Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Altec

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2744

Re: Altec

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Hoztak egy Altec 604 8G hangváltópárt, úgy érzi a gazdája, hogy talán eljött az ideje egy átkondizásnak :D
Valóban, a közel fél évszázados nonpolar elektrolit kondenzátorok közül többnek már megrepedt a műgyantás lezárása - ezeket tényleg ki kell cserélni.
A Jantzen Audio Standard Z-cap sorozatából lettek az új kondik kiválasztva, csak az 5,6uF-os kapott egy kis pótlást, hogy a 6uF-hoz közelebb legyen az értéke (CDE/WMF 470nF).
Az elrendezéssel egy kicsit küzdeni kellett, mert ezek az új kondik lényegesen nagyobb méretűek, de sikerült a mutatvány és mindegyik elfért.

Annyi visszajelzést kaptam az eredményről, hogy még bejáratás nélkül is lényegesen javult a hangzás, dinamikában és hangtisztaságban sokat jelentett az új vàltó :smile53:
TJ.
Csatolmányok
Altec 604 8G crossover recap Jantzen Z-cap.jpg
Altec 604 8G crossover right side.jpg
Altec 604 8G crossover left side.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

Tulku1
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 150

Hozzászólás Szerző: Tulku1 »

Ha erre jársz gyere el és hallgasd meg....ez vagy bejön "életérzés" vagy pedig nem....de egy biztos....nem fogod elfelejteni :D

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 863

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Tulku1 írta:
2025.04.18., pén. 11:50
A korábbi felállás, vagyis a Hiraga váltó:

download/file.php?id=420700&mode=view

Alul a bagatell árú olaj papír réz fólia Jensen még nem kicserélve, illetve a kép bal oldalán álló két tekercs és a felettük található ellenállások, kondik már nincsenek a jelútban csak az autoformer a nagy kondi után.

Természetesen ez a helyzet is visszaállítható, ha a vevő ezt szeretné.

Ha hozzáférek, lefényképezhetem kérésre a jelenlegi helyzetet is....bár szerintem inkább a hangjának van jelentősége...

Még egy szösszenet...a Hiraga felépítmény után kapcsolt autoformer nem szeretik egymást, ezt Jenő elmagyarázta, miért...most nem fejtem ki...
Hi, ezek a hangsugarzok miert annyira jok? Lattam hirdetesekben akar 20-30 ezer dollarert is.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Az Altec N1500-A DIY crossover azért még kapott egy DinamiCap bypass kondenzátort, hogy pontosabb legyen a 14uF értéke is (12uF + 1,5uF+ 0,47uF).
Ez a bypass kondenzátor amúgy jó hatással lehet a lesugárzandó magastartományra, mivel a pozitív ágban a 3uF van, míg a negatív ágban a 14uF-on keresztűl záródik az áramköre.
TJ.
Csatolmányok
Altec N1500-A DIY crossover dynamicap bypass.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

Tulku1
Fórumlakó
Fórumlakó

Már csak egy tekercs van a jelútban...a másik kettő kiiktatva...a közepek és magasak már autoformerrel (és 10Uf Jensen olaj papír réz fólia kondival) vannak megcsinálva....ég és föld...

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Tulku1 írta:
2024.09.13., pén. 08:11
Hiraga bá váltója már kapott egy frissítést (Jantzen Superior Z cap helyett Miflex KPCU és K40y-9 párost) most viszont a nagy sorosan ülő bogarat (10uF Superior Z cap) próbálom kicserélni egy masszív Jensen réz fólia rettentre.(képen bal oldalon alul)

Szurkoljatok, hogy sokat hozzon a hangképben, mert így megint egy valag pénzt elkölthetek erre a kult darabra...bár akkor sem aggódom, ha nem sikerül az upgrade, mert így is szenzációs a hang...

20240913_064234.jpg
Én a tekercseket távolabb raktam volna egymástól és el is fordítottam volna 90 fokkal. Lehet nem okoznak hallható problémát, de nekem piszkálná a tudatalattimat. Egyébként :smile32:
coils_9.gif
coils_9.gif (31.65 KiB) Megtekintve 1693 alkalommal
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Ma reggelre megkötött a szilikonos ragasztó, a kondik stabilan álltak, így behuzalozhattam a crossovert. A hangszórók felé elmenő vezeték Neotech SOCP 18 tipusú, jó merev az istenadta :D

Néhány információ az Altec DIY N1500-A crossoverről:

- 8mm-es rétegelt falemezre építettem rá az alkatrészeket
- réz távtartókat és rozsdamentes, nem mágnesezhető csavarokat használtam
- a 1,5mH-s tekercs M6-os rézből készült átmenő menetes szárral van rőgzìtve
- ennek a réz menetes szárnak a vége egyben a hárompontos tartó egyik pontja is
- az alkatrészek "sajátlábas" technikával vannak egymással összekötve, hogy ne kelljen sem vezetéket, sem nyomtatott áramköri lapot használni
- az elrendezésnél figyelembe vettem az alkatrészek esetleges egymásra hatását is, ezért van kettő, egymástól távolabbi jelvezetés.
TJ.
Csatolmányok
Altec N1500-A DIY crossover foto5.jpg
Altec N1500-A DIY crossover foto4.jpg

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Egy újabb DIY nekifutás az Altec N1500-A crossoverének minél jobb minőségű kivitelezéséhez. :smile53:
Fotók az épìtés folyamatáról.
TJ.
Csatolmányok
M6 rozsdamentes csavarok + zárt anyák.jpg
Altec N1500 DIY crossover foto2.jpg
Altec N1500 DIY crossover foto1 .jpg
Altec N1500 DIY crossover foto3.jpg

pancsa
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 36

Hozzászólás Szerző: pancsa »

Én ezzel hallgatom Altec testvért:
https://www.springair.de/en/coral-h-105 ... ers/h68821
Nagyon passzol hozzá __

Tulku1
Fórumlakó
Fórumlakó

supravox írta:
2024.09.15., vas. 07:31
Tulku1 írta:
2024.09.10., kedd 08:08
Tegnap megérkezett egy Vott5 egy 12 m2-es szobába....köszöni jól érzi magát....

Hiraga váltó, Symbiotic 288 közepek és 515B mélyek....a hang eddig mindentől különbözik amit eddig hallottam.

Azt hiszem így elkerültem a nagyon lelkes kifejezések használatát, bár lenne a tarsolyomban jó néhány :D

20240910_063445.jpg
Ez pusztító lehet😀👍

Legjobb tulajdonsága, hogy nagyon kis hangerőn is korrekt minőséget nyújt, ráadásul már 2 watton zeng minden mert 100 dB fölött van az érzékenysége...
1,5-2 watt között hallgatom rendszerint....illetve ez a közép burjánzás sokkal kevésbé zavar másokat, más szobában, mint az előd Berkeley, ami falrengető mélyeket tudott...

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2492

Hozzászólás Szerző: supravox »

Tulku1 írta:
2024.09.10., kedd 08:08
Tegnap megérkezett egy Vott5 egy 12 m2-es szobába....köszöni jól érzi magát....

Hiraga váltó, Symbiotic 288 közepek és 515B mélyek....a hang eddig mindentől különbözik amit eddig hallottam.

Azt hiszem így elkerültem a nagyon lelkes kifejezések használatát, bár lenne a tarsolyomban jó néhány :D

20240910_063445.jpg
Ez pusztító lehet😀👍
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Tulku1
Fórumlakó
Fórumlakó

Hiraga bá váltója már kapott egy frissítést (Jantzen Superior Z cap helyett Miflex KPCU és K40y-9 párost) most viszont a nagy sorosan ülő bogarat (10uF Superior Z cap) próbálom kicserélni egy masszív Jensen réz fólia rettentre.(képen bal oldalon alul)

Szurkoljatok, hogy sokat hozzon a hangképben, mert így megint egy valag pénzt elkölthetek erre a kult darabra...bár akkor sem aggódom, ha nem sikerül az upgrade, mert így is szenzációs a hang...
20240913_064234.jpg

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1521

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

supravox írta:
2024.09.12., csüt. 20:21
Van egy barátom akit nekem sikerült a zenehallgatás örömével megfertőznöm😀
Mondjuk úgy kezdődött,hogy az édesapjától megörökölt vagy 800 LP-t a 60as 70es évek jazz,jazzrock,blues minőségibb "terméséből".
Nagyon szereti is a fenti műfajokat.
Jól ráérzett,hogy valami csöves meg Altec kombó lesz ami.ezt a világot a jelenbe tudja hozni.
Sajna nem tudom mi a típus de az biztos,hogy ezeken a zenéken megdöbbentően baromi jól.szól a cájg.
Egy időutazás és belefeledkezés.
De ha 80-as évek után keletkezett zenék nem állnak jól neki.
De nem is baj.
Szóval én megértelek:)
Igaz is, meg nem is... Eredeti váltóval igaz, pici okoskodással már nem. :)

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2492

Hozzászólás Szerző: supravox »

Van egy barátom akit nekem sikerült a zenehallgatás örömével megfertőznöm😀
Mondjuk úgy kezdődött,hogy az édesapjától megörökölt vagy 800 LP-t a 60as 70es évek jazz,jazzrock,blues minőségibb "terméséből".
Nagyon szereti is a fenti műfajokat.
Jól ráérzett,hogy valami csöves meg Altec kombó lesz ami.ezt a világot a jelenbe tudja hozni.
Sajna nem tudom mi a típus de az biztos,hogy ezeken a zenéken megdöbbentően baromi jól.szól a cájg.
Egy időutazás és belefeledkezés.
De ha 80-as évek után keletkezett zenék nem állnak jól neki.
De nem is baj.
Szóval én megértelek:)
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Tulku1
Fórumlakó
Fórumlakó

Mivel a topik címe Altec így megpróbálok egy szubjektív általános véleményt írni az un Altec hangról...

Tehát az általam hallott esetekben egy sávhatárolt hangkép ami rendkívül erősen uniformizál.
Persze minden más márka (JBL, Tannoy vagy akár a Spendor) is valamilyen szinten a saját hangzását jeleníti meg mindenhol, de az Altec logó a hangzásban annyira erős, hogy emiatt is lehetséges az útálom-imádom folyamatos kettősség, amit sok esetben láthatunk, hallhatunk bizonyos fórumokon.

Nyilván adódik a kérdés, ha ezeket hallom, miért vettem egy baromi drága Altec-et mégis?

A válasz persze (azon kívül hogy megszállottan hülye vagyok) egyszerű....mert valami olyan dolgot jelenít meg számomra, amit a többi hangdoboz nem.

Itt a középtartomány egy olyan rendkívül széles spektrumon mozog, amit lehet egyszerűen közép kiemelésnek is általánosítani, én viszont a holografikus térrel azonosítom....és ez abszolút nem egy fellelkesült óvodás szinkretista nagyotmondása, hanem valóban ott látom, hallom, tapasztalom ebben a parányi szobában a zenészeket.

Azért egy kicsit szerencsés vagyok....LP és CD állományom 85-90 %-a 60-as 70-es évek jazz lemezeiből áll, ami nyilván predesztinálta döntésemet is...tehát itt megmutatja az Altec a hangzásában az összes pozitívumot.

De pl tegnap modernebb zenékkel próbáltam (Vaya con Dios és Sade) és bizony nem szerette őket....nagyon nem...persze lejátszotta, de folyamatos késztetésem volt, hogy ne hallgassak végig egy-egy oldalt...sokan úgy írnák ezt le, hogy itt bizony elvérzett.
Én úgy fogalmaznék, hogy nem ebben jeleskedik, ez nem az ő világa...tkp egy réteg hangfal...

Mindenképp meg kell hallgatni, aztán el lehet dönteni, kinek tetszik, illetve kinek nem, de az biztos, hogy semleges jelzőket nem fog kapni a termék, mert már megjelenésre sem az...

Mikor feleségem bekukkantott a kis kutricába és meglátta a monstumot, így szólt:
A körülmények mindig kevésbé voltak relevánsak számodra, mint az elérendő cél!

És igaza van :rolleyes:

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: -CB- »

tottyi írta:
2024.09.11., szer. 08:43
-CB- írta:
2024.09.10., kedd 17:48
dbrnsk írta:
2024.09.10., kedd 17:44

Picit erős, de írhatnék nagyképűt is... :)
Inkább őszinte megalomániást mondanék:-). Ezért is akartam igazán nagy dobozokat venni, de sajnos egyetlenszer sem voltam lenyűgözve. Maradtak a Tannoyok, meg később egy 4311 JBL, azt szerettem.
Mi nem tetszett ezeknek a JBL-eknek a hangjan? Mert en igen kivancsi vagyok, foleg a 43-al kezdodokre.
Legelőbb egy 4333-ast hallottam 18 m2-en. Jól ki volt szolgálva analóg forrással, de nem nyújtott semmi átütőt, főleg az áráért. A fehér szín, és nem túl szép megjelenés sem volt nekem tetsző. De azóta is egy fórumtársnál zenél, neki pont beillett az enteriőrbe.
Aztán hallottam 4343-ast (amit nem akartak eladni) kellő nagyságú térben, szintén rendes kiszolgálással. A mély rendben volt, de a sztereo tere nem volt pontos, illetve a nyomókamrás, tölcséres, fémdóm magas bizonyos hangszereknél, éneknél kifejezetten irritáló volt.
Volt aztán egy eladó gyönyörű 4343A, de sajnos egy jól szigetelt padlástérben volt elhelyezve. Mélye nem volt, sztereo teret sem sikerült hallanom (pedig kerestem a helyem, mint a vemhes kutya:-) . De gyönyörű volt, el is kelt. Aztán még 2x rövid időn belül...
A 4310-11-12 előnye, hogy egyformán papír mindhárom membrán, a hangváltóban pedig összesen 2 kondi van. Parádésan jó felbontásuk van, nagyon pontos sztereo térrel, bár elég szűk zónában. A mélyük kicsit döng, viszont kisebb csöves erősítővel is jól hajthatók, nem igényelnek dampingot.
A 4312G (mai modell) a fémdóm magasaival nagyjából metálra jó, nekem nagyon bántotta a fülemet. Amúgy kifejezetten jó kedvvel zenélő kis dobozkák. Ezek meghallgatása sarkallt később a 4311-esek megvételére.
Hallottam aztán JBL L 220-at egy közepes méretű szobában, egy elég gyenge analóg rendszerrel. A sztereo képe ennek sem volt rossz, de a fémdóm magas még lemezjátszóval is irritáló volt számomra.

Úgy hirtelen ennyi. További részletek privátban.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 533

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Amúgy azt tudjátok, hogy mi volt a 300B eredeti rendeltetése? Miért gyártotta anno (nagyon régen) a Western Electric?
Nos elárulom :D : az Atlanti Oceán alatt futó telefonkábelnél voltak erősítő állomások (hogy ez hogyan volt elhelyezve vagy hogyan működött ne kérdezzétek) ebben voltak 300B csövek. Szóval a két kontinens közötti első telefon összeköttetést segítették elő.
Ahogy pl. a 211-es valami II vh. előtti kezdetleges radar csöve volt, vagy ahogy a 6C33C a Mig-25-ben volt valami.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

Tulku1 írta:
2024.09.11., szer. 09:19
Snipi írta:
2024.09.11., szer. 08:56
Tulku1 írta:
2024.09.10., kedd 15:20
A 2A3-nak van egy olyan varázsa, ami a 300b-nek nincs....az inkább egy un "crop" hangban a 2A3-ból....ezt nagyszerűen megmutatta, mikor átalakítottam az erőlködőt, bár itt más változások is történtek, de a Tamura hálózati és kimenő trafók persze maradtak...

Az Altecec nagyon szeretik a 2A3 erősítőket és viszont...nyilván itt a hangfal egy olyan zenei szintet hoz, ahol már nagyon sok minden kihallatszik....de az a tér, atmoszféra és hangszerhűség amit teremt, az egészen egyszerűen hihetetlen...

De egyébként mondtam neked, ha egy igazán jó 2A3 erősítővel próbálnád ki a Lowthered, nem biztos hogy eladnád...de ez már egy más polémia tárgya...
Én úgy fogalmaztam meg magamban a különbséget a 300B és a 2A3 között - kicsit tudománytalanul - , hogy a 300B nekem uncsi hang, míg a 2A3 sokkal izgibb, ezáltal sokkal több érzést közöl. A 300B az én ízlésemhez túl nyugodt. És ezen nem azt értem, hogy fakó vagy döglött. Viszont a vasárnapi ebéd utáni sziesztázáshoz kiválóan alkalmas, mert ha felteszek egy 80 perces CD-t akkor 10 perc után bealszom, és jó egy órát tudok rajta csicsikálni. :D
Azért is írtam a crop kifejezést, mert egy szeletet kivág és édeskés ízzel lát el mindent, de ezáltal nem is mutat meg mindent...és emiatt van ez az édeskés altató hatása...ami bizony elég hamar unalmassá válik...legalábbis számomra...
Igen, a 300b túl sima, a 2A3 nekem is jobban tetszett a maga kicsit "harapósabb" hangjával.

Tulku1
Fórumlakó
Fórumlakó

Snipi írta:
2024.09.11., szer. 08:56
Tulku1 írta:
A 2A3-nak van egy olyan varázsa, ami a 300b-nek nincs....az inkább egy un "crop" hangban a 2A3-ból....ezt nagyszerűen megmutatta, mikor átalakítottam az erőlködőt, bár itt más változások is történtek, de a Tamura hálózati és kimenő trafók persze maradtak...

Az Altecec nagyon szeretik a 2A3 erősítőket és viszont...nyilván itt a hangfal egy olyan zenei szintet hoz, ahol már nagyon sok minden kihallatszik....de az a tér, atmoszféra és hangszerhűség amit teremt, az egészen egyszerűen hihetetlen...

De egyébként mondtam neked, ha egy igazán jó 2A3 erősítővel próbálnád ki a Lowthered, nem biztos hogy eladnád...de ez már egy más polémia tárgya...
Én úgy fogalmaztam meg magamban a különbséget a 300B és a 2A3 között - kicsit tudománytalanul - , hogy a 300B nekem uncsi hang, míg a 2A3 sokkal izgibb, ezáltal sokkal több érzést közöl. A 300B az én ízlésemhez túl nyugodt. És ezen nem azt értem, hogy fakó vagy döglött. Viszont a vasárnapi ebéd utáni sziesztázáshoz kiválóan alkalmas, mert ha felteszek egy 80 perces CD-t akkor 10 perc után bealszom, és jó egy órát tudok rajta csicsikálni. :D
Azért is írtam a crop kifejezést, mert egy szeletet kivág és édeskés ízzel lát el mindent, de ezáltal nem is mutat meg mindent...és emiatt van ez az édeskés altató hatása...ami bizony elég hamar unalmassá válik...legalábbis számomra...

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 533

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Tulku1 írta:

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 863

Hozzászólás Szerző: tottyi »

-CB- írta:
dbrnsk írta:
-CB- írta:
2024.09.10., kedd 17:18
sajnos én sosem hallottam jót ezekből, mint ahogy nagy JBL-ből sem igazán.
Inkább őszinte megalomániást mondanék:-). Ezért is akartam igazán nagy dobozokat venni, de sajnos egyetlenszer sem voltam lenyűgözve. Maradtak a Tannoyok, meg később egy 4311 JBL, azt szerettem.
Mi nem tetszett ezeknek a JBL-eknek a hangjan? Mert en igen kivancsi vagyok, foleg a 43-al kezdodokre.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

dbrnsk írta:
2024.09.10., kedd 18:57
-CB- írta:

Tudod a magyar fórumok az efféle kijelentések miatt halnak ki...
Szerintem ezek miatt pörögnek.
Nem azt állítottam bármiről, hogy sz@r, csak azt, hogy nem volt szerencsém igazán jót hallani. Vagy nem az én stílusom a hangjuk. De vmikor átmegyek Tulkuhoz, hátha megtörik a jég...

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

-CB- írta:

Tudod a magyar fórumok az efféle kijelentések miatt halnak ki...

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

dbrnsk írta:
-CB- írta:

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

-CB- írta:

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”