Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szoba- és épületakusztikai kérdések

Moderátor: fülelek

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5352

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nehéz ügy. Ha valamihez nem értünk, akkor vagy tanulmányozzuk a tárgyat minél mélyebben (erre ritkán jut elég idő és energia), vagy kérdezünk. Vagy eszetlenül vásárolunk hasraütésre, amit aztán megbánunk, vagy jobb esetben nem, mert esetleg sose tudjuk meg, hogy rosszul döntöttünk. Ki mennyire igényes adott témára, meg magára, na meg a pénztárcájára.
Aki nem ért semmilyen nyelvet a magyaron kívül, annak csak piciny résnyire nyílik meg a világ.
Az akusztikai cuccok gyártásával/kereskedésével egyre többen foglalkoznak világszerte, a szakember képzés mennyiségileg meg semmit sem változik, tehát egyre több kvázi szakértő foglalatoskodik evvel a témával. Ez nem kis hígulást eredményez ebben a szakmában.
Ez leginkább külföldre vonatkozik, itthon meg a hozzáértő szakembereket elég nehéz fellelni, mert nem foglalkoznak hifivel, bár simán meg tudnák oldani a zenehallgatáskor felmerülő problémákat.

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ugye Tigris ,ez nem akusztikáról szól ?
Párszor már végig néztem ,ha valaki haragudott fülelekre, akkor Te is.
Na uff, illetve off

De de ez most komolyan kérdeztem tőle, h laikusként ő hogy vásárolna...Mivel azt mondta a gyártók közül soknak nem lehet hinni, gondolom arra célzott, h a hallottak alapján nem lehet vásárolni, ezért kérdeztem, h akkor hogy kellene csinálni...Ezt tettem minden rosszindulat nélkül...

kovti
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: kovti »

Ugye Tigris ,ez nem akusztikáról szól ?
Párszor már végig néztem ,ha valaki haragudott fülelekre, akkor Te is.
Na uff, illetve off

Philips CD930, Mission dac5 mod, Cyrus III, Cyrus PSX-R, hiVOX Alces 6, DIY hangfal Morel,Siltech SPX-20
Siltech spo-18M, Siltech hp-9,Nirvana SL rca, Daruma.

Vendég

Ok és a hétköznapi ember mikor elmegy szivacsot venni, vagy épp ha van neki otthon, miből tudja meg miféle sűrűségű? Vagy mikor olvas róla valahol abból hol derül ki melyik jó? Mert ugye én elhiszem neked, meg ha azt mondod mérted is elhiszem...De akkor miért ne higgyem el más gyártónak, vagy bárkinek aki azt mondja nem olyan jó? Érted mit akarok mondani? Erre a mondatodra értve tetem fel a kérdést: "Sajnos reklám célból sok minden olyat leírnak cégek termékeikről, ami csak részben igaz" Sajnos ez nincs senki homlokára írva ki mond igazat és ki csak reklámcélból, ahogy neked sincs a homlokodra írva....Igy az ember minden infónak hisz, vagy nem hisz egyiknek sem...Te hogy döntenél laikus szemmel, azok helyébe akik igy indulnak neki vásárolni?

Mert ugye mivel én nem mérek, és sokan mások sem, így a hallottaknak, és egyéb infórmációk alapján döntenek.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

A poliuretán habszivacsok közül sokkal gyakrabban használják a kisebb sűrűségűeket (20-24kg/m3, mint a nagyobb sűrűségűt (32-40kg/m3), mert az adott célnak az is megfelel. Hangelnyelés szempontjából jócskán van különbség a kétfajta szivacs között, míg a sűrűbb megfelel az azonos vastagságú kőzet/üveggyapot elnyelésének (max5%-kal rosszabb), addig a hígabb meg nem. A természetes alapanyagok sem jobbak elnyelési szempontból, legfeljebb ugyanolyanok lehetnek, mint az ásványi szálas anyagok.
A műszálas anyagok (vatta, friz, stb.) sajnos sokkal rosszabb elnyeléssel rendelkeznek, mégis a hangdobozgyártók döntő többsége ezt teszi be dobozaiba, és ebből is legtöbbször csak keveset.
A különböző anyagok elnyelésére vonatkozó információim túlnyomó része személyes mérési és felhasználási tapasztalat, és nem guglizás meg "azt hallottam", "azt mondják".
Sajnos reklám célból sok minden olyat leírnak cégek termékeikről, ami csak részben igaz, de teljesen nem. Persze vannak komoly cégek, akik információiban nyugodtan meg lehet bízni (RPG, ASC)

Vendég

Én pedig egy külön kamrát csinálnék a polc hátuljába amit kitömnék gyapottal, és arra tennék hátlapot...Amiért ezt írom annak az az oka, h több alkalommal is lehetett olvasni, h a szivacs nem igazán jó ezekre a célokra, főleg nem ilyen formában....A gyapot meg igen jó csillapitó anyag...De természetesen ez is csak egy tipp, pár ismerősömnél igy vannak akusztikai elemek a falon, és be vannak filccel vonva, vagy épp vászon huzattal.

Z.É.T. (exAtcBp)
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 211

Hozzászólás Szerző: Z.É.T. (exAtcBp) »

Köszönöm szépen.
Akkor elballagok a Népszínház utcába, ráérdeklődök a szivacsra,
kigondolom hogy érdemes beletenni, lehet hogy polconként csíkokra vágom a táblát.
Ha a helyére kerül majd a polc csinálok képet.

Kíváncsi leszek, sok sikert!

E-mail: [email protected]: +36202224151

"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."

Albert Einstein

Alby_
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 63

Hozzászólás Szerző: Alby_ »

Köszönöm szépen.
Akkor elballagok a Népszínház utcába, ráérdeklődök a szivacsra,
kigondolom hogy érdemes beletenni, lehet hogy polconként csíkokra vágom a táblát.
Ha a helyére kerül majd a polc csinálok képet.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

A 2 cm is jóval több, mint a semmi, tehát hajrá!
Jó a szivacs, csak burkold be szövettel, hogy kinézzen valahogy. Bármilyen olyan szövet jó, amin át tudsz fújni közelről.
Kétfajta sűrűségű szivacsot árulnak, 20 és 35kg/m3, a sűrűbbet vedd, az a jobb. Nem szükséges a gúlás flancszivacs, semmivel sem jobb, csak jóval drágább...

Alby_
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 63

Hozzászólás Szerző: Alby_ »

Üdv mindenkinek

Tanácsot szeretnék kérni, anyagválasztásban.
Szeretnék készíteni egy rácsos polcot, amit kanapé fölé, a front hangfalakkal szemben szeretnék elhelyezni a falon. A mérete ellőre láthatóan kb 200x120cm lenne mezei bútorlapból, kb 16cm mély rács.
A rácsban CD-ket és apróbb mütyűröket tárolnék, tetején hangulatvilágítás is lesz.
A kép gyengén illusztrálja az elképzelésem.

Nem ezzel szeretném a világom akusztikai problémáit megoldani, de arra gondoltam hátha lehet ezzel is kicsit tenni az ügyért. Az jutott eszembe hogy tennék a rács hátába még ~2cm valamilyen akusztikailag hasznos anyagot, hátha jobb lesz mint a nyers tapétázott fal vagy a sima hátfal lemez.

Milyen anyagot ajánlanátok ilyen kis hátfal-bélésnek erre a kis vastagságra?
Tüskés szivacs, hungarocell-es, filces kombináció, vagy bármi ötlet jöhet (lehetőleg nem túl drágán).

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Köszönöm az információkat! A szobát időközben átrendeztem, jelenleg üres falfelület csak a hangfalak mögött van, azokkal szemben nincs, az oldalfalakon is csak kb 1 méterre üres a felület. A gipszkarton a hangfalak mögötti teljes falelület, ha csak 10-20 cmel hátrébb teszem a hangfalat jelentősen megváltozik a hangja. megpróbálom még variálni, valahol azt olvastam, hogy a gipszkarton "elszívja" a mélyhangokat ezért kérdeztem rá, hogy érdemes-e faliszönyeget a hangfalak mögé tenni a gipszkartonra.

Érdemes, ha nincs más ötlet, még jobb lenne, ha a faliszőnyeg mögé egy 5cm vastag szivacsot is elrejtenél, és még annál is jobb lenne, ha diffuzort használnál.
Nemsokára lesz az eddigihez képest lényegesen olcsóbb diffuzorunk, akár közel DIY kivitelben is! Az akusztikai hatása ugyanolyan jó,(sőt egy picit jobb), mint az eddigieknek, csak más anyagból van, amitől nagy hangerőn nem rezonál annyira, mint a régi.
Amint kész, képek is lesznek a beszámolómban eme totyikban.

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 102

Hozzászólás Szerző: NTX »

A visszhangnak nem a gipszkartonhoz van köze, hanem a sok üres falfelületnek, amik még ráadásul párhuzamosak is egymással,így könnyen kialakulhat a csörgővisszhang. Polcot (rajta mindenféle cuccal, vagy egy csomó könyvvel), szőnyeget, miegymást célszerű a falra tenni a hangsugárzó és a hallgatási hely környékén. Nem vagyok benne biztos, hogy a mélyhangok mennyiségét jól ítéled meg, egy mérés nem ártana. Egy falnyi gipszkarton inkább segít, mintsem rontana az szobaakusztikán.

Köszönöm az információkat! A szobát időközben átrendeztem, jelenleg üres falfelület csak a hangfalak mögött van, azokkal szemben nincs, az oldalfalakon is csak kb 1 méterre üres a felület. A gipszkarton a hangfalak mögötti teljes falelület, ha csak 10-20 cmel hátrébb teszem a hangfalat jelentősen megváltozik a hangja. megpróbálom még variálni, valahol azt olvastam, hogy a gipszkarton "elszívja" a mélyhangokat ezért kérdeztem rá, hogy érdemes-e faliszönyeget a hangfalak mögé tenni a gipszkartonra.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Senkinek sincs tippje, hogy a gipszkartonnal mit lehet kezdeni? Érdemes esetleg egy vastag faliszőnyeget rátenni?

A visszhangnak nem a gipszkartonhoz van köze, hanem a sok üres falfelületnek, amik még ráadásul párhuzamosak is egymással,így könnyen kialakulhat a csörgővisszhang. Polcot (rajta mindenféle cuccal, vagy egy csomó könyvvel), szőnyeget, miegymást célszerű a falra tenni a hangsugárzó és a hallgatási hely környékén. Nem vagyok benne biztos, hogy a mélyhangok mennyiségét jól ítéled meg, egy mérés nem ártana. Egy falnyi gipszkarton inkább segít, mintsem rontana az szobaakusztikán.

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó

Szeretném megkérdezni, hogy mit lehet kezdeni azzal, hogy a hangfalak mögötti falon gipszkarton van, és ez eleggé zavaró. Ha rátolom a falra sokkal több a mély, de elvesznek a részletek, a tér. Ha az optimális egyötöd háromotöd táolság megvan, eléggé részletes, de kevés a mély és kicsit viszhangzik.

Senkinek sincs tippje, hogy a gipszkartonnal mit lehet kezdeni? Érdemes esetleg egy vastag faliszőnyeget rátenni?

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó

Szeretném megkérdezni, hogy mit lehet kezdeni azzal, hogy a hangfalak mögötti falon gipszkarton van, és ez eleggé zavaró. Ha rátolom a falra sokkal több a mély, de elvesznek a részletek, a tér. Ha az optimális egyötöd háromotöd táolság megvan, eléggé részletes, de kevés a mély és kicsit viszhangzik.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

A Phonewell nem a belső akusztika korrigálására szolgál, hanem hogy a szomszédot ne halld, illetve ő ne hallja, amikor hangosan hallgatsz zenét. Tehát ez az anyag hanggátlásra való, és nem hangelnyelésre. A szobád kellemetlen zengései a csupasz párhuzamos falaid miatt van, nyitott könyves/lemezes/akármi polcokkal lehet ezt az ún. csörgővisszhangot csökkenteni, vagy vastag dúsan raffolt függönnyel, dúsan kárpitozott nagyméretű ülőalkalmatosságokkal, stb.
Amúgy jó cucc a Phonewell, legfeljebb kicsit borsos az ára (kb.5000Ft/m2), viszont kényelmes használni. DIY hangfalépítők figyelmébe is ajánlom.

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

"PHONEWELL csendlap"-ról hallott valaki már? 15mm vtg parafa-gumi-kvarchomok lap.

"A Csendlap sűrűsége 1200 kg/m3, milliónyi apró kvarcgömböt tartalmaz.
Az apró gömbök egymásnak adják át a rezgéseket, majd a súrlódás miatt a rezgések
egyre kisebbek lesznek, így a hanghullámok nagy része elnyelődik a lapokban.
A következő rétegrendet javaslom a megfelelő beépítéssel:
Vakolt tégla válaszfalon 4-5 mm parafa, 15 mm "Csendlap" ( Phonewell )
9-12,5 mm gipszkarton (vagy más felületképzés) = kb. 3 cm, 55 dB"

Falra (frontokkal szemközti és frontok mögötti), hangcsillapításra alkalmas lehet? Akár a fenti rétegrenddel? Baromi visszhangos a nappalim...

Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó

Az étkező asztalt sajnos nem tudom hova tenni, ez a két lehetőség maradt.
Melyik a kisebbik rossz? Ha nincs meg az ideális háromszög vagy ha az egyik hangfal elött van az asztal?

Időközben megoldódott a probléma, a bútorokat mégis át tudtam helyezni úgy, hogy jó legyen, és sokkal jobb a hangminőség, mint volt.
Viszon az ideális háromszöget még így sem tudom tartani, de a távolsátot a két hangfal között tudtam növelni és nincs elötte semmi sem.
Ha az egy ötöd, három ötöd szabály teljesen nem tartható, hátsó reflexes hangfalnál hány cm távolságot érdemes minimum a hátsó faltól (gipszkarton) és az oldalfaltól tartani?

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó

Egyik sem jó.
Tovább kellene gondolkodni a lakberendezésen. Lehet abszolút közeltérből is hallgatni, (0,5-1,5m), akkor egyre kevesebbet számít az akusztika, bár ha az íróasztalon vannak a hangdobozok, és a kettő között, azokkal egy síkban egy 24 collos monitor, akkor sztereo mélységérzetet ne várjunk semmit, mert nem jön össze.

Az étkező asztalt sajnos nem tudom hova tenni, ez a két lehetőség maradt.
Melyik a kisebbik rossz? Ha nincs meg az ideális háromszög vagy ha az egyik hangfal elött van az asztal?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Szeretném megkérdezni, hogy mennyi a javasolt minimum távolság, a hangfal előlapjától, egy hangszórók alatti magasságú bútor elhelyezésének?
Vagyis lehet-e az álló hangfal elé, de a hangsugárzók alá bútort elhelyezni?
Illetve melyik a kisebbik rossz, ha a hangfalak egymás közti távolsága kevesebb és az egyik oldal az oldalfalhoz közel kerül vagy a fenti megoldás?

Egyik sem jó.
Tovább kellene gondolkodni a lakberendezésen. Lehet abszolút közeltérből is hallgatni, (0,5-1,5m), akkor egyre kevesebbet számít az akusztika, bár ha az íróasztalon vannak a hangdobozok, és a kettő között, azokkal egy síkban egy 24 collos monitor, akkor sztereo mélységérzetet ne várjunk semmit, mert nem jön össze.

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó

Szeretném megkérdezni, hogy mennyi a javasolt minimum távolság, a hangfal előlapjától, egy hangszórók alatti magasságú bútor elhelyezésének?
Vagyis lehet-e az álló hangfal elé, de a hangsugárzók alá bútort elhelyezni?
Illetve melyik a kisebbik rossz, ha a hangfalak egymás közti távolsága kevesebb és az egyik oldal az oldalfalhoz közel kerül vagy a fenti megoldás?

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 924

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

Kedves Zoli !

Köszönöm a hangfalak szobai beállítását és tanácsaidat.
Azóta élvezem a zenét...

Üdv Feri
DCS Debussy / Leben CS600 / Aurender N10 / Pro-Ject RS2T / Harbeth M40.2 Ton Trager - Entreq Olympus - Shunyata Research kábelezés -RR

L4D1K
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: L4D1K »

Igen egy alacsony szekrény - gyakorlatilag csak derékmagasságig tart és 3 fiókja van.

A 2. verzió felé hajlok én is, mert biztosan jobban szólna..csak nemtudom még, hogy a tv-nek mennyire "használ" ha ilyen közel teszem a radiátorhoz.

Nyáron szvsz teljesen mindegy hogy van e mögötte radiátor, illetve az elmúlt 2-3 hétben is már mindegy lett volna . Ha meg fűtesz, 30 centire elhúzod és nincs gond.
"Elméletileg az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem."

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Hozzászólás Szerző: SoXxX »

Igen, a második verzió határozottan jobb lesz, de mi az a fiókos polc?? Az inkább szekrény?

Igen egy alacsony szekrény - gyakorlatilag csak derékmagasságig tart és 3 fiókja van.

A 2. verzió felé hajlok én is, mert biztosan jobban szólna..csak nemtudom még, hogy a tv-nek mennyire "használ" ha ilyen közel teszem a radiátorhoz.

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Hozzászólás Szerző: KMT »

Viszont ezesetben nem nagyon tudnék diffúzorokat elhelyezni elől és hátul.

Hátulra nem is kéne, mert elég messze lenne az a fal. A TV elé viszont jól jöhetne egy diffúzor, persze csak zenéléskor. Meg talán a bal "polc" is gond lehet magában.

Lezárt

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”