Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Milyen hangsugárzót? (kérdés előtt olvasd el a nyitó hozzászólást)

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Sajnos igen ...
Dinamika terén a régi Onkyo-k nem mondhatóak dinamikusnak. Nekem is állandó hiányérzetem volt. A mélyei puffognak, közép hang dinamika nem eléggé ütős a térleképzése sem a legjobb ui. a háttereket nem használja ki a lehetőségekhez képest. A mai Onkyo nagyvasak már másként szólnak. Dinamikában, térleképzésben pl. a 905 elmaradt egy UMC1-XPA5 mellett, de az 5010 megelőzte ezt a párost.

Mar bocs az 5010onkyo pontosan ketszer annyibe kerul mint az umc-xpa paros szoval nem ertem az osszehasonlitasi alapot...egyebkent meg nem vitatom, hogy Te ugy hallottad de biztosan vannak olyanok akik maskent hallottak.

Szerintem egy 905 onkyo azert nem olyan rossz meg ma sem!

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

Az Onkyo TX-NR906-ot első körben megtartanám, mert úgy gondolom mozi, dinamika szempontjából nem ez lesz a szűk keresztmetszet.

Vagy rosszul gondolom?

Sajnos igen ...
Dinamika terén a régi Onkyo-k nem mondhatóak dinamikusnak. Nekem is állandó hiányérzetem volt. A mélyei puffognak, közép hang dinamika nem eléggé ütős a térleképzése sem a legjobb ui. a háttereket nem használja ki a lehetőségekhez képest. A mai Onkyo nagyvasak már másként szólnak. Dinamikában, térleképzésben pl. a 905 elmaradt egy UMC1-XPA5 mellett, de az 5010 megelőzte ezt a párost.  

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3168
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Köszi az infókat és a tanácsokat............ úgy gondolom, érzem, hogy jól, valósat látod a helyzetet.
Ez a rendszer több év alatt jött össze és minden szempont volt, csak az egységes hangfalszett nem. Először nem is házimoziban gondolkoztam, innen jöttek a Phonarok, de aztán mivel változott a hallgatási szokásom is, látszik hogy nem ez lesz a megfelelő irány.

Az Onkyo TX-NR906-ot első körben megtartanám, mert úgy gondolom mozi, dinamika szempontjából nem ez lesz a szűk keresztmetszet.

Több vélemény alapján a Phonar P30s és a Jamo E8.sub5 is szűk keresztmetszet a mozihoz, megfelelő, feszes dinamikához.
Viszont alapelv, hogy egyszerre csak egy komponenst változtass, így  a kérdés az, hogy milyen irányba induljak el??!!

Persze ez attól is függ, hogy mire, hogyan lesz kereslet a meglévő hangfalakból.

Vagy rosszul gondolom?

Hát ebben a meglehetősen eklektikus rendszerben pont a Phonar az egyetlen jobb hangú elem, én ezt nem dobnám ki a helyedben.
A Jamo subbal kezdeném inkább, ide egy komolyabb, preciz, feszes basszusokat produkáló mélyláda kellene, de ilyet 200.000 alatt nem nagyon találsz. Utána cserélném a centert, Phonarra természetesen, márha megtartod a Phonar frontokat.
A hátsó hangszórók szerintem kevésbé érdekesek, akár maradhatna is Wharfeldale, én inkább egy komolyabb házimozi erősítőre upgradelnék előbb.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Pityke78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Pityke78 »

Nem tudom milyen megfontolásból raktad össze ezt a rendszert, de kizárt, hogy ez így jó legyen, nem csoda, hogy neked is hiányérzeted van.

Alapvető, hogy egy 5.1-es rendszerben legalább a center és a frontok egy márka azonos sorozatának elemeiből legyenek, különben ha egy ember elmegy jobbról balra háromszor fog megváltozni a hangja menet közben. Figyelj arra is, hogy lehetőleg azonos terhelést (Ohmikus ellenállást) jelentsenek a hangfalaid az erősítőnek. 

A Phonar hangfalad sosem lesz dögös hang nemhogy házimozin, de még zenén sem. Az egy kifinomult hangfal, ami főleg komolyzenére és jazz zenére alkalmas. 

Mit lehet tenni? Ha az erősítőd mondjuk fix, akkor körülnézel a fórumokon, hogy akik Onkyo erősítőt használnak, azok milyen hangfalakat hallgatnak velük. Nekem sosem volt Onkyom, de elsőre a B&W ugrik be olvasmányaim alapján.  Második lépésben megpróbálsz valahol meghallgatni ilyen rendszert, hogy tetszik-e amit hallasz. Ha igen, akkor félig kész is vagy, meghirdetheted a feleslegessé vált dolgaid, és elkezdhetsz keresgélni a használt piacon. Ha nem tetszik, akkor tovább kell keresgélned más hangfalmárkák között, végül ha egyikkel sem tetszik az Onkyo, akkor kezdhetsz mindent elölről, egy komplett rendszer kiépítésével.

Ne veszítsd el a kedved, jó dolog, hogy kérdeztél, de néha elég nagy metszést kell ejteni ahhoz, hogy megtaláld a gyógymódot.

Köszi az infókat és a tanácsokat............ úgy gondolom, érzem, hogy jól, valósat látod a helyzetet.
Ez a rendszer több év alatt jött össze és minden szempont volt, csak az egységes hangfalszett nem. Először nem is házimoziban gondolkoztam, innen jöttek a Phonarok, de aztán mivel változott a hallgatási szokásom is, látszik hogy nem ez lesz a megfelelő irány.

Több vélemény alapján a Phonar P30s és a Jamo E8.sub5 is szűk keresztmetszet a mozihoz, megfelelő, feszes dinamikához.
Viszont alapelv, hogy egyszerre csak egy komponenst változtass, így  a kérdés az, hogy milyen irányba induljak el??!!

Persze ez attól is függ, hogy mire, hogyan lesz kereslet a meglévő hangfalakból.

Vagy rosszul gondolom?

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Egy olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg kicsit elégedetlen vagyok a rendszerem hangzásával és tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen irányba kellene tovább lépnem.

Kimber  tanácsa mellett sztem a mélyládát kell minőségibbre cserélned.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Pityke78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Pityke78 »

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg kicsit elégedetlen vagyok a rendszerem hangzásával és tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen irányba kellene tovább lépnem.
Röviden megpróbálom leírni, hogy mivel is van problémám és hogy egész pontosan milyen rendszert használok.

Rendszer:
Házimozi erősítő: Onkyo TX-NR 906
Front: Phonar P30s
Center: JBL Studio 520c
Surround: Wharfedale WH-2
Sub: Jamo E8 sub.5

A környezet ~25 m2 és magas belmagassággal és 70%-ban mozizni szoktam és csak 30% a zene..
Tudom, a rendszer elég vegyes és lehet ebből is fakad a hiányérzetem.

Amúgy hangfal kábelek terén teljesen normál, hétköznapi hangfalkábeleket használok, illetve forrásként PC-t, illetve A.C. Ryan médialejátszót használok HDMI kábellel.

A problémám az, ami természetesen szubjektív, hogy nem érzem elég dinamikusnak, feszesnek a hangzást.
Illetve azt is hozzáfűzném, hogy nem szeretem üvöltetni a rendszert, szóval valami olyan hangzást keresek, ami alacsonyabb hangerőn is elég dinamikával rendelkezik.

Az tény, hogy a hangzásvilágom kicsit a mély kiemelést szereti, de hiába állítok be több mély hangzást a rendszerben,
a mélyek csak pufogósak lesznek és abszolút nem lesz dinamikus, feszes a hangzás.

Véleményetek szerint milyen irányba kellene elmennem?
Esetleg aki vállalkozó kedvű és Veszprém környékén lakik, azzal szívesen egyeztetnék, hallgatóznák személyesen is.

Előre is köszi a segítséget!

honda123
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: honda123 »

a jbl l60 és az ns-777 jelenleg is megvannak még

honda123
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: honda123 »

AKAI AM 59 HEZ VENÉK HANGFALT JBL RE GONDOLOK..

JBL ND 310, JBL L60,JBL es90, vagy yahama ns 777

Ez a négy jöhetne szoba,disco pop rock,és mostani haus zenék,ezeket halgatom.

Kérdés az hogy melyiket vegyem kösszi elöreis.
A jbl oldalon is kérdeztem de válaszra se méltattak,úgy hogy inkább itt kérnék tanácsot,persze halgatok bakelitet is

Heló
az általad leírt hangfalakból nekem 3 pár is volt
a jbl nd310-nek nagyon komoly erőteljes hangja van de az L60-as tisztább hangú és a yamaha ns-777 szerintem talán a legjobb a szép hangszín ötvözvel a dinamikus hanggal és hát a yamaha megjelenése sem utolsó 

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6194

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

A jbl oldalon is kérdeztem de válaszra se méltattak,úgy hogy inkább itt kérnék tanácsot,persze halgatok bakelitet is

Átraktam a kérdésed a megfelelő helyre, sok sikert!
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Vendég

meunier
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: meunier »

Tehát, jól értem, akkor az, hogy nincs értelme a monitor hangsugárzóknak, az nettó marhaság. Egyén preferencia alapjám dől úgy is el, hogy ki melyiket részesíti előnyben.
Nekem monitorjaim vannak és a helységet szépen bezenélik. Nem érzem úgy, hogy egy állóval le kellene cserélnem.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

Hozzászólás Szerző: bege »

A dobozok vékonykák sokszor ippen csak elférnek a hangszórók.
Emiatt az új dobozok sokszor hangkeltés tekintetében igen is felveszi a versenyt a monitorokkal.

Ilyenforma párhuzamot nincs értelme kreálni.

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: muvimi »

A helység mérete, akusztikai tulajdonságai nem szólnak bele abba, hogy most monitor sugárzókat vagy állókat használjon-e az ember fia?
Illetve, ha azt mondom, hogy hangfal, ki az, aki kiakad ezen?

De beleszól, ha jó az akusztika bármelyik megfelel, ha nem, akkor egyik sem ! 

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Szerintem a légköbméter és a zenei preferencia eleve eldöntheti az irányt...
Én inkább abban látnék dilemmát, hogy az álló vagy a monitor/sub(ok) e a jobb felállás?

Én az utóbbit használom, mert így zene/mozi(stereo) között jobban tudok váltani.

meunier
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: meunier »

A helység mérete, akusztikai tulajdonságai nem szólnak bele abba, hogy most monitor sugárzókat vagy állókat használjon-e az ember fia?
Illetve, ha azt mondom, hogy hangfal, ki az, aki kiakad ezen?

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1685

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Én most a kifejezetten új trendű dobozokról beszélek és nem az óriás monitorokról vagy a vékony de oldalt mélysugárzósókról.
Kifejezetten az egyszerűbb álló dobozokról.

értem, de valóban új trendű dobozok ezek? sima 6+1 , 5+1 "elven" épített állók szerintem elég régóta léteznek.

Vendég

Én most a kifejezetten új trendű dobozokról beszélek és nem az óriás monitorokról vagy a vékony de oldalt mélysugárzósókról.
Kifejezetten az egyszerűbb álló dobozokról.

azerio, mi a helyzet akkor, ha oldalsó mélysugárzót használunk? Ahogy pl. az Audio Physic teszi, sok más gyártóval egyetemben? Az előlap valóban keskeny, 13-15-16 centis közép és egy magassugárzóval szerelt többnyire. Viszont az oldalfalon megtalálható egy vagy akár több darab 20-25-30centis mélysugárzó? Keskenyebb dobozok, de nagyobb mélységgel. Pl. a dyno is így csal egyes monitorainál. Persze szemből nézve monitor méret, de ha hozzávesszük a mélységét, már egy kisebb állódoobz méreténél vagyunk.

De ugyanúgy hozhatnám példának a nagy ATC, Harbeth monitorokat. Méretre és űrtartalomra is akkorák, mint egy álló, de kell alájuk egy 20-30-40centis állvány.

túl sok a variáció szvsz.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

Az állvány nem azért van, hogy "főőődig" érjen a hangsugárzó...

ezzel tisztában vagyok

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1521

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Az állvány nem azért van, hogy "főőődig" érjen a hangsugárzó...

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

azerio, mi a helyzet akkor, ha oldalsó mélysugárzót használunk? Ahogy pl. az Audio Physic teszi, sok más gyártóval egyetemben? Az előlap valóban keskeny, 13-15-16 centis közép és egy magassugárzóval szerelt többnyire. Viszont az oldalfalon megtalálható egy vagy akár több darab 20-25-30centis mélysugárzó? Keskenyebb dobozok, de nagyobb mélységgel. Pl. a dyno is így csal egyes monitorainál. Persze szemből nézve monitor méret, de ha hozzávesszük a mélységét, már egy kisebb állódoobz méreténél vagyunk.

De ugyanúgy hozhatnám példának a nagy ATC, Harbeth monitorokat. Méretre és űrtartalomra is akkorák, mint egy álló, de kell alájuk egy 20-30-40centis állvány.

túl sok a variáció szvsz.

Vendég

Mielőtt bárki félre értene én csak az új dobozokról beszélek.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

monitor vs. allo:
nekem mindegyik van, es mindegyiknek erzem elönyet, hatranyat.
ha csak 1 par lehetne, leginkabb szerintem a szoba merete mellett az dönt: milyen zenere, fökepp milyen zenere ? a hard rockot, heavy metalt kisebb mertekben meg a nagyzenekart is egyertelmüen jobban szeretem allon. Ha viszont valaki "prüntyögös" zeneket hallgat fökepp (nem leszolas !), vagy kisebb volumenü zenekre, legyen ez kamarazene, zongora, nöi enek 1-2 hangszerrel, ...  oda egy allvanyos hangsugarzo (monitor lett a divatos neve :-)  legalabb ugyanolyan jo.

..es valoszinü mindket kategoriabol van - esetleg igen komoly penzert - a kivitel (= allo vs. allvanyos) problemait, hianyossagait igen jol kendözö, esetleg megoldo tipus is

talan: pontossag vs. hangtömeg, kinek mi a fontosabb  (nekem is van nagy, regi allvanyosom is, ami erezhetöen megmozgatja a levegöt, jobban, mint Dyno A52, Swans M1S, de erezhetöen nem is olyan pontos, mint azok.   ....REL T2 -vel együtt hallgatva  ide vagy oda)

Vendég

És igen ennek az új íránynak a termékei miatt Én is merem ajánlani hogy aki nagyobb sugárzós monitort keres az igenis probálja ki az új állódobozokat mert se nem fog mélyebbre menni lényegesebben az álló se, nem lesz kis hangerőn mély többlete, nem fogja a szomszédokat se annyira zavarni mint a nagyobb hangszórós állók.
És igen szintén ugyan azzal operálnak mint a monitoroknál emelt frekikkel az alsóbb frekiken.Mélyebbre ezek se igazán mennek és összeségét tekintve igenis hasonló megszólalása lesz mint a monitor társainak.Max nagyobb a terhelhetőségük, és talán testesebb picit a megszolalása.De igen ezeket a kis pici állókat (2*13-14-15cm-ese hangszórós) be rakható sokszor már 20nm-re és nem lesz gondja.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Egy helyen felmerült az a dolog, hogy polcsugárzók már "divatjamúltak", mert ahol van hely állványnak, oda elfér egy álló doboz is. Mi erről a véleményetek?
Egy kedves fórumtársnak van egy két részből álló elég komoly Ethosz hangfala. Ezt be lehet kötni úgy is, hogy csak a "felső" része szóljon, mint egy monitor hangdoboz. Egyszer meghallgathattam nála ezt a különbséget. Teljesen más világ volt, de azt mondtam, hogy meg tudom érteni azokat, akik azt a hangzást szeretik. Nem biztos, hogy rosszabb volt, csak más.
Ha van lehetőséged, próbálj keresni valami hasonló összehasonlítható megoldást, és akkor el tudod dönteni a saját ízlésed alapján, igaz-e ez a nézet.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Vendég

Ezt új hangdoboz építési filozófia mondatja és igen ha szigorúan az új (most futó) átlag álló dobozokat az ember meghallgatja a családba tartozó monitorával együtt ugyan abban a környezetben éppen erre a következtetésre jut.
Miért is?
Az új tervezési filozófia az átlag elérhető álló sugárzókban kicsi 15-14-13cm átmérőjű sugárzókat használnak.Igaz duplázva vagy sokszor triplázva vagy passzív membránnal megtámogatva.És sok doboz még külön középsugárzókat is tartalmaznak.
A dobozok vékonykák sokszor ippen csak elférnek a hangszórók.
Emiatt az új dobozok sokszor hangkeltés tekintetében igen is felveszi a versenyt a monitorokkal.
Ezért is van hogy igen az új dobozok képesek úgy szólni mint a monitorok.

Szerintem ez az elv nem túl jó.Amit nyernek vele el is vesztik.A kis lesugárzó felületű hangszórók hiába lettek nagyobb terhelhetőségűek akkor is nagyobb kivezérlésnél felkeményednek, túl "izgatottak" lesznek és elég feszült hangképp alakul ki.Nem elég nyugodtak.
Tudom változik az ízlés és mindenki mást szeret de nekem ez a vonal nem tetszik.
Az előnyük a sokszor igenis hallható frissülés a gyorsabb kisebb hangszórók miatt.A középhangok térbelisége érthetősége és a magas sugárzók hangja is jobban tud érvényesülni.A mély hangok is máshogy szólalnak meg mint a nagyobb hangszórókkal tervezett dobozok.
De a gond az amit leírtam.A kisebb mély hangszórók miatt akkor is furcsább hangzás lesz.De ez a trend mert a vékonyka dobozok sokaknak szimpatikusabb mint egy testesebb monitor amit állványra kell rakni.Őszintén most komolyan egy háztartásban az asszonyka jobban elfogad egy nem túl magas de keskenyebb dobozt mint egy állványt és egy dobozt rajta.
Sajnos ez van.

És ezért is jelentik ki ezt hogy igen van értelme az álló dobozoknak a monitorokkal szemben.Ez az új irány szemlélet.Ez van.Még jó hogy vannak még rendes álló dobozok.

Ha valaki kételkedik a leírtakban menjen el pár új dobozt meghallgatni!
Pár példa aminek elég az adatait megnézni hogy hogyan is változtak meg a méretei az idők során.A legfeltünöbb 1milla új árig látszik.
B&W 600 széria az egyik legfeltűnőbb.Quadral színtén.
Tudom a német dobozokat itt nem szeretik sokan de a Quadral, Elac, ASW, Canton Nubert is ezt a vonalat mutatja.
De elég sok márkánál tetten érhető a trend követése.
Tannoy,B&W, Focal,Kef, Acoustic Energy, stb

Ezt éljük sajnos de valaki meg pont ennek örül.
Csak sokszor az a baj hogy rengeteg negtaív dolgot is kapunk emiatt az új dobozokkal.
Egy helyen felmerült az a dolog, hogy polcsugárzók már "divatjamúltak", mert ahol van hely állványnak, oda elfér egy álló doboz is. Mi erről a véleményetek?

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”