Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1008

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: chord_ »

youtu.be/2eiWlJPzyB4

Különlegesen finom megközelítés.
Nagyon jól szól.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

A híres IV. Kódex.
A lemez egy mestermű.
Egy stabil régizenei állásfoglalás.

youtu.be/cmHvR0g_Ojc

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 420

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

chord_ írta:
2024.11.06., szer. 18:01
Új Lislevand(os) lemez a láthatáron.

Kép

youtu.be/qGs5_4I6L4o
Már meg lehet vásárolni/ streamelni. Tidalon 24/96 felbontásban!

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Új Lislevand(os) lemez a láthatáron.

Kép

youtu.be/qGs5_4I6L4o

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3172
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Snipi írta:
2024.11.06., szer. 08:17
KLajos írta:
2024.11.06., szer. 07:39
juliush írta:
2024.11.05., kedd 17:44
Íme egy frenetikus "Fantasztikus", emellett az agyonhájpolt Colin Davis (bármelyik) punnyadt háttérzene egy ötórai teadélutánhoz! ;)
Mert a legtöbb Living Mercury felvétel igen jó - ahogy az előadók is.
Ez így igaz. Úgy tudom ez kb. azért van, mert a Living Mercury lemezek felvételénél anno nem nagyon mókoltak vele, hanem leraktak 3 mikrofont, aztán felvették ami jött, majd azt különösebb hokuszpókusz nélkül rátették a lemezre. A "kevesebb néha több" tipikus esete. :D
(Nekem is van belőle pár ... mind nagyon szépen szól ... és nem mellesleg jó zene, jó előadók, jó előadás stb ... )
Bizony, például Starker János Bach szóló cselló szonáta felvételének Mercury Living Presence kiadása a mai napig etalonnak számít, és nem mellesleg örök nagy kedvencem:

youtu.be/Amrdkjyg2B8
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 533

Hozzászólás Szerző: Snipi »

KLajos írta:
2024.11.06., szer. 07:39
juliush írta:
Íme egy frenetikus "Fantasztikus", emellett az agyonhájpolt Colin Davis (bármelyik) punnyadt háttérzene egy ötórai teadélutánhoz! ;)
Ez így igaz. Úgy tudom ez kb. azért van, mert a Living Mercury lemezek felvételénél anno nem nagyon mókoltak vele, hanem leraktak 3 mikrofont, aztán felvették ami jött, majd azt különösebb hokuszpókusz nélkül rátették a lemezre. A "kevesebb néha több" tipikus esete. :D
(Nekem is van belőle pár ... mind nagyon szépen szól ... és nem mellesleg jó zene, jó előadók, jó előadás stb ... )

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 69

Hozzászólás Szerző: KLajos »

juliush írta:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4081

Hozzászólás Szerző: juliush »

cover.jpg
cover.jpg (98.5 KiB) Megtekintve 1111 alkalommal
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Megint egy lemez, amiről alig tudok lejönni.

youtu.be/xUP2P8_OCV0

Egy különleges, 'női' megközelítés. Nagyon-nagyon tetszik.
Elsőre a hang, az olyan 'jó'. Kicsit jobban odafigyelve, olyan dolgok bomlanak ki ezer szállal, amit eddig észre sem vettem.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ezt mindenkinek nagyon ajánlom, aki Rahmanyinovot szereti, mert ez az előadás mérföldkő, egy 18 éves dél-koreai fiatalember úgy játsza el ezt a zongoraversenyt, hogy ettől fogva bármilyen híres zongorista kétszer meggondolja, hogy érdemes-e neki is eljátszania, mert mostantól ez az etalon. Ezt nem én találtam ki, itt taglalják, miért is annyira nagyszerű ez az előadás: https://www.youtube.com/watch?v=DhUFLepewgA

youtu.be/DPJL488cfRw

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Egy 2013-as Graindelavoix lemez került színre.
Amióta van ez az új futómű, a porlepte területekre is érdemes bemerészkednem jóhang-élményekért.

Jaikes de Cambrai és Villard de Honnecourt művei, meg a katedrálisépítés metafizikája.
A Björn soha nem volt szívbajos, amikor különösen bonyolult és különösen homályos dolgokat kellett kutatni.:)

Van mindenféle dolog ezen a lemezen, kicsit nagy a diverzitás, de azért akad olyan, amelyiket érdemes meghallgatni.
Itt ez a track 5., a 'Meire, Douce Creature'.
Módfelett erős mögöttes hatás.
Meg nagyon-nagyon jól szól.

youtu.be/3EZ1NArbhr8

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Szeretem a Lautten Compaqney zenekart. Nem a reneszánsz zenei felvételeik miatt, a reneszánsz zene nagyon nem az én világom.
Viszont kiváló érzékkel, de teljesen egyedi módon nyúlnak hozzá a komolyzenei irodalom szinte bármely korszakához, a rájuk jellemző eklektikus hangszereléssel, ahol remekül elfér egymás mellett a modern szaxofon, a cselló és a marimba a reneszánsz lanttal, a barokk gitárral, theorbával vagy a viola da gambával.

Itt van például Satie 3. Gymnnopédiája ebben a teljesen egyedi, és szerintem zseniális hangszerelésben:

youtu.be/qPQVOF2oZ-Q
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Van egy 2009-es CD, a Lautten Compagney játszik rajta angol reneszánsz zenéket.
A 'Mr. Playford Dancing Master' kéziratból.
Kocsmazene a legtöbb?
Az.
Komolyzene?
Nagyon.
Egyszerűcske?
Hááát, csak tessék megpróbálni így elővezetni.

1651-es gyűjtés.

youtu.be/wdM7P2XIPBM

Dorothee, amit a furulyákon művel, az valami különleges.

Kép

Hallottam őt élőben, sok éve. Bejött egy 2.05 m-es szexbomba, full bőrszerkóban. Elővett egy golyóstoll nagyságú furulyát.
Aztán csak tátottuk a szánkat...

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Most ezt dobta a Gép nekem, tetszik.

youtu.be/xY0ajh15N-M
Gyula 

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Filmzene; kortárs, ha úgy tetszik.
Igazából nem, mert a Llorona, azt már 1000 éve éneklik arrafelé.

youtu.be/ugBhjNY8yks

A színezős rendszereken módfelett fárasztó.
De ha jól szól, akkor nagyon sok hifis gyönyörűség is benne.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Talán már túlmutat a komolyzene szigorúan vett határain, de nem tudok neki jobb helyet. Nem mellesleg audiofil álomanyag SACD-ről.

youtu.be/Hp-fzTmdZaM
Gyula 

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5998

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

A következő ajánlómat (ami nem is igazán ajánló, csak egy ürügy ahhoz hogy) egy személyes gyermekkori élménnyel kezdeném, ami az életemben olyan mély nyomot hagyott, hogy mai napig lepörög bennem néha az emlék, egészen filmszerűen.

Elnézést ezért.

Az egészet az Általában a hifiről topikban felvetett kérdés váltotta ki. Én gyermekkorban ugyanis hatéves koromtól hegedültem (izé… hegedülni tanultam), és ezért egészen természetes, hogy igen korán talalkoztam a komolyzenével, ami számomra nem is jelentett semmi különöset a többi műfajboz képest létezése teljesen természetes volt, legfeljebb a szenvedéseim műfaját láthattam benne (hegedülni tanulni egy fizikai szenvedés az elején, gyermekként), és mivel raadásul a gyerekek gonoszak és csúfondárosak tudnak lenii a magamfajta “különcökkel”, inkább titkoltam volna ezen műfaj iránti ébredő érdeklődésemet… de nem is ez a lényeg.

Valamikor 9-10 éves koromban talán először léptem színpadra hallgatóság elé, szólódarabbal, egy Delphin Alard-etűddel (a kottáskönyvekben, amikből tanulnom kellett, Delphin Alard ilyen-olyan oktató darabjai emlékeim szerint igencsak gyakran fordultak elő a leckék végén, az “na akkor most hasznosítsuk, amit tanultunk és gyakoroltunk” részben, ami a sok gyakorlókottasor után mindig a fénypot volt számomra. Meg is kedveltem egyik etűdjét, annyira, hogy a mai napig bennem van a dallam. Akkor, ott, a közönség előtt is azt adtam elő. Könnyű darab volt, nem is hosszú, tudtam is nagyon, szóval jól sikerült, tapsvihar, és sugározva jöttem le a színpadról. És amikor a mennyekben éreztem magam, hozzám lépett egy bácsi, aki megdícsért, nagyon, és hozzátette, hogy “de első fekvésben miért nem használod inkább a kisujjadat az A húron az üresen megjátszott E húr helyett… kevesebbet kellene kalimpálni a vonóval”. A bácsi csupa jót akart, a kérdés teljesen helyénvaló volt, de nem tudhatta, hogy az Achilles-sarkamba taposott a kérdéssel. Ugyanis rengeteget kínlódtam ezzel a darabbal, hogy úgy játsszam, ahogy a bácsi javasolta volna, csakhogy irreálisan rövid a kisujjam, és egy kínlódás volt úgy… De a bácsi, akkor, a hatalmas eufóriám közepette, annyira a fején találta a szöget, hogy egy életre megutaltatta velem a kisujjamat és a hegedűt is… utána még évekig játszottam a szüleim akaratát teljesítve, de már soha nem volt benne élvezetem, mert mindig a kisujjam járt a fejemben, meg az, hogy hol kellett volna üreshúr vagy fekvésváltás helyett inkább bevetni az a rövidke kisujjat… 14 évesen, amikor megkaptam a személyi igazolványt, felmutattam a szüleimnek, én már nagy vagyok, lehet saját akaratom, és én nem akarok többet hegedülni. 8 évig szenvedtem vele, mindennap órákon át, elég volt.

Na, ezzel az emlékkel felvértezve, a kérdés kapcsán eszembe jutott, hogy te jó isten, én azóta nem hallottam Delphin Alard-művet… de van Tidal, Van Qobuz, nosza, vagyis lennie kell sok Alard-lemeznek “odafönn a felhőben”, talán az én etűdöm is megvan valahol…

Ehhez képest igencsak meglepődtem, amikor megláttam, hogy egyetlenegy Alard-album van fönn, mind a Tidalon, mind a Qobuzon. Nocsak, Alard, akinek kottáit annyiszor láttam gyerekkoromban, ennyire népszerűtlen vagy ismeretlen?

A választ nem tudom, de azt az egyetlen albumot kuriózumként merem ajánlani, mert bár maga a zene nem különleges,nem is túl szofisztikált, mégis egész szépen szól, és talán nem csak nekem lesz szórakoztató. Sajnos az “én etűdöm” nincs rajta, ezen hegedűduók vannak…

youtu.be/s0LRHFqwj-w
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Van egy Savall SACD, az 'Armenia', most a normál réteget tudom hallgatni, és teljesen lenyűgözött.
Olyan érzés, mint valami pazar kortárs előadás.
A hangminőség kiváló; különösen a duduk hangja; az szimplán varázsol.

youtu.be/rbWw6lcxaeY

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Azért Schubert szimfónikus termése jóval több, mint a "Befejezetlen", meg a "Nagy" C-Dúr szimfóniák! Ime a korai zsengéje, a 2., amit imádok, pláne ebben az előadásban. És milyen jól szól 1982-es digitális felvételként is!

youtu.be/YyFCfdzj0jk
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

William Christie-vel, ezúttal az orgona és csembaló billentyűzeténél a René Jacobs vezette Concerto Vocale soraiban, kicsit korábbi (1979 júliusi), ámde annál spirituálisabb kirándulás Monteverdi egyházi zenéjében, a Vespro néhány részletét sem mellőzve. Egyszerűen mesés.

youtu.be/PpAywZDAwnI
Gyula 

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Monteverdi esetén a William Christie féle megközelítés, az is egy külön csoport.
Valami olyan dologra érzett rá, ami fontos.
Régi felvételei, pl. ez, 1983-ból, teljes fényükben ragyognak. Annyira, hogy teljesen modernnek tűnik. Ez, tekintve a régizene óriási felfutását, hogy kb.'93-tól kb. 2015-ig komoly mennyiségű igen jó színvonalú felvétel között is simán megáll, valahol a felső polcon, ez nyilvánvalóan azt jeleni, hogy ez volt valamiféle 'ősminta' a későbbieknek.

Hifis szempontból minden másodperce élvezetes.

youtu.be/bQBpOOJg58w

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Monteverdi egyházi zenéje a Vespron túl is sok szépséget tartogat számunkra.

youtu.be/8udcm8IsFUE
Gyula 

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

chord_ írta:
2024.10.01., kedd 13:47
alto írta:
2024.10.01., kedd 09:10

... és néhol még ütemtelennek is hangzik...
Az tény, hogy az izoritmia manapság 'ütemtelennek' tűnik a legtöbb hallgatónak, még akkor is, ha ennyire zseniálisan van elővezetve.
Nem egyszerű dolog.
A metronóm és a struktúrák uralmát éljük.
Itt ráadásul az a furcsaság van, hogy ez a 'lázadás' pont egy szerkezet-orrnehéz szerzőnél tűnik fel, ahol a kiszámítottság az valóban zseniális; le is van minden írva és szabályozva; teljesen érthető a reakció.

Hogy ide való-e egy ilyen megközelítés?, hát, erre nehéz válaszolni, mert pont Bach kora volt kb. az utolsó, ahol ezek a ficánkolások még ritkán fel-feltűntek, aztán szinte a kortárs zenéig kellett előrefelé haladni, hogy ez a fajta merészség / szabadság eljöjjön megint.
Csak ott meg minden nagyon más lett; sokszor nemhogy a melodikusság hiányzik, hanem maga a tonalitás is szétgurult, és ez a hallgatóságot első körön eléggé eltávolítja... arra nekem sokszor még gyúrni kell... :)

De amúgy jó a Richter, én is hallom.
Zongorához nagyon illik.
A kortárs zene sokféle nagyon különböző zenét jelent, ezek közül az atonális típusú zenék nekem se jönnek be.
Viszont a minimalista/repetitív zeneszerzőket kedvelem, a kortárs komolyzenével való barátkozást érdemes velük kezdeni, Glass, Riley, Reich.

youtu.be/TLMw7NAnmh4
BARTIMEX AUDIO Honlap

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

alto írta:
2024.10.01., kedd 09:10

... és néhol még ütemtelennek is hangzik...
Az tény, hogy az izoritmia manapság 'ütemtelennek' tűnik a legtöbb hallgatónak, még akkor is, ha ennyire zseniálisan van elővezetve.
Nem egyszerű dolog.
A metronóm és a struktúrák uralmát éljük.
Itt ráadásul az a furcsaság van, hogy ez a 'lázadás' pont egy szerkezet-orrnehéz szerzőnél tűnik fel, ahol a kiszámítottság az valóban zseniális; le is van minden írva és szabályozva; teljesen érthető a reakció.

Hogy ide való-e egy ilyen megközelítés?, hát, erre nehéz válaszolni, mert pont Bach kora volt kb. az utolsó, ahol ezek a ficánkolások még ritkán fel-feltűntek, aztán szinte a kortárs zenéig kellett előrefelé haladni, hogy ez a fajta merészség / szabadság eljöjjön megint.
Csak ott meg minden nagyon más lett; sokszor nemhogy a melodikusság hiányzik, hanem maga a tonalitás is szétgurult, és ez a hallgatóságot első körön eléggé eltávolítja... arra nekem sokszor még gyúrni kell... :)

De amúgy jó a Richter, én is hallom.
Zongorához nagyon illik.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Mint az élet számtalan egyéb területén, úgy a lemezkiadókkal kapcsolatban is tartják magukat azok a több évtizede kialakult előítéletek, melyek napjainkra már rég hitelülket vesztették. A Naxosra is sokan még mindig úgy gondolnak, mint a kis kiadó, aki azzal tört borsot az egyre inkább veszteséges nagyok orra alá, hogy provinciális, többnyire nyugaton ismeretlen, ugyanakkor meglepően magas színvonalat képviselő kelet-európai előadók, zenekarok repertoárját kivásárolva, szupemarketek polcairól olcsón árulva jutott el széles rétegekhez. Mára a Naxos az egyik legnagyobb kiadói konglomerátum, a komolyzenei piac meghatározó szereplője, amely olyan nagy nevű kiadókat vásárol fel, mint a Chandos Records. És olyan projekteket engedhet meg magának, amelyet bármelyik "nagy" szívesen tudna magáénak.
Kép
Gyula 

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”