Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pc alapú audio lejátszás
Érdekesség:
Consonance Audio D-Linear 7 Media Player
http://www.opera-consonance.com/product ... inear7.htm
Pc alapú audio lejátszás
Érdekesség:
Consonance Audio D-Linear 7 Media Player
http://www.opera-consonance.com/product ... inear7.htm
Aurender - Cary Audio - Nuforce - Marten Design
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11280
- Kapcsolat:
Pc alapú audio lejátszás
... nem pont értem, hogy jön ide a szubjektív hangerőérzékelés.
Hát úgy, hogy arról szól az egész. Itt nem a szokványos normalizálás történik, hanem kiegyenlítés.
Pc alapú audio lejátszás
"ReplayGain is different from peak normalization. Peak normalization merely ensures that the peak amplitude reaches a certain level. This does not ensure equal loudness. The ReplayGain technique measures the effective power of the waveform (i.e. the RMS power after applying an "equal loudness contour"), and then adjusts the amplitude of the waveform accordingly. The result is that Replay Gained waveforms are usually more uniformly amplified then peak-normalized waveforms."
Tehát ahogy Fapaci is írta egy albumon belül nem sok értelme van az egésznek, hiszen az úgyis már a stúdióban jól egy szintre lett húzva.
A gyűjteményben meg próbáljunk meg össze hozni hangosságban egy AC/DC-t egy Brahms zongoraversennyel.
Úgyhogy részemről minőségi zenehallgatás szempontból a replaygain egy tök értelmetlen dolog.
De ahogy írtam már, egyen zenéknél hordozható cuccokba lehet értelme.
Pc alapú audio lejátszás
... nem pont értem, hogy jön ide a szubjektív hangerőérzékelés.
http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php ... ReplayGain
"It defines an algorithm to measure the perceived loudness of audio data."
Pc alapú audio lejátszás
A zenét sem hallgatod mindig azonos hangerőn, nem pont értem, hogy jön ide a szubjektív hangerőérzékelés. Az rg nem különbözik attól, mintha az erősítőn vennéd feljebb a hangerőt. Illetve valamivel jobb annál, mert a DAC miatt kicsit jobb lesz a jel/zaj arány, de ez tényleg elhanyagolható.
Leírtam az okát már lejjebb.
Ha a csúcsszinteket tologatod csak, azzal nem fogod elérni hogy egyformának halj különböző hangfelvételeket hangosságban.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11280
- Kapcsolat:
Pc alapú audio lejátszás
De így az egésznek nem sok értelme van, mert a hallásunk szubjektív hangerő érzékelését messze nem csak a csúcs szint határozza meg.
Valóban, de ezek a módszerek nem csak a csúcsszintet figyelik, hanem az effektív szintet, átlagolt kivezérlést, VU értéket is és ezek alapján határozzák meg a kivezérlés módosításának mértékét. Gyári albumon belül nincs sok értelme használni, de saját válogatás esetén jól jöhet, ha egymáshoz húzgálja a szinteket.
Pc alapú audio lejátszás
A zenét sem hallgatod mindig azonos hangerőn, nem pont értem, hogy jön ide a szubjektív hangerőérzékelés. Az rg nem különbözik attól, mintha az erősítőn vennéd feljebb a hangerőt. Illetve valamivel jobb annál, mert a DAC miatt kicsit jobb lesz a jel/zaj arány, de ez tényleg elhanyagolható.
Digit: Firewire, Logitech Sqeezebox Touch, Lynx AES16
Források: Apogee Mini DAC, Lynx Aurora, Mytek Stereo192 DSD, Sonifex RB-DAC1
HIFI: Csöves EL34 push-pull -> Rubicon RP-63F
Fejhallgatók: AKG K500, K240 DF, K240 Sextett, Beyerdynamic T70, Sennheiser HD540, Shure SRH840, Yamaha HP1
Pc alapú audio lejátszás
Ez nem olyan, mint a foobar digitális hangerőszabályozása. A dinamikát ez nem befolyásolja, mert fix bitszámmal növeli az összes jelet, így a dinamikaarányok tökéletesen megmaradnak.
De így az egésznek nem sok értelme van, mert a hallásunk szubjektív hangerő érzékelését messze nem csak a csúcs szint határozza meg.
De igényes zenehallgató összeállítást nem csinál, emiatt számomra értéktelen mindenféle rg, mert gyári masterelt anyagokat rontja az összevissza hangerők miatt.
Pont ezt gondolom én is. Mellesleg hallom is.
Pc alapú audio lejátszás
Ez nem olyan, mint a foobar digitális hangerőszabályozása. A dinamikát ez nem befolyásolja, mert fix bitszámmal növeli az összes jelet, így a dinamikaarányok tökéletesen megmaradnak.
Az rg adatot a konverterprogram (wav->FLAC v. wav->mp3) hozza létre, és mp3 esetén esetleg tévedhet a veszteséges tömörítés miatt. Pont emiatt a lame-ben az utóbbi időben főleg az rg algoritmust fejlesztik.
De igényes zenehallgató összeállítást nem csinál, emiatt számomra értéktelen mindenféle rg, mert gyári masterelt anyagokat rontja az összevissza hangerők miatt.
Fejhallgatók: AKG K500, K240 DF, K240 Sextett, Beyerdynamic T70, Sennheiser HD540, Shure SRH840, Yamaha HP1
Pc alapú audio lejátszás
Ha valóban jó a replaygain adat ...
Na igen. Pont erre vonatkozott a kérdésem, hogy honnan és mi alapján kerül bele az adat.
Aztán meg ott bukik meg az egész dolog, hogy az ember hangosságérzete nem a zene anyag csúcs kivezérlési szintje alapján alakul, hanem erősen benne vannak a hanganyag dinamikai viszonyai is. A fül a hangosságérzetben részben a dinamikát átlagolja. Lehet olyan, hogy kétszer hangosabbnak hallasz valamit csak azért, mert másak a dinamikai viszonyok, ahogy a hangfelvétel dinamika kompresszálva van, miközben a kettőnek a csúcsszintje kb. azonos.
Így nézve elég értelmetlennek tűnik ez az egész, persze kivéve az egyen zenék és a kis teljesítményű de hangosnak kell lenni mégis fajta hordozható lejátszók és műanyag számítógépes hangszórók kategóriáját. Ott működhet a dolog valamennyire.
Pc alapú audio lejátszás
Ha valóban jó a replaygain adat egy-egy számhoz, akkor nem okoz semmilyen hangminőség degradációt. Ugyanis csak annyit csinál, hogy normalizálja a számot (növeli a hangerejét) méghozzá egy fix bitszámmal. Ha jó az adat, akkor nem klippel sehol a szám, és nincs minőségromlás.
Azonban csak saját összeállításoknál lehet bármilyen értelme, mert gyári mastering során már úgyis egymáshoz igazitották a számok hangerejét, amit nem lenne hasznos összezavarni. Pont emiatt a legjobb kikapcsolni.
Pc alapú audio lejátszás
Két idézet:
"A ReplayGain lényege ezzel szemben az, hogy a megállapított hangerő korrekciós adatok a zenefile metainformációi közé kerülnek, és az ezeket az adatokat kezelni képes lejátszók a hangerőt módosítva játszák le a számokat. "
Ki vagy mi és mi alapján határozza meg hogy hol és mennyire nyúl bele a hangerőbe és egyáltalán mihez képest hangosít vagy halkít?
Nekem már ez sem hangzik jól igazán.
Ez meg aztán a fordítva ülünk a lovon tipikus esete számomra:
"A különböző forrásokból származó zenék, akár albumok, akár különálló számok, gyakran különböző hangerővel szólalnak meg. Így van ez az audio CD-k esetében is, csak meg kell hallgatni egy 1980-as vagy 90-es évekbeli lemezt, és egy napjainkban készültet. A régiek sokkal halkabbak, mint az újabbak, köszönhetően a modernebb stúdiótechnikának, és az eltérő dinamika kompressziós eljárásoknak."
Na ja...
Pc alapú audio lejátszás
Max annyira ront a zenén, mint a hangerőszabályzás. Kis értékeknél ezt meg ki nem hallod. Ami csalóka lehet, az a tényleges hangerőből fakadó hangminőség-érzet. Replaygain-nel nyilván halkabb lehet csak egy zene, ami miatt egyből rosszabbnak hallod.
Épp hogy hangosabbnak hallom a legtöbbször és mást is hallok.
Pc alapú audio lejátszás
Hát nem tudom. Nekem azért ne nyúljon bele semmi szoftveresen az eredeti hangfelvétel kivezérlési jellemzőibe.
Mellesleg jól hallható is, sajnos a hangosság változáson kívül más is.
Max annyira ront a zenén, mint a hangerőszabályzás. Kis értékeknél ezt meg ki nem hallod. Ami csalóka lehet, az a tényleges hangerőből fakadó hangminőség-érzet. Replaygain-nel nyilván halkabb lehet csak egy zene, ami miatt egyből rosszabbnak hallod.
Pc alapú audio lejátszás
A beállításait meg úgyis a Documents and Settings (XP-nél) mappából szedi.
Kivéve, ha portable módban van telepítve, ami szerintem a legjobb megoldás, így pl. több féle verzió is lehet fent egyszerre, vagy ugyanaz a verzió többféle beállítással, akár külön eszközökhöz.
A playlisteket is simán át lehet tenni egyikből a másikba, ha kell.
Pc alapú audio lejátszás
Amúgy ez a replaygain vs hangminőség egy városi legenda lesz.
Hát nem tudom. Nekem azért ne nyúljon bele semmi szoftveresen az eredeti hangfelvétel kivezérlési jellemzőibe.
Mellesleg jól hallható is, sajnos a hangosság változáson kívül más is.
Pc alapú audio lejátszás
Ennek nem tudom mennyi értelme van igazából. A program indításakor úgyis a rendszer memóriába kerül és onnan fut.
XP alatt az Asio vagy kernel streaming, Vista, Win7 alatt a WASAPI tényleg hozhat nem is keveset.
Ebben én sem vagyok teljesen biztos, az ötletet 1-2 napja kaptam, azóta így használom, de még nem igazán teszteltem, hogy mi a jobb. De biztos, hogy próbálgatni fogom...
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Pc alapú audio lejátszás
Amúgy ez a replaygain vs hangminőség egy városi legenda lesz.
Pc alapú audio lejátszás
Még annyit tehet az ember, hogy Ramdisk-kel létrehoz a memóriából elkülönítve egy virtuális meghajtót, erre felteszi a Foobar portable verzóját, és azt, onnan futtatjuk.
Ennek nem tudom mennyi értelme van igazából. A program indításakor úgyis a rendszer memóriába kerül és onnan fut.
XP alatt az Asio vagy kernel streaming, Vista, Win7 alatt a WASAPI tényleg hozhat nem is keveset.
Pc alapú audio lejátszás
Igazán nincs mit. Ezek közül talán legfontosabb az Asio vagy Wasapi driver használata. Még annyit tehet az ember, hogy Ramdisk-kel létrehoz a memóriából elkülönítve egy virtuális meghajtót, erre felteszi a Foobar portable verzóját, és azt, onnan futtatjuk.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Pc alapú audio lejátszás
A fórumtársak nevében is köszönjük a részletes beállítási segédletet!
Csatlakozom!
- zozoweb
- V.I.P.

- Értékelés: 115
Pc alapú audio lejátszás
Foobar:
playback/ Replay gaine: none
advanced/ playback/ full file buffering: minél nagyobb érték, lehetőleg egy komplett szám beleférjen méretileg
output/ buffer length: minél kisebb érték, amíg nem pattog a lejátszás
A telepítési mappa/ components-be letölteni, bemásolni xp esetén asio, 7-es esetén asio vagy wasapi dll-t. Utána az output/ device-nél kiválasztani a lejászáshoz valamelyiket a megfelelő kimenettel, így kikerülhető hogy a windows mixer belenyúljon.
Szerintem ennyi.
A fórumtársak nevében is köszönjük a részletes beállítási segédletet!
Forrás: Saját építésű Audio PC+ Roon server PC I5-I7 8 és 12 körös full lineáris táp+ clockok
DAC: Chord Qutest+módosított powerbank
Előfok+füles: Saját építésű módosított Zana Deux
Végfok: Saját építésű Csöves 6C33C SE
Hangfal: Kölcsi hangfal, Focal Clear Pro
Kábelek: Freebá, Nordost, VH Audio
DAC: Chord Qutest+módosított powerbank
Előfok+füles: Saját építésű módosított Zana Deux
Végfok: Saját építésű Csöves 6C33C SE
Hangfal: Kölcsi hangfal, Focal Clear Pro
Kábelek: Freebá, Nordost, VH Audio
Pc alapú audio lejátszás
Foobar:
playback/ Replay gaine: none
advanced/ playback/ full file buffering: minél nagyobb érték, lehetőleg egy komplett szám beleférjen méretileg
output/ buffer length: minél kisebb érték, amíg nem pattog a lejátszás
A telepítési mappa/ components-be letölteni, bemásolni xp esetén asio, 7-es esetén asio vagy wasapi dll-t. Utána az output/ device-nél kiválasztani a lejászáshoz valamelyiket a megfelelő kimenettel, így kikerülhető hogy a windows mixer belenyúljon.
Szerintem ennyi.
Pc alapú audio lejátszás
Itt valószínűleg találsz néhány plusz ötletet.
Köszi. Sajnos a screenshotok elég kicsik, a pluginek listáját nem nagyon bírom elolvasni.
De szerintem ami nekem kell, az megvan
-
Vendég
Pc alapú audio lejátszás
Sziasztok!
Mi a véleményetek egy Dvico Tvix 6500-ról zenehallgatásra. Több flac-ban lévő zeném van, ezt raknám a merevlemezére. A médialejátszót egy MF x-act dac-hoz csatlakoztatnám optikai kábellel ( a coax hely már foglalt a cd-nek) és így kapcsolódna az erősítőhöz.Nem high end hangzást várok, mivel egy alaprendszerem van. Tudom, hogy egy hálózati audiólejátszó lenne a legjobb, de....