Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

andorra
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: andorra »

Hogy érdemben is hozzászóljak a mostani témához: szerintem a korrekt teszteléshez a szóló, a kamara és a nagyzenekari művekre is szükség van, hiszen mindegyik más aspektusból kényszeríti pontosságra és igazmondásra a rendszereket és komponenseket.
Ez a kiegészítés helyénvaló és ebben a formában én is elfogadom.

Ajkamici:
Nem vitás, hogy a Naim rendszerek nagyon jók, az ár/érték arányuk az, amiben gyaníthatóan nincsenek minden esetben a toppon. Azonban kétségtelenül egyszerűbb másolni egy rendszert, mint  a magunk számára legjobbat, nagy fáradság árán, jelentős időráfordítással  megkeresni.

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 854

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

Igazad van.
Közhely, hogy egy jó rendszer "mindenen" jól szól...,
De ez nem teljesen igaz, mert ugyan tényleg jól - vagy akár nagyon jól..- szólhat egy szisztéma, de sajnos általában csak bizonyos zenéken 
ad - emocionálisan is - kiváló eredményt.
Az érzelmekre ható előadásban a naim igen erős !

Hogy érdemben is hozzászóljak a mostani témához: szerintem a korrekt teszteléshez a szóló, a kamara és a nagyzenekari művekre is szükség van, hiszen mindegyik más aspektusból kényszeríti pontosságra és igazmondásra a rendszereket és komponenseket.

DCS Debussy / Aurender A100 / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Radnai kábelezés

blattida
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 62

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: blattida »

...ok ez egy nagyon jó Bösendorfer, csak az a probléma hogy a felvételen egy Stainway szólt..
Gondolom,hogy ez csak egy véletlen elírás, hiszen Steinway...

andorra
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Komolyzenei ajánló

Akkor tehát mégis:
Természetesen, lehet teszteléshez bármilyen zenét használni (több-kevesebb siker reményében), sőt valamilyen filozófiát is lehet találni bármelyikhez. A rendszer felbontóképességének, az intermodulációs torzítások mértékének, a színpadképnek, a színpadmélységnek megállapításához azonban, sem a szólóhangszeres, sem a kevésszámú hangszeres felvételek nem nyújtanak elegendő támpontot. Ez nem jelenti azt, hogy valamilyen szintű eredményt ne lehetne ezekkel is elérni. Egy maratoni futó teszteléséhez aligha jó módszer őt 400 méteren futtatni, bár abból is lehet látni, hogy azért elég jól fut.

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

A zongorába jól beletaláltál  mert talán őt a legnehezebb élethűen visszaadni ..
Nekem is mondták már, hogy ok ez egy nagyon jó Bösendorfer, csak az a probléma hogy a felvételen egy Stainway szólt..

Nem feltétlen régizene kell tesztelésre, azt amúgy is kevesen hallgattok.
Ott a zongora, mint szólóhangszer. Mindenki hallott már igazit, sőt szinte mindenki ütött már le billentyűt zongorán; ott a referencia 'belül'.
Számos olyan rendszert hallottam, hogy a nagyzenekari tutti egészen fenomenális volt; a szóló zongora meg tök jól szólt, csak felismerni kicsit nehéz volt, hogy milyen hangszer is voltaképpen... ; inkább valami zongora-szintetizátor volt...

Pl. a nagy Naim rendszerek zongorán nagyon jók.
De csak 'nagyon jók'; ez a kategória még kétségbeejtően messze van az igazán valósághűtől.
A legjobbat eleddig - (nekem)sajnos - LP -ről hallottam...

DCS Debussy / Aurender A100 / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Radnai kábelezés

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: chord »

Nem feltétlen régizene kell tesztelésre, azt amúgy is kevesen hallgattok.
Ott a zongora, mint szólóhangszer. Mindenki hallott már igazit, sőt szinte mindenki ütött már le billentyűt zongorán; ott a referencia 'belül'.
Számos olyan rendszert hallottam, hogy a nagyzenekari tutti egészen fenomenális volt; a szóló zongora meg tök jól szólt, csak felismerni kicsit nehéz volt, hogy milyen hangszer is voltaképpen...; inkább valami zongora-szintetizátor volt...

Pl. a nagy Naim rendszerek zongorán nagyon jók.
De csak 'nagyon jók'; ez a kategória még kétségbeejtően messze van az igazán valósághűtől.
A legjobbat eleddig - (nekem)sajnos - LP -ről hallottam...

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

andorra
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Komolyzenei ajánló

A youtube -ról nagyon sok minden átjöhet akár egy laptop hangjával is, lemezekbe/énekesekbe simán bele lehet bolondulni, furcsa, de így van.

Meg ezt a közkeletű
'a nagyzenekari művek  a lejátszó rendszerek igazi kihívása'
vélekedést próbáljuk kicsit lazítani, mert szerintem tévedés.
Pl. ez a sokat emlegetett 'belső ragyogás' egy romantikus nagyzenekarban hajlamos eltűnni; bizonyos hangszer-darabszám felett a koncertteremben is nagy az összemosódás.
Meg az a finom fátyol a szoprán felső regiszterében, ami miatt leizzadunk, aztán libabőr (vagy fordítva..) - nagyon sérülékeny tünemény, úgymond szégyenlős, és nem tudja túlharsogni azt a lóerőt, amit egy nagyzenekar produkál.
Sorolhatnám még a példákat; inkább maradjunk annyiban, hogy mindenki mást keres, nem feltétlen a mennyiség a domináns.

Ezt a témát most bontsuk három részre !
1. Egy "úriembernek" volt itt egy ajánlása egy videóra, azzal a felszólítással, hogy ismerjük meg a hangszerek hangját, az akusztikát legalább alapfokon mielőtt rendszert tesztelnénk. Gondolom ez a felszólítás nem nekem szólt, hanem inkább másoknak, akik valóban kezdők, az én megjegyzésem is végsősoron nekik szólt. 
Kétségtelen, hogy lehet olyan fórumot is fenntartani, ami faliújságként működik és egymás véleményét tilos kommentálni, ne adj Isten, azzal kulturált módon vitába szállni. Lehet, hogy itt a többség ezt preferálja. Ugyanis senkinek sem szúrt szemet, vagy senki sem- vette a bátorságot, hogy egy minősíthetetlen reakciót a fórumhoz méltatlannak ítéljen és ezt szóvá is tegye, még ha nem is neki szólt!  (Öncenzúra.)
2. Az, hogy meg lehet szeretni valakiket, valamilyen zenéket, akár Youtube-on keresztül is, ez kétségtelenül igaz, de most egy kicsit másról volt szó, konkrétan: hifi rendszertesztelésről. 
3. Ha te úgy gondolod, hogy a régizene felvételek alkalmasabbak hifi rendszerek tesztelésére, vagy legalábbis ugyanolyan jók, mint a nagyzenekari felvételek, operák, kórusművek, ehhez természetesen jogod van és jól tetted, hogy le is írtad. Ez is egy vélemény. Ebben a témakörben nem tudok újat mondani.

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

A youtube véleménnyel egyetértek.
Lehet jó zenékre rábukkanni, meg ajánló alapján    meghallgatni és "rákattanni" 
A rendszerekről ..:
Szerintem egy nagyzenekari mű másképpen teszi próbára a rendszert mint pl egy quartett .
Nagyzenekarnál a rendszer nagy felbontása segíthet az átláthatóságban ,-áthallhatóságban ill fókuszban.

A youtube -ról nagyon sok minden átjöhet akár egy laptop hangjával is, lemezekbe/énekesekbe simán bele lehet bolondulni, furcsa, de így van.

Meg ezt a közkeletű
Pl. ez a sokat emlegetett 'belső ragyogás' egy romantikus nagyzenekarban hajlamos eltűnni; bizonyos hangszer-darabszám felett a koncertteremben is nagy az összemosódás.
Meg az a finom fátyol a szoprán felső regiszterében, ami miatt leizzadunk, aztán libabőr (vagy fordítva..) - nagyon sérülékeny tünemény, úgymond szégyenlős, és nem tudja túlharsogni azt a lóerőt, amit egy nagyzenekar produkál.
Sorolhatnám még a példákat; inkább maradjunk annyiban, hogy mindenki mást keres, nem feltétlen a mennyiség a domináns.

Vendég

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Valóban nem. Salaca utolsó, ordenáré megjegyzése is jó példa erre. Amúgy nem is állítottam ilyet. 
Lassan sikerül az én igen vastag cérnámat is elszakítanod. Attól tartok, hogy neked nem csak állítani nem sikerült ezen a fórumon semmit még (még a mások által mondottak ellenkezőjét sem), de olvasni, sőt hallgatni sem szoktál, se itt, se másutt. A belinkelt videóba például biztosan nem néztél bele. Ami nem baj, csak akkor inkább ne mondj róla - és arról, aki ajánlotta - semmit. Butaságot pláne ne. A jövőben pedig kérlek kerüld a hozzászólásaim kommentálását, ahogy én is ignorálni fogom még a létezésedet is.

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: chord »

Meg ezt a közkeletű

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

andorra
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Komolyzenei ajánló

Tudom, hogy nehéz elfogadni, de tényleg vannak ilyen zeneszerető emberek, akik az otthoni berendezéssel egyáltalán nem foglalkoznak, nem költenek rá stb. Attól még nem érnek kevesebbet, mint a hifisták
Valóban nem. Salaca utolsó, ordenáré megjegyzése is jó példa erre. Amúgy nem is állítottam ilyet. 

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 705

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: tollact »

Gondolom ez egy költöi átkötés volt, mert azt nem gondolhatod komolyan, hogy a Youtubon, lehetne autentikusan megismetkedni a hangszerek hangjával, az akusztikáról már nem is beszélve,  nem pedig különböző koncerteken?  Az eredményes teszteléshez egyébként nehéz előírni, hogy mi minden kell, mert például, rendszeresen koncertre járó emberrel is nehezen érttettem meg, hogy a két kis hangdobozát a polcon, ne tegye már nem egész két méter távolságra egymástól, mert még hely is van hozzá, hogy létrejöhessen egy jobb sztereó hatás, ha jobban széthúzza ezeket. Csak a kábel volt rövid hozzá, ami már látszólag óriási gondot okozott neki, hogy kicserélje. Állványra tételről meg hallani sem akart, ami pedig még ilyen minimális "hifi"-ben is alapkövetelmény. Tehát a jó hallás is kevés ehhez és a hangszerek hangjának (nem Youtube-ról szerzett) ismerete is kevés.

Tudom, hogy nehéz elfogadni, de tényleg vannak ilyen zeneszerető emberek, akik az otthoni berendezéssel egyáltalán nem foglalkoznak, nem költenek rá stb. Attól még nem érnek kevesebbet, mint a hifisták
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Vendég

Komolyzenei ajánló

Gondolom ez egy költöi átkötés volt, mert azt nem gondolhatod komolyan, hogy a Youtubon, lehetne autentikusan megismetkedni a hangszerek hangjával, az akusztikáról már nem is beszélve, nem pedig különböző koncerteken? Az eredményes teszteléshez egyébként nehéz előírni, hogy mi minden kell, mert például, rendszeresen koncertre járó emberrel is nehezen érttettem meg, hogy a két kis hangdobozát a polcon, ne tegye már nem egész két méter távolságra egymástól, mert még hely is van hozzá, hogy létrejöhessen egy jobb sztereó hatás, ha jobban széthúzza ezeket. Csak a kábel volt rövid hozzá, ami már látszólag óriási gondot okozott neki, hogy kicserélje. Állványra tételről meg hallani sem akart, ami pedig még ilyen minimális "hifi"-ben is alapkövetelmény. Tehát a jó hallás is kevés ehhez és a hangszerek hangjának (nem Youtube-ról szerzett) ismerete is kevés.Borzasztó erőfeszítésbe kerülhet ennyire ostobának látszani. Szerinted miért írtam, hogy "angolul értőknek"? Már látom, hamarosan takarítani kell.

andorra
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Komolyzenei ajánló

Mielőtt rendszert tesztelnétek, mélyedjetek el a hangszerek hangjában, a szerzeményekben és az akusztikában. Egy nagyon alapfokú bevezető angolul értőknek.

http://www.youtube.com/watch?v=YcDfozjh99M

Gondolom ez egy költöi átkötés volt, mert azt nem gondolhatod komolyan, hogy a Youtubon, lehetne autentikusan megismetkedni a hangszerek hangjával, az akusztikáról már nem is beszélve,  nem pedig különböző koncerteken?  Az eredményes teszteléshez egyébként nehéz előírni, hogy mi minden kell, mert például, rendszeresen koncertre járó emberrel is nehezen érttettem meg, hogy a két kis hangdobozát a polcon, ne tegye már nem egész két méter távolságra egymástól, mert még hely is van hozzá, hogy létrejöhessen egy jobb sztereó hatás, ha jobban széthúzza ezeket. Csak a kábel volt rövid hozzá, ami már látszólag óriási gondot okozott neki, hogy kicserélje. Állványra tételről meg hallani sem akart, ami pedig még ilyen minimális "hifi"-ben is alapkövetelmény. Tehát a jó hallás is kevés ehhez és a hangszerek hangjának (nem Youtube-ról szerzett) ismerete is kevés. 

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Egyszer csak eljutok valami hasonlóra, Carmignola érdekesen (tempósan) nyúl a zenékhez, a Négy Évszak előadása pl. tetszik. http://www.stresafestival.eu/en/festiva ... _2013.html
Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

Vendég

Komolyzenei ajánló

Mielőtt rendszert tesztelnétek, mélyedjetek el a hangszerek hangjában, a szerzeményekben és az akusztikában. Egy nagyon alapfokú bevezető angolul értőknek.

http://www.youtube.com/watch?v=YcDfozjh99M

andorra
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Komolyzenei ajánló

Nem a cél az éppen ajánlott "régi"zene kapcsán a rendszerek tesztelése, egymással összehasonlítása, de  ugyanakkor nagyon érdekes 
kérdést boncolgatunk, amikor "komoly" vagy klasszikus" zenei műveknek meghallgatása során tapasztalatokat
osztunk ( vagy oszthatnánk ) meg  egymással, és esetleg ki merjük mondani  az aktuális rendszerünk erősségeit és hiányosságait.
Mindkettőhöz kell "bátorság".
Ebben is segítség lehet ez a topik, illetve ha elmondjuk egymásnak hogy ki milyen összeállításban, forráskészülékkel  stb .. hallgatja kedvenc muzsikáit.
Mindezt csak és kizárólag azért, hogy az általunk szeretett zenék hallgatásához a "kielégítő" rendszert próbáljuk építeni ..
Na ez persze messze vezet, egy élet is kevés lehet hozzá tudom, de mégis.

Annak fenntartásával hogy ez egy zenei ajánló topik, részemről egy felvetés... lehet gondolkodni róla és véleményt mondani.

Egyetértek azzal, hogy a rendszerekről is érdekes eszmecserét folytatni, bár ennek nyomát sem nagyon látom, hacsak nem arra gondolsz, hogy néhányan felsorolják a rendszerük néhány fontosabb elemét (?) Egy Naim rendszerről nagyjából tudom, hogy milyen, többet is hallottam, de ez elég kevesekre lehet jellemző. Ha valaki jártas az audiofil területen és sok rendszert hallott már, van kialakult ízlése, az tudja, hogy egy rendszert nehéz leírni, mindenképpen hallani is kell. Ha meg tapasztalatból is kevés van neki, akkor meg pláne! 
Azért értek veled elsősorban egyet, mivel az általános hifi fórumok tagsága túlnyomórészt nem klasszikus zenét hallgat, ezért az ott elhangzó véleményeket erős fenntartással illik -különösen nekünk- kezelni. Itt valamivel nagyobb az esély hasonló értékek mentén zenét hallgató audiofilekkel való találkozásra. 

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Igéretes, és, hogy picit hifizzünk is, elnézést ha eretnek dolog ebben a topicban, de a werkfilmben 3:06-tól,látszik egy ProAc Studio 100 amint csücsül a pult tetején. A film végén pedig egy PMC doboz látszik 
Visszatérő példám, HAYDN Die Schöpfung, René Jacobs, Harmonia mundi, elképesztő szép, és csodálatos nagyzenekari felvétel, ráadásul rengeteg mikrofonos, 100 csatornás digitális keverés, ezek általában elborzasztják a kezdő jóhifizenére vágyó hifistát, de ez talán kivétel, meg nálam bizonyított, a nagyzenekar ha jól van felvéve, akkor tud az még sokmikrofonosan nagyon jó terű és hangzású lenni.

ajánlom ezt a zenét nem csak tesztelésre, tessék megnézni a rövid werk változatot, nekem meg van a hosszú werk film,
Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Nem a cél az éppen ajánlott "régi"zene kapcsán a rendszerek tesztelése, egymással összehasonlítása, de  ugyanakkor nagyon érdekes 
kérdést boncolgatunk, amikor "komoly" vagy klasszikus" zenei műveknek meghallgatása során tapasztalatokat
osztunk ( vagy oszthatnánk ) meg  egymással, és esetleg ki merjük mondani  az aktuális rendszerünk erősségeit és hiányosságait.
Mindkettőhöz kell "bátorság".
Ebben is segítség lehet ez a topik, illetve ha elmondjuk egymásnak hogy ki milyen összeállításban, forráskészülékkel  stb .. hallgatja kedvenc muzsikáit.
Mindezt csak és kizárólag azért, hogy az általunk szeretett zenék hallgatásához a "kielégítő" rendszert próbáljuk építeni ..
Na ez persze messze vezet, egy élet is kevés lehet hozzá tudom, de mégis.

Annak fenntartásával hogy ez egy zenei ajánló topik, részemről egy felvetés... lehet gondolkodni róla és véleményt mondani.

Mindkettőtől erősen függ.  Az egy másik kérdés, hogy melyiktől mennyire, neked megengedem, hogy úgy gondold, hogy a felvételtől sokkal jobban.  Nem volt azonban részemről másról szó, minthogy felhívjam rá a figyelmet,  milyen felvételekkel tesztelhetjük le, ítélhetjük meg jobban a rendszerünket, vagy mások rendszerét. (Demo csak ebben az értelemben, vagyis nem arról van szó, hogy másoknak brillirozni, netán eladni a rendszert, vagy annak egy-egy elemét.)  Mindezt pedig annak kapcsán, hogy most is, de már többször is  elhangzott ilyen ajánlás régizene felvételekről szólva.

andorra
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Komolyzenei ajánló

....
Kevésbé szól ez a topic a rendszert izzasztó teszt/demo zenékről (hú de nem szeretem a demo zenéket úgy általában). Azért mégis kitérnék, írod, a

"a lejátszó rendszereknek az igazi kihívást mégiscsak a nagyzenekari felvételek, operák, nagy kórusművek, stb. jelentik"

Nekem erre az a véleményem, hogy a nagyzenekaros-nagy színpados felvételek sokkal inkább a studiórendszertől, mikrofonoktól, akusztikától függ, kevésbé az otthoni lehallgató rendszertő, persze egy bizonyos szint felett értem ezt is.

Mindkettőtől erősen függ.  Az egy másik kérdés, hogy melyiktől mennyire, neked megengedem, hogy úgy gondold, hogy a felvételtől sokkal jobban.  Nem volt azonban részemről másról szó, minthogy felhívjam rá a figyelmet,  milyen felvételekkel tesztelhetjük le, ítélhetjük meg jobban a rendszerünket, vagy mások rendszerét. (Demo csak ebben az értelemben, vagyis nem arról van szó, hogy másoknak brillirozni, netán eladni a rendszert, vagy annak egy-egy elemét.)  Mindezt pedig annak kapcsán, hogy most is, de már többször is  elhangzott ilyen ajánlás régizene felvételekről szólva.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3502

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Kétségtelen, hogy ezt a klasszikus zenei topikot, melyet kissé véleményes módon komolyzeneinek nevezett el valaki, ma már nyugodtan nevezhetnénk akár régizenei topiknak is. De ez egy olyan megjegyzés részemről, melyet talán már korábban is volt alkalmam megjegyezni. Chord kolléga igen intelligensen és szinte missziót teljesítve ismerteti az idevágó felvételeket és az azokhoz tartozó háttérinformációkat, amiért korábban is már dícsértem. 
A hozzászólásommal arra szeretném ráirányítani a figyelmet, hogy igaz ugyan, hogy e korszak felvételei között is vannak kevésbé jól sikerültek, valamint  igen kitűnö hangzásúak, de a lejátszó rendszereknek az igazi kihívást mégiscsak a nagyzenekari felvételek, operák, nagy kórusművek, stb. jelentik. Éppen ezért, demo felvételek céljára bölcsebb elsősorban ezeket használnunk és ajánlanunk. Persze csak akkor, ha valóban meg akarjuk ismerni a rendszerünk gyengeségeit és valódi képességeit.

Ez a topic tényleg inkább a zenéről, klasszikus zenéről szól, jó lehet a legaktívabb zeneszeretők a régi zenében érdeklődnek, dícséretükre legyen mondva, nagyon színvonalas leírásokkal posztolva, amire én nem lennék képes.

Kevésbé szól ez a topic a rendszert izzasztó teszt/demo zenékről (hú de nem szeretem a demo zenéket úgy általában). Azért mégis kitérnék, írod, a

"a lejátszó rendszereknek az igazi kihívást mégiscsak a nagyzenekari felvételek, operák, nagy kórusművek, stb. jelentik"

Nekem erre az a véleményem, hogy a nagyzenekaros-nagy színpados felvételek sokkal inkább a studiórendszertől, mikrofonoktól, akusztikától függ, kevésbé az otthoni lehallgató rendszertő, persze egy bizonyos szint felett értem ezt is.

Visszatérő példám, HAYDN Die Schöpfung, René Jacobs, Harmonia mundi, elképesztő szép, és csodálatos nagyzenekari felvétel, ráadásul rengeteg mikrofonos, 100 csatornás digitális keverés, ezek általában elborzasztják a kezdő jóhifizenére vágyó hifistát, de ez talán kivétel, meg nálam bizonyított, a nagyzenekar ha jól van felvéve, akkor tud az még sokmikrofonosan nagyon jó terű és hangzású lenni.

ajánlom ezt a zenét nem csak tesztelésre, tessék megnézni a rövid werk változatot, nekem meg van a hosszú werk film,

andorra
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Komolyzenei ajánló

Én viszont két dolgot tennék ehhez hozzá, ha szabad.
Egyrészt a topik címe "komolyzenei ajánló", ami egyáltalán nem jelenti automatikusan, hogy klasszikus zenéről kellene hogy szóljon. Ugyanis a klasszikus zene egy műfaj a komolyzenén belül ( Haydn, Mozart neve fémjelzi e korszakot). Ha már megnevezésen lovagolunk szerintem hibásabb maga a "komolyzene" megnevezés, mert a régebbi zenék egyáltalán nem mindig jelentették a komoly műfajt, gyakran egyszerűen szórakoztatási céllal születtek a művek.
Másrészt pedig, bár abban igazad van teljes mértékben, hogy a nagyzenekari (jellemzően romantikus, vagy modernebb) művek jobban próbára teszik a lejátszóberendezés képességeit, nem emlékszem, hogy a demózáshoz való zenék ajánlása lett volna a topik fő célkitűzése. Egyébként szerintem mindenki örülne, ha olyasvalaki is írna ide, aki kevésbé régi-zene rajongó. Dehát az aktivitást nem lehet kikényszeríteni, történetesen olyanok vannak itt akik ezt a fajta zenét szeretik, én pedig mindig szívesen olvasgatom. Zenei tanulmányokat végeztem, évekig tanultam zenetörténetet, de sajnos nagyon sok, sőt a legtöbb akkori zeneszerzőt nem ismerem akik itt feltűnnek....

Látom, lényegében egyetértünk.
A klasszikus zene, classical music, magában foglalja a régizenétől a kortárs zenéig az összes közbenső korszakot, vagyis azt mind klasszikus zenének szokás hívni. Akikre Te gondolsz, Haydn, Mozart, Beethoven, ők bécsi klasszikusok.  

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 705

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: tollact »

Kétségtelen, hogy ezt a klasszikus zenei topikot, melyet kissé véleményes módon komolyzeneinek nevezett el valaki, ma már nyugodtan nevezhetnénk akár régizenei topiknak is. De ez egy olyan megjegyzés részemről, melyet talán már korábban is volt alkalmam megjegyezni. Chord kolléga igen intelligensen és szinte missziót teljesítve ismerteti az idevágó felvételeket és az azokhoz tartozó háttérinformációkat, amiért korábban is már dícsértem. 
A hozzászólásommal arra szeretném ráirányítani a figyelmet, hogy igaz ugyan, hogy e korszak felvételei között is vannak kevésbé jól sikerültek, valamint  igen kitűnö hangzásúak, de a lejátszó rendszereknek az igazi kihívást mégiscsak a nagyzenekari felvételek, operák, nagy kórusművek, stb. jelentik. Éppen ezért, demo felvételek céljára bölcsebb elsősorban ezeket használnunk és ajánlanunk. Persze csak akkor, ha valóban meg akarjuk ismerni a rendszerünk gyengeségeit és valódi képességeit.

Én viszont két dolgot tennék ehhez hozzá, ha szabad.
Egyrészt a topik címe "komolyzenei ajánló", ami egyáltalán nem jelenti automatikusan, hogy klasszikus zenéről kellene hogy szóljon. Ugyanis a klasszikus zene egy műfaj a komolyzenén belül ( Haydn, Mozart neve fémjelzi e korszakot). Ha már megnevezésen lovagolunk szerintem hibásabb maga a "komolyzene" megnevezés, mert a régebbi zenék egyáltalán nem mindig jelentették a komoly műfajt, gyakran egyszerűen szórakoztatási céllal születtek a művek.
Másrészt pedig, bár abban igazad van teljes mértékben, hogy a nagyzenekari (jellemzően romantikus, vagy modernebb) művek jobban próbára teszik a lejátszóberendezés képességeit, nem emlékszem, hogy a demózáshoz való zenék ajánlása lett volna a topik fő célkitűzése. Egyébként szerintem mindenki örülne, ha olyasvalaki is írna ide, aki kevésbé régi-zene rajongó. Dehát az aktivitást nem lehet kikényszeríteni, történetesen olyanok vannak itt akik ezt a fajta zenét szeretik, én pedig mindig szívesen olvasgatom. Zenei tanulmányokat végeztem, évekig tanultam zenetörténetet, de sajnos nagyon sok, sőt a legtöbb akkori zeneszerzőt nem ismerem akik itt feltűnnek....
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

andorra
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Komolyzenei ajánló

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Köszönjük  a lemezajánlót. 
Ismét egy ragyogó és nem mindennapi zenei anyag , amire nem is értem, hogyan találsz rá...chord kolléga..

A felvételen a 2 énekes fiú mellett 1 viola da gamba, 1 hegedű, 1 barokk oboa és fuvola és régi "historical" dob hallunk.
Röviden és tömören olyan elképesztően jó a hangminőség, hogy jobb hifistúdiókban demolemezként is nyugodtan játszhatnák.
Hifis paraméterek nem hagynak kivánni valót.

Ahogy érzem a felvétel helyszíne valamilyen nem túl nagy templom(helyiség) lehet és bár nagy valószínűséggel nem egy-mikrofonos felvétel, 
valósághűen széles és mély térben halljuk az  énekeseket  és a hangszereket megszólalni.
Annyira direkt a hang, hogy néha megijedek, melyik énekes úr nézett ki a hangfal mellől...
Az egész egységes és igen élvezhető  "régi" zene !
Ezt a lemezt a régi zenével ismerkedőknek ( mint jómagam is ) külön ajánlom.

Szép napot !

A hangminőségről.
De ne mindig én beszéljek.
Most talán, ha nem veszi tolakodásnak, kérdezzük ajkamici kollégát.

Bármit is mond, részemről ’feltétlen ajánlott’ a lemez.

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”