A fórumozók túlnyomó többségével ellentétben én Dali párti vagyok
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)
Re: Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)
Sziasztok!
Régi vágyam egy Dali Ikon6. Ikon5-öst viszont elérhetőbb árban, közel fele annyiért tudnék venni.
A kérdésem az lenne, hogy egy kb 50nm amerikai konyhás nappaliban elegendő lehetne vagy verjem ki a fejemből a gondolatot?
Jelenleg egy Dali505-ös elégedett felhasználója vagyok egy DenonPMA-980r társaságában, ugyanebben a térben.
Mi a véleményetek?
Válaszotok előre is köszönöm!
Régi vágyam egy Dali Ikon6. Ikon5-öst viszont elérhetőbb árban, közel fele annyiért tudnék venni.
A kérdésem az lenne, hogy egy kb 50nm amerikai konyhás nappaliban elegendő lehetne vagy verjem ki a fejemből a gondolatot?
Jelenleg egy Dali505-ös elégedett felhasználója vagyok egy DenonPMA-980r társaságában, ugyanebben a térben.
Mi a véleményetek?
Válaszotok előre is köszönöm!
Vitázni én nem szeretnék senkivel, csakis a kérdező kedvéért írom le a saját tapasztalatomat, ha érdekli.
Nem, nem igazán. Csak a Naim meg az AN, esetleg a Linn készít kimondottan sarokba tervezett hangsugárzókat, de ezek jó része kívül van a megjelölt kereten. Még a zárt doboz is tud dünnyögni falra tolva vagy sarokba helyezve.rakoczituros írta: ↑2026.05.13., szer. 10:37Ha kinyitnám az álló opciókat is, akkor mi lenne az ajánlás?A_capella írta: ↑2026.05.12., kedd 19:18Történetesen egy Response D2-t használok nagyjából a kérdező által leírt körülmények között. Bűn lenne közeltérben, mert a monitornak (annak a gyorsaságnak, annak a kiterjedt térnek és igen: a széles frekvenciamenetnek) egyszerűen kell az a tér, hogy kibontakozzon. A Kolibrit is hasonlóan bűn beszorítani, "mélysugárzó" ide vagy oda.-KP- írta: ↑2026.05.12., kedd 18:20
30 négyzetméteren egy Kolibri a "masszív" 12 centis mélyeivel és pár literes doboztérfogatával biztos "hatalmas" élmény lehet. Ezzel nem a doboz ellen van kifogásom, de ha valami, akkor pont nem ez a felhasználási mód, amire egy Kolibrit használnék. Az aktív hangfalak között is akad olyan bőven, amit nyugodtan lehet zenehallgatásra is használni. Az hogy "közeltéri" monitor az nem zárja ki egyáltalán ezt általánosságban. Ugyanúgy, ahogy egy Proacot vagy Kolibrit is lehetne "közeltérizésre" használni.
Amúgy ha szétnéz az ember a fórumon, elég rendes monitor-felhozatalt talál a megjelölt ársávban, korai Audio Physicstől Heybrookon és Dalin át Dynóig. Ha nem lenne a megkötés, hogy álló nem, akkor lehetne akár patinás driverrel épített csinos szélessávút is. Mindegyiket meg kell hallgatni, de ha csak orientálódásról van szó, akkor a zenehallgatásra szánt készülékeket én a speciális igényeket kiszolgáló és praktikus szempontokat előnyben részesítő megoldásokkal szemben előnyben részesíteném.
Az a baj, hogy az állónak nagyon a sarokba kellene mennie, ami gondolom nem túl ideális.
Ami szerintem az apróból zártban esetleg megfontolandó, az a Markaudióból épült szélessávú, illetve a duplázott mélysugárzóval rendelkező Braun LS130. Előbbi a hangkép egységessége miatt érdemel figyelmet (az íróasztalomon szól közeltériben a cég kitje, kevés minőségi Wattal beéri), utóbbi pedig száraz, pontos basszusa miatt (2x nagy felületű papír membrán; nagytestvérét, a 150-est birtokoltam, sok modern dobozt megszégyenített). Sarokban elhelyezve mindkettő viselkedhet furán. Ha nincs módod a térben elhelyezni, én maradnék a "polcsugárzóknál", bár azok is kérik a jó elcsatolást/állványt és elhelyezést. Jó eséllyel nem fogod megúszni az akusztikai problémákat, bármit is válassz (mindjárt beindul a DSP-vita
Milyen fejes rendszered van, amúgy? Segíthet a válaszban.
Nem feltétlenül. Nekem az egyik álló dobozom eléggé sarokban van, és nem zavaró, sőt most van a legkevésbé zavaró mélye. Sokat küzdöttem vele, mert mindig zavaró volt a rengeteg basszusa. Eladni viszont nincs (nem volt) szívem. Amióta sarokban van ez megszűnt. A fene tudja miért.rakoczituros írta: ↑2026.05.13., szer. 10:37Ha kinyitnám az álló opciókat is, akkor mi lenne az ajánlás?
Az a baj, hogy az állónak nagyon a sarokba kellene mennie, ami gondolom nem túl ideális.
De ha nagyon zavar választhatsz olyan álló dobozt aminek elől van a reflexnyílása vagy nyílásai.
Szerintem amúgy ha gond van azzal, hogy az állódobozt sarokban kell tenni (olyan a szoba, az akusztika, vagy ki tudja még mi) akkor ez egy monitornál is gáz lesz.
-
rakoczituros
- Isten Hozott! :)

- Értékelés: 0
Ha kinyitnám az álló opciókat is, akkor mi lenne az ajánlás?A_capella írta: ↑2026.05.12., kedd 19:18Történetesen egy Response D2-t használok nagyjából a kérdező által leírt körülmények között. Bűn lenne közeltérben, mert a monitornak (annak a gyorsaságnak, annak a kiterjedt térnek és igen: a széles frekvenciamenetnek) egyszerűen kell az a tér, hogy kibontakozzon. A Kolibrit is hasonlóan bűn beszorítani, "mélysugárzó" ide vagy oda.-KP- írta: ↑2026.05.12., kedd 18:2030 négyzetméteren egy Kolibri a "masszív" 12 centis mélyeivel és pár literes doboztérfogatával biztos "hatalmas" élmény lehet. Ezzel nem a doboz ellen van kifogásom, de ha valami, akkor pont nem ez a felhasználási mód, amire egy Kolibrit használnék. Az aktív hangfalak között is akad olyan bőven, amit nyugodtan lehet zenehallgatásra is használni. Az hogy "közeltéri" monitor az nem zárja ki egyáltalán ezt általánosságban. Ugyanúgy, ahogy egy Proacot vagy Kolibrit is lehetne "közeltérizésre" használni.A_capella írta: ↑2026.05.12., kedd 15:45A kérdés 30nm-re, három és fél méter hallgatási távolságra vonatkozott. Oda nem közeltéri monitor való. Hiába szűkös keret a 150E, egy Kolibri vagy egy Proac, egy épített szélessávú ki tud jönni belőle, az aktív hangfal árából pedig egy vintage erősítő.
Amir meg rossz tanácsadó.
Amúgy ha szétnéz az ember a fórumon, elég rendes monitor-felhozatalt talál a megjelölt ársávban, korai Audio Physicstől Heybrookon és Dalin át Dynóig. Ha nem lenne a megkötés, hogy álló nem, akkor lehetne akár patinás driverrel épített csinos szélessávút is. Mindegyiket meg kell hallgatni, de ha csak orientálódásról van szó, akkor a zenehallgatásra szánt készülékeket én a speciális igényeket kiszolgáló és praktikus szempontokat előnyben részesítő megoldásokkal szemben előnyben részesíteném.
Történetesen egy Response D2-t használok nagyjából a kérdező által leírt körülmények között. Bűn lenne közeltérben, mert a monitornak (annak a gyorsaságnak, annak a kiterjedt térnek és igen: a széles frekvenciamenetnek) egyszerűen kell az a tér, hogy kibontakozzon. A Kolibrit is hasonlóan bűn beszorítani, "mélysugárzó" ide vagy oda.-KP- írta: ↑2026.05.12., kedd 18:2030 négyzetméteren egy Kolibri a "masszív" 12 centis mélyeivel és pár literes doboztérfogatával biztos "hatalmas" élmény lehet. Ezzel nem a doboz ellen van kifogásom, de ha valami, akkor pont nem ez a felhasználási mód, amire egy Kolibrit használnék. Az aktív hangfalak között is akad olyan bőven, amit nyugodtan lehet zenehallgatásra is használni. Az hogy "közeltéri" monitor az nem zárja ki egyáltalán ezt általánosságban. Ugyanúgy, ahogy egy Proacot vagy Kolibrit is lehetne "közeltérizésre" használni.A_capella írta: ↑2026.05.12., kedd 15:45A kérdés 30nm-re, három és fél méter hallgatási távolságra vonatkozott. Oda nem közeltéri monitor való. Hiába szűkös keret a 150E, egy Kolibri vagy egy Proac, egy épített szélessávú ki tud jönni belőle, az aktív hangfal árából pedig egy vintage erősítő.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1729
30 négyzetméteren egy Kolibri a "masszív" 12 centis mélyeivel és pár literes doboztérfogatával biztos "hatalmas" élmény lehet. Ezzel nem a doboz ellen van kifogásom, de ha valami, akkor pont nem ez a felhasználási mód, amire egy Kolibrit használnék. Az aktív hangfalak között is akad olyan bőven, amit nyugodtan lehet zenehallgatásra is használni. Az hogy "közeltéri" monitor az nem zárja ki egyáltalán ezt általánosságban. Ugyanúgy, ahogy egy Proacot vagy Kolibrit is lehetne "közeltérizésre" használni.A_capella írta: ↑2026.05.12., kedd 15:45A kérdés 30nm-re, három és fél méter hallgatási távolságra vonatkozott. Oda nem közeltéri monitor való. Hiába szűkös keret a 150E, egy Kolibri vagy egy Proac, egy épített szélessávú ki tud jönni belőle, az aktív hangfal árából pedig egy vintage erősítő.
Én már nem vagyok egy mai bútordarab, több, mint 30 éve hifizek, ebből a felét már DIY/DSP vonalon is. A Zensorból megvan a majdnem teljes sorozatom (3-5-7), Sony erősítőből (a GX40-hez hasonló STR-D365 típusú '90-es évekbeli sztereó receiverből) nem kevesebb, mint 15db-bal rendelkezem (a DSP-s hangváltós hangfalak ugyanis igencsak sok csatornát igényelnek). Ez egy hosszú történet, de rájöttem, hogy a hangja A-B tesztben gyakorlatilag megkülönböztethetetlen például a "high end" Primare A20-asomtól, vagy a Thule Spirit IA-100-asomtól, vagy a Music Hall A35.2-től. (Írtam erről, ha rákeresel.) A D-osztályú erősítők (szinte minden aktív hangfalban ilyenek vannak már) számomra hallgathatatlanok: a hifi show-kon is azonnal meghallom és menekülök, ha ilyen szobába tévedek. A Dali Zensor széria nagy előnye, hogy hallgatható. Sokáig voltam abban a tévhitben (és sajnos túl sokat is költöttem értelmetlenül), hogy "audiofilebb" cuccokkal, amik kihozzák a zene minden apró részletét, jobban járok: de aztán elengedtem ezt. Azóta zenét hallgatok, nem készülékeket, nem érdekel a "hogynézmáki", és a hifim nem az egyéniségem meghatározására szolgál, mint az sajnos tipikus ennél a hobbynál. Ha budapesti vagy és érdekel, szívesen bemutatom neked a rendszerem: privátban meg tudjuk beszélni.rakoczituros írta: ↑2026.05.12., kedd 13:48Néztem azt a Dalit, szerinted lényegesen előrébb lennék a javasolt szettel egy aktív JBL 308-hoz képest?
A kérdés 30nm-re, három és fél méter hallgatási távolságra vonatkozott. Oda nem közeltéri monitor való. Hiába szűkös keret a 150E, egy Kolibri vagy egy Proac, egy épített szélessávú ki tud jönni belőle, az aktív hangfal árából pedig egy vintage erősítő.
- -KP-
- V.I.P.

A Zensor egy viszonylag színezett loudnesses hangú sorozat. Tipikus V karakter, ami valakinek vagy bejön vagy nem. A JBL 308 nagyjából köröket verne rá.rakoczituros írta: ↑2026.05.12., kedd 13:48Néztem azt a Dalit, szerinted lényegesen előrébb lennék a javasolt szettel egy aktív JBL 308-hoz képest?severance írta: ↑2026.05.12., kedd 12:03Ha elengeded a multimédia förmedvényeket és az "audiofiliát", akkor az én javaslatom egy Dali Zensor 3 és egy Sony STR GX40. Előbbit a hardveraprón, utóbbit a jófogáson találtam hirtelen.rakoczituros írta: ↑2026.04.16., csüt. 11:48Első körben használt árakat nézve 150e Ft-ot költenék fejlesztérek.
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.17338/
-
rakoczituros

Néztem azt a Dalit, szerinted lényegesen előrébb lennék a javasolt szettel egy aktív JBL 308-hoz képest?severance írta: ↑2026.05.12., kedd 12:03Ha elengeded a multimédia förmedvényeket és az "audiofiliát", akkor az én javaslatom egy Dali Zensor 3 és egy Sony STR GX40. Előbbit a hardveraprón, utóbbit a jófogáson találtam hirtelen.rakoczituros írta: ↑2026.04.16., csüt. 11:48Első körben használt árakat nézve 150e Ft-ot költenék fejlesztérek.
- -KP-
- V.I.P.

Én maradnék az aktív vonalon. JBL LSR308, Kali Audio, Adam Audio vagy valamilyen aktív Dynaudio akár kifogható, ha türelmes vagy. Belépő szintű hifis cuccokra köröket vernek. Körülnéznék a használt piacon, mindig vannak jó vételek. Az agyon hypeolt hifis márkák abszolút belépő szettjei szerintem teljesen felejtősek. 150 ezer minden esetre nem ad túl sok variálási lehetőségetrakoczituros írta: ↑2026.04.16., csüt. 11:48Sziasztok,
Egy kis iránymutatásra lenne szükségem.
Jelenleg egy Edifier R1700-t használok(nem röhög!), de sajnos a 30nm-es szobába kb 3,5m-ről nagyon kevés. (Közelről egyébként meglepően rendben van a hangja.)
Albérletben vagyok, szóval jelentős szobakorrekcióra nincs módom, illetve a hely sem túl nagy a kanapéval szemben, a hangfalak főleg a tv-s szekrényre tudnak kerülni, így állóhangfal vagy állvány nehezen illeszthető be.
Első körben használt árakat nézve 150e Ft-ot költenék fejlesztére és itt jönnek az útelágazások:
1. Megyek tovább aktív hangfalakkal
pl. Edifier S2000 MKIII vagy JBL308
2. Használt erősítő+belépő passzív
Pl. valami kínai vagy vintage erősítő 50e-ért + Monitor audio bronze 100
Van egy DAC-om a fejhallgatós rendszeremben, azt tudnám használni itt is.
Mit gondoltok? Természetesen egyéb javaslatokra is nyitott vagyok.
Ha elengeded a multimédia förmedvényeket és az "audiofiliát", akkor az én javaslatom egy Dali Zensor 3 és egy Sony STR GX40. Előbbit a hardveraprón, utóbbit a jófogáson találtam hirtelen.rakoczituros írta: ↑2026.04.16., csüt. 11:48Első körben használt árakat nézve 150e Ft-ot költenék fejlesztérek.
-
rakoczituros

Köszi! Sajnos erről lecsúsztam, de akkor ilyen szemmel megyek tovább.A_capella írta: ↑2026.05.05., kedd 22:16Edifier eladod, megveszed helyette a Proac Tablette 2000 Signature-t az apróból (alátét kell hozzá), és kínai helyett teszel egy ajánlatot a Dunadio doboz mellé felkínált Magnum erősítőre. Boldogan hallgatod tovább a zenét.rakoczituros írta: ↑2026.04.16., csüt. 11:48Sziasztok,
Jelenleg egy Edifier R1700-t használok(nem röhög!), de sajnos a 30nm-es szobába kb 3,5m-ről nagyon kevés. (Közelről egyébként meglepően rendben van a hangja.)
Albérletben vagyok, szóval jelentős szobakorrekcióra nincs módom, illetve a hely sem túl nagy a kanapéval szemben, a hangfalak főleg a tv-s szekrényre tudnak kerülni, így állóhangfal vagy állvány nehezen illeszthető be.
Első körben használt árakat nézve 150e Ft-ot költenék fejlesztére és itt jönnek az útelágazások:
Edifier eladod, megveszed helyette a Proac Tablette 2000 Signature-t az apróból (alátét kell hozzá), és kínai helyett teszel egy ajánlatot a Dunadio doboz mellé felkínált Magnum erősítőre. Boldogan hallgatod tovább a zenét.rakoczituros írta: ↑2026.04.16., csüt. 11:48Sziasztok,
-
rakoczituros

Sziasztok,
Hogy világos legyen: nem fejtettem ki, de itt arról van szó, hogy én a hangfalaimból kidobtam a váltót, és ezt miniDSP-vel helyettesítem multiamplifikálva, multikábelezve, saját hallásomnak megfelelően precízen beállítva. Nagyon meg vagyok elégedve vele: és nem mellesleg az egész rendszer költsége bőven millió alatt vanLuxor Audio írta: ↑2026.04.09., csüt. 15:19Nincs olyan, hogy "DSP technika", mivel a digitális hangtechnikában nagyon sok ponton, lejátszó és felvevő készülékekben is találunk DSP-t, hangfelvételek sem készülhetnek DSP nélkül, azaz megkerülhetetlen lett, nincs alternatívája.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11452
- Kapcsolat:
Szerintem nem írtál semmi bántót, bár nem értem, némelyik gondolatod hogy kapcsolódik az itteni témához.
A 80-as évek óta az audio stúdiótechnika akkorát változott, mint kevés más terület, így a kérdésben nem igazán érdemes fél évszázaddal ezelőtt írt mondatokra hivatkozni. "Egyformán jó felvételeket" soha senki nem akart alkotni és remélhetően ez még jó ideig így marad.Ugyanebben a sajtótermékben többször téma volt a felvétel- és a stúdiótechnika gyakorlata, ahogy a hangmérnökök sokcsatornás keverőpultokon manipulálják a hangot szaktudásuk, lehetőségeik, a piac által "megköveteltek" (mint pl. "loudness war"), ízlésük-hallásuk milyensége szerint, olyan profi stúdió monitorokon visszahallgatva a végeredményt, amit otthon senki sem használ. Hogyan lehetne mégis ilyen peremfeltételekkel egyformán jó felvételeket kihozni?
A Pro Audio már jelen van a HiFi-ben is, 'profi stúdió monitorokon" ma már számos hifista hallgat zenét az otthonában, e fórumon is sokan jelen vannak közülük, sőt néhányan olyan aktív hangsugárzókat használnak, amit csak kevés hangstúdió engedhet meg magának.
Nincs olyan, hogy "DSP technika", mivel a digitális hangtechnikában nagyon sok ponton, lejátszó és felvevő készülékekben is találunk DSP-t, hangfelvételek sem készülhetnek DSP nélkül, azaz megkerülhetetlen lett, nincs alternatívája.Magam is a DSP technikára "esküszöm", és ma már biztosan tudom, hogy a teremakusztika korrekció nem az én utam.
A teremakusztikai korrekció mindenki útja, hiszen mindannyiunkra hasonlóképpen hat az akusztika. Persze bárki dönthet úgy, hogy nem foglalkozik a kérdéssel, de igényes HiFi és minőségi otthoni zenehallgatás nem létezik korrekt akusztikai környezet nélkül. Az eredeti kérdést feltevő hobbitársunknál is bizonyosan az akusztikai határozza majd meg a végeredményt, bármilyen hangsugárzót is választ.
Ne haragudj, tényleg nem akarok megbántani senkit, de sajnos óriási szakadék tátong a gyártók/fejlesztők, a kereskedők, és a hobbysták között, és eddigi tapasztalataim alapján elképzelni sem tudom, hogy ez változzon. Én nem vagyok "bedrótozva" sehová sem, végletesen a racionalitásnak és a praktikumnak élő műszaki emberként írom le a tapasztalataim alapján kialakult véleményemet, mindennemű népszerűség hajkurászása nélkül.Luxor Audio írta: ↑2026.04.09., csüt. 08:33Állításaidnak sajnos nagyjából az ellenkezője a valóság. A hangsugárzók tökéletesen "méretezhetők", meghallgatás alapján történő hangolás csak a sokmilliós kategóriában jellemző, ott is inkább ellenőrző, nem fejlesztési funkcióban, az olcsóbb típusok gépesített sorozatgyártásban készülnek a lehető leghatékonyabb módon. A bizonyos műfajokon "hallgathatatlan" hangsugárzó rossz hangsugárzó és ez alól nem menti fel, hogy néhány felvétel "előnyös" számára.
A néhai HiFi Magazinban jónéhány hangfal hitelesnek tekinthető mérése megtalálható, ezek alapján el lehet gondolkodni, hogy vajon lehetséges-e ilyen mértékű fizikai korlátok közepette tökéleteset kihozni? (Az érdeklődőknek leginkább az alábbi cikksorozatot szoktam ajánlani, ami egyben az újságírás régóta elképzelhetetlenség számba menő színvonalát is reprezentálja: http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM1511.HTM , http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM1610.HTM.)
Ugyanebben a sajtótermékben többször téma volt a felvétel- és a stúdiótechnika gyakorlata, ahogy a hangmérnökök sokcsatornás keverőpultokon manipulálják a hangot szaktudásuk, lehetőségeik, a piac által "megköveteltek" (mint pl. "loudness war"), ízlésük-hallásuk milyensége szerint, olyan profi stúdió monitorokon visszahallgatva a végeredményt, amit otthon senki sem használ. Hogyan lehetne mégis ilyen peremfeltételekkel egyformán jó felvételeket kihozni?
Magam is a DSP technikára "esküszöm", és ma már biztosan tudom, hogy a teremakusztika korrekció nem az én utam. Igazán értékelni a műszakilag korrekt, egyszerű hangváltóval építve is jó hangú hangfalakat tudom (bizony, a váltó kapcsolást is célszerű kinyomozni hangfal kereséskor, ez nagyon sokmindent elárul a konstrukcióról), és az ilyen sajnos ritka, mint a fehér holló. A két hangfallal kétféleképpen megkötött kompromisszumos hangzás között válthatok aszerint, hogy éppen melyiket tartom előnyösebbnek adott szituációban (amibe még a hangulat is belejátszik). Én ennyire jutottam, és bizton állítom, hogy az átlagnál messze elégedettebb zeneszerető vagyok.
" A hangsugárzók tökéletesen "méretezhetők", meghallgatás alapján történő hangolás csak a sokmilliós kategóriában jellemző, ott is inkább ellenőrző, nem fejlesztési funkcióban, az olcsóbb típusok gépesített sorozatgyártásban készülnek a lehető leghatékonyabb módon."
Na pont ezért szólnak ,úgy,ahogy szólnak. 3-400000 Ft-ért újonnan csak olyat kapni,amit jobb meg sem venni.
Na pont ezért szólnak ,úgy,ahogy szólnak. 3-400000 Ft-ért újonnan csak olyat kapni,amit jobb meg sem venni.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11452
- Kapcsolat:
Állításaidnak sajnos nagyjából az ellenkezője a valóság. A hangsugárzók tökéletesen "méretezhetők", meghallgatás alapján történő hangolás csak a sokmilliós kategóriában jellemző, ott is inkább ellenőrző, nem fejlesztési funkcióban, az olcsóbb típusok gépesített sorozatgyártásban készülnek a lehető leghatékonyabb módon. A bizonyos műfajokon "hallgathatatlan" hangsugárzó rossz hangsugárzó és ez alól nem menti fel, hogy néhány felvétel "előnyös" számára.severance írta: ↑2026.04.08., szer. 19:32Maga a hangfal egy olyan jószág, ami jó, ha 50%-ig számolható-méretezhető, aztán már hallás alapján korrigálnak. Amikor kifut egy széria, képletesen lesöprik a tervezőasztalt, mert a modern vevő emocionális, az újdonság tudata, a korszerűség igen sokat nyom nála a latban. Minden hangfal máshogy szól, és az elhelyezés is nagyon számít (sokkal inkább, mint a lénia egyenes átvilellel rendelkező elektronikák). Nemhogy műfajonként, de felvételenként is változhat, hogy az egy hangfalnak előnyös, vagy épp hallgathatatlan...
A kérdezőnek:
Az elrendezést vizsgáld felül, mert nincs az a rendszer, elektronika, passzív hangsugárzó, ami olyan akusztikai eltéréseket képes korrigálni a két csatorna között, mint a rajzodon látható. A 3. pozíció közlekedési útvonalba esik, a 1-2. pozíciók pedig sehogy sem adnának sztereó hatást, nagyon másként szólalna meg a két hangdoboz. Logikus lenne az elrendezést 180 fokkal elforgatni, a két sarokban lévő falfülkés ablak akusztikailag szerencsés lenne a hangdobozok mögött. Esetleg meg lehet próbálni egy átlós elrendezést is.
Egy ekkora, több oldalon is nyitott tér izmos hangdobozokért, esetleg aktív megoldásért kiált, de az nyilván nem oldható meg a kijelölt 400e forintból használt berendezésekkel sem.
Hogy "hangelnyelő és egyéb célkiegészítők nem opciók", azt szintén felülvizsgálatra javaslom. Ma már nagyon esztétikus akusztikai elemeket lehet vásárolni, de általában a szoba burkolataival, meglévő berendezési tárgyaival, bútoraival is lehet tuningolni az akusztikát, ha megvan rá a szándék. Nem feltétlenül kell a falakat teleszórni panelekkel.
Bocs, csak nagyon elméletben és semmi konkrét, mert nagyon más utakat járok (DSP és DIY). Én már 5x vagyok, műszaki ember, és minimum 30 éve hifizek. Van néhány benyomásom, ami ezalatt az idő alatt kikristályosodott bennem. Ezek egyike, hogy azt látom, szinte kivétel nélkül minden hangfal gyártónak a termékeit a műszaki ésszerűség helyett túlnyomó mértékben a marketing szempontok határozzák meg: tehát pl. kell gyártaniuk kicsit-közepeset-nagyot, bestbuyt-lifestylet-extravaganzát stb. Maga a hangfal egy olyan jószág, ami jó, ha 50%-ig számolható-méretezhető, aztán már hallás alapján korrigálnak. Amikor kifut egy széria, képletesen lesöprik a tervezőasztalt, mert a modern vevő emocionális, az újdonság tudata, a korszerűség igen sokat nyom nála a latban. Minden hangfal máshogy szól, és az elhelyezés is nagyon számít (sokkal inkább, mint a lénia egyenes átvilellel rendelkező elektronikák). Nemhogy műfajonként, de felvételenként is változhat, hogy az egy hangfalnak előnyös, vagy épp hallgathatatlan (én emiatt két párat is tartok, ami miatt annyira irigyeltük anno az angol hifi szakírókat a HiFi Magazin cikke alapján: http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/ABRAK/15/150808.JPG). Szóval, ha hangfalat keresel, töröld magadban az összes előítéletet (kezdve olyanokkal, mint pl. márkahűség), és konkrét típusokra fókuszálj. Pl. a B&W nekem nem jött be soha, de a tavalyi HiFi Show-n számomra mégis az egyik legjobb hangot hozta (igaz, megfizethetetlen áron): viewtopic.php?p=2982740#p2982740
- wasiliy888
- Fórumlakó

- Értékelés: 306
Abban az ársávban, amit megadtál nehéz jó állódobozt találni. Én a túl öregeket (20+ éves) nem javasolnám, mert nem tudhatod, hogyan használták, esetleg az sem tudja, akitől veszed, mert ő is lehet már sokadik tulaj. Többféle gond adódhat a régi hansugárzókkal, pl mechanikailag: az egyes hangszórók ragasztásai elengedhetnek, vagy a peremezése elöregedhet, vagy elektronikus gondok a hangváltóban: a kondenzátorok nem biztos, hogy tartják két évtized elmúltával az eredeti értéküket, ilyesmik. Nem feltétlenül vannak ezek a problémák, de azt gondolom, hogy egy 5-10 éves hangsugárzó esetében kevésbé valószínű. Viszont ha újabb a doboz, nyilván az ára kevésbé lesz kedvező számodra. Mivel nem ismerjük a preferenciáidat, nem tudjuk pl, hogy téged mennyire zavar mondjuk egy esztétikai hibás, de egyébként jó minőségű darab.
A másik, hogy nem ismerem, az erősítődet, de még ha ismerném se állíthatom, hogy ezzel, vagy azzal a hangsugárzóval tutira jól fog szólni. Mert mi van, ha az neked mégsem tetszik? Akkor a szememre vetheted, hogy én ajánlottam neked, és el kell adnod, mert nem jó. Ezért nem ajánlanak többen neked tuti jó megoldásokat.
DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR,SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4