég erősen táp függő és még akkor sem működnek sokszor egyformán, ha ugyanaz a táp szolgálja ki őket, csak éppen egy másik úton, vagy másik vezérlőről.
Szóval csak arra akarok kilyukadni, hogy ha minden tökéletesen működne minden számítógépben, akkor tényleg nem szabadna ilyen dolgokban különbségnek lennie. Csak hát messze nem működnek a dolgok tökéletesen és emiatt lehet olyan egy gépen belül, hogy egy merevlemez működése hatással lehet a tápon keresztül egy másik eszköz működésére is.

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Pc alapú audio lejátszás

A 0 és pár száz MB-os beállítás mégsem szól teljesen egyformán.

Két opciós a dolog. Vagy gyenge a géped a kis bufferhez és emiatt recseg vagy szaggat a lejátszás, vagy nem recseg és nem szaggat. Te milyen különbséget észlelsz? Nehogy azt mondd, hogy jobbak a mélyek ha nagy a buffer mert akkor... ...akkor nem tudom mit csinálok

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: KMT »

Egyébként teljesen mindegy, hogy mit csinál az ASIO. A buffer magasra állítása max annyiban tesz jót a hangélménynek, hogy a vinyó kevesebbet kerreg lejátszás közben. Az, hogy a memóriában 1MB vagy 10MB van egyszerre, teljesen mindegy.

A 0 és pár száz MB-os beállítás mégsem szól teljesen egyformán.

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

Sajnos , az hogy elméletileg tökéletes egy szàmítógép , még nem elég a mi hobbynk-ba. Van egy nem csak elméletben, hanem gyakorlatilag is jó dedikált géped, amivel csak zenét játszassz le, aztán az eredeti cd-t beteszed egy jobbacska cd-be, és nem kérdés melyiket hallgatod szivesebben. Ha esetleg ez az anyag még LP-n is megvan... De ez itt már nagyon off.

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Pc alapú audio lejátszás

Most csak erre a kettőre reagálnék:

Ebben az esetben talán meg lehet indokolni a dolgot azzal, hogy a számítógépek tápegységileg sokszor alul vannak méretezve és most nem csak a teljesítmény adatokra értem, hanem a minőségre is.

Mit írtam pár sorral lejjebb? Pont azt, hogy a tápok különbözősége okozhat hangminőségbeli különbséget. Mit írtam ott amit beidéztél? Azt, hogy ugyanazon a rendszeren, tehát nincs szó másik tápegységről. Ahogy egy erősítő is valószínűleg másképp szól másik tápegységgel úgy ezt egy PC-nél is el lehet fogadni. Ki vitatta ezt?

Merevlemeznél és RAM-ból játszásnál lehet talán különbség az elérési idők miatt is.

Azt kellene megérteni, hogy NINCS olyan hogy a merevlemezről játszunk le valamit. Még akkor sem közvetlenül a merevlemezről játssza le a médiát a számítógéped ha beállítod, hogy 0 legyen a buffer. A háttérben mindig a memóriába töltődnek be a programok, zenék, videók, minden. Ha már minimális buffert beállítasz a lejátszásnál, akkor máris kiküszöbölted a merevlemez lassabb elérési idejét (nem véletlen, hogy a foobarnál a minimum buffer 50ms).

zz7
V.I.P.
V.I.P.

Pc alapú audio lejátszás

1. Én annyit állítottam, hogy vannak olyan dolgok amik között elméletileg lehetetlen különbséget hallani. Erre egy példa: adott egy rendszer pc-ről hajtva. Ha lejátszunk egy adott zenefilet a merevlemezről, majd átmásoljuk azt egy usb külső merevlemezre, vagy akár egy hálózati meghajtóra, és újra lejátszuk ugyanazzal a programmal, ugyanazon a PC-n akkor nem lehet különbség a kettő között. Miért? Mert az csak a látszat, hogy miről játsszuk le az adott médiát, az mindkét esetben ugyanoda, a számítógépünk memóriájába (RAM) fog betöltődni, és onnan játssza a médialejátszó. Aki két azonos file-t lejátszva különbséget hall, annak a véleményét én nagyon erős fenntartással kezelem, de azzal sem túlzok ha azt mondom, hogy baromságot állít.

Az elméletekkel a legtöbbször az a baj a gyakorlattal szemben, hogy sokszor kiderül már a gyakorlatban, hogy egyszerűen valamit nem vettünk figyelembe amikor megpróbáltuk modellezni a valós működését a dolgoknak. A hifiben (is) igen sok példa van, volt erre.
Ebben az esetben talán meg lehet indokolni a dolgot azzal, hogy a számítógépek tápegységileg sokszor alul vannak méretezve és most nem csak a teljesítmény adatokra értem, hanem a minőségre is. Erre jó bizonyíték lehet az is, ha kipróbálsz átlagosnál jobb audio kimeneti eszközzel egy notebook-ot mit csinál akkuról és hálózati tápról. Amiket én eddig így hallottam bizony jókora és meglepő fajta különbségeket produkáltak. Jól lehet ezt demonstrálni, mert egy notebook-nál akár zene közben is ki lehet húzni a tápkábelt. Ráadásul a különböző notebook-ok nem is pont ugyanolyan irányokban változtak ilyen esetekben. Szóval biztos, hogy a táp milyensége befolyásolhatja a működést. És amikor USB-n kell áramot szolgáltatni bele kavarhat az a külső merevlemez is rendesen az áramigényével a számítógép vagy ahhoz kötött eszköz működésébe a tápon keresztül. Ebből az következik hogy lehet olyan számítógép, aminél külső merevlemezről vagy belsőről nem lesz különbség és lehet olyan aminél lesz.
Merevlemeznél és RAM-ból játszásnál lehet talán különbség az elérési idők miatt is.
A RAM-ok működése néha egy szál adott program működésében is tud okozni problémákat, miközben a számítógépen futó összes többi program meg semmi rendellenességet nem mutat, ahogy egy Memtest sem. Aztán memória csere másik darabra és az az egy szem hibásan futó program több hibát többé nem produkál. Erre is van gyakorlati tapasztalat.
Szóval a számítógép talán egy túl komplikált, túl összetett holmi ahhoz, hogy azt állíthassuk, hogy van benne olyan rész ami semmilyen működési anomáliákért nem felelhet.
Ezen kívül a számítógépek többsége nem high-tech csoda darab, hanem olcsó tömegtermék, sok-sok alaposan leolcsósított alkatrésszel.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”