A pontosság kedvéért annyival kiegészíteném a wikipédiás cikket, hogy háromfázisú hálózatban a fázisáramok vektoriális (nem skalár) összege meg kell egyezzen a nullavezető áramával hibamantes üzem esetén. Tehát háromfázisú rendszerben nem elegendő az egyes fázisáramok nagyságát műszerrel megmérni és összeadni, mert az áramok fázishelyzetét is figyelembe kell venni. Egyfázisú rendszerben a mért skalár értékeknek kell megegyeznie. Ott természetesen ekkor a vektoriálisak is egyezni fognak.fülelek írta: ↑2025.06.08., vas. 20:26
2. Fi relé nincs sorbakötve, nem megy át rajta a delej, más a funkciója, itt lehet tájékozódni, akit (esetleg) érdekel. https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ram ... csol%C3%B3.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló
Re: Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló
Na pont ezért nem kéne az AVK-t körbebarkácsolni. De ha átolvasod fülelek linkelte wikit az AVK-ról, akkor talán közelebb kerülsz.
Azt írtad, ...szivárgó áram védő ami elkerüli az L és N vezetőket. Akkor az a szivárgó áram honnan jön, hova folyik.
Ezt nagyon nem értem.
Ezt nagyon nem értem.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
/Arról mos ne polemizáljunk, felesleges és kihagyható az AVK, mert az élet és tűzbiztonsági célú eszköz. Ma már kötelező minden lakó ingatlan villamos vádelmében./
Még egy javaslat. Rajzold le magadnak, aztán látni fogod, egy AVK relé-kontaktus helyett, ami csupán pár amper áramot szakít meg évente talán egyszer, a módszered 80A-es zárlati áramokat kényszerít több eszközre, amik így sokszoros kopásnak, égésnek vannak kitéve. A másik nem elhanyagolható tényező, ezzel a barkácsolással hibásan, vagy egyáltalán nem fog működni a szivárgó áram védelem. Ami egy esetleges föld-testzárlatnál sokkal hamarabb és a teljes zárlati áram töredéke értékénél már leold.
/Arról mos ne polemizáljunk, felesleges és kihagyható az AVK, mert az élet és tűzbiztonsági célú eszköz. Ma már kötelező minden lakó ingatlan villamos vádelmében./
Gondolatkísérlet volt, az elképzelés nem ördögtől való, a korai Quad erősítők hangsugárzó védelme pl. így működött.
Milyen hiba esetén mitől is zárná rövidre fázis nullát 80A-es nagy zárlattal? (egy C16A-es kismegszakító 20-1000ms alatt old 80A-re)
Ekkor a rövidre záró relé húzna nagy ívet, beégést és még a zárlat védő kismegszakító kontaktusát jól meghúzná, ami szintén húz egy nagy ívet. Ezek az ívek jól megégetik a kontaktusokat. Nyereség?
Az AVK az nem zárlatvédő, hanem szivárgó áram védő ami elkerüli az L és N vezetőket. A te módszered viszont még egy nagy zárlati áramot képezne.
Ennek fussál neki még egyszer.
Milyen hiba esetén mitől is zárná rövidre fázis nullát 80A-es nagy zárlattal? (egy C16A-es kismegszakító 20-1000ms alatt old 80A-re)
Ekkor a rövidre záró relé húzna nagy ívet, beégést és még a zárlat védő kismegszakító kontaktusát jól meghúzná, ami szintén húz egy nagy ívet. Ezek az ívek jól megégetik a kontaktusokat. Nyereség?
Az AVK az nem zárlatvédő, hanem szivárgó áram védő ami elkerüli az L és N vezetőket. A te módszered viszont még egy nagy zárlati áramot képezne.
Egyébként jó ötletet adtál, lehetne sönt fi relét csinálni, amelyik hiba esetén rövidre zárná a fázist és a nullát, ekkor az előtte lévő védelem bontana. Ennek a relének valóban nem menne át az üzemi áram az érintkezőin.
1.fülelek írta: ↑2025.06.08., vas. 20:26
1. Egy rossz kontaktusú csatlakozó sokkal többet ront, mint 10 jó minőségű kötés.
2. Fi relé nincs sorbakötve, nem megy át rajta a delej, más a funkciója, itt lehet tájékozódni, akit (esetleg) érdekel. https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ram ... csol%C3%B3.
Aki esetleg az ebet szeretné a karóhoz kötni, hogy de igenis az XY típusú fi relével jobban szól a hifi, az jelentkezzen a hifiharcosokklubjában![]()
Azt a peldat latram amikor 50meteres hosszabbitoval egy 2kwos kertigep folyamatosan uzemelt, míg 3 db elosztoval egymasbadugva meg folyton megallogatott a nagyobb ellenallas miatt.(keresztmetszet ugyanaz)
2. Fírelénél a tekercsen nem megy át, viszont ott is van két kötés fazisnak és a nullanak is. Én megvettem a Doepke alap firelet egy 20asert, vorosrez belso vezetovel. Ennek van audiophil feketevaltozata 583ezer a conradnal, nemtudom miben jobb , de a nemet hifilap szerint termeszetesen megeri a raforditast

- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5150
Ja, tényleg,benéztem, bocs, átmegy a delej a relén, ami azért tipikusan 1500A áramtűrésű, 10kA rövidrezárás áram, szóval nehogymán 1-2-4A esetén bármit rontanának. Persze elméletileg mindenbe bele lehet kötni, de a nagyságrend azért csak számít valamicskét? Ráadásul nem lehet rendesen tesztelni sem, mert nem kis idő egy fi relét rendesen kicserélni egy másikra... Én 2009 óta készítek elosztó"szűrőt" (Alces) 90%-os elégedettségi aránnyal, a 10% egy része "ilyen állat pedig nincs" filozófiát vall, a másik része meg egészen kifacsart hangzás ízléssel rendelkezik, tanúja voltam egyszer egy családi veszekedés kirobbanásának, ahol a ház úrnöjének tetszett, a ház urának viszont nem, igyekeztem suttyomban a távozás hímes mezejére lépni, mint Csokonai, a cuccost is otthagytam, egy hét múlva kiderült, az asszony győzőtt, és az Alces maradt...(nincs benn sem tekercs, sem relé) Próbáltam sokféle relét erősítőkben, és a tapasztalatom az, hogy frissiben, azaz újonnan nem lehet különbséget tenni relék között, de a gyengébb relék egy idő múlva (0,5-2év) tényleg tudnak rontani. Szóval évente ki lehet cserélni a firelét is a megnyugvás végett...
de akkor tessék az összes csavaros rögzítést is évente felülvizsgálni, hogy nem lazult-e (mindegyik lazul, mert acél csavar rögzíti a puha rézdrótot).

Ezt hogyan tetszik érteni?
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5150
1. Egy rossz kontaktusú csatlakozó sokkal többet ront, mint 10 jó minőségű kötés.
Aki esetleg az ebet szeretné a karóhoz kötni, hogy de igenis az XY típusú fi relével jobban szól a hifi, az jelentkezzen a hifiharcosokklubjában

Mit nehéz befogadni ?
Hogy az utolsó 2 méter a legfontosabb ?
Infó, cikk, teszt ?
Csak erről olvasni, erről hallani, kb. mindenkinek ez a tapasztalata, lényegében evidencia.
Tudtommal műszaki magyarázata is van, de azt nem én fogom elmondani.

A pont igaz.
B pontrol olvastam már, nehez befogadni. van eselteg infotok, cikk teszt rola?
B pontrol olvastam már, nehez befogadni. van eselteg infotok, cikk teszt rola?
Rock60 írta: ↑2025.06.08., vas. 12:58Ez elméletileg igaz lehet, de a gyakorlatban
A : Nem feltétlenül mindenki a legsemlegesebb hangot keresi.
B : Nem életszerű és általános, hogy több tízezer Ft/m kábelből készüljön az egész ösvény, viszont az utolsó 1 - 3 méter a legfontosabb a hang szempontjából, ezért fontos az utolsó szakaszok cserélhetőségének a biztosítása.
Ez elméletileg igaz lehet, de a gyakorlatban
A : Nem feltétlenül mindenki a legsemlegesebb hangot keresi.
B : Nem életszerű és általános, hogy több tízezer Ft/m kábelből készüljön az egész ösvény, viszont az utolsó 1 - 3 méter a legfontosabb a hang szempontjából, ezért fontos az utolsó szakaszok cserélhetőségének a biztosítása.
Akkor a legsemlegesebb ha minél kevesebb csatlakozo , aljzat , megszakito van az tápellátás útjában.
Dehát villanypóznáról közvetlenul a hifihez nem hozhatjuk az áramot. Két megszakító és egy fi relé ígyis kozte van..
Dehát villanypóznáról közvetlenul a hifihez nem hozhatjuk az áramot. Két megszakító és egy fi relé ígyis kozte van..
Shimano írta: ↑2025.06.05., csüt. 07:34Ha a kácsa tápdrót tutira bejön,akkor az alábbit ne vedd figyelembe.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 19:48Átkötöttem egy másik fázisra amin a haztartasi gepek mentek, míg a " viszonylag bejaratatlanon" csak szobavilagitas ment eddig.
Kottazhato basszus, dobozokrol levalik a zene. Egyböl hallhato kulonbseg.
Ez sem tisztan bejaratas A/B teszt, mert lehet hogy a masik fazison kevesebb a fogyaszto az utcaban.
Illetve még mindig ott van a képletben egy nyers, tegnap bekotott lakaseloszto hifi eloszto kozti 3.5m hosszu 4mm2 kácsa
Nekem az jött le eddig,hogy jobb a tömör kábel ösvénynek,és azt is úgy,hogy nem közvetlenül az elosztóba dugva-kötve,ha nem egy az elosztó elötti aljzatba.Ezt azért mert az elosztó elötti kábellel,mivel az elég drasztikusan bele tud szólni a hangzásba,könnyedén lehet utólag más és más tápdrót próbákkal kihozni a nekünk legjobban bejövő hangot.
Nálam az elosztó elötti kábel érezhetőbben rányomja a bélyegét a kapott hangra,mint a készülékeké,csak ezért is említem hogy a kevesebb,adott esetben egy tápkábel és aljzat kihagyása nem biztos hogy jobb is.
Nekem az jött le eddig,hogy jobb a tömör kábel ösvénynek,és azt is úgy,hogy nem közvetlenül az elosztóba dugva-kötve,ha nem egy az elosztó elötti aljzatba.Ezt azért mert az elosztó elötti kábellel,mivel az elég drasztikusan bele tud szólni a hangzásba,könnyedén lehet utólag más és más tápdrót próbákkal kihozni a nekünk legjobban bejövő hangot.
Nálam az elosztó elötti kábel érezhetőbben rányomja a bélyegét a kapott hangra,mint a készülékeké,csak ezért is említem hogy a kevesebb,adott esetben egy tápkábel és aljzat kihagyása nem biztos hogy jobb is.
Ha a kácsa tápdrót tutira bejön,akkor az alábbit ne vedd figyelembe.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 19:48Átkötöttem egy másik fázisra amin a haztartasi gepek mentek, míg a " viszonylag bejaratatlanon" csak szobavilagitas ment eddig.
Ez sem tisztan bejaratas A/B teszt, mert lehet hogy a masik fazison kevesebb a fogyaszto az utcaban.
Illetve még mindig ott van a képletben egy nyers, tegnap bekotott lakaseloszto hifi eloszto kozti 3.5m hosszu 4mm2 kácsa
Átkötöttem egy másik fázisra amin a haztartasi gepek mentek, míg a " viszonylag bejaratatlanon" csak szobavilagitas ment eddig.
Illetve még mindig ott van a képletben egy nyers, tegnap bekotott lakaseloszto hifi eloszto kozti 3.5m hosszu 4mm2 kácsa kábel.
Illetve még mindig ott van a képletben egy nyers, tegnap bekotott lakaseloszto hifi eloszto kozti 3.5m hosszu 4mm2 kácsa kábel.
MOT64 írta: ↑2025.06.03., kedd 14:20Az idő előrehaladtával legtöbbször lassulnak a folyamatok. Szinte mindig az elején van a drasztikus változás. Szerintem ezért érdemes megfigyelni.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 11:04Mikor eloszor kiepitettem taposvenyt eleg nagy volt a kulonbseg kb 10-20 oranyi zenehallgatasig.
Amit azutan jarodott lampazassal arra már nem esküdnék meg, de eleinte tenyleg volt egy folyamat eloszor karcos sulytalan, utana bummogo mely vegul kiegyenlitettseg. Az elso par nap. A kesobbieket mar nem tudom megitelni.
Az idő előrehaladtával legtöbbször lassulnak a folyamatok. Szinte mindig az elején van a drasztikus változás. Szerintem ezért érdemes megfigyelni.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 11:04Mikor eloszor kiepitettem taposvenyt eleg nagy volt a kulonbseg kb 10-20 oranyi zenehallgatasig.
Amit azutan jarodott lampazassal arra már nem esküdnék meg, de eleinte tenyleg volt egy folyamat eloszor karcos sulytalan, utana bummogo mely vegul kiegyenlitettseg. Az elso par nap. A kesobbieket mar nem tudom megitelni.
Mikor eloszor kiepitettem taposvenyt eleg nagy volt a kulonbseg kb 10-20 oranyi zenehallgatasig.
Mi lenne, ha az audio rendszereddel járatnád be? Akkor napról-napra hallhatnád a változást és észlelnéd, valóban van-e akkora különbség és mekkora hatása van a bejáratásnak. Szerintem tanulságos lenne. Ha nagyon sietsz, beköthetsz mellé egy-két izzót is. 

Viszont gondolom a 3 fazisu elemtromos auto toltes nem idealis a hifites szempontjabol amikor megy.
Ezt a két bejövő fázist meg a nullajukat is ( a bejovők 16osak az elmenok 10esek a firelekig) megcserélve (kap a hifi megszakító olyan betápot amin már többezer kwh átfutott. Innentől már csak a 3.5 méter Kácsa FP40es kábel lesz bejártós a hifi elosztóig.
Ezt a két bejövő fázist meg a nullajukat is ( a bejovők 16osak az elmenok 10esek a firelekig) megcserélve (kap a hifi megszakító olyan betápot amin már többezer kwh átfutott. Innentől már csak a 3.5 méter Kácsa FP40es kábel lesz bejártós a hifi elosztóig.
istvan01 írta: ↑2025.06.03., kedd 10:26Ebben az esetben egy villanyautó rendszeres otthoni töltéssel járódna be. Az otthoni töltőáram jóval olcsóbb, mint a köztöltők tarifája, tehát nem elveszett költség a bejáratás.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 08:43Köszi.
16mm2 tomorrez 40 meter foldkábel, a nulla bejaratott de ezen a fazison eddig nem volt nagyfogyaszto csak ledlampak. Lehet rakotom pl a mosogepet akkor par honapra..
istvan01 írta: ↑2025.06.03., kedd 07:57
16os tömörréz
Ez mit takar?
tápkábel bejáratás nem nagy művészet. Minél nagyobb árammal megy, annál jobb, persze észerű áram határig és költségig. A terhelés lehet tisztán ohmikus (hősugárzó), de kapcsitáp árama bejáratáshoz még jobb. Alternatíva, használd rendeltetés szerűen és kivárod azt a néhány hónapot. A nagyobb keresztmetszet és tömör kábel-vezeték bejáródása mindig hosszabb idő.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NADEger 2025.06.03., kedd 10:59-kor.
Ebben az esetben egy villanyautó rendszeres otthoni töltéssel járódna be. Az otthoni töltőáram jóval olcsóbb, mint a köztöltők tarifája, tehát nem elveszett költség a bejáratás.NADEger írta: ↑2025.06.03., kedd 08:43Köszi.
16mm2 tomorrez 40 meter foldkábel, a nulla bejaratott de ezen a fazison eddig nem volt nagyfogyaszto csak ledlampak. Lehet rakotom pl a mosogepet akkor par honapra..
istvan01 írta: ↑2025.06.03., kedd 07:5716os tömörrézNADEger írta: ↑2025.06.02., hétf. 23:02Tápösvény bejáratáshoz kérnék tippet, óràtól hosszú 16os tömörréz , majd lakaselosztotol Kácsa FP 40.
Jobban járnék, ha másik már bejáratott fázisra átkötném, de hátha valakinek van tippje.
Régebben a 60wos izzo jovolt egy hétig 2.5mm2 es kabelnel, az utcait viszont nemkellett akkor. Az elso 10-20 ora utan nyugodott le kb, a tobbi utana csak nuansznyi volt.
Ez mit takar?
tápkábel bejáratás nem nagy művészet. Minél nagyobb árammal megy, annál jobb, persze észerű áram határig és költségig. A terhelés lehet tisztán ohmikus (hősugárzó), de kapcsitáp árama bejáratáshoz még jobb. Alternatíva, használd rendeltetés szerűen és kivárod azt a néhány hónapot. A nagyobb keresztmetszet és tömör kábel-vezeték bejáródása mindig hosszabb idő.
Köszi.
istvan01 írta: ↑2025.06.03., kedd 07:5716os tömörrézNADEger írta: ↑2025.06.02., hétf. 23:02Tápösvény bejáratáshoz kérnék tippet, óràtól hosszú 16os tömörréz , majd lakaselosztotol Kácsa FP 40.
Jobban járnék, ha másik már bejáratott fázisra átkötném, de hátha valakinek van tippje.
Régebben a 60wos izzo jovolt egy hétig 2.5mm2 es kabelnel, az utcait viszont nemkellett akkor. Az elso 10-20 ora utan nyugodott le kb, a tobbi utana csak nuansznyi volt.
Ez mit takar?
Ez mit takar?
16os tömörrézNADEger írta: ↑2025.06.02., hétf. 23:02Tápösvény bejáratáshoz kérnék tippet, óràtól hosszú 16os tömörréz , majd lakaselosztotol Kácsa FP 40.
Ez mit takar?