venndi írta: ↑2024.12.23., hétf. 23:03
Sziasztok!
Szeretném a JBL E100-as hangfalaimat lecserélni valami komolyabbra. A 250 Ti egy régi álmom, régen nagyon megfogott az alakja és a 320 mm-es mélyek. Azonban nem vagyok benne biztos, hogy meg-e éri az árát (2000 euró), nincs-e túl hypolva. Ezen kívül nézegetem a JBL L100-ast
https://www.hifi-wiki.de/index.php/JBL_L_100_INT és az L90-est, 800 - 1000 euróért. Legfőképp metált hallgatok, de szeretem az elektronikus zenét is. Van valakinek ezekkel a hangfalakkal tapasztalata? Szívesen fogadok javaslatok ha vannak :)
Szia!
A vintage JBL vonallal csak felületes tapasztalataim vannak, és azok is nagyon vegyesek. Annyit szűrtem le, hogy nagyon erősítő függő volt az adott modell produkciója számomra. Pl. a 4333 volt olyan rendszer ahol egyáltalán nem, máshol pedig nagyon tetszett. A 4311/4312 is tud nagyon harsány, csattogó lenni, nem szinergikus erősítéssel.
A Ti típusokkal már sokkal behatóbb a tapasztalatom, 250 Ti-t többször, több rendszerben is hallottam(legutóbb kb. 2 hónapja), és mindig nagyon tetszett. Nem csoda, mert én meg lassan 5 éve Ti5000-et hallgatok, nagy elégedettséggel.
Azt kell mondjam, hogy a kimondottan bonyolult hangváltója ellenére(vagy éppen azért?), könnyen hajtható. A 91dB-es gyári adat biztosan igaz. Mérve is volt, és kifejezetten egyenletes frekvenciamenetet produkált. 250 Ti tulajdonosokkal beszélve, Ők is azt mondták, hogy ennek sem problémás a meghajtása.
Hogy megéri-e az árát? Sajnos mindkét modellről azt kell mondjam, hogy igen! Nyilván ez állapotfüggő is, és az utóbbi 1-2 évben ezeknek is emelkedett az ára(mint mindennek), de nyújtanak is olyan hangminőséget, hogy érdemes számításba venni, azon az áron is.
Az elmúlt egy évben volt szerencsém nagyon sok rendszerben, igen komoly hangsugárzókat meghallgatni, és azt kell mondjam, hogy a Ti5000-t ha le akarnám cserélni, akkor rendesen zsebbe kellene nyúljak. Vagy inkább fogalmazzak úgy, hogy amelyik hangsugárzó nyújt annyival többet, hogy arra érdemes volna váltani, azt nem igazán tudnám megfizetni.
Bármelyik mellett döntesz is, mindenképpen meg kell hallgatni, de gondolom ez evidens.
Ui.: A 250 Ti mélysugárzója nem 320, hanem 360mm-es.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech