Valójában felvették az 1.-t és 8.-at 1953-ban, majd a 3., 5., 7. és 9. szimfóniákat, épp a legutolsóval kezdve 58 januárjában. A nagy zenekari Fricsay dobozban mind benne van.

Valójában felvették az 1.-t és 8.-at 1953-ban, majd a 3., 5., 7. és 9. szimfóniákat, épp a legutolsóval kezdve 58 januárjában. A nagy zenekari Fricsay dobozban mind benne van.
Én úgy tudom eredetileg a Beethoven-ciklust vele tervezték felvenni amiből el is készült ugye a Kilencedik felvétele csak aztán meghalt. Nagy kár, hogy a korabeli hangzásesztétika miatt az opera és oratóriumfelvételei számomra szinte hallgathatatlanok. Az énekesek a képembe vannak tolva, a zenekar meg mintha a másik szobából szólna. Sok mindent el tudok viselni mint archív felvétel kedvelő (Mengelberg is ugyebár...), de ezt nem. (Ennyit az 50-es 60-as évek aranykoráról meg a régi tökéletes felvételekről... Ezer szerencse, hogy a Decca nem így csinálta Soltival a Ringet.)juliush írta: ↑2020.11.09., hétf. 21:27Volt ám egyébként nekünk is egy hősünk (mármint kis hazánknak), aki elképesztő nagyságra volt hivatott, de a halál korán elragadta, bár a Deutsche Grammophonnál Herbert von Könyöklőgép mellett valószínűleg úgyis elfogyott volna körülötte a levegő. Ha már Csajkovszkij felvételekről beszélünk, az alábbiakat Bármelyik másik mellé oda merném tenni, sőt a legtöbbjük fölé!
Mea culpa...még nem. De ez a tarthatatlan állapot már nem sokáig áll fenn!
Mravinszkij annyira nem érdekel, de Mengelberget nagyon eltaláltad. :-) Ezek szerint még nem olvastad a honlapomon a lelkendező Mengelberg-cikkeket. Egyik kedvenc karmesterem. :-)juliush írta: ↑2020.11.09., hétf. 19:50Én is, de mikor a gyűteményének háromnegyedén a hisztérikus Csajkovszkijt kapja az ember (mert azzal könnyebb lenyűgözni), egy-egy ilyen a szimfónikus Csajkovszkijt prezentáló doboz felüdülés tud lenni!Nyugi van Mravinszkij is!
![]()
De ha igazán őrületre vágysz (és nem bánod a histórikus hangzást - mármint technikailag):
Én is, de mikor a gyűteményének háromnegyedén a hisztérikus Csajkovszkijt kapja az ember (mert azzal könnyebb lenyűgözni), egy-egy ilyen a szimfónikus Csajkovszkijt prezentáló doboz felüdülés tud lenni!
Csajkovszkij szimfóniáknál én kedvelem a hisztériát. :-)juliush írta: ↑2020.10.31., szomb. 18:18Gyönyörű Csajkovszkij-ciklus a digitális korszak hajnalát közvetlenül megelőző időszakból, hibátlan hangzású remasteringgel. Haitink a világ egyik legjobb zenekarával felvett sorozatát elsősorban azoknak ajánlom, akik vevők az értelem és érzelmek közötti egyensúlyra törekvő, a szerző előadásait oly gyakran jellemző hatásvadászatot, hisztériát mellőző, érzelemkitöréseket kordában tartó, a művek szimfónikus struktúrájára hangsúlyt helyező interpretációkra.
Ha esetleg félreértető voltam, a "ciklus" alatt a szimfóniákat értettem! A "töltelék"Indy írta: ↑2020.11.03., kedd 13:08Recording Location: Concertgebouw, Amsterdam, September 1961 (Capriccio italien), June 1964 (Romeo and Juliet), September 1972 (1812; Marche slave; Francesca da Rimini), September 1974 (Symphony No.5), October 1977 (Symphony No.2; The Storm), October 1978 (Symphony No.6), December 1978 (Symphony No.4), October 1979 (Symphonies 1, 3 & Manfred)
℗ 1965 (Capriccio italien; Romeo and Juliet), 1973 (1812; Marche slave; Francesca da Rimini), 1975 (Symphony No.5), 1978 (Symphony No.2; The Storm), 1980 (Symphonies 1, 3 & Manfred) Universal International Music BV![]()
Recording Location: Concertgebouw, Amsterdam, September 1961 (Capriccio italien), June 1964 (Romeo and Juliet), September 1972 (1812; Marche slave; Francesca da Rimini), September 1974 (Symphony No.5), October 1977 (Symphony No.2; The Storm), October 1978 (Symphony No.6), December 1978 (Symphony No.4), October 1979 (Symphonies 1, 3 & Manfred)
℗ 1965 (Capriccio italien; Romeo and Juliet), 1973 (1812; Marche slave; Francesca da Rimini), 1975 (Symphony No.5), 1978 (Symphony No.2; The Storm), 1980 (Symphonies 1, 3 & Manfred) Universal International Music BV
A BIS-nek a Mozart Vonósötösök sorozata (Orlando Quartet) is a PCM-F1-gyel lett rögzítve és szerintem csodaszépen szól. Vicces, hogy ezzel az eredetileg amatőr piacra szánt cuccal ilyen jó felvételeket tudtak csinálni. Egyébként ha már kevésmikrofonos felvétel: a Denon a 80-as években Mahler szimfóniáit Eliahu Inballal vette fel és az eredeti japán kiadás füzetében több felvételnél is azt írják hogy egy-két részlettől eltekintve ahol kiegészítő mikrofonokat alkalmaztak, lényegében kétmikrofonos felvételek (Brüel&Kjaer mikrofonokkal). Még a 8. szimfóniát is így rögzítették! Zeneileg talán nem annyira kiemelkedő az a sorozat (bár vannak közte jól sikerültek) de technikailag érdekes. Korai digitális felvételek, nagyon alacsony kivezérléssel (legalábbis az eredeti kiadásokon ami nekem van). Érdekes módon nagyon durván kihozzák a DAC-ok közötti hangzásbeli különbségeket.
Erről eszembe jutott, hogy nekem is van egy ilyen templomi orgonás Négy évszak lemezem, épp ezt hallgatom:juliush írta: ↑2020.10.29., csüt. 10:36Volt már szó erről a 4 évszak felvételről, most azért hozom ismét szóba, mert egy aktuális rendelésemhez nevetséges 4 Euróért tudtam hozzácsapni, mert ezt fizikailag is birtokolnom kell! Ez kevesebb mint 1 EUR/évszak, hiszen két másik versenyművet is melléraktak az eredeti kiadványhoz képest!![]()
https://www.jpc.de/jpcng/classic/detail ... um/5240913
A bő 3 és fél évtizede készített felvétel ugyanolyan friss, lendületes, izgalmas előadás, mint bármelyik azóta, sőt híján van egyesek túlzásainak (legalábbis számomra, lásd Carmignola). Mindemellett felvételtechnikailag is az egyik legmeggyőzőbb érv a Red Book CD formátum minősége és életrevalósága mellett, hiszen mindenféle korszerű varázslat nélkül 4 mikrofonnal vették fel és rögzítették egy Sony PCM-F1-es átalakítóval. A felvétel egy templomban készült, pont annyi zengést engedtek rögzíteni, ami a tér érzetét biztosítja, ugyanakkor a részleteket még nem mossa össze. Ráadásul a templom orgonája lehet a continuo bizonyos pontokon, a szubbal kiegészített full-range rendszereken hátborzongatóan gyönyörűségesen telt hangzást produkál, például a Tél nyitánya szinte csontig hatolóan fenyegető, mégis várakozással teli.
Nos, megkövetem a társaságot, úgy tűnik, én is beleestem abba a tévedésbe, hogy a Wikipédián található információt készpénznek vettem, vagy félreértelmeztem:
forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nigel_KennedyAz esetenként csak egyszerűen Kennedy néven ismert előadó a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a legtöbb eladott klasszikus lemez előadója; az 1989-es Vivaldi: A négy évszak című felvételével érte ezt el ezt a rekordot.