youtu.be/2eiWlJPzyB4
Különlegesen finom megközelítés.
Nagyon jól szól.
Már meg lehet vásárolni/ streamelni. Tidalon 24/96 felbontásban!
Bizony, például Starker János Bach szóló cselló szonáta felvételének Mercury Living Presence kiadása a mai napig etalonnak számít, és nem mellesleg örök nagy kedvencem:Snipi írta: ↑2024.11.06., szer. 08:17Ez így igaz. Úgy tudom ez kb. azért van, mert a Living Mercury lemezek felvételénél anno nem nagyon mókoltak vele, hanem leraktak 3 mikrofont, aztán felvették ami jött, majd azt különösebb hokuszpókusz nélkül rátették a lemezre. A "kevesebb néha több" tipikus esete.
(Nekem is van belőle pár ... mind nagyon szépen szól ... és nem mellesleg jó zene, jó előadók, jó előadás stb ... )
Ez így igaz. Úgy tudom ez kb. azért van, mert a Living Mercury lemezek felvételénél anno nem nagyon mókoltak vele, hanem leraktak 3 mikrofont, aztán felvették ami jött, majd azt különösebb hokuszpókusz nélkül rátették a lemezre. A "kevesebb néha több" tipikus esete.
A kortárs zene sokféle nagyon különböző zenét jelent, ezek közül az atonális típusú zenék nekem se jönnek be.chord_ írta: ↑2024.10.01., kedd 13:47Az tény, hogy az izoritmia manapság 'ütemtelennek' tűnik a legtöbb hallgatónak, még akkor is, ha ennyire zseniálisan van elővezetve.
Nem egyszerű dolog.
A metronóm és a struktúrák uralmát éljük.
Itt ráadásul az a furcsaság van, hogy ez a 'lázadás' pont egy szerkezet-orrnehéz szerzőnél tűnik fel, ahol a kiszámítottság az valóban zseniális; le is van minden írva és szabályozva; teljesen érthető a reakció.
Hogy ide való-e egy ilyen megközelítés?, hát, erre nehéz válaszolni, mert pont Bach kora volt kb. az utolsó, ahol ezek a ficánkolások még ritkán fel-feltűntek, aztán szinte a kortárs zenéig kellett előrefelé haladni, hogy ez a fajta merészség / szabadság eljöjjön megint.
Csak ott meg minden nagyon más lett; sokszor nemhogy a melodikusság hiányzik, hanem maga a tonalitás is szétgurult, és ez a hallgatóságot első körön eléggé eltávolítja... arra nekem sokszor még gyúrni kell... :)
De amúgy jó a Richter, én is hallom.
Zongorához nagyon illik.
Az tény, hogy az izoritmia manapság 'ütemtelennek' tűnik a legtöbb hallgatónak, még akkor is, ha ennyire zseniálisan van elővezetve.