Nem vagyok kifejezett Djabe rajongó - én a jazzben a veretesebb zenéket szeretem - de szerintem a maguk műfaji korlátai között elég igényes zenekar. Barabás Tamás basszusgitáron a hangszere legjobbjai között van, a tegnapi koncerten a trombitásukat helyettesítő Zana Zoltán szaxofonon meg parádés teljesítményt nyújtott. Továbbá ahogy Feri is említette, nagyon odafigyelnek a felvételeik hangminőségére, a kiadványaik többsége véleményem szerint nagyon jól is szól.chord_ írta: ↑2025.11.16., vas. 09:20Nekem teljesen más véleményem alakult.kaef2 írta: ↑2025.11.14., pén. 20:14A képen látható 2 db Sonus Faber Suprema hangsugárzó és a 2 szub összesen 315.999.999.- Ft bruttó. A kábelezésssel, elektronikákkal valószínűleg fölötte vagyunk a 400 milliónak, vagyis, több, mint egy millió euróról beszélünk. Kb nagyjából egy ekkora helyen már ki tudja majd futni magát, érdemes elmenni meghallgatni tehát. Lenyűgözőnek mondanám, hogy egyáltalán elmehetnek az érdeklődők meghallgatni, érdemes kihasználni a lehetőséget.
Valami olyasmi, hogy itt, konkrétan, egy módfelett gyenge hang volt, hiába a 400M. És hogy teljesen el vagytok szállva, leginkább attól, hogy azt hiszitek, hogy a magas árcédula szerint összehordtok berendezéseket, és akkor jó hang lesz, és mindenki el lesz ájulva, ha kicsit feltekeritek a hangerőt.
Hát nem.
Ez a produkció teljesen nélkülözte azt az irányt, azt a szellemiséget, az audiokultúrát, amiért otthon építünk rendszereket és kilátogatunk egy ilyen rendezvényre. Semmi, de az égvilágon semmi sem volt itt kapcsolatban az elmélyült, odafigyelős, emberléptékű zenehallgatással.
Mint hangosítás, hogy milyen volt?, nyilván, sokkal jobb volt, mint az ilyesmi koncertek szokásos hangosítása. Ez szinte bizonyos. De ma bármelyik CC moziban, amiket amúgy nagyon nem szeretek, sokkal jobb és igazibb hangélmény észlelhető.
A zene?, már bocsánat, de mi ez a Djabe?? Hogy kerülnek ide? Egy kimondottan közepes zene és előadás, - részemre konkrétan egy rossz zene, igen, leírom még egyszer, nehogy félreértsétek, egy gyenge és rossz zene - elektromos alapokkal és kihangosítva? Nem arra gyűltünk inkább össze, hogy pl. egy tisztán akusztikus, mindenféle hangosítás nélküli zenélés után tényleg, lássuk, hogy milyen a 'reprodukált' zene?
Sokat szidjuk a demó felvételeket, amelyeket unos-untalan hallunk ezeken a kiállításokon. De bármelyiket hasonlítsuk már össze ezzel a Djabe dologgal... a leggyengébb is egy másik zenei galaxis.
Nem, nem kell, hogy mindenki 1685-ös Hans Rückers csembalót vagy 1948-as Furtwangler-t, vagy egy 2005-ös Alpha-t hallgasson... de az audiokultúrához a jó zene nagyon is hozzá tartozna.
A stadion hangosítás pedig talán kevésbé.
Szerencsére Mándoki csak dedikált és hülyeségeket beszélt, de nem lépett fel. Szerintem a Mándoki Soulmates az igazi parasztvakitó gyenge és rossz zene, világsztárokkal teletűzdelt igényesnek álcázott ócska haknizene, állami milliárdokkal teletömve.