Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Nyúzószett

Vendég

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Igaz, ez már itt kezd nagyon off lenni.
Miért, volt "on" is? Szvsz az lett volna ON, ha valaki el is próbálta volna magyarázni, miért van szükség demonstrációs felvételekre (ha úgyse olyanokat hallgat - vagy igen?:foto: illetve milyen megfontolásból választja ki a fülelésre magával vitt lemezeket.

Ahhoz képest, hogy az egész topic OFF szerinted, összejött vagy 11 oldal hirtelen a hozzászólásokból. Nyilván azért is, mert sok volt az OFF, és az egész átment elméleti vitába, például hogy kell-e rendszer a zenehallgatáshoz, vagy hogy úgyis mindenki a kedvenc felvételeit viszi, akkor meg minek ez az egész?
Engem tényleg érdekelt az a kérdés, amit megpróbálsz újra feltenni. Nem sok tapasztalatom van ugyanis abban, hogy mi alapján vásárol az ember, de úgy gondolom, hogy fülre, ahhoz meg zene kell. Ezért érdekel, más mivel.
Mostanában meghallgattam egy-két hangfalat, és azon kaptam magam, hogy ismerős zenéket teszek fel, melyeket otthon is sokat hallgatok, és tudom, hogy hogyan szólnak, vagy kellene szólniuk: mi az, amit szeretek bennük, és hol hallom rajtuk a saját rendszerem határait. Azon kívül igyekszem változatosan összeállítani a "tesztanyagot": ez nálam azt jelenti, hogy többé-kevésbé reprezentatív mintát válogatok abból, ami általában otthon szól (ez leginkább barokk kamarazene, énekes egyházi zene ugyanebből a korszakból, némi opera, egy kevés dzsessz, főleg standardok női énekesekkel, hangulatingadozós popzene az ifjúságomból, úgymint Morcheeba, Massive Attack, DM, Radiohead, Tindersticks, vagy még régebbről Talk Talk), különböző dinamikájú, összetettségű, hangfekvésű, keverésű, stb. felvételek vannak nálam. Ami általában döntő szokott lenni, az az énekhang, a részletek és a tér, illetve a dinamika, nagyjából ebben a sorrendben, bár az utolsó három elhelyezkedése a listán zenefüggő. Egy hozzávetőleges listát néhány oldallal ezelőtt feltettem, és ha lesz még időm, és él még a topic, részletezem.

Vendég

Nyúzószett

Miért, volt "on" is?:foto: Szvsz az lett volna ON, ha valaki el is próbálta volna magyarázni, miért van szükség demonstrációs felvételekre (ha úgyse olyanokat hallgat - vagy igen? illetve milyen megfontolásból választja ki a fülelésre magával vitt lemezeket.

Vendég

Nyúzószett

Ez egy csöppet cinikus hozzáállás...
... vagy félremagyarázása a dolgoknak (a lényeg meg nem értéséből adódhat). A mobiltelefon forradalmi lehetőségeket nyitott a telekommunikációban, ellenben a számítógépes hanglejátszás semmi újat vagy hasznosat nem tett hozzá a zenehallgatáshoz (mint alapvetően másra való eszközt inkább azzal a jogos kritikával lehet illetni, hogy elvehet belőle).

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1223
Kapcsolat:

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Robici »

Szerintem ennek a kérdésnek másik topicot kellene nyitni.

Vendég

Nyúzószett

Hogy komolyan is válaszoljak: nem tudom, hol van a legalitás határa.
Az lehet, de a törvény nem ismerete nem mentesít a törvény alól.

A feltöltés természetesen illegálisnak minősül, kivéve ha szerzői jogvédelem alá nem eső anyagokról van szó. Volt Magyarországon is olyan rádió, aki bizonyos évtizedek zenéjét játszotta, hogy ne kelljen neki fizetni, és a boltokban is vannak olyan olcsó CD-k, amik éppen azért olcsók, mert nem kellett a felkerült számok után fizetni.

Ez így van. Aztán ott vannak a különböző szabad felhasználásra szóló jogok, de az sem jelenti azt, hogy akkor azzal mindent szabad, ott is a jog határozza meg a lehetőségeket. Ha jól tudom, 50 éves védelmi idő van a hangfelvételekre, vagyis az 50 évvel ezelőtt készült felvételek már szabadon felhasználhatók.

A feltöltés természetesen illegális, de ha letöltöttem, az elvileg nem (?), és ha kiírom CD-re az anyagot, akkor elvileg fizettem az Artisjusnak.

Akkor nem illegális a letöltés, ha neked az a tartalom megvan jogszerű formában is függetlenül a CD-be épített jogdíjtól.

Így persze marad a linkelgetés a legális oldalakról (tényleg, a youtube most akkor az, hiszen éppen zajlanak a perek?)

Milyen perek zajlanak? A youtube alapvetően nem illegális, miért lenne?

Tudom, hogy "a törvény nem ismerete" nem mentesít. De vannak buta törvények, és van civil ellenállás, melynek máshol nagy hagyományai vannak, és okosan és értelmesen élnek vele. Rosa Parks és Gandhi ugrik hirtelen itt be.
Igazad van, a letöltés is illegális, de sok helyen nem büntetik, csak a feltöltést. Én ezt úgy gondolom, hogy jogom lenne megismerni azt a terméket, amit megveszek (ld. még zsákbamacska), és követem az "if you like it, buy it" alapelvet. A CD-kre és DVD-kre nem vonatkozik valamiért a háromnapos visszaviteli/vételi garancia: ha nem tetszik, így jártam, adhatom el "használtan", tizedáron. Mert tolvaj gazember vagyok, aki nyilván lemásolta, és viszi vissza az eredetit. Különösen kényes a kérdés, mivel egyes (zene- és más) kritikák alá nyugodtan ki lehetne tenni az (x) jelzést, hiszen pofátlanul reklámoz valamit, amit kritizálnia kellene, "én" meg szépen bedőlök neki.
Ami a youtube legalitását illeti: részletek is vannak ott fenn filmekből, és ezért perelnek bizonyos kiadók. Könnyen rákereshetsz a fejleményekre. No és akkor mi van, ha valaki feltesz egy zenei anyagot saját képeivel illusztrálva? Az vajon önálló, nem jogdíjköteles alkotás-e? A google books pedig jogtulajdonos nélküli könyveket is tartalmaz, ezzel kapcsolatban is mennek a perek, Amerikában és Franciaországban, mert a Google haszonszerzésre használja ezeket, és közben szert tesz bizonyos elektronikus jogokra.
Szerintem ennek a kérdésnek másik topicot kellene nyitni.

Vendég

Nyúzószett

Na, ha már offtopic, akkor itt a véleményem egy képbe összesűrítve:

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Jester »

A youtube ellen mindig is zajlottak perek. A google rengeteg és még több pénzt kifizetett már jogdíjakra a felkerült anyagok miatt, de még így is sokszor lehet látni olyan youtube videókat amiket leszedetnek, mert a jogtulajdonos kiverte miatta a balhét. És ez nem azt jelenti, hogy a többi fenntlévő anyagra ki vannak fizetve a jogdíjak. Csak van olyan zenész vagy a kiadója aki ezzel nem foglalkozik. Attól az még jogilag illegálisan van fenn youtubeon.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Nyúzószett

Amúgy szerintem ezen a fórumon kevés (<10%) olyan ember van aki még sosem töltött le "illegálisan" zenét az internetről.

OFFTOPIC:

Én pl. sosem, és ezen ezután sem akarok változtatni.

Szerintem tiszteletben tartja mindenki.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Nyúzószett

Egy moderátor véleményére lennék kíváncsi, a többi szerintem offtopik és fölösleges.

Szerintem moderátor és moderátor is mást és mást mondd erre. Általában az idősebb korosztály nem igazán érzi át ennek az egésznek a jelentőségét.
Annak idején boldog boldogtalan másolta a magnó kazettákat, csak ez a kiadóknak nem okozott akkora problémát, mert nem tudott széles körben elterjedni. Az elv nem változott azóta sem csak a technika lehetővé teszi, hogy amint kijön egy új album (vagy még előtte) felkerül valahol az USA-ban egy szerverre, és fél órán belül körbejárva a világot, bárki letöltheti és meghallgathatja mielőtt a tisztelt és agyonsajnált szegény szerencsétlen kiadó kettőt pislogna. Ez van. Változik a világ. Az hogy annak idején simán megéltek a zenészek abból hogy kiadtak pár évente egy albumot nem azt jelenti, hogy ez így marad örökké. Ma már ők is rájöttek, hogy a koncertezésből kell megélni, nemcsak a jogdíjakból. Aki pedig nem jött rá eddig azt sajnálom és vagy rájön vagy elmegy kapálni. A kiadókat pedig sajnálom, de feleslegessé fognak válni ilyen szinten.

Rengeteg tehetséges és több világhírű zenész/zenekar is ingyenesen letölthetővé teszi a zenéit, és egyre több és kreatív és jó zene jön ki. Egyszerűen arrafelé tendál a zeneipar, hogy a jövőben vagy senki sem fog fizetni magukért a zeneszámokért, vagy esetleg számonként és akkor is elég keveset. Jól emlékszem arra amikor a Metallica fellépett az illegális letöltések ellen. Még egy ilyen szintű zenekar is belebukott az egészbe és rákényszerülnek arra, hogy szépen 50 évesen is bejárják a világot és koncertezzenek. Ez a munkájuk, és örülök neki, hogy így alakult. Marcus Miller koncertjére 12.000 forint volt a jegy tavaly. De aki meg akarja nézni az ki is fogja fizetni.

És nem azt akarom mondani, hogy azért mert sokan csinálják a le és feltöltögetés legalissá válik. Egyszerűen egy hülye törvényi szabályozás és teszek rá. Hiába vergődnek a jogvédők ebbe hosszútávon úgy buknak bele hogy csak na.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nyúzószett

Ez egy csöppet cinikus hozzáállás, főleg, hogy nem láttalak még a másik topikban, hogy bárkinek szóvá tetted volna a "feltoltam az avlosslessre" tartalmú hozzászólását.

Nem szoktam olvasni a másik topikot, én nem vagyok moderátor, miért kellene minden topikot erre vadászva olvasgatnom? Egyébként nem gondolom, hogy egy letöltéssel foglalkozó topikot egyből be kellene zárni és "a helyét sóval felszórni". Csak eszembe jutott ez a dolog arról amiről beszélgettetek.

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 310

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: s4tch »

Nem, mert a letöltés nem minősül automatikusan illegálisnak.
Ez egy csöppet cinikus hozzáállás, főleg, hogy nem láttalak még a másik topikban, hogy bárkinek szóvá tetted volna a "feltoltam az avlosslessre" tartalmú hozzászólását. Egy moderátor véleményére lennék kíváncsi, a többi szerintem offtopik és fölösleges.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11176
Kapcsolat:

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

"És még egy fontos dolgot megemlítenék. Vannak olyan zenehallgatók (vagyunk még:-)) jó páran, akiket valahogy kiver a víz attól, amikor a számítógépes "zenejátszás" világával találkozunk. Annak formája, életünkben megjelenő (számunkra) életidegen volta zavaró. Szeretjük betenni (feltenni) a korongot a maga egyszerűségében, megnyomni a play gombot és gondtalanul zenét hallgatni anélkül, hogy végig kellene gondoljuk, hogy a megfelelő szoftvert, kiegészítő hardvert választottuk e, hogy beletörődjünk, hogy az elektromos pattogás és sercegés a még mindig tökéletlen rendszer miatt van. Nem akarunk hosszú heteken, hónapokon át fórumokon kutakodni, másokkal értekezni arról, hogy miért nem működik az aminek működnie kellene és ha működik, akkor miért nem úgy ahogy mi szeretnénk." (Forrás: http://zsoltaudio.blogspot.com/)
És még egy fontos dolgot megemlítenék. Vannak olyan telefonálók (vagyunk még:-)) jó páran, akiket valahogy kiver a víz attól, amikor a mobil "kommunikáció" világával találkozunk. Annak formája, életünkben megjelenő (számunkra) életidegen volta zavaró. Szeretjük felemelni a kagylót a maga egyszerűségében, megforgatni a tárcsát és gondtalanul beszélgetni anélkül, hogy végig kellene gondoljuk, hogy a megfelelő szoftvert, kiegészítő hardvert választottuk-e, hogy beletörődjünk, hogy az elektromos pattogás és sercegés a még mindig tökéletlen rendszer miatt van. Nem akarunk hosszú heteken, hónapokon át fórumokon kutakodni, másokkal értekezni arról, hogy miért nem működik az, aminek működnie kellene és ha működik, akkor miért nem úgy ahogy mi szeretnénk.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nyúzószett

Hogy komolyan is válaszoljak: nem tudom, hol van a legalitás határa.
Az lehet, de a törvény nem ismerete nem mentesít a törvény alól.

A feltöltés természetesen illegálisnak minősül, kivéve ha szerzői jogvédelem alá nem eső anyagokról van szó. Volt Magyarországon is olyan rádió, aki bizonyos évtizedek zenéjét játszotta, hogy ne kelljen neki fizetni, és a boltokban is vannak olyan olcsó CD-k, amik éppen azért olcsók, mert nem kellett a felkerült számok után fizetni.

Ez így van. Aztán ott vannak a különböző szabad felhasználásra szóló jogok, de az sem jelenti azt, hogy akkor azzal mindent szabad, ott is a jog határozza meg a lehetőségeket. Ha jól tudom, 50 éves védelmi idő van a hangfelvételekre, vagyis az 50 évvel ezelőtt készült felvételek már szabadon felhasználhatók.

A feltöltés természetesen illegális, de ha letöltöttem, az elvileg nem (?), és ha kiírom CD-re az anyagot, akkor elvileg fizettem az Artisjusnak.

Akkor nem illegális a letöltés, ha neked az a tartalom megvan jogszerű formában is függetlenül a CD-be épített jogdíjtól.

Így persze marad a linkelgetés a legális oldalakról (tényleg, a youtube most akkor az, hiszen éppen zajlanak a perek?)

dörmögi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 394

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: dörmögi »

Amúgy szerintem ezen a fórumon kevés (<10%) olyan ember van aki még sosem töltött le "illegálisan" zenét az internetről.

OFFTOPIC:

Én pl. sosem, és ezen ezután sem akarok változtatni.

LP futómű: SME Model 10; Hangkar: SME V; Hangszedő: Benz Micro LP-S MR; CD futómű: Audio Research CD2; DAC: Audiomat Tango 2.5; Kazettás deck: Pioneer CT-95; Phono előfok: Audiomat Phono 2; Erősítő: Audiomat Récital MKIII; Hangfal: Coincident Super Victory; Equation 25; Hálózati kondícionáló: 2 x PS Audio Duet Power Center; Hangkarkábel: Stealth Audio Hyperphono; Digitális kábel: Heaven's Gate Audio Silver Signature; Interconnect kábelek: Stealth Audio Metacarbon és Heaven's Gate Audio Ultra Silence; Hangfalkábel: ValhallA AgPt-R, Heaven's Gate Audio Silver Signature; Hálózati kábelek: ValhallA AgPt-R, Elrod, Electraglide és PS Audio

Heed Thesis rendszer

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nyúzószett

Amúgy szerintem ezen a fórumon kevés (<10%) olyan ember van aki még sosem töltött le "illegálisan" zenét az internetről. Ha meg felrakod youtubera az éppolyan megosztás, de legalább jó sz@r a minősége is. Na mindegy, nem is megyek bele, mert csak felhúzom magam ezen.
Pedig érdekes kérdéskör, csak éppen itt eléggé offtopik. Az, hogy sokan csinálják még nem jelenti azt, hogy legális. Felrakhatod a youtube-ra is, ha megvan az engedély hozzá. Ez így működik.

UI: nem vagyok én a szabályok ellen, igyekszem betartani őket, de amit manapság próbálnak véghezvinni az internet szabályozásával (pl. torrent) az egy maradi és pusztán pénzéhes gondolkodásmódot tükröz. Szánalmas, és ott kerülöm ahol tudom.

A törvényi szabályozás szerintem is eléggé elmaradott a valósághoz képest (de nem vagyok szakértő a témában), de ez nem jogosít senkit a törvény megszegésére.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nyúzószett

Akkor ezt az egész topikot be lehetne szántani, helyét sóval bevetni.
Nem, mert a letöltés nem minősül automatikusan illegálisnak.

Vendég

Nyúzószett

"Kispénzű zeneszeretőknek nem egyszerű a dolga." 
"A zene a fontos, nem a fekete gép"  (Mini)

"Én már nem muzsikálok, csak egy jelet adok a gépnek/ Ő mutassa meg helyettem, mitől mozdul bennem a lélek." (Quimby) - mondhatnám, ha a frappáns visszavágások nagymestere lennék... De tehetnénk egy ellenpróbát is: mutass nekem úgy 80-100E JMF-ért megvásárolható kis dobozkát, ami jól muzsikál az erősítőmmel, és amint megoldottuk ezt a problémát, készségesen adok neked igazat. Egyébként minden tiszteletem.

Nos, pont a lényeg sikkadna el!
Ugyanis arról volna szó, hogy nem a hangrendszer rossz, hanem mi magunk, mert ott keressük a megváltást, ahol nincs!
Halgass zenét akármin, ha jó az anyag, a közvetítő közeg, akár mellékes is lehet!!

"És még egy fontos dolgot megemlítenék. Vannak olyan zenehallgatók (vagyunk még:-)) jó páran, akiket valahogy kiver a víz attól, amikor a számítógépes "zenejátszás" világával találkozunk. Annak formája, életünkben megjelenő (számunkra) életidegen volta zavaró. Szeretjük betenni (feltenni) a korongot a maga egyszerűségében, megnyomni a play gombot és gondtalanul zenét hallgatni anélkül, hogy végig kellene gondoljuk, hogy a megfelelő szoftvert, kiegészítő hardvert választottuk e, hogy beletörődjünk, hogy az elektromos pattogás és sercegés a még mindig tökéletlen rendszer miatt van. Nem akarunk hosszú heteken, hónapokon át fórumokon kutakodni, másokkal értekezni arról, hogy miért nem működik az aminek működnie kellene és ha működik, akkor miért nem úgy ahogy mi szeretnénk." (Forrás: http://zsoltaudio.blogspot.com/)

Vendég

Nyúzószett

Én nem akarok semmi jónak az elrontója lenni, de ez a zene-feltöltögetés, amire készültök nem biztos, hogy legális. (És ennek a megbeszélése akkor még a fórumszabályzatba is ütközhet.)
Hogy komolyan is válaszoljak: nem tudom, hol van a legalitás határa. A feltöltés természetesen illegálisnak minősül, kivéve ha szerzői jogvédelem alá nem eső anyagokról van szó. Volt Magyarországon is olyan rádió, aki bizonyos évtizedek zenéjét játszotta, hogy ne kelljen neki fizetni, és a boltokban is vannak olyan olcsó CD-k, amik éppen azért olcsók, mert nem kellett a felkerült számok után fizetni. A feltöltés természetesen illegális, de ha letöltöttem, az elvileg nem (?), és ha kiírom CD-re az anyagot, akkor elvileg fizettem az Artisjusnak. Fizetni akkor is fizettem, ha a saját adataimat írtam ki, illetve ha az általam készített fényképek vannak a pendrive-ra feltéve. Miközben mások az én személyes adataimat árulják, spammereknek, pártoknak, az én hozzájárulásom nélkül. Hetente kapom a rejtett számokról a telefonokat, pedig kínosan ügyelek rá, hogy az enyém ne kerüljön ki senkihez. Már rutinszerűen mondom be, hogy "a beszélgetést adatvédelmi és minőségbiztosítási okokból rögzítem", és teszik is le gyorsan a vonal másik végén. Így persze marad a linkelgetés a legális oldalakról (tényleg, a youtube most akkor az, hiszen éppen zajlanak a perek?), és hátha igaza lesz a kollégáknak, hogy mindegy is, min hallgatja az ember a zenét. Ha tetszik, akkor meg megveszem: nyilván nem a lemezboltból a sarkon, hanem majd netről megrendelem, mert még postával is olcsóbb külföldről. Mert fizetnék én, ha azt kapnám, amit. És ezt olyan valaki mondja, aki még a BKV botrányok idején is szorgalmasan lyukasztgat minden egyes alkalommal, ha tömegközlekedik.

Vendég

Nyúzószett

Én nem akarok semmi jónak az elrontója lenni, de ez a zene-feltöltögetés, amire készültök nem biztos, hogy legális. (És ennek a megbeszélése akkor még a fórumszabályzatba is ütközhet.)
Nyilván csak részletre gondoltunk, nem teljes zeneszámokra

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Nyúzószett

OFF: Konkrétan nem olvastam el a fórumszabályzatot, de majd ha ütözik valamivel akkor jön egy moderátor és szól. Amúgy szerintem ezen a fórumon kevés (<10%) olyan ember van aki még sosem töltött le "illegálisan" zenét az internetről. Ha meg felrakod youtubera az éppolyan megosztás, de legalább jó sz@r a minősége is. Na mindegy, nem is megyek bele, mert csak felhúzom magam ezen.

Az ajánlatom még él, esetleg lehet egy olyan megoldás is, hogy lejelszavazom a letöltést, és akkor nem fér hozzá bárki.

UI: nem vagyok én a szabályok ellen, igyekszem betartani őket, de amit manapság próbálnak véghezvinni az internet szabályozásával (pl. torrent) az egy maradi és pusztán pénzéhes gondolkodásmódot tükröz. Szánalmas, és ott kerülöm ahol tudom.

endeavourSE
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 3

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: endeavourSE »

"Én már nem muzsikálok, csak egy jelet adok a gépnek/ Ő mutassa meg helyettem, mitől mozdul bennem a lélek." (Quimby) - mondhatnám, ha a frappáns visszavágások nagymestere lennék... De tehetnénk egy ellenpróbát is: mutass nekem úgy 80-100E JMF-ért megvásárolható kis dobozkát, ami jól muzsikál az erősítőmmel, és amint megoldottuk ezt a problémát, készségesen adok neked igazat. Egyébként minden tiszteletem.

Ugyanis arról volna szó, hogy nem a hangrendszer rossz, hanem mi magunk, mert ott keressük a megváltást, ahol nincs!
Halgass zenét akármin, ha jó az anyag, a közvetítő közeg, akár mellékes is lehet!!

Nézz már oda, valaki felfedezte, hogy nem jó oldalon volt keresve a megfejtés? Na itt se olvastam még ilyet!

merida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 204

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: merida »

Silent Angel Bremen - Heed Obelisk Pro - Heed StandArt 2/2

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó

Nyúzószett

Akkor ezt az egész topikot be lehetne szántani, helyét sóval bevetni.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nyúzószett

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó

Nyúzószett

...vagy ott vannak az ingyenes tárhelyek. A rapidshare-t használom, igaz, előfizető vagyok, de premium account nélkül is elég gyorsan lehet onnan letölteni a jdownloader programmal.

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”