Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
ATC hangsugárzók
-
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 16
Re: ATC hangsugárzók
Most csak ezért elmegyek és veszek egy mérőszalagot és utána fotózok én is.
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 860
Lemertem a gumiperemek szellesseget es a hangszoro teljes szellesseget. Lasd kepeken. Ez a 150-es ATC basszushangszoroja amihez 375mm-t irnak.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2HC R | Ethernet kabel: VIABLUE EP-7 SILVER RJ-45 CAT6A
- tottyi
- Hazajáró lélek
Hazamegyek akkor megmerem. Addig is itt vannak a meretek bar ezt ugy nezem, hogy 2014-es. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://atc.audio/wp-content/uploads/20 ... -Specs.pdfmikro makro írta: ↑2025.04.10., csüt. 14:41Ez esetben méginkább alulspecifikálja az ATC a wooferméreteket, mert az enyémre 15cm-t írnak gyárilag és a két szemközti csavar távolsága szemre kb pont 20 centi. (nincs nálam semmi mérőeszköz perpill, mivel az ablakszerelő lenyúlta az egyetlen mérőszalagomatAlex_Aston írta: ↑2025.04.10., csüt. 14:23Tudtommal a csavar átmérő távolság az általános méret meghatározás, azaz egy 20cm-es mélysugárzónak nem a membránja ekkora, hanem a két szemközti csavar pontok távolsága ennyi.mikro makro írta: ↑2025.04.10., csüt. 13:02....a wooferméretekkel is ugyanez a helyzet. Az ATC nem méri bele a peremet, míg egy csomó cég igen., de 15nél biztosan jóval több)
Ha valakinek van eszköze meg kedve, majd rámér az övére.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2HC R | Ethernet kabel: VIABLUE EP-7 SILVER RJ-45 CAT6A
-
- Lefelé a lejtőn
Ez esetben méginkább alulspecifikálja az ATC a wooferméreteket, mert az enyémre 15cm-t írnak gyárilag és a két szemközti csavar távolsága szemre kb pont 20 centi. (nincs nálam semmi mérőeszköz perpill, mivel az ablakszerelő lenyúlta az egyetlen mérőszalagomatAlex_Aston írta: ↑2025.04.10., csüt. 14:23Tudtommal a csavar átmérő távolság az általános méret meghatározás, azaz egy 20cm-es mélysugárzónak nem a membránja ekkora, hanem a két szemközti csavar pontok távolsága ennyi.mikro makro írta: ↑2025.04.10., csüt. 13:02....a wooferméretekkel is ugyanez a helyzet. Az ATC nem méri bele a peremet, míg egy csomó cég igen.

Ha valakinek van eszköze meg kedve, majd rámér az övére.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3235
Tudtommal a csavar átmérő távolság az általános méret meghatározás, azaz egy 20cm-es mélysugárzónak nem a membránja ekkora, hanem a két szemközti csavar pontok távolsága ennyi.mikro makro írta: ↑2025.04.10., csüt. 13:02....a wooferméretekkel is ugyanez a helyzet. Az ATC nem méri bele a peremet, míg egy csomó cég igen.
Csak a Marantz! :-D
- tottyi
- Hazajáró lélek
Itt vannak a szinek Glossi-ban. ATC SCM20ASL 2 :)
-
- Lefelé a lejtőn
Az nem azt jelenti hogy odáig megy le a mélye és slussz. Az enyémre is 56hz van írva gyárilag alsó vágási frekvenciaként, ennek ellenére 40hz körül is hallani, csak halkabban, mintha lenne alatta egy subwoofer. Valamiért gyárilag alulspecifikálja az ATC és ami még érdekes, hogy a wooferméretekkel is ugyanez a helyzet. Az ATC nem méri bele a peremet, míg egy csomó cég igen.BLX írta: ↑2025.04.10., csüt. 12:40Egy aktívat lehet elfogadnék, széptottyi írta: ↑2025.04.10., csüt. 11:0750. evfordulo alkalmabol kijott az uj ATC SCM20ASL 2. Ahogy nezem uj szinekben es ezeket lehet valtogatni is ami az ATC oldalan nemigen volt jellemzo es uj keresztvaltot kapott.
pl. ilyen szinben. :)
20-Classics-Vaneers_Active-Burr-magnolia-gloss.jpg
https://atc.audio/2025/04/
https://atc.audio/hi-fi/loudspeakers/cl ... ies/scm20/Mehetne kicsit mélyebbre...
Low Frequency Cut-off: 55Hz (-6dB, anechoic)
- tottyi
- Hazajáró lélek
Ebben az esetben rad is gondoltak es tettek melle egy sub-ot. :) De tenyleg mehetett volna melyebbre, haver Dynaudio-ja 45Hz-tol megy es ott nem ereztem olyan basszushianyt.BLX írta: ↑2025.04.10., csüt. 12:40Egy aktívat lehet elfogadnék, széptottyi írta: ↑2025.04.10., csüt. 11:0750. evfordulo alkalmabol kijott az uj ATC SCM20ASL 2. Ahogy nezem uj szinekben es ezeket lehet valtogatni is ami az ATC oldalan nemigen volt jellemzo es uj keresztvaltot kapott.
https://atc.audio/hi-fi/loudspeakers/cl ... ies/scm20/Mehetne kicsit mélyebbre...
De akinek ilyen 20-as van azok nemigen panaszkodnak.
https://atc.audio/hi-fi/loudspeakers/sp ... m20asl-le/
Mehetne kicsit mélyebbre...
- BLX
- Törzsvendég
- Értékelés: 1014
Egy aktívat lehet elfogadnék, széptottyi írta: ↑2025.04.10., csüt. 11:0750. evfordulo alkalmabol kijott az uj ATC SCM20ASL 2. Ahogy nezem uj szinekben es ezeket lehet valtogatni is ami az ATC oldalan nemigen volt jellemzo es uj keresztvaltot kapott.
https://atc.audio/hi-fi/loudspeakers/cl ... ies/scm20/

- tottyi
- Hazajáró lélek
50. evfordulo alkalmabol kijott az uj ATC SCM20ASL 2. Ahogy nezem uj szinekben es ezeket lehet valtogatni is ami az ATC oldalan nemigen volt jellemzo es uj keresztvaltot kapott.
-
- Lefelé a lejtőn
Megoszlanak erről a vélemények.denesdr írta: ↑2025.04.09., szer. 13:23mikro makro írta: ↑2025.04.09., szer. 12:55A windows hangkezelőjébe épített limiter nem kikapcsolható a preferences-ben, folyamatosan jelen van és verziófüggetlen xp-től 11ig.
A hivatalos az, hogy az asio és wasapi driverek exklúzív módban kikerülik az egész win audio stacket limiterrel együtt. Elviekben ez így van, azonban néhány user, köztük én is azt tapasztaltam, hogy a limitert nem kerülik meg az említett driverek, nálam ugyanúgy érzékelhető volt -6db felett a torzítás, mint wasapi shared módban, illetve az exklúzív mód inaktiválja a szobakorrekciós eq-t is, ami a láncom végén van, ezért többnyire tartózkodtam a használatától. Érdemes játszani ezzel, mielőtt nekiesik valaki a registrynek, mert van akinél működik az exklúzív mód a limiter 'ellen' is.
mikro makro írta: ↑2025.04.09., szer. 12:55A windows hangkezelőjébe épített limiter nem kikapcsolható a preferences-ben, folyamatosan jelen van és verziófüggetlen xp-től 11ig.
-
- Lefelé a lejtőn
Valamennyire ATChez kapcsolódó az a tapasztalatom, amit a napokban szereztem, éspedig, hogy az eddig érzékelt problémák döntő hányada source jellegű volt, azon belül is a windows rendszer audiokezelésében található brutális minőség visszafogó tényező, a beépített limiter/kompresszor. Nyilván azokat érinti csak, akiknél a hang átmegy a windows oprendszer audiokezelőjén, majd onnan a dac-ba, tehát win-es gépről hallgatnak zenét digitális formátumokban. A windows hangkezelőjébe épített limiter nem kikapcsolható a preferences-ben, folyamatosan jelen van és verziófüggetlen xp-től 11ig. A lényege ugyanaz mint bármilyen limiternek, megakadályozza a hard clippinget, egy bolondbiztos megoldás a microsoft részéről olyan esetekre mikor a felhasználó padlón bömbölteti a zenét és még gémel vagy jutubozik is mellé szintén padló hangerőn, azonban túl hamar elkezd dolgozni (én -6db fölé nem tudtam tolni emiatt a system hangerőt), 0db közeléig kihúzva pedig fárasztó, kompresszált jellegű torz hangot eredményez. Nagy nehezen találtam egy step by step tutorialt, amivel ki lehet iktatni, egy registry kulcsot kell inaktívvá tenni hozzá és innentől kezdve annyit javult a hang nálam, mint még talán soha.
Rengeteg torzítást kivett az audiobol ez a művelet de a mélykezelésre, térre, mindenre jótékony hatást mutat. Olyan szintű a javulás, mintha egy kategóriával jobb erősítőt vettem volna, de még lehet hogy annál is több. Az ATC ott jön a képbe, hogy a leleplező mivoltának köszönhetően kezdtem utánajárni annak, hogy mi lehet ez a probléma, mert a többi monitoron egyszerűen nem tűnt a kérdés ennyire súlyosnak, jobban elfedte a többi hangfal a problémát illetve beértem annyival, hogy lejjebb kell halkítani, de most igazából lehalkítva is elég sokkal jobb lett.
Aki hasonló cipőben jár és hajlandó mélyen belenyúlkálni a gépe beállításaiba, annak itt a tutorial: https://bjtaudio.com/winlimiter.htm
Rengeteg torzítást kivett az audiobol ez a művelet de a mélykezelésre, térre, mindenre jótékony hatást mutat. Olyan szintű a javulás, mintha egy kategóriával jobb erősítőt vettem volna, de még lehet hogy annál is több. Az ATC ott jön a képbe, hogy a leleplező mivoltának köszönhetően kezdtem utánajárni annak, hogy mi lehet ez a probléma, mert a többi monitoron egyszerűen nem tűnt a kérdés ennyire súlyosnak, jobban elfedte a többi hangfal a problémát illetve beértem annyival, hogy lejjebb kell halkítani, de most igazából lehalkítva is elég sokkal jobb lett.
Aki hasonló cipőben jár és hajlandó mélyen belenyúlkálni a gépe beállításaiba, annak itt a tutorial: https://bjtaudio.com/winlimiter.htm
-
- Lefelé a lejtőn
Jogos.
ATC /on
ATC /on
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8806
És ugyanitt azt kérem, hogy ebben a témában, térjünk vissza az ATC-k hez. Köszönöm.mikro makro írta: ↑2025.04.04., pén. 10:19Na, privátban már be is támadott valami kitartóan gyalázkodó "elit/stúdiós" fej, akinél az csapta ki a biztosítékot, hogy azt mertem mondani, hogy szerintem a genelec falak némileg rányomják a saját karakterüket a végtermékre és hogy az ns10nek csak közepe van. Van itt minden, tudatlan kábeltekergető hifista álomvilágozás meg amit akarsz, nem való a hifistának a studijómonitorozás és a többi. Azt tudom javasolni, hogy a végtermék minőségével tessék ennyire brillírozni és öregbíteni a hazai hangmérnök társadalom teljesítményének nemzetközileg -hát hogy is mondjam- nem épp a világelitbe tartozó elismertségét, ahelyett hogy hangfaltulajdonosok szubjektív benyomásainak teljesen ártalmatlan eszmecseréjét monitoroznák.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
-
- Lefelé a lejtőn
Na, privátban már be is támadott valami kitartóan gyalázkodó "elit/stúdiós" fej, akinél az csapta ki a biztosítékot, hogy azt mertem mondani, hogy szerintem a genelec falak némileg rányomják a saját karakterüket a végtermékre és hogy az ns10nek csak közepe van. Van itt minden, tudatlan kábeltekergető hifista álomvilágozás meg amit akarsz, nem való a hifistának a studijómonitorozás és a többi. Azt tudom javasolni, hogy a végtermék minőségével tessék ennyire brillírozni és öregbíteni a hazai hangmérnök társadalom teljesítményének nemzetközileg -hát hogy is mondjam- nem épp a világelitbe tartozó elismertségét, ahelyett hogy hangfaltulajdonosok szubjektív benyomásainak teljesen ártalmatlan eszmecseréjét monitoroznák.
-
- Lefelé a lejtőn
Kiváncsi lennék a kh310re ettől függetlenül, mert használtan viszonylag megfizethető, 3 utas, szélesebb freq tartományt ölel fel, mint a mostani atc-m és aktív. Számos pozitív tulajdonságot kínál papíron, amit atc-ben a 25a alatti árfekvés nem. Kérdés hogy szól - előbb utóbb kiderítem.
Végülis ha ennyire meg vagy győződve erről, hogy számodra az ATC adja a leginkább transzparens hangot, akkor nem is kell tovább kutakodnod.mikro makro írta: ↑2025.04.03., csüt. 14:24A felvételek különbözőségein való gyönyörködésre egyébként az atc falak kiválóak szerintem, mert kevésbé uniformizálnak, mint pl a genelec vagy dynaudio aktív sugárzók. Volt olyan monitorom, ahol az volt az érzésem, mintha minden felvétel keverése ugyanott készült volna, annyira rányomta a végeredményre a saját karakterét. Az atc-nek is van valamennyi, de ezeken minden szempontból diverzebb végeredmény jön ki a szórókból.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
Elektroncsovek: Sophia Electric
-
- Lefelé a lejtőn
A felvételek különbözőségein való gyönyörködésre egyébként az atc falak kiválóak szerintem, mert kevésbé uniformizálnak, mint pl a genelec vagy dynaudio aktív sugárzók. Volt olyan monitorom, ahol az volt az érzésem, mintha minden felvétel keverése ugyanott készült volna, annyira rányomta a végeredményre a saját karakterét. Az atc-nek is van valamennyi, de ezeken minden szempontból diverzebb végeredmény jön ki a szórókból.
Feltételezem a tökéletes hang alatt itt most a készüléklánc hangját érted. Valóban nincs tökéletes és mind másmilyen. Aztán ehhez még add hozzá a felvételek különbözőségeit...mikro makro írta: ↑2025.04.03., csüt. 12:20Nehéz elfogadni, hogy a tökéletes hang csak egy illúzió, valamilyen mértékű és formájú kompromisszumokkal mindig együtt kell élni. Nekem ezt még tanulnom kell :)

-
- Lefelé a lejtőn
Nehéz elfogadni, hogy a tökéletes hang csak egy illúzió, valamilyen mértékű és formájú kompromisszumokkal mindig együtt kell élni. Nekem ezt még tanulnom kell :)
Hát Te nem vagy egy impulzív vásárlómikro makro írta: ↑2025.04.03., csüt. 11:44Az egyéni ízlés faktor nagyon erős a hangsugárzók esetén, a monitorok sem kivételek ez alól, sőt ! Igazából még nem találkoztam olyan monitorral, amiről az online review-k és fórumbejegyzések alapján ne olvastam volna a köpködéstől a szuperlatívuszokig mindenféle véleményt, az entry leveltől a legdrágábbakig. Nálam az szokott lenni, hogy elolvasok kismillió ilyet és a sokból vonok egy átlagot :) Ha nagyon sok visszatérő elem van az elmondásokban, akkor annak a valóságtartalma valószínűbb, bár bebizonyosodott már az ellenkezője is. A túlontúl pozitív, fizetett szagú reviewkat könnyű kiszúrni, nem ezekről beszélek. Csak a saját fül és a személyes próba a biztos, de az is csak saját helységben és huzamosabb ideig, napokig minimum.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
-
- Lefelé a lejtőn
Az egyéni ízlés faktor nagyon erős a hangsugárzók esetén, a monitorok sem kivételek ez alól, sőt ! Igazából még nem találkoztam olyan monitorral, amiről az online review-k és fórumbejegyzések alapján ne olvastam volna a köpködéstől a szuperlatívuszokig mindenféle véleményt, az entry leveltől a legdrágábbakig. Nálam az szokott lenni, hogy elolvasok kismillió ilyet és a sokból vonok egy átlagot :) Ha nagyon sok visszatérő elem van az elmondásokban, akkor annak a valóságtartalma valószínűbb, bár bebizonyosodott már az ellenkezője is. A túlontúl pozitív, fizetett szagú reviewkat könnyű kiszúrni, nem ezekről beszélek. Csak a saját fül és a személyes próba a biztos, de az is csak saját helységben és huzamosabb ideig, napokig minimum. Aki nem lakik olyan helyen, hogy könnyedén besétál és meghallgat mindent, az van kicsit bajban, mert vagy utazik sokszáz km-t egy teszt miatt, vagy elkezd ehhez hasonló fórumokon kérdezősködni-olvasgatni és belekeveredik egy végeláthatatlan véleménymegosztottságba, összezavarodik és jelentősebb energia/időráfordítása megy el a fórumozással, mintha elment volna meghallgatni őket.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára mikro makro 2025.04.03., csüt. 12:01-kor.
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7495
A KH310 egy nagyon megosztó hangsugárzó. De nem a jó-rossz síkon, mert jónak tényleg jó (állítólag), hanem a szeretem - nem szeretem síkon hangmérnökök között. És általában akinek az ATC bejön, a Neumann nem és persze fordítva, elismerve azt, hogy a KH310-en nagyon jó mixeket lehet készíteni attól függetlenül is, ha valaki nem szereti a hangját. KH-t én még nem hallottam sajnos. :( A Dyno meg nem tud jó erősítőket csinálni, azok azon véreznek el.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
-
- Lefelé a lejtőn
150/70/70 a folyamatos a 310nél. Az sem kevés, de csalóka tud lenni. A dynaudio bm6a a magas és mélynyomóra kiosztott 100w/100w-jával hamarabb kezdett erőlködni, mint az atc scm12 2x25watt a-osztályú végfokkal hajtva.
Te abszolút nem érzékeled a 310nél ezt a torzítást ezek szerint?
Te abszolút nem érzékeled a 310nél ezt a torzítást ezek szerint?