Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szoba- és épületakusztikai kérdések

Moderátor: fülelek

Vincsó
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: Vincsó »

Sziasztok!

Csörgővisszhangot mivel lehet megszűntetni? Gondolom nálam az van... a magasak túlzóak néha bántóak alacsony hangerőn is.

Polk87
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Polk87 »

És hova kel lenne felrakni hogy jó is legyen, meg mennyit? Amúgy a szoba 18nm! Meg úgy jó lenne a ha ha az eredeti diffúzort tükrözöm, és akkor egyforma lenne jobb és bal oldalt, persze csak a tükörképbe!!
TV: LG 32LG2000, ERŐSÍTŐ: Denon AVR-1610, HANGFALAK: Front: Polk Audio Monitor 50, Center: Polk Audio CS1, Surround: Polk Audio Monitor 30, Sub: CAV W310.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5348

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ez lenne az?!

Igen!
Egyébként elkészültekor be lehet fújni egy antisztatikus spray-jel, és akkor nem vonzza a port. Persze legjobb pormentes helyen lakni...

switch
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 28

Hozzászólás Szerző: switch »

Ez lenne az?!

EA057 alapú Audiosphere EL34 PP monoblokkok by Kalmi, Yamaha CD-X 1060 CD + Audiolab M Dac+ , Triangle Antal ES. Power-R RCA, digit IC és hangfalkábel.

Polk87
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Ez lenne az?!

TV: LG 32LG2000, ERŐSÍTŐ: Denon AVR-1610, HANGFALAK: Front: Polk Audio Monitor 50, Center: Polk Audio CS1, Surround: Polk Audio Monitor 30, Sub: CAV W310.

switch
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 28

Hozzászólás Szerző: switch »

nézz utána a skyline diffuser-nek a neten. Van DIY verzió is, amit meg tudsz csinálni, és csak derékszögben kell vágni...

Hű, ez az ultimate porfogó!
És az alakját, elosztásást mi alapján csinálja az ember? Gondolom abban van a lényeg...
Majd utána olvasok...
EA057 alapú Audiosphere EL34 PP monoblokkok by Kalmi, Yamaha CD-X 1060 CD + Audiolab M Dac+ , Triangle Antal ES. Power-R RCA, digit IC és hangfalkábel.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

nézz utána a skyline diffuser-nek a neten. Van DIY verzió is, amit meg tudsz csinálni, és csak derékszögben kell vágni...

Polk87
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Az a sok vonal az a képen látható módon lenne, függőlegesen és vízszintesen!!
De persze minden olcsó megoldásra vevő vagyok!!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Üdv! Mostanában készülök egy kicsit át alakítani a szobát, és az lenne a kérdésem hogy én úgy akarnám, hogy a falra fenyőfából készülő fali hangcsillapítást akarok. és úgy csinálnám hogy venni fa anyagot és vágni belőle 5x5, vagy 10x10 szálakat vágni, és ezt ketté vágni úgy hogy két háromszög legyen belőle és ezt felrakni a falra, úgy hogy a háromszög nagyobbik fele a falfele legyen, és ebből jó sokat raknék fel. és az a kérdés hogy Te vagy a fórum lakók mit szólnak ehhez? Szabadkézi képeket rakok fel hogy kb hogy tervezem!!

ezekből a rajzokból nem egészen világos nekem, hogy mire is gondolsz. Ha nincs ellenedre a famunka, akkor Schröder féle egydimenziós diffuzorokat javaslok.

Polk87
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Üdv! Mostanában készülök egy kicsit át alakítani a szobát, és az lenne a kérdésem hogy én úgy akarnám, hogy a falra fenyőfából készülő fali hangcsillapítást akarok. és úgy csinálnám hogy venni fa anyagot és vágni belőle 5x5, vagy 10x10 szálakat vágni, és ezt ketté vágni úgy hogy két háromszög legyen belőle és ezt felrakni a falra, úgy hogy a háromszög nagyobbik fele a falfele legyen, és ebből jó sokat raknék fel. és az a kérdés hogy Te vagy a fórum lakók mit szólnak ehhez? Szabadkézi képeket rakok fel hogy kb hogy tervezem!!

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

"S a kis szobába toppanék..." Akinek kis szobája van, az igyekezzen beszerezni egy igen-igen jó kisdobozt, amit 1,4 méterről is élvezetes hallgatni! Küldök mailcímre szobarezonancia számolós, tologatós progit, de dosos, nem egerészni kell, hanem billentyűzni:) Viszont amit kiszámol, az úgy is van. Csak kockoid (magyarul téglatest:)) szobákra érvényes, aszimmetrikus elrendezést is tud, sőt...!
Másnak is elküldöm, csak lehetőleg ne legyen számtech negyedtollú indián Cipőt a cipőboltból, mailcímeket a mailcímre (hivoxkukacgmailpontcom)kérem.

Köszönöm, a programot már régebben odaadtad. Sajnos nem jó, mert a szoba első felében hallgatok zenét, ezt meg nem tudja kezelni. A Cara is hasonló?

A közeltéri hallgatás megvan, de ez a mélyátvitelen nem segít (mértem, ocsmány...). Ráadásul sajnos a szoba szélessége és magassága közt van kb 2 cm különbség, ami plusz rátesz egy lapáttal a problémára. Nem fogom megúszni az akusztikai elemek beszerzését, és a lentiek miatt max 2-3 "saroklemez" férne el fent. Az a kérdés, hogy mit érne...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Ha nagyon idétlen a szoba alakja, és/vagy nem lehetséges FTF miatt az átrendezés, nem marad más hátra, mint egyre közelebbről hallgatni, vagy... áttenni a zenehalgatás székhelyét egy másik szobába, esetleg rászokni a fejhallgatózásra...
A Cara egész jó program, csak nem könnyű precízen definiálni a körülményeket.

wntrshdw
Isten Hozott! :)

Hozzászólás Szerző: wntrshdw »

Tulajdonképpen mondhatnám, hogy kicsit "megnyugodtam", mert nálam ugyanez a helyzet, és hasonló gyógymódokkal kísérletezgettem, hasonló "eredménnyel". Ráadásul nálam a helyiség sem szimmetrikus, a bal oldalon ferde falak vannak (nem a tető hajlik, hanem a fal, ott nagyobb a tér, de a jobb oldalon is sok hely van). Mégis a baloldali tér sokkal szélesebb. Ezek szerint elég nehéz a megoldás, sajnos ez egy nappali, a bútorok elég nagy része adottság...

Ha még a szoba is aszimmetrikus, akkor segíthet, ha a hangfalak is aszimmetrikusak. Ha a jobb oldalit elhúzod kicsit jobbra, kicsit előre, még az is lehet, hogy jobb lesz. Bár az a baj, hogy akármit változtat az ember, utána egy ideig úgy hallja, hogy jobb lett, aztán csak a következő alkalommal jön rá, hogy épp ellenkezőleg. Mondjuk én már azon gondolkodom, hogy fül és elmeorvost is be kéne vonni a tesztelésbe, szóval lehet, hogy nem kéne tanácsokat adnom.

A CARA nevű akusztikai program - amire azt mondják, hogy jó - meg mindig azzal jön, zenehallgatós fotelt elhúzni egy kicsit oldalra, az egyik hangfalat előre, aztán mindkettőt teljesen befordítani.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1308

Hozzászólás Szerző: pali923 »

A probléma az, hogy a sztereó tér erősen balra dől, vagy a bal oldal sűrűbb, vagy a kiterjedése balra nagyobb (nem tudom, mi erre a szabványos megfogalmazás). A mélyebb, 4-500Hz alatti hangokból biztosan több van bal oldalon, feljebb nagyjából rendben van, bár a tesztlemezeken levő különböző frekvenciájú hangok, amiknek pont középről kéne hallatszaniuk leginkább azért hallatszanak középről, mert tudom, hogy onnan kell - néhány centi elmozdulás oldalra már jelentős változást okoz. Berendezés elég kevés van a szobában, lehet, hogy több csillapítás kellene?

Próbáltam megcserélni a hangfalakat, a kábeleket, a fázist, az erősítő bemenetét, az A és B kimenetet. A hallásommal nem hinném, hogy gond lenne, mivel fejhallgatóval teljesen rendben van a hang.

Tulajdonképpen mondhatnám, hogy kicsit "megnyugodtam", mert nálam ugyanez a helyzet, és hasonló gyógymódokkal kísérletezgettem, hasonló "eredménnyel". Ráadásul nálam a helyiség sem szimmetrikus, a bal oldalon ferde falak vannak (nem a tető hajlik, hanem a fal, ott nagyobb a tér, de a jobb oldalon is sok hely van). Mégis a baloldali tér sokkal szélesebb. Ezek szerint elég nehéz a megoldás, sajnos ez egy nappali, a bútorok elég nagy része adottság...
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Ezt anno nem viccból mondtam, hogy eszedbe se jusson rendet rakni!

Igen, tudom, eszembe' se volt, csak közben csináltam 1-2 összeröfit, kellett a hely leülni, át kellett tolnom 1 másik kanapét is a szomszéd szobából, ez meg már csak a hátsó szekrénysor kitolásával fért be, ésatöbbi kumulatív bajaim, oszt a vége meg, hogy itt kiabálom szét, hogy:
"Csörgővisszhang, monnyon le!!!"

Z.É.T. (exAtcBp)
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 211

Hozzászólás Szerző: Z.É.T. (exAtcBp) »

Kedves fülelek!

... "rendet raktam" a szobában, ...a kupival ment a jó akusztika is...

Ezt anno nem viccból mondtam, hogy eszedbe se jusson rendet rakni!

E-mail: [email protected]: +36202224151

"Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában."

Albert Einstein

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: Eqx »

nem tudom szerkeszteni a hozzászólásomat, ez nagyon elveszi a kedvemet egyáltalán hozzászólni bármihez.
Szóval odakell tenni egy könnyű fotelt, ahonnan jó hallgatni. A tíz centi mélységű akusztikai elnyelő elemek 250 Hz alatt vajmi keveset hatnak...

Akkor nem is pazarlom rá a pénzt. Jó minőségű szivacsből 20E lenne megtölteni őket. Azt azért még megnézem, hogy a sarokban mennyi hely van, hátha oda lehet szerkeszteni vmit,
mert valahogy kezelni szeretném a helyzetet.
Milyen átmérőtől várhatunk érdemi hatást (sarokhenger)? Milyen alternatívák léteznek?
Valamilyen dekoratív "tereptárgy", amiről egy picit össze-vissza verődik a hang?
Sok képen láttam, hogy növényeket tesznek a hangfalak mögé / sarokba, gondolom abban bízvan, hogy ez változtat a hangvisszaverődéseken. Ez hatásos?
Felmerült még egy vaskos függöny beiktatása az ablaokk és üvegajtó elé, hogy onnan se direkt visszaverődések legyenek.

Rediscover music

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Kedves fülelek!

Képzeld, legutóbbi látogatásod óta "rendet raktam" a szobában, a hátsó fal elől eltologattam szekrényeket, minden ócskaságot, és a legutóbbi napokban arra kezdtem gyanakodni, hogy a kupival ment a jó akusztika is... Ezt nemcsak közepes megfázásom és füldugulásom okozza, hanem valóban a szoba bizonyos pontjain tapsolás hatására nem megnyugtató dolgokat kezdek hallani (visszhang, csörgővisszhang).

A kérdésem, hogy a hangfalakkal szemben lévő falra faliszőnyeg, esetleg valami textil felakasztása, vagy valamely egyszerűen kivitelezhető, esetleg papírból készült diffúzor felrakása (ugyanúgy plafon) enyhítheti-e ezt a dolgot, illetve a felsorolt "akusztikai elemek" segítségével hogyan hangolhatom a szobát.

Tudom, hogy sokat kérdezek és a biztonság kedvéért sokismeretlenes, sokváltozós, összetett dolgokat.

Alapvetően mit javasolsz? Próbálkozzak egy vastag függönnyel egyelőre? Az érjen le a földig, vagy elég, ha a kanapé felső szélének (háttámlájának) magasságától indul?

Segítségedet előre is köszönöm!

wntrshdw

Hozzászólás Szerző: wntrshdw »

Erősítő nem okozhat ilyen anomáliát. A hangdoboz érdekes, mert a tölcséres magassugárzó meglehetősen irányítottan sugároz, míg a többi hangszóró nagyon nem. Ez okozhat szerencsétlen elrendezés esetén akusztikai anomáliát.
Kérj kölcsön egy hagyományos, kétutas kisméretű dobozt (13-16cm mélysugárzó, 19-28mm dómsugárzó),és avval próbálkozzál. Az oldalfalak nem szimmetrikus akusztikai visszaverődései érdekes anomáliákat okozhatnak, legjobb elnyeléssel, vagy ügyes bútor elrendezéssel ezt megakadályozni.
Ha nem jutsz sehogy sem dűlőre, akkor helyszíni méréssel és tanácsadással tudok segíteni a problémádon.

Köszönöm a választ.

Más erősítőt nem próbáltam, és sajnos más hangfalat sem tudok a közeljövőben kipróbálni.

Annyit esetleg ki lehet jelenteni, hogy
ha
megcseréljük a két hangfalat úgy, hogy a kábelek maradnak, ahol voltak, és a probléma ugyanott marad,
akkor
a hiba vagy a szobaakusztikában, vagy hallószervben van?

Tehát ilyen problémát nem okozhat hardveres hiba (valaki felvetette, hogy valamelyik hangszóró fordítva lehet bekötve), vagy az, hogy a hangfalak közelebb vannak egymáshoz, mint a dokumentációban javasolták?

Mert ha a lehetőségek köre így eggyel szűkült, akkor örülök, folytatom a hangfaltologatást, próbálok valami elnyelést összehozni, végül írok a - gondolom ezt már a hivoxmail emailcímre kéne.

Privát üzenetben kaphatnék választ, hogy a helyszíni mérés és tanácsadás milyen feltételekkel történne?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

nem tudom szerkeszteni a hozzászólásomat, ez nagyon elveszi a kedvemet egyáltalán hozzászólni bármihez.
Szóval odakell tenni egy könnyű fotelt, ahonnan jó hallgatni. A tíz centi mélységű akusztikai elnyelő elemek 250 Hz alatt vajmi keveset hatnak...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Panelekkel kapcsolatban most nekem is lenne kérdésem, mert nem vagyok biztos a dologban és nem akarok súlyos ezreket fizetni az esetleges "semmiért".
Csatoltam a szoba alaprajzát, úgy-ahogy még méretarányos is, rövid magyarázat:
I: könyvespolc, 180cm, nyíl mutatja merre nyitott
II: komód, kb 70cm magas, rajta növények vannak
III: íróasztal és szék, a mellette lévő fekete cucc a konvektor, amiből felfelé
jön a kivezető, ezért a felette lévő falrésszel nemigen tudok mit kezdeni.
IIII: doháynzóasztalok, 55cm magasak. az alattuk lévő szürke rész egy elég vékonyka szőnyeg
V: kanapé, műbőrből, ezért ez szerintem az égvilágon semmit se csillapít
VI: ez egy kb 35cm magas nagy asztal, rajta a hifi elemekkel, mögötte lévő falon a TV.
H: hangdoboz. állványon, vagy épp magába, mikor mi van odarakva
Mögöttük a földön kis mélyládák, ez nincs a rajzon.
A furcsazöld sáv alul az ajtó. A sötétkék sáv fent ablakok, a világosabb egy üvegezett ajtó,
előttük nagyon vékony függöny van.

A lényeg: az 5 zöld cucc a falon csillapítónak indult. Egyelőre még csak fakeretek 2 réteg szövettel borítva, 100x60x10 szivacs/kőzetgyapot panelekhez lettek csinálva.
Az fő problémám a mélyhangok alsó részével van, mert azok a kanapén kényelmesen zenét hallgatva megszűnnek létezni. Ha előredőlök, akkor rendben van, de úgy nem lehet zenét hallgatni. Próbáltam már előre/hátra tologatni a dobozokat, dohányzó asztalokat széthúzva közeltéri hallgatást is, az állványon még picit meg is döntöttem őket, de nem változott a fő probléma: kanapén hátradőlve nuku igazi mélyhang.
Helyre lehet-e pofozni ezt a problémát, ha szivacsot teszek a fakeretekbe? Ha igen, számít-e a szivacsok "sűrűsége" (kg/m3)? Értelemszerűen a szoba akusztikáján összességében segítene a szivacs, de most kizárólag a mélyhangok kezelése élvez prioritást.
Köszönöm.

Oda kell tenni zenehallgatáskor egy [url="http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/produ ... 63"ilyesmi[/url]fotelt.
Semiilyen más megoldás nem lesz ennyire eredményes.

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: Eqx »

Panelekkel kapcsolatban most nekem is lenne kérdésem, mert nem vagyok biztos a dologban és nem akarok súlyos ezreket fizetni az esetleges "semmiért".
Csatoltam a szoba alaprajzát, úgy-ahogy még méretarányos is, rövid magyarázat:
I: könyvespolc, 180cm, nyíl mutatja merre nyitott
II: komód, kb 70cm magas, rajta növények vannak
III: íróasztal és szék, a mellette lévő fekete cucc a konvektor, amiből felfelé
jön a kivezető, ezért a felette lévő falrésszel nemigen tudok mit kezdeni.
IIII: doháynzóasztalok, 55cm magasak. az alattuk lévő szürke rész egy elég vékonyka szőnyeg
V: kanapé, műbőrből, ezért ez szerintem az égvilágon semmit se csillapít
VI: ez egy kb 35cm magas nagy asztal, rajta a hifi elemekkel, mögötte lévő falon a TV.
H: hangdoboz. állványon, vagy épp magába, mikor mi van odarakva
Mögöttük a földön kis mélyládák, ez nincs a rajzon.
A furcsazöld sáv alul az ajtó. A sötétkék sáv fent ablakok, a világosabb egy üvegezett ajtó,
előttük nagyon vékony függöny van.

A lényeg: az 5 zöld cucc a falon csillapítónak indult. Egyelőre még csak fakeretek 2 réteg szövettel borítva, 100x60x10 szivacs/kőzetgyapot panelekhez lettek csinálva.
Az fő problémám a mélyhangok alsó részével van, mert azok a kanapén kényelmesen zenét hallgatva megszűnnek létezni. Ha előredőlök, akkor rendben van, de úgy nem lehet zenét hallgatni. Próbáltam már előre/hátra tologatni a dobozokat, dohányzó asztalokat széthúzva közeltéri hallgatást is, az állványon még picit meg is döntöttem őket, de nem változott a fő probléma: kanapén hátradőlve nuku igazi mélyhang.
Helyre lehet-e pofozni ezt a problémát, ha szivacsot teszek a fakeretekbe? Ha igen, számít-e a szivacsok "sűrűsége" (kg/m3)? Értelemszerűen a szoba akusztikáján összességében segítene a szivacs, de most kizárólag a mélyhangok kezelése élvez prioritást.
Köszönöm.
szoba_3.bmp

Rediscover music

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Üdvözlet.

Nem tudom, hogy a problémám szobakusztikai-jellegű-e, sajnos a hallgatózás, meg az interneten kutakodás eddig még ennek eldöntésére sem volt elég. De nekem úgy tűnik.

A szoba szabályos téglatest, méretei körülbelül:
hosszúság: 550cm, szélesség: 370cm, magasság: 340cm

A hangfalak:
2db Proson Stratego 36 SAH (itt található róla egy leirás: http://www.procinema.hu/termek/allo-fro ... ego-36-sah, itt, pedig a manual: http://www.proson.se/download/proson-sp ... al-swe.pdf, ami szerint a kettő közötti ajánlott távolság 3-4 méter, az oldal és hátfalaktól 0.5-1 méter)

Az erősítő: NAD C355 BEE

A hangfalak pillanatnyilag a rövidebb fal előtt állnak. Mögöttük van az ajtó, ami a bal oldali saroktól kb. 80cm-re kezdődik és pontosan a középvonalig tart. A hátsó falon van az ablaknyílás, szemből nézve a bal oldali saroktól kb. 100, a jobbtól kb. 110cm-re. A falak téglából vannak, de az oldalsó, hosszabb falak rendkívül vékonyak.

A probléma az, hogy a sztereó tér erősen balra dől, vagy a bal oldal sűrűbb, vagy a kiterjedése balra nagyobb (nem tudom, mi erre a szabványos megfogalmazás). A mélyebb, 4-500Hz alatti hangokból biztosan több van bal oldalon, feljebb nagyjából rendben van, bár a tesztlemezeken levő különböző frekvenciájú hangok, amiknek pont középről kéne hallatszaniuk leginkább azért hallatszanak középről, mert tudom, hogy onnan kell - néhány centi elmozdulás oldalra már jelentős változást okoz. Berendezés elég kevés van a szobában, lehet, hogy több csillapítás kellene?

Próbálkoztam az egyik Chesky tesztlemez Left Right Imaging tesztjével is. Az eredmény: A középen megszólaló férfihang valóban nagyjából középen szólalt meg. Jobb közép pozícióban, aztán teljesen a jobb oldalon, végül a jobb szélen túl a jó helyen volt. Bal közép helyett azonban már inkább teljesen bal oldalról hallatszott, aztán még messzebbről, a bal szélen túli (off-stage left) pedig alig volt lokalizálható.

Mono felvételekből hangok mindig balra lógnak ki, de rosszabb elrendezés esetén akár az egész a középtől balra hallatszik. Különösen zavaró, hogy a felvételen biztosan középre pozicionált dob különösen nagyobb hangerőnél és sűrűbb zenénél akár bal középről hallható.

Amikkel próbálkoztam: A hangfalak voltak már a szoba szemközti oldalán, voltak az egyik hosszabb fal előtt, voltak különböző távolságban egymástól és a falaktól is, ötödölős és harmadolós módszerrel is. Próbáltam különböző forráskészülékekkel. Próbáltam megcserélni a hangfalakat, a kábeleket, a fázist, az erősítő bemenetét, az A és B kimenetet. Próbálkoztam majdnem teljesen üres szobával és a lehetőségekhez mérten szimmetrikusan elhelyezett bútorokkal is. A hallásommal nem hinném, hogy gond lenne, mivel fejhallgatóval teljesen rendben van a hang.

Jelenleg a hangfalak az említett helyen állnak, előlapjuk a mögöttük levő faltól 180cm, az oldaluk az oldalfaltól 50cm távolságra. A hallgatási pozíció most az egyenlő oldalú háromszög maradék csúcsa, vagyis a hátsó faltól kb. másfél méter. Ez az az elrendezés, ahogy a legkellemesebb, bár közel sem tökéletes. Ha a hangfalakat közelebb húzom egymáshoz, a balra dőlés sokkal hangsúlyosabb lesz. Ha még távolabbról hallgatom, szintén.

Innen most hogyan tovább? Merre keressem a probléma forrását? Aztán meg hogyan szüntessem meg? Akinek van ötlete, kérem, hogy írja meg.

Erősítő nem okozhat ilyen anomáliát. A hangdoboz érdekes, mert a tölcséres magassugárzó meglehetősen irányítottan sugároz, míg a többi hangszóró nagyon nem. Ez okozhat szerencsétlen elrendezés esetén akusztikai anomáliát.
Kérj kölcsön egy hagyományos, kétutas kisméretű dobozt (13-16cm mélysugárzó, 19-28mm dómsugárzó),és avval próbálkozzál. Az oldalfalak nem szimmetrikus akusztikai visszaverődései érdekes anomáliákat okozhatnak, legjobb elnyeléssel, vagy ügyes bútor elrendezéssel ezt megakadályozni.
Ha nem jutsz sehogy sem dűlőre, akkor helyszíni méréssel és tanácsadással tudok segíteni a problémádon.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Szia Zoli,

egyik szobamban eppen ez a helyzet, dobozok közepvonala 128 cm-re egymastol, fül a hallgatasi pozicioban kb. 160 cm-re tölük, pontosan a magassugarzoval egy vonalban (Evergreen A30, Mission 761i, nagyjabol d'Appolito: 2 melyközep között 1 magassugarzo, elöre nezö basszreflex nyilassal). Hangszorok közepvonala hatso faltol kb. 30 cm-re, oldalfaltol több mint 1 meterre, kicsit beforgatva.
Irnal meg ajanlasokat, ilyen geometria mellett mire erdemes még figyelni ? es milyen hangsugarzot ajanlanal ilyen helyre ? bassreflex vagy zart ? tipus ?

üdv, János

Ez így jónak tűnik, mivel tudtommal te igen kis hangerővel hallgatsz, ezért némi basszus töblet a hátsó fal közelsége jól jön. Egyáltalán, mi a problémád?? A Mission megérdemelne némi tuningot, hogy igazán tisztán szólhasson a közép és magas tartományában.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Akinek kis szobája van, az igyekezzen beszerezni egy igen-igen jó kisdobozt, amit 1,4 méterről is élvezetes hallgatni!

Szia Zoli,

egyik szobamban eppen ez a helyzet, dobozok közepvonala 128 cm-re egymastol, fül a hallgatasi pozicioban kb. 160 cm-re tölük, pontosan a magassugarzoval egy vonalban (Evergreen A30, Mission 761i, nagyjabol d'Appolito: 2 melyközep között 1 magassugarzo, elöre nezö basszreflex nyilassal). Hangszorok közepvonala hatso faltol kb. 30 cm-re, oldalfaltol több mint 1 meterre, kicsit beforgatva.
Irnal meg ajanlasokat, ilyen geometria mellett mire erdemes még figyelni ? es milyen hangsugarzot ajanlanal ilyen helyre ? bassreflex vagy zart ? tipus ?

üdv, János

Lezárt

Vissza: “Dunaudio (Ex hiVOX)”