Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Jbl

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3192

Re: Jbl

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

feket663 írta:
2025.06.21., szomb. 18:35
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy egy JBL 250 Ti Jubilee mély és mélyközép sugárzóinak peremezését melyik hangszórójavító tudná megcsinálni gyári minőségben és esztétikával? Egyáltalán várható-e egy ilyen beavatkozás után, hogy jó lesz? Sosem csináltattam még ilyet, és amilyen szerencsém van, nem is fog sikerülni. (Láttam már németországi hirdetéseket, ahol a perem széle a hangszórómembrán külső, látható részére van ragasztva, olyat nem szeretnék...)
A kérdésem oka, találtam egy ilyen dobozkát, de szinte minden perem sérült állapotban van.
Köszönöm a segítséget!
https://yaltonaudio.com/
Én ugyan még nem dolgoztattam velük, de csak jót hallottam róluk. Egy próbát megér, ha felhívod őket.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 265

Hozzászólás Szerző: feket663 »

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy egy JBL 250 Ti Jubilee mély és mélyközép sugárzóinak peremezését melyik hangszórójavító tudná megcsinálni gyári minőségben és esztétikával? Egyáltalán várható-e egy ilyen beavatkozás után, hogy jó lesz? Sosem csináltattam még ilyet, és amilyen szerencsém van, nem is fog sikerülni. (Láttam már németországi hirdetéseket, ahol a perem széle a hangszórómembrán külső, látható részére van ragasztva, olyat nem szeretnék...)
A kérdésem oka, találtam egy ilyen dobozkát, de szinte minden perem sérült állapotban van.
Köszönöm a segítséget!
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000/JBL 250 TI Jubilee épülőfélben

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1214

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Tctronic írta:
2025.01.25., szomb. 15:53
Egy kis facelift és ma is simán eladható lenne. :smile32:

1737814670891.jpg
Sztem a régi is eladható 😉

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2733

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Egy kis facelift és ma is simán eladható lenne. :smile32:

1737814670891.jpg
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

CruisHeR
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: CruisHeR »

Szia!
Marketplaccon hirdetnek JBL Ti5000-et, 500e Forintért. Amennyire elszálltak a kicsik ára is, szerintem egész reális érte.
venndi írta:
2024.12.23., hétf. 23:03
Sziasztok!

Szeretném a JBL E100-as hangfalaimat lecserélni valami komolyabbra. A 250 Ti egy régi álmom, régen nagyon megfogott az alakja és a 320 mm-es mélyek. Azonban nem vagyok benne biztos, hogy meg-e éri az árát (2000 euró), nincs-e túl hypolva. Ezen kívül nézegetem a JBL L100-ast https://www.hifi-wiki.de/index.php/JBL_L_100_INT és az L90-est, 800 - 1000 euróért. Legfőképp metált hallgatok, de szeretem az elektronikus zenét is. Van valakinek ezekkel a hangfalakkal tapasztalata? Szívesen fogadok javaslatok ha vannak :)

anti70
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: anti70 »

Szia!
Nekem 11 éve van l250ti-m és hallottam jó pár régi L sorozatú valamint 43... modellt.Ha szereted a JBL hangját mindegyik jó,de az L112 nekem jobb az L100-nál.Sajnos ezeknek is nagyon fel ment az áruk.Mivel az L250ti-ből sokat gyártottak és még sok megmaradt ezért viszonylag elérhető az áruk.Annyit azért megjegyeznék,hogy 250ti más kategória mint az előbb említettek.A maga idejében a JBL otthoni hangsugárzóinak zászlós hajója volt.Már egy HK680-al is kellemesen szól,de persze a tudása itt még nem jön ki.Volt JBL 6260 is párban hidba kötve nekem,na az már igen jó volt.Hallottam még Crown DC-300-alis nagyon tetszett,Ezek régi vasak,de kedvező áron beszerezhetőek,ha van eladó.Aztán az lett ami azaláírásomban is van.Könnyen hajthatóak,de meghálálják a nagyobb minőségi wattokat.2000 euro nagyon kedvező ár inkább 2500 eurótól felefelé mozog az áruk.Sok pénz kell,hogy tovább lépjen az ember.Én legalább egy JBL S4700ra lépnék tovább,de vérzene a szivem ha el kell adnom.Végállomás is simán lehet egy 250ti.Én mikor megvettem a mélysugárzó peremei porladtak,de nem érdekelt tudtam,hogy sokáig megmarad,ezért rendeltem gyári felújító készletet hozzá,csak akosár és a mágnes maradt a régi hangsugárzóból,minden mást küldött agyár.Gondolom most is vannak hozzá felújító készletek.Egy szóval nagyon ajánlom.Annyi még hogy valahol olvastam egy eladó JBL Dorian-t is ,na az még kuriózum is.
Lumin T1 - Siltech SPX-800 G7
Van den Hul The Mountain
Mark Levinson No.390S - Siltech Ruby Hill II
Van den Hul The Second
Mark Levinson No.380S -Acrolink 7N-P4030 II
Van den Hul The Mountain
Mark Levinson 27.5 -Acrolink 7N-PC4030 Leggenda
Siltech FT-12 G2
JBL 250Ti
Beyerdynamic A2+ Amiron Home

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3192

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

venndi írta:
Sziasztok!

Szeretném a JBL E100-as hangfalaimat lecserélni valami komolyabbra. A 250 Ti egy régi álmom, régen nagyon megfogott az alakja és a 320 mm-es mélyek. Azonban nem vagyok benne biztos, hogy meg-e éri az árát (2000 euró), nincs-e túl hypolva. Ezen kívül nézegetem a JBL L100-ast https://www.hifi-wiki.de/index.php/JBL_L_100_INT és az L90-est, 800 - 1000 euróért. Legfőképp metált hallgatok, de szeretem az elektronikus zenét is. Van valakinek ezekkel a hangfalakkal tapasztalata? Szívesen fogadok javaslatok ha vannak :)
Szia!
A vintage JBL vonallal csak felületes tapasztalataim vannak, és azok is nagyon vegyesek. Annyit szűrtem le, hogy nagyon erősítő függő volt az adott modell produkciója számomra. Pl. a 4333 volt olyan rendszer ahol egyáltalán nem, máshol pedig nagyon tetszett. A 4311/4312 is tud nagyon harsány, csattogó lenni, nem szinergikus erősítéssel.
A Ti típusokkal már sokkal behatóbb a tapasztalatom, 250 Ti-t többször, több rendszerben is hallottam(legutóbb kb. 2 hónapja), és mindig nagyon tetszett. Nem csoda, mert én meg lassan 5 éve Ti5000-et hallgatok, nagy elégedettséggel.
Azt kell mondjam, hogy a kimondottan bonyolult hangváltója ellenére(vagy éppen azért?), könnyen hajtható. A 91dB-es gyári adat biztosan igaz. Mérve is volt, és kifejezetten egyenletes frekvenciamenetet produkált. 250 Ti tulajdonosokkal beszélve, Ők is azt mondták, hogy ennek sem problémás a meghajtása.
Hogy megéri-e az árát? Sajnos mindkét modellről azt kell mondjam, hogy igen! Nyilván ez állapotfüggő is, és az utóbbi 1-2 évben ezeknek is emelkedett az ára(mint mindennek), de nyújtanak is olyan hangminőséget, hogy érdemes számításba venni, azon az áron is.
Az elmúlt egy évben volt szerencsém nagyon sok rendszerben, igen komoly hangsugárzókat meghallgatni, és azt kell mondjam, hogy a Ti5000-t ha le akarnám cserélni, akkor rendesen zsebbe kellene nyúljak. Vagy inkább fogalmazzak úgy, hogy amelyik hangsugárzó nyújt annyival többet, hogy arra érdemes volna váltani, azt nem igazán tudnám megfizetni.
Bármelyik mellett döntesz is, mindenképpen meg kell hallgatni, de gondolom ez evidens.

Ui.: A 250 Ti mélysugárzója nem 320, hanem 360mm-es.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2691

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

venndi írta:
2024.12.24., kedd 14:53
dixie-chicken írta:
2024.12.24., kedd 11:02

szia

világok harca a régi 250-es az L-90,esetleg L-100 :D a 250-es még a "régivágasú" (old school) JBL hangzást képviseli,az L90/100 meg egy picit már a modernebb hangzásvilág felé kacsingat...volt L-90-sem,nehezebben hajtható mint a 250-es,és csak akkor kezd jól szólni ha jól meg van hajtva,amit a családtágok vagy szomszédok lehet már nem fognak tolerálni...a 250 kezes bárány hozzá képest...a használtpiaci áraik sem véletlenül olyanok,amilyenek...picit több pénzt kell bedobálni a malackába a 250-ért,de megéri...sztem..

...van az a mondás: az L-90-est,mindenki dicséri,de gyorsan eladják,az L250-est megveszed,és meghagyod...

:smile49:
Szia,

Köszi a választ 🙂. Na akkor az l100 ki is van lőve, mivel nem állandóan fullon akarom hallgatni. Amire még ráakadtam az egy jbl l7, erről tudsz valamit mondani? Könnyen hajtható? Pár helyen olvastam, hogy elég közel van az élmény amit nyújtani tud a 250 ti-hez. Az én e100 asaimat egy marantz pm6006 hajtsa, és semmi hiányt nem érzékelek, nyilván ez a 250 ti hez és az L7 eshez nagyon kevés lesz, de lehet nem kell ezeknek se valami 500w hangfalanként.

Boldog karàcsonyt mindenkinek! 🎄
nem ismerem az L7-est...én a régebbi L sorozat környékén keresném a megoldást...az eredeti L100,L110,L112,esetleg vlmelyik 4312/4310 ha kompaktabb méretekben gondolkodsz...de azoknál is már úgy elszaladtak az árak,hogy na...annak ellenére hogy könyebben hajthatóak,ezek is azért meghálálják a minőségibb amplifikációt ;)
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

venndi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: venndi »

dixie-chicken írta:
2024.12.24., kedd 11:02

szia

világok harca a régi 250-es az L-90,esetleg L-100 :D a 250-es még a "régivágasú" (old school) JBL hangzást képviseli,az L90/100 meg egy picit már a modernebb hangzásvilág felé kacsingat...volt L-90-sem,nehezebben hajtható mint a 250-es,és csak akkor kezd jól szólni ha jól meg van hajtva,amit a családtágok vagy szomszédok lehet már nem fognak tolerálni...a 250 kezes bárány hozzá képest...a használtpiaci áraik sem véletlenül olyanok,amilyenek...picit több pénzt kell bedobálni a malackába a 250-ért,de megéri...sztem..

...van az a mondás: az L-90-est,mindenki dicséri,de gyorsan eladják,az L250-est megveszed,és meghagyod...

Szia,

Köszi a választ 🙂. Na akkor az l100 ki is van lőve, mivel nem állandóan fullon akarom hallgatni. Amire még ráakadtam az egy jbl l7, erről tudsz valamit mondani? Könnyen hajtható? Pár helyen olvastam, hogy elég közel van az élmény amit nyújtani tud a 250 ti-hez. Az én e100 asaimat egy marantz pm6006 hajtsa, és semmi hiányt nem érzékelek, nyilván ez a 250 ti hez és az L7 eshez nagyon kevés lesz, de lehet nem kell ezeknek se valami 500w hangfalanként.

Boldog karàcsonyt mindenkinek! 🎄

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2691

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

venndi írta:
Sziasztok!

szia

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

venndi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: venndi »

Sziasztok!

gabocseri
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: gabocseri »

JBL 4312 valóban sűrűbben előjön a neten, viszont a 4312A nekem jóval ritkábbnak tűnik. Más benne a magas, és változott a hangváltó is.

Ha a felújítás lenne a vége, szerintetek milyen gyártótól és milyen minőségű 0.01uF, 3.3uF, 10uF kondenzátort, és milyen l-pad -okat lenne értelmes bele tenni?

4312MKII
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: 4312MKII »

Sziasztok !

Az interneten rengeteg írás található a 4312 monitor hangváltójáról, és a különböző módosításokról:

https://www.google.com/search?q=jbl+431 ... e&ie=UTF-8

gabocseri

Re: Jbl 4312A hangváltó mod/upgrade/restaurálás?

Köszi a felajánlást. Bevallom a hangváltó fejlesztéstől kicsit borsódzik a hátam. Annyira szubjektív és én nem vagyok jó abban, hogy a nagyon jó és az annál valamivel jobb között tudjak különbséget találni. Ha lenne valami, ami sokak számára jó és szép volt, bevált, az szuper lenne.

Egyébként hogyan kell elképzelni ezt a mérést/tervezést? Milyen gondot látsz a kapcsolásban? Hátha más számára is érdekes a dolog.
uniquesound írta:
2024.12.13., pén. 12:03
Ha ez a séma igaz, úgy több sebből is vérzik.
Ha gondolod át tudom nézni, mérni és akár egy tisztességes hangváltót is tudok tervezni.

[quote=gabocseri post_id=2918077 time=<a href="tel:1734084433">1734084433</a> user_id=46828]
Sziasztok!

Talán 2 évvel ezelőtt történt, hogy ráakadtam egy pár JBL 4312A -ra itt a fórumon, meg is vettem, tudatában azzal, hogy a hangváltó tuningolva lett valamilyen Magyarországon ismert személy által, akinek a neve nem csengett ismerősen, és már nem is emlékszem rá. A lényeg, hogy szépek és szépen szólnak, de mindig ott motoszkált bennem, hogy vajon milyen lehet az eredeti hangja, illetve hogyan szól egy komolyabb erősítővel (nekem csak egy Yamaha R-N303D -m van).

Átvittük haverhoz, akinek ennél jóval komolyabb rendszere van, és mivel ő többet várt tőlük, belenéztünk hátulról. Mellékeltet találtuk benne, aminek meg is rajzoltam a kapcsolását. Neten kutatok már egy hete, hogy a kapcsolást vajon honnan merítették, de nem találok semmit.

Abban remélek segítséget a fórumon az abban jártasaktól, hogy vajon ismerős-e vkinek a kapcsolás, van-e valakinek tapasztalata JBL 4312A crossover módosítással/felújítással.

Előre is köszönök minden segítséget!
[/quote]
BLX írta:
2024.12.13., pén. 16:12
gabocseri írta:
2024.12.13., pén. 11:07
Sziasztok!

Talán 2 évvel ezelőtt történt, hogy ráakadtam egy pár JBL 4312A -ra itt a fórumon, meg is vettem, tudatában azzal, hogy a hangváltó tuningolva lett valamilyen Magyarországon ismert személy által, akinek a neve nem csengett ismerősen, és már nem is emlékszem rá. A lényeg, hogy szépek és szépen szólnak, de mindig ott motoszkált bennem, hogy vajon milyen lehet az eredeti hangja, illetve hogyan szól egy komolyabb erősítővel (nekem csak egy Yamaha R-N303D -m van).

Átvittük haverhoz, akinek ennél jóval komolyabb rendszere van, és mivel ő többet várt tőlük, belenéztünk hátulról. Mellékeltet találtuk benne, aminek meg is rajzoltam a kapcsolását. Neten kutatok már egy hete, hogy a kapcsolást vajon honnan merítették, de nem találok semmit.

Abban remélek segítséget a fórumon az abban jártasaktól, hogy vajon ismerős-e vkinek a kapcsolás, van-e valakinek tapasztalata JBL 4312A crossover módosítással/felújítással.

Ha gyáriak a hangszórók és azok megfelelően működnek, én lehet elsőnek megpróbálnám a gyári állapotot helyreállítani.
A hangszórók elvileg eredetiek és elvileg jól működnek. A magas és a mély legalábbis annak tűnik. A közepet nem szedrem ki, hátulról pedig elhatárolás miatt nem látszik.

A hangváltó eredeti állapotba állítása lenne számomra is a preferált, ez függően a minőségtől 100-500€ közötti pénz.

Az lenne blama, ha ez a pénz rontana a dolgokon 😬.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1023

Hozzászólás Szerző: BLX »

gabocseri írta:
Sziasztok!

Ha gyáriak a hangszórók és azok megfelelően működnek, én lehet elsőnek megpróbálnám a gyári állapotot helyreállítani.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6206

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

gabocseri írta:
Sziasztok!

A kérdésed átkerült a helyére a Jbl topikba.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

uniquesound
Kapcsolat:

Re: JBL 4312A hangváltó mod/upgrade/restaurálás?

Hozzászólás Szerző: uniquesound »

Ha ez a séma igaz, úgy több sebből is vérzik.
Ha gondolod át tudom nézni, mérni és akár egy tisztességes hangváltót is tudok tervezni.
gabocseri írta:
Sziasztok!

gabocseri

Jbl 4312A hangváltó mod/upgrade/restaurálás?

Sziasztok!

Csatolmányok
JBL - 3112D Network (4312A) crossover schematic.pdf
Eredeti kapcsolás így kell kinézzen
(708.26 KiB) Letöltve 36 alkalommal.
Tuningolt kapcsolás
Tuningolt kapcsolás
Kép a jelenlegi tuningolt crossoverről
Kép a jelenlegi tuningolt crossoverről

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 538

Hozzászólás Szerző: Snipi »

dbrnsk írta:
2024.09.12., csüt. 13:32
Snipi írta:
2024.09.12., csüt. 13:26
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Mivel ez nem JBL, a választ a B&W topicba írom be.
Ne fáradj, olvastam már róla (tőled) eleget. :)
Tényleg!? Köszi. Megtisztelsz. De már megírtam.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1523

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Snipi írta:
2024.09.12., csüt. 13:26
Ne fáradj, olvastam már róla (tőled) eleget. :)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

dbrnsk írta:
2024.09.11., szer. 18:12
Snipi írta:
2024.09.11., szer. 15:40

B&W 602-es. Ebben csak annyi a bukfenc, hogy amikor a JBL-eket hallottam, még nem volt meg a 602-es. Azt később vettem a második rendszerbe. (Mondjuk amikor a JBL-eket hallottam még csak egy hifim volt.) Jó régen volt igaz, de azóta nem nagyon éreztem további késztetést további JBL-ekkel kínozni magam.
Volt nekem is, jó volt és szerettem is (602). Viszont helyén kell kezelni, vannak hibái bőven és sok-sok lépcső van még feljebb. Alap hifi doboz.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
2024.09.11., szer. 15:40

B&W 602-es. Ebben csak annyi a bukfenc, hogy amikor a JBL-eket hallottam, még nem volt meg a 602-es. Azt később vettem a második rendszerbe. (Mondjuk amikor a JBL-eket hallottam még csak egy hifim volt.) Jó régen volt igaz, de azóta nem nagyon éreztem további késztetést további JBL-ekkel kínozni magam.
Volt nekem is, jó volt és szerettem is (602). Viszont helyén kell kezelni, vannak hibái bőven és sok-sok lépcső van még feljebb. Alap hifi doboz.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Snipi! Legalább 15 éve olvasom a kijelentéseidet (nem, nem vélemény), amiket az összes ismert magyar fórumban nyomatsz, kezdve a néhai Hificitytől a Hifipiacon át az AVX-ig. Fejlődésnek ez idő alatt semmi nyomát nem vélek felfedezni részedről, sem hifiben, sem gondolkodásmódban. Azért ebben a korban már illene belátni, hogy nem a többiek jönnek szembe a forgalommal.. :D És ezt most nem kifejezetten a JBL miatt írtam (nektek). :D

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

-CB- írta:
2024.09.11., szer. 16:17
A Focal inverz dómja ugyan titán alapú, de titán oxiddal van bevonva, ettől olyan kellemes hallgatni. Az újabbak sajnos berilliumból vannak, tavaly hallgattam a hifisón, és az sem tetszett. Az az érdekes, hogy már csak 13 khz-ig hallok, viszont nagyon érzékeny vagyok a torz hangokra.
Én is 13 Khz-ig hallok. :D A jobb fülemmel. A ballal 15 khz-ig. Ez talán még rosszabb ...
Amit én hallottam inverz dómot az nem berillium volt (ezt konkrétan tudom), de sok mindent lehet rá mondani (most inkább mellőzöm) de "kellemes" az nagyon-nagyon messze áll a valóságtól.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1214

Hozzászólás Szerző: -CB- »

A Focal inverz dómja ugyan titán alapú, de titán oxiddal van bevonva, ettől olyan kellemes hallgatni. Az újabbak sajnos berilliumból vannak, tavaly hallgattam a hifisón, és az sem tetszett. Az az érdekes, hogy már csak 13 khz-ig hallok, viszont nagyon érzékeny vagyok a torz hangokra.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”