wittao írta: ↑2025.12.15., hétf. 11:47
Kerdes volt, inkabb ide valaszolnek: miert nem lossless?
Ha jol emlekszem ide is be volt linkelve, amikor vegigneztek a spotify bitfolyamat.
Sajnos a Windows kevero belenyul a bitfolyamba, igy a lejatszorendszer altal kezel adatcsomag nem bitperfekt (szemben mondjuk egy Tidal 16/44.1 bitperfekt lejatszasi opciojaval).
Ha a nem bitperfekt lejatszast elfogadnank losslessnek, akkor peldaul a 24/96 eredeti felvetelbol 16/44.1-re “downsample” felveteleket is losslessnek kellene kezelnunk, ami azert belathato h. egyertelmuen nem az…
Ez azért nem ennyire egyszerű.
Tudomásom szerint a lossless mint fogalom a tömörítésekre definiált, ergo ha veszteségmentes tömörítési algoritmust használ a Spotify, és az így tömörített anyagot kapja meg a kliens lejátszó, akkor az bizony lossless-nek számít.
Az, hogy bitperfekt, a lejátszókra szokták mondani, amennyiben a DAC-ra bitre pontosan ugyanaz a stream megy ki, mint amit a kitömörítés után kap. A minták 0 bitekkel való való kiegészítése az alacsony helyiértéken (hogy pl. egy 16 bites anyagot a 24 bites DAC-ra küldjön) még belefér a bitperfektségbe, és én ezt logikusnak érzem/gondolom. De minden egyéb belenyúlás, akkor is, ha az oprendszer mixerét használja ÉS az resamplingot csinál, már ne lesz bitperfekt.
Csakhogy itt van egy bibim, a nagybetűvel írt "ÉS" az előző mondatomban... ugyanis pl Mac-en, ha a mixer kimenetét pontosan az anyag mintavételezési frekvenciájára és bitmélységére állítod, a mixerben a volume-ot pedig 100%-ra, és más hangot adó programot nem indítasz, ÉS nem használsz hangeffekteket... és ... és... akkor NEM fog az oprendszer mixere hozzányúlni az eredeti bitekhez, és a lejátszás bitperfekt lesz.
Szóval szerintem a lossless és bitperfekt fogalmakat nem jó keverni. A Spoty lossless anyagot ad, de a lejátszója jelenleg nem bitperfekt. Így helyes a megfogalmazás.
Mellesleg ez az Apple Music-ra is igaz...
Az utolsó mondatodban nem látom az általad feltételezett okozati összefüggést. Miért kellene
akkor a downsamplinget lossless-nek tekinteni? De mint mondtam, keveredik a két fogalom, és ez szerintem nem okés.
Ami a Spotify Connect-et illeti: mivel a Spotify veszteségmentes (lossless) anyagot küld, a Spotify Connect-et implementáló készülékben az implementációtól függ, hogy bitperfekt lesz-e a lejátszás. Ezt maga a Spotify nem akadályozza meg, tudtommal. Az hogy az ő lejátszója miért nem az, más kérdés.