Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Thiel cs 2.3

dominique29
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 235

Thiel cs 2.3

Hozzászólás Szerző: dominique29 »

OK
"Az audiofília nem betegség, csupán egy olyan krónikus elégedetlenség tünete, mely a hangreprodukciós rendszerekről tévesen kialakított képzetekből fakad" (részlet a Meridian cég prospektusából)

robert
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 18

Thiel cs 2.3

Hozzászólás Szerző: robert »

Thiel CS2.3: jómagam

Én egy Dussun V8i-vel hajtom (250W@8Ω, 500W@4Ω) s bár soha nem próbáltam hajtani Heed S-100-al, kizárólag a műszaki speckók alapján nem a legjobb párosításnak tűnik.

Amúgy meg ha Pesti vagy, szívesen látlak egy próbára, ha hozod az erősítődet :taps:

Köszönöm a lehetőséget lehet,hogy élni fogok vele.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Thiel cs 2.3

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Pedig nemcsak a tévé alá jó ám!

zoom
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 93

Thiel cs 2.3

Hozzászólás Szerző: zoom »

..., megtudom érteni miért lép vissza hozzá mindenki, vagy miért nem akar továbblépni....
Az én esetemben a történet viszonylag egyszerű, egy jó felépítésű erősítőt kerestem a tévé alá 100 környékén, és ez meg pont ismét eladó volt, mivel már volt nálam tudtam, hogy nem veszek zsákba macskát.
HTPC, Edifier S2000, Mi 4k laser projector

Vendég

Thiel cs 2.3

Hozzászólás Szerző: Vendég »

É kinek van még belőle fekete rajtam kívül?  :taps:

Képes voltál átfesteni? Pedig szép az ezüst változat.

Csak nem tudtál meglenni a Dussun nélkül?

Képes mert fekete kellett, és az autófényező barátom megígérte, hogy nagyon szép lesz (sajnos az eloxálás technológiai okok miatt nem jött össze.

Ez a tévészobába van, ezen csak a filmeket hallgatom :taps:

Meg kell mondjam tök jó lett, legalábbis így képen nagyon jól néz ki..

.Egyébként független attól, h a Dussun hangja nem az én világom, megtudom érteni miért lép vissza hozzá mindenki, vagy miért nem akar továbblépni...Nekem is van fórumos ismerősöm aki ezt a márkát használja, és azért nem egy rosz hang na..

zoom
V.I.P.
V.I.P.

Thiel cs 2.3

É kinek van még belőle fekete rajtam kívül?  :taps:

Csak nem tudtál meglenni a Dussun nélkül?

Képes mert fekete kellett, és az autófényező barátom megígérte, hogy nagyon szép lesz, sajnos az eloxálás technológiai okok miatt nem jött össze.

Ez a tévészobába van, ezen csak a filmeket hallgatom :taps:

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Thiel cs 2.3

É kinek van még belőle fekete rajtam kívül? :taps:

Csak nem tudtál meglenni a Dussun nélkül? :taps:

zoom
V.I.P.
V.I.P.

Thiel cs 2.3

OFFTOPIC:

Még egy Dussun tulaj!

É kinek van még belőle fekete rajtam kívül? :taps:

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

Thiel cs 2.3

OFFTOPIC:

Még egy Dussun tulaj!

dominique29
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 235

Thiel cs 2.3

Hozzászólás Szerző: dominique29 »

thiel 2.2 Bodor F. tudna mesélni róla , megtuningolása utána nagyon jól zenéltthiel 2.4 Bigdewil  - 4 éve a soundmania-nal vette újonnan
thiel 6    Szabó Laci  (cableman) ö még mindig ezt használja
thiel 7.2  06309433554  ez nuforce új típusával hajtja

nekem is volt 7.2 de eladtam.

Thiel CS2.3: jómagam

Én egy Dussun V8i-vel hajtom (250W@8Ω, 500W@4Ω) s bár soha nem próbáltam hajtani Heed S-100-al, kizárólag a műszaki speckók alapján nem a legjobb párosításnak tűnik.

Amúgy meg ha Pesti vagy, szívesen látlak egy próbára, ha hozod az erősítődet :taps:

"Az audiofília nem betegség, csupán egy olyan krónikus elégedetlenség tünete, mely a hangreprodukciós rendszerekről tévesen kialakított képzetekből fakad" (részlet a Meridian cég prospektusából)

Vendég

Thiel cs 2.3

Én meg olyan értelemben írtam, hogy más források szerint a legtöbb embernek a +6 a kétszer olyan hangos, így próbálgatva nekem is.

A számolótáblát sztem nem kell erőltetni féloldalakon át, nem ez volt a lényeg, szorozni úgyis mindenki tud, és most dB(SPL)-ről van szó, ott pedig teljesen egyértelmű, hogy melyik számítási módszer használatos.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Thiel cs 2.3

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

a magasabb impedanciák jobbnak szólhatnak akár tranzisztorokkal, akár csövekkel, és minden egyéb ekvivalencia mellett egy 16 ohmos hangsugárzó jobban szólhat mint egy 4ohmos. a „minden egyéb ekvivalencia” a gyakorlatban persze soha nem valósul meg, de 16ohmmal általában könnyebb elérni, hogy egy hangsugárzó az erősítőre való tekintet nélkül transzparensebbnek és relaxáltabbnak tűnjön.
Persze, mert a valóságban adott terhelőimpedanciához meretezzük az erősítőket... És a névleges impedancia a hallható tartományból talán egy oktávra, ha érvényes.
minden 10dB képes megduplázni az észlelt hallgatási hangerőt; Errefelé +6-ot szoktak mondani.
köszönöm a kiigazításokat; két megjegyzés:

db = deci-bel
dB = Bel, azaz 10 x deci-bels, legalábbis Nálam és másoknál…
…persze Magyarországon vagyunk, legyen…
:kiraly:
és ilyen értelemben írtam, hogy 1 teljes Bel (10 deci-bels) a legtöbb embernek „kétszer olyan hangos”!

amióta a központi formula deci-belekben a TELJESÍTMÉNY/POWER, a leolvasások szükségessége egy HASONLÓ EGYSÉG, és nem tudunk wattokat és feszültségeket összehasonlítani anélkül, hogy először ne konvertálnánk a leolvasásokat egy hasonló egységbe. két matematikai képlet használatos arra, hogy az adott egységek között megadjon egy deci-bel arányt:

az elsőt csak a TELJESÍTMÉNYÉRT/POWER használják (watts):
10x log P1/P2

a másodikat pedig csak a FESZÜLTSÉGEKÉRT (ÉS AZ SPL SZINTEKÉRT):
20x log V1/V2

a két képlet valójában egyenlő eredményeket ad amikor hasonló egységekbe alakulnak át!

megj.(1) 3dB emelkedés TELJESÍTMÉNYBEN/POWER az kétszeres POWER,
6dB emelkedés FESZÜLTSÉGBEN/VOLTAGE az kétszeres VOLTAGE, és 10dB emelkedés TELJESÍTMÉNYBEN/ POWER az kb. az amit egy átlag ember „kétszer olyan hangosnak” ítél;

megj.(2), minden 10dB emelkedésért TELJESÍTMÉNYBEN/POWER, tízszeres növedést kapunk Wattban/Wattage:

0 dB emelkedés = azonos power
3 dB emelkedés = 2 x power
10 dB emelkedés = 10 x power
20 dB emelkedés = 100 x power
30 dB emelkedés = 1000 x power
40 dB emelkedés = 10,000 x power

megj.(3), minden 20dB emelkedésért FESZÜLTSÉGEBN/VOLTAGE kapunk tízszeres növekedést:

0 dB emelkedés = azonos voltage
6 dB emelkedés = 2 x voltage
10 dB emelkedés = 3.16 x voltage
20 dB emelkedés = 10 x voltage
40 dB emelkedés = 100 x voltage
60 dB emelkedés = 1000 x voltage
80 dB emelkedés = 10,000 x voltage

visszatérve a Thielekre…
egy klasszikusan kiváló partner, amelynél Nincs semmiféle kec-mec!
KRELL KSA-160 monoblokkok

160wpc tisztán A-osztályban 8ohmon,
320wpc tisztán A-osztályban 4ohmon,
640wpc tisztán A-osztályban 2ohmon,
1280wpc tisztán A-osztályban 1ohmon;
(magas dinamikus headroomal!)

NO QUESTION!
>

Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Vendég

Thiel cs 2.3

a magasabb impedanciák jobbnak szólhatnak akár tranzisztorokkal, akár csövekkel, és minden egyéb ekvivalencia mellett egy 16 ohmos hangsugárzó jobban szólhat mint egy 4ohmos. a „minden egyéb ekvivalencia” a gyakorlatban persze soha nem valósul meg, de 16ohmmal általában könnyebb elérni, hogy egy hangsugárzó az erősítőre való tekintet nélkül transzparensebbnek és relaxáltabbnak tűnjön.
Persze, mert a valóságban adott terhelőimpedanciához meretezzük az erősítőket... És a névleges impedancia a hallható tartományból talán egy oktávra, ha érvényes.
minden 10dB képes megduplázni az észlelt hallgatási hangerőt; Errefelé +6-ot szoktak mondani.

robert
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Thiel cs 2.3

Robi, kicsit megkésve, de folytatva a gondolatmenetet:

NJ Nagyon köszönöm a kimerítő és hozzáértőértő hsz.-t
Így már tisztábban látok de ezáltal el is bizonytalanodtam kissé. :kiraly:

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Thiel cs 2.3

thiel 6    Szabó Laci  (cableman) ö még mindig ezt használja

Szabó Lacival beszéltem telefonon neki CS6-os van és nagyon dicséri.
Alátánasztotta ő is NJ véleményét miszerint háklis az elhelyezésre és halgatási pozícióra.Ő véleménye szerint lemegy egészen2,3 Ohm.-ig így nehezen hajtható stabil erőmű kell hozzá.
Viszont mindezek kiszolgálásával nagyon szerethető hang,ő elkötelezett hívük.

Vikibacsi te miért vátál meg tőlük?

Robi, kicsit megkésve, de folytatva a gondolatmenetet:

1) a Thielek széles diszperziójú hangsugárzók, és ált. akkor szólnak jól, amikor a set-up szélesen szeparált, és határozottan távol vannak az oldal falaktól…ha a szoba megengedi (0.75m-1.5m oldal távolság elegendő) 2.75m-3m távolságra érdemes tenni őket egymástól, és 3-3.65m távolságról hallgatni. mindazonáltal, ha nincs több hely 2.45m minimális hallgatói pozíció számára (a hangsugárzóktól kvázi a füledig), ahol lehetőleg 0.45m-nél távolabb vagyunk a hátsó faltól, akkor nem ajánlom a Thieleket. a megfelelő elülső fal távolság valószínűleg bele fog esni a 0.6m-1.2m tartományba, a szoba basszus jellemzőitől függően. a hallgatói székből a legjobb hallgatói tengely kicsit alacsonyabb, -vagy nem magasabb, mint a magassugárzó.
(mielőtt megijednél a .tizedes helyértékektől, a számok viszonyszámok, láb-ból/US.)

2) az elektronikák és a kábel; mindkettő kritikus és egyiket sem ismerem. olvasmányosan a Heedről tudom, hogy Magyar termék, de semmit nem találtam róla, csak annyit kockáztatok meg, hogy 100wattos, de semmi egyéb…
így erről a két témáról általánosan és röviden:

a Thielek, és a 2.3 határozottan, teljesítmény éhes hangsugárzók, amelyek úgymond „szárazra szívják” az erősítőt. a dicső(bb) korai években nagy 200w A-osztályos Threshold erősítőkkel hangolták őket. ez pedig sokat elárul, főleg ha közepesnél magasabb és magas hangnyomással hallgatsz zenét.
a 100watt, LEHET, hogy kevés…

az alacsonyabb impedancia az több teljesítmény, amit egy tranzisztoros erősítőtől kaphatunk - annak egyéni képességei határain belül. ez nem azt jelenti, hogy jobban is fog szólni - az alacsony impedancia ált. csak egy előny, ha hang *nyomást* szeretnénk. az alacsony impedancia terhelések hatásai bármilyen tranzisztoros erősítőre *általában* ártalmasak a hang *minőségre*.

így a magasabb impedanciákat akkor kedvelik ha jobban a hang *minőség* a (fő) cél, az alacsony impedanciákat pedig ha inkább a hang *nyomás*, de csak tranzisztoros erősítőkkel. a csöves erősítők nem fognak teljesítményt veszíteni magasabb impedanciákkal, de a tranzisztorosok (általában) igen.

az alacsonyabb impedanciák sokkal többet követelnek a hangszóró kábeltől, és itt jobb ha minél rövidebbek, nagyobb conductorokkal. a magasabb impedanciák sokkal elnézőbbek a hangszóró kábelekkel…

összességében az erősítőtől függően az impedancia nagy hatással lehet arra, hogy hogyan fog viselkedni az adott hangsugárzóval. 4ohmtól fölfelé 16ohmig 75 százalékkal képes levágni a legtöbb tranzisztoros erősítő teljesítményét (igaz, esetleg jobban szólhat…); de most egy 4ohmos hangsugárzóról van szó:

87db @ 2.8 v-1m
4, 3minimum
100-400 watts

a teljesítmény megduplázásával majd' 3db gaint kaphatunk;
minden 10db képes megduplázni az észlelt hallgatási hangerőt;
egy 94db érzékenységű hangsugárzó 8ohmon kb. 110db spl-t fog termelni 50watton;
egy 87db érzékenységű hangsugárzó pedig kb. 150wattot fog igényelni ugyanazért a hangnyomásért!

egy gyakorlatias teljesítmény igény becslés:
89db @ 1m, 1watt inputot használva
arra utal, hogy 80db spl ~3.02m-re a hangsugárzótól,
arra utal, hogy 90db spl eléréséhez ~3.02m-re 10w kell (10db növekedés 10x-es teljesítményre utal),
arra utal, hogy 100db spl elérésehez ~3.02m-re 100w kell,
arra utal, hogy 103db spl eléréséhez ~3.02m-re 200w kell,
arra utal, hogy 106db spl eléréséhez ~3.02m-re 400w kell,
és arra utal, hogy 109db spl eléréséhez ~3.02m-re 800w kell;

(1 hangsugárzó használata esetén; 2 hangsugárzónál hozzáadódik 3db a fenti számok mindegyikéhez.)

pl. ha hallgatsz egy zongora darabot, ahol nagyon csendes átvezetések vannak, majd a zongora hirtelen 109db spl-nél kreál tranzienseket (és könnyedén), akkor az erősítőnek adott pillanatban 400wpc-t kellene nyújtania, HA (közelítőleg) valóságos/élő-eseményként szeretnéd megélni…term. ha Ez a cél a zene hallgatásnál…csak ’háttérzenélésnél’ irreleváns;

a lényeg: a minimum követelményszint alja a Thielt hajtó erősítőre vonatkozóan, hogy az egy magas áramú 100w erősítő kellene legyen 3db dinamikus headroom-al*! tkp. egy robosztus „doubles down” erősítő (ami lefelé dupláz = pl. 100watt 8ohmon, 200watt 4ohmon, 400watt 2ohmon…stb.)

*dinamikus headroom – az erősítő képessége, hogy megduplázza a kimenő teljesítményét (wattage) míg a hangsugárzó impedancia állandó! pl. 100w 8ohmos 200watt 8ohmossá ’képes válni’ adott pillanatban (pár ms).
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

robert
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Thiel cs 2.3

thiel 6 Szabó Laci (cableman) ö még mindig ezt használja

Szabó Lacival beszéltem telefonon neki CS6-os van és nagyon dicséri.
Alátánasztotta ő is NJ véleményét miszerint háklis az elhelyezésre és halgatási pozícióra.Ő véleménye szerint lemegy egészen2,3 Ohm.-ig így nehezen hajtható stabil erőmű kell hozzá.
Viszont mindezek kiszolgálásával nagyon szerethető hang,ő elkötelezett hívük.

Vikibacsi te miért vátál meg tőlük?

robert
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Thiel cs 2.3

a fő kérdés tehát, hogy milyen szoba akusztikai adottságokkal és kapcsolódó elektronikákkal tudod/akarod a cs 2.3-akat (majd) installálni??

Szoba méret 5x5m elektronika HEED S-100,C-100 Creek Classic CD ée Coincident IC,valamint hangfalkábel.

Vendég

Thiel cs 2.3

de ár/érték arányban most audiogon elég jókat kilehet fogni.

Vendég

Thiel cs 2.3

thiel 2.2 Bodor F. tudna mesélni róla , megtuningolása utána nagyon jól zenélt
thiel 2.4 Bigdewil - 4 éve a soundmania-nal vette újonnan
thiel 6 Szabó Laci (cableman) ö még mindig ezt használja
thiel 7.2 06309433554 ez nuforce új típusával hajtja

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Thiel cs 2.3

Örömmel vénnék minden információt az adott tipussal kapcsolatban.Ha már hallotta valaki egy rövidke leírásnak nagyon örülnék.
Előre is köszönöm mindenkinek! :kiraly:

a Thiel-ek alapvetően nagyon igényes/kényes hangsugárzók, és éppen ezért nem elnéző típusok, így sokkal több Munka is van velük. mondhatnám úgy is, hogy nem igazán felhasználó barát hangsugárzók, amolyan szeretni-vagy-gyűlölni típusok. és mint ilyenek, annak a Munkának a legnagyobb része, hogy a legjobbat kihozhassuk egy pár Thielből, az a megfelelő elhelyezés és hallgatói távolság (wide dispersion!) -és a (megfelelő, jó minőségű) kapcsolódó elektronikák megtalálása. így azok szeretik a Thiel-eket, akik maximálisan ki tudják/akarják szolgálni pl. a cs 2.3-akat, elhelyezésben és hallgatói távolságban valamint erősítő elektronika választásban (a cs 2.3 pl. nehezebben hajtható típus), míg a többiek általában csalódnak, megválnak tőlük és össze-vissza beszélnek, pl. netes-fórumokon.

a fő kérdés tehát, hogy milyen szoba akusztikai adottságokkal és kapcsolódó elektronikákkal tudod/akarod a cs 2.3-akat (majd) installálni?? mert ha ezen kérdésekre a válaszaid csak erős kompromisszumok, akkor Nem biztos, hogy Neked való hangsugárzók.*
??

*bár igaz, hogy Kinek Mi való és Kinek Mi éri meg, ergó Ki Mire szórja a pénzét, az mindig relatív!
>

robert
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Thiel cs 2.3

Örömmel vénnék minden információt az adott tipussal kapcsolatban.
Ha már hallotta valaki egy rövidke leírásnak nagyon örülnék.
Előre is köszönöm mindenkinek! :kiraly:

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”