Ezeket illesztőtrafóval, vagy aktív elektronikával használtad? Milyenekkel?ELEX írta: ↑2026.07.05., vas. 15:30Régebben már írtam, hogy nagy barátja lettem a nagyon alacsony impedanciás MC hangszedőknek.
A saját Benz Micro Ebony TR hangszedőm ma exkluzív társaságba került.
Egy kedves barátom bevizsgálásra, tisztításra adta oda a nagyon alacsony impedanciás hangszedőit.
1. ZYX Universe Optimum 1Ohm (1.0 Ohm)
2. Miyabi FUUGA (2.5 Ohm)
3. Murasakino Sumile (1.2 Ohm)
4. Benz Micro Ebony TR (1.0 Ohm)
Miután megtisztítottam, átvizsgáltam mikroszkóppal a tűk állapotát, mérőlemezekkel megmértem, nem hagyhattam ki, hogy a saját rendszeremben is egy rövid meghallgatás erejéig ne rakjam be őket.
Nem szeretnék itt most mélyebben belemenni a hallottakba, valamennyi extraklasszis hangot produkált.
Talán hozzám legközelebb a Miyabi FUUGA áll. De meg kell állapítanom, hogy saját Benz Ebony TR-emnek sincs szégyenkezni valója. Árban harmada csupán a másik három közül a legolcsóbbnak.
Ami tanulság számomra, hogy az alacsony tekercs ellenállás miatt a dinamika, lendület, nyugodtság fenomenális.
Olyan energiák szabadulnak fel, amit egyetlen magasabb impedanciás (10 Ohm feletti) hangszedőből sem hallottam eddig. Döbbenetesek a megindulások, a beütések és mindez végtelen nyugalommal, eszköztelenséggel.
Nem a mai megszokott "hifis" hangzás a felturbózott, mesterségesen kiemelt magas tartománnyal, ami sajnálatosan eluralta a piacot számomra felfoghatatlan okokból. Egymást licitálják túl a gyártók a 10 kHz feletti kiemeléssel, ezáltal a felbontás látszatának keltésével. A hang persze a legtöbb esetben vékony, sziszegős, bántó lesz sok esetben. Aztán, ha valaki ezek után meghall egy kiegyenlített hangot, csak húzza száját, hiányérzete van. Persze ez nem az én gondom, csak néha nagyon csóválom a fejem néhány beszámolón.
És még mielőtt valaki szóvá tenné, hogy de poros a tányér, nem az. Az SME tányér felülete ilyen szemcsés és barázdált amióta az SME futóműveket gyárt.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
MM és MC pickup-ok
Re: MM és MC pickup-ok
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
- ELEX
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 972
Régebben már írtam, hogy nagy barátja lettem a nagyon alacsony impedanciás MC hangszedőknek.
Egy kedves barátom bevizsgálásra, tisztításra adta oda a nagyon alacsony impedanciás hangszedőit.
Miután megtisztítottam, átvizsgáltam mikroszkóppal a tűk állapotát, mérőlemezekkel megmértem, nem hagyhattam ki, hogy a saját rendszeremben is egy rövid meghallgatás erejéig ne rakjam be őket.
Nem szeretnék itt most mélyebben belemenni a hallottakba, valamennyi extraklasszis hangot produkált.
Talán hozzám legközelebb a Miyabi FUUGA áll. De meg kell állapítanom, hogy saját Benz Ebony TR-emnek sincs szégyenkezni valója. Árban harmada csupán a másik három közül a legolcsóbbnak.
Ami tanulság számomra, hogy az alacsony tekercs ellenállás miatt a dinamika, lendület, nyugodtság fenomenális.
Olyan energiák szabadulnak fel, amit egyetlen magasabb impedanciás (10 Ohm feletti) hangszedőből sem hallottam eddig. Döbbenetesek a megindulások, a beütések és mindez végtelen nyugalommal, eszköztelenséggel.
Nem a mai megszokott "hifis" hangzás a felturbózott, mesterségesen kiemelt magas tartománnyal, ami sajnálatosan eluralta a piacot számomra felfoghatatlan okokból. Egymást licitálják túl a gyártók a 10 kHz feletti kiemeléssel, ezáltal a felbontás látszatának keltésével. A hang persze a legtöbb esetben vékony, sziszegős, bántó lesz sok esetben. Aztán, ha valaki ezek után meghall egy kiegyenlített hangot, csak húzza száját, hiányérzete van. Persze ez nem az én gondom, csak néha nagyon csóválom a fejem néhány beszámolón.
És még mielőtt valaki szóvá tenné, hogy de poros a tányér, nem az. Az SME tányér felülete ilyen szemcsés és barázdált amióta az SME futóműveket gyárt.
Big up minden segíteni szándékozó fórumtársnak
Ezen a hideg meleg operáció kérdésen még elgondolkodom egy darabig,
a júli úgysem tűnik aktuálisnak.
És annak aki nem futott bele a hirdetésembe :
viewtopic.php?f=160&t=227365&p=3018728#p3018728
Ezen a hideg meleg operáció kérdésen még elgondolkodom egy darabig,
a júli úgysem tűnik aktuálisnak.
És annak aki nem futott bele a hirdetésembe :
viewtopic.php?f=160&t=227365&p=3018728#p3018728
szvsz egy rendes csípőfogó (mindenféle melegedés nélkül) simán elcsippantja azt a csapot
védd a fákat> egyél hódot! ;-)))
Mini flex van
mini csiszoló van amibe bele lehet kis korongot is fogni, (mint egy mikro flex) én azzal szoktam a dobozokra (alu) négyszögletes kivágásokat készíteni.
Szóval nem egy harapás a csatlakozón lenne a megoldás :)
Köszönöm, ahogy szokott lenni a helyzet bonyolódik.
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 462
Azért a mini sarokcsiszolót ehhez meg kell venni, további negyvenezerért...
Amúgy én magas fordulatszámú eszközzel nem dolgoznék, mert a kivezetés felmelegedhet
vágás közben, a hozzá csatlakoztatott tekercs szigetelése megolvadhat...
Amúgy én magas fordulatszámú eszközzel nem dolgoznék, mert a kivezetés felmelegedhet
vágás közben, a hozzá csatlakoztatott tekercs szigetelése megolvadhat...
Tóth Gábor DAC + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
hozd el én lecsinálom róla, és nem kell venned hozzá eszközt :)
Másik tippem a lombfűrész
- robi-k
- Fórumlakó

- Értékelés: 174
Misem egyszerűbb, pl. egy egy ilyen géppel https://www.temu.com/ul/kuiper/un9.html ... SlEALw_wcB + egy vékony elektrokorund vágókorong.
Sziasztok,
Szeretném rövidebbre vágni a hangszedőm ( Audio Technica AT-13M mono MC stúdió hangszedő 1964 ) kivezetés csapjait.
Talán van valakinek tippje, hogy ki tudná ezt a precíziós operációt
végrehajtani. Ne kíméljetek plíz.
Valahogy így:
Szeretném rövidebbre vágni a hangszedőm ( Audio Technica AT-13M mono MC stúdió hangszedő 1964 ) kivezetés csapjait.
Talán van valakinek tippje, hogy ki tudná ezt a precíziós operációt
végrehajtani. Ne kíméljetek plíz.
Valahogy így:
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2874
amiket leirtál,ismerem...hasonló okok végett (Ortofon MC20Super,még elsőgenerációs,VDH tűprofil+Ortofon T30) hagytam fel hoszsú,hosszú évekre az MCvelSnipi írta: ↑2026.06.25., csüt. 09:13Nekem MC-20 MK II (asszem) volt. Szerencsére már csak volt. Nem a "lekezeléssel" volt a bajom (Ortofo T-5, T-20 meg még sok minden, aminek nagy részére már nem is emlékszem, kb. havonta cseréltem őket ... ) hanem a hangminőséggel. Ami meg jól szólt, annak meg kevés volt a jelerősség.dixie-chicken írta: ↑2026.06.25., csüt. 08:430,147mV ?...akor mit monjunk egy Ortofon TMC200 0,09mV-járaSnipi írta: ↑2026.06.24., szer. 23:56
Ha ez tényleg jó, és mért ne lenne az, hiszen nem ismerem, akkor le a kalappal! Ugyanis egy tényleg jó szóló MC-trafót nagyon nehéz megszülni. Én hallottam pár trafót (gyáriakat, leginkább különféle Ortofonokat ... sokat vesződtem velük az MC-20-asom 0,147 mV-ja miatt) és egyik sem tetszett igazán. Az mc-erősítők nekem jobban tetszettek. Anno pl. szegény Puklics Józsi - Ethosz - (nyugodjék békében) mc elő-elő erősítőjének hangjától lehidaltam ...
Ettől még trafó is biztos van jó, csak attól félek, hogy a ténylegesen jó trafók ára csillagászati.
Jó ha van olyan MC trafó ami jól is szól, én nem csilliárd forint, és ha még ráadásul magyar gyártmány is az még egy piros pont lehet....egyik Thorens 126/SME 3009/S2 olyan volt szerelve amikor megvásároltam
,aztán az akkori Marantz PM6A MC fokozata simán lekezelte..
Szóval ahogy előbb is utaltam rá, a hangszedő csere megoldotta a nyűglődésemet ...
Azóta nem érzek késztetést az 1. sz. lemezjátszóm mókolására ...
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
Nekem MC-20 MK II (asszem) volt. Szerencsére már csak volt. Nem a "lekezeléssel" volt a bajom (Ortofo T-5, T-20 meg még sok minden, aminek nagy részére már nem is emlékszem, kb. havonta cseréltem őket ... ) hanem a hangminőséggel. Ami meg jól szólt, annak meg kevés volt a jelerősség.dixie-chicken írta: ↑2026.06.25., csüt. 08:430,147mV ?...akor mit monjunk egy Ortofon TMC200 0,09mV-járaSnipi írta: ↑2026.06.24., szer. 23:56Ha ez tényleg jó, és mért ne lenne az, hiszen nem ismerem, akkor le a kalappal! Ugyanis egy tényleg jó szóló MC-trafót nagyon nehéz megszülni. Én hallottam pár trafót (gyáriakat, leginkább különféle Ortofonokat ... sokat vesződtem velük az MC-20-asom 0,147 mV-ja miatt) és egyik sem tetszett igazán. Az mc-erősítők nekem jobban tetszettek. Anno pl. szegény Puklics Józsi - Ethosz - (nyugodjék békében) mc elő-elő erősítőjének hangjától lehidaltam ...robi-k írta: ↑2026.06.24., szer. 15:27Egy kis élménybeszámoló: az Audio Hungary Kft-től tesztelésre kaptam egy Qualiton MC illesztő trafót (Lo-Gain verzió, 1:18 áttétellel). Ez úton is köszönöm nekik a lehetőséget!
Bár még csak most kezdtem a tesztelést a rendszeremben (Kenwood KP-990 lejátszó + Audio-Technica AT33PTG/II hangszedő + Yamaha A-S2000 erősítő), de már az elejétől hallani a különbséget az erősítő MC phono bemenet vs. MC illesztő trafó + MM bemenet között, első benyomásom szerint a trafóval szebben szolnak a vokálok és a klasszikus hangszerek, összeszedettebb a középtartomány.
Ettől még trafó is biztos van jó, csak attól félek, hogy a ténylegesen jó trafók ára csillagászati.
Jó ha van olyan MC trafó ami jól is szól, én nem csilliárd forint, és ha még ráadásul magyar gyártmány is az még egy piros pont lehet....egyik Thorens 126/SME 3009/S2 olyan volt szerelve amikor megvásároltam
,aztán az akkori Marantz PM6A MC fokozata simán lekezelte..
Szóval ahogy előbb is utaltam rá, a hangszedő csere megoldotta a nyűglődésemet ...
Azóta nem érzek késztetést az 1. sz. lemezjátszóm mókolására ...
Köszönöm az ajánlást, de van egy kiváló hangminőségű (legalább is szerintem) MC elő-elő erősítőm a mostani hangszedőmhöz. (Ez már nem Ortofon ... ) Szóval még egyszer köszönöm az ajánlást, de kihagyom ...robi-k írta: ↑2026.06.25., csüt. 07:47Írj Fábián Andrásnak egy üzenetet https://qualiton.eu/contact/, megadva a te MC hangszedőd paramétereit. Valószínű, hogy hozzám hasonlóan, tudnak adni a hangszedődhöz illeszkedő MC trafót tesztelésre ingyen, és csak akkor kell megvenned, ha tetszik. Ha nem tetszik, visszaküldöd.
- dixie-chicken
- V.I.P.

0,147mV ?...akor mit monjunk egy Ortofon TMC200 0,09mV-járaSnipi írta: ↑2026.06.24., szer. 23:56Ha ez tényleg jó, és mért ne lenne az, hiszen nem ismerem, akkor le a kalappal! Ugyanis egy tényleg jó szóló MC-trafót nagyon nehéz megszülni. Én hallottam pár trafót (gyáriakat, leginkább különféle Ortofonokat ... sokat vesződtem velük az MC-20-asom 0,147 mV-ja miatt) és egyik sem tetszett igazán. Az mc-erősítők nekem jobban tetszettek. Anno pl. szegény Puklics Józsi - Ethosz - (nyugodjék békében) mc elő-elő erősítőjének hangjától lehidaltam ...robi-k írta: ↑2026.06.24., szer. 15:27Egy kis élménybeszámoló: az Audio Hungary Kft-től tesztelésre kaptam egy Qualiton MC illesztő trafót (Lo-Gain verzió, 1:18 áttétellel). Ez úton is köszönöm nekik a lehetőséget!
Bár még csak most kezdtem a tesztelést a rendszeremben (Kenwood KP-990 lejátszó + Audio-Technica AT33PTG/II hangszedő + Yamaha A-S2000 erősítő), de már az elejétől hallani a különbséget az erősítő MC phono bemenet vs. MC illesztő trafó + MM bemenet között, első benyomásom szerint a trafóval szebben szolnak a vokálok és a klasszikus hangszerek, összeszedettebb a középtartomány.
Jó ha van olyan MC trafó ami jól is szól, én nem csilliárd forint, és ha még ráadásul magyar gyártmány is az még egy piros pont lehet.
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
- robi-k
- Fórumlakó

Írj Fábián Andrásnak egy üzenetet https://qualiton.eu/contact/, megadva a te MC hangszedőd paramétereit. Valószínű, hogy hozzám hasonlóan, tudnak adni a hangszedődhöz illeszkedő MC trafót tesztelésre ingyen, és csak akkor kell megvenned, ha tetszik. Ha nem tetszik, visszaküldöd.
Ha ez tényleg jó, és mért ne lenne az, hiszen nem ismerem, akkor le a kalappal! Ugyanis egy tényleg jó szóló MC-trafót nagyon nehéz megszülni. Én hallottam pár trafót (gyáriakat, leginkább különféle Ortofonokat ... sokat vesződtem velük az MC-20-asom 0,147 mV-ja miatt) és egyik sem tetszett igazán. Az mc-erősítők nekem jobban tetszettek. Anno pl. szegény Puklics Józsi - Ethosz - (nyugodjék békében) mc elő-elő erősítőjének hangjától lehidaltam ...robi-k írta: ↑2026.06.24., szer. 15:27Egy kis élménybeszámoló: az Audio Hungary Kft-től tesztelésre kaptam egy Qualiton MC illesztő trafót (Lo-Gain verzió, 1:18 áttétellel). Ez úton is köszönöm nekik a lehetőséget!
Jó ha van olyan MC trafó ami jól is szól, én nem csilliárd forint, és ha még ráadásul magyar gyártmány is az még egy piros pont lehet.
- robi-k
- Fórumlakó

Egy kis élménybeszámoló: az Audio Hungary Kft-től tesztelésre kaptam egy Qualiton MC illesztő trafót https://qualiton.eu/models/mc/ (Lo-Gain verzió, 1:18 áttétellel). Ez úton is köszönöm nekik a lehetőséget!
- dixie-chicken
- V.I.P.

Ortofon SPU-k halmaza egy vitrinben... 
- dixie-chicken
- V.I.P.

ez igaz...a jó shell sem olcsó...persze a kérdés itt is az hol veszi az emberRock60 írta: ↑2026.06.07., vas. 14:35Nem hinném, hogy a Rút Kiskacsa többe fájna, mint egy jobb shell...dixie-chicken írta: ↑2026.06.07., vas. 14:13
nah,vagy vesz magának a "zember" egy lemezjátszót,ahol cseréhető a shell,és elő van készitve egy "pár" shell+hangszedő...külföldi kirándulásomrol,nemrég, hoztam vagy 10-12 LP-ét ,és egy nem 2 forintos új MC hangszedőt.....ránézésre mind "pöpec állapotban voltak" az LP-ék,de valahogy úgy voltam vele,vegyük csak szépen használatra elő a régebbi készletet,és azzal csak "átfutom" az új beszerzéseket...nagy meglepetésemre,a MoFi Mastertracker olyan "galacsint" szedett össze,1 LP-nél,hogy csak pislogtam,pedig,ránézésre az LP-ék, tökéletes állapotban voltak
....vagy tizen valahány éve jártam igy egy AT150MLX-el...ilyen egy hifista élet....
![]()
![]()
![]()
Milyen nem 2 forintos MC-t kerítettél ?![]()
Nem hinném, hogy a Rút Kiskacsa többe fájna, mint egy jobb shell...dixie-chicken írta: ↑2026.06.07., vas. 14:13
nah,vagy vesz magának a "zember" egy lemezjátszót,ahol cseréhető a shell,és elő van készitve egy "pár" shell+hangszedő...külföldi kirándulásomrol,nemrég, hoztam vagy 10-12 LP-ét ,és egy nem 2 forintos új MC hangszedőt.....ránézésre mind "pöpec állapotban voltak" az LP-ék,de valahogy úgy voltam vele,vegyük csak szépen használatra elő a régebbi készletet,és azzal csak "átfutom" az új beszerzéseket...nagy meglepetésemre,a MoFi Mastertracker olyan "galacsint" szedett össze,1 LP-nél,hogy csak pislogtam,pedig,ránézésre az LP-ék, tökéletes állapotban voltak
....vagy tizen valahány éve jártam igy egy AT150MLX-el...ilyen egy hifista élet....
![]()
Milyen nem 2 forintos MC-t kerítettél ?
- dixie-chicken
- V.I.P.

nah,vagy vesz magának a "zember" egy lemezjátszót,ahol cseréhető a shell,és elő van készitve egy "pár" shell+hangszedőRock60 írta: ↑2026.06.06., szomb. 20:30Én is jártam már így. ( Régi lemezzel.)Adibadi30 írta: ↑2026.06.06., szomb. 20:10
Én pont nemrég jártam úgy két új lemezzel, hogy mivel nem szóltak jól megmostam őket a vákuumossal, minden oldalt duplán. Tudom, minden új lemezt kellene, de sajnos kicsit lusta vagyok hozzá... Na ezután jártam úgy, hogy a hangszedő egy rakat trutyit kiásott még a barázdákból, és hiába keféltem, valamennyi szemmel láthatóan makacsan a tűhöz ragadt... ELEX-et kellett hívnom, hogy mentsen meg. Megmentett![]()
Azóta, ha kétségeim vannak a lemez tisztaságáról, beröffentem a RÚt Kskacsát, amiben egy filléres hangszedő van és avval kapartatom ki a sarat...![]()
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1326
Hát ez fura és kíváncsi lennék mi a magyarázata, de én a mosás minőségére tippelnék....Adibadi30 írta: ↑2026.06.06., szomb. 20:10Én pont nemrég jártam úgy két új lemezzel, hogy mivel nem szóltak jól megmostam őket a vákuumossal, minden oldalt duplán. Tudom, minden új lemezt kellene, de sajnos kicsit lusta vagyok hozzá... Na ezután jártam úgy, hogy a hangszedő egy rakat trutyit kiásott még a barázdákból, és hiába keféltem, valamennyi szemmel láthatóan makacsan a tűhöz ragadt... ELEX-et kellett hívnom, hogy mentsen meg. MegmentettSoundMania írta: ↑2026.06.06., szomb. 09:06Ismerősnél láttam olyat, Ortofon mc hangszedővel (talán Quintet...) hogy azt állította alaposan és rendszeresen tisztította a tűjét és ahogy kell kefélte a lemezeket. Nos egy alapos tűtisztítás után (szinte úgy kellett kivakarni a tűt a dzsuvából) 10 percig nézegette a tűt.... Nem akarta elhinni, hogy még ott van, mert nem nagyon látta, mert annyira kicsi lett a ráégett kosz hiányával. Akit érdekel majd megnézni adatlapban milyen tűről van szó.Rock60 írta: ↑2026.06.05., pén. 21:32
A Shibata-ról rendszeresen olvasni, hogy a keskeny profil miatt nagyon sok koszt képes összekaparni a barázda mélyéről, de a Vdh EMT Tsd15-nél és a Vdh DDT-nél nem tapasztaltam ilyesmit és az MR - ről sem keringenek ilyen hírek. ( A DDT-nek lehet, hogy más a profilja.)
Mi okozhatja ezt a különbséget, vagy ez a jellemző Shibatára sem igaz ?
Nálam eddig nem volt semmi ilyesmi gond. Főleg amióta mosom a lemezeket. Pedig Onzo "gumit" is használok....![]()