Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Melyik verzióban hallgassam az albumot?

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 514

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

A 35mm -es mágnesfilm akkor már készen állt, a westrex hajtás tesztelés alatt volt, és 1957 év elejétől gyakorlattá is vált a mercurynál, de ezen időszak főleg már nem a Living Presence, hanem a Perfect Presence névvel illetett, és zömmel a multi mikrofonozás techikájával, telefunken (u47) és rca (44bx, bk5, km56) mikrofonokkal.

SAjnos én még mindig leragadtam a kezdő kérdésemnél.
Ez az egész történet számomra a Citroen DS-re hajaz, az is egy hihetetlen csoda volt még a dátum is stimmol nagyjából. A különbség hogy a kocsit gyártották is és hozzáférhető is volt.
Van erről a berendezésről valami infó a neten szivesen olvasnék róla.
Érdekelne még a Johnson -féle szuper magnóról infó arról sem találtam semmit.

idéztél valamit, illetve változatlanul nemértesz valamit...viszont a kettő az Én felfogásom szerint nem smakkol össze...légyszíves fuss neki mégegyszer...

az idézett körmondatban az 57'-es dátum, a 35mm-es mágnesfilm, a westrex ra-1551 hajtásmodell, a mercury, a living presence, a perfect presence, a multi mikrofonozás technikája szerepel, telefunken és rca mikrofonok megemlítésével...

ezek közöl nem értesz valamit? vagy nem hiszel valamit? vagy ezek közül nincs valamelyik? vagy esetlegesen egyik sincs?

vagy rosszul idéztél és feltételezem, hogy összességében elutasítod/tagadod a "régi idők fociját"??
nos ezzel semmi baj, csak teljesen más megközelítést igényel részemről, és kísértetiesen hasonlít Heidegger ellentétéhez a Bécsi Kör filozófiájával!

sokat vitatott és jellemző tagadás az audiophíliában:

"nincs hallható/érzékelhető élet 20kHz felett és kvázi 15Hz alatt SEM!"

elárulom,
a fenti örökzöld, heidegger metafizikája, és a bécsi kör neopozitivizmusa is ÖNMAGÁBAN megbukott!

http://www.cco.caltech.edu/~boyk/spectra/spectra.htm

Amiről nem tudunk, az nincs! de az a minimum, hogy nem hisszük el... :foto:
/a lételem egy sajátos, kontra metafizikus tagadása
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, lyra, simaudio, lamm, jbl k2, nakamichi, levinson, dcs, furman, progressive audio, analysis plus, kimber, refine audio

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Audi80Avant
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 67

Hozzászólás Szerző: Audi80Avant »

A 35mm -es mágnesfilm akkor már készen állt, a westrex hajtás tesztelés alatt volt, és 1957 év elejétől gyakorlattá is vált a mercurynál, de ezen időszak főleg már nem a Living Presence, hanem a Perfect Presence névvel illetett, és zömmel a multi mikrofonozás techikájával, telefunken (u47) és rca (44bx, bk5, km56) mikrofonokkal.

SAjnos én még mindig leragadtam a kezdő kérdésemnél.
Ez az egész történet számomra a Citroen DS-re hajaz, az is egy hihetetlen csoda volt még a dátum is stimmol nagyjából. A különbség hogy a kocsit gyártották is és hozzáférhető is volt.
Van erről a berendezésről valami infó a neten szivesen olvasnék róla.
Érdekelne még a Johnson -féle szuper magnóról infó arról sem találtam semmit.
Audio Precision System Two Dual Domain 2522
Audio Precision System One Dual Domain 322 Full ,Tektronix TDS 5052 DPO
Wandel & Göltermann SPM-12 ,Hewlett Packard 3562A TFT Signal Analyzer
Agilent 6627A Power Supply, Tektronix 7834-7L5 Audio Spectrum Analyzer

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

...(még nem a 35mm-es mágneses filmszalaggal és Westrex RA-1551-os magnóval)
Audi,
ahogy magam idézem,
írtam is volt' jóval korábban,
mintegy jeleztem - nem véletlenül - hogy Ott van a jövő, de akkor 1956 derekán az igazság akkor is az volt, hogy egy teljesen átalakított, felgyorsított ampex volt az alany...

A 35mm-es film előnyei term. indokoltak, de annyit tudok, hogy R.C.Fine a 35mm-es cinemascope/widescreen mágnesfilm alapján vastagíttatta és perforáltatta az akkori 1/2 inch-es mercury szalagot...miért? mert a 35-ös szalagminta előbb megvolt mint az elvárásainak megfelelő tökéletes/megfelelő hajtás...****

3 fantasztikus felvétel az f:35d Perfect Presence időszakból:

Frederick Fennel conducts Gershwin a PPS6006-on, R.C.Fine New York-i 'A' Studiójából...Harold Lawrence és W.C.Fine hangmérnökök közreműködésével;

10 trombones like 2 pianos a PPS6001-en Hollywood-ból, Mel Chisolm és David Caroll társhangmérnökökkel;

Spanish Fire a PPS6025-ön, szintén New York-ból, hasonló felállásban;

Egyébként a mercuryt elhagyva R.C. Fine további sikereket halmozott az Everest-el, majd George Piros-al a Command Classic-al...
a nagyszerű felvételek már zömmel 35mm-es mágnesfilmre készültek westrex RA-1551 recorderrel, majd a vágás automatikus (pintch-kontroll) schully lathe-on westrex vágófejjel és ortofon tűkkel történt.
És minden a maximalista igényeihez legyártatva vagy sajátkezűleg átalakítva.

Kora legmeghatározóbb hangmérnöke volt.

**** további érdekességként,
megemlítem, hogy 1963-ban Mr. Enoch Light vadiúj Aeolian-Skinner orgonáján a New York-i Lincoln Center Philharmonic Hall-jában, Virgil Fox előadását - milyen érdekes! - ISMÉT ROBERT COZART FINE ÉS ROBERT EBERENZ VETTE FEL, de már a 35mm-es Westrex-el, és már nem a Mercury, hanem a fent említett COMMAND CLASSIC égisze alatt...és már multi mikrofonozás technikájával...

Ezt is érdemes meghallgatni! B)

Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, lyra, simaudio, lamm, jbl k2, nakamichi, levinson, dcs, furman, progressive audio, analysis plus, kimber, refine audio

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1294
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Ezt igazából magam is csak akkor értettem meg, amikor először demonstráltak szuper-magassugárzót (infrabasszushoz még nem volt szerencsém). Előtte én is csak mosolyogtam azokon, akik cédéjátszó és --30kHz átvitelű csöves erősítő mellett ilyen "haszontalanságokra" költenek.
CD-ről demonstrálták a szupermagassugárzót? És pontosan mit értettél meg akkor?

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

De, hogy valaki hallja a 8Hz-et (és nem a rárakódó felharmónikusokat), ami már erősen az emberi hallástartományon kívül eső infrahang kategória, azzal kapcsolatban vannak némi kétségeim.
Önmagában persze hogy nem halljuk a 8Hz-es szinuszos rezgést, de ennek önmagában nincs is sok jelentősége. Ezt igazából magam is csak akkor értettem meg, amikor először demonstráltak szuper-magassugárzót (infrabasszushoz még nem volt szerencsém). Előtte én is csak mosolyogtam azokon, akik cédéjátszó és --30kHz átvitelű csöves erősítő mellett ilyen "haszontalanságokra" költenek.

Audi80Avant
V.I.P.
V.I.P.

lehet vitatni, vitatkozni, ötletelni, gyári adatokat mutogatni...mindenki igénye szerint...

remek. igaz, ez egy nyitott fórum, de azért köszönöm Neked hogy leereszkedtél idáig, hogy ezt másoknak is megengeded.

csupán félve kérdezem meg , ha ez a szuperség létezett anno ,akkor miért nem került gyártásba merugye a 300-3 az eleve 1 studiómagnó.. igaz csak ilyen mezei célokra ...
és miért nem ezeket a fejeket használta fel a Nagra mérési ill hadászati célokra?
És miért kell vajon ott a sebességét lejátszáskor a 10edére állítani hogy értékelni tudják a legmélyebb hangokat?
És miféle mikrofon működik torzításmentesen 8Hz-en??
Mert a 20Hz alatti mérésekre rezgésérzékelőket használnak nem audio mikrofont pedig ezekszerint abban is jobb a mérnökúr által felturbózott 201 . ami gyárilag 30Hz-től indult...

" 16 Hz on and open pipe, 8 Hz on a stopped pipe (rare at this
pitch register.) "

SZÍVESEN! :foto:

de ITT most tegyük félre a viccet, és néhány dolgot ajánlok nagyon a figyelmedbe:

1. NE gúnyolódjunk a "mérnök úron", nagyon, nagyon rossz irányba tereli a szövegkörnyezetet, inkább ismeret gyarapításra használd a hiányosságaidat a Decca és a Mercury alapvető felvételkészítési technikáiról és módszereiről. Nagytudású emberektől nem szégyen tanulni...lenézni Őket? Méretes butaság...
Csak félve kérdezem meg, hogy mennyi eredeti LP-d (SP-d) illetve eredeti masterszalagod van a Decca-tól vagy a Mercury-tól?
További félelemmel kérdezem meg, hogy hallottál egyáltalán Tőlük eredeti első nyomású lemezeket, natív és másolatlan masterszalagokat, vagy minimum Stampereket?

2. Ajánlott tanulmányi kirándulás, 1.lesson:
JAV recordings 2 CD set, amelyet a Yale Egyetem gondozásában készítettek és adtak ki, a Yale egyetem orgonistája Prof. Thomas Murray demonstrálja az orgonát mint hangszert, az orgonaelemek 'munkaútját', majd kitérnek a felvételkészítésre, annak nehézségeire, és mindez a Newberry Memorial Orgonáján, a Woolsey Hall-ban.
Csak félve kérdezem meg, hogy esetleg hallottál e már erről az anyagról, amely már nemcsak érdekes és "olvasmányos" zenei anyag, hanem tudományosan publikált kitűnő értekezés is?

3. Ajánlott tanulmányi kirándulás, 2.lesson:
RAP CD set recording, RECAUDIOPRO...szintén azok a Hertz-ek, és a félelmeim a tananyag ismeretlenségéről...?

4. Melyik 'mike' tud 8Hz-et "torzítás nélkül"?
Félve kérdezem, hogy Te hogyan definiálod azt, hogy "torzítás nélkül"?

További félelemmel kérdezem meg, hogy hallottál e az alábbiakról:
Schoeps Mk2S omninál is, -és a Schoeps általában a CMC6-ot 20 Hz-hez specifikálja, illetve más erősítővel 30-ig részletezi;
kipróbálva és mérve a CMC6 lemegy 6-8 Hz-ig, de persze valószínűleg valamennyi gyengüléssel, viszont HPF nélkül rendelve ("linear" opció, jelölve egy # jelöléssel a számban) semmi gyengülés nélkül, és egészen 3Hz-ig már gyengüléssel megy le!

És olvassuk figyelmesen tovább már az ELAM Schoeps kéziratában, eredetiben:

""CMC microphone amplifiers normally have a gradual rolloff below 30 Hz (20 Hz in the CMC 6) to guard against infrasonic disturbances from various sources such as air movement and vibration. However, when using pressure (omnidirectional) transducers, it can be desirable to pick up frequencies below 20 Hz without attenuation. The special technology of the CMC microphone amplifiers makes this possible; on request we can deliver microphone amplifiers with response that is flat to as low as 3 Hz.
Caution must be advised with respect to infrasonics, however. Since pressure transducers can pick up very low frequencies, ventilation systems in large spaces (churches, concert halls) can create a problem. With pressure gradient transducers the risk is even greater. They are far less sensitive to very low frequency sound, but respond much more strongly to unwanted low-frequency stimuli such as air currents and solid-borne noise. Although such signals may be below the audible range of frequencies, they can overload electronic circuitry and produce severe distortion.""

5. Csak félve kérdezem meg, hallottál a Jecklin Disk-ről (Jürg Jecklin & Isaac Schömberg)?
Érdemes tanulmányozni a történetet Alain Blumlein binaural rögzítéstechnikájától indulva, majd eljutva - az utódgeneráció által elveit és ötleteit, tkp. fizikáját felhasználva, - a Jecklin Disk mechanizmusáig.
Hogyan használják az omni mikrofonokat a Jecklin Diskkel?
Milyen távolságban kell elhelyezni a tökéletesebb stereo tér, és az extrém frekvencia hűség érdekében...és milyen 'treble' dúsítás kiegészítés szükséges masterelésnél?

6. Végül félelem nélkül hozzáteszem a technika és módszer bemutatásához:
Általában a 3-csatornás felvételnél, az 1-en és 3-on az elülső mikrofonokat párosítják, és 32'-ra teszik vissza a visszhangzó mező mikrofont a hátsó faltól; majd mixelik őket, hogy bemutassák a mastering felépítésének legjobb ábrázolását.

Sem a Nagra, sem a hadiipar nem érdekel...nem vagyok kereskedő, és a kerskedők sem érdekelnek...nem érdekel ki mit miért favorizál és mit miért akar eladni...továbbá és végül az sem, hogy ki mit miért javít és/vagy modifikál...
Miért kellett volna a módosított Ampex 300-ast piaci termékké tenni? Azok az emberek az 50-es években, kopogós cipőben és derékra húzott tréningben is kirázták a kisujjukból a kupeceket, a kereskedőket vagy az önjelölt megmondókat...és nem igazán érdekelte őket az a szó hogy trend...csak a zene és a minőség! A végtermékeik (masterek, LP-k, SP-k, EP-k) pedig Önmagukért beszélnek, és még sok-sok évig beszélni is fognak...
és utoljára egyre kevesebb félelemmel jegyzem meg, Neked ezekről a termékekről és módszerekről a fenti hozzászólásod és kérdéseid tükrében kevés az ismeretséged...

plus egy alig félve feltett kérdés, hogy hallottad e egyáltalán a ACCHOS CD-t amelyről beszélgetünk, és amiről tkp. az egész történet szól??
Azt már meg sem kérdezem, hogy az eredeti első LP nyomásokat, úgymint MG50109, SR90109 vagy MG50127, SR90127 hallottad e...
Csakis azért, semmi másért, ... hogy ... AZ a 8Hz mennyire is torzít?

Vagy 9Hz, vagy inkább 10Hz? Számít hogy pontosan mennyi?
Semennyire, csak a feeling...!

nem áll szándékomban a mérnökökön gúnyolódni távol álljon tőlem. csupán kicsit sarkítva arra próbáltam rávilágítani hogy hová tűnt ez a hatalmas tehetség és miért nem használták ezt a rendszert a későbbiekben miért tértek át a filmmagnó használatára..stb
Ennyi a mondandóm lényege.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

lehet vitatni, vitatkozni, ötletelni, gyári adatokat mutogatni...mindenki igénye szerint...

remek. igaz, ez egy nyitott fórum, de azért köszönöm Neked hogy leereszkedtél idáig, hogy ezt másoknak is megengeded.

csupán félve kérdezem meg , ha ez a szuperség létezett anno ,akkor miért nem került gyártásba merugye a 300-3 az eleve 1 studiómagnó.. igaz csak ilyen mezei célokra ...
és miért nem ezeket a fejeket használta fel a Nagra mérési ill hadászati célokra?
És miért kell vajon ott a sebességét lejátszáskor a 10edére állítani hogy értékelni tudják a legmélyebb hangokat?
Mert a 20Hz alatti mérésekre rezgésérzékelőket használnak nem audio mikrofont pedig ezekszerint abban is jobb a mérnökúr által felturbózott 201 . ami gyárilag 30Hz-től indult...

" 16 Hz on and open pipe, 8 Hz on a stopped pipe (rare at this
pitch register.) "

SZÍVESEN! :foto:

de ITT most tegyük félre a viccet, és néhány dolgot ajánlok nagyon a figyelmedbe:

1. NE gúnyolódjunk a "mérnök úron", nagyon, nagyon rossz irányba tereli a szövegkörnyezetet, inkább ismeret gyarapításra használd a hiányosságaidat a Decca és a Mercury alapvető felvételkészítési technikáiról és módszereiről. Nagytudású emberektől nem szégyen tanulni...lenézni Őket? Méretes butaság...
Csak félve kérdezem meg, hogy mennyi eredeti LP-d (SP-d) illetve eredeti masterszalagod van a Decca-tól vagy a Mercury-tól?
További félelemmel kérdezem meg, hogy hallottál egyáltalán Tőlük eredeti első nyomású lemezeket, natív és másolatlan masterszalagokat, vagy minimum Stampereket?

2. Ajánlott tanulmányi kirándulás, 1.lesson:
JAV recordings 2 CD set, amelyet a Yale Egyetem gondozásában készítettek és adtak ki, a Yale egyetem orgonistája Prof. Thomas Murray demonstrálja az orgonát mint hangszert, az orgonaelemek 'munkaútját', majd kitérnek a felvételkészítésre, annak nehézségeire, és mindez a Newberry Memorial Orgonáján, a Woolsey Hall-ban.
Csak félve kérdezem meg, hogy esetleg hallottál e már erről az anyagról, amely már nemcsak érdekes és "olvasmányos" zenei anyag, hanem tudományosan publikált kitűnő értekezés is?

3. Ajánlott tanulmányi kirándulás, 2.lesson:
RAP CD set recording, RECAUDIOPRO...szintén azok a Hertz-ek, és a félelmeim a tananyag ismeretlenségéről...?

4. Melyik 'mike' tud 8Hz-et "torzítás nélkül"?
Félve kérdezem, hogy Te hogyan definiálod azt, hogy "torzítás nélkül"?

További félelemmel kérdezem meg, hogy hallottál e az alábbiakról:
Schoeps Mk2S omninál is, -és a Schoeps általában a CMC6-ot 20 Hz-hez specifikálja, illetve más erősítővel 30-ig részletezi;
kipróbálva és mérve a CMC6 lemegy 6-8 Hz-ig, de persze valószínűleg valamennyi gyengüléssel, viszont HPF nélkül rendelve ("linear" opció, jelölve egy # jelöléssel a számban) semmi gyengülés nélkül, és egészen 3Hz-ig már gyengüléssel megy le!

És olvassuk figyelmesen tovább már az ELAM Schoeps kéziratában, eredetiben:

""CMC microphone amplifiers normally have a gradual rolloff below 30 Hz (20 Hz in the CMC 6) to guard against infrasonic disturbances from various sources such as air movement and vibration. However, when using pressure (omnidirectional) transducers, it can be desirable to pick up frequencies below 20 Hz without attenuation. The special technology of the CMC microphone amplifiers makes this possible; on request we can deliver microphone amplifiers with response that is flat to as low as 3 Hz.
Caution must be advised with respect to infrasonics, however. Since pressure transducers can pick up very low frequencies, ventilation systems in large spaces (churches, concert halls) can create a problem. With pressure gradient transducers the risk is even greater. They are far less sensitive to very low frequency sound, but respond much more strongly to unwanted low-frequency stimuli such as air currents and solid-borne noise. Although such signals may be below the audible range of frequencies, they can overload electronic circuitry and produce severe distortion.""

5. Csak félve kérdezem meg, hallottál a Jecklin Disk-ről (Jürg Jecklin & Isaac Schömberg)?
Érdemes tanulmányozni a történetet Alain Blumlein binaural rögzítéstechnikájától indulva, majd eljutva - az utódgeneráció által elveit és ötleteit, tkp. fizikáját felhasználva, - a Jecklin Disk mechanizmusáig.
Hogyan használják az omni mikrofonokat a Jecklin Diskkel?
Milyen távolságban kell elhelyezni a tökéletesebb stereo tér, és az extrém frekvencia hűség érdekében...és milyen 'treble' dúsítás kiegészítés szükséges masterelésnél?

6. Végül félelem nélkül hozzáteszem a technika és módszer bemutatásához:
Általában a 3-csatornás felvételnél, az 1-en és 3-on az elülső mikrofonokat párosítják, és 32'-ra teszik vissza a visszhangzó mező mikrofont a hátsó faltól; majd mixelik őket, hogy bemutassák a mastering felépítésének legjobb ábrázolását.

Sem a Nagra, sem a hadiipar nem érdekel...nem vagyok kereskedő, és a kerskedők sem érdekelnek...nem érdekel ki mit miért favorizál és mit miért akar eladni...továbbá és végül az sem, hogy ki mit miért javít és/vagy modifikál...
Miért kellett volna a módosított Ampex 300-ast piaci termékké tenni? Azok az emberek az 50-es években, kopogós cipőben és derékra húzott tréningben is kirázták a kisujjukból a kupeceket, a kereskedőket vagy az önjelölt megmondókat...és nem igazán érdekelte őket az a szó hogy trend...csak a zene és a minőség! A végtermékeik (masterek, LP-k, SP-k, EP-k) pedig Önmagukért beszélnek, és még sok-sok évig beszélni is fognak...
és utoljára egyre kevesebb félelemmel jegyzem meg, Neked ezekről a termékekről és módszerekről a fenti hozzászólásod és kérdéseid tükrében kevés az ismeretséged...

plus egy alig félve feltett kérdés, hogy hallottad e egyáltalán a ACCHOS CD-t amelyről beszélgetünk, és amiről tkp. az egész történet szól??
Azt már meg sem kérdezem, hogy az eredeti első LP nyomásokat, úgymint MG50109, SR90109 vagy MG50127, SR90127 hallottad e...
Csakis azért, semmi másért, ... hogy ... AZ a 8Hz mennyire is torzít?

Vagy 9Hz, vagy inkább 10Hz? Számít hogy pontosan mennyi?
Semennyire, csak a feeling...!

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

De tudja mit??
Vegyük poénosra a figurát...
Hogy is volt pontosan az szöveg, az aláírásában olvasható idézet anno...??

"" Mit lááááátsz Laca?
Mit lááááátsz Laca??

... Egy nagy segget látok, de lehet, hogy HALLUCINÁLOK!!!""
:foto:

Akkor vegyük úgy, hogy Én is csak hallucinálok azzal a szerencsétlen 8Hz-el!

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

heres the specs for one of the Bass pipes; "The Diaphone-Dulzians low C pipe stands 64′9″ (64 feet, 9 inches) (19.7 m) tall, weighs 3,350 pounds (1,675 kg), and produces a frequency of 8 Hz (the sound of the vibrating pallet is described as "a helicopter hovering over the building"). The pipe stands upright for about 40 feet (12 m), the remainder is turned towards the Right Stage chambers grill, like an upside-down L. All the pipes taller than 32 feet (9.8 m) stand like this."
értem mire gondol, de azt is értse meg, hogy semmi értelme a pontos 8Hz-en rágódni...a 8Hz adott és kimérhető, kvázi igazolható.
a hallott, vagy legyünk divatosak, inkább érzékelt eredmény pedig pont az, amit idéztem...
egy olyan vibráció/ moraj, ami például biológiailag majdnem halálosnak titulált a szívre...és hányan túlélték...
és ebből PONTOSAN hány Hz-et hallottam, vagy érzékeltem, akár a szobában, akár a Hall-ban????
Az egész témát azért hoztam fel, - kérem, emlékezzen vissza - hogy VAN 20HZ alatti "élet", felvétel IS, Instrumentum IS, visszaadó Hall vagy szoba is, és Sub is. Ennyi.

Audi80Avant
V.I.P.
V.I.P.

remek. igaz , ez egy nyitott fórum, de azért köszönöm Neked hogy leereszkedtél idáig, hogy ezt másoknak is megengeded.

Vendég

........... de hallottam a 8Hz-et másnak a rendszerén ................

Én, egyáltalán nem kétlem 8Hz rögzítését, habár továbbra is tartom, hogy technikailag ez nem lehet egyszerű feladat.

De, hogy valaki hallja a 8Hz-et (és nem a rárakódó felharmónikusokat), ami már erősen az emberi hallástartományon kívül eső infrahang kategória, azzal kapcsolatban vannak némi kétségeim.
És kérem, ezt nézze el nekem, mert az én tudásom szerint nincs olyan ember, aki hallana 8Hz-es mély hangot.
Az ilyen frekvenciájú infrahangokkal, mint fegyverekkel kísérleteztek, és pont az volt benne a lényeg, hogy az ellenség nem hallja, csak a szervezetre gyakorolt hatását érzékeli.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

http://www.flickr.com/photos/rossmcneil ... 455998626/ 
"" The Boardwalk Hall Auditorium Organ, is the largest pipe organ ever constructed in the world, in terms of bass being produced between speakers and a pipe organ, the organ has it.
..................................................................................................................................................................

Köszönöm!
És én továbbra is úgy látom, hogy bizony ez nem kis technikai bravúr volt, főleg, hogy nem is 65-ben, hanem 56-ban hajtották végre a hangmérnökök. (De szerintem, még e65-ben is kiemelkedő teljesítmény lett volna.)

Most már, csak kell egy olyan rendszer, és főleg egy olyan sub, ami képes ezt a 8Hz-et visszaadni. (Legalább szabadtéren, merthogy szerintem az ehhez szükséges méretű "zenehallgató" helyiségből sem lehet sokat találni.)

Az Ampex 300-3 gyári adatai :

frekvenciaátvitel 38on 30Hz-15k +-2dB
76on 50Hz-15k +-2dB

jel/zaj:55dB csúcsszinten mérve 3% torzítással.

ez a magnó (is) alkalmatlan a 8Hz es jel felvételére és főleg visszaadására 38on.

MÁRPEDIG 1956-ban, főleg R.Eberenz felügyeletével a mobil -és "portable studio" felvételeiknél - a példának említett felvételnél is - AZT AZ Ampex recordert, és AZOKAT a mikrofonokat használták, de ahogy ÍRTAM IS, speciális igények szerint gyártatva és módosítva...
mintahogy jellemzően Bob C. Fine, szinte
MINDENT EGYEDILEG GYÁRTATOTT ÉS AMIT TUDOTT AZT MÓDOSÍTOTT.
MEG KELL TŐLE KÉRDEZNI A "KNOW-HOW" FOLYAMATÁBRÁJÁT!

A gyári adatok teljességgel irrelevánsak.

A felvételt nem Én csináltam, ott sem voltam, de a felvétel megvan, a 8Hz rajta van...a rendszerem nem tud lemenni 8Hz-ig, hanem 20Hz a subok és a szoba tiszta képessége, de hallottam a 8Hz-et másnak a rendszerén és ÉLŐBEN az orgonát is...
mindazonáltal a Mercury almanach-okból ezek az adatok derültek ki, több soron, több forrásból IS. Én tényként kezelem, de lehet vitatni, vitatkozni, ötletelni, gyári adatokat mutogatni...mindenki igénye szerint...

Hozzáteszem, Én a legnagyobb problémának - talán - nem is a technikai háttér képességét látom, hanem azt, hogy egy ilyen felvételnél nem orgonát 'vesznek fel', hanem 'felveszik' az orgonát egy (hatalmas) akusztikus intézményben. És a kapott hang 50%-a csak az Instrumentumé!

Audi80Avant
V.I.P.
V.I.P.

"" The Boardwalk Hall Auditorium Organ, is the largest pipe organ ever constructed in the world, in terms of bass being produced between speakers and a pipe organ, the organ has it.
..................................................................................................................................................................

Köszönöm!
És én továbbra is úgy látom, hogy bizony ez nem kis technikai bravúr volt, főleg, hogy nem is 65-ben, hanem 56-ban hajtották végre a hangmérnökök. (De szerintem, még e65-ben is kiemelkedő teljesítmény lett volna.)

Most már, csak kell egy olyan rendszer, és főleg egy olyan sub, ami képes ezt a 8Hz-et visszaadni. (Legalább szabadtéren, merthogy szerintem az ehhez szükséges méretű "zenehallgató" helyiségből sem lehet sokat találni.)

Az Ampex 300-3 gyári adatai :

frekvenciaátvitel 38on 30Hz-15k +-2dB
76on 50Hz-15k +-2dB

jel/zaj:55dB csúcsszinten mérve 3% torzítással.

ez a magnó (is) alkalmatlan a 8Hz es jel felvételére és főleg visszaadására 38on.

Vendég

Köszönöm!

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

heres the specs for one of the Bass pipes; "The Diaphone-Dulzians low C pipe stands 64′9″ (64 feet, 9 inches) (19.7 m) tall, weighs 3,350 pounds (1,675 kg), and produces a frequency of 8 Hz (the sound of the vibrating pallet is described as "a helicopter hovering over the building"). The pipe stands upright for about 40 feet (12 m), the remainder is turned towards the Right Stage chambers grill, like an upside-down L. All the pipes taller than 32 feet (9.8 m) stand like this."

The Main Auditorium Organ (The Boardwalk Hall Auditorium Organ) is a municipal pipe organ and has to fill the Main Auditorium, larger than 15 million cubic feet (420,000 m3), and therefore it requires high volume, achieved through high wind pressure. Entire divisions stand on 20 - 35" of wind pressure, which in itself is already more than 6 - 10 times the normal pressure for an organ stop. The organ has four entries in The Guinness Book of World Records including "Largest pipe organ ever constructed", "Largest musical instrument ever constructed" and "Loudest musical instrument ever constructed", and holds several records in the organ world.

When built in 1929, it became the home of the world's largest pipe organ, the Main Auditorium Organ (The Boardwalk Hall Auditorium Organ.) The Midmer-Losh organ has around 33,000 pipes and requires around 600 horsepower (450 kW) of blowers to operate.

Is this enough for you to imagine how big in scale this Organ is? ""

1. korrigálnom kell, miszerint a felvétekészítés ideje 1956 -, azaz ezerkilencszázötvenhat, jeles dátumunk; elnézést kérek!

2. NEM mono, HANEM már korai STEREO rögzítés volt;

3. a Mercury 1956-ben az alábbi mozgó stúdióval (is) rendelkezett:
(Robert C. Fine és Robert Eberenz irányítása alatt)

- Ampex által speciálisan Robert C. Fine instrukciói alapján gyártott Ampex 300-3 recorder; 3-csatornás, modifikált 3-fejes, 3 fej erősítő dokkal, 1/2 inch-es saját gyártású mercury szalaggal (még nem a 35mm-es mágneses filmszalaggal és Westrex RA-1551-os magnóval), 18 inch per másodperc, vagy 90 láb per perc sebesség konstanssal,
- Mcintosh erősítők,
- a kontroll szobában Altec Voice of The Theatre hangfalak + Ampex erősítők,
- AC generátor, állandó fűtésére a mikrofon kapszuláknak, és a folyamatos járatásához a csöves elektronikáknak,
- Telefunken 201, OEM disztribúcióban elektroakustik M, azaz ELAM Schoeps M201 mikrofonok: (2utas nagyobb kapszulával, 'single' membránnal, 201-es 6AU6 csöves erősítővel és PS-el)

http://www.schoepsclassics.de/1952.htm

(egyéb más használatos mikrofonok: telefunken u47 és km56, rca-44 bx, altec 639 b, rca 77 d, stb.)

4. a 3 mikrofon elhelyezése mindig teljesen egyedi, kontrollált és adjusztált, egyedi magassággal, szögeléssel és távolsággal; de hogy ezt a Guinness recorder 'instrumentumot' hogyan vették fel, pontosan milyen mikrofon elhelyezéssel és opcionálással? Sajnos nincs publikálva a felvétel pontos mikrofonos pozícionálása...

Mindenesetre úgy gondolom, annak, ami jelenlétérzetet hoz létre, alapvetően a geometriával kell kezdődnie. Úgyanis a visszhangzási idő alapvető fontosságú, de a terem geometriájának olyannak kell(ene) lennie, hogy az első visszatükröződések után nagyon gyorsan halljuk az oldal visszatükröződéseket is. És vica versa...
És ez a problémája a legtöbb nagyteremnek. Annyira szélesek, hogy általában nem kapjuk azokat az oldal visszatükröződéseket...sőt, szinte soha nem kapjuk őket, egyszerűen eltűnnek, és ez az, amiért a teremnek hiányos a 'jelenlétalkotó képessége'.

Sok problémával kell megküzdeni (tbk. visszhangzó terem, abszorpciós koefficiens számítás stb.), de esetlegesen elmondhatná véleményét olyan hangmérnök, aki már mikrofonozott katedrálist speciálisan orgona felvételhez...

http://www.youtube.com/watch?v=olfxxNsubwI

Vendég

Szép szó. Csak azt nem tudom, hogy a fogászati ultrahangos tisztítók akkor hogy tudnak 40kHz közelében működni. Azoknak nincs tehetetlensége?
Szerinted értek hozzá? Ennyi erővel felhozhattad volna példának a mobiltelefonok működési frekvenciáját, és megkérdezhetted volna, hogy azoknak negatív tehetetlenségük van-e...

vtb
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: vtb »

ha valami 20kHz-en is tud rezegni miért ne tudna másfélszer annyin
Egy szó. Tehetetlenség.

Szép szó. Csak azt nem tudom, hogy a fogászati ultrahangos tisztítók akkor hogy tudnak 40kHz közelében működni. Azoknak nincs tehetetlensége?

Vendég

ha valami 20kHz-en is tud rezegni miért ne tudna másfélszer annyin
Egy szó. Tehetetlenség.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Hogy ebből mit szeretnék kihozni? Ez egy 1973-as csöves hangzás, amit soha senkinél nem tudtak számomra reprodukálni. Azóta eltelt 36 év és jutottunk bármire is.....?Számomra ez megdöbbentő és elgondolkoztató. És pl. ehhez képest egy mai tálentum, egy Metallica ilyen már elnézést a fogalmazásért de vackokat tud felmutatni.

Én óvakodnék a különböző felsőfokú jelzőktől ezen a téren, mert ízlésről beszélünk. Neked nagyon bejön a Pink Floyd hangzása, de attól még lehet, hogy másnak nem tetszik. Én nem mondanám, hogy ők a tökéletes és kész. Az biztos, hogy nagyon jó hangmérnökkel dolgoztak, én is szeretem a zenéjüket. De más együttesek (pl. a Metallica) valószínűleg azért nem törekszenek erre a hangzásra, mert akkor már nem Metallica lenne, hanem Pink Floyd-utánérzés. Minden művész szereti a saját egyéni hangját megtalálni aztán vagy tetszik valakinek vagy nem. Azóta eltelt 36 év és nagyon sok minden változott.

Tisztában vagyok vele, hogy a hozzászólásom a fiatalabb korosztályt és a szenvedélyes lelkületű fórumtársakat szólítja meg. Bár én elvetem azt a tézist, hogy ha már "igazi" hifisek" vagyunk akkor komolyzenét és jazz-t hallgatunk. Szerintem ez elvetendő. A zene parttalan...

Ez csak egyéni vélemény, de szerintem az "igazi" hifisnek a zene lényegtelen (ahogyan Kaporka aláírásában nagyon jól látszik - szerk: ja bocs, most már nem látszik). Én szinte csak komolyzenét hallgatok, jazz-t sokan mutogattak nekem, de eddig nem tudtam megkedvelni, mindazonáltal nem mondanám, hogy értéktelen zene, sőt.

Vendég

............ Nem tudom, miért gondolja, hogy 1965-ben nem voltak még széles frekvenciaátvitelű stúdiómikrofonok. A nagymembrános mikrofonok némelyike könnyedén átviszi a 8Hz-et. ............
Pont azért gondoltam, mert, mintha emlékeim szerint, pont a nagy membránfelületű stúdiómikrofonok nem jeleskedtek volna a magasabb frekvenciákon. Mintha olyasmi rémlene, hogy 16-18KHz körül már megnövekedett a torzításuk. De ezek akkor úgy látszik, az akkori átlag nagy membrános stúdiómikrofonokra vonatkoztak. És mivel egyelőre nem lehet tudni, hogy a disputa tárgyát képező felvételnél konkrétan milyen mikrofonokat használtak, ezért nem is lehet utána nézni azok műszaki paramétereinek.

Meg lehet oldani az igen mély hangok rögzítését, bár egy kis műszaki turpisság is kell hozzá,
Szerintem, és hangsúlyozom, hogy szerintem, kicsivel több kellett hozzá 1965-ben, mint egy kis "műszaki turpisság", hogy egy ilyen felvétel elkészüljön. Már csak azért is, mert ez a felvétel, még ma is ritkaságnak számít.

Vendég

Tristis a rossz hang nem mindig a hanghordozóban keresendő...Van előtte egy rendszer is

Tristis
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: Tristis »

Elnézést, hogy ismét egy elég "földközeli" példával jövök. Ugyan miért van az, hogy a Pink Floyd - The Dark Side of The Moon albuma (1973. március 24-én jelent meg) jobban tud megszólalni, mint mostanság bármi. Ez mondjuk attól független, hogy én nézném a frekvencia sávokat, attól függetlenül hogy engem érdekelne, hogy hol van benne hiba, hogy hol van benne "törés", vagy a hangmérnöki hiba. Én ezt az albumot hallgatom fiatal korom óta. Most sem vagyok túl idős, de pontosan tudom, hogy ez az album amióta meghallottam meghatározza az életemet. A zene szeretete igazán innen jött számomra. A tökéletes hangzás, a kellően szellős szerkezet.... stb.

Hogy ebből mit szeretnék kihozni? Ez egy 1973-as csöves hangzás, amit soha senkinél nem tudtak számomra reprodukálni. Azóta eltelt 36 év és jutottunk bármire is.....?
Számomra ez megdöbbentő és elgondolkoztató. És pl. ehhez képest egy mai tálentum, egy Metallica ilyen már elnézést a fogalmazásért de vackokat tud felmutatni.

Tisztában vagyok vele, hogy a hozzászólásom a fiatalabb korosztályt és a szenvedélyes lelkületű fórumtársakat szólítja meg. Bár én elvetem azt a tézist, hogy ha már "igazi" hifisek" vagyunk akkor komolyzenét és jazz-t hallgatunk. Szerintem ez elvetendő. A zene parttalan...
Otthon Aiyima A80 --> Zimonyi --> Wharfedale Linton 85th Anniversary
Dolgozószoba Aiyima A80 --> Canare 2S11F --> Polk Audio Essential ES20
Pince/Kert Edifier MR3
Munkahely Jcally JM20 Max --> Truthear GATE IEM

Már nem hifizem hála ASR-en Amirnak és Erinnek.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5347

Hozzászólás Szerző: fülelek »

"Közben elgondolkodtam, hogy a három sávra pont az akkori mikrofonok szűk frekvenciaátvitele miatt lehetett szükség, azaz három különböző frekvenciaátvitelű mikrofont alkalmazhattak, és mindegyikről külön sávba vehettek fel közvetlenül, azaz keverő közbeiktatása nélkül.
De ez már csak olyan kis morfondírozás azon pl., hogy miért volt szükség három sávra."

A kiterjesztett sztereo hangzás miatt használták a 3 mikrofont. Sztereo felvételeket már az ötvenes években is készítettek. Nem tudom, miért gondolja, hogy 1965-ben nem voltak még széles frekvenciaátvitelű stúdiómikrofonok. A nagymembrános mikrofonok némelyike könnyedén átviszi a 8Hz-et. A magnetofonok Ampex gyártmányúak voltak a legjobbak abban az időben, széles (inches) szalagra dolgoztak 76cm/s sebességen, három sávon. Meg lehet oldani az igen mély hangok rögzítését, bár egy kis műszaki turpisság is kell hozzá, mindenesetre nem kell NASA projekt, inkább az erősítő csövek mikrofóniája a nagyobb probléma...

A szupertweetereket csak azért halljuk, mert a váltási meredekségük nem végtelen, hanem 12 esetleg 18dB/oktáv, és hiába -úgymond -20kHz felett váltják őket, 10-15kHz-en még hallhatóan szólnak, és ez befolyásolja megítélésüket.
18 éves kor után 21kHz felett szinte senki sem hall, ötösikrek gyakrabban fordulnak elő...

Vendég

...........8Hz, azaz NYOLC HERTZ KITERJESZTÉSSEL!
Az eredeti masterszalagot 1965-ben a Mercury (Living Presence) stúdió két legendás hangmérnök párosa Robert Coozart Fine és Wilma C. Fine vette fel 3 csatornás recorderével,
.....

Kérem, ha tud, tegyen már be valamilyen linket erről a stúdiómagnóról, ami képes volt 8Hz-et rögzíteni, illetve arról, hogy hány Db-en a normál 0Db-es kivezérléshez képest.
Gondolom, ez 1965-ben még monoban történt, de pl. milyen szalagsebességél, és főleg milyen mikrofonokat használtak, mert a magnó mellett ez legalább olyan fontos kérdés.

'megfogott'...
volna,
ha,
ez amolyan "azonnali kérdések és válaszok" tempóban zajlana mint mondjuk a "szeretett parlamentünkben interpellálva", De
mivel nem,
ezért természetesen utánanézek a felvétel 'ismeretterjesztő' körülményein kívül a pontos technikai körülményeinek is.

Nem akartam "megfogni" a kérdésemmel/kérésemmel, és azonnali választ sem vártam.
Egyszerűen valóban érdekel, mert az általam ismert stúdiómagnók átviteli frekvenciája nem igen alkalmas erre, ráadásul, szerintem, a magnó különleges felvételi előerősítője mellett, ehhez valamiféle különleges fej, illetve fejbeállításra is szükség lehetett.
És még mindig ott van a mikrofon, és annak átviteli szélessége, illetve karakterisztikája, főleg, ha figyelembe vesszük az 1965-ös évszámot.

Tehát, várok türelmesen, mert ez a kérdés tényleg nagyon érdekel, hiszen, ez olyan technikai bravúr, ami párját ritkítaná még ma is, 1965-ben pedig legalább olyan teljesítmény lehetett, mint a négy évvel korábbi, első, ember által végrehajtott űrutazás.

Közben elgondolkodtam, hogy a három sávra pont az akkori mikrofonok szűk frekvenciaátvitele miatt lehetett szükség, azaz három különböző frekvenciaátvitelű mikrofont alkalmazhattak, és mindegyikről külön sávba vehettek fel közvetlenül, azaz keverő közbeiktatása nélkül.
De ez már csak olyan kis morfondírozás azon pl., hogy miért volt szükség három sávra.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Egy izgalmas oldal, ahol többek között a remasterről is lehet nyilatkozatokat találni. Engem igazából csak a komolyzenei remasterek érdekelnek, tehát ha valakinek arról vannak tapasztalatai, szívesen olvasnám.

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”