Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Fül és Fejhallgatók

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 641

Re: Fül és Fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: ANDS »

tottyi írta:
2024.10.02., szer. 08:56
..

Milyen eszkozoknek kellene lenni a fejhallgatoknal, hogy megalapitsam, hogy melyiknak van pl jobb melye?
….
Bármennyire is furcsán hangzik, nekem erre a célra pont megfelel a fülem. Meghallgatom, hogy szól.
Utána el tudom dönteni.

Ami sokat segít, hogy elmegyek, ha csak tehetem élő zenei előadásokra, koncertekre, ahol kihangosítás nélkül hallgathatom az élő zenét (azt hiszem, unplugged - nak nevezik). Ilyen esetekben nincsen mikrofon, erősítés, nekem ez a viszonyítási alap. Zenekari szabadtéri előadások, operaénekes barátom kihangosítás nélküli koncertjei, Opera, Zeneakadémia.

Nem drága hifi berendezések hangja jelenti a viszonyítási alapot. Ha tetszik a fülednek, akkor nem kell foglalkoznod mások véleményével.

Nem kell feltétlenül a 100 tagú cigányzenekar előadására elutazni ( bár nagy élmény), egy 3 fős cigányzenekarban is van általában nagybőgő, és azt meg lehet hallgatni egy jobb étteremben is. Az például ad egy támpontot, meg a templomi orgona is. Vagy amikor a fúvószenekart hallgatod, és 1 méterre vagy a tubásoktól.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.” - Albert Einstein.

padam
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 33

Hozzászólás Szerző: padam »

A kifejezést a egy adatlapról ollóztam ki gyorsan, valóban nem volt idellő, de értelmezhető, hogy mi volt a mondanivalója.
Továbbra is arra szerettem volna helyezni a hangsúlyt, hogy az legalább egyedileg hozzáadott dolog. Nem általános,
ami csak egy külső elképzelés alapján született.

Az alapvető szemléletbeli (elméleti-gyakorlati) különbségeket ott látom (és azt próbálnám elmagyarázni), hogy az állítólagosan kikorrigált hang (egy olyan célpontra, ami egyátalán nem biztos, hogy megfelelő, mivel csak egy adott kísérlet eredmény adott eszközökkel, azaz igazából senkinek sem jó, csak valamennyire itt-ott...) az bizony Nem "linerális" átvitel (az oratory1990 linken tökéletesen látszik is a mellékelt ábrákon, hogy ezt már frekvenciameneten is csak kisebb-nagyobb sikerrel lehet elérni, meg ahogy egyre nagyobb mértékű a korrekció, a rendszerre egyre nagyobb 'nyomás nehezedik', vélhetően fázistorzításokat is okoz stb. szimplán vannak negatív hatásai is a hangra, nem automatikusan jobb)
Szóval az én olvasatomban ez sokkal inkább az alapvetően mindenhol eltérő mértékben színezett hang még összekutyultabb változata - és az adott képességeken se változtat semmit, csak megkísérli valamennyire linearizálni a frekvenciamenetet adott kompromisszumok árán - ennyit csinál.
Sőt, mivel ahogy meg lett említve, a hangosságérzet se lineárisan változik, ezért minél inkább eltér a hangerő, annál jobban csúszik még jobban az egész (tehát ezt valamilyen szinten adaptívabbra kellene tervezni).

Szerintem ezért nem működik jól az EQ, vagy hogy egy adott erősítő ad olyan tulajdonságokat egy hangzáshoz (vagy egy másik szemléletmód, hogy egy másik, mondjuk több alkatrészből álló darabhoz képest kevésbé torzítja tovább a jelet), ami egyszerűen "ahhoz tartozik", és nem lehet szofveresen kikorrigálni, stb.
De mindenki szíve joga, hogy mit és hogy használ, illetve hogy mik a gyakorlati tapasztalatai, az említett dolgokat és magyarázatatot ilyen "egyszerűnek" találja, vagy nem.
(A lényeg, hogy bizony annak is van nyomós oka, amiért valaki nem használ EQ-t.)

Van a Smyth Realiser A16, (sajnos itt a technológiáért kérnek el rettentő sok pénzt) aminek volt szerencsém birtokolni a korábbi változatát.
Na, ez teljesen a hallgató fülformájához, fejhallgató pozíciójához (részint ez is adhat valamiféle magyarázatot arra, hogy nekem az adott görbe mért nincs rendben - ennél bonyolultabb a dolog, de annyi leszűrhető ebből is, hogy egy újabb egyedi emberi tulajdonság, amit egy ilyen korrekció Nem vesz figyelembe) és rendszeréhez képes korrekciót adni tetszőlegesen válaszott a hallgató vagy más által kimért célpontokhoz (adott hangfalrendszer és akusztikai környezet lemérése - annak minden tulajdonságával együtt, eléggé érdekes).
Na ez teljesen más szint, képes sokkal hatékonyabban működni.
De mégis azt vettem észre, hogy inkább mozira a megmeggyőzőbb - szimpla zenehallgatásra valahogy mégiscsak az a jobb élményt, ha az ember amit tud hardveresen alakít a saját ízlése szerint és esetleg még szofteresen korrigál hozzá (de adott szint felett maga az agy is eléggé "bedolgozik", "megbékél" az adott hanngal). Ez csak részben van azért, mert szereti az adott készülék hangját, a másik része (ezt nem tudom ennél jobban megmagyarázni) viszont szimplán ez az érzet hogy most valami extra korrekció került a jelbe.

A lényeg az EQ-val kapcsolatosan a kézség hogy ezt hogy képes egyedileg beállítani magának, mert ez igen hosszadalmas dolog. Ezzel szemben meg egy adott terméknek pont az volna az (elsődleges) értelme, hogy azt valamilyenre megcsinálták, és azért érdemes szeretni, vagy nem.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10744
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

tottyi írta:
Milyen eszkozoknek kellene lenni a fejhallgatoknal, hogy megalapitsam, hogy melyiknak van pl jobb melye?
A Pro audional is erdekelne, hogy mit jelent a komolyabb processzor. Szivesen kiprobalnam a hangfalamat egy ilyen processzorral amiben benne van a hangfalam korrekcios adata.
Annak eldöntése, hogy számodra melyiknek JOBB A MÉLYE, nem eszköz kérdése, hiszen a JOBB nem műszaki kategória, mértékegység, mennyiség. Ha a fejhallgató valódi képességeire vagy kíváncsi, akkor olyan eszközre van szükséged, amin lehet elektronikus, digitális korrekciót alkalmazni. HiFi környezetben ilyenek pl. a számítógépes lejátszó szoftverek, vagy a modernebb asztali lejátszó készülékek.

Tudtommal az ATC nem publikál a hangsugárzóihoz korrekciós csomagokat, mivel azok nem PA hangsugárzók, nem is szokás őket PA processzorokkal hajtani.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

padam írta:
2024.10.02., szer. 10:50
Nagyrészt mindkét leírt dolog általánosító butaság (tele van velük a fórum, bár nyomokban vezethetnek értelmes eszmecserékhez)...
Az értelmes párbeszédet általában ellehetetleníti, ha egymás gondolatait butaságnak nevezzük.

Pl. egy Genelec hangfalakon van lehetőség akusztikai korrekcióra...
Semmilyen hangsugárzón nincs akusztikai korrekciós lehetőség. Amiről beszélsz, az egy elektronikus/digitális szűrő, kvázi equalizer, amit használhatunk néhány egyszerű akusztikai hatás ellensúlyozására is. Ezt akusztikai korrekciónak nevezni kb olyan, mint az intim este elején elfogyasztott boirt szexuális korrekciónak nevezni.

EQ mint eszköz = kalapács.
Mint minden eszközt, az EQ-t és a kalapácsot is lehet sokféle módon használni. Nyilván azért léteznek, mert alkalmanként szükség van rájuk. Örök talány marad (valójában érthető kereskedelmi lépés volt), hogy miközben a hangfelvételek készítése során többszázféle szűrést alkalmaznak az alkotók, a hifisták miért olyan szégyenlősek, hogy még a hangszínszabályzót is száműzték a rendszereikből, amik sok esetben igen messze vannak a vágyott lineáris átviteltől, ezért alternatív módszerekkel (spéci kábelezés, alátétek, woodoo kütyük) próbálják őket tuningolni.

... nem mindig szeretném korrigálni azt a karaktert, ami miatt az adott fejhallgató nálam van és bele lehet zavarodni, hogy most bekapcsoljam az EQ-t, avagy nem.
Hogy mit korrigálsz, az a Te dolgod. Ha a korrigált, tehát elvileg közel lineáris átvitel neked nem tetszik, akkor vagy rossz korrekciót alkalmaztál, vagy számodra nem tetszetős a színezetlen hangzás, máshoz szoktál, mást keresel. Ez is magánügy, senki bírálhatja felül, ahogy azt sem, hogy én azt szeretném hallani, amit a stúdióban beállítottak és jóváhagytak, nem pedig valami általam kikevert megszólalást ráhúzni minden anyagra.

Vegyük példának az itt emlegetett Sennheiser HD6xx sorozatot! Ezeknek nyers állapotukban 150 Hz alatt 3 dB/oktáv meredekséggel esik az átvitelük, ami azt eredményezi, hogy a szubbasszus tartomány gyakorlatilag eltűnik a hallgató füle elől. (Nem, ez nem a meghajtáson múlik.) A felületes hallgató gyors meghallgatás után már rántja is le a fejéről bármelyiket, hogy mi ez a cucc, nincs semmi mélye. Aztán ha bekapcsolod a korrekciót, egyből kiderül, hogy igencsak meglepően pontos, feszes, izmos mélyhangokra képesek. Tehát nem azért korrigálunk, hogy JÓ legyen, hanem hogy ne legyen ROSSZ. Hogy kinek mi a JÓ, az semennyire sem vitatéma.

Ki találta ki, hogy a Harman-görbe jól szól?
Nem találta ki ilyesmit senki, az eredmény hosszadalmas felmérés eredménye (miként a HiFi felületeken végtelenszer mutogatott Fletcher-Munson hallási érzékenységet bemutató görbék is). A célja az volt, hogy kikutassák és korrigálják a hangdobozos és fejhallgatós lehallgatás átviteli differenciáit. Igen komoly irodalma van, így ha érdekel, fogsz róla bőséges információt találni, nem kezdenék kiselőadásba. Kezdésnek célszerű elolvasni az egyik eredeti publikációt. A teljes anyag az AES dokumentumok között található, amit csak szövetségi tagok és előfizetők érnek el.

Tapasztalataim szerint ami fejhallgatókban alapvető nehézség, hogy kompromisszumot kell kötni a linearitás vs. felbontás vs. ütősség vs. térbeli lokalizáció vs sebesség stb. terén.
Ez minden hangsugárzóra igaz, ezért is van annyiféle hangdoboz, fej/fülhallgató és zenelejátszó eszköz. Az őszinte, semleges, lineáris átvitelt el lehet érni a hangsugárzók csiszolásával, de ennek mindig ára van az általad is említett és a még nem említett paramétereknél. De ha nem erőltetik a kikalapált hangnyomás görbét (lásd PA hangsugárzók!), akkor a többi paraméterben igen jó eredményt el tudnak érni, aztán a meghajtó elektronikával beállítják a megszólalási egyensúlyt. Számomra logikus ügymenet. Félreértés azt gondolni, hogy ez valami szubjektív hangolgatás, vagy a tutibrutálüberminden hangzás receptje. Sokkal inkább hasonlít az ablaküveg megtisztítására, amin keresztül a tájat szemléljük, véleményezzük, megítéljük. Hagyhatod az ablakot koszosan is, mondván hogy neked úgy tetszik a látvány, de akkor nem a valós tájat akarod látni.

padam
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 33

Hozzászólás Szerző: padam »

tottyi írta:
A Pro audional is erdekelne, hogy mit jelent a komolyabb processzor. Szivesen kiprobalnam a hangfalamat egy ilyen processzorral amiben benne van a hangfalam korrekcios adata.
Nagyrészt mindkét leírt dolog általánosító butaság (tele van velük a fórum, bár nyomokban vezethetnek értelmes eszmecserékhez), és ezt bárki a saját érzékszerveivel ellenőrizheti, aki meghallgatja (vagy a saját szemével megszemléli). Az, hogy mi számit "kikorrigált" állapotnak, mind-mind relatív dolog.
A gyártónak lehet erről egy véleménye, de nem biztos, hogy az a "jó", vagy helyesebben fogalmazva nincs annál "jobb".

Pl. egy Genelec hangfalakon van lehetőség akusztikai korrekcióra, ez nyilván javít a hangzáson, mivel a rendszer az adott környezetben megméri magának, hogy mivel lehet csökkenteni bizonyos nemkívánt hatásokat. Egyedi mérés, nem általános.
De egyáltalán nem ugyanaz, mintha a lehető legjobban ki lenne korrigálva a hallgatási környezet, és nem fog átváltozni egy másik márka termékévé. Egy adott közeltéri monitor lesz adott hanggal, ami egyesek szerint jó, mások szerint meg nem.

Az hifiben pont az adja a bábeli zűrzavart, hogy kis túlzással minden van társítva mindennel, és minden máshogy harmonizál, de ami közös, hogy kb. mindegyik meglepően más.
https://www.reddit.com/r/oratory1990/wi ... f_presets/
Itt vagy egy rakás EQ görbe fejhallgatókhoz, igényes eszközökkel bemérve, ami elviekben mindent "kikorrigál" a Harman görbére. Legalább egy tucatot végigpróbáltam belőle és nem sok mindenre jó, leginkább roncsolja a hangot. (Még mindig jobb, mint mások, amiket próbáltam, ahol lövésem sincs, mit méricskéltek, és hogyan.)

Ennek van pár oka, pl.:
1.) EQ mint eszköz = kalapács. Más - időt és pénztárcát nem kímélő - megoldások messze kifinomultabbak.
Amikor egy hangmérnök használja, akkor főként adott csatornát állít kisebb mértékben annak megfelelően, hogy mire van szüksége, nem pedig az egészet, ott azért finomabb szerszámként működik.

2.) Amit írtam, adott eszközökkel elvégzett, nem pont olyanokkal, mint ami a nálam van. (Sőt, egyébként az se mindegy, hogy a fejhallgató milyen darab, azok között is lehetnek jelentős variációk.)
10/1 esetben tényleg azt mondom, hogy jónak tűnik - de nem mindig szeretném korrigálni azt a karaktert, ami miatt az adott fejhallgató nálam van és bele lehet zavarodni, hogy most bekapcsoljam az EQ-t, avagy nem.

3.) Ki találta ki, hogy a Harman-görbe jól szól? Valami kísérlet alapján állapotítták meg, de az olvasatom szerint az, hogy ezt milyen eszközökkel csinálták, eleve hatással volt arra, hogy hogyan jött ki ez az eredmény.

Visszatérve arra hogy mi a "jó mély":
Tapasztalataim szerint ami fejhallgatókban alapvető nehézség, hogy kompromisszumot kell kötni a linearitás vs. felbontás vs. ütősség vs. térbeli lokalizáció vs sebesség stb. terén.
Zárt fejhallgatóban én jó (vagyis adott szint felett nem eltorzuló) mélyet még egyáltalán nem hallottam. Kialakításából adódóan ez nem is lehetséges, mindenféle trükköket alkalmaznak hogy javítsák a technikai hátrányokat - ha hallja az ember hogy azok milyen szempontból nem jók, akkor egyik se lesz meggyőző.

Mindegyik driver típus ezt némileg másképp kezeli és az sem egyértelmű hogy mi a "legjobb".
Pl. az "X" fejhallgatóban technikailag sikerült kiküszöbölniük egy csomó olyan reflexiót, ami a felbontás rovására megy.
Mért olyan jó ez? Leginkább azért mert ha egy szóló hangszer szól, akkor nagyon szép egybefüggő lesz, nem válik el tőle, hihető. Ha több ilyen hangszer szól egyszerre, akkor több ilyen szép, "egyedi" mélyet lehet meghallani. (a legtöbb fejhallgató erre szimplán képtelen)
De az éremnek mindig két oldala van, ugyanis más műfajokra a végeredmény "túl tiszta", vékonyabb, mesterségesebb jelleget ad a hangnak. Nem így kéne szólnia. A túlnyomó többség szerint jó az, ha "testes, van alja". De ha mély annyira feszes hogy pont olyan gyorsan kezdődik és végződik amilyen hamar technikailag lehetséges, akkor ezt bizony kevesebbnek fogjuk érzékelni.
Nem csak az számít, hogy mit mutat a mérési grafikon, a mennyiség bizony nem csak ettől függ, az érzet meg főleg nem.

Ellenpéldának van az "Y" fejhallgató. Régebbi modell, ahol ez a technika nem ilyen szintű (relatív, még mindig elég jó szinten van). Azaz a mély icipicit tompább, lomhább, nincs olyan szépen feltextúrázva, információvesztés történik (kis túlzással olyan mintha hallani lehetne egy keresztváltót, ugyanis én picit azt érzem hogy a mély sebessége icipicit lassabb, mint a közép, vagy a magas). Viszont a felvételek nagyobb részénél ez mégis természetesebb hangzást ad, esetek 90%-ban nem zavaró.
De ez annak is köszönhető, hogy az egész hangképet olyanra tervezték meg, hogy nyugodt, kellemes, hátradőlős legyen a hangkép - így persze hogy jobban figyel a hallgató a mélyekre.

Egyelőre én egy "Z" típusnál táboroztam le ami a kettő között van, mondhatjuk hogy sokkal jobb, mint "Y" és összességében a legjobb mély amit én fejhallgatóból hallottam, és igyekszik sokkal diszkrétebben (lineárisabban) nyugodt lenni.
De ezért a "jobb kompromisszumért" többszörös árat kell fizetni - és akkor még erre jön rá az erősítő amivel persze mindhárom típus a legjobb verziót adhatja ki önmagából ("Y" talán a karakerisztikája miatt "éhesebb" erre, de igazából mindegyikhez kéne, de lehet vitakozni hogy a másiknál ez nem olyan zavaró, stb. stb.).

És attól még hogy én ezt gondolom sok-sok év távlából, más még lehet, hogy olyan fejhallgató mélyét tartja jónak, amit nekem (már) egyáltalán nem tetszik.
Tehát tudtommal nincs általános elv arra, hogy mi a "jó mély" de az előbb felsorolt szempontok alapján szépen lehet elemezni mindent.

Amúgy meg még mindig semmit nem ér egy jó mély, ha az egész hangzás nincs annyira egyben, több fejhallgatóm is van aminek nem ez az erőssége (egy jó szintet azért megütnek adott szempontok alapján).
És mégis, lehet hogy más ezeket súlyos hibának tartja, de én mégis rendkívül magas szintre osztályzom a hangukat, mert szvsz nem is kifejezetten lehet csak egy pár tulajdonságot kiemelni.
Vagy lepontozni mindet és összeadni, számszerűsíteni.
Ezért is nehéz adott hifi terméket értékelni, mert nem így kéne, hogy működjön, de valami támpontja mégis szükség van.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 766

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Luxor Audio írta:
2024.10.01., kedd 16:25
tottyi írta:
2024.09.30., hétf. 09:01
A HD650-tol szerintem joval jobban szol a HD800 az olyan levegosebb volt de nem voltak melyei es ennek a KZ fulhallgatonak az en tapasztalatom alapjan tobb melye van es nagyon birja a hangerot.
Érdekes(ebb) az összevetés, ha - kellő eszköz birtokában - mindkettőnél alkalmazzuk a publikus korrekciós adatokat. Máris kikerül a képletből, hogy pl. melyiknek "több a mélye". Márpedig sokaknál az ilyen könnyen befolyásolható paraméterek döntenek és sokszor ezek alapján születnek a kijelentések, hogy JOBB/ROSSZABB.

Offtopik hasonlat következik:

Miként a fejhallgatókhoz létezik korrekciós adat, a digitális fényképezőgépekhez (sőt objektívekhez is) is létezik színprofil, korrekciós adatcsomag, amiket a komolyabb képszerkesztő szoftverek is alkalmaznak. Ha valaki ezeket a gyári (!) adatokat valamiért nem használja, vagy rosszul állítja be őket, akkor születnek azok a vélemények, hogy X gépnek kékes, Y masinának vöröses a képe (de így legalább tudhatjuk, hogy az illető valami gagyi szoftvert használ, vagy nagyon nem érti a digitális fotózást). Színkorrekció után ezek a felületes különbségek eltűnnek és megjelennek a valódi, érdemi különbségek.

Kevésbé offtopik párhuzam:

A Pro Audio hangsugárzókhoz szintén adnak gyári korrekciós csomagot, amiket a komolyabb processzorok képesek alkalmazni (némelyik automatikusan, saját memóriából), így mutatják meg a cucc valódi képességeit. Ezért nem igazán lehet felhasználói, vagy tesztbeszámolókban olyat olvasni, hogy melyik PA hangsugárzónak több/kevesebb a mélye, mert korrekció után nincs ilyen különbség köztük.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2HC R | Ethernet kabel: VIABLUE EP-7 SILVER RJ-45 CAT6A

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tottyi írta:
2024.09.30., hétf. 09:01
A HD650-tol szerintem joval jobban szol a HD800 az olyan levegosebb volt de nem voltak melyei es ennek a KZ fulhallgatonak az en tapasztalatom alapjan tobb melye van es nagyon birja a hangerot.
Érdekes(ebb) az összevetés, ha - kellő eszköz birtokában - mindkettőnél alkalmazzuk a publikus korrekciós adatokat. Máris kikerül a képletből, hogy pl. melyiknek "több a mélye". Márpedig sokaknál az ilyen könnyen befolyásolható paraméterek döntenek és sokszor ezek alapján születnek a kijelentések, hogy JOBB/ROSSZABB.

Offtopik hasonlat következik:

Miként a fejhallgatókhoz létezik korrekciós adat, a digitális fényképezőgépekhez (sőt objektívekhez is) is létezik színprofil, korrekciós adatcsomag, amiket a komolyabb képszerkesztő szoftverek is alkalmaznak. Ha valaki ezeket a gyári (!) adatokat valamiért nem használja, vagy rosszul állítja be őket, akkor születnek azok a vélemények, hogy X gépnek kékes, Y masinának vöröses a képe (de így legalább tudhatjuk, hogy az illető valami gagyi szoftvert használ, vagy nagyon nem érti a digitális fotózást). Színkorrekció után ezek a felületes különbségek eltűnnek és megjelennek a valódi, érdemi különbségek.

Kevésbé offtopik párhuzam:

A Pro Audio hangsugárzókhoz szintén adnak gyári korrekciós csomagot, amiket a komolyabb processzorok képesek alkalmazni (némelyik automatikusan, saját memóriából), így mutatják meg a cucc valódi képességeit. Ezért nem igazán lehet felhasználói, vagy tesztbeszámolókban olyat olvasni, hogy melyik PA hangsugárzónak több/kevesebb a mélye, mert korrekció után nincs ilyen különbség köztük.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 407

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Én amikor először hallottam HD800-at egy kiállításon, mondtam a kiállító srácnak, hogy "ez úgy szól mint egy sztatikus". Láttam hogy nagyon örül a véleményemnek, így nem volt szívem hozzátenni, hogy a sztatikusok szerintem nem szólnak jól, de legalább is én nem szeretem a hangjukat. :D
Valahogy a 3 méter magas énekes egy Barkas méretű gitárral a kezükben nem az én világom ... :D
(Szigorúan egyéni szvsz. ízlés és hallás alapján ... )

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5586

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

tottyi írta:
2024.09.28., szomb. 14:36
Neke volt HD650 egy Violectric v200-al es szornyu tompa hangja volt.
Mint minden általam ismert fejhallgatónál, a HD650-nél is nagyon számít a fejhallgatókábal. Annyi különbséggel, hogy amíg egy kínai Hifiman-hez viszonylag korrekt fejhallgató-kábelt adnak), addig a HD650 gyári kábele SZERINTEM igen vacak. A "szörnyű tompa" azért valósznűleg költői túlzás, ha ugyanazt értjük a "tompa" alatt, de az is biztos, hogy nagyot dobott rajta egy viszonylag ruppótlan kábel-upgrade is. Ha meg valaki meghallgatta mondjuk a KáCsa ezüst fejhallgató-kábelével (szerintem piszok jó az a kábel, és piszkosul meg is emelték az árát az utóbbi években, gondolom mert ők is rájöttek...), vagy hasonlóval, akkor kezdte megérteni, mire képes. Ami messze nem "high end" így sem, de igencsak hallható a különbség, és hogy nem mondható "iszonyat tompá"-nak sem, az biztos.
Az más kérdés, hogy van aki szereti a "Sennheiser-hang" és a "semlegesség" szerintem kissé "mackós" keverékét, és van aki kevésbé. De annak, aki szereti a "lapos" /értsd: Harman-görbéhaz viszonylag közel kacskaringózó" frekvenciamenetet és a nyílt fejhallgatók világában azért szerintem némiképp "lassabb" megszólalást (ami sokaknak pozitívum, mert nagyon sokféle zenével teszi hallgathatóvá), a HD650-es igen jó ár/érték arányt képvisel. SZERINTEM!
Szerk.: HD800-zal meg csak úgy érdemes összehasonlítani, ha az áraikat is egymás mellé teszed. Kb így: szerintem egyértelműen jobban szól a HD800, ÉS háromszor annyiba kerül :D
Khm. Khm.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

MrCollector írta:
2024.09.30., hétf. 06:49
Láttam már 1-2 fejhallgatót, de nehezen tudom elképzelni, hogy egy 40 €-s fülhallgató jobban szól, mint egy 1000 €-s (kb. ennyi volt anno a HD800, a HD800s jelenleg kb. 1700€) fejhallgató. Persze lehetnek csodák.
A HD650-tol szerintem joval jobban szol a HD800 az olyan levegosebb volt de nem voltak melyei es ennek a KZ fulhallgatonak az en tapasztalatom alapjan tobb melye van es nagyon birja a hangerot. Lehet a HD800-hoz egy sokkal jobb erosito kellett volna mitna Violectric V200 mert minden jumpert a maxumumra raktam es ugy mar lehet mondani, hogy hangosan szolt. Ar/hang alapjan ha dontenem kellene akkor a KZ fulest valasztanam mert meg erositot se kell hozza venni de ez az en velemenyem, mas maskeppen fogja hallani. Mivel kinai es fulesenkent van benne 6 hangszoro es basszusra egy 10mm-es azt gondoltam, hogy nem fog sokaig mukodni de mar 3 eve megvan es mukodik.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2HC R | Ethernet kabel: VIABLUE EP-7 SILVER RJ-45 CAT6A

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2203

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Csodák már pedig nincsenek. :smile29:
Ezekről a "megoldjuk occón" dolgokról általában kiderül, hogy a zenei izlés, a felvételi és a lejátszó berendezés minősége befolyásolja a hallgatóját.
Magyarul - a High End " alulról kopik "
TJ.
LP: Lurné J1 - Air Tangent 1B - Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 7242 tube PSE, CD: Philips CD100 trial run no NFB/V-FET, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster/SP-8, SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S V-MOS/SRX MKIII

MrCollector
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 356

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Láttam már 1-2 fejhallgatót, de nehezen tudom elképzelni, hogy egy 40 €-s fülhallgató jobban szól, mint egy 1000 €-s (kb. ennyi volt anno a HD800, a HD800s jelenleg kb. 1700€) fejhallgató. Persze lehetnek csodák.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

MrCollector írta:
2024.09.29., vas. 21:48
tottyi írta:
Neke volt HD650 egy Violectric v200-al es szornyu tompa hangja volt. Utana volt egy HD800 de annak meg melyei hianyoztak de az nagyon szepen szolt es kenyelmes volt a HD600 utan. Most van egy KZ ZSX fulhallgatom a hozza valo Bluetoothal es jobban szol mind a Sennheiserek es neg kozben a soromert is kimehetek a huttohoz. :) Mobillal is kutuno (iPhone), en annak idejen azert vettem egy Sony Z1-es mobilt mert azt irtak, hogy milyen jo zenere aztan a baratnom-nek lett egy iPhone 4S-es telefonja es azon is csak ugy meghallgattam a zenet, na ott akkora kulonbseg volt az iPhone javara, hogy masnap meghirdettem az uj Sony mobilomat pedig jobban tetszett. Azota csak iPhone-om van de mar bluetoothon hallgatok zenet ezzel a fulessel, van egy Ipod Pro fulesem is de messze nem olyan jo (hangban) mint a KZ Audio fules. https://kz-audio.com/kz-zsx.html
Mennyibe kerül ez a fülhallgató?
En harom eve rendeltem az aliexpressrol, 40 euro volt a fules es 20 euro a bluetooth egyseg.

MrCollector
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
Neke volt HD650 egy Violectric v200-al es szornyu tompa hangja volt. Utana volt egy HD800 de annak meg melyei hianyoztak de az nagyon szepen szolt es kenyelmes volt a HD600 utan. Most van egy KZ ZSX fulhallgatom a hozza valo Bluetoothal es jobban szol mind a Sennheiserek es neg kozben a soromert is kimehetek a huttohoz. :) Mobillal is kutuno (iPhone), en annak idejen azert vettem egy Sony Z1-es mobilt mert azt irtak, hogy milyen jo zenere aztan a baratnom-nek lett egy iPhone 4S-es telefonja es azon is csak ugy meghallgattam a zenet, na ott akkora kulonbseg volt az iPhone javara, hogy masnap meghirdettem az uj Sony mobilomat pedig jobban tetszett. Azota csak iPhone-om van de mar bluetoothon hallgatok zenet ezzel a fulessel, van egy Ipod Pro fulesem is de messze nem olyan jo (hangban) mint a KZ Audio fules. https://kz-audio.com/kz-zsx.html
Mennyibe kerül ez a fülhallgató?

kari80
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: kari80 »

Ahogy előttem már említették az LG V szériás telefonjait. Nekem több is volt, kezdve a Bang and Olufsen által hangolt V30, majd ezt követte a Meridian által hangolt V40, illetve később a V50s, amit jelen pillanatban is használok.
Egyszerűen imádom, a hangminősége döbbenetes. Egy quad dac chip található benne.
Egyébként a G szériában is megtalálható a Quad dac, ha nem is mindegyikben, a G8x-ben biztos, egy ismerősömnek segítettem a beszerzésében.
Ha tehetitek hallgassatok meg egyet, érdemes!

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 289

Hozzászólás Szerző: s4tch »

Snipi írta:
2024.09.27., pén. 11:46
Állítólag vannak olyan telefonok ...
*voltak

Az LG V-sorozata, a Meizu Pro telefonok, csúcs Samsungok, + még néhány egzotikus, ázsiai piacra készült modell valóban tudtak jól szólni, oda lehetett őket tenni árban összevethető dedikált hordozható lejátszók mellé. Megvan még valahol a Meizu Pro 6-om, azt nem cseréltem volna le egy Fiio X3-ra vagy egy olcsóbb, akkor futó iBassóra (talán 50 volt a típusszámban, nem emlékszem pontosan). De azokat is inkább fülhallgatókkal volt érdemes párosítani, nem fejesekkel. Az ilyen telefonok kikoptak a piacról azóta, hogy az apple elhagyta a jacket az iPhone 7-nél. Most kb. a Moondrop gyárt olyan telefont, amin van jack, és a tervezésnél szempont volt a hangminőség, az viszont állítólag hiába szól jól, telefonként nem állja meg a helyét. 2024-ben egy átlagos telefont feltételezve telefonos zenehallgatáshoz érdemes venni egy vezetékes vagy bluetooth dac/erősítő kombót a telefon mellé.

A HD600 parádés fejhallgató tud lenni csöves erősítővel hajtva. Ha rosszabbul szól, mint egy DT990, akkor ott szerintem vagy az ízlés nem kompatibilis a fejessel, vagy az erősítés. Vagy egyik sem.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Gulka. írta:
2024.09.27., pén. 11:09
Így van mindenkinek más az ízlése. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel vannak hajtva a fejhallgatók.... Például a saját sima DT990-m (250) teljesen másképpen szól a Limetree kimenetéről és az Elixirről is. Biztos vagyok, hogy a Sennheiser is hasonlóan eltérne, ha egy sima laptoppal vagy egy dedikált asztali fejhallgató erősítővel használnám.... Így néha vannak azért fura vélemények a fórumokon. Például egy Hifiman HE400SE-t is adnak el sokan, mert nem tudják meghajtani rendesen. Gondolják, hogy a telefonnal majd elég lesz. Hát nagyon nem. Utána meg olvasom, hogy nem jó fejes. Pedig ez nem igaz.
Állítólag vannak olyan telefonok (nem tudom melyek ezek, és miben áll ez a tulajdonságuk) amik meglepően jól szólnak, és még nagyon drága high-end fülesekkel (HD800-as) is fantasztikus hangminőséget produkálnak. (Nem tudom ... nekem csak egyszer mesélte valaki, hogy volt Győrben egy füles-erősítő kiállításon még kb. 10 éve, és ott mutatták neki ezt, és le volt esve az álla ... )

Gulka.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hozzászólás Szerző: Gulka. »

Így van mindenkinek más az ízlése. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel vannak hajtva a fejhallgatók.... Például a saját sima DT990-m (250) teljesen másképpen szól a Limetree kimenetéről és az Elixirről is. Biztos vagyok, hogy a Sennheiser is hasonlóan eltérne, ha egy sima laptoppal vagy egy dedikált asztali fejhallgató erősítővel használnám.... Így néha vannak azért fura vélemények a fórumokon. Például egy Hifiman HE400SE-t is adnak el sokan, mert nem tudják meghajtani rendesen. Gondolják, hogy a telefonnal majd elég lesz. Hát nagyon nem. Utána meg olvasom, hogy nem jó fejes. Pedig ez nem igaz.
Lindemann Limetree Network + Heed Audio Elixir + Heed Audio Bee + Beyerdynamic DT-990.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Epsilon írta:
2024.09.23., hétf. 08:11
Nem, nem azért akarok HD600-ast meghallgatni, mert a vásárlását tervezném. Egyszerűen hajt a kíváncsiság, mert sok helyen olvastam, hogy ez az etalon a hi-fi fejhallgatók között, minden fejhallgatós hi-fi-stának kell lennie belőle a készlete között.
Az etalon egy sokak által elfogadott viszonyítási alap (mint pl. a franciák által készített méterrúd). Jelen esetben sem jelenti azt, hogy A LEGJOBB. A HD6xx sorozatból rengeteget adtak el, ezért sokan ismerik. Hogy kinek tetszik és milyennek hallják a hangját, az nagyjából mindegy, a nagy példányszámú cuccok megítélése mindig vegyes. Valakinek ez a világ teteje, mások lefitymálóan tolják félre. A fejhallgatók hangszínezettsége erősen eltér és ezeket a különbségeket élesebben halljuk, mivel itt ki van zárva a teremakusztika, ami képes szépen összemosni, akár meg is fordítani a hangsugárzók közötti differenciákat.

Mikor egy hangforrást semleges, kiegyensúlyozott jelzőkkel illetnek és ez valakinél azonos az unalmas, egysíkú megszólalással, az mindig valami zavart jelez számomra. Persze nem tudhatjuk, ki milyen eltekert, felturbózott hangzásra vágyik, de a beszámolókból azért kiolvasható valamennyire, micsoda különbségek vannak elvárások és ízlések között. Az itt gyakran emlegetett DT990 speciel (az én hallásom és fogalmaim szerint) kegyetlenül áthangszereli a zenei anyagokat és ha valamelyik HD6xx fejes után hallgatom, úgy érzem, a felvétel harmada eltűnt az éterből, sokan mégis ezt tekintik jobbnak. Én a magam részéről pont a semlegességre törekszem, azaz ne a fejhallgató döntse el, hogyan szól a muzsika a fejemben (ezért is korrigálom az átviteli hibákat). Inkább döntsék ezt el a hangfelvételek készítői és a zenészek, mert nekik ez a dolguk, meg általában értenek is hozzá.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 641

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Epsilon írta:
…..

Köszi a választ. Nem, nem azért akarok HD600-ast meghallgatni, mert a vásárlását tervezném. Egyszerűen hajt a kíváncsiság, mert sok helyen olvastam, hogy ez az etalon a hi-fi fejhallgatók között, minden fejhallgatós hi-fi-stának kell lennie belőle a készlete között. ….
Én ezt nem tudtam. 1992 óta van egy Sennheiser HD 560 Ovation II fejesem.
Megvettem egyszer használtan egy HD 600- ast, pár nap múlva el is adtam. Nem volt túl kényelmes, és a hangja sem tetszett. De ettől még van, akinek tetszik.

Ahogy MrCollector írja, nem mindegy, milyen erősítő van előtte, meg szerintem minden beleszól a hangjába, ami előtte van, vagyis: forrás, dac, kábelek, táp, meg a felvételek, és alapvetően a zenei ízlés határozza meg, hogy kinek tetszik. Nyilván sokaknak, az eladott darabszámok alapján.

Budapesten lesz Rezső show, meg boltban is meg lehet hallgatni. Nagyon sok fejes van, (Akg is elég nagynevű és nagy múltú, hagyományokkal rendelkező gyártó), (MrSpeaker, Audeze, Final Audio, Meze, Focal, Hifiman, Denon, Sony, Stax, Audio Technika, stb.) és a kínálat folyamatosan nő.

Szerintem az etalon sokaknál az eredeti, régi AKG K240, nekem is van itthon a polcomon, meg másoknál is láttam, az ára a töredéke, de mégis…
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.” - Albert Einstein.

MrCollector
V.I.P.
V.I.P.

Epsilon írta:
Snipi írta:
2024.09.23., hétf. 07:17
Szerintem ez így nem túl szerencsés kérdés. Mindenki a saját ízlése szerint fogja preferálni a termékeket. Nekem pl. a HD600-as egyáltalán nem tetszik. (És igazából nagyon egyik Sennheiser se, még a HD800 vagy 800S se, talán még a HD700-as ami úgy ahogy). Ez leginkább a barátom által is beidézett táblázatban található "semleges, kiegyensúlyozott" hangkép miatt van. Ez tényleg így van. Csak sajna egy az én olvasatomban "unalmas, egysíkú, vérszegény és élettelen"-t jelent. MIndenkinek más. A DT990 nekem túl "mosott". Olyan mintha hypóval kitisztítottak volna a hangból minden "koszt."
Nekem a Beyerek közül a DT831, és DT931 ami nagyon tetszik. (Természetesen csak pár évig gyártották, és már sehol sem elérhető, ami nekem van 1-1 darab, azt meg hülye lennék eladni.) Azok olyan nagyon természetesen szólnak. Azokban is megvan az erőteljes mély és a - nekem - szép csilingelő magas, de semmiképp sem harsány.
Aztán egy másik valaki, meg pont az ellenkezőjét mondaná. Ha még nem dőlt el a HD600-as sorsa (gondolom ezért van a kérdés, mert más különben nem sok értelmét látom) akkor mindenképp hallgass még egy - ha nem számít a külcsín, és elbírod a kis kényelmetlenségeket - egy Grado SR-225-ös vagy 325-öt. (MIndegy hogy I, E vagy X széria). Kb. ugyanabban az árban egy nagyságrendekkel jobb hangot hallhatnál szerintem.
Köszi a választ. Nem, nem azért akarok HD600-ast meghallgatni, mert a vásárlását tervezném. Egyszerűen hajt a kíváncsiság, mert sok helyen olvastam, hogy ez az etalon a hi-fi fejhallgatók között, minden fejhallgatós hi-fi-stának kell lennie belőle a készlete között. Sok zene/készülék kritikus jegyzi meg a kritikája elején vagy végén, hogy ezt a fejhallgatót (is) használta a kritikai meghallgatása során. És akkor találkozik az ember olyan bejegyzésekkel is, hogy álmosító, szirupos, erőtlenek a mélyek, stb. Ezért szeretnék én is saját véleményt formálni, (és megnyugodni, hogy az én Beyer-em jobban hangzik) ugyanazon az erősítőn (ugyanazokkal a csövekkel).
A Grado-ról is sokat olvastam - többek szerint a Vali 2 (vagy az új Vali 3) erősítőn nagyon jól szól, de nem hiszem, hogy a fülre simuló szivacs konstrukciója bevállna nálam. De azért azt is meghallgatnám, hogy megintcsak személyes tapasztalatom legyen a Grado hangzásról.
A HD600 széria elég népszerű kategóriájában, a mítosza (és az ára) miatt elég sokan rendelkeznek vele. Valószínűleg ezért szerepelnek összehasonlítási alapként tesztekben. A maguk idejében nagy durranásnak számítottak, igaz azóta sem lettek rosszabbak, de lettek mellettük jobb fejhallgatók. Szerintem a HD600, a maga hiányosságaival, valósághűbb hangzást képvisel, mit a DT990 Pro. A HD650 pedig még inkább. Az, hogy kinek mi tetszik és milyen zenékkel már más kérdés. Az sem elhanyagolható milyen erősítővel hajtjuk ezeket.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Epsilon írta:
Köszi a választ. Nem, nem azért akarok HD600-ast meghallgatni, mert a vásárlását tervezném. Egyszerűen hajt a kíváncsiság, mert sok helyen olvastam, hogy ez az etalon a hi-fi fejhallgatók között, minden fejhallgatós hi-fi-stának kell lennie belőle a készlete között. Sok zene/készülék kritikus jegyzi meg a kritikája elején vagy végén, hogy ezt a fejhallgatót (is) használta a kritikai meghallgatása során. És akkor találkozik az ember olyan bejegyzésekkel is, hogy álmosító, szirupos, erőtlenek a mélyek, stb. Ezért szeretnék én is saját véleményt formálni, (és megnyugodni, hogy az én Beyer-em jobban hangzik) ugyanazon az erősítőn (ugyanazokkal a csövekkel).
A Grado-ról is sokat olvastam - többek szerint a Vali 2 (vagy az új Vali 3) erősítőn nagyon jól szól, de nem hiszem, hogy a fülre simuló szivacs konstrukciója bevállna nálam. De azért azt is meghallgatnám, hogy megintcsak személyes tapasztalatom legyen a Grado hangzásról.
Hát itt is csak egyéni véleményeket kaphatsz : szerintem a Te Beyer DT990Pro-d egy sokkal jobb hangú füles mint a HD600-as. De mint írtam nekem a Sennheiserek nem jönnek be. Bár természetesen nekem is volt pár darab. (Szerencsére már csak volt ... :D )

Epsilon
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Epsilon »

Snipi írta:
2024.09.23., hétf. 07:17
Szerintem ez így nem túl szerencsés kérdés. Mindenki a saját ízlése szerint fogja preferálni a termékeket. Nekem pl. a HD600-as egyáltalán nem tetszik. (És igazából nagyon egyik Sennheiser se, még a HD800 vagy 800S se, talán még a HD700-as ami úgy ahogy). Ez leginkább a barátom által is beidézett táblázatban található "semleges, kiegyensúlyozott" hangkép miatt van. Ez tényleg így van. Csak sajna egy az én olvasatomban "unalmas, egysíkú, vérszegény és élettelen"-t jelent. MIndenkinek más. A DT990 nekem túl "mosott". Olyan mintha hypóval kitisztítottak volna a hangból minden "koszt."
Nekem a Beyerek közül a DT831, és DT931 ami nagyon tetszik. (Természetesen csak pár évig gyártották, és már sehol sem elérhető, ami nekem van 1-1 darab, azt meg hülye lennék eladni.) Azok olyan nagyon természetesen szólnak. Azokban is megvan az erőteljes mély és a - nekem - szép csilingelő magas, de semmiképp sem harsány.
Aztán egy másik valaki, meg pont az ellenkezőjét mondaná. Ha még nem dőlt el a HD600-as sorsa (gondolom ezért van a kérdés, mert más különben nem sok értelmét látom) akkor mindenképp hallgass még egy - ha nem számít a külcsín, és elbírod a kis kényelmetlenségeket - egy Grado SR-225-ös vagy 325-öt. (MIndegy hogy I, E vagy X széria). Kb. ugyanabban az árban egy nagyságrendekkel jobb hangot hallhatnál szerintem.
Lampizator Atlantic TRP -> Schiit Vali 2++ -> Hifiman Ananda Stealth V3
Marantz NA6005 -> Little Dot MKIII -> Beyerdynamic DT990 Pro
Marantz SA-14S1 SE -> AKG K612 Pro

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”