Számomra ez nem kérdés. Én ugyan nem hallottam az égvilágon semmi különbséget a Roon-nal való (tehát nem Connect-es) Tidal-streamelés és a Connect Tidal appal való használata által nyújtott hangminőségek között (talán a rendszerem nem elég érzékeny erre?), viszont a Roon-nak és a koncepciójának akkora csodálója lettem időközben, hogy Annak ellenére azt használom, hogy csak streamelek vele. Rajongásomnak több összetevője van, és ezek utána egészen nyilvánvaló, hogy nem csak a hangminőség....
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5955
Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Audirvana és ROON szoftverkörnyezetet sokan audioPC-s környezetben használnak Win vagy Linux/iOS környezetben futtatva, ASIO vagy éppen Kernel Streaming üzemmódokban. Ezeken a platformokon egy Qobuz Connect funkció lényegesen rosszabb általában, mintha ASIO-t használna a felhasználó egy Audirvana felületen.d_dok írta: ↑2025.05.20., kedd 12:18Amikor nálam a Qobuz közvetlenül a forráseszközről szól (az Arcam SA30 streaming erősítőmet a webes felületről irányítom, egyéb szoftvert nem használva), jobb hangot hallok, mint pl. Jplay iOS appot használva. Ha jól értem, éppen az ilyen köztes tényezők kiiktatása a Connect lényege, kiegészítve a Qobuz app kényelmével. Ha viszont tényleg ilyen jó hangminőséget lehet elérni a közvetlen lejátszással (és az első kommentekből ez olvasható ki), kérdés, megéri-e pl. az Audirvana vagy a Roon előfizetés azoknak, akik csak streamelésre használják a rendszerüket.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
Amikor nálam a Qobuz közvetlenül a forráseszközről szól (az Arcam SA30 streaming erősítőmet a webes felületről irányítom, egyéb szoftvert nem használva), jobb hangot hallok, mint pl. Jplay iOS appot használva. Ha jól értem, éppen az ilyen köztes tényezők kiiktatása a Connect lényege, kiegészítve a Qobuz app kényelmével. Ha viszont tényleg ilyen jó hangminőséget lehet elérni a közvetlen lejátszással (és az első kommentekből ez olvasható ki), kérdés, megéri-e pl. az Audirvana vagy a Roon előfizetés azoknak, akik csak streamelésre használják a rendszerüket.
- GTomi
- V.I.P.
- Értékelés: 665
Na ma két albumba is belefutottam a Tidal-on, ami már (vagy éppen most csak) nem elérhető, egy Ezra Collective és egy Judith Owen.
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
Audirvana támogatott szolgáltatóként megjelent a PRESTO MUSIC nemrég.
Leteszteltem és nekem nagyon szimpatikus. Jó, ritka albumok vannak fent, nagy felbontásban. Érdemes ráhallgatni, akit érdekel.
Leteszteltem és nekem nagyon szimpatikus. Jó, ritka albumok vannak fent, nagy felbontásban. Érdemes ráhallgatni, akit érdekel.
- GTomi
- V.I.P.
Na most nem felejtem el beírni végre :)
A Tidal-en a HiRes-es részben vannak (nyilván) a nagyfelbontású a zenék, adott stílus vagy előadók, és itt azok a felvételek amik 16/44.1-esek vannak MQA-ban.
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
- GTomi
- V.I.P.
Jan Garbarek, Anouar Brahem, Ustad Hussain: "Madar" ECM albumát MQA-nak jelzi a dac, most vettem észre, hogy miért is világít a zöld led a CA-n :)
- GTomi
- V.I.P.
Most csekkoltam magam :) wasapi-ban és kernelben 24-re, asioban 32bitre.kaef2 írta: ↑2025.03.20., csüt. 22:28Már elég régóta 32 bitesen játszik le (integer - floating point konverzió is történik).GTomi írta: ↑2025.03.20., csüt. 22:17Azt vettem észre egy ideje, hogy az Audirvana a 16/24 bit-et 32 bitre tolja fel lejátszáskor. (Asio)
(Kicsit utána olvasgatva + chat gpt az jött le nekem, hogy azért, mert így biztosítja a pontosabb számításokat a digitális jelfeldolgozás során, és hogy az adott dac által preferált formátum 24/32 bit, így hatékonyabban kezeli az adatokat, plusz lekerekítési hibákat csökkenti (jelentesen ez bármit) )
Ez most ilyen szempontból jó akkor, hogy ezt csinálja és dac függő is teljes egészében, ami itt már off akkor, vagy azért ez a téma összetettebb ? A műszaki magyarázatokat meg nem biztos hogy értem egy bizonyos szint felett :)
Igy egyszerűbb sok minden lejátszáskor, jobb a hangerő szabályzás minősége például.
Már elég régóta 32 bitesen játszik le (integer - floating point konverzió is történik).GTomi írta: ↑2025.03.20., csüt. 22:17Azt vettem észre egy ideje, hogy az Audirvana a 16/24 bit-et 32 bitre tolja fel lejátszáskor. (Asio)
(Kicsit utána olvasgatva + chat gpt az jött le nekem, hogy azért, mert így biztosítja a pontosabb számításokat a digitális jelfeldolgozás során, és hogy az adott dac által preferált formátum 24/32 bit, így hatékonyabban kezeli az adatokat, plusz lekerekítési hibákat csökkenti (jelentesen ez bármit) )
Ez most ilyen szempontból jó akkor, hogy ezt csinálja és dac függő is teljes egészében, ami itt már off akkor, vagy azért ez a téma összetettebb ? A műszaki magyarázatokat meg nem biztos hogy értem egy bizonyos szint felett :)
Igy egyszerűbb sok minden lejátszáskor, jobb a hangerő szabályzás minősége például.
- GTomi
- V.I.P.
Azt vettem észre egy ideje, hogy az Audirvana a 16/24 bit-et 32 bitre tolja fel lejátszáskor. (Asio)
(Kicsit utána olvasgatva + chat gpt az jött le nekem, hogy azért, mert így biztosítja a pontosabb számításokat a digitális jelfeldolgozás során, és hogy az adott dac által preferált formátum 24/32 bit, így hatékonyabban kezeli az adatokat, plusz lekerekítési hibákat csökkenti (jelentesen ez bármit
) )
(Kicsit utána olvasgatva + chat gpt az jött le nekem, hogy azért, mert így biztosítja a pontosabb számításokat a digitális jelfeldolgozás során, és hogy az adott dac által preferált formátum 24/32 bit, így hatékonyabban kezeli az adatokat, plusz lekerekítési hibákat csökkenti (jelentesen ez bármit

- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Én az előbbit nem is állítottam, csak annyit, hogy "profi módon digitalizált" bookletek, ami alatt érthetjük az eredeti digitális kiadvány-projektek pdf-be exportálásást is, nem feltétlenül csak szkennelésről beszéltem, de tuti vannak szkennelt példányok is.
A digitális bookletek megjelenítése az egyik olyan dolog, amiben szvsz az Audirvana sokkal jobb, mint a Roon (előbbi profi beépített olvasót tartalmaz, utóbbi csak egy letöltési linket ad... Disclaimer: én még mindig a 3.5-ös Audirvanát használom /amikor egyáltalán használom/, de sbból indulok ki, hogy a jelenlegi Audirvana Studio nem butább, és abban is benne van a booklet-nézegető. Remélem, nem tévedtem.)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
A bookleteket nem a streaming szolgáltató digitalizálja, hanem a kiadó vagy a felvétel készítője tölti fel.Aszpirin írta: ↑2025.03.18., kedd 19:06De be tudjuk, csak annak a módját nem a Qobuz ügyfélszolgálata fogja elárulniMahavishnu írta: ↑2025.03.18., kedd 16:55A Qobuz ügyfélszolgálattól kaptam választ, miután sokadik próbálkozásra sem fogadta el a magyar bankkártyát a rendszer.
Sajnos magyar bankkártyát nem lehet normálisan elfogadni.
Szerintem a barátodnak szerencséje volt, megeshet, hogy a rendszer nem tudja követni a kártya eredetét és akkor működik egy fizetés.De ez meglehetősen ritka eset.Rendszerünk általában csak olyan fizetési módokat engedélyez, amelyek ugyanabban az országban vannak regisztrálva, mint a számla.
Elnézést kérünk a korlátozásokért, de nem tudjuk becsapni a rendszert, vagy megkerülni ezt a korlátozást.
A kérdés viszont már inkább az, miért kell a Qobuz a Tidalhoz képest két és félszeres áron?
Szerény véleményem szerint a Tidal minőségileg ugyanolyan jó, amióta natív HiRes fájlokat használnak az MQA helyett, kínálatban pedig - épp most futottam bele megint - akár még jobb is.
Egyedüli többletérték a Qobuznál a nagyon profin digitaliuzált CD-bookletek. Objektíve nem találok mást, ami mellette szól. Ja, Qobuz előfizetésem van, éves.
Ajánlom a streaming szolgáltatást keresők figyelmébe a Presto Musicot.
Az Audirvana legfrissebb verziója már a Presto Music streaming szolgáltatást is integrálta. Van 30 napos próbaverzió és a fizetős verzió 6,5 Euro havonta, amelyik a letöltést (megvásárlást is megengedi 10 Euro). Lehetséges, a Qobuzhoz hasonlóan meg is vásárolni az albumokat (ami ugye a Tidálnál nem megy). Veszteségmentes tömörítéssel a max mintavételezés 192kHz/24 bit.
Egy bug miatt az Audirvana alatt nem megy a bejelentkezés Mac OS-en, de az ingyenes saját alkalmazásuk is a maga egyszerűségében használható azért elég jól, van un Exclusive módja is a használatnak. A választéka még viszonylag kicsi, kevesebb, mint 100 ezer album, sok minőségi albummal. A Bikini válogatás is elég meglepően jól szól
- GTomi
- V.I.P.
Akkor így.juliush írta: ↑2025.03.19., szer. 16:43A Sony Classical kiadó gyakorlatilag minden 16/44-es kiadványát MQA-san látom.
Például a "Vivarte" histórikus sorozat lemezeit a Tafelmusikkal, a L'Archibudelli kamarazenekarral, de például a modernebb Yo-Yo Ma lemezek CD-felbontású változatai, például a "Piazzolla: Soul of the Tango" is.
- GTomi
- V.I.P.
Hú, így most nem, lehet egy Tidal mixben volt benne (alapvetően jazz) de most így belegondolva, lehet a vinyón van fent mqa-ba és keverem ?

Ha látom hogy jelzi, majd írom :)
A Sony Classical kiadó gyakorlatilag minden 16/44-es kiadványát MQA-san látom.
Például a "Vivarte" histórikus sorozat lemezeit a Tafelmusikkal, a L'Archibudelli kamarazenekarral, de például a modernebb Yo-Yo Ma lemezek CD-felbontású változatai, például a "Piazzolla: Soul of the Tango" is.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Valószínűleg még akadnak olyanok, amik MQA-ban vannak. Tudnál mondani egy példát? Ránéznék én is.
- GTomi
- V.I.P.
Erről jut eszembe: mégis párszor jelzi a dac, hogy MQA, vagy akkor nem mindenhol történt, vagy még nem történt meg a csere?
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
De be tudjuk, csak annak a módját nem a Qobuz ügyfélszolgálata fogja elárulniMahavishnu írta: ↑2025.03.18., kedd 16:55A Qobuz ügyfélszolgálattól kaptam választ, miután sokadik próbálkozásra sem fogadta el a magyar bankkártyát a rendszer.
Szerintem a barátodnak szerencséje volt, megeshet, hogy a rendszer nem tudja követni a kártya eredetét és akkor működik egy fizetés.De ez meglehetősen ritka eset.Rendszerünk általában csak olyan fizetési módokat engedélyez, amelyek ugyanabban az országban vannak regisztrálva, mint a számla.
Elnézést kérünk a korlátozásokért, de nem tudjuk becsapni a rendszert, vagy megkerülni ezt a korlátozást.

A kérdés viszont már inkább az, miért kell a Qobuz a Tidalhoz képest két és félszeres áron?
Szerény véleményem szerint a Tidal minőségileg ugyanolyan jó, amióta natív HiRes fájlokat használnak az MQA helyett, kínálatban pedig - épp most futottam bele megint - akár még jobb is.
Egyedüli többletérték a Qobuznál a nagyon profin digitaliuzált CD-bookletek. Objektíve nem találok mást, ami mellette szól. Ja, Qobuz előfizetésem van, éves.
- Mahavishnu
- Nincs visszaút
- Értékelés: 26
A Qobuz ügyfélszolgálattól kaptam választ, miután sokadik próbálkozásra sem fogadta el a magyar bankkártyát a rendszer.
- ajkamici
- V.I.P.
- Értékelés: 851
Sziasztok ! Tidal előfizetésem van, de szeretnék letölteni file okat , albumokat , néhány esetben CD re kiirni :-). Melyik letöltő appot , softvert ajánljátok ? https://drm-wizard.com/best-tidal-downl ... idal-files . A Tidal offline lehetővé teszi a letöltést ?
Köszönöm előre is a segitséget.
Köszönöm előre is a segitséget.

DCS Debussy / Aurender A100 / Leben cs600 / Harbeth M40.2
- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2486
Ez igazán dícséretes és bölcs előreláátás. Ha többen tennének így, az szerintem a Spotifynak lenne a legnagyobb kihívás, mert egyébként úgy tudom, ez a két legnépszerűbb és legelterjettebb szolgáltató a NEM hifis felhasználók körében.
Az Apple Music gyakorlatlig minden streamerükön megy, vagy fog menni, ideértve a DAP-okat is. Az akkuról is kiválóan használható M15s éppen erről szól nálam, wifin keresztül elérve az internetet. Ezen a módon Roon Bridge eszközként is betehető Roon alá.mishow írta: ↑2025.02.19., szer. 09:56Ha meg is érkezik végre, akkor a cikk szerint is drága lesz, ami egyezik a korábbi hírekkel. Mint ahogy az is egyezik, hogy változatlanul csak 16bit/44,1kHz cd felbontásban gondolkodnak. Mindig jön a magyarázat, hogy úgyse hallani a különbséget, de aki tényleg nem hallja (vagy nem igényli) annak a mostani Spoty is elég jó. Aki meg hifizni akar vele, valamilyen jó felbontású modern készüléken, az pedig hallja. A Tidal nálam a 24bites streameknél hallhatóan egységesebb, "folyékonyabb" hangzást ad, a 16bites cd streameknél sokszor megjelenik az a digitális mellékíz, ami miatt anno a korai cd-ket nem szerették az Lp-ről áttérő hifisek. Érdekes módon a 48/96/192kHz közti különbség kevésbé hallható, illetve nem mindig egyenes az arányosság. Persze minden alól van kivétel, de a saját rendszeremen, nekem ez a tapasztalatom.pali923 írta: ↑2025.02.19., szer. 08:29A cikk szerint is 2021 óta mostmáraztánténylegmindjárt jön a Spoti hifi. Meglátjuk. Sajnos az meg igaz, hogy a Tidal az egyetlen, amit itthon bárki elér. Ugyanis sok szolgáltató nincs bedrótozva sok streamerbe. Vagy majd a gyártók is mennek a lehetőségek után végre?![]()
Az is érdekes kérdés, hogy ha egyszer az almánál végre kihúznák a fejüket a s***ükből, és lennének az Apple Music nagyfelbontást ténylegesen lejátszó dedikált streamerek, akkor az mennyire befolyásolná a piacot. Próbából használtam az AM streamet, és legalább akkora könyvtára van, és legalább annyira felhasználóbarát, mint a Spoty, csak hát a hardver ugye ...
A 16/24 bit kérdés valószínűleg DAC konstrukció kérdése leginkább. Ahol valamilyen FPGA-val felkonvertálják, processzálják a bejövő jelet, ott általában a bitmélységhez is hozzányúlnak, és minimum 32 bitre, de akár 64 bitre is történhet konverzió lejátszás közben, a DAC chip és az esetlegesen használt szűrők optimális használata érdekében.
A stúdió oldali dilemmákról és tapasztalatokról egy holland stúdió cikkét magyarosítva írtam a blogomon.
https://medium.com/@mediaengineering/al ... 35b4f0810b
-
- Újonc fórumos
- Értékelés: 6
Z2u oldalon két dollárért vettem egy qobuz fiókot,
Franciaországba van regisztrálva. Megvaltoztattam az e-mail címet meg a jelszót és hozzá adtam a magyar Visa kártyát és fizettem vele