Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

12AU7/ECC82 és 6V6 NOS csövek több kategóriában

Elektronikai alkatrészek, szerszámok, műszerek, készülékházak, hangsugárzó kabinetek, hibás / működésképtelen készülékek, működőképes de nem dobozolt panelek / készülékek, csövek
erisza
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 160

Re: 12AU7/ECC82 és 6V6 NOS csövek több kategóriában

Hozzászólás Szerző: erisza »

A 6V6 csövek:
6V6_EH_1.jpg
6V6_HAM_1.jpg
6V6_HAM_3.jpg
6V6_Syl_1.jpg
6V6_Syl_2.jpg
6V6_Viss_1.jpg
6V6_Viss_2.jpg
6V6_Viss_3.jpg

erisza
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Az ECC83-as cső (1 db):
ECC83_Phi_1.jpg
ECC83_Phi_2.jpg

erisza
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Az ECC82 / 12AU7 csövek:
ECC82_JJ_1.jpg
ECC82_JJ_2.jpg
ECC82_UNI_1.jpg
ECC82_UNI_2.jpg
ECC82_UNI_3.jpg
ECC82_Syl_1.jpg
ECC82_Syl_2.jpg
ECC82_AMP_1.jpg
ECC82_AMP_2.jpg
ECC82_AMP_3.jpg

erisza
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

12AU7/ECC82 és 6V6 NOS csövek több kategóriában

Sziasztok,

néha irigykedve néztem, ahogy (főleg a kinti) fórumokon mekkora választékból kiindulva szórakoznak a csövek cserélgetésével. A nagy rendszeremben már a tartalék képzése is komolyabb összeg az érintett csövek esetén (300B, 805A, 6SL7, 6SN7), nem hogy 4-5 különböző típust próbálgasson ki az ember...

Most, hogy a fejhallgatós rendszeremet építgetem, vettem egy csöves fejhallgató erősítőt, amihez kevesebb, és emberibb árú csövek kellenek, ezért belefogtam egy "tube rolling"-ba. Az erősítőbe csupán 12AU7 (ECC82) előfok, illetve 6V6 végfok csövek kellenek (plusz egy egyenirányító, de az minimálisan szól bele a hangba). Ezért vettem 5-5 NOS párt a szükséges típusokból, és (az én rendszeremben, az én fülemnek megfelelő) legjobb szinergiát adó párosításokat megtartom. A többit pedig eladnám.

Mindegyik cső újként került hozzám, de a tesztelés / cserélgetés során összességében kb. 10 órát mentek. Nem csinálok belőle titkot, mindegyiken bukok, de ezt felfogom annak, hogy kiélhettem a csőcserélgetés örömét, és egy kicsit "hardcore audiofilnek" érezhettem magam :) Amúgy a NOS csövekkel szkeptikus voltam, de tényleg tudtak valamit anno... a cső csere pedig igen nagy élmény :)

Az alábbi csövek lennének eladóak:

1.) 12AU7(ECC82) kategória

1a.) JJ ECC82 - új gyártású cső
Semleges hang, jó felbontás, megbízható alap cső -> gyárilag párba válogatva (ezzel érkezett az erősítőm)
Ára: 10.000,- Ft / pár (2 db) postával együtt

1b.) UNION (RFT) ECC186 - NOS / NIB cső, ez az ECC82 speciális változata 10.000+ órás üzemre tervezve, alacsony zajjal és vibrációval, platinum match
Meleg és telt hang, a tesztelés alapján a legmélyebb és legnagyobb basszus
Ára: 38.000,- Ft / pár (2 db) postával együtt

1c.) JAN Sylvania 5963 (black plate, long plate) - NOS / NIB cső, az ipari ECC82 katonai változata 10.000+ órás üzemre tervezve, alacsony zajjal és vibrációval, platinum match
Neutrális hang, tiszta, nagy felbontás, nagyon csendes, semmi zaj, levegős nagy tér
Ára: 44.000,- Ft / pár (2 db) postával együtt

1d.) Amperex ECC82 Made in Holland - NOS cső, ez az egyik "szent grál" az ECC82 kategóriában, Tektronix által bemért, platinum match
Élő 3D-szerű hang, jó mélyek, nagyon kellemes magasak, ez egyszerűen szuper... két párom van, az egyik marad :)
Ára: 70.000,- Ft / pár (2 db) postával együtt

Infóként: még próbáltam egy Telefunken ECC82-t is, az megmarad tartaléknak.

2.) 6V6 kategória

2a.) Electro-harmonix 6V6GT - új gyártású cső, Made in Russia
Semleges / világos hang, jó felbontás, jó tér -> gyárilag párba válogatva (ezzel érkezett az erősítőm)
Ára: 16.000,- Ft / pár (2 db) postával együtt

2b.) Hammond (General Electric) 6V6GTA - NOS cső, USA 1960-as évek, a GE gyártotta, de a Hammond a legjobbakat válogatta ki, párba válogatva
Meleg és telt hang, kellemes magas tartomány
Ára: 22.000,- Ft / pár (2 db) postával együtt

2c.) Sylvania 6V6GTA - NOS / NIB cső, USA 1970-es évek, ritka coin base 6V6, platinum match
Neutrális hang, nagy felbontás, csendes, szellős nagy tér
Ára: 52.000,- Ft / pár (2 db) postával együtt

Megjegyzés: a 60-as és 70-es években készített egyes Sylvania csövek sajátossága a kék fluoreszcencia jelenség, ami nem a gáz vagy vákum probléma jele, hanem az anyaghasználat miatt fellépő jelenség. Ez a cső is látványosan, kékesen világít, de ez teljesen normális ebben az esetben!

2d.) Visseaux 6V6GT 1951-ből - NOS / NIB cső, ez az egyik "szent grál" a 6V6 kategóriában, extra ritka, fém bázis, Made in France, matched
Nagyon kiegyensúlyozott hang, erős mélyek, finom magasak, van benne valami varázs... ebből is két párom van, és az egyik marad :)
Ára: 70.000,- Ft / pár (2 db) postával együtt (az ebay-en őrült árakon mennek a használt párok is)

Megjegyzés: fém bázisú cső, ezért a PIN1-re figyelni kell a beszerelés előtt, és csak abban az esetben szabad használni, ha nem lesz zárlatos az erősítőben! Bővebb infó róla: https://www.worldtubecompany.com/mm5/me ... en=TF-V6V6

Infóként: még próbáltam egy MAZDA 6V6GT-t is (1953-as francia gyártmány), az megmarad tartaléknak.

3.) ECC83 kategória

3a.) Philips MINIWATT ECC83 - a fiók mélyén találtam egy darabot, NOS, tartalék volt, de már nincs mibe beletennem
Ára: 27.000,- Ft (1 db!) postával együtt

Helyileg Komáromban találhatóak, de valószínűleg FoxPost lesz belőle. Az árakba belekalkuláltam a biztonságos csomagolást és a szállítási díjat.

Érdeklődni, ajánlatot tenni (akár több tétel kombinációjára) privát üzenetben kérném.

Fotókat hamarosan mellékelek...

Köszönöm szépen, hogy elovastad!

Üdv.
Szabolcs

Lezárt

Vissza: “Híradástechnikai alkatrészek, hangszórók, csatlakozók, aljzatok”