Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

sub fázisbeállítás

Vendég

sub fázisbeállítás

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Senki nem tapasztalt ilyet?
Csak mert egy hifiboltban is megerősítették ama gyanúmat, hogy sokat nem ér ez a frekivágó...
wooden

Vendég

sub fázisbeállítás

Emberek!
Volna egy gondom: (ezen topictól inspirációt kapva) nekiálltam állítgatni az mX10-esemen a frekit és a fázist egyaránt. A következőt tapasztaltam: hiába állítottam a vágási frekit alacsonyabbra (50Hz), magasabb frekvencián (80-100 Hz) is berezgett egy kicsit a sub gumimembrán, magyarán "kiadta a hangot". Mi a teendő ilyenkor? Szervíz? Vagy javítható ez "házilag"?
:smile47: :smile47: :smile47:

Vendég

sub fázisbeállítás

Gordon,
a zártdobozok elsődleges előnye a bármely más konstrukcióhoz képesti jobb impulzus (tranziens) átvitel és a kisebb meredekséggel (12db/oktáv a 24-gyel szemben) eső low-end (a legalsó hangtartomány).

Vendég

sub fázisbeállítás

Biztos nem olyan egyszerü, mint ahogy leírtam. Én bevallom kicsit egyszerüsítettem ezt a dolgot, mert nálam a szatelitek + a mélynyomós rendszer miatt nem igazán van átfedés a mélytartományban (a szateliteknek nincsenek is igazán mélyei). Belegondolva teljesen logikus, hogy a eltérö távolság a frontok és mélynyomó között fáziskülönbséget okoz. Gondolom ezért is szokták ajánlani, hogy a mélynyomót a frontok vonalába helyezzük el, és ugye ezért is (gondolom a felharmonikusok miatt is) ajánl a THX két mélynyomót.
A reflexes rendszer, gondolom csak, pontatlanabbá, vagy nehezebben kiszámíthatóvá teszi a mélyek megszólalását? Nálam a mélynyomó is zárt, állítólag a zártak "szebben szólnak", de azt hittem, hogy csak a reflex csö és nyílás "szélzaja" miatt?

Vendég

sub fázisbeállítás

akkor légyszi magyarázd el nekem a korlátoltnak is hogy mit értettem félre mert még mindíg nem értem

Vendég

sub fázisbeállítás

Kenny,
mielőtt minősítesz, elötte PONTOSAN kellene olvasnod, és felfognod, amit minősítesz. (Talán tedd meg utólag, bár volt akinek elsőre is sikerült.)

Gordon,
amit a fázis beállításról írtál, sajnos nem ilyen egyszerű.
Bár a szubok fázismenete (szűk tartomány) nagyjából egyenletes, de a szélessávú dobozoké óriási ingadozást mutat. A hullámhossz-alapú számítás kizárt, itt csak kísérletezni lehet.
(Egyébként a hangfalak távolság különbségéből és eltérő rendszeréből - zárt/reflex - fakadó anomáliát csoport futásidő torzításnak hívják - Group Delay- és újabban néhány szub erősítőnél ennek az állíthatóságáról is gondoskodnak, hasonlóan ,mint a centersugárzónál.)

Vendég

sub fázisbeállítás

Má'bocsáss meg Gabesz, ezt a topic-ot nem Te indítottad, ergo nem Te vagy a moderátor sem.
1xűen nem akartam egy újabb topicot nyitni sub-al kapcsolatos kérdésemnek, azért ide írtam.
Ha zavaró, nyithatok egy újat, de addig is:
A válaszokat köszönöm!
Gordon!
A Marantz-on nincs vágási freki, csak sub no/yes, illetve LFE dB állítás.
Az erősító a sub kimenetére van kötve a mélynyomó. Szól nálam is mindenfajta jelforrásnál.
Ma megpróbálom mindkettőtök (Te és Kenny) általatok javasolt megoldást.
még1x kösz:
wooden

Vendég

sub fázisbeállítás

Akkor bocs! Én még nem találkoztam ilyennel ezért hittem azt, hogy csak két állásuak, de ezek szerint nem.

Vendég

sub fázisbeállítás

Most már Ok, egy kicsit figyelmesebben elolvastam (3) (4) -et.

Viszont nekem egy Jamo 100W -os 1008 -as subom van, és azon egy potméterrel lehet a fázist 0 - 180 közötti akármekkora értékre állítani. (Tehát pl 90 -re is.) :smile44:

Vendég

sub fázisbeállítás

Gabesz Olvasd el a 3 és 4 hozzászólást és rá fogsz jönni, hogy ezt így kiszámolni nem lehet!
Amúgy a precizitás kedvéért a mélynyomón a fáziseltérést nem "0 - 180 fok közzött" lehet állítani, hanem vagy 0 vagy 180 fokra.

Vendég

sub fázisbeállítás

Sziasztok!

Az eddigi hozzászólásokat olvasva, egy kicsit eltértünk az eredeti kérdéstől. Ugyanis a kérdés a fázis beállítása volt, nem pedig a vágási frekvenciáé. Nem kukacoskodni akarok, csak engem is érdekelne a fázis beállítás. Annyit tudok róla (de lehet, hogy ez is téves), hogy mondjuk egy mélynyomón a fáziseltérést 0 - 180 fok közzött lehet állítani. A lényeg, hogy a sub hangja a frontokkal együtt (azonos fázisban) érjen a hallgatási pozícióba. Tehát pl: (ez egy légbőlkapott példa lesz) ha mondjuk 100 Hz -es hang jön ki a subból, annak a hullámhossza 6 méter, és a hallgatási pozíció 3 méterre van, akkor 180 fokos fáziseltérést kell beállítani?
:smile44:

Vendég

sub fázisbeállítás

Induljunk ki abból a helyzetböl, hogy az erösítö sub kimenetére kötötted az aktív subod vonali bemenetét. Ilyenkor, ha az erösítön a vágási frekvencia mondjuk 90 Hz, akkor az annál magasabb jeleket egyszerüen nem küldi el a mélynyomónak, tehát nyugodtan állíthatod a mélynyomódat akár 170 Hz-re, akkor sem fog 90 Hz-nél magasabb hangokat kiadni, mert egyszerüen nem kap olyan jelet.
Ha a center csatornán olyan mély hang van amit a mélynyomónak kell megszólaltatni, akkor az nem lehet zavaró, hacsak nem sz.rul állítottad be a rendszered. Pl ha feltekerted a mélynyomód hangerejét mint a bolond.
Charlie is írta, hogy a Yamahakon van BOTH beállítás, ekkor a mélyeket a mélynyomóra is és a large hangszórókra is küldi az erösítö. Valószínü nálad is valami ilyesmire van beállítva az erösítö, ezért szólhat sztereónál mind a kettö. Egy biztos, ha small-ra állítod az adott csatornát, akkor az ahhoz tartozó mélyeket a szubra küldi.

Megint más a helyzet, ha a szubnak nem a vonali bemenetét használod, hanem a frontok erösített hangszórókábeleit futtatod át rajta. Ekkor valóban a szub vágási frekvenciája az egyedül meghatározó. Ez a bekötés igazából csak sztereó rendszereknél létjogosult, házimozinál ilyenkor a az 5.1-böl 5.0-t csinálsz.

Vendég

sub fázisbeállítás

most nagy hülyeséget írtál, nekem is maranzt 4200 -esem van, mind az öt hangfal large -ra van állítva és persze így is szól a sub stereó vagy akár mono forrásnál is mind stereo/5ch stereo és pl módokban is.
egyébként a sub vágási frekijét szvsz érdemes alacsonyra állítani, (max 80 herz, álló dobozoknál még alacsonyabb), mert ha ennél magasabbra van álítva, akkor néha még beszédnél is megszólal ha csak tv-t vagy bármi nem .1 -es műsort nézel, ez meg szerintem eléggé zavaró

Vendég

sub fázisbeállítás

A rózsazaj teszt nem érinti a szubot, csak a szélessávú rendszert.
A mélyközép, ha egyre gondolunk (100-200Hz,) utólag csak a (main) hangszórók helyzetének változtatásával módosítható.
Bár a szubok is felmehetnek eddig, de így a hangkép teljesen a mély tónus irányába billen és romlik a térhatás is. (Én gyanítom, hogy inkább a szubbasszus hiányzik neked, valószínüleg rosszul van konfigurálva a receivered. Yamahánál pl. BOTH-ra kell állítani a mélyátvitelt, hogy szóljon a szub LARGE frontokkal.)

Vendég

sub fázisbeállítás

Kezdem a másodikkal: az erösítö sehonnan nem tudja. Az ott vág, ahol be van állítva. Sajnos nem tudom, hogy a te erösítödön lehet-e állítani a vágási frekvenciát. Ha Large-ra állítod mindegyik hangszóródat, akkor a mélynyomóra csak akkor nyomatja a mélyeket az erösítö, ha az az 5.1-es kódolásnál a .1-ben volt. Így sztereó jelforrásnál pl nem is fog megszólalni, csak DD5.1-ben DTS-ben és talán PLII-ben (na jó itt sztereó jelforrásból is). Az utóbbira (PLII)nem esküszöm. Ha a rózsazaj forrás sztereó volt, akkor ez adhatja a választ a mélynyomó némaságára is. A másik eshet?ség, hogy teljesen az aljára állítottad a mélynyomó vágási frekvenciáját. Mondjuk, ha 40-170 Hz és 40-re letekerted, akkor az erösítö hiába küldi mondjuk a 90-40 Hz-ig terjedö jeleket, mert azt a mélynyomó "kihagyja".
Ha több mély közepet akarsz, akkor tehát a javaslatom, hogy a vágási frekvenciát tedd a maximumra, itt a példa szerinti 170 Hz-re, az erösítön maximum a frontokat (MX3) hagyd large beállításon. Ja és azért a mélynyomó hanger?szabályozóját se tekerd le ! Ha még így is kevés, akkor próbáld meg a frontokat is small-ra állítani. Ez megint magától érthet?d?, de ugye a mélycsatorna szintje sincs lehúzva az erösítön ugye?
Ha lehet állítani az erösítön a vágási frekvenciát, akkor én 90 Hz-re állítanám, mert az alatt, ha magukban szólnak is a center és a hátterek, de már nem túl hangosan.

Vendég

sub fázisbeállítás

Nekem is volna egypár kérdésem:
1,Milyen értékre kell az aktív subon a vágási frekit beállítani? (Tannoy mx3+mx1+mxc+mx10 hangfalak)
2, Ha ezt én a subon beállítom, akkor honnan "tudja" ezt az értéket az erősítő (Marantz Sr4200)? Honnan tudja, hogy mi mehet a hangfalakra ? (LARGE-ra állítva mindegyik)
3, Illetve ha az erősítőn a sub be van kapcsolva, akkor a rózsazaj teszt alatt miért nincs semmi a amikor a subhoz ér?
+1, Ha kicsit kevésnek tűnik a mélyközép, mit lehet tenni?
Köszi:
wooden

Vendég

sub fázisbeállítás

"Egyáltalán mit befolyásol?"
Homályos fogalmaim vannak, de remélem a hozzászólásom kiprovokálja a májerebb észrevételeket is.
Szóval azt tudod vele állítani, hogy a mélynyomó a hagfalak sugárzóival együttes ütemben, vagy éppen ellentétesen mozogjanak. Ellentétes mozgás esetén elvileg kioltják egymást az átfedett mélyhangok. Jól beállított vágási frekvencia esetén nem igen vannak átfedések, viszont a hallgatási helyiségben kialakuló visszhangok miatt mindíg lehet jelent?sége ezt viszont csak próbálgatással tudod kitapasztalni, hogy hogyan jobb.
A gyakorlatban: egyik haverom rendszerét üzemeltük be, ahol két aktív mélynyomó volt a frontokba építve. Elöször úgy tünt nem akar müködni, mert nem volt semmi mély, aztán kiderült, hogy "gyárilag" az ellentétes állásban voltak a fáziskapcsolók.

Vendég

sub fázisbeállítás

Szvsz állítani a füled alapján kell... :smile7: Nekem eddig az jött be a legjobban, hogy ha mind a váltóval, mind a sub hangerejével játszva állítottam be. És persze megosztva a mélyeket a frontok és a sub között (ez csak állókra igaz, nekem még nem volt ugyanis kisdobozom elöl, lehet, hogy annál nem jó ötlet ez utóbbi).

Vendég

sub fázisbeállítás

A beállítás a szélessávú rendszerhez (frontokhoz) kell, hogy történjen, elsősorban a keresztezési frekvencián (50-100 Hz) kell figyelni, hogy a teljes (5.1) rendszer mélyhang átvitele melyik állásban jobb.

Vendég

sub fázisbeállítás

Tudna, valaki segíteni, hogy a sub-on a fázist mi alapján kell állítani? Egyáltalád mit befolyásol?

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”