Az APS többnyire mindenkinél egy lépcső, aki stúdiómonitorokat használ, egy erős középkategóriának mondanám. Nekem kettő is volt tőlük, a Klasik mk1 és a Klasik 2020, ami nagyjából két teljesen különböző láda, a magasnyomón kívül semmi közös nincs bennük. Az mk1 egy nagyon érdekes hangú cucc volt, magasa elég redukált/dark volt ahhoz képest, amit általában monitorok esetén hallani és ezáltal kicsit részlethiányosnak is tűnt helyenként, közepe-középmagasa szerintem rendben volt és méretéhez képest brutális mélykiterjesztése volt olyan 35hz-ig valósan, de ennek az volt az ára, hogy a mélyek kicsit lassabb reagálásúak voltak a szokásos 7" körüli wooferekhez képest. Térábrázolása, fantomcentere szerintem nagyon jó volt ebben az árfekvésben. Árához képest korrekt fal úgy gondolom, volt egy érdekes "vintage analóg" tónusa is, nem az a tipikus über-analitikus, hideg hang, amit a modern stúdiómonitorok esetén hallani a legtöbb esetben. Genelec 8050nel és Yamaha NS10-el tudtuk összehasonlítani, a Genelecnek tisztább, szebb magasai voltak és kicsivel precízebb mélyei, valamint nagyobb hangnyomás leadására volt képes, de az APShez képest hiányosak voltak a közepei, mintha egy monitort hasonlítottunk volna egy otthoni hifi rendszerhez. Az APS freki menete sokkal "stúdiósabb", kiegyenlítettebb volt. Az NS10-et hagyjuk, annak csak közepe van, szerintem szóra sem érdemes, ének keveréséhez biztos jó...
Ezen felbuzdulva eladtam az mk1-et és megvettem az újabbik 2020 verziót, mert mindenki azt írta, hogy ez mindenben jobb kicsit. Na hát ez nem jött be teljesen. Valóban korrigálták az mk1 mélyeinek hibáját, a 2020 alja szilárdabb volt (olyan áron, hogy a kiterjesztése közel sem ment olyan mélyre, mint az mk1nek), azonban olyan szinten megtolták a 3-6khz közötti (harsány frekvencia) régióban, hogy tényleg kizárólag a legeslegjobb keverések szóltak jól rajta, minden más hallgathatatlanul harsány volt ezen. Nem volt kellemes a falakat zenehallgatásra használni, de szerintem munkára is legfeljebb annak ideális, akinek a hallása nem túl érzékeny a bántó közép-magasakra. Ettől eltekintve egy részletes hangú, igazán hardcore stúdiómonitor, pont az a fajta amit a legtöbb hifista három percen belül felgyújtana egy kanna benzinnel
Kb ennyi tapasztalat lett nálam a lengyel APS falaival.