Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
Lemezjátszó
A hangszedő maradhat.
https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/ ... .html?pg=2
Nos, ez jelentheti azt, hogy a 70-80-as évek japán utánnyomásai más "görbe" szerint lettek vágva, gyártva?
1. xerxes - artemiz - dyna xx2mkII - arcam alpha plus - ion nexus sp1 - 4x ion nexus ma40 - ion jc1a/epos es12 - ion obelisk 3X+akg550
2. thomson dvd - ion obelisk 3 - royd a7 mk.I
3. philips cd - nad 3020 - aktiv audio baby
2. thomson dvd - ion obelisk 3 - royd a7 mk.I
3. philips cd - nad 3020 - aktiv audio baby
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 783
Lemezjátszó
valami olyan rémlik, hogy a korai lemezeknél más típusú hangszedőt ajánlott használni? vagy emlékezetem csal?
A hangszedő maradhat.
https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/ ... .html?pg=2
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
- GTomi
- V.I.P.

- Értékelés: 713
Lemezjátszó
Igaz,ekkor voltak a csúcson a Deccánál.Az ekkortájt készült eredeti nyomatokat aranyárban mérik a világpiacon.
valami olyan rémlik, hogy a korai lemezeknél más típusú hangszedőt ajánlott használni? vagy emlékezetem csal?
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc
- arzachel
- V.I.P.

Lemezjátszó
Amúgy,az igaz ,hogy a Decca 58-62 közötti lemezei a legjobbak?
Igaz,ekkor voltak a csúcson a Deccánál.Az ekkortájt készült eredeti nyomatokat aranyárban mérik a világpiacon.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
Lemezjátszó
Az átlag zenehallgatók valóban azt érezték, hogy na végre... a sok KGST és ultragáz kazettás magnó hallgatása után...
sajnos illetve nem sajnos, a "nyugati" hifi kultúra nagyobb tömegei számára is "megváltás" volt a CD
egyszerű, kis helyigényű könnyen kezelhető, még aaz asszonyok és gyerekek is egy lemez lejátszása nyűgös procedúra, még akkor is, ha minden be van állítva és "csak" a lemezt kell feltenni - meg utána fordítani
De volt ugye tisztítás, portörlés, lencoclean esetleg
CD= ON a cucc eject gomb aztán elég volt a play-t megnyomni és annyi
pluszban távirányító!!
a 70-es években meg a 80-asokban is volt sok ismerős aki kint dolgozott a nyugati térfélen, hoztak haza mindenféle csodát amit leesett szájjal bámultunk de mostani tudásommal ezekre is annyit lehet megjegyezni, hogy a CD mint műsorforrás sokkal de sokkal minőségibb
még egy nagy nagy Pio vagy nakamisi kazettás magnó sem lehet sehol egy CD hangjánál
lehet, hogy van akinek kellemesebb az analógos hang de a zaj azonnal tudatja mit hallasz
Lemezjátszó
Nincs legjobb...
Legjobb nincs,de legjobbak vannak!
A Decca 58-62 közötti kiadásai valóban a legjobbak közé tartoznak,egyébként is átlagban a Decca lemezek !
Gyuri
Lemezjátszó
Nincs legjobb...
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/
- karbantartó
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 17
Lemezjátszó
Amúgy,az igaz ,hogy a Decca 58-62 közötti lemezei a legjobbak?
- GTomi
- V.I.P.

- Értékelés: 713
Lemezjátszó
engem a témával kapcsolatban inkább az foglalkoztat, hogy mit kezdenek most a CD gyűjteményükkel akik pl a 90-es évek elejétől pl 10 évig így vették a zenét , egy db cd-t kb a havi átlagfizetés tizedéért , most meg van egy szinte eladhatatlan gyűjteményük, ráadásul 96-97 után már nem a digi vs analóg miatt volt más az élmény, hanem a kezdődő loudness war-ral elcsesződő cd masterek miatt is
én még a mai napig veszek cd-t is és jó árban vannak, és nem használtak
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3380
Lemezjátszó
engem a témával kapcsolatban inkább az foglalkoztat, hogy mit kezdenek most a CD gyűjteményükkel akik pl a 90-es évek elejétől pl 10 évig így vették a zenét , egy db cd-t kb a havi átlagfizetés tizedéért , most meg van egy szinte eladhatatlan gyűjteményük, ráadásul 96-97 után már nem a digi vs analóg miatt volt más az élmény, hanem a kezdődő loudness war-ral elcsesződő cd masterek miatt is
Nem értem, miért is kellene a gyüjteményt eladni?
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1633
Lemezjátszó
Vegyenek egy jó CD játszót, ha még nincs nekik, és élvezzék a zenét.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Lemezjátszó
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2623
Lemezjátszó
Ne kezdjük el szerintem.
Nem is vitaindítónak szántam, és a magam részéről folytatni sem akarom (nem is fogom)!
Csak megjegyeztem, amit ... főleg mert viszonylag friss az élmény, és mert valóban átírta kicsit a régi hangzásbeli emlékeimet.
A magam részéről tényleg nem vagyok formátum-sznob, azt gondolom, mindegyiknek meg van a maga helye, és a maga helyén/módján mindegyiket nagyon tudom élvezni.
Mert azért a ZENE mindenelőtt !
Lemezjátszó
Nagyuram !
A CD a haditechnika használt papírzsebkendője ! Nem kell velem egyetérteni, de az. Adatrögzítésre szánták, ez lett belőle.
Most mondd meg nem mindegy mi volt az eredeti cél?
A lényeg, hogy működik
Konkrétan én 5 éves korom óta hallgatok (tudatosan ) lemezt értsd ezalatt a fekete (többnyire fekete) nagyalakú analóg cuccot
de ettől még a világ nem áll meg. hallgatok CD-t, aztán jött a többi DVD meg Blu és persze a flac ape és ilyesmi médiaplayerem is van a lejátszó mellett (na jó alatta)
Egy fehérlacis autós példával én pl nagyon nem szeretem a Mercedes-t mint autótipust
mégsem mondom azt hogy ipari hulladék, meg szemétre való trágya mert nem igaz
egy magas műszaki szintű autó amiben van anyag működik és nem érdekel, hogy eredetileg traktorgyár volt valamikor a 20-as években
Lemezjátszó
Pedig DE!!
A CD sokkal olcsóbban tudta biztosítani nagy tömegeknek a minőséget, amiről analóg vonalon sokkal de sokkal több pénzegység leszurkolásával, és temérdek macerával jutott volna hozzá.
Egy CD játszó fényévekkel szólt jobban a 70-80 -évek music centereinek kristályhangszedős vackainál ahol a tűnyomás is 6g volt így aztán a lemezek ritkán érték meg a 300-ik lejátszást.
De jobb volt a tojáshéj DD-k és az azokba gyárilag szerelt alap hangszedők 99,9 %-ánál is, a phono erősítők minőségéről pedig még nem is szóltam.
Mert ugye az ilyen egybecuccokba nem a legtutibb áramkörök kerültek többnyire.
szóval nem hitvita folytatás a cél, de a CD érdemei mellett sem lehet simán egy legyintéssel elvonulni.
A CD olcsón elhozta a népeknek a minőséget, és itt ne az itteni high-end fülűek többségét értsük, hanem az átlag zenehallgató népeket
Nagyuram !
A CD a haditechnika használt papírzsebkendője ! Nem kell velem egyetérteni, de az. Adatrögzítésre szánták, ez lett belőle.
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2160
Lemezjátszó
szóval nem hitvita folytatás a cél, de a CD érdemei mellett sem lehet simán egy legyintéssel elvonulni.
A CD olcsón elhozta a népeknek a minőséget, és itt ne az itteni high-end fülűek többségét értsük, hanem az átlag zenehallgató népeket
Az átlag zenehallgatók valóban azt érezték, hogy na végre... a sok KGST és ultragáz kazettás magnó hallgatása után...
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Lemezjátszó
Mindenki tudja, hogy a CD, mit formátum nem azért lett kitalálva, mert az majd jobban fog szólni.
Pedig DE!!
A CD sokkal olcsóbban tudta biztosítani nagy tömegeknek a minőséget, amiről analóg vonalon sokkal de sokkal több pénzegység leszurkolásával, és temérdek macerával jutott volna hozzá.
Egy CD játszó fényévekkel szólt jobban a 70-80 -évek music centereinek kristályhangszedős vackainál ahol a tűnyomás is 6g volt így aztán a lemezek ritkán érték meg a 300-ik lejátszást.
De jobb volt a tojáshéj DD-k és az azokba gyárilag szerelt alap hangszedők 99,9 %-ánál is, a phono erősítők minőségéről pedig még nem is szóltam.
Mert ugye az ilyen egybecuccokba nem a legtutibb áramkörök kerültek többnyire.
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2160
Lemezjátszó
Azért ez CD játszó függő is. Halkan hozzáteszem, hogy amióta a Heed DT + Dactilus III + PX láncon forognak az ezüstkorongok, azóta nagyon átértékelődött ám a CD hang is idehaza. Néha csak ámulok, mit is tud ez a mostanában lesajnált formátum. Csak persze ha ezt kategóriában “gyalura” konvertáljuk, akkor már nagyon borul a matek.
De az tény, hogy a hangulata - zenében, megszólalásban és úgy egyáltalán - valóban más egy LP-nek.
Ne kezdjük el szerintem. A CD vs. LP vita értelmetlen vergődés. A CD-n nyoma sincs olyan felbontásnak, mint az LP-n és ami nincs ott azt már utólag nem lehet visszaállítani. Persze ettől még vannak igen kellemes hangú CD lejátszók, de az összehasonlítgatásnak semmi értelme. Mindenki tudja, hogy a CD, mit formátum nem azért lett kitalálva, mert az majd jobban fog szólni.
ui: tényleg ne folytassuk...
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2623
Lemezjátszó
Sok az eretnek.
Azért ez CD játszó függő is. Halkan hozzáteszem, hogy amióta a Heed DT + Dactilus III + PX láncon forognak az ezüstkorongok, azóta nagyon átértékelődött ám a CD hang is idehaza. Néha csak ámulok, mit is tud ez a mostanában lesajnált formátum. Csak persze ha ezt kategóriában “gyalura” konvertáljuk, akkor már nagyon borul a matek.
De az tény, hogy a hangulata - zenében, megszólalásban és úgy egyáltalán - valóban más egy LP-nek.
- arzachel
- V.I.P.

Lemezjátszó
Ezzel vagyunk így egypáran.
Sok az eretnek.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1633
Lemezjátszó
Üdv mindenkinek!
Akad a lemezeim között jugoton meg india is,hallom is természetesen,hogy nem az igazi,viszont még mindig inkább azokat teszem fel mint ugyan azon albumokat cd-n. Számomra nem tud elég gyík lenni egy lemez nyomása ahhoz,hogy cd t válasszak helyette,ha megvan lp-n is.
Ezzel vagyunk így egypáran.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Lemezjátszó
Figyelem a témában a hozzászólásokat, de egy körülményt senki sem említett:
A lemezek présgépben készülnek, nagy nyomáson és magas hőmérsékleten. Az un. "présmatrica" ami a barázdát, vagyis a zenét belenyomja és beleégeti a vinyl pogácsába, kb 500 lemez után kopik/deformálódik annyit, hogy az már a nyomatok minőségén is hallható. Ezért aztán az igényes lemezgyárak matricákat 500 példányonként cserélték. Bár az 500. lemez is még szabványon belüli volt, de lehet gondolkodni, vajon ugyanazon gyár ugyanazon lemezének 1. és 500. darabja közt van-e különbség?
De mondom tovább. Az LP hőskorában az a legenda járta, hogy amikor a nyugati lemezgyárak cserélték az 500-as présmatricákat, akkor azok nem a kukába kerültek, hanem a Yugoton vagy a nálunk is jól ismert Dum-Dum India présgépeibe, ahol a pletykák szerint még további 500-1500 példány készült belőle. Na, az utolsó példányok hangjára tipp?
Állítólag a Melogyijánál még ennyire sem voltak szívbajosak, eleve 2000 db volt a norma/présmatrica, ehhez vegyük hozzá, hogy a vinyl minősége is erősen ingadozott, attól függően, hogy épp milyen volt raktáron ...
Hát ezért van, hogy egyes Melogyija lemezek brutálisan jól szólnak, mások meg pocsékul.
És ez - ha nem is ilyen szórással - szerintem mindenhol jellemző volt, és a technológiai szórás megvan ma is.
(Most szólok, a fenti számokért nem vállalok felelősséget, meg az is lehet, hogy az információk egy része urban legend, dejazé' na ... nem zörög a haraszt!)
Amikor újra elkezdtem LP-t hallgatni, vettem pár régi magyar lemezt a korai '70-es évekből - egészen egyszerűen érdekelt ez a korszak, mert kisiskolásként akkoriban a magyar pop-rock nemigen foglalkoztatott.
Van két lemezem, sima százforintos-turkálósak: az egyik egy Zalatnay lemez 1971-ből (amit a Frenreisz féle ős LGT-vel csináltak) és a Corvina első lemeze 1974-ből, ami mindkettő brutálisan jól szól, keverésre és megszólalásra egyaránt.
Szóval azt gondolom, az LP minősége (is) meglehetősen sokismeretlenes egyenlet, és én személy szerint azokkal értek egyet, hogy az izgalmas zenei tartalom a lényeg, a muzsika úgyis magával ragad, és ilyenkor még egy kis sercegés sem tud érdekelni.
Üdv mindenkinek! Akad a lemezeim között jugoton meg india is,hallom is természetesen,hogy nem az igazi,viszont még mindig inkább azokat teszem fel mint ugyan azon albumokat cd-n. Számomra nem tud elég gyík lenni egy lemez nyomása ahhoz,hogy cd t válasszak helyette,ha megvan lp-n is. Amúgy tök hihető amit írsz.
- arzachel
- V.I.P.

Lemezjátszó
Ezt azért kifejthetnéd bővebben is, szerintem sokunkat érdekelne, mit is kell látni ezekből a számokból.
Az a gond,hogy minden kiadó más betű illetve számjelzést használ,de például itt van a Pink Floyd lemezek listája:
http://pinkfloydarchives.com/DUKLPPF.htm
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3380
Lemezjátszó
Ezért kell figyelni az u.n. mátrix számokat ami a kifutó barázdáknál van.
Ezt azért kifejthetnéd bővebben is, szerintem sokunkat érdekelne, mit is kell látni ezekből a számokból.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- arzachel
- V.I.P.

Lemezjátszó
Figyelem a témában a hozzászólásokat, de egy körülményt senki sem említett:
A lemezek présgépben készülnek, nagy nyomáson és magas hőmérsékleten. Az un. "présmatrica" ami a barázdát, vagyis a zenét belenyomja és beleégeti a vinyl pogácsába, kb 500 lemez után kopik/deformálódik annyit, hogy az már a nyomatok minőségén is hallható. Ezért aztán az igényes lemezgyárak matricákat 500 példányonként cserélték. Bár az 500. lemez is még szabványon belüli volt, de lehet gondolkodni, vajon ugyanazon gyár ugyanazon lemezének 1. és 500. darabja közt van-e különbség?
Ezért kell figyelni az u.n. mátrix számokat ami a kifutó barázdáknál van.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft