Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Plazma
Plazma
Szerintem meg ne azon agyaljon valaki a tvvásárlás után 2-3 évvel, hogy elavult-e a technológiája a tvnek, hanem azon hogy meg van-e még elégedve az általa nyújtott képminőséggel vagy sem. Tőlem lehet 50 éves technológia is, ha az élvezet mai szinten van
Plazma
Amúgy átlalánosan melyiken szebb a kép?
Ez már szinte filozófia kérdés.
Lehet rá válaszolni nagyon röviden szubjektíven, és hosszan objektíven.
Az én szubjektív válaszom magam számára a mai napon: plazma.
Számomra emberibb, fogyaszthatóbb a képe.
Sok konzol, és PC használat mellett (nálam ez 0) már lehetnek előnyei az LCDnek. És az új HD LCDk nem is rosszak.
Hosszú objektív válasz pedig:
- szaklapok összehasonlító tesztjei színképelemzéssel, zajméréssel, stb...
- fórumok hozzászólásai
- személyes tesztek
- stb...
remélem segítettem...
Panasonic 42PV70
Plazma
Szerintem kár azon agyalni, hogy melyik technológia lesz a tartósabb vagy a jobb majd valamikor. Az igazi kérdés inkább az, hogy most melyik a legjobb elérhetô technika. Inkább örüljünk neki, hogy nem olyan nehéz még dönteni...
Plazma
ha a tv-k életciklusa ennyire felgyorsul, mint amilyennek a jövőben tünik, akkor 10év múlva 2-3 évente technológiai váltás lesz...
És ez mennyire megnehezíti a vásárlást... Bármit veszel, és bármennyiért, 2 év múlva (kis túlzással) őskori kövületnek számít.
10-15 éve ha vett az ember Sony Black Trinitront, az jó darabig korszerű készülék volt. Ma pedig...
A "nagy vesztesesei" a felgyorsult fejlődésnek az marketingesek által "innovátoroknak" nevezett (szűk) vevőkör. Akik "szinte árérzéketlenül" mindig megveszik a legújabb technológiát. Ha benézel a nappalidba, és nem nagyon van 2 évnél öregebb cucc, akkor tudod miről van szó.
Panasonic 42PV70
Plazma
Ez persze hosszú folyamat, de 5-6 év múlva úgy fogunk nézni a plazmákra, mint most a VHS magnókra, vagy a CRT monitorokra.
de mivel jön az OLED, SED, és a többi technológia a televíziózásba lassan, ennyi erővel az LCD-re is ugyanaz vonatkoztatható mint a plazmára, kövületek lesznek azok is
és ugye itt a Pio elvileg minden eddigi megjelenítőt legyőző plazma szériája is: pio plazma 8. generáció
ha a tv-k életciklusa ennyire felgyorsul, mint amilyennek a jövőben tünik, akkor 10év múlva 2-3 évente technológiai váltás lesz...
TV: Panasonic P42C2 | DVD: Panasonic DVD-S53 | HD: Asus O!Play + 1 TB WD | Erősítő: Yamaha RX-V440RDS | Hang: Koda AV707FSC | Fejhallgató: Technics RP-F300
PC: Cooler Master Mystique 632 | Gigabyte M56S-S3 | Athlon64 X2 5000+ | 4 GB DDR2 Kingston HyperX | 1 TB Hitachi + 750 GB WD | Leadtek PX9600GT | Pioneer 216D | FSP 350PNF | Samsung 2253LW 22" TFT |
Plazma
Ez elég szubjektív kérdés, de ha valaki törekszik a valósághűbb színekre (melegebb), akkor a plazma nyerőbb választás alapesetben. De ez eléggé le van egyszerűsítve
Plazma
Műszaki cucc:
TV: Samsung LE-40A656A1F, Samsung 50P96FD FullHD. Felvevő:3db Panasonic DMR-EH65EP, Kamera:Sony HDR-SR1E, Házimozi: Samsung HT-TXQ120R Konzol: PlayStation 3(blu-ray player)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11000
- Kapcsolat:
Plazma
Tehát laikusként megfelelő lehet egyszerűen követni a híreket a gyárépítésekről, és a gyártási kapacitás alakulásáról/alakításáról.
Pontosan ezt teszem én is. A világ egyik legnagyobb plazmagyártója, az LG a napokban döntött egyik nagy plazmaüzemének a bezárásáról. A plazma elérte technikai korlátait, nagy durranás már nincs benne. Kifuttatják a szériákat, elpukkantják a tartalék puskaport, aztán átállnak másra. Ez persze hosszú folyamat, de 5-6 év múlva úgy fogunk nézni a plazmákra, mint most a VHS magnókra, vagy a CRT monitorokra.
Plazma
A plazma kihalófélben lesz 2-3 éven belül, az LCD talán kicsit később. A nagy gyártóknak új technikák bevezetése az érdeke, tehát nem fognak küzdeni a plazma életben tartásáért. Szerintem.
Hmm.. Igen. Egy technológia "életben tartása", vagy halála nem érzelmi kérdés (és sajnos gyakran nem is műszaki), hanem gazdasági döntés.
Az elmúlt néhány hozzászólás témáján agyalnak gőzerővel a nagy gyártók stratégiai agytrösztjei is. Sajnálatos módon őket valamivel több konkrét adat is segíti...
Tehát laikusként megfelelő lehet egyszerűen követni a híreket a gyárépítésekről, és a gyártási kapacitás alakulásáról/alakításáról. Talán ez a legjobb jelzés arról, hogy a fő gyártók a piaci szereplők, piaci igények, technológiák, műszaki lehetőségek, és gazdaságossági kérdések, stb felmérése, elemzése után milyen döntéseket hoznak az egyes technológiák sorsáról.
Valahol a plazmának szorítok - mert fene tudja, de közelebb áll hozzám- , de az LCD fejlődését elnézve... inkább csak kíváncsian szemlélem, hogy mit hoz a jövő.
go bigscreen!
Panasonic 42PV70
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Plazma
Azonos méretben (42-50) szerintem nem drágább. Az LCD 37 alatt egyeduralkodó, mivel itt egyszerűen nincs plazma. Viszont ahogy írtad, a kisebb méretre (és árra) van jelentős kereslet jelenleg. Itt lehet valóban nagy mennyiséget eladni. Erre a keresletre érdemes gyárat építeni, mérnököt képezni, technológiát fejleszteni. Érzésem szerint ez a piaci húzás magával húzza a nagyobb LCDket is. (nagy gyártókapacitás, ismerős technológia, stb..) És ekkor lehet a plazma bajban.
Kis méretben - technológiai akadályok miatt - egyszerűen nem képesek plazmát gyártani, ezt már többször is leírtuk itt.
Azonos méretet nézve valóban nincs nagy árkülönbség LCD és plazma között, de mint írtam, kevesen gondolkoznak így. Az átlagfelhasználó az áron kívül csak azt látja, hogy lapos a TV.
A plazma kihalófélben lesz 2-3 éven belül, az LCD talán kicsit később. A nagy gyártóknak új technikák bevezetése az érdeke, tehát nem fognak küzdeni a plazma életben tartásáért. Szerintem.
Plazma
Azonos méretben (42-50) szerintem nem drágább. Az LCD 37 alatt egyeduralkodó, mivel itt egyszerűen nincs plazma. Viszont ahogy írtad, a kisebb méretre (és árra) van jelentős kereslet jelenleg. Itt lehet valóban nagy mennyiséget eladni.
Attól függ, hol. Itt nálunk igaz, hogy a plazmánál kisebb LCD-kre van kereslet. Amerikában a nagyméretű nappalikhoz nagyméretű TV kell, az meg hogy itt kelet európában Magyarországon a 26-32" LCD a menő, nem igazán tétel.
Ezért nem féltem a plazmákat, mert van egy szép nagy piacuk a világ gazdagabbik felén.
Az egyedüli veszély az, ha az LCD felnő képminőségben és méretben a plazmákhoz, és mindezt versenyképes áron adják.
Plazma
És? Az alapkérdés az volt, hogy miért drágább a plazma a boltban az LCD-nél, nem pedig az, hogy mennyiért lehetne adni, ha milliókat vennének belőle.
Azonos méretben (42-50) szerintem nem drágább. Az LCD 37 alatt egyeduralkodó, mivel itt egyszerűen nincs plazma.
Viszont ahogy írtad, a kisebb méretre (és árra) van jelentős kereslet jelenleg. Itt lehet valóban nagy mennyiséget eladni. Erre a keresletre érdemes gyárat építeni, mérnököt képezni, technológiát fejleszteni. Érzésem szerint ez a piaci húzás magával húzza a nagyobb LCDket is. (nagy gyártókapacitás, ismerős technológia, stb..) És ekkor lehet a plazma bajban.
A mobiltelefonok, digitális fényképezőgépek is akkor indultak őrületes fejlődésnek, ahogy a piaci igény, és a gyártási darabszám átlépett egy "gazdaságossági" határt. A síkképernyőknél is hasonló folyamatra számítok, mert hasonló piacon, hasonló törvényszerűségek szerint zajlik ennek a területnek a fejlődése is.
De természetesen mindent feltételes módban írtam, mert ha biztos lennék benne vszleg az egyik gyártó vezetőségében ülnék...
Panasonic 42PV70
Plazma
[Anyagköltséghez??? Szerinted mennyi az anyagköltsége egy plazma TVnek? Ha ennyire lecsupaszítjuk, akkor 100-200 dollár. De ez nem jelent semmit, hiszen az elektronikai készülékeknél az anyagár nem éppen hangsúlyos költség egy nagy cégnél, akik maguknak gyártják az alkatrészeket is.
Elnézést, pontosítok: az anyagköltséget nevezzük inkább közvetlen gyártási költségnek.
Panasonic 42PV70
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Plazma
No és jóval olcsóbb is.
Az ár nagyon függ a mennyiségtől.
Ha egy 32-es LCDből gyártanak mondjuk 5 000 000 db-ot, akkor egészen más áron lehet szórni, mint egy 5000 dbos 65-ös plazma panelt.
És? Az alapkérdés az volt, hogy miért drágább a plazma a boltban az LCD-nél, nem pedig az, hogy mennyiért lehetne adni, ha milliókat vennének belőle.
A K&F, marketing, stb... sokfelé oszlik, és az ár egyre jobban közelíthet az anyagköltséghez.
Anyagköltséghez??? Szerinted mennyi az anyagköltsége egy plazma TVnek? Ha ennyire lecsupaszítjuk, akkor 100-200 dollár. De ez nem jelent semmit, hiszen az elektronikai készülékeknél az anyagár nem éppen hangsúlyos költség egy nagy cégnél, akik maguknak gyártják az alkatrészeket is.
Szerintem az átlagfelhasználó még a képmérettel sem törődik, csak azt nézi, hogy milyen klassz lapos a leendő TVje. A hetekben több ismerősöm is vásárolt 26-32" méretű LCD TVket. Amikor megkérdeztem, miért nem vettek nagyobbat, magát a kérdést sem értették.
Plazma
dvi-hdmi-vel, 1024-es plazmára kitoltam pc képét. 5m-es kábel.
1280x720, 60hz. 5%-a a képnek körbe kilóg, nem vészes.
filmek nagyon szépek, divx + hd anyag is. 60hz csak nem árt a tévének?!
viszont ha total commander, vagy bármilyen ablakot mozgatom egérrel, jobbra balra az ablakok fej és lábléce (ha utóbbi van) meghosszabbodik ilyen szellemkép effektel. igazából filmeknél nem látni, csak az asztalon, az ablakok mozgatásánál, pl. total commander fejléc sora jobbra balra meghosszabbodik képernyő széléig, ilyen világos cucc, nem igazi szellemkép, csak ahhoz hasonlít. mi lehet a gond? csak nem a tv hibája ?!
illusztráció: (tehát a szellemkép helyén csak egy világosabb vonalat képzeljetek el)
KATT A KÉPRE
Videokártya/driver bugnak tűnik nekem.
ITT
itt egy másik kép, élőben nem ilyen, zöldet felejtsétek el, mobil optikája hozta elő. jobb felső sarokban kicsit látni, total commander ablak fekete részétől jobbra világos vonal indul, na azaz.
1280x720 @ 60hz.
60hz-et bír a 42pv70 nem? vagy vegyem vissza 50hz-re?
THX
Plazma
...
sztem ez a videókari, vagy a kábel hibája
másik pc-vel próbáltad már?
angolok aztmondják ez a jelenség fennáll (sky hd csatlakozásnál, egyik beállíómenünél)
kábelt ma vettem kácsánál, erenként árnyékolt. vid kártya lehet. de filmnél nincs, csak ablak fejlécénél kívül. nem para.
ps3-nál viszont hdmi-hdmi passz, ott remélem nem lesz
Plazma
viszont ha total commander, vagy bármilyen ablakot mozgatom egérrel, jobbra balra az ablakok fej és lábléce (ha utóbbi van) meghosszabbodik ilyen szellemkép effektel. igazából filmeknél nem látni, csak az asztalon, az ablakok mozgatásánál, pl. total commander fejléc sora jobbra balra meghosszabbodik képernyő széléig, ilyen világos cucc, nem igazi szellemkép, csak ahhoz hasonlít. mi lehet a gond? csak nem a tv hibája ?!
illusztráció: (tehát a szellemkép helyén csak egy világosabb vonalat képzeljetek el)
KATT A KÉPRE
Videokártya/driver bugnak tűnik nekem.
Plazma
No és jóval olcsóbb is.
Az ár nagyon függ a mennyiségtől.
Ha egy 32-es LCDből gyártanak mondjuk 5 000 000 db-ot, akkor egészen más áron lehet szórni, mint egy 5000 dbos 65-ös plazma panelt.
A K&F, marketing, stb... sokfelé oszlik, és az ár egyre jobban közelíthet az anyagköltséghez. (bár még mindig jó messze lehet... )
"Melyik a jobb technológia?" kérdés:
Erre szerintem az adott pillanatban lehet válaszolni.
Most azt mondom, hogy xy célra jobb a plazma. Könnyen lehet, hogy a 2008-as LCDktől leesik a hajunk, olyan jók lesznek...
Ki hitte volna a katódsugárcsöves technológia hajnalán, hogy mit lehet belőle kihozni. Hogy sík képernyő? Áááá... műszakilag lehetetlen...
Biztos vagyok benne, hogy a problémás kérdések listáján sok felkészült mérnök dolgozik, és a következő generációk már ezektől mentesek lesznek.
Lásd beégés, válaszidő, kontrasztarány, stb...
Panasonic 42PV70
Plazma
KATT A KÉPRE
Plazma
Plazmát hol használnak? van már plazma monitor.
amúgy melyik teknológia jobb? melyiken jobb a kép?
Műszaki cucc:
TV: Samsung LE-40A656A1F, Samsung 50P96FD FullHD. Felvevő:3db Panasonic DMR-EH65EP, Kamera:Sony HDR-SR1E, Házimozi: Samsung HT-TXQ120R Konzol: PlayStation 3(blu-ray player)
Plazma
LCD mellett egy épkézláb érvet tudok csak elfogadni: kis méretben is gyártható.
Az pedig nem meglepő, hogy 66-82 centis tv-ből sokkal többet adnak el, mint a méteren felüli megjelenítőkből, ahol a plazmák kezdődnek...
Azért egy picivel több érv van az LCD-k mellett, még ha azok egyeseknek semmit sem jelentenek
Plazma
amúgy miért elterjedtebb az lcd mint a plazma?
Mert sokkal több helyen használják Például ipar, számítástechnika, telekommunikáció, satöbbi. Ezzel szemben a plazmák a technológia és a méret miatt gyakorlatilag rendkívül korlátozott felhasználási körrel rendelkeznek...
No és jóval olcsóbb is.
Azonos méretet nézve nem feltétlenül, de az biztos, hogy LCD-ből létezik 37" alatt is. Márpedig a teljesen átlagos felhasználók 32" környékén vesznek. Plazma ott nincsen, így nehéz sokat eladni
Aztán ott az előítélet a konzolosok terén, akik szintén zömmel LCD-t vesznek. Ráadásul meglepő módon ott sem egy gyakori a 37" fölötti méret, pedig hát 32"-os tv-n bambulni. Nah mindegy. Kihalni szerintem sem fog, de kellett a cikkbe egy kis dráma, hogy olvassák
Plazma
LCD mellett egy épkézláb érvet tudok csak elfogadni: kis méretben is gyártható.
Az pedig nem meglepő, hogy 66-82 centis tv-ből sokkal többet adnak el, mint a méteren felüli megjelenítőkből, ahol a plazmák kezdődnek...
TV: Panasonic P42C2 | DVD: Panasonic DVD-S53 | HD: Asus O!Play + 1 TB WD | Erősítő: Yamaha RX-V440RDS | Hang: Koda AV707FSC | Fejhallgató: Technics RP-F300
PC: Cooler Master Mystique 632 | Gigabyte M56S-S3 | Athlon64 X2 5000+ | 4 GB DDR2 Kingston HyperX | 1 TB Hitachi + 750 GB WD | Leadtek PX9600GT | Pioneer 216D | FSP 350PNF | Samsung 2253LW 22" TFT |
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Plazma
amúgy miért elterjedtebb az lcd mint a plazma?
Mert sokkal több helyen használják Például ipar, számítástechnika, telekommunikáció, satöbbi. Ezzel szemben a plazmák a technológia és a méret miatt gyakorlatilag rendkívül korlátozott felhasználási körrel rendelkeznek...
No és jóval olcsóbb is.