Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
PRO Audio erősítők/elektronikák
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5319
Elnézést, de a professzionális elő-erősítők vs. EQ-k kimaradtak;
Itt nézelődhetsz:
http://mixonline.com/mag/audio_topofthe ... c_preamps/
Hogy ki is emeljek egyet, nekem a híres Midas XL4 konzol mellett, a Klark Teknik DN422M stereo pre-EQ –val, tkp. a Midas páros csatornasávos rack-helynyi felfogatású és remote kontroll nélküli megfelelőjével volt dolgom. Ahogy korábban említettem, a Klark Teknik birtokolja a Midas-t, és azok klasszikus áramköri lapjait közel teljességgel használják a már Klark Teknik tervezte elektronikák.
Valóban professzionális minőség, partyban az Avalonnal, a Millennia-val, a Hardy-val, a Phoenix-el és a Pendulum-al…használtan (ritka) úgy ~1750$$-ért!
BEST BUY
http://www.digitalprosound.com/Htm/Buye ... cPres5.htm
http://www.sanyo-densi.com/dai2/effects ... dn422m.htm
http://pdf.textfiles.com/manuals/STARIN ... DN422M.pdf
http://archives.telex.com/archives/Klar ... Manual.pdf
>
Talán az eq-kat hagyjuk hangreprodukálási szempontból, összeségében semmire se valók, vagy ha jobban tetszik - legjobb beállításuk az "ártani nem használ" kategória.
Szilárd meggyőződésem, hogy az elektronikai problémákat megfelelő elektronikával, az akusztikai problémákat megfelelő akusztikával kell és lehet megoldani.
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5319
fapaci,
pedig világos szerintem.
Nézzél meg egy felvételt nagyfelbontású spektrumanalizátorral, és próbáld meg helyesen értékelni. Ahol mozog a grafikon, ott ugyebár van hasznos jel már, a maximum amplitúdót is könnyű megállapítani.
Kísérleteim és számításaim szerint a 90 dB azért túlzás, én a 24 bites felvételeim között találtam ily módon számolva kb.80dB, a 16 bitesek között 75dB dinamikájú darabokat, ezek mind nagyzenekari művek, a többi műfaj legalább 10dB-lel kisebb dinamikájú. Persze biztos lehet kivételeket találni, de az alapvetően nem jellemző. Az analóg lemezeken inkább a 60dB a jellemző, de én is hallottam/mértem már anno 70dB-t direktvágott lemezről, ami inkább a fehér holló kategóriába tartozik.
Az alapvető különbség az analóg és a digit jelátvitelben a fordított dinamikai minőségjellemzők. Azaz míg az analóg rendszerekben a kisebb kivezérlés nagyobb átviteli linearitást enged, a digitális rendszerben az alacsony szintek nagyobb torzítást idéznek elő. Ennek egyik de legfőbb oka az analóg és digitális zaj spektrumának különböző elfedési jellege, ami pszichoakusztikai szempontból az analógnál kedvezőbb, mint a digitális átvitelnél. Ugyanakkor a nagy kivezérlések esetén a digitális átvitel lényegesen kisebb torzítást könnyedén teljesít; az analóg átvitelnél keményen meg kell küzdeni igen drága és bonyolult eljárásokkal.
A listáról?
a Crown-t azért oda sorolnám, ill. a spec. rack-felfogatású Bryston modelleket és a Hafler adott modelljeit…
Listán kívül pedig,
akár a Stigma, a K2, a Crest, a QSC, a PSE studio, a Face audio /class-H amp(!)/ a Carverpro, a Gilmore raven, a Channel Island Audio spec. rack-felfogatású modelljeit, stb.…
>
Elnézést, de a professzionális elő-erősítők vs. EQ-k kimaradtak;
Itt nézelődhetsz:
http://mixonline.com/mag/audio_topofthe ... c_preamps/
Hogy ki is emeljek egyet, nekem a híres Midas XL4 konzol mellett, a Klark Teknik DN422M stereo pre-EQ –val, tkp. a Midas páros csatornasávos rack-helynyi felfogatású és remote kontroll nélküli megfelelőjével volt dolgom. Ahogy korábban említettem, a Klark Teknik birtokolja a Midas-t, és azok klasszikus áramköri lapjait közel teljességgel használják a már Klark Teknik tervezte elektronikák.
Valóban professzionális minőség, partyban az Avalonnal, a Millennia-val, a Hardy-val, a Phoenix-el és a Pendulum-al…használtan (ritka) úgy ~1750$$-ért!
BEST BUY
http://www.digitalprosound.com/Htm/Buye ... cPres5.htm
http://www.sanyo-densi.com/dai2/effects ... dn422m.htm
http://pdf.textfiles.com/manuals/STARIN ... DN422M.pdf
http://archives.telex.com/archives/Klar ... Manual.pdf
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver
„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11370
- Kapcsolat:
Szóval nagyon népszerű azt emlegetni, hogy csak 20-40dB a dinamikája a felvételeknek, csak ez NEM IGAZ. Maximum a leghangosabb és a leghalkabb burkológörbe aránya ez, de a görbére ráülő komponensek és a maximális amplitúdó aránya ennél nagyságrendekkel nagyobb. Kijön az a 90dB a CD-nél, az LP-nél a 70dB.
Ezt leírnád más szavakkal? ...mert hiába olvasom el nyolcadszorra, még mindig nem értem. Esetleg valami konkrét adat, prezentáció, minta?
-
Vendég
Ehhez elég a CD-ket számítógépbe beolvasni és mondjuk Sound Forge-al megnézni mi is van rajtuk.
Ez azért nagyon leegyszerűsített modell. A különböző programok, kivezérlésmérők a mindenkori jel csúcsértékét mérik, jelzik ki. Azaz a pillanatnyi amplitúdót. De a jelfolyamra "ráül" a zenei mikroinformáció. Vagyis, ha megnézel egy zenei spektrumot, az ad igazán információt a dinamikáról. Ha a rendszer nem képes átvinni az alacsony amplitúdójú spektrális összetevőket és a nagy amplitúdójúakat arány helyesen, akkor torzul a zenei információ. Rossz esetben az alacsony amplitúdójúak elvésznek a zajban. Matt, fakó, élettelen lesz a zene. Ha pedig "megtolod" a rendszert, hogy kis komponensek is észlelhetőek legyenek, a nagyok beverik már a fejüket és megjelennek a torzítási komponensek is.
Szóval nagyon népszerű azt emlegetni, hogy csak 20-40dB a dinamikája a felvételeknek, csak ez NEM IGAZ. Maximum a leghangosabb és a leghalkabb burkológörbe aránya ez, de a görbére ráülő komponensek és a maximális amplitúdó aránya ennél nagyságrendekkel nagyobb. Kijön az a 90dB a CD-nél, az LP-nél a 70dB.
-
Vendég
Azt firtatom, hogy MITŐL lesz egy erősítőnek nagy dinamikus headroomja
Az itt a kérdés, hogy mit értesz "dinamikus headroom" alatt? Lehet definiálni valami egyszerű méréssel, de a zene + a valós hangsugárzók (egyébként igen eltérő!) dinamikus terhelése... az egy kicsit más. Lőhetünk aztán ágyúval is a verébre: használjuk a hifihez ötvenszer nagyobb teljesítményű végfokot, annak biztosan elég lesz a tartalékja
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2809
Akkor mi a fenének ez az egész Pro Audio részleg itt? A legalapabb stúdiós mixer is milliós tétel.
nyugi,hasznos ez a részleg ,olyanoknak akik előitelek nélkül élnek..volt nemrég beirás a hirdetésrovatban hogy hifi végfokot (400.000ft) cseréltek vlmi pro márkára 50.000ft ért,csak egy bizonyiték hogy nem minden fekete/fehér... :bebebebebebe:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
-
Vendég
PA erősítők persze vannak bőven.
Manapság azokat szokták a félművelt hifisták "stúdió erősítőnek" csúfolni:))
-
Vendég
Csöves erősítőt mondjuk ne keressünk
Profi hangfelvételek készítéséhez (kívülállók számára talán meglepően!) sokáig használták a csöves erősítőtechnikát. A hangmérnököknek volt fülük, és tökéletesen hallották, hogy hiába jobbak a laboratóriumban, a hangjuk egyszerűen nem kielégítő (újabb adalék a "vegytiszta mérnöktudományhoz"). Nagyjából ugyanez történt a digitális felvételtechnika -elsősorban a Sony nevű multi által siettetett- bevezetésekor.
Akkor mi a fenének ez az egész Pro Audio részleg itt? A legalapabb stúdiós mixer is milliós tétel.
Engem a PRO Audio dobozok érdekelnek.
Vettem is gyorsan 2 pár Genelec dobozt.
Ide nem igazán írogattam,de ez nem azt jelenti,hogy mást nem érdekel.Engem nem igazán.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Nem hiszem,hogy sok embert érdekel,hogy a stúdiókban milyen sokmilliós erősítők és keverőpultok vannak.
-
Vendég
Stúdiózásban a precizitás a fő szempont, ott azt kell hallani, ami van. Így pusztán a mérnöki tudomány által mérhető és igazolt vegytiszta elvek érvényesülnek
Megbocsáss, de ez úgy butaság, ahogy van. A hangmérnök legfontosabb munkaeszköze a két füle. A beálláshoz, keveréshez jó fül és érzék kell, nem pedig "mérnöktudomány". A hangmérnök ideje szabott és véges. Manapság a gyorsaság a legfontosabb, a tököléssel járó "precizitás" kiment a divatból. Kreált hangzású műfajokban egyébként is, mihez képest legyen preciz? :lol!:
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1723
Persze, tudom hogy létezik, de már alig. Azok is jóformán már csak a legfelső szinteken.
Úgyhogy maximum erről a kevésről meg a PA erősítőkről lehetne bármit mondani, mert olyan, hogy stúdiós erősítő már alig létezik. A PA erősítőknek meg a legnagyobb baja általában a ventilátoros hűtés és annak zaja lakó környezetben.
A ventilátort csendesebbre cserélni a legkevesebb... De ahogy olvasom, van jópár venti nélküli konstrukció, vagy olyan, ahol csak bizonyos hőfok felett kapcsol be, vagy nem fix fordulaton megy és csak akkor lesz hangosabb ha nagyon megküldik..
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1723
Szerintem át kellene írnia címet PRO Audio erősítők/elektronkák-ra.
Nem hiszem,hogy sok embert érdekel,hogy a stúdiókban milyen sokmilliós erősítők és keverőpultok vannak.
ha tévedek,akkor tőlem maradhat így.
részemről rendben
-
Vendég
Mihez képest más irányba? Létrehoztál a fórumon egy Pro Audio részleget. Szerinted hányaknak van itt közvetlen tapasztalata ilyen cuccokkal? Egyáltalán nem meglepő (és egyáltalán nem haszontalan) az elvi háttérről beszélgetni. Pláne annak fényében, hogy a többség még mindig elméleti alapon ítél meg/el készülékeket, megoldásokat (sőt mint látjuk, még a fórumozás célját és korlátait is) és nagyon kevesen hisznek a fülüknek.
Ezzel értek egyet. Szerintem belefért a topikba ez a kis elkanyarodás is. Felesleges ezért beszólni. A hétköznapi beszélgetésekben sincs az, hogy ha elterelődik egy téma más fele, akkor baj lenne. Ez így természetes. Persze nyilván van egy határ, de amíg egy hifi-s topikban hifi-s a téma, nagy gond nem lehet.
Jó, Kalmit még megértem, mert bepiszkítottuk a topikját, de hát na...
És a nagy igazságot felhozva: Ha nem érdekel, nem kell elolvasni. Egy hosszabb hozzászólásról is 3 mp alatt el lehet dönteni, hogy érdekel-e, vagy sem. Ha nem, továbblépsz, ennyi.
Arról nem is beszélve, hogy az ilyen hozzászólások miatt tökéletesen feleslegesen generálódott sok TÉNYLEG off hozzászólás. Mint ez is. Remélem a panaszkodóknak most jobb...
De most már tényleg ON, csak muszáj voltam leírni, hogy szerintem mi lenne a kompromisszumos hozzáállás.
Andrew Lipinski: "Tests indicate that many amplifiers built into the back of a speaker produce up to 15 percent second- and third-harmonic distortion."
VITATHATÓ VAGY ELFOGADHATÓ?
>
Az "up to" miatt vitathatatlan. Ha máshogy lenne megfogalmazva, elfogadhatatlan lenne.
Rendben, csak nem ez volt az alap kérdés.
Ezek jó része hifi, high-end irányból jövő holmi, nem stúdió erősítő.
Melyik márkát mondanád ebből egyértelműen stúdiós gyártótól származó erősítőnek és nem a high-end világból származónak? Talán az a Crown egyedül, de az is inkább PA erősítő.
A listáról?
a Crown-t azért oda sorolnám, ill. a spec. rack-felfogatású Bryston modelleket és a Hafler adott modelljeit…
Listán kívül pedig,
akár a Stigma, a K2, a Crest, a QSC, a PSE studio, a Face audio /class-H amp(!)/ a Carverpro, a Gilmore raven, a Channel Island Audio spec. rack-felfogatású modelljeit, stb.…
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver
Melyik márkát mondanád ebből egyértelműen stúdiós gyártótól származó erősítőnek és nem a high-end világból származónak? Talán az a Crown egyedül, de az is inkább PA erősítő.
Szerintem át kellene írnia címet PRO Audio erősítők/elektronkák-ra.
ha tévedek,akkor tőlem maradhat így.
Webáruház:
zz7,
neked is még egyszer, ismétlés gyanánt:
Persze, tudom hogy létezik, de már alig. Azok is jóformán már csak a legfelső szinteken.
Úgyhogy maximum erről a kevésről meg a PA erősítőkről lehetne bármit mondani, mert olyan, hogy stúdiós erősítő már alig létezik. A PA erősítőknek meg a legnagyobb baja általában a ventilátoros hűtés és annak zaja lakó környezetben.
Szigorúan véve igazad van! Valóban olyan aktív dobozok amikhez különálló RACK-es végfok és aktív váltós hangszóró menedzser elektronika van, ritka mint a fehér holló. Legtöbbször valóban egybeépítik őket.
Valaki a szomszédos topikban meg volt lepődve, hogy milyen olcsó, egyszerű erősítőkkel építik a legtöbb aktív studiomonitort... igen...
A nagy részük STK tranzisztormátrixal, vagy LM sorozatú National IC-kkel üzemel. Mi ezzel a baj? Hozzák az elvárt szükséges és magas teljesítményt, alacsony torzítást és egységes hangképet, és megbízhatóságot. Manapság egyre jobban terjednek el a D-osztályú modulok is ezekben az aktív dobozokban jó hatásfokuk, megbízhatóságuk és olcsóságuk miatt.
A GENELEC egy régebbi nagyon népszerű tipusát, az S30C-t szétszedtem, és belenéztem. Olcsó lemezkosaras Vifa 8"-inches mélysugárzó van benne, és 3 csatornányi tranzisztoros erősítő, védelem , és olcsó műveleti erősítős aktív keresztváltó, egyszerű sodrott rézkábelek.
Nagyon sikeres jó hangú modell volt!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Egy dolgon gondolkoztam el a címet megint elolvasva.
Létezik ma egyáltalán olyan, hogy stúdiós erősítő? Szerintem a nagy része már mind aktív dobozban csücsül. De mint külön stúdió erősítő, van olyan egyáltalán?
Előerősítő is alig létezik, azok meg a keverőkben vannak benne.
Önmagában nem jellemző, amik vannak, azok is dedikáltak, de én ezt már fel sem mertem vetni. Azt meg már végképp nem, hogy érdemes megkülönböztetni a kis házistúdiókat, meg a profi audio intézményeket, no és ott van még a Broadcast is. A minap láttam 3e forintért kínai mikrofont, azon is ott virított, hogy Studio Quality.
Létezik ma egyáltalán olyan, hogy stúdiós erősítő? Szerintem a nagy része már mind aktív dobozban csücsül. De mint külön stúdió erősítő, van olyan egyáltalán?
Szerintem a nagy része már mind aktív dobozban csücsül.
zz7,
neked is még egyszer, ismétlés gyanánt:
Íme, a legfrekventáltabb stúdiók, legkeresettebb és VALÓBAN legkiválóbb hangmérnökei MIKET használnak…erősítő és/vagy hangsugárzó vonalon...
Steve Hoffman - Escalante Juniper, Whatmough 202, Tannoy Lancaster Gold, Wavac SET és McIntosh MC402 erősítők
Joe Lambert, Trutone - KEF Reference4, Reference 207, Bryston erősítők
Emily Lazar, The Lodge - Duntech PCL-3, PCL-5
Greg Calbi, Sterling - ProAc Response4
Bernie Grundman – egyedi (vintage) Tannoy, Crown DC-300
Scott Hull, Masterdisk, Classic Sound, Hit Factory - Duntech Sovereign
Ted Jensen, Sterling - B&W Nautilus 801
Bob Katz, Reference 3A, Lipinski L-707, Pass X250 és Hafler erősítők
Ken Love, Mastermix - Long CMF-100, Bryston erősítők
Glenn Meadows, Masterfonics – egyedi Hidley-Kinoshita, Cello és FM Acoustics erősítők
Bob Olhsson, Georgetown - Duntech Sovereign, Nova Evolution
Robert Ludwig, Gateway - EgglestonWorks Ivy, Duntech Sovereign, Cello erősítők
Paul Stubblebine - egyedi Alon Wolf
Hank Williams, Mastermix - PMC BB-5, MB-1, Bryston erősítők
Stephen Marcussen - B&W Nautilus 802, Aragon erősítők
Denny Purcell (RIP!), Georgetown - Nova Applause, Evolution II, Pass Labs X-1000 erősítők
lan Silverman, Arf - Dunlavy Athena, Lipinski L-707, Bryston 5B-ST erősítők
MINDEGYIK EREDENDŐEN PASSZÍV HANGSUGÁRZÓ ÉS KÜLÖNÁLLÓ ERŐSÍTŐK!
(PERSZE VAN SZÁMOS AKTÍV, PL. ATC ÜGYFÉL IS:
Doug Sax, George Massenburg, Gavin Lurssen, James Guthrie, Frank Wolf)
MIÉRT?
Kalmi,
Andrew Lipinski: "Tests indicate that many amplifiers built into the back of a speaker produce up to 15 percent second- and third-harmonic distortion."
VITATHATÓ VAGY ELFOGADHATÓ?
>
Nem értem mi köze a kornak a hifiben szerzett tapasztalatokról, vagy szakmai hozzáértésről...Lehet valaki 45 éves ha éppen csak átesett a vizsgán, meg lehet valaki 26 aki kitűnőre vizsgázott, és érti is a dolgát...
Ráadásul 40 fölött 15kHz-től nem sokat hall a páciens...
Nem akarok én megmondó ember lenni. Van itt elég. Nézd meg a hozzászólásaid hosszát, ez mindent elárul. Írj hosszan, szólj hozzá mindenhez és mindenkihez, fűszerezd a hozzászólásaidat magyarul is kifejezhető külföldi szakszavakkal, és dobálózz rohadtul sok pénzel, meg az életkorral...
Kész is!
Jó étvágyat!
Valóban fiatal vagyok, és még sok tapasztalatom sincs, és rácsodálkozok sokmindenre, ezt tökéletesen látod!
Háát, én nem így látom. De hangmérnökként nagyon jól tudod, hogy mennél nagyobb ismeretanyagot sajátítasz el, annál bonyolultabbá válnak a dolgok, annál szerteágazóbbak az összefüggések, és annál nehezebb 1-2 mondatban válaszolni. Mert csak jönnek a kérdések, a kérdések, és megint csak a kérdések. Van aki így fórumozik, van aki úgy. Az, hogy én a tapasztalataimat és a véleményemet így próbáltam meg megosztani az arra kevésbé fogékony publikummal, naa az más kérdés, és az valóban az én hibám… …
De ígérem, a közeljövőben megpróbálok kevesebb időt tölteni a fórumozással, a 'fűszerezéssel'…A napi átlag 1,83 hozzászólást bevisszük 1 alá… Csak kérni kellett…
>
Az ATC csúcs dobozainak erősítői pl különállóak:
Az ATC csúcs dobozainak erősítői pl különállóak:
Az SCM200 ASL pro és az SCM300 ASL pro sugárzói csak dobozok. Külön Rackes erősítőket árul hozzájuk a cég!
És az erősítő hozzájuk: a P4!