Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Spendor termékek
- charlie-obrian
- V.I.P.

- Értékelés: 366
Spendor termékek
Ma meghallgattam.
Szoknom kell még ezt a dobozt,de elsőre tetszett.
Kellemes meleg hangú doboz.A nagy Spendor 100-as fa állványokra pakoltam rá.
A tere nagyon jó.
Nem akarok illetlen lenni, de vhogy az a benyomásom, hogy nem meggyőző, nem egyértelműen pozitív a tapasztalatod.
Nem akarok kérdésekkel nyaggatni, ha van rá energiád, akkor:
Mi a helyzet a nyíltsággal, feszességgel, és dinamikával?
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
Spendor termékek
Na megy az állványos zabhegyezés... Ez szép és jó, de a lényegről nincs szó. No mai szemlélettel mennyire jó egy spendor BC1 hangja? Összehasonlítva néhány elérhető mai dobozzal?
Ma meghallgattam.
Szoknom kell még ezt a dobozt,de elsőre tetszett.
Kellemes meleg hangú doboz.A nagy Spendor 100-as fa állványokra pakoltam rá.
A tere nagyon jó.
Webáruház:
http://www.avxcafe.hu/
Spendor termékek
Na megy az állványos zabhegyezés... Ez szép és jó, de a lényegről nincs szó. No mai szemlélettel mennyire jó egy spendor BC1 hangja? Összehasonlítva néhány elérhető mai dobozzal?
Szerintem nagyon magasan jobb; kérdés persze, hogy mit értesz a 'jó hang' fogalmán.
Ha iszonyú jó basszust keresel - gyenge.
Ha extrém felbontást keresel - max jó.
Ha teret keresel - max átlagos.
Ha gyorsaságot keresel - gyenge.
Ha elektromos zenéket hallgatsz - totál fölösleges.
Aki nincs megáldva/megverve azzal az igénnyel, amit ez a doboz totálishoz közelin nyújt, akkor hagyni kell az egészet.
Meg ha téged pl. feltehetően hidegen hagy, hogy egy 16sz. -i csembaló hangját szerintem 90% -os hűséggel adja vissza, akkor most szerinted mitől jó doboz..?
Vagy az orgonaregiszteren alul valószínű bedöng kissé, a pedálok valószínű késnek kicsit, a szub D -től lefele csak szuszog, viszont hallod/érzed a fa sípszekrény rezonálását, szinte látod a faragott díszeket rajta, ahogy csak az extrém drága láncok tudják...akkor most jó doboz, vagy sem?
A nem komolyzeneszerető BC-1 fanok általában az (főleg női) énekhangjaiba bolondulnak bele.
Egyetlen nem sokmilliós dobozt hallottam, ami hasonló női énekhangot produkál: a kései Sonido egyutasok némelyike. Ugyanakkor a magasak és a mélyek aggasztóan hiányoznak...
ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5305
Spendor termékek
Sajnos szó nincs túlmisztifikálásról. Nem a dobozok válogatnak, hanem bizonyos szint fölött kikerülhetetlenül meghalljuk az állványok hatásait. Mindig.
A 'dedicated' állványoknál, (pl. Spendor) a rengeteg kísérletezést elvégezte más - ez felbecsülhetetlen segítség.
Más példa: a doboz-állvány csatolása. A levelezőlistán igen nagy számú (1200 tag, szerintem 50 biztosan megpróbált valamit) végső tapasztalata szerint a pici Blue-Tac a legjobb. Szerintem is.
Pedig a repertoár hihetetlenül széles; a mindenféle kúpok/golyók/fakockák/stb.. mellett egészen hihetetlen/nevetséges dolgokkal is próbálkoztak, mint dióhéj, csont, borsó, fektetett csavar(!), stb..
Más dobozok alatti hatás megjósolhatatlan. Bár Kimber tapasztalatai majdhogynem tipikusak, és az említett állvány az említett problémákat úgy oldja meg, ahogy sehol máshol nem tapasztaltam (majdhogynem ellentétes dolgokat kell összehozni), csak a próba dönthet el bármit.
A mélyek megzabolázása rendkívül bonyolult. A jó lánc végén a jó doboz igen jó mélyeket produkál; ez a szoba, ill az elhelyezés miatt rendszerint bizonyos hangoknál egybemos/döng/elvész; a reflex szűkítése a mélyek felbontását csökkentheti, ill. a szubtartomány alját felemelheti. A jó állvány úgy szüntet meg döngést, hogy a mélyek területén addig nem tapasztalt széles tartomány jelenik meg.
Van egy jó módszer, hogyan lehet eldönteni, mennyire jó egy hangsugárzó állvány monitordobozok alá, feltételezve, hogy egy ember is meg tud emelni egy dobozt. Három delikvens szükségeltetik a kísérlethez, egy hallgatózik a szokásos legjobb helyen, a másik kettő meg a dobozok mögött áll, megfogják a dobozok oldalát, és miközben szól a zene/bona, egyszerre megemelik max 1 centit a dobozokat, és kézben tartják, majd kis idő múlva egyszerre visszateszik az állványra.
Konklúzió: Ha kézben sokkal jobban/szebben szól, mint az állványon, akkor az állvány vacaknak tekinthető. Ha egy kicsit jobban szól kézben, akkor tűrhető az állvány minősége. Ha meg kézben rosszabb, mint az állványon, akkor az állvány egyenesen kitűnő minőségű, és nagyon illeszkedik a dobozhoz. Persze ezt több műfajon, 3 tesztelő emberrel célszerű elvégezni, (hogy mindenki emelgessen), aztán csak kijön valami a végére. Általában azonnal hallatszik, amikor vacak az állvány, és nemcsak a mély hangokon, hanem a teljes sávban.
Spendor termékek
Aszongyák nagyon! A régi hangszóró driverek más anyagokból más gépeken, más emberek által, de legfőképpen más szemlélettel készültek. Ezért van néhánynak mesebeli hangja szerintem.
Spendor termékek
Sajnos csak holnap tudom meghallgatni.
Webáruház:
- charlie-obrian
- V.I.P.

- Értékelés: 366
Spendor termékek
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
Spendor termékek
Jó neked, hogy lehetőséged van ennyiféle hangfalat, állványt kipróbálni. Nekem nem volt, de azt mondják, hogy ehhez az öreg JBL-hez vagy egy keményfa állvány, vagy egy olyan keretes, belül üreges, tehát nem teli lapos állvány lett volna jó, mint amilyenek ezek a Spendor állványok. De most már ez van, ezzel kell játszanom, ameddig meg nem találom az ideális állapotot. Pedig olyan jó hangja van most a rendszeremnek, hogy ha ettől eltekintek teljes megelégedéssel tudom hallgatni.
Szerintem értekezz chord -dal e témával kapcsolatban.Ő profi ebben.
Webáruház:
Spendor termékek
Webáruház:
Spendor termékek
Melyik állványokat vetted meg?
Vettem még egy fém állványt ehhez:
BC1
Webáruház:
Spendor termékek
Melyik állványokat vetted meg?
Ezt:gyári Spendor állvány S100/SP100 -hoz
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... s100sp100/
Webáruház:
Spendor termékek
A doboz-állvány kérdés szerintem tapasztalat kérdése.
Bizony hallottam olyan összeállítást, ahol egy vendég állvány jobban teljesített, mint a gyári.
Itt tényleg igaz a közhely: "Meghallgatni"!
Biztos van jelentősége,te túl sem szabad misztifikálni.
Pont chord-tól vettem most két állványt is,így lesz alkalmam a próbálgatásra.
Van pár nagyméretű monitorom,így lesz lehetőségem a variálásra.
Webáruház:
Spendor termékek
Sajnos szó nincs túlmisztifikálásról. Nem a dobozok válogatnak, hanem bizonyos szint fölött kikerülhetetlenül meghalljuk az állványok hatásait. Mindig.
A 'dedicated' állványoknál, (pl. Spendor) a rengeteg kísérletezést elvégezte más - ez felbecsülhetetlen segítség.
Más példa: a doboz-állvány csatolása. A levelezőlistán igen nagy számú (1200 tag, szerintem 50 biztosan megpróbált valamit) végső tapasztalata szerint a pici Blue-Tac a legjobb. Szerintem is.
Pedig a repertoár hihetetlenül széles; a mindenféle kúpok/golyók/fakockák/stb.. mellett egészen hihetetlen/nevetséges dolgokkal is próbálkoztak, mint dióhéj, csont, borsó, fektetett csavar(!), stb..
Más dobozok alatti hatás megjósolhatatlan. Bár Kimber tapasztalatai majdhogynem tipikusak, és az említett állvány az említett problémákat úgy oldja meg, ahogy sehol máshol nem tapasztaltam (majdhogynem ellentétes dolgokat kell összehozni), csak a próba dönthet el bármit.
A mélyek megzabolázása rendkívül bonyolult. A jó lánc végén a jó doboz igen jó mélyeket produkál; ez a szoba, ill az elhelyezés miatt rendszerint bizonyos hangoknál egybemos/döng/elvész; a reflex szűkítése a mélyek felbontását csökkentheti, ill. a szubtartomány alját felemelheti. A jó állvány úgy szüntet meg döngést, hogy a mélyek területén addig nem tapasztalt széles tartomány jelenik meg.
A doboz-állvány kérdés szerintem tapasztalat kérdése.
Bizony hallottam olyan összeállítást, ahol egy vendég állvány jobban teljesített, mint a gyári.
Itt tényleg igaz a közhely: "Meghallgatni"!
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Spendor termékek
borsó
Az gusztusos, főleg pár hét után. De szerintem az emberi zsírszövet jobban csillapítana.
akvapark:
Mindig csak kinevetsz.
Spendor termékek
Chord!
Nagyon jó megfogalmaztad a lényeget. Én is írni akartam tegnap ezzel kapcsolatban egy hosszabb szösszenetet, de a kelleténél többet fogyasztott Tokaji meggátolta ténykedésemet, nem forgott "úgy" az agyam.
Annyival kiegészíteném a témát, hogy a padló és az állvány közti elcsatolás is rendkívül befolyásolja a kapott hangot, sőt, maga a padló anyaga is. Jól írtad a korábban, ez nagyon komplikált dolog.
Spendor termékek
ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
Spendor termékek
"Az állvány kérdéskör valóban enyhén szólva túlmisztifikált
Ígyajó. "
Azért az eredeti beírás így szólt:
"Az állvány kérdéskör valóban enyhén szólva komplikált,"
Igen. Pont azért "úgyajó". Ébresztőőőő!
Spendor termékek
Ígyajó.
"Az állvány kérdéskör valóban enyhén szólva túlmisztifikált
Ígyajó. "
Azért az eredeti beírás így szólt:
"Az állvány kérdéskör valóban enyhén szólva komplikált,"
Spendor termékek
Szia!
Annyiban tényleg különb9znek, hogy ameddig a Spendor vékony falú, addig a JBL masszív, 2 cm-es oldalfalakkal rendelkezik, ennek ellenére mindkettő nagy, és meglehetősen nehéz doboz. Sajnos a JBL-ek esetében nem tudok arról, hogy volna ilyen gyári állvány típus, a most elérhető képeken meg ahány kép, annyiféle állvány látható rajtuk, a fától a különféle konstrukciójú fémig. (egy barátomnál betonkefnin áll az öreg JBL, meglepően jó hangzással)
Fogalmam sincs, hogy a JBL mit szeret(ne), önmagában is nehéz, feltöltés nélküli állványt, vagy könnyű, vagy nehezebb, keretes szerkezetű állványt, azt feltöltve, vagy anélkül, ennyifélét kipróbálni senkinek sincs lehetősége sajnos...
Az állványommal rengeteget kísérletezgettem, ez egy nagyon masszív 9 csőből álló állvány. Itt próbálgattam a homokkal való feltöltöttség különböző szintjeit, aztán jelenleg teljesen üresen használom, de így is 20 kg körül van az állvány, nagyon merev szerkezet.
Túl sok homokkal agyon van csillapítva, és túl sok a mély. kevesebb homokkal már jobb, de az én szobámba még így is sok a mélyből. Üresen már valamivel jobb a helyzet, de így eléggé felkeményedik a hangzás, ezért azt találtam ki, hogy a reflexnyílást leszűkítem, ahogy a spendoroknál van, tehát a doboz még nem zárt, csak kisebb a reflexnyílása. Így nem olyan kemény a hang mint homok nélkül, viszont már semmi gondom sincs a mélyekkel. Nekem ennél a felállásnál ez vált be, de még tesztelgetem, mert tegnap állítottam be így az egészet. Amikor Kalmival annak idején beállítottuk a dobozt, már meg volt rendelve a mostani állványom, de még nem volt kész. Akkor Kalmi állványával hangoltunk, és az egy közepén üres, amolyan keretes állvány volt, mint egy oldalára fordított U betű. Azon semmi mély anomália nem volt, ezért is gondoltam arra, hogy inkább a Spendor állványok volnának jók ehhez a hangfalhoz is... Lehet, hogy nem szereti, ha egy teli lapon áll.
Nem tudom a mai Spendorok milyenek, de bizony a régiek vastag bitumennel voltak csillapítva.
Spendor termékek
No de az sincs így, hogy ha egy állvány 'A' doboz alatt extrajó, akkor 'B' alatt extrakaki.
Sajnos pedig vannak esetek, amikor ez is előfordulhat. Az extrajó állvány a rajta lévő hangsugárzóval együtt nyújtja azt amit, és az közel sem biztos, hogy egy másik hangsugárzóval is extrajó lesz.
Spendor termékek
Hangsugárzók esetében, nagyon nem így van.
Persze. No de az sincs így, hogy ha egy állvány 'A' doboz alatt extrajó, akkor 'B' alatt extrakaki. Egy jobban rezgő, kevésbé merev, kevésbé nehéz doboz biztos érzékenyebb az állványokra, de hogy egy jó állvány válogasson a dobozok közül...
Spendor termékek
Ígyajó.
Hangsugárzók esetében, nagyon nem így van.
Spendor termékek
Azért ez már túlzás. Főleg látatlanba megmondani.
Én csak a HFM-ban olvashatókra gondoltam. Mivel akár Spendor akár JBL itt öreg dolgokról van szó azért vettem a bátorságot a HFM alapján elvonatkoztatni. Ha nincs így akkor bocsi.