Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

Bíbor
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 0

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Bíbor »

Gounod:Faust!
Bizet:Carmen
Puccini az egyik kedvenc operaszerzőm, tőle (majdnem) mindent.
Bartók: Kékszakálú. nem a hencegés miatt de vagy 10 felvételen van meg, a legjobbak egyike az Eötvös Péter vezényelte.

:kiraly: Én még Verdit tenném hozzá, mert szeretem

De gustibus non est disputandum.
(Az ízlés nem vita dolga.)

Jolida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 30

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Jolida »

Ahogy látom, rám maradnak az oroszok. :kiraly:

Kezdjük az orosz "ötök"-kel (XIX. sz.második fele).
Közülük mindenképpen ajánlott Muszorgszkij:"Egy kiállítás képei"(mind a Ravel féle zenekari művet, mind a zongoradarabot -pl. Sz. Richter előadásában-), az "Éj a kopár hegyen" című, Rimszkij Korszakov: "Seherezádé" (pl. a Philadelphia Orchester 62'-es felvételét Ormándy vezényletével) c. műve.

A "fiatalabbak" közül Stravinszkij: Tűzmadár (esetleg a rövidebb táncjáték-szvit /Firebird Suite/), amelynek 59-60'-as (?) Doráti vezényelte LSO /London Symphony Orchestra/ felvételénél (nekem) talán csak a Stokowski dirigálásával az 57'-es Berlin Philharmonic előadása tetszik jobban. A "Petruska" balett, például Z. Mehta és a Los Angeles Ph. O. előadásában is megér (pár) meghallgatást.

Ha már Csajkovszkij.. a "Hattyúk tava" mellett ne feldkezzünk meg a 6. "Pathetique" szimfóniáról, vagy a hifisták kedvencéről, az "1812" nyitányról sem, de a "Diótörő" is kihagyhatatlan.

Hacsaturján: "Spartacus", Prokofjev: "Rómeó és Júlia", hirtelen ennyi jut eszembe....
Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1357

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Látom lassan beindul.  
akvaparknak összefoglalva, nem egyenként idézve:

Hiszek Neked az orvosokkal kapcsolatban, akkor nekem eddig szerencsém volt, azokkal, akiket ismertem.

A fokozatos ismerkedés szerintem egy teljesen kezdő érdeklődő esetében lehet értelme, mert ha valaki Wágnerrel, Bartókkal, vagy Richard Straussal kezdi véletlenül, nagy az esély rá, hogy be is fejezi... Egy könnyed barokk mű pedig elvarázsolhatja. Aztán ha már a korai versenyműveken szviteken, vivaldin, Corellin stb. túl van, jöhetnek a "komolyabb szerzők", majd a romantukusok, végül a modernek. Persze ez az út sem törvényszerű. Lehet, hogy valakinek az operák nyitják ki a kaput, tőlem ezek még ma is távol állnak sajnos, pár kivételtől eltekintve. Amiket lentebb ajánlottam, azok nem a legnépszerűbb operák, de nekem többet érnek, mint egy Verdi verkli. :kiraly:

Ja, és titokban számítottam a nálam sokkal nagyobb tapasztalatodra, amikor megnyitottam ezt a topikot. :kiraly: (magyarul én is tanulni szeretnék!)

Akkor én szerencsés voltam.
12-13 évesen Bartókkal kezdtem, igaz a jazztól visszafordulva.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Mathias »

nem hiszek a zene megszerettetésének fokozatosságában. Durrbele!Tényleg! :lol!:
Pedig nagyon sok zene elég komplex és nehezen érthető. Olyannyira, hogy el kell jutni a "dekódolásáig" és ez nem megy durr bele. Egy adott zenei stíluson belül érdemesebb, kevésbé komplex, egyszerű, könnyen emészthető zenével kezdeni, hogy megtanulja az ember az alapokat és tudja értékelni és felfogni ezek után a bonyolultabb dolgokat. Én pl a metált úgy tanultam, szerettem meg, hogy egy barátom adott mindig cd-ket és volt, hogy el akartam kérni az elején, azt, amit ő szokott már hallgatni, de nem adta, mert nem lett volna értelme, helyette adott olyat, amit 0 metál ismerettel be tudok fogadni és szépen fokozatosan adogatta az albumokat zenei fejlődésem érdekében.:lol!:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Nagyon jó ötlet volt ez a témát elindítani! :lol!: Én sajnos nem vagyok valami nagy értője a komolyzenének, de azért keresem az utat hozzá.
Egyébként karácsonyra megkaptam Bach "The Well-Tempered Clavier" lemezét Glenn Gould előadásában és Columbia felvételen, ez nagyon nagyon tetszik.

A legjobb kezdet! :lol!:
Gould fantasztikus előadó, akinek az volt az alapelve:Nem koncertezni, csak lemezt felvenni, mindent a zenei rendező-hangmérnök-előadó hármasára bízott.És teljes átéléssel zenélt, nyilván hallod a dünnyögését a lemezről.

KoZo
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 15

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: KoZo »

Nagyon jó ötlet volt ez a témát elindítani! :lol!:
Én sajnos nem vagyok valami nagy értője a komolyzenének, de azért keresem az utat hozzá.
Egyébként karácsonyra megkaptam Bach "The Well-Tempered Clavier" lemezét Glenn Gould előadásában és Columbia felvételen, ez nagyon nagyon tetszik.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Bach akkora kedvenc, hogy minden nagy művéből tartok "autentikusat és hagyományos felvételt.
Ha kell listát írok. :lol!:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

A Kimber ajánlott operákat én nem biztos, hogy kezdőknek ajánlanám, bár nem hiszek a zene megszerettetésének fokozatosságában. Durrbele!Tényleg! :lol!:

Nos. Az öt Mozart mesteropera; Beethoven Fidelio; Rossini Sevillai...;Donizetti Don Pasquale(nagyon jó magyar felvétel!);

Wagner.Wagnerianus vagyok, tehét minden! :lol!:

Verdit nem szeretem, de feltétlen ajánlom a Rigolettót, és az utolsó operáját a Falstaff-ot.(Amúgy Tőle a Requiem és a Quattro pezzi sacri az ajánlat!)
Gounod:Faust!
Bizet:Carmen
Puccini az egyik kedvenc operaszerzőm, tőle (majdnem) mindent.
Bartók: Kékszakálú. nem a hencegés miatt de vagy 10 felvételen van meg, a legjobbak egyike az Eötvös Péter vezényelte.
Na elsőre ennyit. :lol!:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

- Mahler I. szimfonia ("Titan") - 1954-es felvetel a New York Philharmonic eloadasaban Bruno Walter vezenyletevel
- Mahler II. szimfonia ("Resurrection") - 1957-es felvetel szinten a New York Philharmonic eloadasaban Bruno Walter vezenyletevel

Mahlertol tobb muvem is van, illetve hallottam a fentieket mas eloadasban is, de szerintem Bruno Walter a legjobb (persze egyeni izles kerdese ez is mint sokminden mas :lol!: )

- Beethoven IX. szimfonia - 1958-as felvetel a Berlin Philharmonic eloadasaban, Ferenc Fricsay vezenyel (a mu szinten talan kicsit "elcsepelt", "tullihegett", de ez a felvetel nekem tetszik)

Mahler és Bruno Walter személyes barátok voltak, Mahler már nem élte meg azt a kort, amikor B.W.-nek el kellett hagynia Európát.
Pl. a Dal a földről Kathleen Ferrier és Julius Patzak előadásában B.W. vezényletével klasszikus előadás.
Mahlert még Solti, és Bernstein vezényel jól, ill. amikor még nem volt "reneszánsza" a 60-as években Klaus Tennstedt.

Fricsay-t inkább operakarmeterként tartják számon, de hát a IX. nem egy opera? :lol!:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

bár otthon (édesapám orvos, nem tudom miért, de a legtöbb orvos komolyzene rajongó) volt hagyománya.
Hát Kimber csalódást kell okoznom.
A legtöbb orvos nem komolyzene rajongó. :lol!:

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Kimber, ez a topik jo otlet volt :lol!:

Eloszor csak roviden leirnam, hogy en, hogy kerultem (szorosabb) kapcsolatba a komoly zenevel. Erdekes modon mar egesz fiatalon (en ugyan nem emlekszem ra, szuleim meseltek) valamikor 4-5 eves korom korul a (csoves) radiobol szolt valamilyen komolyzenei darab es en a radio elott mozdulatlanul, tatott szajjal hallgattam a zenet Aztan inkabb a konnyuzene fele ment el az erdeklodesem, az akkori divatnak megfeleloen. Komolyzenet kb. annyit hallgattam ami a suliban enekoran (illetve nagy ritkan otthon a radioban) megszolalt. Teltek multak az evek es a zenei erdeklodesem lassan kiszelesedett, sokfele mufaj fele nyitottam de mind a konnyuzene teren. Idokozben felnottem es egyik baratom/munkatarsam keresere egyszer elmentem vele meghallgatni nehany hangsugarzot, erositot mert o epp egy teljesen uj rendszert szeretett volna osszeallitani maganak. Nem hifista, nem cserelgeti a cuccait minden fel evben, sokkal inkabb komolyzene rajongokent ment el vasarolni es azert kert meg engem, hogy menjek vele, mert muszakilag en jobban ertek ezekhez a dolgokhoz mint o, illetve tobb ful tobbet hall Na ekkor kattant be nalam is valami igazan a komoly zene irant. Olyan darabokat vitt el hallgatozni amit en eletemben nem hallottam azelott viszont nagyon megtetszettek. Azota szep lassan kezdem en is magamba szivni a komolyzenet. Igaz nagyon lassan es kimerten, mert nagyon valogatos vagyok ... bar ez mindenfele zenei stilusra igaz :kiraly: Egyelore meg nagyon az elejen, az ismerkedes idoszakaban tartok, de azert mar van 1-2 kedvenc muvem amiket most a topik cimehez huen ajanlok is:

- Mahler I. szimfonia ("Titan") - 1954-es felvetel a New York Philharmonic eloadasaban Bruno Walter vezenyletevel
- Mahler II. szimfonia ("Resurrection") - 1957-es felvetel szinten a New York Philharmonic eloadasaban Bruno Walter vezenyletevel

Mahlertol tobb muvem is van, illetve hallottam a fentieket mas eloadasban is, de szerintem Bruno Walter a legjobb (persze egyeni izles kerdese ez is mint sokminden mas :lol!: )

- Tchaikovsky Hattyuk Tava - A felvetel nem tudom mikori, nekem egy 1976-os EMI lemezen van meg, André Previn vezenyel. Nagyon tetszik ez a felvetel es a mu is ... lehet kicsit elcsepelt, de ez meg gyerekkorombol emlek amikor TV-ben neztuk talan rajzfilmen(?) a Hattyuk Tavat

- Beethoven IX. szimfonia - 1958-as felvetel a Berlin Philharmonic eloadasaban, Ferenc Fricsay vezenyel (a mu szinten talan kicsit "elcsepelt", "tullihegett", de ez a felvetel nekem tetszik)

- Liszt Dante szimfonia - itt nem irok felvetelt es eloadot, mert hallottam tobbfelet is es nekem mindegyik hasonloan tetszett.

Vannak persze mas komolyzenei muvek is itthon, de kezdesnek egyelore ennyi is eleg :lol!:

Rozoga62-hoz hasonloan en is szivesen vennem ha masok is ajanlananak a zeneszerzok mellett muveket, esetleg felveteleket, karmestereket, stb. hogy minel konnyebben beazonosithato legyen es tudjam mit keressek, mit hallgassak meg. Koszi!

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

rozoga62
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 95

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: rozoga62 »

Zenei ízlésem úgy alakult, hogy kezdő komolyzene hallgatóként először beszereztem a slágerdarabokat, amik szinte minden otthonban megvannak. Főleg a szimfóniák és a versenyművek érdekeltek, tehát ilyen irányban szereztem be a lemezeimet. Első időkben a klasszikusok (Mozart, Beethoven, Haydn) és a romantikusok (Brahms, Schubert, Schumann, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov, stb.), a barokk szerzők közül pedig Vivaldi, Bach és Haendel.  

Szia!
Leírnád ezeknek a slágerdaraboknak esetleg a címüket is a zeneszerzők neve mellé? Hátha valaki éppen most kezdene el foglalkozni a komolyzenével és indulásnak nagyon jó lenne.

Vendég

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Jómagam szeretem Bach muzsikáját, például a japán Bach kollégium előadásában.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Én Ferencsiket nem nagyon szeretem.
Főleg a zenei életben betöltött hegemóniája miatt, talán egy kicsit több teret engedhetett volna másoknak is.
A Hungarotonos Beethoven szimfóniáit nem szerettem, eladtam.
Igaz, felvételként sem tetszettek, és a zenei interpretációja sem fogott meg.

Sajnos a mai magyar felvételeket Pl. Vásáry nem ismerem.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Ha már Beethoven 5.

Az én ajánlatom Klemperer.
Ha valaki érdekel egy eladó példány(duplikátumban van meg), írjon privit!

Egyébként Beethoven szimfóniák nálam Karajannal vannak meg teljesben, Klempererrel a páratlanok plusz a VI. valamint a IX. és a III.-V.-VII. Furtwaenglerrel.

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”