'
Atérzem a helyzetet, en is igy vagyok nehany kutyuvel! Pl. a "taposvenyem" tovabbi javulast hozna ha nem egy dobozban feltekerve "jaratnam" egyik sarokbol a masikba!
Azóta is a fiókban van...
Azota sem jutottam el odaig, hogy a taposvennyel foglalkozzak. Talan majd most, ket bejgli kozott :). Neked sikerult? Van mar/mi a tapasztalat a Siemens Sitorral - vagy barki masnak aki ilyet hasznal (gondolom tobben is hasznalnak mar ilyet)? Koszi!Lotz írta: ↑2025.03.17., hétf. 11:27Na en is varom a beszamolot, aztan lehet en is bevallalok egy ilyet!Rock60 írta: ↑2025.03.15., szomb. 09:25Nálam landolt a SIEMENS SITOR, - szerintem van még belőle - majd beszámolok az eredményről, ha meg nem gondolom magam, mire a villanyszerelő ideér...![]()
Jó cuccnak tűnik, de bár nem alap SIEMENS, azért ez egy belépőszintű dolog, amit egy jobb olvadóbetét fog majd feldobni...
Az mindenesetre jelenthet valamit, hogy a QSA is ezt a foglalatot hirigeli nagy lelkesen.![]()
![]()
![]()
Arra gondoltam, hogy a szekrény belsejébe kerül majd a konnektor, akkor nem megy a csempén kábelcsatorna (ahogy írtad, az nem a legszebb). Ez lenne a legesztétikusabb.
Ui: esetleg a szekrényben el tudod vezetni a kábelt, mert akkor az sem látszana...
Tételezzük fel, hogy van tartalék csempéd.ANDS írta: ↑2025.11.19., szer. 19:42
Mit lehet tenni az alábbi esetben?
A falra felszerelte/ felfúrta az asztalos a fürdőszobaszekrényt, a mellette levő konnektorban azóta nincs áram. A konnektor és a szekrény mögött is csempe van, a tipli és a kanyarok miatt új vezetéket nem tudunk behúzni.
Egy konnektor miatt nem szeretném leverni a csempét, és mivel falba süllyesztett a konnektor, ha kábel csatornán oda is vinnénk az áramot, nem látom, hogy normálisan be lehetne kötni. Felejtsük el, hogy van ott az a konnektor?
Ja, a tagtárs elmesélte, hogy kíváncsiságától hajtva és saját maga szórakoztatására a gyárilag pamut/olaj szigetelésű kábelre ráhúzott még két extra pamut csövet - nem volt annyira vicces elfoglaltság - amely szerény megítélése szerint a meleg, száraz levegőjű lakásban tökéletesen ellátja feladatát.
Aki a szabványt kitalálja, és aki a fali konnektor aljzatot tervezi, ha azok között nincs kommunikáció, akkor én hogyan kössem be a konnektort? (Ami ráadásul elég drága is volt.)
Csak egy tippANDS írta: ↑2025.11.19., szer. 21:15Fázisceruzával nézve sincs benne áram. A csövezés nem átjárható sajnos. Villanyszerelővel közösen vakarjuk a fejünket, mert csak kábelcsatornában lehetne csempe lebontása nélkül odavinni az áramot, de hogyan tovább?frankie írta: ↑2025.11.19., szer. 20:21Kedves Ands.
Egy-két dolgot érdemes lenne megnézni.
Műszerrel mérve és vagy fázis ceruzával is nézted Amper Károlyt a dugaljban?
Biztos van egy kötésdoboz ahonnan megkapja a feszültséget a dugalj. Azt megkeresni és ott megnézni van-e ott feszültség. Persze a kötést is átnézni.
Dugaljzatot kiszerelni és eldugni egy behúzószálat, hogy átjárható-e csövezés.
Ha nem átjárható, akkor valószínűleg tényleg el lett fúrva a falban a csövezés.
Bocsánat az off topikért.
Én a fent leírtakat csinálnám. Nem mondom, hogy Te csináld meg. A legjobb ha szakember végzi ezt. Egy villanyszerelőnek ez gyerekjáték.
Remélem tudtam segíteni.
A falba süllyesztett konnektor alá nem lehet bevinni a villanyvezetéket, mert a konnektor kilógna az alá bepréselt vezeték miatt, nem tudna rendesen kapaszkodni, hamarosan kijönne a falból.
Fázisceruzával nézve sincs benne áram. A csövezés nem átjárható sajnos. Villanyszerelővel közösen vakarjuk a fejünket, mert csak kábelcsatornában lehetne csempe lebontása nélkül odavinni az áramot, de hogyan tovább?frankie írta: ↑2025.11.19., szer. 20:21Kedves Ands.
Egy-két dolgot érdemes lenne megnézni.
Műszerrel mérve és vagy fázis ceruzával is nézted Amper Károlyt a dugaljban?
Biztos van egy kötésdoboz ahonnan megkapja a feszültséget a dugalj. Azt megkeresni és ott megnézni van-e ott feszültség. Persze a kötést is átnézni.
Dugaljzatot kiszerelni és eldugni egy behúzószálat, hogy átjárható-e csövezés.
Ha nem átjárható, akkor valószínűleg tényleg el lett fúrva a falban a csövezés.
Bocsánat az off topikért.
Én a fent leírtakat csinálnám. Nem mondom, hogy Te csináld meg. A legjobb ha szakember végzi ezt. Egy villanyszerelőnek ez gyerekjáték.
Remélem tudtam segíteni.
Az ösvény talán rendben van, ha van ÉV relé, és kettős szigetelésűek a készülékek.
Kedves Rock60!
Kedves frankie!frankie írta: ↑2025.11.15., szomb. 23:15Kedves Taarzan.
A szabványok és előírások azért (is) vannak, hogy a rendszerhasználót/fogyasztót védjék. Éppen ezért illik betartani!
Ja, ez nem érdekel... De amíg nincs baj, addig nincs baj. Én már láttam füstölő dugaljat és kötésdobozt is.
Igen, a hifi az más. Ő, izé, ez egy nehéz kérdés.
Az az igazság, hogy a villanyszerelő szakma nagyon másként vélekedik a mi hobbynkról. Mert másról szól a szakmai képzés, amit mi hallunk az nem lehet, az nincs. Ne tudjátok meg mi volt egy szakmai fórumban amikor valaki betett egy képet egy high-end kábelről.... Nagyon kevés azon kolléga aki tudja, hogy mi miről beszélünk, mit miért szeretnénk, minek a külön tápösvény....
Tápösvény, szintén nagyon jó téma. Egyik oldalon ott van a hang, a másik oldalon az előírások... A villanyszerelő felelőssége igen nagy, sokan nem is gondolják! Ha valakit véletlen áram ütés ér és meghal, akkor adott esetben elővehetik a villanyszerelőt, aki utoljára szerelést végzett az ingatlan villamos hálózatán. Ha bebizonyosodik, hogy hibázott, akkor el is ítélhetik, halált okozó gondatlanság vétsége miatt. Ez bizony nem játék.
Egyébként az NHXH-J helyett szerintem jobb az NHXMH-J. Egy átlag hifi ösvényhez elég lehet a 3X2,5mm2. De ha van rá lehetőség akkor külön ösvény legyen az erősítő oldalnak és a digitális oldalnak is.
Nálam 3x4mm2 MT van. Ha most csinálnám, akkor én is mást húznék.
Duplázom a fázist és a nullát.Taarzan írta: ↑2025.11.14., pén. 13:10Engedjük már el ezt a szabvány kérdést, ha az érdekelne keresek egy villanyszerelői fórumot, de ez hifi fórum...![]()
Engem a "hangja" érdekel...
Miben más, vagy több a HANGJA egy 5×2.5 mint 3×2.5 halogénmentes (HXH-J FE180/E90) kábelnek...?
"Long ösvénye" alapján 2×L 1×N 1×G --- valamiért szimpatikus az aszimetria.
Az épület majdnem 100 éves, viszont azt is olvastam, hogy 6 évente kötelező (lenne elvileg) az elektromos hálózat felülvizsgálata. (A villanyszerelő azt mondta, ezt gyakorlatilag senki nem csináltatja meg).MOT64 írta: ↑2025.11.14., pén. 11:37…
4. Az a szabály, hogy egy épület villamos hálózatának az építéskori szabványoknak kell megfelelnie. Tehát lehet 100 éves, de szabályos szerelésű. Ha 50 %-ot meghaladó felújítás van az épületben, akkor a villamos hálózatot is a felújításkori előírásoknak megfelelően kell felújítani. De ettől függetlenül amúgy is célszerű a villamos hálózat korszerűsítése, pl. Fi-relé beépítése, régi készülékelemek cseréje, régi kötések felújítása, stb. Ezzel csak magadnak teszel jót.
ANDS írta: ↑2025.11.14., pén. 02:28Olvasgatom ezt a szabványt.MOT64 írta: ↑2025.11.13., csüt. 12:22…
Azért arra vigyázzunk, hogy a nagy próbálgatások, ötletelések közben az alapvető szabványi előírásokat ne izéljük meg. …
…
Tehát 2x2,5 mm²-nél nem használhatsz 1x 2,5 mm² védővezetőt. Ez csak addig nem jelent problémát, míg akár másfajta baj nem jelentkezik a hálózatodban. Akkor aztán egy felülvizsgálat mindenre fényt derít, és te leszel a hunyó, nem a villanyszerelőd.
Hogyan kell érteni azt a kitételt, hogy egy védővezető lehet több áramkörnek is a védővezetője,
ÉS
akkor nem kell mindkettőt vezetni (2,5- öst és 1,5- öst), hanem elég csak az egyiket?
Ezt megfigyeltem egy kivitelezés során is, hogy a fázisból behúzott a szaki 3- 4 szálat, a nullából (1-2- t, nem emlékszem), és a földből viszont csak egyet.
1.
Ebben nincs ellentmondás?
2.
Falon kívül vezetett hosszabbító esetében mi az előírás?
3.
Milyen másfajta baj fordulhat elő egy családi ház hálózatában?
Egy felülvizsgálat során megnézik az összes készülék tápkábelêt, vagy csak a fali konnektorokon belül mérnek/ néznek?
Azt értem, hogy egy ingatlan/ családi házban levő hálózat szereléséért a tulajdonos a felelős, nem a villanyszerelő. De, mondjuk a laikus tulajdonosnak honnan kell értenie a villanyszerelői szakmát, amikor az vizsgához kötött, az ingatlant a tulajdonos meg megvásárolhatta villanyszerelői képesítês nélkül?
Milyen másfajta bajra gondolsz?
Ha agyonvág az áram, akkor a temetőbe kerülök, szó szerint én vagyok a hunyó.
Ha zenehallgatás közben elalszom, és közben kigyullad a hifi, leég a ház, akkor is én vagyok az el- hunyó, csak viseltesebb állapotban kerülnek a földi maradványaim a temetőbe.
Ha a falban vezetett vezetékbe bemászik egy bogár, összerágja, és ott zárlat/tűz keletkezik, akkor, ha túlélem, megbüntetnek?
4. Az aktuális szabványok az évtizedek során változtak. Aki egy 60- as években épült lakásban lakik, ott sok helyen védőföldelés sem volt a konnektorokban, aki 10 éve megvett egy ilyet, az élhet földeletlen konnektorokkal?
Olvasgatom ezt a szabványt.MOT64 írta: ↑2025.11.13., csüt. 12:22…
Azért arra vigyázzunk, hogy a nagy próbálgatások, ötletelések közben az alapvető szabványi előírásokat ne izéljük meg. …
…
Tehát 2x2,5 mm²-nél nem használhatsz 1x 2,5 mm² védővezetőt. Ez csak addig nem jelent problémát, míg akár másfajta baj nem jelentkezik a hálózatodban. Akkor aztán egy felülvizsgálat mindenre fényt derít, és te leszel a hunyó, nem a villanyszerelőd.