Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Altec
Re: Altec
Altec VOTT A7. John Travolta. És a nő kicsoda? Olivia Newton John? A Grease-ből?
- Csatolmányok
-
- a7.jpg (262.85 KiB) Megtekintve 5597 alkalommal
A színház hangja, a szó szoros értelmében:
- Csatolmányok
-
- Altec Astoria Theatre.jpg (557.58 KiB) Megtekintve 5557 alkalommal
Ezek a 9844-8a vagy 9844-8b típusú monitorok. Alul két 414-es, 12-hüvelykes hangszóró, korábban alnicós, később ferrites, basszusreflex dobozban. Fölül 806-os, később 902-es meghajtó 811b tölcsérben. Állítólag nagyon szép hangjuk van. Van-e valakinek tapasztalata?
© Horváth Iván
Köszönöm érdeklődésedet. Nem csalódtam a 604-8H-ban. Ebben az Onken-dobozban szerintem jól érzi magát. Vájtfülű barátaimat régen bosszantja, hogy nem éreztem az AlNiCo-ötvözet fölényét az olcsó ferritmágnes fölött, hogy még többre tartottam a ferrites 604-8K-t, mint a nagyszerű, kobaltmágneses 604-8G-t. Most diadalmaskodhatnak. A H-ban felül kobaltos 802-8G lehet, alul kobaltos mélysugárzó, talán a nagyon rövidéletű 515-8C. Talán nem a mágnesen múlik. Boldog vagyok.
(Jófülű hangmester fiam szerint is jobb, mint a K.)
© Horváth Iván
Egy New York-i étteremben összekombináltak két Altec A5-öst.
- Csatolmányok
-
- vendéglátósA5.jpg (465.34 KiB) Megtekintve 5795 alkalommal
Lullus, mik a hangbéli tapasztalatok az új hangszórókkal?
A symbioticot én egyébként a nagy formátumú drivelrben szeretem, kevesebb a magasa, de ami van, nagyon finom, zenei, sima.
A symbioticot én egyébként a nagy formátumú drivelrben szeretem, kevesebb a magasa, de ami van, nagyon finom, zenei, sima.
Hát elvitték a cserecuccokat, a szép 604-8G-ket (nem túl szép dobozban, gyári keresztváltókkal), a szép 414-8C-ket, a gyönyörű, 15-szelvényes fatölcséreket, az N1209-es keresztváltókat. Kaptam mindezért 4 db. 604-8H-t, sajnos keresztváltók nélkül. Az egyik párnak GPA-papírpalástja van (friss felújítás). A magasmembrán Altec gyártmányú, de nem az eredeti. Symbiotik rendszerű, pedig tiszta alumíniumnak kellene lennie. A másik pár palástja valami ismeretlen, csillogó, vastag, kemény anyag. Oda is GPA-t kell beszereltetnem. Ott még nem ellenőriztem a magassugárzók membránjait
A hangszórók festése, feliratai stb. majdnem rendben vannak. A rosszabbik példány kis tölcsérein a ráragasztott, domborművű MantaRay feliratot leszedték, és a helyére valami matricát tettek. Akusztikai szempontból talán igaza volt a barbár kéznek, amely ezt megcselekedte, de az eredmény elviselhetetlen. (Keresek ilyen feliratot, esetleg kis tölcsért.)
Na.
Talán azt mondjátok, hogy előnytelen volt a csere. Lehet, de Ti nem ismertek engem. Nagyon vágytam arra, hogy H-t hallgathassak. Évekig volt G-m (nagyra becsültem) és K-m (ezt még többre), és meggyőződésemmé vált, hogy a köztes H lesz az igazán nekem való.
Tegnap a fiam beszerelte a jobbik H-t a K helyére. Azóta teszem föl a zeneszámokat.
A hangszórók festése, feliratai stb. majdnem rendben vannak. A rosszabbik példány kis tölcsérein a ráragasztott, domborművű MantaRay feliratot leszedték, és a helyére valami matricát tettek. Akusztikai szempontból talán igaza volt a barbár kéznek, amely ezt megcselekedte, de az eredmény elviselhetetlen. (Keresek ilyen feliratot, esetleg kis tölcsért.)
Na.
Talán azt mondjátok, hogy előnytelen volt a csere. Lehet, de Ti nem ismertek engem. Nagyon vágytam arra, hogy H-t hallgathassak. Évekig volt G-m (nagyra becsültem) és K-m (ezt még többre), és meggyőződésemmé vált, hogy a köztes H lesz az igazán nekem való.
Tegnap a fiam beszerelte a jobbik H-t a K helyére. Azóta teszem föl a zeneszámokat.
© Horváth Iván
Időnként még a strapabíró Altec-mélysugárzókat és koaxiálisokat is fel kell újítani. Beszerezzük Bill Hanuschaktól (GPA) az egyetlen típusú, nála kapható hangszóró-palást (+ pille, felfüggesztés) két példányát (ha a palástszámra jól emlékszem: 35400), esetleg névtelen, távol-keleti gyártmányokat, és itthon beszereltetjük. Kérdésem:
Kell-e valamilyen anyaggal kezelni az új peremfelfüggesztést? Mivel? Gyapjúolajjal? Ezt hívják-e előkelően lanolinnak?
Hát a régi, olykor fél évszázados peremmel kell-e valamit csinálni?
Kell-e valamilyen anyaggal kezelni az új peremfelfüggesztést? Mivel? Gyapjúolajjal? Ezt hívják-e előkelően lanolinnak?
Hát a régi, olykor fél évszázados peremmel kell-e valamit csinálni?
© Horváth Iván
Ha valaki éppen Párizsban járna a jövő héten egy furgonnal, ez ott van a közelben. Üres, de 18 ezret talán megér...
https://www.ebay.com/itm/154530436413?ul_noapp=true
https://www.ebay.com/itm/154530436413?ul_noapp=true
© Horváth Iván
Korai (60-as évek?) Altec stúdiómonitorok:
- Csatolmányok
-
- Altec stúdió monitorok.jpg (57.78 KiB) Megtekintve 6085 alkalommal
Ez a Rupp Arena (Lexington, Kentucky) kis alteces hangcsillárja, a Big Bertha. Tavaly vették le a helyéről, arról is volt itt szó és kép is. Megvette egy Altec-gyűjtő, aki nem akarja kiárusítani, hanem egyben megtartani az egészet. Nem tudom, használni is tervezi-e.
Most találtam ezt a képet a Big Bertháról: méregetik, még mielőtt felhúzták volna a Rupp Arena közepibe.
Most találtam ezt a képet a Big Bertháról: méregetik, még mielőtt felhúzták volna a Rupp Arena közepibe.
- Csatolmányok
-
- arena.jpg (306.99 KiB) Megtekintve 5691 alkalommal
1967, Monterey Pop Fesztivál. Kedvenc zenekarom a kezdeti szárnyitogatások után a siker hosszú útjára lépet e fesztiválon. És mit használtak hangosításra? :)
https://www.youtube.com/watch?v=mBpu3ia7Lwo
https://www.youtube.com/watch?v=mBpu3ia7Lwo
Duplexek és egyéb szélessávúak:
- Csatolmányok
-
- Altec-ujsag.jpg (25.48 KiB) Megtekintve 5466 alkalommal
Szerelési útmutató az Altec VOTT A7-hez. Hogyaszongya: ha 511-es tölcsér kerül az A7-esre, akkor ki kell húzni a basszusláda frontjáig. Ha viszont 811-es, akkor annak 4,5 hüvelyknyivel (11,4 centivel) beljebb a helye. A lényeg szerintem az, hogy a magas és a mély membránok nagyjából egy síkban legyenek. Ki kell kisérletezni, hogy hogy a legjobb.
- Csatolmányok
-
- AltecA7.jpg (222.33 KiB) Megtekintve 5071 alkalommal
Reklám 1967 márciusából. Az az üzenet, hogy a legjobban teszed, ha beviszel a lakószobádba egy VOTT A7-est, de ha ezt valamért mégsem áll módodban megtenni, akkor vegyél egy Valenciát vagy Flamencót, ugyanazokkal a hangszórókkal, csak kisebb dobozokkal.
- Csatolmányok
-
- goldenear.jpg (70.3 KiB) Megtekintve 5057 alkalommal
Ami a háttérben látható, az az A5 és az A7 VOTT közös őse, asszem.
- Csatolmányok
-
- régi-vott.jpg (76.41 KiB) Megtekintve 4576 alkalommal
Csak annyit tudok azonosítani, hogy Altec 511-es tölcsérek vannak a hangfalakba. És biztosan rohadt jól szólnak :)
- Csatolmányok
-
- hangolnak.jpg (39.69 KiB) Megtekintve 4196 alkalommal
Már megint vettél egy Altec-19-est, ugye?
- Csatolmányok
-
- bought-another.jpg (71.44 KiB) Megtekintve 3879 alkalommal
Biztos akadnak, akik secperc alatt felismerik ezeket a szimpatikus fiúkat.
Nekem ismétcsak a dobozokon akadt meg a szemem.
Nekem ismétcsak a dobozokon akadt meg a szemem.
- Csatolmányok
-
- death band.jpg (180.55 KiB) Megtekintve 3931 alkalommal
Az Altec-rajongók jó része tudja, milyen a Voice of the Theater A7-es, esetleg az A5-ös, esetleg az A4-es. Kevesebben tudnak az A6-ról, az A8-ról. És előfordulhat, hogy még kevesebben tudják, hogy milyen volt az eredeti A1. Hát ilyen:
Ilyen tölcsérekkel soha nem találkoztam, csak képen. Egyszer akartam rendelni Németországból, a pasi lenyúlta a pénzt és felszívódott. Sokak szerint ez a legjobb Altec-tölcsér, a neve, illetve a száma: 311-90. Mellette, jobbra 416-8A mélyek, mindez az Anaheimi gyárban. Az Altec sokáig Anaheimben lakott, Kaliforniában, közel Hollywoodhoz, benne a Disney-birodalomhoz.
- Csatolmányok
-
- 311-90 tölcsér, Altec.jpg (128.32 KiB) Megtekintve 3905 alkalommal
No, kinek volt még Altecje? Semmi más okból kifolyólag, csak mert a legjobbat akarta - magának.
- Csatolmányok
-
- rod.jpg (73.55 KiB) Megtekintve 3701 alkalommal
Ma rászántam magam és összeraktam az Altecet mert a másik project addig úgy is állni fog amíg nem szerzek valami jó belső kábelt, vdh mcs1000 et szeretnék de egyelőre nem tudok honnan hozzájutni, ahhoz foghatót pedig egyelőre nem ismerek sajnos. Az elektronikák fejlesztéseinek pedig úgy tűnik nagyjából a végére értem, így hát jöhet az Altec, mielőtt nekiállok az új dobozzal egy új váltónak addig 2-3 hónapot szeretném járatni így, a gyári váltójával.
Azt már rögtön illetve pár óra után is hallom hogy ezzel a doboz elképzeléssel nem lőttem mellé. Orosz nyírből van, az előlap 30mm, a többi 25mm, nincsenek párhuzamos oldalak, az űrtartalom meg pont annyival nagyobb mint az eddigi tákolmány doboz hogy sokkal jobbak az arányok, mélyebbre megy és nincs felsőbasszus kiemelés, persze kicsit lassabb lett de a teljesen elfogadható határon belül. Kb Stonehenge III méretezés egyébként, kissebb mint a 620 as kabinet - azt én mindig is túl nagynak hallottam. Reflexnyílás hátul lent. És Fakopáncs munkája természetesen.
Azt már rögtön illetve pár óra után is hallom hogy ezzel a doboz elképzeléssel nem lőttem mellé. Orosz nyírből van, az előlap 30mm, a többi 25mm, nincsenek párhuzamos oldalak, az űrtartalom meg pont annyival nagyobb mint az eddigi tákolmány doboz hogy sokkal jobbak az arányok, mélyebbre megy és nincs felsőbasszus kiemelés, persze kicsit lassabb lett de a teljesen elfogadható határon belül. Kb Stonehenge III méretezés egyébként, kissebb mint a 620 as kabinet - azt én mindig is túl nagynak hallottam. Reflexnyílás hátul lent. És Fakopáncs munkája természetesen.
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)