Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Martin Logan hangsugárzók

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1731

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Itt előjön pár dolog, ami korábban felmerült. Érdemes megnézni. 

Elhelyezés, panel sérülékenysége stb.

Itt egy kis segítség a helyes elhelyezéshez:

SzAndras
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 141

Hozzászólás Szerző: SzAndras »

Hoppá!

Köszönöm a kiigazítást!!! 
Kapkodtam... Ez van, ha az ember gyorsan ír, két megbeszélés között ... 
A fun vs fan-ra meg eccerűen nincs mentségem...

Azt is érezni vélem, hogy néhány mondatom félre csúszhatott, és/vagy nem érthető, próbálok "gyorsan"   pontosítani. 
SZÁMOMRA a sztatikusnak SOKKAL jobb hangja van, akkor is, ha a hagyományos membrános hangfal mellé/helyére tesszük (azaz nem az "optimális" elhelyezéssel). Ez nálam konkrétan úgy nézett ki, hogy a GX300 be volt kötve a helyére, "mellé csak úgy" letettük a Montis-t, és amikor átkötöttem, nos, úgy éreztem hogy lemosták az ablakot. GX300-at csomagolták, maradt a Montis. Vagyis a messze-nem-optimális elhelyezéssel is sokkal jobban tetszett mint a GX300. Mondjuk nem is egy árkategória, de ugyanezt jósolom az ESL-re is, korábban leírtam miért.
Az egy másik kérdés, hogy később, elkezdtem játszadozni az elhelyezéssel, és megpróbáltam a gyártói és fórumos ajánlások szerint elhelyezni. Na ekkor jött az a hub@zdmeg érzés és hang, amitől aztán annyira nehéz volt szabadulni. Ugyanezt igazolták vissza a szobaakusztikai mérések is, úgyhogy végül inkább átalakítottam a szobát. (Előtte volt egy időszak mikor zenéhez áthelyeztem a hangfalakat, de borozgatós zenehallgatás után éjfél körül mindig macera volt visszarakni - másként viszont nem jutottam ki a szobából, mert az ajtó előtt volt a hangfal... Most éppen az az agymenés, hogy a vászon elé, a két hangfal közé a mennyezetről csigával leeresztem a diffúzort, amit most sehogy nem tudok összehozni a mozival... de hát mindenki másként őrül meg   )

Ergo valóban nem kell "túllihegni" az elhelyezési kérdést, és nem kell annyit játszadozni sem mint én tettem. Fogalmazzunk úgy, hogy az eleve (nekem) jobban tetsző hangfalból/hangból, még jobbat is ki lehet hozni plusz pénz ráfordítása nélkül. 

Az "észosztó szájhős" helyzetet is szívesen elkerülném, főleg fogalmazási félreérthetőségek okán, remélem még nem sújt ez a titulus 

Batka, ha pest környékén (Fót) jársz, szívesen megmutatom mindazt amiről írtam.

Üdv,
András

A Müncheni bemutatóra, illetve az ott készített youtube-os videóra gondolsz, nem a "gyári" brutális gyártási teaser videóra gondolsz, ugye?
Hát igen, az ilyen full üveg hátsó fal azért gyilkos tud lenni, bármilyen hangfalnál, tényleg kell oda valami.
Így látatlanban nehéz prognosztizálni, hogy mit és hogyan lenne érdemes csinálni, HG korábban csillapítás helyett a hangfalak mögé/közé hátulra diffuzort ajánlott.

Az én szobámat az MartinLoganOwners fórumon közkedvelt amerikai GIK Acoustics tervezete és ő gyártotta hozzá a custom paneleket, így próbáltam csökkenteni a kompromisszumokat, hisz még egy dedikált szobában is akadnak ilyenek, meg maradnak is, soha nem lesz tökéletesen, meg olyan nincs is, evvan

Fun helyett fan, de dettó ezt kívánom én is

Sad but true: "Audiophiles don't use their equipment to listen to your music. Audiophiles use your music to listen to their equipment" - Alan Parsons

dominique29
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 235

Hozzászólás Szerző: dominique29 »

Meglepő, de a ML saját bemutató videóján is így van a Neolith teaser-ben, de ott egy kb. 1m+ széles hangcsillapító szobaakusztikai fal van mögötte).

A Müncheni bemutatóra, illetve az ott készített youtube-os videóra, nem a "gyári" brutális gyártási teaser videóra gondolsz, ugye?
Hát igen, az ilyen full üveg hátsó fal azért gyilkos tud lenni, bármilyen hangfalnál, tényleg kell oda valami.
Így látatlanban nehéz prognosztizálni, hogy mit és hogyan lenne érdemes csinálni, HG korábban csillapítás helyett a hangfalak mögé/közé hátulra diffuzort ajánlott.

Az én szobámat az MartinLoganOwners fórumon közkedvelt amerikai GIK Acoustics tervezete és ő gyártotta hozzá a custom paneleket, így próbáltam csökkenteni a kompromisszumokat, hisz még egy dedikált szobában is akadnak ilyenek, meg maradnak is, soha nem lesz tökéletesen, meg olyan nincs is, evvan

Mint sztatikus fun, én is drukkolok az ESL-nek Batkánál 

Fun helyett fan, de dettó ezt kívánom én is
"Az audiofília nem betegség, csupán egy olyan krónikus elégedetlenség tünete, mely a hangreprodukciós rendszerekről tévesen kialakított képzetekből fakad" (részlet a Meridian cég prospektusából)

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1493

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Batka!
Ne vesd el egy vélemény alapján a sztatikusokat. Ez az elhelyezési mizéria, kissé túl van lihegve, szerintem semmivel sem érzékenyebb az elhelyezésre, mint egy dinamikus doboz. Sőt a tapasztalatom az, hogy azok estleg még kényesebbek lehetnek egy sarokhoz közeli elhelyezésre.
Nekem ML ESL van frontoknak a mozimban és mivel a vászon miatt adott a hely, ahova lehet rakni őket, ott a sztatikusok jobban érzik magukat, mint az elődei, amik dinamikus hangfalak voltak.
Kb, 80 cm-re van a hátsó faltól és teljesen elégedett vagyok az eredménnyel. Persze lehet, ha 1.5 m-re lenne, még boldogabb lennék, de ez nálam nem valósítható meg, ahogy a felhasználók nagy hányadánál sem.
Az ESL kiváló választás zenére és nem osztom azt, hog ez stílusfüggő lenne. Mozin meg egyenesen pazar, a régi sokszor hallott filmjeim új életre kelnek vele.
Ha Vas megyében jársz szívesen megmutatom ezt a fajta hangzást.

SzAndras
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Dominique,

Nekem is "könnyű", nálam is külön szoba van. De így is el kellett húzni.
Nyilván attól is függ mi van a hangfal mögött, és milyen hangerőn akarod hallgatni.
Nekem mozivászon van mögötte, a szoba keskeny (3.5m) ezért nem todok érdemi csillapítást mögé rakni anélkül hogy belelógna a vászonba. Ha mögé tudsz rakni erős csillapítást (könyvespolc, vastag kőzetgyatot, stb.) akkor elég a 60-80 cm is. (Meglepő, de a ML saját bemutató videóján is így van a Neolith teaser-ben, de ott egy kb. 1m+ széles hangcsillapító szobaakusztikai fal van mögötte). 
Ha nem tudsz mint ahogy én sem (és mint gyanítom Batka sem ha házimozizik), akkor el kell húzni.
Én nem hallgatom nagy hangerőn, de ha rock-ot, nagyzenekart, Kari Bremnes-t, Lisa Gerard-ot, Enya-t, stb. hallgatok, akkor már behúzom a függönyt a hangfalak mögött, mert a visszaverődés erősödik a hangerővel és zavarossá tud válni a zene.

Nyilván mindenkinek a saját tapasztalata korlátozza a véleményét és alakította ki a best practice-t. Annyiban szívesen módosítom a korábbi irásom, hogy a távolság függ az egyéb hangcsillapítási lehetőségektől. Mint sztatikus fun, én is drukkolok az ESL-nek Batkánál 
Nálam jóval szélesebb körű tapasztalattal bír HG/Limar, a konkrét esetekről és tapasztalatokról őket célszerű megkérdezni. Én akármivel fordultam korábban hozzájuk, mindig készséggel segítettek! 

Üdv,
sza

Sok minden befolyásolja a jó hangzást, legyen az Logan vagy más hangfal, én csak annyit tennék hozzá, hogy valóban ad a gyártó iránymutatást:  legalább 60 centi (2 feet) távolságot tanácsol a hátsó faltól, de (...)" még jobb, ha 152 centi (5 feet) van "(...), ergo nem minimum 152 centi.... és biztos megérte a komoly átalakítás a szobádban, hisz jobb lett a hang, de azért én semmiképpen nem tanácsolnék el senkit egy ML sztatikustól csak azért, mert nem valósítható meg a 1,5 méteres távolság a panel és a hátsó fal között.

Mondom ezt azért, mert ML fan vagyok  és azért is, mert hallottam már piszok jól szólni Summit-X-et úgy, hogy kb. 60 centi lehetett az a bizonyos távolság, tán kevesebb is picit.

Igen, lehet, hogy még jobb lenne, ha több lenne. De így is atom jó, na

PS: OK, nálam kb, 1,2 m van, de külön hifiszobánál ez könnyű

Sad but true: "Audiophiles don't use their equipment to listen to your music. Audiophiles use your music to listen to their equipment" - Alan Parsons

dominique29
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 235

Hozzászólás Szerző: dominique29 »

Sok minden befolyásolja a jó hangzást, legyen az Logan vagy más hangfal, én csak annyit tennék hozzá, hogy valóban ad a gyártó iránymutatást:  legalább 60 centi (2 feet) távolságot tanácsol a hátsó faltól, de (...)" még jobb, ha 152 centi (5 feet) van "(...), ergo nem minimum 152 centi.... és biztos megérte a komoly átalakítás a szobádban, hisz jobb lett a hang, de azért én semmiképpen nem tanácsolnék el senkit egy ML sztatikustól csak azért, mert nem valósítható meg a 1,5 méteres távolság a panel és a hátsó fal között.

Mondom ezt azért, mert ML fan vagyok  és azért is, mert hallottam már piszok jól szólni Summit-X-et úgy, hogy kb. 60 centi lehetett az a bizonyos távolság, tán kevesebb is picit.

Igen, lehet, hogy még jobb lenne, ha több lenne. De így is atom jó, na

PS: OK, nálam kb, 1,2 m van, de külön hifiszobánál ez könnyű
"Az audiofília nem betegség, csupán egy olyan krónikus elégedetlenség tünete, mely a hangreprodukciós rendszerekről tévesen kialakított képzetekből fakad" (részlet a Meridian cég prospektusából)

Batka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 202

Hozzászólás Szerző: Batka »

Ha nem tudod elhúzni a faltól, akkor menj az XT irányába. 
Igen, én is ezt vontam le, mint döntő tényezőt...
De nem tűnik rossznak az a Motion XT se az új, még nagyobb felületű folded motion magasakkal.

Kedves HG! Majd légyszi írj pár sort a 60XT-vel kapcsolatos első benyomásokról a sztereo láncban. Akár a Motion 40-hez próbálva hasonlítani, akár az ESL-hez. Az alacsony hangerőn való részletező képessége különösen érdekelne.

Köszi! 
Házimozim: TV: Panasonic P65VT60 - AVR: Primare SPA23 - Front Speakers: Vienna acoustics BEETHOVEN Concert Grand - Center Speaker: Vienna acoustics MAESTRO Grand - Rear Speakers: Vienna acoustics WALTZ Grand - Speaker Cable Front: Acoustic Zen Absolute Silver - Speaker Cable Center & Rear: OehlBach Silver Stream 4mm2, MS Audio 5N pure silver bananas - Blu-ray Player: OPPO UDP-205 CFW - Media Player: Dune HD Solo 4K - Cables: AudioQuest Carbon HDMI 1m & 3m, Acoustic Zen Absolute Silver RCA 1m, Luxor Gold IC RCA 0.8m - Mains Filter: Lab12 Gordian - Black Matt - Power Chords: Valhalla AgIIi, CuAgIIi, CuIVi, Cu-X - Headphone: Beyerdynamic DT1770 Pro & Kimber (Russ Andrew's) GQ-24-4m - Headphone Stand: Fodesz 101 - Remote: Logitech Harmony 650 - PC Speakers: Genelec M040 - DAC: Furutech ADL Stratos - USB Card: JCAT USB Card FEMTO - Speaker Cables: Oyaide FTVS-910 XLR 1m - USB Cable: Kimber B BUS Ag 1.5m

SzAndras
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Batka,

Nem akarom feltartani itt a fórumban a többieket, szívesen válaszolok privátban (persze ha valaki nem találja unalmasnak, itt is...).

El KELL húzni a sztatikust a faltól. Pont. Ugyan a membránost is, és általában mindent aminek erőteljes mélye van (ergo mindent amit szívesen hallgatnál). De a sztatikust a visszaverődés okozta hangszínezés miatt. Az enyém 1.83m-re van elhúzva a faltól, és ez is kicsit határeset, több jobb lenne, de kicsi a szóba. (Más kérdés, hogy az oldalfaltól csak 32cm-re van, és semmi baja - ugyanez egy membránossal tragikusan szólna). A ML minimum "5 feet"-et ajánl, nem véletlenül. A videóban is levezetik, a hang terjedési sebességéből, és az emberi agy kb. 5ms-os észlelési küszöbéből jön ki.
Ergo az ESL valószínűleg kiesett. Úgyhogy nem ecsetelem, hogy alacsony hangerőn is szépen szól, közel is ülhetsz, stb.  
Ha nem tudod elhúzni a faltól, akkor menj az XT irányába. Nem akarlak letörni, de én végül a meglévő sztatikushoz alakítottam a szobát: feleség dolgozó asztala kiköltözött (ne tudd meg mit kért cserébe), szoba fordult 180 fokot, elektromos mozgatású 4 személyes mozikanapéból LEVÁGATOK egy  0.7m2-es darabot... szóval horror, és az egész család kivolt akadva.
De a hangja qrva jó lett! 

Minden meglévő eszközöd nyugodtan maradhat a láncban, sztatikusnál az Oppo-t kevésnek találnád mint hálózati lejátszót (DSD még elmegy) ...   Hiába, tényleg nagyon sok mindent megmutat a sztatikus... Nekem még Sigmas I-em van, jól megvannak. 
A többit ha érdekes, privátban.

Üdv,
sza

Köszönöm az újabb leírást! 
Ez a hónap melós, de a december a hagyományos pihenő hónapom. Ha addig kitart a lendületem, akkor el fogok menni HG-ékhez egy hallgatózásra. Most csakis ML-ben gondolkodom, azt meg majd eldöntöm akkor a hallottak alapján, hogy Motion, vagy ESL.
Egyébként a nagy hangerő nálam nem szempont és a falat rengető mélyek se. Panelos vagyok, két kis gyerekkel. Házat emiatt nem akarok, mélynyomóm sem lesz, nem akarom a szomszédokat magamra haragítani, meg valamiért alapból zavar ha nagyon dübörög körülöttem minden (tudom furcsa állat vagyok)... Jelenleg kb 80%-ban akkor tudok mozizni, amikor elaludtak a gyerekek este, szóval alacsony hangerőn. És napközben a zene se szól hangosan. Tehát most sokkal inkább az számít nálam, hogy alacsony hangerőn minél több részletet halljak ki, minél nagyobb legyen az élvezeti faktor ilyen korlátolt lehetőségek mellett is. Bár még nem hallottam egyiket se, a leírások alapján a Motion XT és az ESL is kiváló lehet ebben. Sajnos a faltól az ajánlott távolságra biztosan nem fogom tudni elhúzni a frontokat, ami a leírtak alapján a sztatikusnál jelenthet nagyobb problémát. Ja és fontos, hogy a jelenlegi komponenseken nem akarok változtatni (Isotek Sigmas GII - Oppo 105D - Primare SPA22HD - Acoustic Zen Absolute maradnak)

Batka
V.I.P.
V.I.P.

Batka,

A gyerekeidtől, háziállattól, stb.....

Köszönöm az újabb leírást! 
Ez a hónap melós, de a december a hagyományos pihenő hónapom. Ha addig kitart a lendületem, akkor el fogok menni HG-ékhez egy hallgatózásra. Most csakis ML-ben gondolkodom, azt meg majd eldöntöm akkor a hallottak alapján, hogy Motion, vagy ESL.
Egyébként a nagy hangerő nálam nem szempont és a falat rengető mélyek se. Panelos vagyok, két kis gyerekkel. Házat emiatt nem akarok, mélynyomóm sem lesz, nem akarom a szomszédokat magamra haragítani, meg valamiért alapból zavar ha nagyon dübörög körülöttem minden (tudom furcsa állat vagyok)... Jelenleg kb 80%-ban akkor tudok mozizni, amikor elaludtak a gyerekek este, szóval alacsony hangerőn. És napközben a zene se szól hangosan. Tehát most sokkal inkább az számít nálam, hogy alacsony hangerőn minél több részletet halljak ki, minél nagyobb legyen az élvezeti faktor ilyen korlátolt lehetőségek mellett is. Bár még nem hallottam egyiket se, a leírások alapján a Motion XT és az ESL is kiváló lehet ebben. Sajnos a faltól az ajánlott távolságra biztosan nem fogom tudni elhúzni a frontokat, ami a leírtak alapján a sztatikusnál jelenthet nagyobb problémát. Ja és fontos, hogy a jelenlegi komponenseken nem akarok változtatni (Isotek Sigmas GII - Oppo 105D - Primare SPA22HD - Acoustic Zen Absolute maradnak)
Házimozim: TV: Panasonic P65VT60 - AVR: Primare SPA23 - Front Speakers: Vienna acoustics BEETHOVEN Concert Grand - Center Speaker: Vienna acoustics MAESTRO Grand - Rear Speakers: Vienna acoustics WALTZ Grand - Speaker Cable Front: Acoustic Zen Absolute Silver - Speaker Cable Center & Rear: OehlBach Silver Stream 4mm2, MS Audio 5N pure silver bananas - Blu-ray Player: OPPO UDP-205 CFW - Media Player: Dune HD Solo 4K - Cables: AudioQuest Carbon HDMI 1m & 3m, Acoustic Zen Absolute Silver RCA 1m, Luxor Gold IC RCA 0.8m - Mains Filter: Lab12 Gordian - Black Matt - Power Chords: Valhalla AgIIi, CuAgIIi, CuIVi, Cu-X - Headphone: Beyerdynamic DT1770 Pro & Kimber (Russ Andrew's) GQ-24-4m - Headphone Stand: Fodesz 101 - Remote: Logitech Harmony 650 - PC Speakers: Genelec M040 - DAC: Furutech ADL Stratos - USB Card: JCAT USB Card FEMTO - Speaker Cables: Oyaide FTVS-910 XLR 1m - USB Cable: Kimber B BUS Ag 1.5m

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

A masszív rock számoknál kicsit hiányozni fog a doboz, nem lesz annyira öblös a hang, amit a doboz rezonancia tesz hozzá. És nem lesz akkora hangnyomásod (SPL), mint amit a hagyományos (membrános) hangfalak létre tudnak hozni. Ettől még mindegyik élvezhető lesz, és simán lesz akkora hangerőd hogy halláskárosodást is tudjon okozni.

Nekem baromira bejön rockzenén is. Bár meg kell hagyni, ott még a kis Motion 4-es is piszok jó volt, megtámogatva egy dynamo-val. Az a kis doboz jóval többet tud, mint amit mérete alapján szabadna neki Számomra rockzenén legalább annyira fontos, hogy a gitár, vokálok hangja mennyire jön át. Ebben ismét csak remekel a panel.

SzAndras
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Az igazság az, hogy semmit nem tudok a sztatikusokról és eddig egyáltalán nem is számoltam velük... Mennyire időtállóak, mik a gyengéi, erősségei, kábelezés hasonlóan fontos-e mint a hagyományos hangsugárzóknál, a panelje mennyire sérülékeny stb-stb. (Van egy 1,5 és egy 4 éves kisfiam és a nagyobbik elég nyugodt, de a pici egy időzített bomba )

Batka,

A gyerekeidtől, háziállattól, stb. JÓVAL KEVÉSBÉ kell féltened mint egy hagyományos tölcsérest ... 
De tényleg! Tapasztalatból is mondom, de itt (angolul) találsz pár videót, amiben (egyéb más dolog mellett) elmondják/bemutatják a sztatikusokat övező félelmek cáfolatait http://www.martinlogan.com/videos/index.php  (Busting Electrostatic Speaker Myths - MartinLogan). A többi is érdekes és hasznos (működés, szobaakusztika).
Általában is igaz (nem csak ML-re), az újabb generációs sztatikusok nagyon sok korábbi (10+ évvel ezelőtti) gyerekbetegséget már régen kiküszöböltek.
Vannak specialitásai (0.5ohm-ig lemenő impedancia, 10kHz felett jellemzően kapacitív viselkedés, dipól sugárzás, irányított hang, stb.), és ebből fakadóan van ami kicsit más mint a "hagyományos mosópor" (alacsony impedancián is stabil végfok ajánlott, jobban el kell húzni a hátsó faltól, kisebb de precízebb sweet spot, stb.), de ezek nem feltétlenül komoly nehézségek (a szoba adottságai sokkal jobban korlátozhatják, mint maga a technikai igény).

A hangzásbeli összehasonlításhoz nyilván az is fontos, hogy milyen stílusú zenét hallgatsz inkább. 
A mai pop számoknál ahol max kb. 6dB a dinamikatartomány és túl van húzva a loudness, ott nem jön ki a tudása. A masszív rock számoknál kicsit hiányozni fog a doboz, nem lesz annyira öblös a hang, amit a doboz rezonancia tesz hozzá. És nem lesz akkora hangnyomásod (SPL), mint amit a hagyományos (membrános) hangfalak létre tudnak hozni. Ettől még mindegyik élvezhető lesz, és simán lesz akkora hangerőd hogy halláskárosodást is tudjon okozni.
Ha viszont fontos a részletesség, a tisztaság, a színpadkép, akkor nagyon kevés versenytársa akad. Árkategóriájában szerintem nincsen (a "hagyományos" és tölcséres hangfalak is tudják ezt a szintet, de sokszor árcédulával). 
A belépő szintű ESL hangfalat nyugodtan odateheted bármelyik 1.5-2MFt-os listaárú hangfal mellé, és a fenti jellemzőkben még meg is tudja verni őket. Jazz, akusztikus, énekhang zenéknél szerintem nem fognak jobbat mutatni az biztos, és klasszikus zenék is nagyon jók, beleértve a nagyzenekart is. A Montis már 3m2-es(!) felületen adja le a hangot, itt már kezd új értelmet nyerni a hang-fal szó    Döbbenetes élmény tud lenni a különbség, tapasztalatból mondom   (Persze vannak ennél még fal-abb hangfalak, de ez most nem a péniszméregetésről szól)
Van ismerősöm, aki mozira is a belépő ESL-t használja, és maximálisan meg van elégedve vele. Centerként amúgy sem hallottam még jobb membránost, mint a Motif-X vagy pláne a Stage-X.

Mindez, ahogy egyébként meg sok minden más, ízlés kérdése. Nekem nagyon bejön. 
Ha csak az ismeretlenségből adódó aggályok tartottak vissza eddig, akkor tényleg megér egy próbát hogy meghallgasd.
Egyébként meg HG épp' ma reggel írta itt meg, hogy meghallgatható a 60XT sztereóban - hajrá! 

sza

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ma bekötöttem a Motion 60XT-t a sztereo rendszerünkbe.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

Az igazság az, hogy semmit nem tudok a sztatikusokról és eddig egyáltalán nem is számoltam velük... Mennyire időtállóak, mik a gyengéi, erősségei, kábelezés hasonlóan fontos-e mint a hagyományos hangsugárzóknál, a panelje mennyire sérülékeny stb-stb. (Van egy 1,5 és egy 4 éves kisfiam és a nagyobbik elég nyugodt, de a pici egy időzített bomba )

ráccsal van körülvéve a panel, nem egyszerű kárt tenni benne. nézd meg a videót, amit belinkeltem korábban. látszik rajta. ha nem lyukasztja át tűvel szándékosan, nem lesz baja. ha meg átlyukasztja, akkor is szól. még a professzor is megmondta

panel meg 15-20 évet is kibír tudtommal, attól is függ milyen sokat használod. 

egyébként nyilván nem az én dolgom, és semmi közöm hozzá, meg nem az én pénztárcám, de nem értem az ilyen gondolkodásmódot. ellenben folyamatosan tapasztalom mindenfelé. az utóbbi időben beszélgettem jó pár vásárlás előtt álló egyénnel, és egyikükbe se merült fel, hogy kipróbáljon valamit, ami nem dobozos..

ha nekem lenne 1 millám hangfalra, akkor már meghallgatnék mindent. Elektrosztatikust, Omnidirekcionálist, Open Baffle-t, sőt, ha épp lenne eladó Avantgarde Solo, akkor azt is. teljesen más világ..

Mellesleg még mindig van az aprón egy eladó ML Purity, fele annyi, mint egy 60xt.

http://www.martinlogan.com/products/purity

Batka
V.I.P.
V.I.P.

Az electromotion ESL-től miért zárkózol el ennyire?

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

Kedves András!
Köszönöm az értékes összefoglalódat! Na ilyesmire gondoltam, ami számomra 1000x többet ér, mint egy online hifi/házimozi magazin tesztje! 
Az biztos, hogy a jelenlegi Monitorokat előbb-utóbb le fogom cserélni. Nem azért mert nem tetszenek, csak a többi komponensem magasabb szinten van és szeretném ezt hangsugárzó oldalon korrigálni. Olyan hosszú távú megoldást keresek, ami maximálisan illeszkedik a jelenlegi cuccaimhoz, nem lő túl rajtuk, de kihasználja azt ami bennük rejlik. A Motion 60XT-50XT-35XT 5.0 továbbra is jó esélyes.

Az electromotion ESL-től miért zárkózol el ennyire? Én már hallottam egymás mellett Motion 4, Motion 15, Motion 20, Motion 40, Electomotion ESL, Purity és Theos hangfalakat is. Én biztos a sztatikust vinném haza.

Szerintem az Electromotion 5.0 se lenne drágább, mint a Motion XT, vagy minimálisan...

SzAndras
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Batka,

Kösz, és szívesen!

Ahogy nézem a rendszered (SPA 22, Oppo 105, Sigmas, kábelek) szerintem is esélyes lehet az XT szett, és a GX300-as (150-es centerrel és 50/100 hátsóval - ilyen szettet raktam össze én, de nekem az 50-es is elég lett volna). Én már kicsit megbántam hogy túlmentem ezen, meg kellett volna állnom itt. 
Drukkolok neked... 

Ha kéred, privátban meg tudom küldeni neked a Motion szett és a GX300-as szobaakkusztikai méréseit Anthem ARC-vel készítve (nyilván az én szobám adottságaival). De ez továbbra sem fog mondani semmit az XT szett képességeiről és a te szobádról...

Üdv,
sza

Kedves András!
Köszönöm az értékes összefoglalódat! Na ilyesmire gondoltam, ami számomra 1000x többet ér, mint egy online hifi/házimozi magazin tesztje! 
Az biztos, hogy a jelenlegi Monitorokat előbb-utóbb le fogom cserélni. Nem azért mert nem tetszenek, csak a többi komponensem magasabb szinten van és szeretném ezt hangsugárzó oldalon korrigálni. Olyan hosszú távú megoldást keresek, ami maximálisan illeszkedik a jelenlegi cuccaimhoz, nem lő túl rajtuk, de kihasználja azt ami bennük rejlik. A Motion 60XT-50XT-35XT 5.0 továbbra is jó esélyes.

Batka
V.I.P.
V.I.P.

Batka,

Az új 60XT-t még nem hallottam saját rendszerben, korábban.......

Remélem tudtam kicsit segíteni.
Üdv,
sza

Kedves András!

SzAndras
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Batka,

Az új 60XT-t még nem hallottam saját rendszerben, korábban a Motion 40-et és a GX300-at tudtam összehasonlítani, mert mindkettő volt. Konkrétan a Motion 40-ről váltottam GX300-ra. Aztán meg GX300-ról Montis-ra... Ez azt hiszem mindent elmond 

Viszont tény, hogy ezek nem egy kategóriájú hangfalak, úgyhogy az összehasonlításuk kicsit almát körtével ("listaáron" Motion 40 kb. 550e/pár volt egy éve, GX300 1.1M/pár, ESL 750e/pár, Montis 3M/pár).
A 60XT-t mind képességekben, mind árban a 40-es fölé pozícionálja a gyártó - a speckók alapján valószínűleg nem véletlenül. De mint tudjuk a speckókon jóval túl mutat a tényleges hang. Mérést a 60XT-ről még nem láttam (frekimenet, stb.), a GX300-ról egy kicsi van itt http://www.soundandvision.com/content/t ... tem-page-3
Aminek jobban hiszek (független) az a NRC (National Research Council of Canada) mérések. Ezekből csak GX100-at és Motion 40-et találtam itt http://www.soundstage.com/index.php?opt ... asurements és itt http://www.soundstage.com/index.php?opt ... asurements.
A GX300 jelentősen jobb a 100-asnál (nem vitatva a 100-as érdemeit ár-teljesítmény viszonyban).

Nem hallottam még az 60XT-t, a Motion 40-nél és a GX300-nál viszont a következőket hallottam. 

A Motion 40 tökéletes volt nálam házimozira. Tudott mindent, volt elég mélye (még sok is), volt elég magasa. Na igen a folded motion technológia tényleg jó. Nálam moziban a 30-as centerrel és a 15-ös surround-dal voltak egyben egy relaítve kis szobában (17m2, 2.7-es belmagasság). Egy ML 700-as sub-bal nagyon jól szólt. 4 ohm-os, 90+dB érzékenység, egy "sima" (Anthem  ) házimozi erősítő is nagyon jól hajtotta.
A problémám zenénél kezdődött. Az hogy színpadkép, a 40-esnél nem igazán jött össze mélységében és szélességben (AQ kábelek, Primare SPA 23-as házimozi erősítő és Primare I32-es stereo). Volt egy kis problémám a közepével is, de ez csak azért, mert NAGYOn jó volt a magasa, és elég sok a mélye. Ha megnézed a méréseket, látszik hogy nem igazán hiányzik középről semmi. A hangja nagyon természetes volt, nagyon közel áll a sztatikushoz (ami nekem nagyon tetszik). A színpad nagyon él, nagyon természetes az énekhang mind férfi mind női, de kicsit összenyomott széltében és mélységében. És a zenekar tipikusan a két hangfal közül vagy előtt játszik, kb 1.5m magasan.
Árában egy nagyon jó hangfal, leginkább mozizni. 

Amikor bedugtam mellé a GX300-at, volt negatív és pozitív élményem is. Megjött a mélység, és a szélesség. És elment a nagyon élő hangkép, sokkal távolabbi, kicsit "függöny mögüli" hang jött. Sokaknak ez volt a normális, de megtapasztalva és megszokva a ML-t, nehéz volt elfogadni, hogy a GX300 nem annyira élő. 
A GX300-as magasával (ribbon) semmi de semmi probléma nem volt. Ha a szoba akkusztikájával foglalkozik valaki, akkor biztosan nem lesz rossz a magas. Zenére egyértelműen jobb volt a GX300, elsősorban a térképzése miatt. Itt a zenekar jóval a hangfalak mögül (1,5-2m) és jóval szélesebben játszott, velem egy magasságban (a szoba 4,7m hosszú, 3,5m széles, és én kb. 3-3,3m-ről hallgattam).

Mindkét hangfalnak jót tett ha elhúztam a faltól (1-1.5m a HÁTULJÁTÓL), illetve ha közelebb volt, akkor részben ledugóztam a refex nyílást.
Mindkettő reflex nyílásos, a Motion 40-nek meglepően nagy átmérőjű a reflex nyílása. Talán ezért, talán a szoba méret/rezonancia miatt, hajlamosabb volt bebúgni.

Végül a frontokat cseréltem sztatikus Montis-ra és a centert Motif-X-re (mindegyik durván más/jobb kategória mint akár a GX300 de pláne a Motion 40). Egyszerűen hiányzott a sztatikus tisztasága és felbontása. A 15-ös surround-ok megmaradtak, mozinál elég jól szólnak együtt a sztatikussal, zenében (5.1) már hallatszik egy kis eltérés.

Én NAGYON szerettem a Motion 40-es hangfalaimat, és elhiszem a Martin Logan-nak hogy még jobb lett a 60XT. 
A speckók alapján jelentősen növelték a magas és a mélysugárzó méretét is, mindehhez 94dB az érzékenység. Nőtt a mérete, a súlya, gyakorlatilag pariban van a GX300-zal.

Szóval részemről elhiszem ha Huszti Gábor szerint nagyon jól szól, és jó eséllyel tudja azt amit a GX300. Akinek aggálya van a ribbon sugárzóval, annak (szerintem) a folded sugárzó NAGYON fog tetszeni.
Szerintem.

Remélem tudtam kicsit segíteni.
Üdv,
sza

Hát hasonló véleményen vagyok.. Az jobban érdekelne, ha valaki itt a fórumról hasonlítaná mondjuk a Motion 60XT-t a Monitor Audio GX300-hoz. Ezek ár alapján egy ligában játszanak. Viszont a GX300 magassugárzójáról olvastam már nem túl hízelgőt is..  

kisdudi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 32

Hozzászólás Szerző: kisdudi »

Volt szerencsém Motion 40-et és GX 100-at meghallgatni azonos rendszeren és ahogy Batka írta valóban a magassugárzója a sarkalatos pontja!
Én  a Gx magasát tompának álmosítónak találtam nem igazán tetszett!
Motion az ellenkezője ,jó volt hallgatni,talán az Elac jet-hez tudnám hasonlítani! 
Anthem Avm 70 / Anthem Mca 525 gen.2 - Oppo Udp 203 CFW -Eversolo Dmp-A6 - Sony Cdp xa 30 Es - Martin Logan Motion 40 - 30 - FX
-Dynamo 1000
-Solid Tech Radius Solo 6 Ht

Batka
V.I.P.
V.I.P.

Jó bizony!
De a hangfal is. Akinek nem szimpatikus az elektrosztatikus hangfal (bár nem tudom, miért), az most egy nagyon komoly hagyományos hangfalat kaphat a Martin Logan kínálatából. Jövő héttől a nagy rendszerünkben lesz meghallgatható a 60XT. De a többi is van demóban. Moziban eddig lenyűgöző a teljesítményük. 

Félek tőle, hogy rábeszélem magam egy ilyen 5.0 szettre... Nem vagyok telhetetlen, ami itt a képen van nekem elég is lenne..  Mondjuk előbb el kellene adni a jelenlegit is..

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Az új Motion 60XT, 50XT, 35XT szériát hallgatta már valaki? Speckók és képek alapján nagyon tetszik...

A motion szériával csak az a baj, hogy a nagyobb álló modellek közelítik árban az Electromotion ESL-t, egyesek még drágábbak is (60xt). Akkor meg már inkább megvenném az esl-t. egyébként valóban nagyon jó a folded motion tweeter.
Jó bizony!
De a hangfal is. Akinek nem szimpatikus az elektrosztatikus hangfal (bár nem tudom, miért), az most egy nagyon komoly hagyományos hangfalat kaphat a Martin Logan kínálatából. Jövő héttől a nagy rendszerünkben lesz meghallgatható a 60XT. De a többi is van demóban. Moziban eddig lenyűgöző a teljesítményük. 

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

A motion szériával csak az a baj, hogy a nagyobb álló modellek közelítik árban az Electromotion ESL-t, egyesek még drágábbak is (60xt). Akkor meg már inkább megvenném az esl-t. egyébként valóban nagyon jó a folded motion tweeter.

Batka
V.I.P.
V.I.P.

Az a baj az ilyen "tesztekkel", hogy nem többek fizetett hirdetésnél. Mára már teljesen hiteltelenné váltak.
Hát hasonló véleményen vagyok.. Az jobban érdekelne, ha valaki itt a fórumról hasonlítaná mondjuk a Motion 60XT-t a Monitor Audio GX300-hoz. Ezek ár alapján egy ligában játszanak. Viszont a GX300 magassugárzójáról olvastam már nem túl hízelgőt is..  

charlee74
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Hozzászólás Szerző: charlee74 »

Itt a 35XT-ről írnak, ha esetleg nem olvastad még:
http://www.hifipiac.hu/audio/hangsugarz ... otion-35xt

Az a baj az ilyen "tesztekkel", hogy nem többek fizetett hirdetésnél. Mára már teljesen hiteltelenné váltak.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1493

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Az új Motion 60XT, 50XT, 35XT szériát hallgatta már valaki? Speckók és képek alapján nagyon tetszik...

Itt a 35XT-ről írnak, ha esetleg nem olvastad még:http://www.hifipiac.hu/audio/hangsugarz ... otion-35xt

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”