Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Nyúzószett

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Jester »

Remek ötlet. Amint lesz egy kis időm (előreláthatólag a hétvégén), összeállítok egy kis listát. Csak mondd meg, hogy hová lehetne feltenni.
Annyival hozzá tudnék járulni a teszteléshez, hogy tudnék adni webtárhelyet. FTP-vel fel lehetne tölteni a tesztanyagokat, letölteni meg simán webről.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

Vendég

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Urak, mi lenne, ha vennénk a fáradságot, és losslessben feltolnánk ide egy-egy CD-nyi "tesztanyagot"? 1. szívesen hallgatnám a mások által összeállított zenei válogatásokat 2. kíváncsi vagyok, vajon az általam kiválasztott teszt-nóták a többiek válogatásaihoz képest vajon alkalmasak-e egyáltalán a célnak.
Remek ötlet. Amint lesz egy kis időm (előreláthatólag a hétvégén), összeállítok egy kis listát. Csak mondd meg, hogy hová lehetne feltenni.

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 309

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: s4tch »

Urak, mi lenne, ha vennénk a fáradságot, és losslessben feltolnánk ide egy-egy CD-nyi "tesztanyagot"? 1. szívesen hallgatnám a mások által összeállított zenei válogatásokat 2. kíváncsi vagyok, vajon az általam kiválasztott teszt-nóták a többiek válogatásaihoz képest vajon alkalmasak-e egyáltalán a célnak.

Vendég

Nyúzószett

"Kispénzű zeneszeretőknek nem egyszerű a dolga." 
"A zene a fontos, nem a fekete gép" (Mini)

"Én már nem muzsikálok, csak egy jelet adok a gépnek/ Ő mutassa meg helyettem, mitől mozdul bennem a lélek." (Quimby) - mondhatnám, ha a frappáns visszavágások nagymestere lennék... De tehetnénk egy ellenpróbát is: mutass nekem úgy 80-100E JMF-ért megvásárolható kis dobozkát, ami jól muzsikál az erősítőmmel, és amint megoldottuk ezt a problémát, készségesen adok neked igazat. Egyébként minden tiszteletem.

merida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 181

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: merida »

"Kispénzű zeneszeretőknek nem egyszerű a dolga."

"A zene a fontos, nem a fekete gép" (Mini)
Cambridge Audio MXN10 - Heed Dactilus3-Q-psu, Heed Nexus SP 2.0 - Heed Nexus S-100 -WHARFEDALE LINTON HERITAGE

Vendég

Nyúzószett

Mielőtt még e logikával bebizonyítod, hogy zenehallgatásra tulajdonképpen tökéletesen elegendő egy szokol rádió..
Pedig tök elég. Olyan, mint elmenni A-B-be egy suzukival. Persze el lehet menni mercivel is, de attól még mindkettővel odaérsz.

De a Suzukiddal nem mész el autózni csak úgy, azért mert élvezed, ellenben ha van egy jó kis sportkocsid, azzal elmész autózni csak úgy 50-100km-t, mert élvezed. Ez a különbség szerintem.

Én is ismerek olyat aki nagyon szereti a zenét és mégis a laptop beépített hangszóróján vagy max egy kis pc-s hangköpőn hallgat zenét. Egyrészt pénzhiány miatt másrészt nincs igazán rá igénye talán, hogy jobban szóljon. Minden ember más...

Kicsit messziről indítva: nemrég láttam egy Top Gear epizódot, amelyben Jay Leno, a legnagyobb amerikai autógyűjtők egyike mutatta be a Honda hidrogénes hibridjét. Az autó hidrogént eszik, vizet pöfög, és ha nem azt, akkor elektromosan megy. Csak Kaliforniában működik, mert ott lehet hidrogént tankolni a kutakon. Ettől az autótól Leno azt várja, hogy ahogy a lovakkal történt, amikor megszűntek dolgozni, akkor hobbiállatokká, drága és fényűző sporttá lettek, így lesz majd a benzines csodaszörnyekkel is. Néha nekem is ez az érzésem a "zenehallgatás eszközeivel". Ma már majd' mindenki megengedhet magának egy "hifit", szinte bármilyen zenéhez hozzá lehet férni, és a minőség a kiváltságos kevesek költséges sportja. Persze vannak mindenféle megoldások, de aki komolyan, önmagáért hallgatna jó minőségben zenét, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ahogy Leno sem azért ül autóba, mert el akar jutni A-ból B-be, úgy aki nem azért hallgat zenét, hogy csak úgy elteljen vele az idő, nem Sokol rádiót hallgat. Gondolom én. Kispénzű zeneszeretőknek nem egyszerű a dolga.

Más: RHCP jó ötlet, és mivel passzol ide, én is szoktam néha "kalifornikálódni".

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Nyúzószett

Egyébként az én egyik kedvenc tesztzeném a Red Hot Chili Peppers - Wet Sand
3:30tól a szám végéig könnyen elvérezhet egy rendszer szerintem
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

Nyúzószett

Mielőtt még e logikával bebizonyítod, hogy zenehallgatásra tulajdonképpen tökéletesen elegendő egy szokol rádió..
Pedig tök elég. Olyan, mint elmenni A-B-be egy suzukival. Persze el lehet menni mercivel is, de attól még mindkettővel odaérsz.

De a Suzukiddal nem mész el autózni csak úgy, azért mert élvezed, ellenben ha van egy jó kis sportkocsid, azzal elmész autózni csak úgy 50-100km-t, mert élvezed. Ez a különbség szerintem.

Én is ismerek olyat aki nagyon szereti a zenét és mégis a laptop beépített hangszóróján vagy max egy kis pc-s hangköpőn hallgat zenét. Egyrészt pénzhiány miatt másrészt nincs igazán rá igénye talán, hogy jobban szóljon. Minden ember más...

Vendég

Nyúzószett

NJ idézi: "...Én azt mondom, egy jó rendszer, illetve jó hangfal azt éri el, hogy Én tűnök el a szobából..." Ez de szép, ez de szép, ez de szép!!!

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Robici »

NJ_: az utolsó két hozzászólásod nekem tetszett, érthető volt.

Más.
Én már annyira távol vagyok most ettől a témától. Olyan kifejezések hangzanak el, amelyek számomra teljesen ködösek. Mi az, hogy jobb hangminőség? (Aki egzakt, mérésekkel alátámasztható dolgokra gondol, azzal legalább tudja az ember, hányadán álljon, de úgy látom itt nem mindig ez van.) Na meg ami tetszik: közel hozza a zenét? Ezt valaki meg tudná magyarázni? Mikor van "távol" a zene? (A mi a zene kérdéskörébe már bele sem merek gondolni...)

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Mi a Zene?! 
Bernstein: „Music is Emotion”!

Ennyi. Mi más választ vársz? Mi a szerelem? Meg tudod fogalmazni? Meg kell fogalmazni?

Amúgy én nem nagyon találkoztam még a zene lényegét firtató vitával, sokkal inkább a megközelítéséről szólókkal.

"Mi más választ vársz?"

sajnos kicsivel 'többet'…mert Az a lényege!
miben manifesztálódik a Zene? Hangban.
miben manifesztálódik a Szerelem? Látványban és Mentalitásban.

vagy talán mondjuk azt, - természetesen a legnagyobb Tisztelettel - hogy a „rút kiskacsa” tökéletesen elég, mert az aktuális szépségnek semmi köze a szerelemhez, mert az önmagából való??

Ez innentől már filozófiai kérdés is. Mint individuum sem a Zene, sem a Szerelem önmagában nem létezik. Megjelenési formáik vannak, azoknak egyértelműen felismerhető és kevésbé, -azaz járulékos jegyeik, amelyek kifejezik. Ennyi. És pont Ez teszi bonyolulttá a kérdést.
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Mi a Zene?! 

Ennyi. Mi más választ vársz? Mi a szerelem? Meg tudod fogalmazni? Meg kell fogalmazni?

Amúgy én nem nagyon találkoztam még a zene lényegét firtató vitával, sokkal inkább a megközelítéséről szólókkal.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Ezért is írtam korábban, hogy minden, -Számomra - fontos előadótól, mindig megkeresem a legjobb minőségű felvételt, a legjobb minőségű hordozón.  
és ezt milyen rendszerekkel, és milyen koncepció mentén lehet elérni? Nos ezért írtam, hogy ez Számomra nem ’művészieskedés és próbálgatás’, hanem inkább ’tudományosabb’ megközelítés…

Azt hiszem ez a legrosszabb értelemben vett hifizgetés kvintesszenciája. :kiraly:

Amikor az ember rájön, hogy ez a szórakoztató hobbi nem a zene 100%-os reprodukciójáról, hanem a kedve szerinti interpretációjáról szól, az nagyon nagy távlatokat tud nyitni és a lelki béke is megérkezik rögvest. Attól még maradhat jó mókának a fülelés, cserélgetés, próbálgatás... :lol!:

Én bárhol is azt írtam, hogy nem a zene majd' tökéletes (legyen 100%, bár olyan Nincs, és Ez a legfőbb dilemma!) reprodukcióját keresem?! Bárhol azt írtam, hogy a csereberékkel, állítgatásokkal és színpadias próbálgatásokkal a saját szám íze szerint formálok bármilyen hallgatott médiumot?

Tessék pontosan olvasni, ha írni már nem megy. Nem mondtam, hogy te ezt csinálod, de megfogalmaztad azt, amit én erről gondolok.

Adva van az ember, akinek Sokol rádió sem kell, csak a kotta, mert neki már ez is elég a zenei élvezethez. Ez az egyik véglet.

A másiknak semmi sem elég. A mesterszalag első példányát hasonlítja a másodikhoz, a lemezvágás előtti újrakeverését az eredeti trackhez. És csak kergeti meg kergeti az illúziót, a valósághoz legközelebbi zenereprodukciót, mert talán az meghozza a boldogságot. Ez a másik véglet.

Aztán nagyjából mindenki más a kettő közé esik. Amit írsz, hogy nincs 100%-os reprodukció és ez a legfőbb dilemma, meg pontosan az amit én mondtam. Ha ezt elfogadod és interpretációt keresel, akkor zenét hallgatsz, ha meg nem és a tökéletes(ebb) gépet, akkor meg hifizel. Szerintem.

"Tessék pontosan olvasni, ha írni már nem megy. Nem mondtam, hogy te ezt csinálod, de megfogalmaztad azt, amit én erről gondolok."

manapság már nem hasonlítgatok semmit, mert nincs már rá szükségem. De korábban megtettem, tehát Rólam (is) van szó. Ahogy korábban egy fórumtársunk írta, -és bár sokat tanultam, - (valószínűleg) nem jutottam még el az ún. 6-os (Re-Creative perception by A. Likhnitsky) tanulási szintig, ahol már tökéletesen belül élem meg a zenét. Meglehet sohasem. Ez természetesen ténykérdés, majd’ vállalom is, de a korábbi véleményemet mindenek felett fenntartom...és mivel már (túl) sokat írtam a témáról, nem ismételek meg semmit.
http://www.goodsoundclub.com/Forums/Sho ... ?postID=50

sok véleményt részben, ismétlem, részben elfogadok. Elfogadom, hogy egyesek Ezt hallgatnak, mások Azt, elfogadom, hogy egyesek Ezen hallgatják, mások pedig Azon, azt is elfogadom, hogy Ki Mire és esetenként Mennyit költ(ött), és azt is elfogadom, hogy egyesek szerint megtestesítem ’A’ Hi-Fista státuszát. Miért ne? Legyen! Nekem ettől se rosszabb, se jobb nem lesz, maximum kevesebbet írok, szinte semmit az ilyen topicokba, és kevesebbet a technikaiakba is, mert ezek szerint rosszul gondolom, sőt, akik ezeket a hozzászólásokat olvassák, - legalábbis részben, és álláspontjuk szerint, - nem is a zenehallgatás kapcsán teszik, hanem csak úgy…elcsapják az időt. Valóban, akkor Ez nem az Én kávéházam.

de hozzáteszem, nem vagyok egyedül, és nemcsak fórumos szinten, hanem a materialista valóságban sem, mert ezen a térfélen dekkolnak a hangmérnökök (legalábbis egy részük), a professzionális -és audiophile designerek (legalábbis egy részük), és számos hozzám hasonló Hi-Fista, akik semmi mást nem tűztek ki célul, mint a lehetőségeik -és a technológia diktálta lehető legjobb minőségben Zenét hallgatni. Nem, Nem hangokat, ezt elutasítom, hanem Zenét, mégpedig a kedvenceinket, lazán, könnyedén, mindenféle allűr nélkül. Mert ezt Mi is így csináljuk! :kiraly:

…és nem csőcserékkel, kábel-cserékkel, izolációs berendezések próbálgatásával, tippekkel és trükkökkel, nem. Hanem tényszerű, többségében mérhető és igazolható, főleg konstrukciós problémákkal szembesülve, és azokat értékelve. De azokat meg kell tanulni és meg kell érteni…illetve a legfontosabb, meg kell tapasztalni. Például, csak említés és nem vitaindukáló célzattal, - Itt még véletlenül sem! – elkötelezetten, de nem elfogultan törekszem arra, hogy teljesen szimmetrikus rendszerben, - megszabadulva számos zaj problémától, kábel ’terméktől’/jellemzőtől és impedancia illesztési problémától, - a jel-út egyszerű és tiszta legyen…bármikor, akár 100$$-os, de jó anyagból, jól konstruált Belden, Spetz vagy Goertz kábelekkel is. Furcsán hangzik? Ez lenne például egy 'félő' Hi-Fista attitűd? hmm…

de bármennyire is furcsán hangzik, ez a hobbi nem rakétatudomány –és agysebészet színvonalának keretein belül kezelhető összefüggés rendszer. Mi lenne, ha bonyolultságban, de nyugodtan hozzátehetjük egzakt valójában legalább csak közelítene hozzájuk, illetve fontosságban, azaz a mindennapi életünkre hatva annak szerves része lenne?...És végül is mindez miért? Azért, mert a kezdet kezdete óta azon folyik a vita, hogy
Mi a Zene?!

a válaszba nagyon sok mindent lehet belemagyarázni, és félremagyarázni…ugyanakkor Néhányan roppant egyszerűen és frappánsan oldották meg a kérdést, pl.:
és Én feltétel nélkül osztom is! De mi is az az emóció? Miből fakad? Miből áll? Mire hat? Az idegrendszer melyik részére? Arra mi a jellemző? Hogyan működik? Hogyan kontrollálható? Mi és hogyan befolyásolja? etc., nagyon, nagyon sok kérdés...

több egyetemi tanulmány, tudományos, -és féltudományos p.hD értekezés olvasható a témában. Kérdezem: született egyetemesen megválaszolt, kvázi a többség által elfogadott és iránymutató konklúzió? Nem! És a fő gond Ez, ami sajnos nem kevés félremagyarázás fennmaradását és terjedését okozza.

a legegyszerűbb -és legfrappánsabb választ keresve, és (talán) meg is találva azt mondanám, amit egy köztiszteletnek örvendő görög audiophile, -okés, legyen Hi-Fista (nagy baja talán nem lesz belőle) Christos P. Skaloumbakas mondott egy interjúban valamikor:
[megpróbálom echte' magyarosan! :kiraly:]
...
Q: „...elköltöttetek több százezer Eurot audiora, megkérdezhetem, hogy Miért?? Zenére, Hi-Fi-re, pusztán eszközökre…vagy van valami konkrét kapcsolatiság? Ez valami rögeszme? tkp. Ti normálisnak tartjátok Magatokat? :kiraly:

A: hmm,…most komolyan?...komolyan nem tudom… :kiraly:
van aki autóra, van aki motorra, van aki motorcsónakra és yachtokra, van aki fényképészetre, van aki vadászatra, van aki tengeri versenyhorgászatra, van aki pusztán a drága lakására, etc.…sok-sok mindenre el lehet költeni azokat a százezreket…Csak Mi lennénk őrültek?

de azt mondom, gyere el hozzám, és ülj le egy fotelba...
tényleg, csak ülj le a fotelba és hallgass meg néhány fantasztikus 50-es, és 60-as évekbeli klasszikus korongot, néhány kiváló felvételt, és érezd azt a magával ragadó szenvedélyt, azt az energiát, azt az átható érzelmet amit a rendszer közvetít!
...
és tudod mit? Sokan azt mondják, hogy akkor jó egy rendszer, illetve egy hangfal, ha úgymond „eltűnik a szobából”. Én azt mondom, Számomra Nem. Én azt mondom, egy jó rendszer, illetve jó hangfal azt éri el, hogy Én tűnök el a szobából…”
...
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nyúzószett

Igazság szerint én se hiszek benne, hogy a jó hifi bárkit is zeneszeretővé tenne/tett. Ha valaki ebben reménykedve hifizik, tévúton jár. Viszont, a kütyük szerintem mégse olyan passzív eszközök, mint ahogy próbálod beállítani. Hosszabb távon befolyásolhatják ízlésünket, és persze ízlésünk fontos szerepet játszik azok kiválasztásában. Öngerjesztő folyamat alakulhat ki, melyet az audiofil felvételek tovább erősíthetnek, ha nem vigyázunk...
Egyetértünk.

Vendég

Nyúzószett

Továbbra is fontos számomra a hangminőség, de igazából soha nem gondoltam azt, hogy ezáltal kerülök közelebb a zenéhez. Nem is így történt és igazából példát sem tudok arra, hogy valakinél ez így alakult volna
Igazság szerint én se hiszek benne, hogy a jó hifi bárkit is zeneszeretővé tenne/tett. Ha valaki ebben reménykedve hifizik, tévúton jár. Viszont, a kütyük szerintem mégse olyan passzív eszközök, mint ahogy próbálod beállítani. Hosszabb távon befolyásolhatják ízlésünket, és persze ízlésünk fontos szerepet játszik azok kiválasztásában. Öngerjesztő folyamat alakulhat ki, melyet az audiofil felvételek tovább erősíthetnek, ha nem vigyázunk... (Végre, talán vissza lehet térni az eredeti témához:)

Vendég

Nyúzószett

Ja, a régizene (X-XV) nagyon klassz, Jordie Savall a kedvencem ebben a témában. 

Harmonia Mundi rulez

Azért az Alia Vox-ról se feledkezzünk meg...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nyúzószett

Persze én is lefutottam a köreimet, de ma már gyakorlatilag nincs is itthon HiFi készülékem. Kérdésedből sajnos azt olvasom ki, nem értetted meg soraimat.
Persze hogy nem, mert kikerülöd a választ

Viszont egyértelmű, hogy mostanában -némi képzavarral élve- átestél a ló túlsó oldalára:)) Rendben, ha már választani kell ez a szimpatikusabb véglet... dehát miért kellene választani?

Továbbra is azt gondolom, félreértettél és ha még párszor elolvasnád a véleményem, kiolvashatnád belőle a mondandómat. Továbbra is fontos számomra a hangminőség, de igazából soha nem gondoltam azt, hogy ezáltal kerülök közelebb a zenéhez. Nem is így történt és igazából példát sem tudok arra, hogy valakinél ez így alakult volna, ellenben e topicban is olvashatsz néhány ellenkező véleményt. Nincs ló túlsó oldala és választási kényszer sem (amúgy sem kedvelem a skatulyázást), egyszerűen csak külön kezelem a zenei élvezetet és a HiFi-t, nem tagadva, hogy van némi közük egymáshoz.

Milyen következtetést vonnál le az összegből, amit HiFire költöttem az elmúlt 25 évben? Megtippelni is csak nehezen tudnám egyébként, mivel nagy része saját építés, barter, cserebere folytán került hozzám.

Vendég

Nyúzószett

Persze én is lefutottam a köreimet, de ma már gyakorlatilag nincs is itthon HiFi készülékem. Kérdésedből sajnos azt olvasom ki, nem értetted meg soraimat.
Persze hogy nem, mert kikerülöd a választ

Viszont egyértelmű, hogy mostanában -némi képzavarral élve- átestél a ló túlsó oldalára:)) Rendben, ha már választani kell ez a szimpatikusabb véglet... dehát miért kellene választani?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5153

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ha az ember egy igazán jó cuccon hallgatja a zenét, ami mondjuk elég kicsit torzít (főleg hangsugárzó probléma), akkor ha másutt kényszerül hallgatni, addig csökkent(tet)i a hangerőt, amíg nem csökken a torzítás is kb. a megszokott értékre.
De ha nagyon érekfeszítő a zene, akkor könnyen kiegyezik a nyilvánvalóan rosszabb műszaki háttérrel. A jó hangulat, némi C2H5-OH szintén lejjebb szorítja a minőségi küszöbszintet. Pl. Tivoli (mono)rádiót hallgatok a konyhában, de csak akkor hallgatom hangosan, ha megkóstoltam (a főzés kedvéért) valamely fehér avagy vörös butélia tartalmát. Ilyenkor tökéletesen elég a Tivoli tudománya, pedig az akusztikailag kapcsolódó nappaliban sokkal jobb cuccot is bekapcsolhatnék.

Ja, a régizene (X-XV) nagyon klassz, Jordie Savall a kedvencem ebben a témában.

Harmonia Mundi rulez

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nyúzószett

nincs is itthon HiFi készülékem
Hanem? Milyen van és arra mennyit áldoztál?

Ez miért fontos? Természetfotózásra is kb. ugyanannyit költöttem, de ettől még nem kerültem közelebb a természethez.

Vendég

Nyúzószett

közben pedig hallom, hogy valami még sincs rendben
Ugyan már, csak képzelegsz:) Nem hallottad a kinyilatkoztatást, hogy a hifinek lényegében semmi köze nincs a zenéhez?

A valóságban -sajnos, éppen megforditva működik a dolog. A hifinek mondott audio láncok túlnyomó többsége olyan szinten mesterkélt hangú, hogy a rajtuk keresztül hallható hangoknak alig van köze a zenéhez. Két ilyen közül végülis választhatjuk a táskarádiót... még az a csúfság is megeshet, hogy közelebb visz, kevésbé idegenít el.

Hallottam olyan emberről, aki elmondása szerint nagy zeneszerető és nem tud meglenni egy napot se zene nélkül, mert neki az kell. Aztán vendégségbe meg kérdezi hol a hifi, hogy berakja a CD-it, aztán ha csak egy egybehifit talál, akkor abba be se rakja, mert az látatlanban is sz@r. Hát én régen olyan jól elvoltam az egybehifimmel, sőt most az elmúlt 4 napban is azt hallgattuk vendégségben és egyáltalán nem zavart, tök jó zenéket(haverok hozták) ismertem meg. Az egyik kedvenc zeneszámom pedig dvdről van leszedve, AC3 192kbit/s-es. De nem érdekel, mert annyira jól tolták ott és akkor a koncerten a zenészek, hogy csak na.

Egyébként nem arról van szó, hogy nincs különbség hangzásban egy jó rendszer, meg egy gagyi között, hanem hogy ha valaki szeret egy zenét, akkor azt akármin is szereti. Ha nem, akkor ott nem zeneszeretetről beszélünk, hanem hang szeretetről, vagy kütyü szeretetről. De ezzel sincs semmi gond szerintem.

Szóval salaca is nyugodtan vehet jobb cuccokat, hogy ne legyen hiányérzete. Hisz, persze jobb lesz a hang, mindenki erre törekszik egy szintig. De az is biztos, hogy azzal, hogy összeszed innen pár jól hangzó számára ismeretlen zenét és azzal tesztel nem a legrövidebb út a neki tetsző hang eléréséhez.

Én azt sem bánom, hogy ha találok néhány számomra ismeretlen zenét, mert az is előfordulhat, hogy az is érdekel. Az ízlést sokan adottnak gondolják, de szerintem fejleszthető. Ahogyan a Kékszakállban mondja Rabo Karabekian: ahhoz, hogy meg tudja mondani az ember, hogy egy festmény szép-e, elég megnézni előtte néhány százat-ezret, esetleg milliót. Volt itt korábban egy hozzászólás arról, hogy ha ismeretlen zenét hallgatva arra a konklúzióra jut az ember, hogy milyen jó zene (és nem pedig arra, hogy milyen jó a cucc), akkor nem csak a zene jó, hanem a cucc is. Akkor mélyen egyetértettem a hozzászólóval, most sem tudok mást tenni. Mindenkinek (és szűkös tapasztalatom alapján mondom: minden rendszernek) megvannak a korlátai, én csak próbálom a sajátjaimat tágítani. Egyébként meg "interpretációkat" hallgatok (ezzel a régizenések biztos egyetértenek), mint szerintem mindenki, amihez (vagy amiből) minden komponens, így a hanganyag, a rendszer, az emberi fül, és az ízlés is hozzátesz (vagy elvesz) valamit. Azzal azonban, hogy ha valaki szeret egy zenét, akkor azt mindenen szereti, nem értek egyet. Pont azért, mert szerintem a zene nem esszenciális: aki kottát olvas, az is hallja valahogyan, csak nem kell neki cucc hozzá, az agyában magától gerjednek a folyamatok, de nem hiszem, hogy kijelenthetné, hogy A ZENÉT hallja. Szóval, szerintem szubjektív a dolog, de nem teljesen relatív. Hogy egy példát is mondjak: a minap megvettem nőnapra a barátnőmnek a BWV 1003, 1006, 1013-at egy CD-n (bubusok kedvéért Harmonia Mundi-kiadás), Anner Bylsmával, aki "átírta" az eredetileg fuvolakottákban fennmaradt darabokat csellóra (kellett egy kicsit tanulmányozni, hogy a fuvolisták mit transzponáltak hová), és cselló piccolán játszotta el őket, hogy közben hallani a lefogásokat és a lélegzetvételt is, ahogy kiszuszogja a zene ívét (tisztára mint Gould, vagy Jarrett, amikor még dudorászott), és közben hegedűvirtuózokat megszégyenítő technikával, tempóval és dinamikával játszik. Ettől valami egészen zseniálisan élő lesz az egész. Hihetetlen élmény volt. De hallom - és a barátnőm is hallotta, ő még inkább, mert tanulgat csellózni -, hogy valahogy nem elég testes és mély, és nem csak a hangszer mérete miatt. Persze attól, hogy szédületes előadás, nem gondolnám, hogy ez lenne A BWV 1003, 1006, és 1013.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2936

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: earforce »

Aki autóversenynek tekinti a hifizést, az tesztlemezeket hallgat. Aki zenekeltő eszköznek tekinti, az meg a kedvenc zenéivel tesztel.
:lol!:
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

adamthebrave
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 543

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: adamthebrave »

Ugyan már, csak képzelegsz:) Nem hallottad a kinyilatkoztatást, hogy a hifinek lényegében semmi köze nincs a zenéhez? :lol!:

A valóságban -sajnos, éppen megforditva működik a dolog. A hifinek mondott audio láncok túlnyomó többsége olyan szinten mesterkélt hangú, hogy a rajtuk keresztül hallható hangoknak alig van köze a zenéhez. Két ilyen közül végülis választhatjuk a táskarádiót... még az a csúfság is megeshet, hogy közelebb visz, kevésbé idegenít el.

Hallottam olyan emberről, aki elmondása szerint nagy zeneszerető és nem tud meglenni egy napot se zene nélkül, mert neki az kell. Aztán vendégségbe meg kérdezi hol a hifi, hogy berakja a CD-it, aztán ha csak egy egybehifit talál, akkor abba be se rakja, mert az látatlanban is sz@r. Hát én régen olyan jól elvoltam az egybehifimmel, sőt most az elmúlt 4 napban is azt hallgattuk vendégségben és egyáltalán nem zavart, tök jó zenéket(haverok hozták) ismertem meg. Az egyik kedvenc zeneszámom pedig dvdről van leszedve, AC3 192kbit/s-es. De nem érdekel, mert annyira jól tolták ott és akkor a koncerten a zenészek, hogy csak na.

Egyébként nem arról van szó, hogy nincs különbség hangzásban egy jó rendszer, meg egy gagyi között, hanem hogy ha valaki szeret egy zenét, akkor azt akármin is szereti. Ha nem, akkor ott nem zeneszeretetről beszélünk, hanem hang szeretetről, vagy kütyü szeretetről. De ezzel sincs semmi gond szerintem.

Szóval salaca is nyugodtan vehet jobb cuccokat, hogy ne legyen hiányérzete. Hisz, persze jobb lesz a hang, mindenki erre törekszik egy szintig. De az is biztos, hogy azzal, hogy összeszed innen pár jól hangzó számára ismeretlen zenét és azzal tesztel nem a legrövidebb út a neki tetsző hang eléréséhez.

Sabo Audio Streamer 23 Signature, MZX Audio PRE-NR1, DIY ATC (Accuton C30-6-358, C90-6-724, ETON 12-680, mzpx elektronika) Isotek Evo3 Super Titan, Kábelek: Hydrasound, MDA, Neotech

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Nyúzószett

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Ugyan már, csak képzelegsz:) Nem hallottad a kinyilatkoztatást, hogy a hifinek lényegében semmi köze nincs a zenéhez?

Vendég

Nyúzószett

nincs is itthon HiFi készülékem
Hanem? Milyen van és arra mennyit áldoztál?

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”