Mivel a topik címe Altec így megpróbálok egy szubjektív általános véleményt írni az un Altec hangról...
Tehát az általam hallott esetekben egy sávhatárolt hangkép ami rendkívül erősen uniformizál.
Persze minden más márka (JBL, Tannoy vagy akár a Spendor) is valamilyen szinten a saját hangzását jeleníti meg mindenhol, de az Altec logó a hangzásban annyira erős, hogy emiatt is lehetséges az útálom-imádom folyamatos kettősség, amit sok esetben láthatunk, hallhatunk bizonyos fórumokon.
Nyilván adódik a kérdés, ha ezeket hallom, miért vettem egy baromi drága Altec-et mégis?
A válasz persze (azon kívül hogy megszállottan hülye vagyok) egyszerű....mert valami olyan dolgot jelenít meg számomra, amit a többi hangdoboz nem.
Itt a középtartomány egy olyan rendkívül széles spektrumon mozog, amit lehet egyszerűen közép kiemelésnek is általánosítani, én viszont a holografikus térrel azonosítom....és ez abszolút nem egy fellelkesült óvodás szinkretista nagyotmondása, hanem valóban ott látom, hallom, tapasztalom ebben a parányi szobában a zenészeket.
Azért egy kicsit szerencsés vagyok....LP és CD állományom 85-90 %-a 60-as 70-es évek jazz lemezeiből áll, ami nyilván predesztinálta döntésemet is...tehát itt megmutatja az Altec a hangzásában az összes pozitívumot.
De pl tegnap modernebb zenékkel próbáltam (Vaya con Dios és Sade) és bizony nem szerette őket....nagyon nem...persze lejátszotta, de folyamatos késztetésem volt, hogy ne hallgassak végig egy-egy oldalt...sokan úgy írnák ezt le, hogy itt bizony elvérzett.
Én úgy fogalmaznék, hogy nem ebben jeleskedik, ez nem az ő világa...tkp egy réteg hangfal...
Mindenképp meg kell hallgatni, aztán el lehet dönteni, kinek tetszik, illetve kinek nem, de az biztos, hogy semleges jelzőket nem fog kapni a termék, mert már megjelenésre sem az...
Mikor feleségem bekukkantott a kis kutricába és meglátta a monstumot, így szólt:
A körülmények mindig kevésbé voltak relevánsak számodra, mint az elérendő cél!
És igaza van