Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Nyúzószett

i-g
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 6

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: i-g »

Akkor nem illegális a letöltés, ha neked az a tartalom megvan jogszerű formában is függetlenül a CD-be épített jogdíjtól.
Baromság. ''Függetlenül a forrás legalitásától a lefele irányú, magáncélú másolás keretében végzett letöltés az legális''.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11456
Kapcsolat:

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Egy kicsit hadd legyek fogatlan prókátor Azt gondolom, hogy parttalan ízlésvitát folytattok, illetve zenehallgatási szokásokról, így életvitelről vitáztok.
Szerintem még csak ezen sem, inkább az álláspontok kifejtésének módján. :foto:

Vendég

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Egy kicsit hadd legyek fogatlan prókátor Azt gondolom, hogy parttalan ízlésvitát folytattok, illetve zenehallgatási szokásokról, így életvitelről vitáztok. Persze nem feleslegesen. Én magam nem tenném le a garast egyik álláspont mellett sem csak annyit fűznék hozzá ehhez az egészhez, hogy van átmenet: én nagyon szívesen hallgatok feketelemezt (bár egyre inkább dívik, hogy a lemez nem is fekete), mert valahogy nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak hallom a hangját. Nyilván megvannak ennek az okai, és több helyen keresendők: nincs rendes CD-lejátszóm, DAC-om (bár most nagyon szemezek egy Oppoval, a család filméhsége és pénztárcája miatt ilyen öszvérekben kell gondolkodnom), a lemezjátszóm olyan, amilyen, de a phono-egység nem olyan rossz az erősítőmben, no meg az analóg hangon is szocializálódtam. De nagyon nehézkesnek találom a lemezek beszerzését, helyenként pedig hihetetlenül drágának, vagy egyenesen lehetetlennek. Ha ilyen-olyan forrásból zenéhez jutok, és tetszik, akkor viszont azon kapom magam, hogy alkalomadtán megszerzem így is, úgy is (LP és CD formában). A filmekkel ugyanígy vagyok, de ott már nyilván csak a műsoros DVD játszik, egy bizonyos minőség alatt pedig már nem is nézem meg, hiába jutok hozzá. Szeretem a szép és informatív borítókat, füzetecskéket, legyen akár CD-ről, akár LP-ről szó. Néha betévedek egy-egy zenei antikváriumba, és kész kincsekre lelek. Általában már ismert felvételeket "gyűjtök": most Amerikából hoztam egy jó adag Cecilia Bartolit, míves kiadásban, és tanulok a könyvszerűen megszerkesztett kis füzetekből.
Az ámítógép mellett meg ülök eleget, és nem nagyon hallgatok rajta zenét. Régen szívesen mászkáltam fülessel a városban (remek volt újraszinkronizálni az utcát), de ma már kimondottan zavar ez az önmagamba-zártság érzet. Inkább kevesebbet hallgatok zenét, de akkor csak azt csinálom, szinte szertartásosan. Nem használok például távirányítót, az erősítőmön nincs is, de nem is hiányzik. Persze ez azt is jelenti, hogy lassan a könyvespolcok mellett a zenét tároló helyek is átveszik az uralmat a lakásban, de ez valahogy jó dolog.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nyúzószett

Egy ideje már azt hiszem, egy új formátum, megoldás sikere úgy mérhető le, hogy mennyien támadják. Bizonyára még emlékszünk néhányan, micsoda sortűz záporozott a 80-as években az Audio CD-re, a hifisták nagy része egyenesen az ördögtől való eszközként kezelte. Láss csodát, 25 évvel később már konzervatív formátumként védik nagyjából ugyanannyian. Mobiltelefonos párhuzamom is pont erről szólt, teljesen felesleges bármi mást belemagyarázni, pláne személyeskedést keresni benne.

Vendég

Nyúzószett

...
Jó lenne, ha a jövőben nem csak (fél)mondatokat idézgetnél tőlem. Nincs türelmem bizonygatni, hogy valójában nem az állításaimat kifogásolod. Nézzük az egyiket:
a lemezborító "kapcsolódó információinak" átnézése például egyértelműen nehézkesebb
Állitmány --> nehézkesebb
Tárgy --> átnézése

20 forintos kérdés: miben is mondtam verhetetlennek az LP-t? A helyes megfejtés: annál megy legkönnyebben, leggyorsabban a borító átnézése. Válaszodban mégis egészen máson, annak információtartalmán lovagolsz. Miért? A tasakról készült digit. fotón több van?:foto: Mellesleg, miből gondolod, hogy soha nem éltem albérletben? Hogy jönnek ide egyéni szoc. problémák? A fotel? Tücsök és bogár? Mindjárt jön valaki és feltalálja a spanyolviaszt:

"A zenehallgatás legfontosabb kelléke az emberi hallás. Ehhez képest a fotel jelentősége szóra sem érdemes."

Agyrém...

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 514

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Jómagam igyekszem távol tartani magam a vak hitet gyakorló egyedektől
Ezzel a vakhittel ugye a blog szerzőjére célozgatsz?:lol! Ha ellenvéleményed van, talán nem ártana részletesen kifejteni. Vagy legalább annyit, hogy mit gondolsz benne hitnek...

Egyáltalán nem rá gondoltam, sőt senki konkrét személyre, de ha nagyon akarod, kitalálhatok valakit. Vállalod?

Az ellenvéleményem csupán annyiból áll, hogy sem a CD, sem a PC nem hibátlan és nem is teljesen elvetélt megoldás. Bármelyikre felesküdni, vagy a másikat teljesen elutasítani számomra kerülendő hozzáállás.

"Bármelyikre felesküdni, vagy a másikat teljesen elutasítani számomra kerülendő hozzáállás."

felesküdtem az Analogra! :foto:

a CD már Nem kell, a PC alapú pedig még...

na most akkor??

Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, lyra, simaudio, lamm, jbl k2, nakamichi, levinson, dcs, furman, progressive audio, analysis plus, kimber, refine audio

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Vendég

Nyúzószett

Bármelyikre felesküdni, vagy a másikat teljesen elutasítani számomra kerülendő hozzáállás.
Valamit nagyon félreérthettél. Ki mondta, hogy a számítógépes lejátszást teljesen el kell utasítani? Az írás arról szól, hogy egy jó asztali lejátszót miért érdemes előnyben részesíteni. Már ez is baj?)

Vendég

Nyúzószett

Ezzel a vakhittel ugye a blog szerzőjére célozgatsz?:foto:) Ha ellenvéleményed van, talán nem ártana részletesen kifejteni. Vagy legalább annyit, hogy mit gondolsz benne hitnek...

Egyáltalán nem rá gondoltam, sőt senki konkrét személyre, de ha nagyon akarod, kitalálhatok valakit. Vállalod?

Az ellenvéleményem csupán annyiból áll, hogy sem a CD, sem a PC nem hibátlan és nem is teljesen elvetélt megoldás. Bármelyikre felesküdni, vagy a másikat teljesen elutasítani számomra kerülendő hozzáállás.

Idézet a lent említett blogbejegyzésből:

"Mindazonáltal az ember nem feltétlenül kell becsapja magát, csak mert használ egy új technológiát, még nem kell(ene) azt elvtelenül piedesztálra is emelje. És persze helyből - előítéletesen - elutasítani sem szabadna. ... Egy szó mint száz, a számítógépes zenelejátszás velünk él, sőt ez a jövő. Hallgatható, működő formátum."

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1294
Kapcsolat:

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Robici »

A zenehallgatásról kérdeztem, nem belehallgatásról, szerkesztésről, felvételről vagy érdekes adatokról... mindenesetre a dolgok, amiket felsoroltál, eltúlzott jelentőségűek,
Hogy én mennyire tudtam, hogy valami ilyesmit fogsz válaszolni. Különben másnak meg adott esetben a te szempontjaid eltúlzott jelentőségűek. A zenehallgatás maga szerintem nem függ olyan mértékben az eszköztől, mint amennyire el szeretnék hitetni. Sokkal fontosabb lehet például egy kényelmes fotel mind ez az egész kérdéskör.

egy részükhöz még a számítógép se kell, csak megfelelő képességű lejátszóeszköz (sokféle formátum, video+audio, playlist).

A cd-lejátszóhoz képest kérdezted. Különben meg minek vegyek megfelelő képességű lejátszóeszközt, ha a gép már úgyis ott van?

Célzottan arra lehet rákereseni, amit a fejedben tartasz, ami éppen eszedbe jut. A valódi böngészés gépen sem gyorsabb

Neked nem, nekem igen.

Etéren az LP verhetetlen

A szép nagy borító és kísérőfüzet valóban egyfajta hangulatot ad (ha szépen meg van csinálva. Máskor meg szinte semmi infót nem nyújt. Megint olyan felsőbbrendű kijelentés, ami a valóságban jóval árnyaltabb.) Van akinek erre van szüksége, van akinek ez az egész "eltúlzott jelentőségű".

aki legalább nagyjából rendet tart gyűjteményében és annak legnagyobb részét hallgatni is szokta... nos, ő (a lemezboritót csak jpeg kiterjesztésben ismerők számára) hihetetlen sebességgel meg szokta találni, amit keres

Na ja, ha épp otthon van. Mivel én a hétből 5 napot a lemezgyűjteményemtől 50 km távolságban töltök, a hihetetlen sebesség kicsit necces.

Nekem úgy tűnik, te annyira idealizált környezetben élsz, gondolkodsz, ami az emberek többségének elérhetetlen.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nyúzószett

Ezzel a vakhittel ugye a blog szerzőjére célozgatsz?:foto:) Ha ellenvéleményed van, talán nem ártana részletesen kifejteni. Vagy legalább annyit, hogy mit gondolsz benne hitnek...

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Jester »

Hogy a high-end micsoda, azt én nem tudom
Az, amit régebben póriasan High Fidelitynek mondtak:))

Szerintem a Hi-Fi és a High End jelentése más.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

Vendég

Nyúzószett

Hogy a high-end micsoda, azt én nem tudom
Az, amit régebben póriasan High Fidelitynek mondtak:))

Vendég

Nyúzószett

Például a teljes zenegyűjtemény adott esetben egyszerűbb és célszerűbb kezelése (saját playlist létrehozása, nem foglal annyi helyet a lemezgyűjtemény a polcon), a biztonsági másolat könnyen és minőségromlás nélkül megoldható, szinte bármilyen formátum lejátszható, nagyfelbontású PCM formátumok kezelése, könnyű hordozhatóság, video-fájlokat is meg tudsz hallgatni (pl. koncertfelvételek). Adott esetben könnyű hangfelvételi és szerkesztési lehetőségek, tv-ből, rádióból bármit fel tudok venni, katalogizálni, később meghallgatni. Hogy ebből kit mennyi érdekel, más dolog, nekem például megfelel jelenleg a CD-k gyűjtése, de az albérletemben például csak számítógép van, arról hallgatok zenét, ott tárolom a CD-im adatait, stb. Nagy gyűjteménynél például nem kell átböngészni egy adott felvétel megléte után többszáz lemezt, érdekes adatok (amik persze mást nem biztos, hogy érdekelnek) lekérdezéséről nem is szólva.A beszerzésről nem is szólva, hiszen az internettel óriási választék nyílik meg ráadásul szinte mindenbe bele lehet hallgatni.

A zenehallgatásról kérdeztem, nem belehallgatásról, szerkesztésről, felvételről vagy érdekes adatokról... mindenesetre a dolgok, amiket felsoroltál, eltúlzott jelentőségűek, egy részükhöz még a számítógép se kell, csak megfelelő képességű lejátszóeszköz (sokféle formátum, video+audio, playlist). Internetről hanghordozót is ugyanolyan könnyedén, hatalmas választékban rendelhetsz (legális beszerzésről beszélünk, ugye...:-) Célzottan arra lehet rákereseni, amit a fejedben tartasz, ami éppen eszedbe jut. A valódi böngészés gépen sem gyorsabb, a lemezborító "kapcsolódó információinak" átnézése például egyértelműen nehézkesebb. Etéren az LP verhetetlen Végezetül, elárulnék egy titkot:> aki legalább nagyjából rendet tart gyűjteményében és annak legnagyobb részét hallgatni is szokta... nos, ő (a lemezborítót csak jpeg kiterjesztésben ismerők számára) hihetetlen sebességgel meg szokta találni, amit keres :foto:

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nyúzószett

Ez így mind igaz. De mitől, vagy ha tetszik mennyivel JOBB a számítógép a CD-nél? Mert a high end azért nem a praktikum sportja, vagy tévednék?
Akinek ezek a szempontok lényegesek, annak jobb a számítógép a CD-nél. Akinek más szempontok lényegesek, annak nem. Hogy a high-end micsoda, azt én nem tudom, ha itt csak high-endről volt szó, akkor félreértettem valamit.
Olyan általános kijelentésekkel nem tudok mit kezdeni, hogy a CD jobb, mint a gép vagy fordítva. Szerintem bizonyos szempontok, kompromisszumok vannak, amiket egyénileg lehet mérlegelni és az egyéni precedenciák alapján dönteni.

endeavourSE
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 3

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: endeavourSE »

Talán igazad van. Komolyan érdekelne, hogy szerinted mi hasznosat tesz hozzá egy ámítógép a zenehallgatáshoz, példának okáért egy cédéjátszóhoz képest. Szeretném bőviteni a látókörömet:))
Például a teljes zenegyűjtemény adott esetben egyszerűbb és célszerűbb kezelése (saját playlist létrehozása, nem foglal annyi helyet a lemezgyűjtemény a polcon), a biztonsági másolat könnyen és minőségromlás nélkül megoldható, szinte bármilyen formátum lejátszható, nagyfelbontású PCM formátumok kezelése, könnyű hordozhatóság, video-fájlokat is meg tudsz hallgatni (pl. koncertfelvételek). Adott esetben könnyű hangfelvételi és szerkesztési lehetőségek, tv-ből, rádióból bármit fel tudok venni, katalogizálni, később meghallgatni. Hogy ebből kit mennyi érdekel, más dolog, nekem például megfelel jelenleg a CD-k gyűjtése, de az albérletemben például csak számítógép van, arról hallgatok zenét, ott tárolom a CD-im adatait, stb. Nagy gyűjteménynél például nem kell átböngészni egy adott felvétel megléte után többszáz lemezt, érdekes adatok (amik persze mást nem biztos, hogy érdekelnek) lekérdezéséről nem is szólva.
A beszerzésről nem is szólva, hiszen az internettel óriási választék nyílik meg ráadásul szinte mindenbe bele lehet hallgatni.

Ez így mind igaz. De mitől, vagy ha tetszik mennyivel JOBB a számítógép a CD-nél? Mert a high end azért nem a praktikum sportja, vagy tévednék?
Ilyen erővel mindezeket az érveket fel lehet sorolni a McDonald's mellett is mondjuk a frissen csillagozott Costes étteremmel szemben.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nyúzószett

Talán igazad van. Komolyan érdekelne, hogy szerinted mi hasznosat tesz hozzá egy ámítógép a zenehallgatáshoz, példának okáért egy cédéjátszóhoz képest. Szeretném bőviteni a látókörömet:))
Például a teljes zenegyűjtemény adott esetben egyszerűbb és célszerűbb kezelése (saját playlist létrehozása, nem foglal annyi helyet a lemezgyűjtemény a polcon), a biztonsági másolat könnyen és minőségromlás nélkül megoldható, szinte bármilyen formátum lejátszható, nagyfelbontású PCM formátumok kezelése, könnyű hordozhatóság, video-fájlokat is meg tudsz hallgatni (pl. koncertfelvételek). Adott esetben könnyű hangfelvételi és szerkesztési lehetőségek, tv-ből, rádióból bármit fel tudok venni, katalogizálni, később meghallgatni. Hogy ebből kit mennyi érdekel, más dolog, nekem például megfelel jelenleg a CD-k gyűjtése, de az albérletemben például csak számítógép van, arról hallgatok zenét, ott tárolom a CD-im adatait, stb. Nagy gyűjteménynél például nem kell átböngészni egy adott felvétel megléte után többszáz lemezt, érdekes adatok (amik persze mást nem biztos, hogy érdekelnek) lekérdezéséről nem is szólva.
A beszerzésről nem is szólva, hiszen az internettel óriási választék nyílik meg ráadásul szinte mindenbe bele lehet hallgatni.

Vendég

Nyúzószett

A kétpólusú világ imádatára és hadviselési vágyaid kielégítésére tudok ajánlani néhány küzdősportot, vagy egy klassz paintball pályát. Jómagam igyekszem távol tartani magam a vak hitet gyakorló egyedektől, mivel a világot végtelen színárnyalatban játszó tüneménynek gondolom. Írások értelmezéséhez meg szerintem hagyd meg az emberek alapvető szabadságfokát azon kínos esetben is, ha szerinted mindent jobban tudsz hozzájuk képest.
Azért ugye még elmondhatom a véleményem bizonyos "értelmezésekről"? Persze, jogodban áll hadviselésnek minősíteni s "felvenni a kesztyűt", a magad módján

Vendég

Nyúzószett

Na mondjuk az eredeti hozzászólásod, miszerint a gépi lejátszás semmi újat vagy hasznosat nem tett hozzá a zenehallgatáshoz is elég szűklátókörű.

Vendég

Nyúzószett

Ezzel a vakhittel ugye a blog szerzőjére célozgatsz?) Ha ellenvéleményed van, talán nem ártana részletesen kifejteni. Vagy legalább annyit, hogy mit gondolsz benne hitnek...

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 310

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: s4tch »

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nyúzószett

Jogos! Mellément, kevertem a hsz-okat...
Ja, ok.

Még mindig nem értem, hogy a cinikus hozzáállás hogy-hogy nem az ő tegnap 9:22-kor elkövetett szösszenetéréről jutott s4tch eszébe.

Ez a magyarázkodás viszont már kár volt.

Nagyvonalúan "nem"-et gyártottál a "nem alapvetően"-ből...

Mert így a lényeget tekintve mi is változott?

Úgy tűnik, fapacihoz hasonlóan te sem igazán akarod megérteni a hivatkozott blogbejegyzés  lényegét.

Mert az mit is bizonyít?

Na mondjuk az eredeti hozzászólásod, miszerint a gépi lejátszás semmi újat vagy hasznosat nem tett hozzá a zenehallgatáshoz is elég szűklátókörű.

Különben, hogy egy kicsit talán jobban a topik témájához kapcsolódjak, beszereztem egy Mercury CD-t (Kubelik-CSO - Muszorgszkij-Bartók; egy másik, zenei fórumon nagyon dicsérték Kubelik előadásait). Mono felvétel és mint kiderült, egyetlen mikrofonnal készült úgy, hogy először beállították a hangerőt a zenekar maximális hangerejére és ezután a felvétel során semmit nem módosítottak. Kíváncsi vagyok, hogy szól (na meg hogy Kubelik mit kezdett a Zené-vel.)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nyúzószett

Hol írtam én a mobiltelefonokról meg a számítógépes lejátszásról itt?
Jogos! Mellément, kevertem a hsz-okat... a válaszom valójában fapaci félrecsúszott hasonlatáról szól. Még mindig nem értem, hogy a cinikus hozzáállás hogy-hogy nem az ő tegnap 9:22-kor elkövetett szösszenetéréről jutott s4tch eszébe.

(Még jó, hogy az emberek nem tudnak róla, hogy a számítógép nem való zenelejátszásra, így nyugodtan használják arra is.)
Nagyvonalúan "nem"-et gyártottál a "nem alapvetően"-ből... Világosabban megfogalmazva: a probléma az eszköz multifunkcionális jellegéből ered. Úgy tűnik, fapacihoz hasonlóan te sem igazán akarod megérteni a hivatkozott blogbejegyzés lényegét. Akkor viszont mégse ment annyira mellé

Szerintem a cinizmus inkább részedről áll. Én csupán egy eszembe villanó párhuzamot írtam le itt legutóbb, ugyanis emlékeim szerint nagyjából úgy vélekedtek sokan a mobiltelefonról 15 évvel ezelőtt, mint ma a számítógépes zenelejátszásról, aztán az idő elmosta a kétkedők ellenérzéseit. Ezzel sem véleményt, sem állásfoglalást nem akartam tenni. A kétpólusú világ imádatára és hadviselési vágyaid kielégítésére tudok ajánlani néhány küzdősportot, vagy egy klassz paintball pályát. Jómagam igyekszem távol tartani magam a vak hitet gyakorló egyedektől, mivel a világot végtelen színárnyalatban játszó tüneménynek gondolom. Írások értelmezéséhez meg szerintem hagyd meg az emberek alapvető szabadságfokát azon kínos esetben is, ha szerinted mindent jobban tudsz hozzájuk képest.

Vendég

Nyúzószett

Hol írtam én a mobiltelefonokról meg a számítógépes lejátszásról itt?
Jogos! Mellément, kevertem a hsz-okat... a válaszom valójában fapaci félrecsúszott hasonlatáról szól. Még mindig nem értem, hogy a cinikus hozzáállás hogy-hogy nem az ő tegnap 9:22-kor elkövetett szösszenetéréről jutott s4tch eszébe.

(Még jó, hogy az emberek nem tudnak róla, hogy a számítógép nem való zenelejátszásra, így nyugodtan használják arra is.)
Nagyvonalúan "nem"-et gyártottál a "nem alapvetően"-ből... Világosabban megfogalmazva: a probléma az eszköz multifunkcionális jellegéből ered. Úgy tűnik, fapacihoz hasonlóan te sem igazán akarod megérteni a hivatkozott blogbejegyzés lényegét. Akkor viszont mégse ment annyira mellé

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nyúzószett

Miért, volt "on" is?
A hangminőségről szóló vita szerintem kapcsolódott a témához, de a jogi szabályozásról szóló már nem.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Nyúzószett

... vagy félremagyarázása a dolgoknak (a lényeg meg nem értéséből adódhat). A mobiltelefon forradalmi lehetőségeket nyitott a telekommunikációban, ellenben a számítógépes hanglejátszás semmi újat vagy hasznosat nem tett hozzá a zenehallgatáshoz (mint alapvetően másra való eszközt inkább azzal a jogos kritikával lehet illetni, hogy elvehet belőle).
Hol írtam én a mobiltelefonokról meg a számítógépes lejátszásról itt? (Még jó, hogy az emberek nem tudnak róla, hogy a számítógép nem való zenelejátszásra, így nyugodtan használják arra is.)

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”