Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!

Jbl

arsenlupin
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 89

Jbl

Hozzászólás Szerző: arsenlupin »

A membrán finom befelé nyomogatása közben központosan mozog? Nem súrol a tekercs a légrésben sehol?
Nekem az egyik klasszikus mélyemnél is hasonló gond volt, ehhez hasonló hang kíséretében, ott a pille kezdett elválni a kosártól. Az egész membránt ki kellett venni, a pillét megfelelő szerrel elválasztani a kosártól, egy rémálom volt. Viszont a klasszikus JBL-eknél nem jellemző a pille felválása...

Ki próbáltam a finom befelé mozgatást, a problémásnál van súrlódó hang,     a másiknál semmi!
127H-nak néztem a woofert.... 

Üdv,
arsenlupin

jblastra
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 55

Jbl

Hozzászólás Szerző: jblastra »

A membrán finom befelé nyomogatása közben központosan mozog? Nem súrol a tekercs a légrésben sehol?
Nekem az egyik klasszikus mélyemnél is hasonló gond volt, ehhez hasonló hang kíséretében, ott a pille kezdett elválni a kosártól. Az egész membránt ki kellett venni, a pillét megfelelő szerrel elválasztani a kosártól, egy rémálom volt. Viszont a klasszikus JBL-eknél nem jellemző a pille felválása...

Mindkettő 127A-nál jelentkezik ez a hang free air használattal?
Az AlNiCo mágnes közepén lévő furaton kiáramló gyors és nagy mennyiségű levegő is szokott hasonló hangot okozni, mely a tekercs hűtésére szolgál. De a dobozba szerelve ez nem kellene hogy hallható legyen, csak kiszerelten használva mély frekin jól meghajtva.
JBL! / Crown / Harman/Kardon / Sony /AKG

jblastra
Fórumlakó
Fórumlakó

Jbl

Egy kis segítség kellene srácok! Az egyik JBL L40-em mély sugárzója nagyobb hangerőn és alacsony frekin(pl 50Hz) "berezonál"! olyan mintha valami ragasztás elengedett volna.....Amennyiben megfogom óvatosan a membránt a "zaj" csillapodik... 
Ezt lehet hallani:
http://web.t-online.hu/szadoczki66/jbl.mp3

Mi lehet ez és hová lehet vele fordulni......
Köszi!

arsenlupin
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 89

Jbl

Hozzászólás Szerző: arsenlupin »

Egy kis segítség kellene srácok! Az egyik JBL L40-em mély sugárzója nagyobb hangerőn és alacsony frekin(pl 50Hz) "berezonál"! olyan mintha valami ragasztás elengedett volna.....Amennyiben megfogom óvatosan a membránt a "zaj" csillapodik... 
Ezt lehet hallani:
http://web.t-online.hu/szadoczki66/jbl.mp3

Mi lehet ez és hová lehet vele fordulni......
Köszi!

Üdv,
arsenlupin

vrobec
Isten Hozott! :)
Értékelés: 7

Jbl

Hozzászólás Szerző: vrobec »

Átnéztem a kábelezést, minden rendben.
A kisebb HK6100-zal erőteljesebbek a mélyek, de az L19-nél  picivel több basszus van. Nem mondom, hogy mélyebb, de több.
Van-e esetleg valaki a tisztelt fórumtagok között akinek volt alkalma hallgatni az L40-est és az L19-est is. Esetleg egy röpke összehasonlítást ha tudna írni.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 905

Jbl

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Nalam mar volt ilyen, hogy veletlen felcsereltem a polaritast es egy 26 Hz-ig lemeno hangfalnal nem voltak melyek csak puffogott.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

sssxxx
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 15

Jbl

Hozzászólás Szerző: sssxxx »

Sőt, ha jól emlékszem a saruk is különböznek.
A hangfal csatlakozónál is érdemes ellenőrizni a polaritást, főleg ha nem a gyári csatlakozók vannak, hanem valaki már cserélte mondjuk  banánaljzatosra.
Már futottam bele ilyenbe, más típusnál.

jblastra
Fórumlakó
Fórumlakó

Jbl

Igen, erre gondolok én is

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9576

Jbl

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Nem tűnik rossz munkának a peremezés, de készítettem fényképet mindkét mélynyomóról.

Kipróbáltam mindkét erősítőt mindkét erősítővel és meglepetésemre a kisebb HK6100 szebben muzsikál. A Marantz 2216 pedig jobb mint a HK.
Sajnos nincs pénzem végfokra, ezért egy Marantz 1060 vagy Sansui AU 217-ben gondolkodom a HK-k helyett.

Ránézésre rendben van.
Kedvencem, amikor kívülre peremezik...
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Jbl

Elvileg az L40-nél nem is lehet fordítva, mert sarus megoldással van gyártva. (Feltételezve a gyári belső kábelezést)

jblastra
Fórumlakó
Fórumlakó

Jbl

Nem tűnik rossz munkának a peremezés, de készítettem fényképet mindkét mélynyomóról.

Kipróbáltam mindkét erősítőt mindkét erősítővel és meglepetésemre a kisebb HK6100 szebben muzsikál. A Marantz 2216 pedig jobb mint a HK.
Sajnos nincs pénzem végfokra, ezért egy Marantz 1060 vagy Sansui AU 217-ben gondolkodom a HK-k helyett.

Ránézésre szépnek tűnik, de ez csak ránézés. Nem tudom megtapintani a peremet, megmozgatni a membránt az ujjaimmal
Próbálkozz akkor az erősítő cseréjével.

jblastra
Fórumlakó
Fórumlakó

Jbl

Elvileg az L40-nél nem is lehet fordítva, mert sarus megoldással van gyártva. (Feltételezve a gyári állapotot)

Esetleg azt is érdemes ellenőrizned, hogy helyesen vannak e bekötve a mélyhangszórók, mert ha valamelyik fordítva üzemel, akkor kioltják egymást akusztikailag, és ez jellemzően mélyhiányként jelentkezik.
Csak egy ötlet...

sssxxx
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 15

Jbl

Hozzászólás Szerző: sssxxx »

Esetleg azt is érdemes ellenőrizned, hogy helyesen vannak e bekötve a mélyhangszórók, mert ha valamelyik fordítva üzemel, akkor kioltják egymást akusztikailag, és ez jellemzően mélyhiányként jelentkezik.
Csak egy ötlet...

vrobec

Jbl

Elképzelhetőnek tartom, hogy a 127A azaz az L40 mélyközepe nem szakszerűen lett megperemezve. Nagyon kevesen veszik le a porvédő sapkát a megfelelő központosítás végett. Persze aki nagyon profi (ebből van nagyon kevés) az porvédő felbontás nélkül is megoldja.
De leginkább a nem megfelelő minőségű és állagú (nem túl kemény, nem túl puha) peremek is szoktak ilyet okozni. Változik az átvitel a gyári állagú peremhez képest. (Nekem volt egy az egyik mélyközepemen jóval keményebb perem a gyárihoz képest, nagyon nem tetszett a hangja utána)
Ha pedig tuti a peremezés minden szempontból (teljesen soha nem lesz, mivel komplett javítókittel érdemes cserélni, ami a 127-hez már nem elérhető) akkor gyanús, hogy a HK erősítőid jobban megbirkózik az L19 116A mélyközepével, mindazok ellenére is, hogy az L40 egy hajszállal érzékenyebb, ugyan akkor jóval nagyobb membrán felületet kell kordában tartania az erősítőnek. Az akusztikán is rengeteg múlik. Szóval egyszerűnek tűnik a kérdésed, de több összetevőt kell megvizsgálnod hogy kiderüljön hol van a kutya elásva.

jblastra
Fórumlakó
Fórumlakó

Jbl

Most vásároltam egy pár JBL L40-es hangsugárzót. Harman HK6500 erősítő a párja. Nagyon jól szól ez a kettős, de érdekes, hogy a kisebb JBL L19 + Harman HK6100 mintha több és erőteljesebb mélyhangokat produkálna.
Összehasonlítva a két hangszórót az L19 egy igazi buliszerviz.

Elképzelhetőnek tartom, hogy a 127A azaz az L40 mélyközepe nem szakszerűen lett megperemezve. Nagyon kevesen veszik le a porvédő sapkát a megfelelő központosítás végett. Persze aki nagyon profi (ebből van nagyon kevés) az porvédő felbontás nélkül is megoldja.
De leginkább a nem megfelelő minőségű és állagú (nem túl kemény, nem túl puha) peremek is szoktak ilyet okozni. Változik az átvitel a gyári állagú peremhez képest. (Nekem volt egy az egyik mélyközepemen jóval keményebb perem a gyárihoz képest, nagyon nem tetszett a hangja utána)
Ha pedig tuti a peremezés minden szempontból (teljesen soha nem lesz, mivel komplett javítókittel érdemes cserélni, ami a 127-hez már nem elérhető) akkor gyanús, hogy a HK erősítőid jobban megbirkózik az L19 116A mélyközepével, mindazok ellenére is, hogy az L40 egy hajszállal érzékenyebb, ugyan akkor jóval nagyobb membrán felületet kell kordában tartania az erősítőnek. Az akusztikán is rengeteg múlik. Szóval egyszerűnek tűnik a kérdésed, de több összetevőt kell megvizsgálnod hogy kiderüljön hol van a kutya elásva.

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1038

Jbl

Hozzászólás Szerző: tonya »

Ok. Esetleg tippet kaphatnék? Milyen irányba induljak, gyártó, modell?
Szia !
Nekem vannak JBL 4311B és JBL L110 dobozaim, és csövessel tetszik a hangjuk a legjobban. Konkrét típust is mondjak pl. Pointe Sima MKII vagy AVA Model 2A.
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Jbl

Én Parasounddal (elő-végfok) hallgattam végül, de ez nem azt jelenti, hogy neked is ezzel lesz a legjobb.

vrobec

Jbl

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Jbl

Nagyon szépen köszönöm a választ. Milyen erősítőt, receivert ajánlasz? Birtokomban van HK6100, HK6500 és egy Marantz 2216.
Nekem a HK-k nem jöttek be, nem eröltetném azt a vonalat. Marantzal nem próbáltam.

vrobec

Jbl

Évekig használtam L40-et, sok minden eszembe jut, de mélyhiányom nem volt. Nagyon szerettem a realisztikus, gyors, dinamikus mélyeit, igaz komolyabb erősítőkkel hajtottam.
Az egy nagyon jó hangsugárzó, az árát messze tulszárnyalja. Érdemes kiszolgálni rendesen és egy jó állványt tenni alá.

Nagyon szépen köszönöm a választ. Milyen erősítőt, receivert ajánlasz? Birtokomban van HK6100, HK6500 és egy Marantz 2216.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Jbl

Most vásároltam egy pár JBL L40-es hangsugárzót. Harman HK6500 erősítő a párja. Nagyon jól szól ez a kettős, de érdekes, hogy a kisebb JBL L19 + Harman HK6100 mintha több és erőteljesebb mélyhangokat produkálna.
Évekig használtam L40-et, sok minden eszembe jut, de mélyhiányom nem volt. Nagyon szerettem a realisztikus, gyors, dinamikus mélyeit, igaz komolyabb erősítőkkel hajtottam.Az egy nagyon jó hangsugárzó, az árát messze tulszárnyalja. Érdemes kiszolgálni rendesen és egy jó állványt tenni alá.

vrobec

Jbl

Az lenne még a kérdésem melyik L sorozatú JBL-eknek van hasonló hangzása mint az L19-nek. Szerintetek az L40 és az L19 hangja mennyire eltérö?

vrobec

Jbl

szku
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Jbl

Hozzászólás Szerző: szku »

Sziasztok!

Először is üdv mindenkinek! Több éves read-only mód után írok a fórumba. A segítségeteket szeretném kérni. Nemrég vásároltam egy pár l80t-t, sajnos szállítás közben az egyik 035ti mágnese leesett. A mágnest kézbe fogva azt vettem észre, hogy a membrán mögötti fekete hab szivacs rugalmassága teljesen megszűnt: hozzáérve benyomódik és úgy marad. Valahol azt olvastam, hogy ennek a csillapító szivacsnak a cseréjét a JBL 10 évente javasolja. Valaki csinált már ilyet, van tapasztalat az előtte/utána hangról? Érdemes ezért  hozzányúlni az ép magashoz is, és megcsináltatni mindkettőt?

Köszönöm a segítségeteket előre is.

Endre

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Jbl

Amin nem lehet, az nem is való semmire....
Semmire sem...

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”