Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DTV Magyarországon

oktoj
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

DTV Magyarországon

Hozzászólás Szerző: oktoj »

Hát innen eltűnt egy-két bejegyzés. Vissza tudja tenni valaki???

FPM
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

DTV Magyarországon

Hozzászólás Szerző: FPM »

Ha tényleg van rálátásod, akkor egy 90-es tükörrel tuti fogni kell az adást. Érdemes beruházni, a digitalizálás folyamatban.

Mármint érdemes beruházni a mikróba?
Mert a digitális vételhez aztán az égvilágon semmilyen speckó antenna nem kell...

TV: Samsung CS-762 ANT DVD: Pioneer DV-2750 Erősítő: 20 éves FISHER Front: Wharfedale Diamond 8.3 Center: Wharfedale 8C Surround: Wharfedale Diamond 8.1
...már tényleg csak 1-2 apróság kell...

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1

DTV Magyarországon

Hozzászólás Szerző: Mr_Rob »

Csak rövid jelentés: hirtelen ötlettől vezérelve vettem egy Hirschmann CTR 10 MFTA-t (MM, 35e - érdekes, hogy a német aukciós oldalakon is ennyi, ott általában minden 10-20%kal olcsóbb szokott), Veresegyházon (kb. 30 km légvonalban) kitűnő minőségben jön mindhárom adó. Ugyanott az Antenna mikró többszöri kísérletre is csak gyengén (mákosan) jön. Éljen a DVB!
Azért ne keverjük össze a földfelszinit, meg az AM Mikrót. A földi max 900Mhz-en továbbítódik a mikró 12Ghz(!)-en. Csak akkor tudod fogni, ha rálátás van.

Hja, és ráadásul az egyik digitális a másik jelenleg analóg.

Hát ez az! Dombtetőn vagyok, kitűnő rálátásom van, de úgy látszik a 30km kiüti a mikrót (vagy az a három antennaszerelő nem érti a szakmát, aki eddig küszködött vele különféle parabolákkal meg fejegységekkel (az AH ár- és csatornapolitikáját most nem venném elő). Éljen a DVB!

Ráckeve is kb ilyen messze van, itt még közel tökéletes képet lehet csinálni, ha van rálátás. Még Velencén is van mikró, de ha jól emléxem a rekord Kecskemét volt, persze már nem otthoni szinten.

Ha tényleg van rálátásod, akkor egy 90-es tükörrel tuti fogni kell az adást. Érdemes beruházni, a digitalizálás folyamatban.

FPM
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

DTV Magyarországon

- en bizom benne, hogy ez a datum nincs bebetonozva
Sajna nagyjából már be van, de még köt a beton...
De ahogy a hazai politikai viszonyokat ismerem, ebből inkább később lesz, mint korábban.
A switch off a jelenlegi tervek szerint pedig 2012-ben jön el.

TV: Samsung CS-762 ANT DVD: Pioneer DV-2750 Erősítő: 20 éves FISHER Front: Wharfedale Diamond 8.3 Center: Wharfedale 8C Surround: Wharfedale Diamond 8.1

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 3

DTV Magyarországon

Hozzászólás Szerző: Tami »

Éljen a DVB!
Éljen, de 2008 előtt nem számíthatunk semmire (legalábbis a 3 közszolgálatin kívül...)

- en bizom benne, hogy ez a datum nincs bebetonozva
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "

FPM
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

DTV Magyarországon

Éljen a DVB!
Éljen, de 2008 előtt nem számíthatunk semmire (legalábbis a 3 közszolgálatin kívül...)

oktoj

DTV Magyarországon

Csak rövid jelentés: hirtelen ötlettől vezérelve vettem egy Hirschmann CTR 10 MFTA-t (MM, 35e - érdekes, hogy a német aukciós oldalakon is ennyi, ott általában minden 10-20%kal olcsóbb szokott), Veresegyházon (kb. 30 km légvonalban) kitűnő minőségben jön mindhárom adó. Ugyanott az Antenna mikró többszöri kísérletre is csak gyengén (mákosan) jön. Éljen a DVB!
Azért ne keverjük össze a földfelszinit, meg az AM Mikrót. A földi max 900Mhz-en továbbítódik a mikró 12Ghz(!)-en. Csak akkor tudod fogni, ha rálátás van.

Hát ez az! Dombtetőn vagyok, kitűnő rálátásom van, de úgy látszik a 30km kiüti a mikrót (vagy az a három antennaszerelő nem érti a szakmát, aki eddig küszködött vele különféle parabolákkal meg fejegységekkel (az AH ár- és csatornapolitikáját most nem venném elő). Éljen a DVB!

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó

DTV Magyarországon

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

DTV Magyarországon

.. vettem egy Hirschmann CTR 10 MFTA-t.. kitűnő minőségben jön mindhárom adó. Ugyanott az Antenna mikró többszöri kísérletre is csak gyengén (mákosan) jön. Éljen a DVB!
- milyen antennaval? csinalj egy fotot
T A M I . H U

oktoj

DTV Magyarországon

FPM
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

DTV Magyarországon

- na ez mar haladas... - amit nemtudok, hogy ezekszerint a DVB-C ugyeben mar megvan a kormanydontes? megvannak a jogi feltetelei? ezt nem is tudtam...

Annak nincsenek különösebb jogi feltételei, mint ahogy a DVB-S-nek sem, amíg nincs igazi digitális tartalom. De mindenképpen szükséges lesz a médiatörvény revíziója, erre most folynak az előkészületek, csakhát ezen a téren nehéz lesz négypárti konszenzust kialakítani...

Tami
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

DTV Magyarországon

- na ez mar haladas...
- amit nemtudok, hogy ezekszerint a DVB-C ugyeben mar megvan a kormanydontes? megvannak a jogi feltetelei? ezt nem is tudtam...
T A M I . H U

Babilon5

DTV Magyarországon

Hozzászólás Szerző: Babilon5 »

Részlet a Világgazdaság cikkéből:

A UPC az év második felében kezdi meg a digitális műsortovábbítást
Kormánydöntés a DVB-T-ről
2005-02-02

Várhatóan még az év első negyedévben dönt a kormány a földfelszíni digitális sugárzás (DVB-T) jövőjéről. A UPC 2005 második felében tervezi elindítani a digitális kábeles műsortovábbítást.

Várhatóan már az első negyedévben döntés születik arról az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által előkészített kormányhatározat-tervezetről, amely a magyarországi digitális földfelszíni televíziós műsorszórás (DVB-T) bevezetésének feltételeit hivatott megteremteni, illetve kijelöli az úgynevezett „digitális átállás” menetrendjét – tájékoztatta a Világgazdaságot Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tanácsának e területtel foglalkozó tagja.

Vendég

DTV Magyarországon

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Többször kéne az asztalra csapni.
Hát csapdosd

Meglesz! Csak nehogy alatta legyél!

Ratman
Fórumlakó
Fórumlakó

DTV Magyarországon

Hozzászólás Szerző: Ratman »

Többször kéne az asztalra csapni.
Hát csapdosd

oktoj

DTV Magyarországon

Bocsi, de az előbb elfelejtettem bejelentkezni! A "vendég_gajdi" is én vagyok.gajdi

Sziasztok, én Veresegyházon lakom és szintén DVB-re kacsintgatok. Tőled, kedves Gajdi, látni az adótornyot? Az analóg vétel milyen jól jön (szebben/csúnyábban, mint a digitális)?

Vajon mi lehet most a legjobb ár/értékű set-top-box?

Üdv

oktoj

Vendég

DTV Magyarországon

Röviden válaszolva: 
1. Nálunk a minél többet minél kevesebb helyre elv dönt.
2. Sokkal magasabb...ez az életszínvonalból is adódik.
3. Talán mert 8x annyi lakos él ott. Elég, ha felmész az Astrára hány német adó van.

Sajnos ez a helyzet. A Magyar TV még mindig kiemeli, ha sztereó adást sugároz.

Jó néhány EU államban hasonló a lakosság létszáma vagy még kevesebb. A készülékeket, szolgáltatásokat nem ingyen adják, hanem sokszor még az EU-s áraknál is drágábban.
A fizetőképes kereslet egyre inkább megvan.
Ha megnézed, a nagy áruházak tele vannak kacattal, elárasztják vele az országot. A minőségi magyar terméket meg sokszor itt nem is lehet kapni, kiviszik nyugatra. Nem véletlen, hogy megint fellendült az ausztriai bevásárló turizmus, ugyanazért a pénzért, vagy olcsóbban a legújabb modelleket lehet megkapni.
Azt hiszem, mi magyarok is hibásak vagyunk benne, hogy ezt megtehetik velünk. Többször kéne az asztalra csapni.

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó

DTV Magyarországon

A fentiekhez néhány megjegyzésem lenne:1. Az AH-nak ismernie kellett ezeket az egyébként 2000-ben nyilvánosan publikált eredményeket. Nálunk miért nem a minőségi szempontok döntenek?
2. Mennyivel magasabb rendű egy német állampolgár minősége igénye egy magyarénál? Vagy tán úgy gondolják, hogy a birka magyarnak jó lesz majd a néha kockásodó kép és időnként puffogó hang?
3. Ott miért lehet ilyen sok TV adás már a kísérleti szakaszban is?

Röviden válaszolva:

1. Nálunk a minél többet minél kevesebb helyre elv dönt.
2. Sokkal magasabb...ez az életszínvonalból is adódik.
3. Talán mert 8x annyi lakos él ott. Elég, ha felmész az Astrára hány német adó van.

Sajnos ez a helyzet. A Magyar TV még mindig kiemeli, ha sztereó adást sugároz.

Babilon5

DTV Magyarországon

Összefoglalva, a német illetékes hatóság a következő szempontok szerint választotta ki a DVB-T sugárzás üzemmódját:
- Minőségi vétel biztosítása mindenekfelett
- 95%-os vételi valószínűség beltéri antennával működő vevőre 300 m magasságban lévő adónál 60 km-es sugárzási körzetre
- Interferencia mentes vétel biztosítása teljes adóteljesítmény mellett, a szükséges átjátszó adók távolságának és számának meghatározása

A mérések kiértékelése során hamar elvetették a 64QAM moduláció alkalmazását, mert súlyos interferenciákat észleltek teljes adóteljesítménynél. Ennek az üzemmódnak az előnye a nagyobb adatátviteli sebesség, amely 4 esetleg 5 TV adás egyidejű sugárzását tette volna lehetővé egy csatornán. Helyette a 16QAM-2/3-8k modulációt választották a lehető legnagyobb 1/4-es védelmi intervallummal. Így kiváló minőségben 3 TV adás továbbítható egyidejűleg.

Németországban jelenleg mintegy 23 TV-t és 9 rádiót adnak DVB-T technológiával. Az országos lefedettség 40% körüli és folyamatosan nő. A DVB-T vevő készülékek választéka óriási.

A fentiekhez néhány megjegyzésem lenne:
1. Az AH-nak ismernie kellett ezeket az egyébként 2000-ben nyilvánosan publikált eredményeket. Nálunk miért nem a minőségi szempontok döntenek?
2. Mennyivel magasabb rendű egy német állampolgár minősége igénye egy magyarénál? Vagy tán úgy gondolják, hogy a birka magyarnak jó lesz majd a néha kockásodó kép és időnként puffogó hang?
3. Ott miért lehet ilyen sok TV adás már a kísérleti szakaszban is?

Babilon5

DTV Magyarországon

Kezdek csalódni a Strongomban, mert két videófelvételem is rossz lett, pillanatra bekockásodott-kimerevedett a kép. Pukkanások kiséretében. A vétellel lenne probléma? A másik hogy analógban az MTV 1 élesebb mint a digin. Ez viszont már egyértelműen a dekóder hiányossága? Bár a szervíz azt mondta hogy ez a digi hátránya -legalábbis egyelőre- merthogy ilyen tömörítéssel sugároznak.Hol van a Hirschmannak szervíze? Ők talán tudnának ajánlani olcsó üzletet is.

A http://www.hirschmann.hu oldalon található email-re írva hozzájuthatsz az infókhoz. Nyugodtan tegyél fel ott műszaki kérdéseket is. Én gyorsan és nagyon korrekt választ kaptam.
Ez a fajta kockásodás nem a készülék hibája, hirtelen erőtér változás okozhatja. Sajnos nálam a panelban ez menetrendszerű, és egyértelműen összefügg a villamos berendezések hirtelen tömeges bekapcsolásával, vacsora idővel (mikrosütő). Még megpróbálom, hogy rákötöm az eszközöket a PC-m szünetmentesére.
Okozhatja mobiltelefon, vagy mobil átjátszó adó is, ezért az "igazi" DVB-T antennákat GSM szűrővel is ellátják.
Az AH is ludas lehet benne. Ha jól sütöttem ki, a németek inkább a 16QAM modulációt és az 1/4 védelmi intervallumot preferelják, szemben a nálunk alkalmazott 64QAM 1/32 kombinációval. Biztosan megvan az oka. Találtam részletes német mérési adatokat is, majd megnézetem egy kollégámmal, mi a konklúzió.
Szerintem a képminőséget nem lehet a digitális technikára fogni. A Népszabadság cikkében a TV2 és az RTL fejlesztésekre hivatkozott a DVB-T-re való átálláshoz. Szerintem az MTV-nél és társainál ilyen nem történt. Inkább azt gyanítom, hogy az AH egy eleve gyenge minőségű adást alakít át digitálissá, és óhatatlanul minden átalakítás további veszteséggel jár.

cba

DTV Magyarországon

Hozzászólás Szerző: cba »

[a Hirschmann-nak magyarországi gyártóbázisa és jó szervize van
Kezdek csalódni a Strongomban, mert két videófelvételem is rossz lett, pillanatra bekockásodott-kimerevedett a kép. Pukkanások kiséretében. A vétellel lenne probléma? A másik hogy analógban az MTV 1 élesebb mint a digin. Ez viszont már egyértelműen a dekóder hiányossága? Bár a szervíz azt mondta hogy ez a digi hátránya -legalábbis egyelőre- merthogy ilyen tömörítéssel sugároznak.
Hol van a Hirschmannak szervíze? Ők talán tudnának ajánlani olcsó üzletet is.

Babilon5

DTV Magyarországon

de nem mertem megkockáztatni pl. a Grundx-nál kapható 18 ropis példányokat- ezzel én is így voltam
vígan üzemel 88% körüli jelminőséggel és 80% feletti jelszinttel
- amennyire meg tudom ítélni az enyém is a 43-ason vagy talán még ennél is jobb, de nincs kalibrálva. Az 51-esen sem látok különbséget, csak a készülék mutat kevesebbet. Nekem nem tűnik mindig élesnek, de ugye ez nem biztos hogy az 5155-ös hibája.

A készülékek érzékenységét többnyire dBm-ben adják meg.
Átkonvertáltam mikroVoltra, hogy jobban érzékelhetőbb legyen.
A Hirschmann CTR 10 legjobb érzékenysége -90 dBm (8,5 uV), a Strong 5155-ösé
-87 dBm (12 uV).
Nem találtam érzékenységi adatot a nálunk kapható Orbit DF-1000-ről, de a Technisat Digipal 2-ről sem. Amelyik készüléknél a Technisat feltünteti a vételi érzékenységet, az jellemzően a -65 -75 dBm ( 50-150 uV) tartományba esik, tehát jelentős 1-2 nagyságrendes eltérés is lehet az egyes típusok között.
A fenti adatokat lefordíthatjuk úgy is, hogy ami Hirschmann-nal nem jön be, az semmivel sem. Amint korábban írtam, panelrengetegben lakom, csoda, hogy egyáltalán működik a készülék. Nálam az 51-es csatorna és az 57-es transzponder a nyerő.
A képminőség nem feltétlenül hárítható a készülékre. Az M2 a leggyengébb, aztán következik az MTV, a legjobb a Duna TV. Függ a műsortól is, az MTV-n pl. az Elit alakulat nagyon szépen jön.
Sokáig kacérkodtam a Stronggal, de a Hirschmann-nak magyarországi gyártóbázisa és jó szervize van, így legalább támogatom a magyar szakembereket is.

cba

DTV Magyarországon

Hozzászólás Szerző: cba »

de nem mertem megkockáztatni pl. a Grundx-nál kapható 18 ropis példányokat
- ezzel én is így voltam
vígan üzemel 88% körüli jelminőséggel és 80% feletti jelszinttel
- amennyire meg tudom ítélni az enyém is a 43-ason vagy talán még ennél is jobb, de nincs kalibrálva. Az 51-esen sem látok különbséget, csak a készülék mutat kevesebbet. Nekem nem tűnik mindig élesnek, de ugye ez nem biztos hogy az 5155-ös hibája.

Vendég

DTV Magyarországon

Elkényelmesedtél és keveset jársz az ügyfelekhez...

Ugyan, csak nem mindenütt van épp bekapcsolva a TV

ropi01
Nincs visszaút
Nincs visszaút

DTV Magyarországon

Hozzászólás Szerző: ropi01 »

Nem tudom mennyire tartozik ide, de ma voltam egy ügyfélnél javítani, ...
Elkényelmesedtél és keveset jársz az ügyfelekhez...
Én kb. egy éve tapasztaltam hasonlót, ugyancsak ügyfélnél. Ott volt a Pana 82cm-es 100Hz-es zászlóshajója és a upc-s telepítő éppen távozott. Ránéztem a képre és majd' elsírtam magam. Kérdem, nem zavarja? Neki a telepítő azt mondta, hogy 100Hz-cel ilyen és kész.
Csak abban bízom hogy a földi digitális adások nem lesznek így agyon tömörítve mert különben ez a digitális jővő elég siralmas lesz.
Panasonic TX-28LK1P, Panasonic PT-AE300, Panasonic DVD S-97, Yamaha RX-V450, Jamo Studio 180, Orion HS 288, cent/sw cs.m.

Válasz küldése

Vissza: “Tv, plazma, lcd és projektor”