Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Szoba- és épületakusztikai kérdések
Moderátor: fülelek
Érdekes. Nem lehet, hogy nagyon egyformák a szoba méretei?
Szerintem akusztikai panelek (basszuscsapda) nélkül nem fogod megúszni, de majd a házigazda kijavít.
-
Vendég
Amugy szerintem nem egyedül szenvedek ilyen gonddal mert találkoztam már két helyen is ezzel a gonddal.
Egyik barátom új helyre költözött és gondolta meglévő rendszerét a ház alagsorába instalálja mivel van böven tér és így nyugodtan tud a család többi tagjától nyugodtan zenét hallgatni.
Hát tévedett.Bármit csinált semmi.Mélyhang egy deka se.Pedig az Ő dobozaiban 30+ hangszorók vannak.
Felköltöztette az emeletre és láss csodát megoldodott a gondja.
Mai napig nem jöttünk rá ott sem mi a gond forrása.Tologatás keresztbe helyezés semmi nem oldottam meg.A 30+os mélyhangszorók ellenére olyan volt a hang mintha az a hangszoró nem is zzólna.
-
Vendég
Ok, szerintem akkor is írd le pontosabban, vagy rajzolj, mert így nehéz lesz füleleknek segítenie.
Azt viszont próbáld ki, hogy a nagyobb szoba mely részei problémásak. Biztos ott lesznek valahol a mélyek is.
Kisebb szobákban könnyebb több mélyet előhozni. Jobbat viszont nehezebb.
Álltalánosan a hangfal mögött vannak mély hangok (ami természetes a hátsó reflex miatt, de az első refinél is és a zártnál is itt volt a mélyhang.)Na meg persze a hallgató pozicó mögötti térben van több mély.Amit viszont ott hallok azzal már elégedett lennék.
A kisszobában nem csak több a mély hanem jobb is!A nagyobban nem is jönnek elő anyira mély hangok mint ott.
Azzal tisztában vagyok hogy valoban mélyebbre megy és nem a kiemelést érzem mélyebbnek.
Nem ma kezdtem a zenehallgatást és nem csak itthon hallgatok jó minöségben zenét.Máshol is probáltuk a rendszerem és egyértelmüen a szoba a ludas.
Gyanakszom sok mindenre mert alattam garázs van és elég üres.Sajnos ott nem tudok játszani semmivel, mert nem a miénk.A szomszédé.A másik lehetséges a sok üveg felület, de szoba méreteihez mérve a kisebb szobában is meg van az mennyiség
Ha kiüritem a szobát akkor se jön elö a mélyhang és inkább sokkal több gond jön még ehez.Üres szoba efektus, visszhang, döngés.Ezek most nincsenek.De mélyhangok sem igazán.
A rendszert hiába pakolom a szobába máshova nem sok minden változik.Egy helyett találtam ahol elöjön a mélyhang de csak egy hangfalnál lesz rendben.Csak ugy a szobát nem lehet átrendezni.
Kemény dió.
Ok, szerintem akkor is írd le pontosabban, vagy rajzolj, mert így nehéz lesz füleleknek segítenie.
Azt viszont próbáld ki, hogy a nagyobb szoba mely részei problémásak. Biztos ott lesznek valahol a mélyek is.
Kisebb szobákban könnyebb több mélyet előhozni. Jobbat viszont nehezebb.
-
Vendég
Ez nem baj, teljesen természetes dolog. Az elhelyezéstől függően változhat, hogy melyik állásban szól jól.
Egyébként a legfontosabbat kihagytad, az elrendezést. Nekem van egy olyan tippem, hogy viszonylag közel vannak a falhoz a dobozok, és nagyjából a szoba közepén hallgatsz zenét.
Itt általános problémáról van szó!
Jelenleg hátsó refis dobozaim vannak és ezzel van mélyem de evvel sem az igazi átütö.
A dobozok a mostaniak 70-80cm-re vannak a hátsó faltól és kellöen van tér körülötte.Nem a szoba közepén hallgatok zenét, de a hátam mögött is van tér.A hallgatási poziciom a hangfalakhoz tökéletes sztereo pont van kialakitva.
Itt valami a mélyhangokkal vannak.
Zárt doboz is mélyhiányt produkál.
Hátsó refisek szoktak több méllyel szólni de azok sem ugy ahogy a dobozok tudnak máshol.
Itt valami turpisság van.
Érdekes mert a mostani dobozomat kiprobáltam másik szobába 16 nm-ben és már egy 1db hangfallal olyan mélyhangok voltak jelen amit soha nem hallottam abba a szobába ahol zenét hallgatok.
Ami még eszembe jutott probálkoztam subbal is és azt vettem észre akkor kaptam csak mélyhangot rendszerbe integrálva mikor fázist forditottam rajta
Ez nem baj, teljesen természetes dolog. Az elhelyezéstől függően változhat, hogy melyik állásban szól jól.
Egyébként a legfontosabbat kihagytad, az elrendezést. Nekem van egy olyan tippem, hogy viszonylag közel vannak a falhoz a dobozok, és nagyjából a szoba közepén hallgatsz zenét.
-
Vendég
Üdv!
Kérdéseimre szeretnék egy értelmes választ kapni mert még eddig senki sem tudta kitalálni a problémám okát.
Adott egy szoba.24nm.Lakószoba igy butorozva van, szönyeg van.kevés a csupasz fal.
A kérdésem:
Miért van az hogy a szobába nem müködnek az első reflexes hangfalak.Mondjuk helytelen megfogalmazás mert müködik mert szól, de mély hang egy deka se.Ugyan ez a helyzet az álló hangfalaknál amiben dupla mélyközép hangszoró van.Lehet akár kettő vagy 2 és félutas.
Eddig csak két hangfalból sikerüt előcsalni mélyhangokatól ami első refis volt de azok erősen mélytultengésben szenvedtek egyébb szobába, és alapból minöségi zenehallgatásra alkalmatlanok voltak.
Az érdekesség hogy olyan álló ami két és fél utas volt, külön kamrába leválasztva az egyik kamra refije hátra a másik elöre nézett az jó volt.
Tapasztalatom szerint akár monitor egy mélyközépppel 13 vagy 16 cm-es, akár álló 2 13 vagy 16 cm-es nincs értékelhető mélyhang.
Gondolom hiába növelem 2x20 vagy 2x26cm-esre hangfalanként a hangszorokat ami elsö refis nem fog elég mélyet nyujtani?
Azért kérdezem mert jelenlegi hangfalamat leváltanám és van elsö refis ami hangra tetszik nagy légtömeget tud megmozgatni hangfalanként 2x26cm-es mélyközép de elsö refis.Minöségi zenehallgatásra kellene nem csim-bum.A rendszer adott elég jó komponensekből és kábelezéssel.
A fenti probléma más erősítővel, forrrással, kábelezéssel is ugyan azt produkálja.
Ami még eszembe jutott probálkoztam subbal is és azt vettem észre akkor kaptam csak mélyhangot rendszerbe integrálva mikor fázist forditottam rajta
Továbbra is jelzem minöségi zenehallgatás a cél nem házimozi mélyek kellenek.
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 1029
Laminált padló, szőnyeg nincs igazából mindennél ahol több a magas ott jobban előjönahol kevesebb ott minimálisan észrevehető. De a falakra mindenképp kell valami tapsolásnál is van visszhang.
Csupasz falak, plafon, padló... rossz!
Valszeg a csillapítás megoldja a problémát!
De attól még a kábeleket sem lehet kizárni!
Próbálgatni kell még mielőtt "dekorra" el költ az ember egy csomó pénzt!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Lehet akár képkeret, könyvespolc, stb...
Padló milyen?
Esetleg középszőnyeg van?
Milyen zenéknél "csattog"? Mindennél?
Laminált padló, szőnyeg nincs igazából mindennél ahol több a magas ott jobban előjönahol kevesebb ott minimálisan észrevehető. De a falakra mindenképp kell valami tapsolásnál is van visszhang.
Ez a Helmholz rezonátor az f res frekvencián lesz a leghatékonyabb elnyelő, a másik két frekvencia az oldalsávok határa, azok felett és alatt hirtelen lecsökken az elnyelés. A rezonátorba helyezett csillaítóanyaggal lehet változtatni a függvény meredekségét, de ha szélesebb sávban nyel, akkor a maximális elnyelés nem lesz 100%-os.
Méréssel kell meghatározni a helyét (oda, ahol a legnagyobb a szoba rezonanciája). Tehát szó sincs arról, hogy 0-400 Hz-ig elnyelne mindent, csak ott nyel nagyon, ahová hangoljuk, a görbe mutatja, hogy hogy csökken az elnyelés a f.res alatt és felett.
Lakószobába csak kivételes esetben érdemes rezonátort készíteni szerintem, és alapos mérés/felkészülés szükségeltetik hozzá.
Értem. Ezek szerint maga a program jól működik és számol, csak még tudni kéne értelmezni a görbét. A Q érték a görbén az Y tengely lenne? Ha igen, akkor próbálkozom az értelmezéssel. A grafikonon a Q kb 4,06 f res frekvencián és 2,75 a határfrekvenciákon. Ez alapján a rezonátor a határfrekvenciákon a 67,7%-os hatékonysággal működnek a hangolási frekvenciához képest. Ez egy állandó arány? Ha Q=1 a rezonancia frekvencián, akkor a határon Q=0,677 lesz? Vagy ha ez az egész badarság, amit leírtam, akkor mi alapján lehet számolni az egymáshoz viszonyított hatékonyságot 8határ/hangolási)? Ezen felül nagyon érdekelne, hogyan lehet egyáltalán értelmezni a Q értéket? Q=1 az milyen hatékonyságot jelent az adott frekvencián? xy dB hangerő csökkenés, vagy xy % elnyelés?
Előre is köszi az útbaigazítást
Rediscover music
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5352
Helmholtz rezonátor kérdésem lenne.
A csatolt képen segítene valaki értelmezni az eredményt, főleg a
bandwidth, f low és f high adatok érdekelnének, mert ugyan arra
találtam képletet miként lehet kiszámolni a rezonancia frekit (f res),
de a többire nem és érdekelne pontosan mit jelentenek az elnyelés
szemszögéből, milyen mértékű az eltérés a hatásfokban stb.
Milyen frekire érdemes hangolni? Hallgatási hely szerint kiemelésre, vagy kioltásra?
Hova érdemes tenni? Dobozok mögé, oldalsó tükröződési pontra, hátsó falra stb?
Egyáltalán reális, amit ez a program ír? Durván 0-400hz között hatékony csillapítás?
Előre is köszönöm a választ.
Ez a Helmholz rezonátor az f res frekvencián lesz a leghatékonyabb elnyelő, a másik két frekvencia az oldalsávok határa, azok felett és alatt hirtelen lecsökken az elnyelés. A rezonátorba helyezett csillaítóanyaggal lehet változtatni a függvény meredekségét, de ha szélesebb sávban nyel, akkor a maximális elnyelés nem lesz 100%-os.
Méréssel kell meghatározni a helyét (oda, ahol a legnagyobb a szoba rezonanciája). Tehát szó sincs arról, hogy 0-400 Hz-ig elnyelne mindent, csak ott nyel nagyon, ahová hangoljuk, a görbe mutatja, hogy hogy csökken az elnyelés a f.res alatt és felett.
Lakószobába csak kivételes esetben érdemes rezonátort készíteni szerintem, és alapos mérés/felkészülés szükségeltetik hozzá.
Helmholtz rezonátor kérdésem lenne.
A csatolt képen segítene valaki értelmezni az eredményt, főleg a
bandwidth, f low és f high adatok érdekelnének, mert ugyan arra
találtam képletet miként lehet kiszámolni a rezonancia frekit (f res),
de a többire nem és érdekelne pontosan mit jelentenek az elnyelés
szemszögéből, milyen mértékű az eltérés a hatásfokban stb.
Milyen frekire érdemes hangolni? Hallgatási hely szerint kiemelésre, vagy kioltásra?
Hova érdemes tenni? Dobozok mögé, oldalsó tükröződési pontra, hátsó falra stb?
Egyáltalán reális, amit ez a program ír? Durván 0-400hz között hatékony csillapítás?
Előre is köszönöm a választ.
Rediscover music
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
Inkább csattog... de a szőnyeg valóban használ, kipróbáltam ideglenesen és sokat javított igaz csak a hangfallal szemben lévő falakon. Lehet kéne valami az oldalfalra is, azon sincs sokminden.
Lehet akár képkeret, könyvespolc, stb...
Padló milyen?
Esetleg középszőnyeg van?
Milyen zenéknél "csattog"? Mindennél?
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Az lehet ám kábel probléma is!
Egyébként csillapítás a falakra (faliszőnyeg...) sem okozhat problémát.
Inkább csattog... de a szőnyeg valóban használ, kipróbáltam ideglenesen és sokat javított igaz csak a hangfallal szemben lévő falakon. Lehet kéne valami az oldalfalra is, azon sincs sokminden.
Keret nélkül kiporzik a Rockwool, úgy ne tedd fel az egészséged érdekében. Legalább egy olcsó fríz anyaggal takard be.
A sűrű habszivacs szintén jó hangelnyelő tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul a 15cm vastaság miatt már 400Hz-től felfelé mindent elnyel. Amúgy a gondolatmenet jó, pakold és hallgasd.
Tehát a kasírozás még nem azt jelenti, hogy teljesen be vannak burkolva, és lehet velük játszani?
A szőnyegek 3-6kHz felett csillapítanak csak hatásosan (vastagság és anyagminőség függően), de gyakorlatilag tökmindegy, hogy ajtón vagy falon van.
Ok. De mit csinál az, ami a szőnyeg mögött van? Lehet, hogy az ajtó, főleg a nyitott ajtó kevésbé veri vissza a hangokat, a vastag fal meg nagyon, és így kioltás jön létre? Ha jól értelmezem a témában olvasottakat, ha a hangfal előlapja 180-190cm távolságra van a hátfaltól, akkor kioltás lehet kb 50Hz-en, meg annak egész számú többszörösén. Ez lehet oka a problémának?
Ráadásul azt vettem észre, hogy a bal oldalon bármit csinálok, semmi eredménye, de a jobb oldalon a reflexnyílás betömése, vagy a matrac a hátfalon, mintha eredményezne változást.
Korábban volt szó a DIY skyline difusser-ról.
Arra lennék kíváncsi, hogy azok az adatok hogy jönnek ki amiket az alacsony és a magas freki helyére kell beírni, hogy kalkulálni tudjon a progi?
Köszönöm
- fülelek
- V.I.P.

Üdvözlet
Megint van pár kérdésem:
Akusztikailag mi a különbség egy szőnyeggel borított szobaajtó és egy kb 130cm magasságig szintén szőnyeggel borított, közel 1 méter vastag téglafal között? Vagy az attól függ...?
Beleszólhat a szobaakusztikába a szomszéd helyiség, ha például a 2. ábrán látható módon helyezkedik el?
Mert most éppen arra gyanakszom, hogy a bal oldalon több mély, és az egyébként is némiképp balra dőlő szteró tér ennek a falnak a bűne.
Írtátok itt korábban a fórumon, hogy a rockwool-féle airrock kőzetgyapot az kitűnő hangelnyelő anyag. Ha olyanból veszek 6-8 darab 10cm vastag táblát kasírozva, aztán (keret nélkül) pakolgatom őket a hangfalak mögötti falra, ajtóra, meg a tükrözési pontokra, az egy jó irány? (A lakás albérlet, remélem, már nem sokáig lakom itt, így többé-kevésbé ideiglenes megoldást keresek, vagy esetleg olyat, ami egy másik lakásban is felhasználható, nem igényel szerelést, és a legkisebb mértékben növeli csak a költözéskor szállítandó tárgyak mennyiségét)
Tapasztaltam, hogy a dupla ágyból kiszerelt 190x90x15cm méretű, egyenként 30 kilós szivacs matracok igen jól csillapítanak, bár az az érdekes, hogy inkább a jobb oldali hangfal mögötti falrész eltakarása okozott pozitív változást. Ez így lehet? És a kőzetgyapot lehet annyira hatásos, mint ezek a nagy tömegű matracok?
Keret nélkül kiporzik a Rockwool, úgy ne tedd fel az egészséged érdekében. Legalább egy olcsó fríz anyaggal takard be.
A sűrű habszivacs szintén jó hangelnyelő tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul a 15cm vastaság miatt már 400Hz-től felfelé mindent elnyel. Amúgy a gondolatmenet jó, pakold és hallgasd.
A szőnyegek 3-6kHz felett csillapítanak csak hatásosan (vastagság és anyagminőség függően), de gyakorlatilag tökmindegy, hogy ajtón vagy falon van.
Úgy tűnik, az előbb nem sikerült csatolnom a képet.
Üdvözlet
Megint van pár kérdésem:
Akusztikailag mi a különbség egy szőnyeggel borított szobaajtó és egy kb 130cm magasságig szintén szőnyeggel borított, közel 1 méter vastag téglafal között? Vagy az attól függ...?
Beleszólhat a szobaakusztikába a szomszéd helyiség, ha például a 2. ábrán látható módon helyezkedik el?
Mert most éppen arra gyanakszom, hogy a bal oldalon több mély, és az egyébként is némiképp balra dőlő szteró tér ennek a falnak a bűne.
Írtátok itt korábban a fórumon, hogy a rockwool-féle airrock kőzetgyapot az kitűnő hangelnyelő anyag. Ha olyanból veszek 6-8 darab 10cm vastag táblát kasírozva, aztán (keret nélkül) pakolgatom őket a hangfalak mögötti falra, ajtóra, meg a tükrözési pontokra, az egy jó irány? (A lakás albérlet, remélem, már nem sokáig lakom itt, így többé-kevésbé ideiglenes megoldást keresek, vagy esetleg olyat, ami egy másik lakásban is felhasználható, nem igényel szerelést, és a legkisebb mértékben növeli csak a költözéskor szállítandó tárgyak mennyiségét)
Tapasztaltam, hogy a dupla ágyból kiszerelt 190x90x15cm méretű, egyenként 30 kilós szivacs matracok igen jól csillapítanak, bár az az érdekes, hogy inkább a jobb oldali hangfal mögötti falrész eltakarása okozott pozitív változást. Ez így lehet? És a kőzetgyapot lehet annyira hatásos, mint ezek a nagy tömegű matracok?
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
Sziasztok!
Csörgővisszhangot mivel lehet megszűntetni? Gondolom nálam az van... a magasak túlzóak néha bántóak alacsony hangerőn is.
Az lehet ám kábel probléma is!
Egyébként csillapítás a falakra (faliszőnyeg...) sem okozhat problémát.
- fülelek
- V.I.P.

Csak érdekességként: Ehhez képest épp most olvasom egy REL kézikönyvben, hogy kifejezetten a sarokba ajánlják az elhelyezést, mert hogy az alacsony frekvenciák onnan indulnak a leglineárisabban és hatékonyabban (gondolom ez utóbbi csak a +9 dB-es erősítést jelenti.)
Lehet direkt úgy tervezni subwoofert, hogy a sarkokat is beleszámolják.
-
Vendég
Csak érdekességként: Ehhez képest épp most olvasom egy REL kézikönyvben, hogy kifejezetten a sarokba ajánlják az elhelyezést, mert hogy az alacsony frekvenciák onnan indulnak a leglineárisabban és hatékonyabban (gondolom ez utóbbi csak a +9 dB-es erősítést jelenti.)
- fülelek
- V.I.P.

Üdv!! Ez az elrendezés jó lenne??
A frontokat legalább zenehallgatáskor el kellene húzni a faltól. A szubot semmiképp nem szabad sarok közelibe rakni. Amúgy nagyjából ok.
- Polk87
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 0
Üdv!! Ez az elrendezés jó lenne??
TV: LG 32LG2000, ERŐSÍTŐ: Denon AVR-1610, HANGFALAK: Front: Polk Audio Monitor 50, Center: Polk Audio CS1, Surround: Polk Audio Monitor 30, Sub: CAV W310.