Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Jbl

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2736

Re: Jbl

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

venndi írta:
2024.12.23., hétf. 23:03
Sziasztok!

Szeretném a JBL E100-as hangfalaimat lecserélni valami komolyabbra. A 250 Ti egy régi álmom, régen nagyon megfogott az alakja és a 320 mm-es mélyek. Azonban nem vagyok benne biztos, hogy meg-e éri az árát (2000 euró), nincs-e túl hypolva. Ezen kívül nézegetem a JBL L100-ast https://www.hifi-wiki.de/index.php/JBL_L_100_INT és az L90-est, 800 - 1000 euróért. Legfőképp metált hallgatok, de szeretem az elektronikus zenét is. Van valakinek ezekkel a hangfalakkal tapasztalata? Szívesen fogadok javaslatok ha vannak :)
szia

világok harca a régi 250-es az L-90,esetleg L-100 :D a 250-es még a "régivágasú" (old school) JBL hangzást képviseli,az L90/100 meg egy picit már a modernebb hangzásvilág felé kacsingat...volt L-90-sem,nehezebben hajtható mint a 250-es,és csak akkor kezd jól szólni ha jól meg van hajtva,amit a családtágok vagy szomszédok lehet már nem fognak tolerálni...a 250 kezes bárány hozzá képest...a használtpiaci áraik sem véletlenül olyanok,amilyenek...picit több pénzt kell bedobálni a malackába a 250-ért,de megéri...sztem..

...van az a mondás: az L-90-est,mindenki dicséri,de gyorsan eladják,az L250-est megveszed,és meghagyod...

:smile49:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

venndi
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: venndi »

Sziasztok!

Szeretném a JBL E100-as hangfalaimat lecserélni valami komolyabbra. A 250 Ti egy régi álmom, régen nagyon megfogott az alakja és a 320 mm-es mélyek. Azonban nem vagyok benne biztos, hogy meg-e éri az árát (2000 euró), nincs-e túl hypolva. Ezen kívül nézegetem a JBL L100-ast https://www.hifi-wiki.de/index.php/JBL_L_100_INT és az L90-est, 800 - 1000 euróért. Legfőképp metált hallgatok, de szeretem az elektronikus zenét is. Van valakinek ezekkel a hangfalakkal tapasztalata? Szívesen fogadok javaslatok ha vannak :)

gabocseri
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: gabocseri »

JBL 4312 valóban sűrűbben előjön a neten, viszont a 4312A nekem jóval ritkábbnak tűnik. Más benne a magas, és változott a hangváltó is.

Ha a felújítás lenne a vége, szerintetek milyen gyártótól és milyen minőségű 0.01uF, 3.3uF, 10uF kondenzátort, és milyen l-pad -okat lenne értelmes bele tenni?

4312MKII
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 5

Hozzászólás Szerző: 4312MKII »

Sziasztok !

Az interneten rengeteg írás található a 4312 monitor hangváltójáról, és a különböző módosításokról:

https://www.google.com/search?q=jbl+431 ... e&ie=UTF-8

gabocseri

Re: Jbl 4312A hangváltó mod/upgrade/restaurálás?

Köszi a felajánlást. Bevallom a hangváltó fejlesztéstől kicsit borsódzik a hátam. Annyira szubjektív és én nem vagyok jó abban, hogy a nagyon jó és az annál valamivel jobb között tudjak különbséget találni. Ha lenne valami, ami sokak számára jó és szép volt, bevált, az szuper lenne.

Egyébként hogyan kell elképzelni ezt a mérést/tervezést? Milyen gondot látsz a kapcsolásban? Hátha más számára is érdekes a dolog.
uniquesound írta:
2024.12.13., pén. 12:03
Ha ez a séma igaz, úgy több sebből is vérzik.
Ha gondolod át tudom nézni, mérni és akár egy tisztességes hangváltót is tudok tervezni.

[quote=gabocseri post_id=2918077 time=<a href="tel:1734084433">1734084433</a> user_id=46828]
Sziasztok!

Talán 2 évvel ezelőtt történt, hogy ráakadtam egy pár JBL 4312A -ra itt a fórumon, meg is vettem, tudatában azzal, hogy a hangváltó tuningolva lett valamilyen Magyarországon ismert személy által, akinek a neve nem csengett ismerősen, és már nem is emlékszem rá. A lényeg, hogy szépek és szépen szólnak, de mindig ott motoszkált bennem, hogy vajon milyen lehet az eredeti hangja, illetve hogyan szól egy komolyabb erősítővel (nekem csak egy Yamaha R-N303D -m van).

Átvittük haverhoz, akinek ennél jóval komolyabb rendszere van, és mivel ő többet várt tőlük, belenéztünk hátulról. Mellékeltet találtuk benne, aminek meg is rajzoltam a kapcsolását. Neten kutatok már egy hete, hogy a kapcsolást vajon honnan merítették, de nem találok semmit.

Abban remélek segítséget a fórumon az abban jártasaktól, hogy vajon ismerős-e vkinek a kapcsolás, van-e valakinek tapasztalata JBL 4312A crossover módosítással/felújítással.

Előre is köszönök minden segítséget!
[/quote]
BLX írta:
2024.12.13., pén. 16:12
gabocseri írta:
2024.12.13., pén. 11:07
Sziasztok!

Talán 2 évvel ezelőtt történt, hogy ráakadtam egy pár JBL 4312A -ra itt a fórumon, meg is vettem, tudatában azzal, hogy a hangváltó tuningolva lett valamilyen Magyarországon ismert személy által, akinek a neve nem csengett ismerősen, és már nem is emlékszem rá. A lényeg, hogy szépek és szépen szólnak, de mindig ott motoszkált bennem, hogy vajon milyen lehet az eredeti hangja, illetve hogyan szól egy komolyabb erősítővel (nekem csak egy Yamaha R-N303D -m van).

Átvittük haverhoz, akinek ennél jóval komolyabb rendszere van, és mivel ő többet várt tőlük, belenéztünk hátulról. Mellékeltet találtuk benne, aminek meg is rajzoltam a kapcsolását. Neten kutatok már egy hete, hogy a kapcsolást vajon honnan merítették, de nem találok semmit.

Abban remélek segítséget a fórumon az abban jártasaktól, hogy vajon ismerős-e vkinek a kapcsolás, van-e valakinek tapasztalata JBL 4312A crossover módosítással/felújítással.

Ha gyáriak a hangszórók és azok megfelelően működnek, én lehet elsőnek megpróbálnám a gyári állapotot helyreállítani.
A hangszórók elvileg eredetiek és elvileg jól működnek. A magas és a mély legalábbis annak tűnik. A közepet nem szedrem ki, hátulról pedig elhatárolás miatt nem látszik.

A hangváltó eredeti állapotba állítása lenne számomra is a preferált, ez függően a minőségtől 100-500€ közötti pénz.

Az lenne blama, ha ez a pénz rontana a dolgokon 😬.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1051

Hozzászólás Szerző: BLX »

gabocseri írta:
Sziasztok!

Ha gyáriak a hangszórók és azok megfelelően működnek, én lehet elsőnek megpróbálnám a gyári állapotot helyreállítani.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6490

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

gabocseri írta:
Sziasztok!

A kérdésed átkerült a helyére a Jbl topikba.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

uniquesound
Kapcsolat:

Re: JBL 4312A hangváltó mod/upgrade/restaurálás?

Hozzászólás Szerző: uniquesound »

Ha ez a séma igaz, úgy több sebből is vérzik.
Ha gondolod át tudom nézni, mérni és akár egy tisztességes hangváltót is tudok tervezni.
gabocseri írta:
Sziasztok!

gabocseri

Jbl 4312A hangváltó mod/upgrade/restaurálás?

Sziasztok!

Csatolmányok
JBL - 3112D Network (4312A) crossover schematic.pdf
Eredeti kapcsolás így kell kinézzen
(708.26 KiB) Letöltve 63 alkalommal.
Tuningolt kapcsolás
Tuningolt kapcsolás
Kép a jelenlegi tuningolt crossoverről
Kép a jelenlegi tuningolt crossoverről

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 629

Hozzászólás Szerző: Snipi »

dbrnsk írta:
2024.09.12., csüt. 13:32
Snipi írta:
2024.09.12., csüt. 13:26
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Mivel ez nem JBL, a választ a B&W topicba írom be.
Ne fáradj, olvastam már róla (tőled) eleget. :)
Tényleg!? Köszi. Megtisztelsz. De már megírtam.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1533

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Snipi írta:
2024.09.12., csüt. 13:26
Ne fáradj, olvastam már róla (tőled) eleget. :)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

dbrnsk írta:
2024.09.11., szer. 18:12
Snipi írta:
2024.09.11., szer. 15:40

B&W 602-es. Ebben csak annyi a bukfenc, hogy amikor a JBL-eket hallottam, még nem volt meg a 602-es. Azt később vettem a második rendszerbe. (Mondjuk amikor a JBL-eket hallottam még csak egy hifim volt.) Jó régen volt igaz, de azóta nem nagyon éreztem további késztetést további JBL-ekkel kínozni magam.
Volt nekem is, jó volt és szerettem is (602). Viszont helyén kell kezelni, vannak hibái bőven és sok-sok lépcső van még feljebb. Alap hifi doboz.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:

B&W 602-es. Ebben csak annyi a bukfenc, hogy amikor a JBL-eket hallottam, még nem volt meg a 602-es. Azt később vettem a második rendszerbe. (Mondjuk amikor a JBL-eket hallottam még csak egy hifim volt.) Jó régen volt igaz, de azóta nem nagyon éreztem további késztetést további JBL-ekkel kínozni magam.
Volt nekem is, jó volt és szerettem is (602). Viszont helyén kell kezelni, vannak hibái bőven és sok-sok lépcső van még feljebb. Alap hifi doboz.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Snipi! Legalább 15 éve olvasom a kijelentéseidet (nem, nem vélemény), amiket az összes ismert magyar fórumban nyomatsz, kezdve a néhai Hificitytől a Hifipiacon át az AVX-ig. Fejlődésnek ez idő alatt semmi nyomát nem vélek felfedezni részedről, sem hifiben, sem gondolkodásmódban. Azért ebben a korban már illene belátni, hogy nem a többiek jönnek szembe a forgalommal.. :D És ezt most nem kifejezetten a JBL miatt írtam (nektek). :D

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

-CB- írta:
2024.09.11., szer. 16:17
A Focal inverz dómja ugyan titán alapú, de titán oxiddal van bevonva, ettől olyan kellemes hallgatni. Az újabbak sajnos berilliumból vannak, tavaly hallgattam a hifisón, és az sem tetszett. Az az érdekes, hogy már csak 13 khz-ig hallok, viszont nagyon érzékeny vagyok a torz hangokra.
Én is 13 Khz-ig hallok. :D A jobb fülemmel. A ballal 15 khz-ig. Ez talán még rosszabb ...
Amit én hallottam inverz dómot az nem berillium volt (ezt konkrétan tudom), de sok mindent lehet rá mondani (most inkább mellőzöm) de "kellemes" az nagyon-nagyon messze áll a valóságtól.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1291

Hozzászólás Szerző: -CB- »

A Focal inverz dómja ugyan titán alapú, de titán oxiddal van bevonva, ettől olyan kellemes hallgatni. Az újabbak sajnos berilliumból vannak, tavaly hallgattam a hifisón, és az sem tetszett. Az az érdekes, hogy már csak 13 khz-ig hallok, viszont nagyon érzékeny vagyok a torz hangokra.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

-CB- írta:
2024.09.11., szer. 15:47
Jaj, de láma vagyok...Sajnos a Bowerseket sem szeretem. Túl fényes nekem a hangjuk, szintén a fémdóm magas okán. Mondjuk a Focallal is kellett futni pár kört, mert az olcsó Sabre DAC-kal szerelt streamerrel fájdalmas volt. Borzalmasan sok, és torz. Ugyanezt a streamert (Marantz na 6006) előtte vagy 2 évig a legnagyobb megelégedéssel hallgattam 2 Tannoy Arden 2-essel.
Nekem az inverz dóm nem a barátom. Nem tudom, hogy az Utópiákban is az van-e, de ha igen, akkor ott valamit bűvöltek vele, mert ott jók.
Van egy - nem akarom megnevezni - magyar gyártó aki szintén használt a hangsugárzóiban Focal inverz dómot. Rettenetes. (Meg még tudnék mondani más méregdrága cuccot amiben szintén van, és szintén borzalmas.)
Egyébként a B&W pont ezt a fényességet próbálta/próbálja tompítani (vagy mi?) a nautílus csővel, illetve a régebbi hangsugárzóin van egy csillapító gyűrű a magassugárzókon.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

Snipi írta:
-CB- írta:
2024.09.11., szer. 15:19
dbrnsk írta:
2024.09.11., szer. 12:37

És hazamentél elégedetten hallgatni a 602-eseket... Ezzel sincs baj. :)
De mi az a 602-es? Mer' a 601 az megvan, de az is Trabant...
Jaj, de láma vagyok...Sajnos a Bowerseket sem szeretem. Túl fényes nekem a hangjuk, szintén a fémdóm magas okán. Mondjuk a Focallal is kellett futni pár kört, mert az olcsó Sabre DAC-kal szerelt streamerrel fájdalmas volt. Borzalmasan sok, és torz. Ugyanezt a streamert (Marantz na 6006) előtte vagy 2 évig a legnagyobb megelégedéssel hallgattam 2 Tannoy Arden 2-essel.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

-CB- írta:
2024.09.11., szer. 15:19
dbrnsk írta:
Snipi írta:
2024.09.11., szer. 11:54
Nekem az "élményeim" egy K2-vel (pontosabb típust nem tudom, hogy 6600 vagy 8800 vagy mi volt ... bazi nagy), egy L300-al, egy 250 és egy 260 Ti-vel voltak. A 260Ti az kritikán aluli volt.
Mind megrázó volt számomra. Részletekkel nem untatnék senkit, a lényeg, hogy nekem egyik sem tetszett, de nagyon nem.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

dbrnsk írta:
Snipi írta:
Nekem az "élményeim" egy K2-vel (pontosabb típust nem tudom, hogy 6600 vagy 8800 vagy mi volt ... bazi nagy), egy L300-al, egy 250 és egy 260 Ti-vel voltak. A 260Ti az kritikán aluli volt.
Mind megrázó volt számomra. Részletekkel nem untatnék senkit, a lényeg, hogy nekem egyik sem tetszett, de nagyon nem.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

supravox írta:
2024.09.11., szer. 14:42
Nyargalós ATC??
Azt,hogy sikerült összehoznia a tulajnak?
Tudom ez JBL topic..
De nagyon kíváncsivá tettél😀,
Lehet rossz kifejezést használtam. Az ízlésemhez sok mély, sok magas, sok minden. Főleg a mélyet szerette (volna) a tulaj kordában tartani. Nekem egy kicsit "túlspilázott" hangja volt. Legalább is annak az egy ATC-nek amit hallottam. Lehet, hogy ez az erősítés miatt volt, vagy nem tudom, csak azt tudom, hogy nekem nincsenek jó emlékeim erről az ATC-s meghallgatásról.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2643

Hozzászólás Szerző: supravox »

Snipi írta:
2024.09.11., szer. 12:44
-CB- írta:
2024.09.11., szer. 12:00
Jaja, fikázzuk helyén a dolgokat :-)
Amúgy tényleg annyira szeretnék már egy valóban jó helyen felállított, jól szóló, hatalmas JBL-t hallani.
De lehet azt kellene írnom, bármilyen nagy, nagy térben felállított hangfalat.
Jó élményem eddig csak 150-es ATC-vel volt, meg Utópiákkal (nem csak az enyémekkel)
Utópiákkal nekem is jó élményeim voltak. Nekem csak egy bajom van a Focal-okkal - de már írtam - : csak a "teteje" jó. Mármint az Utópiák. A többi - egy-két "véletlen kivételtől eltekintve - felejtős.
Nekem az ATC 150 (már nem emlékszem, hogy aktív vagy passzív volt) kicsit sok volt. Pedig minden be volt dobva, hogy visszafogja a manus a nyargalását, de még úgy is. Persze sok embert ismerek akinek meg pont az ilyen hang tetszik.
Amúgy szerintem az L300-al nem sokat vesztettél. Ha bejön a Mezzo Utópia, akkor az L300 nagyon nem jönne be. Elég ellentmondásos hang. Minden hangfekvésből van benne dögivel (még több is mint az egészséges lenne) de emellett meg valahogy mégis olyan "tárgyilagos". Persze amire készült (studió monitor) arra kiváló. Annak pont úgy kell szólni ahogy az szól. De szerintem nem lakásba való "mezitlábas" zenehallgatásra. Ami meg a "fésodéros" JBL-eket illeti amiket leírtál azon kívül mg szerintem rohadtul túlárazottak is.

Nyargalós ATC??
Azt,hogy sikerült összehoznia a tulajnak?
Tudom ez JBL topic..
De nagyon kíváncsivá tettél😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

-CB- írta:
2024.09.11., szer. 12:00
Jaja, fikázzuk helyén a dolgokat :-)
Amúgy tényleg annyira szeretnék már egy valóban jó helyen felállított, jól szóló, hatalmas JBL-t hallani.
De lehet azt kellene írnom, bármilyen nagy, nagy térben felállított hangfalat.
Jó élményem eddig csak 150-es ATC-vel volt, meg Utópiákkal (nem csak az enyémekkel)
Utópiákkal nekem is jó élményeim voltak. Nekem csak egy bajom van a Focal-okkal - de már írtam - : csak a "teteje" jó. Mármint az Utópiák. A többi - egy-két "véletlen kivételtől eltekintve - felejtős.
Nekem az ATC 150 (már nem emlékszem, hogy aktív vagy passzív volt) kicsit sok volt. Pedig minden be volt dobva, hogy visszafogja a manus a nyargalását, de még úgy is. Persze sok embert ismerek akinek meg pont az ilyen hang tetszik.
Amúgy szerintem az L300-al nem sokat vesztettél. Ha bejön a Mezzo Utópia, akkor az L300 nagyon nem jönne be. Elég ellentmondásos hang. Minden hangfekvésből van benne dögivel (még több is mint az egészséges lenne) de emellett meg valahogy mégis olyan "tárgyilagos". Persze amire készült (studió monitor) arra kiváló. Annak pont úgy kell szólni ahogy az szól. De szerintem nem lakásba való "mezitlábas" zenehallgatásra. Ami meg a "fésodéros" JBL-eket illeti amiket leírtál azon kívül mg szerintem rohadtul túlárazottak is.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

Snipi írta:
L300-at sokáig akartam. Az "elferdült" Ti szekciót -azon kívül, hogy nagyon randa- a fémdóm magasak miatt már meg sem hallgattam. Pedig árultak itt többet is.

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”